De twee Belgische journalisten die gewond zijn geraakt bij een Israëlische raketaanval op de Libanese hoofdstad Beiroet zijn weer in veiligheid gebracht. Dat meldt hun werkgever VTM Nieuws in een persbericht. Het gaat om oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet.
Het tweetal raakte gewond afgelopen nacht gewond geraakt tijdens het draaien van een reportage in het door raketinslagen geteisterde Libanon. Beiden zijn ondertussen veiligheid, zegt VTM. Ze worden ter plaatse verzorgd in het ziekenhuis aan respectievelijk een beenwond en breuken in het gezicht en maken het naar omstandigheden goed. De redactie heeft met al met de journalisten kunnen spreken. Ze hebben ook contact gehad met hun families.
Rameakers en De Smet zijn al enkele dagen in Beiroet om verslag uit te brengen voor VTM Nieuws en de Belgische krant HLN over de oorlog tussen Hezbollah en Israël die ter plekke woedt. Vannacht vond er opnieuw een Israëlisch bombardement plaats in het centrum van Beiroet.
Nicholas Lataire, directeur News City (het samenwerkingsverband van VTM Nieuws en HLN), laat weten dat de redacties alles doen om de journalisten te helpen. ,,Ook de Belgische ambassade is ingeschakeld en begeleidt onze collega's ter plaatse. We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk terug thuis te brengen. Onze volledige aandacht gaat nu naar hen uit.”
De door Iran ondersteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben naar eigen zeggen opnieuw de Israëlische stad Tel Aviv aangevallen met drones. Het Israëlische leger deelde mee dat het een drone had onderschept voor de kust in de omgeving van Tel Aviv. Een andere drone zou op open terrein zijn beland.
Volgens de Houthi's bereikten de drones hun doel. Er is voorlopig geen melding van schade of slachtoffers.
De rebellen stuurden in juli een drone geladen met explosieven richting Tel Aviv. Die sloeg in op een huis in het centrum van de stad. Een man werd gedood, en er vielen ook verschillende gewonden.
Het vliegverkeer in Iran is donderdagochtend hervat na de raketaanval op Israël. Binnenlandse en internationale vluchten gingen om veiligheidsredenen tijdelijk niet door.
Iran vuurde dinsdagavond tweehonderd raketten af op Israël, waarna het vliegverkeer werd beperkt. Israël dreigt sindsdien met een vergeldingsaanval, maar die heeft vooralsnog niet plaatsgevonden. Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben hun burgers opgeroepen Iran te verlaten.
De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft woensdag alle Europese luchtvaartmaatschappijen geadviseerd om het Iraanse luchtruim te mijden. Eerder werden vergelijkbare waarschuwingen afgegeven voor Israël en Libanon. Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vliegen voorlopig niet boven Iran, Libanon en Israël.
Bij een Israëlische luchtaanval op het centrum van Beiroet zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker zes doden en zeven gewonden gevallen. Israël spreekt van een luchtaanval gericht op een appartement, andere bronnen hebben het over aanval op een aan de pro-Iraanse beweging Hezbollah gelinkt gezondheidscentrum in het Bachoura-district, in het hart van de Libanese hoofdstad.
Onder de gewonden zouden zich ook twee Belgen bevinden. Dat bevestigt het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om twee journalisten van nieuwszender VTM Nieuws.
De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, beschreef donderdag de situatie in het land. 'Weer een slapeloze nacht in Beiroet, de explosies tellend. Geen luchtalarm, niemand weet wat er staat te gebeuren, alleen dat onzekerheid heerst en spanning en angst overal aanwezig zijn.'
Bij een Israëlische aanval op een hulpverlenerspost van Hezbollah in het hart van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn rond middernacht in de nacht van woensdag op donderdag minstens zes mensen omgekomen. Zeven gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid en een bron dichtbij Hezbollah aan het Franse persbueau AFP.
Het gaat om de tweede aanval op Beiroet deze week. Deze keer is de wijk Bachoura getroffen.
Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van het zuiden van Beiroet, waar het met aanvallen dreigt.
,,U bevindt zich in de buurt van faciliteiten die gelieerd zijn aan Hezbollah, waartegen het Israëlische leger in de nabije toekomst actie zal ondernemen", zei het leger in een verklaring, verwijzend naar gebouwen in de sjiitische wijken Haret Hreik, Burj al-Barajneh en Hadath al-Gharb.
Rond middernacht voerde Israël al een aanval uit in het centrum van Beiroet, waarbij volgens Libanese autoriteiten vijf mensen zijn omgekomen.
Bij aanvallen van Israël in Libanon zijn woensdag 46 doden gevallen. Daarnaast raakten 85 mensen gewond, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
Israël hervatte woensdagochtend luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Israëlische leger stelt dat de aanvallen gericht waren op Hezbollah-doelen. Bij het grondoffensief dat Israël ook uitvoert kwamen volgens het leger zeven Israëlische militairen om.
Dinsdag vielen volgens het Libanese gezondheidsministerie 55 doden bij Israëlische aanvallen en vielen er ruim 150 gewonden.
Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn woensdag gedurende de dag ongeveer 140 raketten vanuit Libanon richting Israël afgevuurd. Zo'n veertig waren gericht op de regio rond de stad Safed, zeventig op dorpen ten noorden van havenstad Haifa en nog eens dertig op dorpen dicht bij de grens.
Een deel van de raketten is neergehaald en de rest kwam volgens de krijgsmacht neer in open gebied. Zeker een persoon raakte in het noordwesten lichtgewond door glassplinters.
