Seksuoloog Goedele Liekens kwam dit weekend terug uit Oekraïne waar ze met zowel vrouwelijke als met mannelijke slachtoffers van seksueel geweld sprak. ,,Ik sprak een moeder die moest toekijken hoe haar zoontje van elf verkrachten.”
Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in, meldt de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks. Dat doet het land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne. Sinds 2007 bestaat het Letse leger uit beroepsmilitairen en vrijwilligers van de Nationale Garde. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen en wordt volgend jaar van kracht.
Letland is lid van de EU en de NAVO, en grenst aan zowel Belarus als Rusland. Op een kleine 2 miljoen inwoners heeft het momenteel slechts 7500 actieve beroepsmilitairen en leden van de Nationale Garde, die in het weekend parttime bij de infanterie dienen. Zij worden ondersteund door 1500 NAVO-troepen.
Pabriks kondigde ook plannen aan om een militaire basis te bouwen in de buurt van de zuidoostelijke stad Jekabpils, die dichter bij de Russische grens ligt dan de bestaande Adazi-basis.
Oekraïne wil zich aansluiten bij de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Premier Denys Schmyhal maakte dinsdag via berichtendienst Telegram bekend dat hij namens het land een aanvraag heeft ingediend. Oekraïne's lidmaatschap van het samenwerkingsverband van 38 industrielanden is 'een van de hoekstenen van een succesvolle wederopbouw en ontwikkeling' van Oekraïne, aldus de premier.
Hij overhandigde de aanvraag om lid te worden van de Oeso aan de Australische secretaris-generaal Mathias Korman. Schmyhal noemde het in zijn bericht 'symbolisch' dat de aanvraag gebeurde tijdens de discussie over de praktische uitvoering van het Herstelplan van Oekraïne in het kader van de conferentie in Lugano. Daar ondertekenden ruim 40 internationale partners vandaag een verklaring waarin ze hun steun aan de wederopbouw toezegden.
'De huidige steun, toekomstige werkzaamheden voor het herstel en de toetreding van Oekraïne tot de EU (het land kreeg op 23 juni officieel de status van kandidaat-lidstaat, red.) zal gebaseerd zijn op de voltooiing van structurele hervormingen in Oekraïne - een gebied waar Oeso-steun van fundamenteel belang is', schreef Schmyhal in zijn toelichting op de aanvraag.
De in Parijs gevestigde Oeso is een intergouvernementele organisatie die zich inzet voor de bevordering van economische ontwikkeling en wereldhandel. De aangesloten landen proberen een gezamenlijk beleid te voeren om zo duurzame economische groei te stimuleren, werkgelegenheid te bevorderen, financiële stabiliteit te waarborgen en economische ontwikkelingen in andere landen te ondersteunen. Deskundigen van de organisatie stellen bijvoorbeeld regelmatig economische prognoses op.
Naast grote economieën als Duitsland, de VS en Japan zijn ook opkomende landen als Mexico en Chili lid.
Een tweede Franse oorlogsvrijwilliger is omgekomen bij de strijd in Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs heeft zijn dood bevestigd.
Meerdere buitenlandse huurlingen, zoals Rusland ze noemt, zijn gesneuveld in Oekraïne. Moskou claimt dat het er honderden zijn.
De VS hebben bevestigd dat twee Amerikaanse oorlogsvrijwilligers zijn omgekomen. Oekraïne heeft de dood gemeld van onder anderen een Nederlander, Duitser, Engelsman en Australiër.
Na vier en een halve maand oorlog in Oekraïne wil Rusland zijn economie beter afstemmen op de behoeften van het leger. Het Lagerhuis in Moskou stemde dinsdag in eerste lezing in met twee wetsvoorstellen waarmee de overheid bedrijven kan verplichten het leger te voorzien van broodnodige goederen. Bovendien kunnen werknemers gedwongen worden om over te werken en geen vakanties op te nemen ter ondersteuning van de Russische 'speciale militaire operatie' in het buurland.
In een verklaring bij een van de wetsvoorstellen staat dat het leger nieuwe materialen en wapenreparaties nodig heeft om zijn operatie in Oekraïne voort te zetten.
Beide wetsvoorstellen werden door de Russische regering ingediend in de Doema. Ze moeten nog door de tweede en derde lezing komen, daarna de goedkeuring krijgen van het Hogerhuis en ondertekend worden door president Vladimir Poetin voordat ze van kracht worden.
