De twee Belgische journalisten die gewond zijn geraakt bij een Israëlische raketaanval op de Libanese hoofdstad Beiroet zijn weer in veiligheid gebracht. Dat meldt hun werkgever VTM Nieuws in een persbericht. Het gaat om oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet.
Het tweetal raakte gewond afgelopen nacht gewond geraakt tijdens het draaien van een reportage in het door raketinslagen geteisterde Libanon. Beiden zijn ondertussen veiligheid, zegt VTM. Ze worden ter plaatse verzorgd in het ziekenhuis aan respectievelijk een beenwond en breuken in het gezicht en maken het naar omstandigheden goed. De redactie heeft met al met de journalisten kunnen spreken. Ze hebben ook contact gehad met hun families.
Rameakers en De Smet zijn al enkele dagen in Beiroet om verslag uit te brengen voor VTM Nieuws en de Belgische krant HLN over de oorlog tussen Hezbollah en Israël die ter plekke woedt. Vannacht vond er opnieuw een Israëlisch bombardement plaats in het centrum van Beiroet.
Nicholas Lataire, directeur News City (het samenwerkingsverband van VTM Nieuws en HLN), laat weten dat de redacties alles doen om de journalisten te helpen. ,,Ook de Belgische ambassade is ingeschakeld en begeleidt onze collega's ter plaatse. We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk terug thuis te brengen. Onze volledige aandacht gaat nu naar hen uit.”
De door Iran ondersteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben naar eigen zeggen opnieuw de Israëlische stad Tel Aviv aangevallen met drones. Het Israëlische leger deelde mee dat het een drone had onderschept voor de kust in de omgeving van Tel Aviv. Een andere drone zou op open terrein zijn beland.
Volgens de Houthi's bereikten de drones hun doel. Er is voorlopig geen melding van schade of slachtoffers.
De rebellen stuurden in juli een drone geladen met explosieven richting Tel Aviv. Die sloeg in op een huis in het centrum van de stad. Een man werd gedood, en er vielen ook verschillende gewonden.
Het vliegverkeer in Iran is donderdagochtend hervat na de raketaanval op Israël. Binnenlandse en internationale vluchten gingen om veiligheidsredenen tijdelijk niet door.
Iran vuurde dinsdagavond tweehonderd raketten af op Israël, waarna het vliegverkeer werd beperkt. Israël dreigt sindsdien met een vergeldingsaanval, maar die heeft vooralsnog niet plaatsgevonden. Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben hun burgers opgeroepen Iran te verlaten.
De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft woensdag alle Europese luchtvaartmaatschappijen geadviseerd om het Iraanse luchtruim te mijden. Eerder werden vergelijkbare waarschuwingen afgegeven voor Israël en Libanon. Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vliegen voorlopig niet boven Iran, Libanon en Israël.
Bij een Israëlische luchtaanval op het centrum van Beiroet zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker zes doden en zeven gewonden gevallen. Israël spreekt van een luchtaanval gericht op een appartement, andere bronnen hebben het over aanval op een aan de pro-Iraanse beweging Hezbollah gelinkt gezondheidscentrum in het Bachoura-district, in het hart van de Libanese hoofdstad.
Onder de gewonden zouden zich ook twee Belgen bevinden. Dat bevestigt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om twee journalisten van nieuwszender VTM Nieuws.
De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, beschreef donderdag de situatie in het land. 'Weer een slapeloze nacht in Beiroet, de explosies tellend. Geen luchtalarm, niemand weet wat er staat te gebeuren, alleen dat onzekerheid heerst en spanning en angst overal aanwezig zijn.'
Bij een Israëlische aanval op een hulpverlenerspost van Hezbollah in het hart van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn rond middernacht in de nacht van woensdag op donderdag minstens zes mensen omgekomen. Zeven gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid en een bron dichtbij Hezbollah aan het Franse persbueau AFP.
Het gaat om de tweede aanval op Beiroet deze week. Deze keer is de wijk Bachoura getroffen.
Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van het zuiden van Beiroet, waar het met aanvallen dreigt.
,,U bevindt zich in de buurt van faciliteiten die gelieerd zijn aan Hezbollah, waartegen het Israëlische leger in de nabije toekomst actie zal ondernemen", zei het leger in een verklaring, verwijzend naar gebouwen in de sjiitische wijken Haret Hreik, Burj al-Barajneh en Hadath al-Gharb.
Rond middernacht voerde Israël al een aanval uit in het centrum van Beiroet, waarbij volgens Libanese autoriteiten vijf mensen zijn omgekomen.
Bij aanvallen van Israël in Libanon zijn woensdag 46 doden gevallen. Daarnaast raakten 85 mensen gewond, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
Israël hervatte woensdagochtend luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Israëlische leger stelt dat de aanvallen gericht waren op Hezbollah-doelen. Bij het grondoffensief dat Israël ook uitvoert kwamen volgens het leger zeven Israëlische militairen om.