De Verenigde Staten proberen met Israël op één lijn te komen over wat de reactie moet zijn op de Iraanse raketaanval op Israël. Dat zei de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kurt Campbell woensdag. President Joe Biden liet niet veel later weten dat hij in ieder geval geen aanval op de nucleaire faciliteiten van Iran zal steunen.
Als mogelijke Iraanse doelwitten van een Israëlische vergeldingsactie denken analisten in het meest extreme geval aan nucleaire faciliteiten. Ook de Israëlische oud-premier Naftali Bennett heeft dat idee geopperd. Verder worden ook de olie-infrastructuur van Iran en militaire bases als mogelijke doelwitten genoemd.
Biden zei dat hij binnenkort met Benjamin Netanyahu spreekt. De Israëlische premier heeft al gezegd dat Iran voor de aanval zal boeten. Ook onderminister Campbell gaf woensdag aan dat er 'een antwoord' moet volgen. Maar hij erkende dat de situatie zeer gespannen is en dat 'een bredere escalatie zowel de Israëlische als de Amerikaanse belangen in gevaar zou kunnen brengen'.
De Iraanse president Masoud Pezeshkian zei woensdag dat Iran met een nog krachtigere reactie zal komen als Israël terugslaat. ,,Wij zijn niet uit op oorlog, het is Israël dat ons dwingt te handelen", voegde hij toe tijdens een persconferentie in Qatar.
De militaire tak van de Palestijnse Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreuraanslag in de Israëlische plaats Jaffa in de buurt van Tel Aviv. Twee mannen, een gewapend met een geweer en de ander met een mes, doodden daar dinsdag zeven mensen. Meerdere mensen raakten gewond, van wie een aantal ernstig.
De aanslag vond vlak voor de Iraanse raketaanval op Israël plaats. De twee Palestijnse daders van rond de twintig zijn gedood. De twee kwamen volgens de politie uit Hebron op de Westelijke Jordaanoever.
Minstens drie mensen zijn woensdag gedood bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus. Dat melden Syrische media. Volgens het staatspersbureau Sana is een woongebouw getroffen. Het is de tweede dag op rij dat de stad onder vuur wordt genomen.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) sprak eerder over twee doden. 'Een Israëlische aanval richtte zich op een woongebouw in de wijk Mazzeh, waar leiders van de Libanese Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde vaak komen', aldus de ngo.
Dinsdag vielen er zes doden na Israëlische aanvallen op Damascus. Volgens SOHR werden toen drie burgers, onder wie een journalist, en drie pro-Iraanse strijders geraakt.
Ruim driehonderd mensen hebben zich aangemeld voor repatriëring naar Nederland vanuit Libanon. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.
Vrijdag en zaterdag voert Defensie twee repatriëringsvluchten uit met een speciaal transportvliegtuig. Dat zal landen op de militaire vliegbasis Eindhoven. Ook blijft Nederland zich inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen, aldus het ministerie.
Het is nog onduidelijk of alle mensen die zich hebben aangemeld daadwerkelijk op een van de repatriëringsvluchten mogen stappen. Behalve Nederlanders komen ook partners en kinderen van Nederlanders in aanmerking, net als verzorgende ouders van een minderjarig Nederlands kind en personen met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland of Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Het ministerie controleert onder meer of de aangemelde personen de juiste documenten hebben.
Nederland roept zijn burgers op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. De toestand in het land is gevaarlijk door luchtaanvallen van Israël. Die hebben tot doel de militante beweging Hezbollah uit te schakelen. Libanon voert op zijn beurt ook raketaanvallen uit op Israël.
De leiders van de G7-landen geloven dat een diplomatieke oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten 'nog mogelijk is', aldus de Italiaanse regering in een verklaring. Ook beloven ze samen te werken om de spanningen in dat deel van de wereld te verminderen.
In de verklaring staat ook dat ernstige zorgen zijn geuit 'over de escalatie van de afgelopen uren'. Ook werd benadrukt dat een regionaal conflict in 'niemands belang is'. De leiders laten weten de Iraanse raketaanval op Israël sterk te veroordelen.
Premier Giorgia Meloni van Italië, de huidige voorzitter van de G7, had na het oplopen van de spanningen in het Midden-Oosten opgeroepen tot een telefonisch overleg met andere leiders van de G7. De groep bestaat verder uit Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) meldt dat woensdag nog eens zeven militairen zijn omgekomen in het zuiden van Libanon. Eerder op de dag werd al bekend dat een Israëlische commandant was gedood.
De omgekomen militairen waren 21, 22 en 23 jaar oud. Volgens Israëlische media zijn bij grondoperaties tegen Hezbollah ook zeven militairen gewond geraakt. De doden en gewonden vielen bij drie verschillende incidenten.
De IDF kondigde begin deze week aan te zijn begonnen met een grondoffensief tegen Hezbollah. De militante beweging meldde woensdag gevechten op verschillende locaties in het zuiden van Libanon.
VN-chef António Guterres heeft bij de VN-Veiligheidsraad de Iraanse raketaanval op Israël veroordeeld, nadat hij eerder op de dag door Israël tot persona non grata was verklaard. In een eerdere reactie na de aanval noemde hij Iran niet, maar zei hij dat de 'escalatie na escalatie' moet stoppen.
Dat viel niet goed in Israël. Minister Israel Katz van Buitenlandse Zaken noemde Guterres een 'anti-Israëlische secretaris-generaal' die terroristen steunt.