Vice-premier Yuri Borissov zei in de Doema dat de genomen maatregelen noodzakelijk zijn om het leger te helpen in een tijd waarin de Russische economie onder 'enorme sanctiedruk' van het Westen staat. ,,De last voor de defensie-industrie is aanzienlijk toegenomen. Om de levering van wapens en munitie te waarborgen, is het noodzakelijk het werk van de militair-industriële sector en de bedrijven die deel uitmaken van de samenwerkingsketens te optimaliseren.''
De Britse premier Boris Johnson heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een telefoongesprek gezegd dat Oekraïense troepen het gebied kunnen heroveren dat onlangs door Russische troepen is ingenomen. Dat heeft een woordvoerster van Johnsons kantoor meegedeeld.
Het Oekraïense leger trok zich afgelopen weekend terug uit de stad Lisitsjansk. Dat was was het laatste verzetsbolwerk in de de oostelijke regio Loehansk. Volgens de woordvoerder van Johnson lichtte de premier Zelenski ook in over recente militaire leveringen uit Groot-Brittannië. In de komende dagen en weken zouden bijvoorbeeld bepaalde artilleriesystemen en geleide raketten in Oekraïne moeten aankomen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt niet dat Belarus zal worden 'meegesleurd' in de oorlog die Rusland tegen zijn land voert. ,,We geloven dat Belarus niet betrokken zal raken bij deze oorlog, maar er zijn provocaties en die zullen doorgaan", zei hij in een videobijdrage op een economisch forum in Athene georganiseerd door het Britse magazine The Economist.
Zelenski leek te verwijzen naar recente uitspraken van zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Die zei zondag dat luchtafweersystemen raketten hadden onderschept die waren afgevuurd door Oekraïense troepen en dreigde met 'vergeldingsmaatregelen'.
Sinds het begin van de Russische aanval op 24 februari heeft Belarus toegestaan dat Russische troepen aanvallen lanceerden vanaf zijn grondgebied. ,,Veel raketten van verschillende kalibers werden afgevuurd vanaf het grondgebied van Belarus en veroorzaakten veel leed in Oekraïne", zei Zelenski.
Dat is volgens hem echter niet de schuld van het Belarussische volk, dat hij vroeg 'al het mogelijke te doen om niet in deze oorlog te worden meegesleurd.' Mocht dat toch gebeuren dan is Oekraïne voorbereid, aldus Zelenski.
De Oost-Oekraïense stad Slovjansk ligt volgens de burgemeester zwaar onder vuur. Na Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk lijkt die stad nu het volgende doelwit van de Russen te zijn. De burgemeester van Slovjansk riep de inwoners dinsdag op Facebook op om een veilig heenkomen te zoeken. 'Slovjansk! Massaal bombardement op de stad. In het centrum, in het noorden. Iedereen in de schuilkelder', schreef hij op Facebook.
De burgemeester plaatste omstreeks 15 uur een bericht waarin hij meldde dat er zeker een dode en zeven gewonden waren gevallen. Op afbeeldingen waren brandende gebouwen te zien. 'De resultaten van de beschieting: de centrale markt staat in brand. Ook branden in het centrum, Noord en Slavkurort (toeristische attractie, red.). De omvang van de schade wordt opgenomen.'
Nu het Russische leger de regio Loehansk heeft veroverd, kan het zich richten op de regio Donetsk. Slovjansk en Kramatorsk zijn de grootste en belangrijkste steden van Donetsk die nog in handen zijn van de Oekraïners, zo'n 70 kilometer ten westen van Lisitsjansk. Sinds de verovering van Lisitsjansk zondag zijn de beschietingen in Slovjansk sterk toegenomen. Sindsdien zijn zeker zes mensen omgekomen en negentien mensen gewond geraakt door Russische bombardementen. De politie meldt dinsdag ook zeker een dode bij een Russische aanval op een markt. Drie mensen raakten gewond. Voor de oorlog woonden er 100.000 mensen in Slovjansk.
Volgens de gouverneur van de regio is ook Kramatorsk dinsdag beschoten. Die stad telde begin dit jaar 150.000 inwoners en huisvest momenteel het administratieve centrum van de regionale Oekraïense autoriteiten.
Meer dan 40 staten en internationale organisaties hebben in een 'verklaring van Lugano' hun steun toegezegd aan de wederopbouw in Oekraïne. Vertegenwoordigers van onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk ondertekenden het document in de Zwitserse stad.