Dinsdag vielen volgens het Libanese gezondheidsministerie 55 doden bij Israëlische aanvallen en vielen er ruim 150 gewonden.
Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn woensdag gedurende de dag ongeveer 140 raketten vanuit Libanon richting Israël afgevuurd. Zo'n veertig waren gericht op de regio rond de stad Safed, zeventig op dorpen ten noorden van havenstad Haifa en nog eens dertig op dorpen dicht bij de grens.
Een deel van de raketten is neergehaald en de rest kwam volgens de krijgsmacht neer in open gebied. Zeker een persoon raakte in het noordwesten lichtgewond door glassplinters.
De Verenigde Staten proberen met Israël op één lijn te komen over wat de reactie moet zijn op de Iraanse raketaanval op Israël. Dat zei de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kurt Campbell woensdag. President Joe Biden liet niet veel later weten dat hij in ieder geval geen aanval op de nucleaire faciliteiten van Iran zal steunen.
Als mogelijke Iraanse doelwitten van een Israëlische vergeldingsactie denken analisten in het meest extreme geval aan nucleaire faciliteiten. Ook de Israëlische oud-premier Naftali Bennett heeft dat idee geopperd. Verder worden ook de olie-infrastructuur van Iran en militaire bases als mogelijke doelwitten genoemd.
Biden zei dat hij binnenkort met Benjamin Netanyahu spreekt. De Israëlische premier heeft al gezegd dat Iran voor de aanval zal boeten. Ook onderminister Campbell gaf woensdag aan dat er 'een antwoord' moet volgen. Maar hij erkende dat de situatie zeer gespannen is en dat 'een bredere escalatie zowel de Israëlische als de Amerikaanse belangen in gevaar zou kunnen brengen'.
De Iraanse president Masoud Pezeshkian zei woensdag dat Iran met een nog krachtigere reactie zal komen als Israël terugslaat. ,,Wij zijn niet uit op oorlog, het is Israël dat ons dwingt te handelen", voegde hij toe tijdens een persconferentie in Qatar.
De militaire tak van de Palestijnse Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreuraanslag in de Israëlische plaats Jaffa in de buurt van Tel Aviv. Twee mannen, een gewapend met een geweer en de ander met een mes, doodden daar dinsdag zeven mensen. Meerdere mensen raakten gewond, van wie een aantal ernstig.
De aanslag vond vlak voor de Iraanse raketaanval op Israël plaats. De twee Palestijnse daders van rond de twintig zijn gedood. De twee kwamen volgens de politie uit Hebron op de Westelijke Jordaanoever.
Minstens drie mensen zijn woensdag gedood bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus. Dat melden Syrische media. Volgens het staatspersbureau Sana is een woongebouw getroffen. Het is de tweede dag op rij dat de stad onder vuur wordt genomen.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) sprak eerder over twee doden. 'Een Israëlische aanval richtte zich op een woongebouw in de wijk Mazzeh, waar leiders van de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde vaak komen', aldus de ngo.
Dinsdag vielen er zes doden na Israëlische aanvallen op Damascus. Volgens SOHR werden toen drie burgers, onder wie een journalist, en drie pro-Iraanse strijders geraakt.
Ruim driehonderd mensen hebben zich aangemeld voor repatriëring naar Nederland vanuit Libanon. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.
Vrijdag en zaterdag voert Defensie twee repatriëringsvluchten uit met een speciaal transportvliegtuig. Dat zal landen op de militaire vliegbasis Eindhoven. Ook blijft Nederland zich inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen, aldus het ministerie.
Het is nog onduidelijk of alle mensen die zich hebben aangemeld daadwerkelijk op een van de repatriëringsvluchten mogen stappen. Behalve Nederlanders komen ook partners en kinderen van Nederlanders in aanmerking, net als verzorgende ouders van een minderjarig Nederlands kind en personen met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland of Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Het ministerie controleert onder meer of de aangemelde personen de juiste documenten hebben.
Nederland roept zijn burgers op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. De toestand in het land is gevaarlijk door luchtaanvallen van Israël. Die hebben tot doel de militante beweging Hezbollah uit te schakelen. Libanon voert op zijn beurt ook raketaanvallen uit op Israël.
De leiders van de G7-landen geloven dat een diplomatieke oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten 'nog mogelijk is', aldus de Italiaanse regering in een verklaring. Ook beloven ze samen te werken om de spanningen in dat deel van de wereld te verminderen.
In de verklaring staat ook dat ernstige zorgen zijn geuit 'over de escalatie van de afgelopen uren'. Ook werd benadrukt dat een regionaal conflict in 'niemands belang is'. De leiders laten weten de Iraanse raketaanval op Israël sterk te veroordelen.