De Veiligheidsraad is woensdag in spoedzitting bijeengekomen om de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten te bespreken. Volgens Guterres is sprake van een dodelijke geweldsspiraal van vergelding die moet stoppen. ,,Ik veroordeel opnieuw ten zeerste de massale raketaanval van gisteren door Iran op Israël", zei hij.
Bij de Iraanse raketaanval op Israël zijn dinsdag meerdere raketten neergekomen op het terrein van Israëlische luchtmachtbases. De Israëlische krijgsmacht heeft dat woensdag bekendgemaakt en meldt ook dat er geen schade is ontstaan of slachtoffers zijn gevallen.
Volgens Iraanse staatsmedia vuurde Iran dinsdag tweehonderd raketten af op aartsvijand Israël. Volgens Israël zijn de meeste raketten onderschept door de Israëlische luchtverdediging of bondgenoten.
De Iraanse Revolutionaire Garde zei dinsdag raketten te hebben afgevuurd op meerdere militaire bases, waaronder in de omgeving van Tel Aviv, en dat 90 procent van de raketten doel had getroffen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. 'Vertrek nu dat nog kan', luidt de waarschuwing. De situatie in Iran is zeer onvoorspelbaar geworden, nu het land raketaanvallen heeft uitgevoerd op Israël. De kans op een tegenaanval en verdere escalatie is groot.
Buitenlandse Zaken zegt dat Nederlanders zelf moeten weten of ze Iran willen verlaten of niet, maar vraagt hen zich in elk geval te registreren bij de ambassade in Teheran. Als de situatie verder verslechtert, kan het zijn dat buitenlanders het land niet meer kunnen verlaten. De ambassade kan dan ook niets meer doen.
Ook andere landen zoals Duitsland roepen hun burgers op uit Iran weg te gaan.
De Israëlische krijgsmacht meldt dat een groepscommandant is gedood in Libanon. Dit is de eerste Israëlische militair die in het buurland is omgekomen sinds de grondoorlog daar begin deze week begon, melden Israëlische media.
Zij schrijven ook dat de 22-jarige Israëliër stierf tijdens een gevecht tegen Hezbollah in een dorpje in het zuiden van Libanon.
Na de Iraanse raketaanval op Israël houdt iedereen zijn hart vast. Komt er een tegenreactie? En hoe heftig zal die zijn? En gaat Iran daarna een nóg hardere klap uitdelen? Een situatie als deze heeft zich tussen de aartsvijanden nog nooit voorgedaan. En in Israël zit een man aan de knoppen, Benjamin Netanyahu, die zich van niemand iets lijkt aan te trekken. Lees de analyse hier.
De Russische regering vindt dat de toestand in het Midden-Oosten 'een uiterst alarmerende richting opgaat' en stelt dat alle partijen zich terughoudend moeten opstellen. Rusland zegt ook elke actie te veroordelen waarbij burgerslachtoffers vallen. En volgens een Kremlinwoordvoerder is de Russische regering in contact met de betrokken partijen.
Hij wilde niets zeggen over wat Rusland doet als Israël bondgenoot Iran aanvalt. ,,We staan in contact met alle partijen in dit conflict", aldus de woordvoerder. Israël is een van de weinige westerse landen die goede relaties met Moskou heeft gehandhaafd na de Russische invasie in Oekraïne.
In Denemarken zijn drie verdachten opgepakt in het onderzoek naar de explosies bij de Israëlische ambassade. Of die ook het doelwit was is nog onbekend. De twee ontploffingen vonden plaats in een wijk waar meer diplomatieke panden zitten.
De justitieminister zei vanochtend dat de politie de zaak 'zeer serieus' neemt. Twee mensen werden aangehouden in een trein op het centraal station in Kopenhagen, nadat iemand anders al elders in de hoofdstad was gearresteerd. De politie, die eerder al geen details over de ontploffingen gaf, zegt geen verdere mededelingen te hebben.
Hezbollah heeft melding gemaakt van nieuwe gevechten met Israëlische troepen in het grensgebied. De beweging in Libanon zegt dat er gevechten zijn in het dorp Maroun al Ras, circa anderhalve kilometer van de Israëlische grens.
Hezbollah meldde ook een aanval in het Libanese grensdorp Odaisseh, niet ver van de Israëlische plaats Kiryat Shmona. Die zou zijn afgeslagen. Daarbij zijn volgens nieuwszender Al Jazeera twee Israëlische militairen gedood en achttien gewond geraakt. Palestijnse media spreken over een hinderlaag. Volgens Al Jazeera zijn het de eerste man-tegen-mangevechten die worden gemeld sinds de aankondiging van het Israëlische offensief in Libanon dinsdag.
Een woordvoerder van Hezbollah, Mohammad Afif, zei dat de gevechten met de Israëli's 'pas in een eerste fase' zijn. De beweging heeft volgens hem voldoende wapens, munitie en manschappen om de Israëlische aanvallen over land af te slaan.
De Nederlandse ambassade in Israël is geschokt door de terroristische aanslag dinsdagavond in de Israëlische plaats Jaffa. Dat meldt de ambassade op X.
De aanslag vond dinsdagavond vlak voor de Iraanse raketaanval op Israël plaats. Zeven burgers kwamen erdoor 'op brute wijze' om het leven, aldus de ambassade. Meerdere mensen raakten gewond. 'Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en hun dierbaren en we wensen de gewonden een spoedig herstel.'
Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres is niet welkom in Israël. Het land heeft hem tot persona non grata verklaard, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land is boos over zijn reactie op de Iraanse raketaanval van dinsdag en zegt dat Guterres terroristen steunt.