De verklaring gaat over een verplichting voor een democratisch proces waaraan de hele samenleving moet deelnemen, de betrokkenheid van particuliere bedrijven, een transformatie naar een CO2-vrije samenleving, gedigitaliseerde administratie en ontwikkelingsprojecten vrij van corruptie. 'Het wederopbouwproces moet transparant zijn', staat er. 'De rechtsstaat moet systematisch worden versterkt en corruptie moet worden uitgeroeid.' De politieke en economische hervormingen in Oekraïne moeten passen bij het toetredingsproces tot de Europese Unie.
Oekraïne schat dat minstens zo'n 720 miljard euro nodig is voor de wederopbouw. Premier Denys Schmyhal zei maandag op de tweedaagse conferentie in Lugano dat de Russische agressieoorlog alleen al voor bijna 100 miljard euro directe schade aan de infrastructuur van Oekraïne veroorzaakte. De wederopbouw is volgens hem al bezig terwijl de oorlog voortduurt. Zodra de strijd voorbij is, wil Oekraïne snel en duurzaam moderniseren en digitaliseren. Dat laatste is vooral belangrijk om corruptie tegen te gaan.
Duitsland beloofde nog eens 426 miljoen euro aan subsidies aan Oekraïne. Nederland geeft 200 miljoen euro aan begrotingssteun als lening via het IMF (Internationaal Monetair Fonds). 'Met deze extra middelen helpen wij het land draaiende te houden. Oekraïne komt maandelijks vijf miljard dollar tekort', meldt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher op Twitter. Ons land gaf tot nu toe 265 miljoen euro aan Oekraïne voor humanitaire en militaire steun.
Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de Europese Unie sinds het begin van de oorlog 6,2 miljard euro gemobiliseerd om Oekraïne te steunen.
Rusland werkt naar eigen zeggen aan veilige zeeroutes voor vrachtschepen die vanuit Oekraïne over de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee naar onder meer de Middellandse Zee varen. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe beklemtoonde dinsdag nogmaals dat Rusland de export van Oekraïens graan niet blokkeert.
Westerse landen en Oekraïne hebben die beschuldiging geuit en zeggen dat Moskou een voedselcrisis veroorzaakt. Volgens Rusland doet het Westen dat zelf onder meer met financiële sancties tegen Rusland. De strijdende partijen, Oekraïne en Rusland, zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldproductie van tarwe.
Volgens Sjojgoe zijn de mijnen uit de wateren voor de haven Marioepol allemaal verwijderd, en zijn maatregelen worden genomen om veilige vaarroutes te creëren, meldde persbureau RIA Novosti. Rusland mengt zich volgens hem niet in de Oekraïense uitvoer van tarwe uit Oekraïne.
Volgens Moskou verhindert Oekraïne zelf in bepaalde havens het uitvaren van schepen. Kiev wil echter veiligheidsgaranties van andere landen dan Rusland. De claims van Sjojgoe kunnen niet onafhankelijk gecontroleerd worden.
De Oekraïense Marina Viazovska heeft dinsdag de Fieldsmedaille gekregen, ook wel de Nobelprijs voor de wiskunde genoemd. Ze is de tweede vrouw die de medaille wint in de ruim 80-jarige geschiedenis van de prijs.
Viazovska kreeg de medaille uitgereikt tijdens een ceremonie in Helsinki. Oorspronkelijk zou het internationale wiskundecongres in Sint-Petersburg zijn en geopend worden door de Russische president Vladimir Poetin. Na de invasie in Oekraïne ondertekenden honderden wiskundigen een open brief om het evenement niet in Rusland te organiseren. Het congres is daarom verplaatst naar de Finse hoofdstad.
De 37-jarige Oekraïense werkt sinds 2018 als hoogleraar op de Zwitserse universiteit van Lausanne. Ze kreeg haar prijs voor het bewijzen van het Vermoeden van Kepler, een theorie van ruim 400 jaar over de meest efficiënte manier om bollen te stapelen. De Fieldsmedaille wordt elke vier jaar uitgereikt, heeft tussen de twee en vier winnaars en gaat naar mensen die nog geen veertig jaar zijn en een 'buitengewone wiskundige prestatie' hebben neergezet.