Premier Giorgia Meloni van Italië, de huidige voorzitter van de G7, had na het oplopen van de spanningen in het Midden-Oosten opgeroepen tot een telefonisch overleg met andere leiders van de G7. De groep bestaat verder uit Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) meldt dat woensdag nog eens zeven militairen zijn omgekomen in het zuiden van Libanon. Eerder op de dag werd al bekend dat een Israëlische commandant was gedood.
De omgekomen militairen waren 21, 22 en 23 jaar oud. Volgens Israëlische media zijn bij grondoperaties tegen Hezbollah ook zeven militairen gewond geraakt. De doden en gewonden vielen bij drie verschillende incidenten.
De IDF kondigde begin deze week aan te zijn begonnen met een grondoffensief tegen Hezbollah. De militante beweging meldde woensdag gevechten op verschillende locaties in het zuiden van Libanon.
VN-chef António Guterres heeft bij de VN-Veiligheidsraad de Iraanse raketaanval op Israël veroordeeld, nadat hij eerder op de dag door Israël tot persona non grata was verklaard. In een eerdere reactie na de aanval noemde hij Iran niet, maar zei hij dat de 'escalatie na escalatie' moet stoppen.
Dat viel niet goed in Israël. Minister Israel Katz van Buitenlandse Zaken noemde Guterres een 'anti-Israëlische secretaris-generaal' die terroristen steunt.
De Veiligheidsraad is woensdag in spoedzitting bijeengekomen om de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten te bespreken. Volgens Guterres is sprake van een dodelijke geweldsspiraal van vergelding die moet stoppen. ,,Ik veroordeel opnieuw ten zeerste de massale raketaanval van gisteren door Iran op Israël", zei hij.
Bij de Iraanse raketaanval op Israël zijn dinsdag meerdere raketten neergekomen op het terrein van Israëlische luchtmachtbases. De Israëlische krijgsmacht heeft dat woensdag bekendgemaakt en meldt ook dat er geen schade is ontstaan of slachtoffers zijn gevallen.
Volgens Iraanse staatsmedia vuurde Iran dinsdag tweehonderd raketten af op aartsvijand Israël. Volgens Israël zijn de meeste raketten onderschept door de Israëlische luchtverdediging of bondgenoten.
De Iraanse Revolutionaire Garde zei dinsdag raketten te hebben afgevuurd op meerdere militaire bases, waaronder in de omgeving van Tel Aviv, en dat 90 procent van de raketten doel had getroffen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. 'Vertrek nu dat nog kan', luidt de waarschuwing. De situatie in Iran is zeer onvoorspelbaar geworden, nu het land raketaanvallen heeft uitgevoerd op Israël. De kans op een tegenaanval en verdere escalatie is groot.
Buitenlandse Zaken zegt dat Nederlanders zelf moeten weten of ze Iran willen verlaten of niet, maar vraagt hen zich in elk geval te registreren bij de ambassade in Teheran. Als de situatie verder verslechtert, kan het zijn dat buitenlanders het land niet meer kunnen verlaten. De ambassade kan dan ook niets meer doen.
Ook andere landen zoals Duitsland roepen hun burgers op uit Iran weg te gaan.
De Israëlische krijgsmacht meldt dat een groepscommandant is gedood in Libanon. Dit is de eerste Israëlische militair die in het buurland is omgekomen sinds de grondoorlog daar begin deze week begon, melden Israëlische media.
Zij schrijven ook dat de 22-jarige Israëliër stierf tijdens een gevecht tegen Hezbollah in een dorpje in het zuiden van Libanon.
Na de Iraanse raketaanval op Israël houdt iedereen zijn hart vast. Komt er een tegenreactie? En hoe heftig zal die zijn? En gaat Iran daarna een nóg hardere klap uitdelen? Een situatie als deze heeft zich tussen de aartsvijanden nog nooit voorgedaan. En in Israël zit een man aan de knoppen, Benjamin Netanyahu, die zich van niemand iets lijkt aan te trekken. Lees de analyse hier.
De Russische regering vindt dat de toestand in het Midden-Oosten 'een uiterst alarmerende richting opgaat' en stelt dat alle partijen zich terughoudend moeten opstellen. Rusland zegt ook elke actie te veroordelen waarbij burgerslachtoffers vallen. En volgens een Kremlinwoordvoerder is de Russische regering in contact met de betrokken partijen.
Hij wilde niets zeggen over wat Rusland doet als Israël bondgenoot Iran aanvalt. ,,We staan in contact met alle partijen in dit conflict", aldus de woordvoerder. Israël is een van de weinige westerse landen die goede relaties met Moskou heeft gehandhaafd na de Russische invasie in Oekraïne.