,,Iedereen die niet in staat is om de gruwelijke Iraanse aanval op Israël ondubbelzinnig te veroordelen, verdient het niet om een voet op Israëlische bodem te zetten", zegt minister Israel Katz in een verklaring. ,,Dit is een anti-Israëlische secretaris-generaal die steun verleent aan terroristen, verkrachters en moordenaars."
Guterres kwam dinsdag aan het begin van de avond met een verklaring naar aanleiding van de raketaanval van Iran. 'Ik veroordeel de verbreding van het conflict in het Midden-Oosten met escalatie na escalatie. Dit moet stoppen. We hebben absoluut een staakt-het-vuren nodig', schreef hij op X. Iran werd in de tweet niet genoemd.
De Israëlische autoriteiten hebben vaker kritiek geuit op de Verenigde Naties en organisaties die aan de VN verbonden zijn. Het land heeft vooral kritiek op de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA. De afdeling in Gaza zou 'onherstelbaar' geïnfiltreerd zijn door Hamasleden. Andere organisaties en de secretaris-generaal zelf kregen het verwijt te weinig op te komen voor de veiligheid van Israël en terroristen hun gang te laten gaan.
De gemeente Den Haag wil niet zeggen of er extra beveiligingsmaatregelen worden genomen bij de ambassades van Israël, Iran en Libanon. ,,We doen altijd wat nodig is. Die maatregelen zijn niet voor elke ambassade hetzelfde. Maar over het wat en hoe doen we geen mededelingen, en we zeggen ook niet of de maatregelen zijn opgevoerd."
De ambtswoning van de Israëlische ambassadeur is niet ver van zijn diplomatieke post. De ambassade van Iran is hemelsbreed een kilometer verderop, aan de Duinweg. En de ambassade van Libanon ligt aan de Frederikstraat, in de buurt van het centrum.
Sinds Israël Libanon is binnengevallen waren er explosies bij de Israëlische ambassade in Kopenhagen. In buurland Zweden werd dinsdag een onderzoek ingesteld nadat er schoten waren gehoord in de buurt van de Israëlische ambassade daar.
De politie in Tel Aviv lijkt terug te zijn gekomen op de tramaanslag van gisteravond. The Times of Israel meldt nu dat een van de schutters zwaargewond is geraakt en dus niet is overleden. De daders, 19 en 25 jaar oud, begonnen in een tram om zich heen te schieten. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven.
Nog niet alle leeftijden van de slachtoffers zijn bekend. De jongste lijkt vooralsnog een 24 jarige student die omkwam.
Libanon is blij met de zorgen en de solidariteit die worden geuit over de Israëlische aanval op het zuiden van het land, maar Libanon heeft meer nodig. ,,Nederland heeft daarbij een bijzondere rol en zou als zetel van onder meer het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël moeten vragen het internationale recht na te leven", zegt de Libanese ambassadeur in Den Haag, Abdel Sattar Issa tegen het ANP.
Hij vindt dat er 'veel meer internationale druk moet komen om Israël te dwingen de agressie tegen Libanon te stoppen en om de territoriale integriteit van het land te respecteren'.
,,Nederland heeft de speciale positie omdat hier internationale hoven en andere internationale juridische organen zijn", zoals het ICJ en het Internationaal Strafhof (ICC). Nederland heeft Libanon wel humanitaire steun beloofd. ,,Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft in een telefoongesprek met zijn Libanese collega Abdallah Bou Habib gezegd dat Nederland kijkt naar mogelijkheden om Libanon met humanitaire hulp bij te staan".
Nederlandse UNIFIL-veteranen zamelen volgens de ambassadeur medische hulpgoederen in om die zo snel mogelijk naar Libanon te sturen.
Spanje wil donderdag twee vliegtuigen naar Libanon sturen om 350 Spanjaarden terug te halen, zegt minister van Defensie Margarita Robles. Daarvoor werkt het leger samen met het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
,,Als de omstandigheden in het luchtruim dat toelaten, vertrekken morgen twee vliegtuigen van de Spaanse Lucht- en Ruimtemacht naar Beiroet om zo'n 350 mensen te evacueren die willen terugkeren naar Spanje", schrijft de minister op X.
De Iraanse raketaanval op Israël dreigt de hele regio 'in vuur en vlam te zetten', reageert de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. ,,Deze aanvallen moeten in de sterkste bewoordingen worden veroordeeld. Ze dreigen een verdere escalatie te veroorzaken in de al erg gespannen situatie in het Midden-Oosten."
De Houthi's in Jemen zeggen niet te zullen aarzelen om hun 'operaties' tegen Israël uit te breiden. Volgens Reuters bedreigen ze in dezelfde verklaring ook de Britse en Amerikaanse scheepvaart, wegens hun 'voortdurende' steun aan het land.
Verder claimen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen raketten op een militaire post diep in Israël te hebben afgevuurd.
De Israëlische krijgsmacht zet meer militairen in voor de grondoperaties in Libanon. Er worden extra infanteristen en pantsereenheden ingezet, meldt de Israëlische krijgsmacht. Aantallen worden niet genoemd. De grondoperaties gingen woensdag al vroeg in de ochtend door, zo is te zien op foto's.
Het leger heeft bewoners van enkele gebouwen in zuidelijke wijken van Beiroet opgedragen te vertrekken. In de stad worden 'terroristische doelen' aangevallen, meldt de krijgsmacht op X. Tot nu toe zijn er geen berichten over slachtoffers.