De Oekraïense president Zelenski wil niet wachten tot het einde van de oorlog voordat de wederopbouw van Oekraïne kan beginnen. In zijn videotoespraak benadrukte Zelenski gisteravond dat er direct veel moet gebeuren. Tienduizenden huizen zijn verwoest in met name het zuiden en noorden van het land waar de Russische troepen nu - volgens Oekraïense berichten - worden teruggedreven. Zelenski wil zijn land nu al voorbereiden op de winter, onder meer met het oog op de energievoorziening.
Lees hier het hele verhaal.
Rusland is van plan een spoorverbinding te openen tussen het zuiden van het land en bezette gebieden in Oost-Oekraïne. De gouverneur in de Russische regio Rostov heeft dat volgens het Russische staatspersbureau TASS gezegd.
Rostov grenst aan de Oekraïense regio's Loehansk en Donetsk, ook wel bekend als de Donbas. Het Russische leger heeft Loehansk volledig onder controle gebracht met de verovering van de stad Lisitsjansk afgelopen weekend en probeert nu ook Donetsk in te nemen.
Zowel Rusland als Oekraïne heeft grote verliezen geleden in de strijd om Loehansk, vooral tijdens het beleg van de zustersteden Lisitsjansk en Severodonetsk. Oekraïense troepen hebben na hun vertrek uit Lisitsjansk nieuwe verdedigingsposities ingenomen in Donetsk. De grote steden in die regio zijn na maanden van oorlog nog steeds in Oekraïense handen.
De waarde van de import van zowel goederen als diensten vanuit Rusland naar Nederland is in het eerste kwartaal sterk gestegen. De waardestijging is grotendeels het gevolg van de gestegen energieprijzen sinds de Russische invasie van Oekraïne, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De waarde van de export van goederen en diensten vanuit Nederland naar Rusland nam daarentegen af.
De oorlog in Oekraïne heeft volgens DNB geleid tot flinke veranderingen in de financiële relatie met Rusland. De totale waarde van de Nederlandse handel met het buitenland lag in het eerste kwartaal wel fors hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder door de toegenomen energieprijzen.
Door de sterke stijging van de energieprijzen steeg de totale waarde van de handel in aardgas met 8,6 miljard euro. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder. De waarde van de handel in overige energieproducten nam met 11,1 miljard euro toe, een stijging van 55 procent vergeleken met een jaar eerder. De handel in energie was in het eerste kwartaal goed voor 15 procent van de waarde van de totale Nederlandse handel, ten opzichte van 11 procent een jaar eerder.
Belarus heeft dinsdag bekend gemaakt dat het buitenlandse aandelen in 190 Belarussische bedrijven bevriest. Dat doet het land in reactie op de Westerse sancties, die zijn ingesteld vanwege de steun van Belarus aan de Russische invasie van Oekraïne en mensenrechtenschendingen in het land.
De wereldwijde vraag naar gas gaat de komende tijd minder sterk stijgen. Vergeleken met een eerdere schatting verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat tot 2025 de groei meer dan de helft lager uitvalt. Dat komt vooral door de gasprijs, die nog nooit zo hoog is geweest, en door onzekerheid rondom leveringen vanuit Rusland.
Dat de vraag lager uitvalt dan verwacht, komt voor een vijfde doordat gas wordt vervangen door energie uit hernieuwbare bronnen. Belangrijkere oorzaken zijn de vooruitzichten van economisch mindere tijden en het gebruik van de meer vervuilende energiebronnen olie en kolen ten koste van gas.
Tussen 2021 en 2025 komt de groei van de vraag naar gas naar verwachting uit op 140 miljard kubieke meter, minder dan de groei die er alleen al vorig jaar was.
Volgens de Oekraïense premier Denys Sjmyhal zal het herstel van de oorlogsschade in Oekraïne rond de 750 miljard dollar gaan kosten, en moeten rijke Russen daarvoor opdraaien. Dat zei hij op een internationale conferentie, waar hij een herstelplan presenteerde. Het plan is bedoeld om de acute nood te adresseren, tíjdens de oorlog, gevolgd door een 'snel herstel' daarna.
Volgens Sjmyhal zou financiering van het herstel voor een belangrijk deel moeten bestaan uit 'de geconfisceerde activa van Rusland en Russische oligarchen'. Dat zou inmiddels gaan om zo'n 300 tot 500 miljard dollar. ,,De Russische autoriteiten hebben deze bloederige oorlog ontketend. Ze hebben deze enorme vernietiging veroorzaakt, en moeten daarvoor verantwoordelijk worden gehouden", aldus Sjmyhal.