Israël werkt volgens anonieme overheidsfunctionarissen aan 'aanzienlijke vergelding' voor de Iraanse raketaanvallen van dinsdag, meldt website Axios. Volgens de nieuwssite is de kans groot dat olieproductielocaties aangevallen worden. Ook zou overwogen worden om specifieke personen te doden of luchtverdediging aan te vallen.
Israël en Iran hebben elkaar in april ook al onder vuur genomen in een reeks aanvallen en vergeldingsacties. Die eindigde toen met een Israëlische aanval op een luchtverdedigingsbatterij in Iran. Israëlische bronnen zeggen tegen Axios dat de vergelding deze keer veel zwaarder zal zijn. Er zou wel eerst overlegd worden met de Amerikaanse regering.
De eerste repatriëringsvlucht voor Nederlanders in Libanon, staat vrijdag gepland. Zaterdag volgt een tweede vlucht, zo heeft Defensie in de nacht van dinsdag op woensdag gemeld.
Ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Ruben Brekelmans (Defensie) schrijven daarnaast in een Kamerbrief dat aan Nederlanders die niet kunnen of willen vertrekken, wordt geadviseerd te zorgen voor voldoende eten, drinken en medicijnen.
,,De Nederlanders die niet vertrekken uit Libanon kan de Nederlandse ambassade in Libanon later waarschijnlijk geen hulp bieden", aldus de ministers. Hoeveel Nederlanders zich in Libanon bevinden, is onbekend.
De politie in Kopenhagen tast nog in het duister over twee explosies niet ver van de Israëlische ambassade dinsdagnacht. Er vielen geen gewonden.
De Israëlische ambassade zegt op Facebook geschokt te zijn over de ontploffing, maar alle vertrouwen te hebben in het politieonderzoek. Een Joodse school in de omgeving blijft deze woensdag gesloten.
De ambassade ligt in een buitenwijk van de Deense hoofdstad. De politie heeft een groot gebied afgezet en doet onderzoek. Ook zijn er zwaarbewapende agenten aanwezig. In een persconferentie wilde de politie vanochtend niet bevestigen dat de ambassade het doelwit was. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Overigens zijn in Stockholm bij de Israëlische ambassade schoten gehoord dinsdagavond. Niet lang erna vond de Zweedse politie een leeg wapen in het gebied, aldus TV4 Nyheterna.
Het Israëlische leger zegt dat het een school in centraal Gaza heeft gebombardeerd die volgens het leger werd gebruikt als een 'commando- en controlecomplex van Hamas', hoewel het daarvoor geen bewijs leverde. Het was niet direct duidelijk of de aanval tot slachtoffers heeft geleid.
Het was de derde aanval van het Israëlische leger op scholen in Gaza in de afgelopen uren, na eerdere aanvallen op het al-Amal Institute for Orphans en de Muscat School, beide in Gaza-stad, waarbij volgens het Palestijnse persbureau Wafa minstens negen mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten.
Beide gebouwen dienden volgens de zender Al Jazeera als opvangcentra voor ontheemde Palestijnen.
Israël heeft met raketten vannacht weer zuidelijke voorsteden van Beiroet getroffen. Een veiligheidsbron uit Libanon zegt tegen AFP dat er op zeker vijf plekken inslagen zijn geweest. Volgens het Israëlische leger gaat het om Hezbollah-doelen die zijn geraakt.
Op X vaardigt het leger vanochtend (06.30 uur Nederlandse tijd) een thuisblijfbevel uit. 'Voor uw veiligheid' wordt men in Zuid-Libanon gevraagd zich niet langs de Litani-rivier te verplaatsen per auto. Het leger zegt er in gevecht te zijn met Hezbollah.
De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat Frankrijk 'toegewijd is aan de veiligheid van Israël' en dat Franse troepen in het Midden-Oosten zijn gemobiliseerd om 'de Iraanse dreiging tegen te gaan', aldus een verklaring van het Élysée. Macron zei dit naar aanleiding van de Iraanse aanval van dinsdag op Israël, die hij 'in de sterkst mogelijke bewoordingen' veroordeelde.
Macron maande de Libanese beweging Hezbollah alle aanvallen op Israël en zijn bevolking te staken. De Franse president was ook kritisch over Israël, dat hij opriep zijn militaire operaties in Libanon 'zo snel mogelijk' te beëindigen, omdat er al 'te veel burgerslachtoffers zijn gevallen'.
De Franse president deed tevens een beroep op 'alle actoren die betrokken zijn bij de crisis in het Midden-Oosten om de grootste terughoudendheid te betrachten'.
Het Ministerie van Defensie ondersteunt de repatriëring van Nederlanders uit Libanon. Dit meldt het ministerie in een verklaring. Het ministerie zegt de komende dagen voor militair luchttransport te zorgen.
Volgens de verklaring vliegt op vrijdag 4 oktober een Multi Role Tanker Transportvliegtuig (MRTT) naar de internationale luchthaven van Beiroet. Daar zal het vliegtuig Nederlanders ophalen die zich bij Buitenlandse Zaken gemeld hebben. De MRTT zal terugvliegen naar de militaire luchtmachtbasis in Eindhoven, aldus de verklaring. Een tweede vlucht is gepland op zaterdag 5 oktober.
De verklaring meldt ook dat er eventueel ook andere nationaliteiten meegenomen worden, mocht de vlucht niet vol zijn.
Bij Israëlische aanvallen in Libanon zijn dinsdag 55 mensen gedood en 156 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
Het Israëlische leger vaardigde woensdagochtend vroeg nieuwe evacuatiebevelen uit in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, omdat het daar 'Hezbollah-doelen in gebouwen' zal aanvallen, aldus een verklaring.
Iran heeft bevestigd dat de vergeldingsaanval van dinsdag op Israël is afgerond, 'tenzij het Israëlische regime om verdere vergeldingsmaatregelen vraagt', schrijft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi op X.
De Generale Staf van de Iraanse strijdkrachten was wat directer in zijn verklaring dan de Iraanse buitenlandminister. ,,De Generale Staf waarschuwt dat als het agressieve regime (Israël) wraak neemt, het moet wachten op de vernietiging van zijn infrastructuur in de bezette Palestijnse gebieden op een enorme en allesomvattende schaal", aldus de verklaring.
En: ,,Als de landen die het regime steunen, waaronder de VS, direct ingrijpen om het islamitische Iran te schenden en aan te vallen, krijgen hun centra en belangen in de regio gelijktijdig te maken met een beslissende aanval van de strijdkrachten van de Islamitische Republiek Iran."
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dinsdag dat alleen 'militaire en beveiligingsfaciliteiten' het doelwit waren en dat het land heeft gehandeld in lijn met het internationaal recht en het recht op zelfverdediging.
Teheran lanceerde dinsdag een salvo raketten op Israël als vergelding voor de moord op verschillende leiders van aan Iran gelieerde gewapende groepen, onder wie Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Tot nu toe zijn geen doden gemeld als gevolg van de Iraanse aanval.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de Iraanse raketaanval is mislukt. ,,Iran heeft een grote fout begaan vanavond en het zal ervoor boeten", zei hij aan het begin van een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. ,,Het regime in Iran begrijpt niet onze vastberadenheid om onszelf te verdedigen en onze volharding om wraak te nemen op onze vijanden."
Netanyahu bedankt ook de VS voor de hulp bij het afslaan van de Iraanse aanval. De premier roept bondgenoten op zich te verenigen tegen Teheran. "Ze moeten Israël steunen. De keuze tussen tirannie en vrijheid, tussen zegen en vloek is nog nooit zo duidelijk geweest."
Volgens een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht was de intentie van Iran om duizenden burgers te doden. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alleen 'militaire en beveiligingsfaciliteiten' doelwit waren en dat het land heeft gehandeld in lijn met het internationaal recht en het recht op zelfverdediging.
Bijna 240.000 mensen, voor het merendeel Syriërs, zijn uit Libanon naar Syrië getrokken sinds het begin van de Israëlische aanvallen vorige week op wat Israël bestempelt als Hezbollah-doelwitten in Libanon.
De Libanese autoriteiten hebben '176.080 Syrische burgers en 63.373 Libanese burgers' geteld die de grens met Syrië zijn overgestoken sinds 23 september, zo meldt het Libanese Crisiscentrum in een persbericht.
Iran wilde met de raketaanval op Israël schade aanrichten en gebruikte twee keer zoveel ballistische raketten als de vorige keer. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Alle raketten zouden vanuit Iran zijn gelanceerd.
In april voerde Iran ook een grote raketaanval uit op Israël. Toen zette het drones, kruisraketten en ballistische raketten in. Daarvan werden de meeste uit de lucht gehaald. Daar lijkt het nu ook op.
Het Pentagon meldt dat twee Amerikaanse marineschepen tientallen raketten hebben afgevuurd om Iraanse raketten te onderscheppen. Een woordvoerder zegt dat er geen andere militaire middelen van de VS zijn gebruikt om raketten neer te halen.
Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan is de aanval een 'significante escalatie' door Iran. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat op deze aanval consequenties zullen volgen, ernstige consequenties. En we zullen met Israël samenwerken om daarvoor te zorgen."
,,De Europese Unie veroordeelt de aanval van Iran in de sterkste bewoordingen." Dat zei Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, dinsdag.
,,De gevaarlijke cyclus van aanvallen en represailles dreigt oncontroleerbaar te worden. Een onmiddellijk staakt-het-vuren in de hele regio is noodzakelijk", zei Borrell op sociale media. ,,De EU blijft er volledig aan toegewijd om bij te dragen aan het vermijden van een regionale oorlog."
The Times of Israel meldt dat de Israëlische strijdkrachten 'een groot aantal' van de 180 door Iran afgevuurde ballistische raketten hebben onderschept. Op sommige plekken in het zuiden en midden van Israël zouden inslagen zijn geweest, meldt de nieuwssite op basis van de IDF.
Volgens de krijgsmacht was de luchtverdediging 'effectief'. Ook de Amerikanen zouden hebben geholpen door raketten te detecteren en een aantal zelf vanaf marineschepen uit de lucht te schieten.
Ook The Jerusalem Post meldt dat zo'n 180 raketten zijn afgevuurd. Tot nu toe wordt gesproken van één dode. Dat zou een Palestijn zijn geweest in Jericho op de Westelijke Jordaanoever.
De Palestijnse groepering Hamas heeft verheugd gereageerd op de Iraanse raketaanval. De radicale beweging noemt de aanval 'heroïsch' en wijst erop dat het gaat om een vergeldingactie voor de 'aanhoudende misdaden' van Israël tegen de bevolkingen in de regio.
In een verklaring liet de Iraanse Revolutionaire Garde weten raketten te hebben afgevuurd als vergelding voor de dood van onder anderen Hamas-leider Ismail Haniyeh, de Libanese Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en de Iraanse generaal Abbas Nilforoushan. De laatste twee kwamen vorige week om het leven door een Israëlische aanval in Beiroet. Haniyeh werd eind juli gedood bij een aanslag in Teheran.
Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft in een telefoongesprek met zijn Iraanse collega laten weten dat Nederland de Iraanse raketaanval op Israël veroordeelt. Hij heeft Iran ook 'dringend opgeroepen' Israël niet meer aan te vallen, zo meldt hij in een bericht op X.
Een woordvoerder van minister-president Dick Schoof verwijst voor zijn reactie naar Veldkamp.
Nederland is een van de Europese landen die nog in contact staan met Iran. Zo fungeert Nederland ook als een tussenpersoon tussen Iran en Israël.
De Israëlische strijdkrachten hebben een nieuw gebied bij de grens met Libanon aangewezen als afgesloten militaire zone. Het gaat om de regio met de gemeenschappen Dovev, Tzivon en Malkia.
Maandag riepen de strijdkrachten al meerdere gebieden aan de grens uit tot afgesloten militaire zones voorafgaand aan de grondoperatie in Libanon. Die begon in de nacht van maandag op dinsdag.
De krijgsmacht meldt dat het instellen van de nieuwe zone volgt 'op een nieuwe strategische inschatting'.
Kamerleden hebben via social media hun zorgen geuit over de raketaanval van Iran op Israël dinsdagavond. 'Stay safe #Israel we love you!', schreef PVV-leider Geert Wilders, met het symbool van een hartje.
'Duidelijk dat er niet gericht wordt getarget op militaire objecten maar veel Iraanse raketten op burgerdoelen terechtkomen', aldus Derk Boswijk (CDA) op X. 'Dit geeft maar eens het belang aan dat Israël zich moet kunnen blijven beschermen tegen dergelijke aanvallen.'
'Deze verdere escalatie door Iran is heel erg kwalijk en beangstigend voor burgers in Israël. Vreselijk. Er dreigen nog meer onschuldige slachtoffers te vallen, deze geweldsspiraal moet doorbroken worden', twitterde het Kamerlid Sarah Dobbe van de SP.
Jan Paternotte van D66 stelde dat Iran een 'volgende stap in escalatie' zet met de aanval op Israël. 'Het is moeilijk voorstelbaar dat dit zonder slachtoffers blijft.'
De Iraanse elitetroepen van de Revolutionaire Garde stellen Israël te hebben aangevallen als vergelding van de dodelijke luchtaanval vrijdag op de Libanese Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, een belangrijke bondgenoot van Iran. Tegen 20.00 uur Nederlandse tijd meldde het Israëlische leger dat de aanval voorbij was.
Het Israëlische leger meldt dat de massale raketaanval vanuit Iran voorbij is. Burgers mogen de schuilkelders verlaten. Israël zal ook het luchtruim snel weer openen.
'Na een situatiebeoordeling is besloten dat het nu is toegestaan om beschermde ruimtes in alle delen van het land te verlaten', meldt het leger.
Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari zouden er nauwelijks gewonden zijn gevallen. Het is het Israëlische leger naar eigen zeggen gelukt om tientallen Iraanse raketten uit de lucht te schieten. In totaal zou Iran ongeveer 180 raketten hebben afgevuurd.
Iran meldt dan weer dat de meeste van de afgeschoten raketten - namelijk 90% - doel zouden hebben getroffen.
Hagari zei dat dat de aanval niet zonder gevolgen voor Iran blijft. ,,We hebben plannen. Er zullen gevolgen zijn. We zullen toeslaan op een door ons gekozen moment".
Het is nog onduidelijk hoe groot de raketaanval van Iran op Israël precies is geweest. Het land zegt zelf tientallen raketten te hebben gelanceerd, maar in Israëlische media loopt het aantal gesignaleerde raketten uiteen van meer dan honderd tot rond de vijfhonderd.
Ook over schade is nog weinig bekend. De reddingsdiensten melden aan de krant Haaretz dat in Tel Aviv twee mensen lichtgewond zijn geraakt en dat ook anderen gewond raakten toen ze naar hun schuilkelders vluchtten.
In onder meer Tel Aviv en Jeruzalem waren explosies te horen. Het is niet duidelijk of dat raketten betrof die uit de lucht werden geschoten.
Na de dodelijke schietpartij bij een sneltramstation in Jaffa, Tel Aviv, onderzocht de Israëlische politie ook een vermoedelijke tweede terreuraanslag in een hotel in Herzliya, een kuststad ten noorden van Tel Aviv. Dat meldden Israëlische media dinsdagavond. Later werd bekend dat het om een valse melding ging.
De melding kwam enige tijd na de melding over de schietpartij bij een halte van een sneltram in Jaffa (zie ook onze update van 18:29 hieronder). Daar schoten twee mannen in het rond. Zij doodden zes mensen en verwondden verschillende anderen. Het tweetal werd daarna neergeschoten door toegesnelde agenten. De situatie is volgens de politie 'onder controle', al is het nog onduidelijk of het tweetal handlangers zou hebben gehad die nu nog rondlopen.
De elitetroepen van het Iraanse regime, de Revolutionaire Garde, hebben naar eigen zeggen vele tientallen raketten op Israël afgevuurd. Het gaat volgens de garde om een vergelding voor de Israëlische luchtaanval die vrijdag in Beiroet een bondgenoot van Iran doodde, de Libanese Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.
De garde waarschuwt dat bij een Israëlische tegenaanval op Iran, een veel grotere aanval op Israël wordt ondernomen.
Dit is hetzelfde scenario als bij een eerdere raketaanval van Iran op Israël naar aanleiding van de Israëlische beschieting van de Iraanse ambassade in Damascus. Israël sprak over zeker tweehonderd raketten die Iran dinsdag zou hebben afgevuurd.
Alle luchthavens in Israël zijn momenteel gesloten, zo meldt de luchtvaartautoriteit van het land. Dat geldt ook voor het luchtruim boven het land.
Uit Irak en Jordanië klinken zelfde geluiden. Ook de luchtruimen daar zijn momenteel gesloten voor vliegverkeer.
KLM heeft dinsdagavond besloten het luchtruim van Irak, Iran en Jordanië te mijden. Vluchten naar Aziatische bestemmingen worden omgeleid. Volgens een woordvoerster gaan ze over Afghanistan.
Ook de Duitse branchegenoot Lufthansa meldde niet door het Iraakse, Iraanse en Jordaanse luchtruim te vliegen. Dat blijft zo tot en met woensdag.
Het Israëlische leger meldt dat vanuit Iran bijna tweehonderd raketten zijn afgevuurd op Israël. Dat stelt persbureau Reuters. Overal in Israël klinkt het luchtalarm. In onder meer Jeruzalem en Tel Aviv zijn explosies te horen.
Volgens Reuters tonen Iraanse staatsmedia beelden van raketten die over hoofdstad Teheran richting Israël vliegen. De Iraanse Revolutionaire Garde stelt in een verklaring dat enkele tientallen raketten zijn afgeschoten op de aartsvijand. De aanval is een vergelding van de dood van enkele Hezbollah-kopstukken, zo meldt de garde, zoals Hassan Nasrallah.
Boven Jordanië zouden enkele raketten uit de lucht zijn geschoten, zo melden bronnen uit dat land. Tientallen raketten vlogen over het midden van Jordanië. Boven Israël is het luchtafweersysteem Iron Dome ingeschakeld. Net voor de aanval riep het Israëlische leger de bevolking van Israël op waakzaam te zijn en snel te gaan schuilen als het luchtalarm zou klinken.
Een reactie van Iran - het land steunt onder meer Hamas en Hezbollah - werd verwacht na de Israëlische acties gericht op Hezbollah. In april van dit jaar lanceerde Iran honderden drones en raketten als reactie op een Israëlische aanval in Syrië waarbij meerdere topcommandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde waren omgekomen. De Verenigde Staten melden eerder op dinsdag dat Iran een raketaanval aan het voorbereiden was.
Eerder vanmiddag waarschuwden bronnen binnen het Witte Huis volgens verschillende persbureaus al voor een snelle raketaanval van Iran op Israël. Nu roept ook het Israëlische leger de bevolking van het land op zich voor te bereiden op een mogelijke 'grootschalige' Iraanse aanval. Als het (lucht)alarm klinkt moet de bevolking onmiddellijk naar schuilplaatsen gaan en daar 'tot nader order' te blijven.
,,We volgen de dreiging serieus”, zei admiraal Daniel Hagari, een woordvoerder van het Israëlische leger, in een televisiebericht.
In Jaffa, in de Israëlische stad Tel Aviv, heeft zojuist een schietpartij plaatsgevonden. Dat meldt de lokale politie volgens verschillende persbureaus. De politie vermoedt een 'terroristisch motief' en meldt dat minstens zeven mensen zijn overleden. Ook zijn verschillende mensen gewond geraakt. Twee schutters zouden zijn 'geneutraliseerd'.
Plaatselijke media hebben het over twee mannen die uit een sneltram kwamen en het vuur openden op omstanders.
Het Israëlische leger meldt opnieuw een Hezbollah-commandant te hebben gedood. Muhammad Jaafar Qasir zou volgens het leger verantwoordelijk zijn geweest voor de wapentoevoer vanuit vooral Iran.
Tineke Boerendans (60) wil zo snel mogelijk weg uit Libanon. Na 22 jaar in het land gewoond te hebben, is voor de Nederlandse de grens bereikt nu de oorlog met Israël oplaait. Haar koffers staan klaar, ze heeft een ticket voor een gewone vlucht volgende week. ,,Ik ga het risico niet lopen dat ik straks niet meer weg kan.’’
De evacuatie van 'enkele honderden' Nederlanders uit Libanon begint binnen enkele dagen, zo verwacht minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken.
Veldkamp weet niet precies hoeveel Nederlanders in Libanon verblijven en in aanmerking komen voor evacuatie, of 'repatriëring' zoals hij het officieel noemt. Maar hij 'schat honderden op zijn minst', al 'leert de ervaring dat het ook altijd wat meer of minder kan zijn'. Het is niet verplicht om je aan te melden, maar de minister roept Nederlanders nog maar eens op dat wel te doen.
De eerste vlucht die door Defensie wordt geregeld vertrekt 'binnen enkele dagen', aldus de minister. Het gaat om een directe vlucht van Libanon naar Nederland, maar Veldkamp noemt de luchthavens van vertrek en aankomst daar niet bij.
Verder zorgt Nederland ervoor 'dat mensen zo mogelijk mee kunnen op vluchten die andere landen organiseren, als daar plaats over is'. Andere Europese landen kondigden de afgelopen dagen al aan hun landgenoten terug te halen. Ook kijkt Nederland of het nog stoelen kan boeken op commerciële vluchten waar mensen zelf niet meer voor kunnen reserveren.
De bewindsman spreekt tegen dat hij veel later is dan landen als Canada, Duitsland en Groot-Brittannië met evacueren. ,,Nee, wij lopen gelijk op. Sommige landen zijn eerder gaan communiceren, extern misschien." Veldkamp zegt ervoor gekozen te hebben om pas te communiceren als hij zeker weet dat de vlucht kan worden uitgevoerd.