Oekraïne is in gesprek met Turkije en de Verenigde Naties om garanties te krijgen voor een veilige graanexport vanuit de Oekraïense havens, zo heeft president Zelenski maandag gezegd.
,,Er zijn nu gesprekken gaande tussen Turkije, de VN en onze vertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van het graan dat onze havens verlaat'', zo vertelde Zelenski op een persconferentie waarbij hij terzijde werd gestaan door de Zweedse premier Magdalena Andersson.
,,Het is heel belangrijk dat iemand garant staat voor de beveiliging van de schepen die het graan hier willen ophalen. Iemand anders dan Rusland, want die vertrouwen we niet.'' Zelenski zei dat Oekraïne nauw samenwerkt met secretaris-generaal Antonio Guterres en dat de VN daarin een "leidende rol" speelt.
Oekraïne, een van 's werelds grootste graanexporteurs, beschuldigt Rusland van het blokkeren van de graanexport. Volgens Zelenski zit er momenteel 22 miljoen ton graan vast in het land. In de herfst verwacht het land nog eens ongeveer 60 miljoen ton graan te oogsten.
Ook beschuldigt Oekraïne de bezetters ervan graan uit de opslagplaatsen te stelen en uit te voeren naar door de Russen bezette gebieden en Rusland zelf. Rusland ontkent de beschuldigingen.
Een Turkse functionaris zei maandag dat Turkije een Russisch vrachtschip voor de kust van de Zwarte Zee heeft onderschept en nu onderzoek doet naar de Oekraïense beschuldigingen van diefstal.
Russische bedrijven die legermaterieel herstellen, zouden nieuwe opdrachten weigeren, omdat het Russische leger zijn rekeningen niet betaalt. Het Kremlin heeft echter al een antwoord klaar en lijkt van plan om de staatscontrole op privébedrijven uit te breiden.
De Oekraïense Militaire Inlichtingendienst (GUR) wees gisteren op de betalingsproblemen van de Russische overheid. Die zouden het potentieel om beschadigde legervoertuigen te herstellen aantasten.
Nieuw voorgestelde wetgeving van het Kremlin lijkt dat te bevestigen, volgens de Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’ (ISW). Op 30 juni werd een wetsvoorstel ingediend in de Doema dat het Kremlin zou toelaten om 'speciale maatregelen op economisch gebied' te nemen, waardoor de regering particuliere bedrijven kan dwingen om voorraden te leveren voor Russische militaire operaties.
,,Het wetsvoorstel verbiedt Russische bedrijven om te weigeren opdrachten van de Russische overheid uit te voeren die verband houden met Russische militaire operaties”, aldus het ISW.
Uit ergernis over wat hij ziet als een anti-Russisch Amerikaans beleid, feliciteert de Russische president Vladimir Poetin zijn ambtsgenoot Joe Biden dit jaar niet met de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. ,,Nee, er wordt dit jaar geen felicitatietelegram verzonden", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov maandag volgens het agentschap Interfax.
,,Dat komt omdat dit jaar het hoogtepunt is geworden van het onvriendelijke beleid van de Verenigde Staten jegens ons land", zei hij verwijzend naar de feestdag van 4 juli in Amerika. ,,Daarom kan het nauwelijks gepast worden geacht om onder deze omstandigheden zo'n felicitatiebericht te sturen."
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag 'zijn' troepen gefeliciteerd met het 'bevrijden' van de oostelijke Oekraïense regio Loehansk, een belangrijke mijlpaal voor Moskou in de 'speciale militaire operatie' in het buurland.
Dat deed hij tijdens een op de staatstelevisie uitgezonden ontmoeting met minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Die had hem zondag meegedeeld dat de operatie om 'de Volksrepubliek Loehansk te bevrijden' met succes was uitgevoerd, meldde staatspersbureau TASS maandag.
Poetin zei dat de troepen die betrokken waren bij de bevrijding 'moeten uitrusten en hun gevechtscapaciteiten opnieuw moeten opbouwen'. De andere militaire eenheden, inclusief de 'Oost- en West-groep', moeten hun taken uitvoeren volgens het eerder goedgekeurde plan, aldus de president. ,,Ik hoop dat alles in hun richting zal doorgaan zoals tot nu toe gebeurde in Loehansk.'' Poetin gaf Sjojgoe de opdracht door te gaan met het offensief.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde zondagavond aan dat hij de door Russen veroverde stad Lisitsjansk - het laatste verzetsbolwerk in de regio Loehansk - niet als verloren beschouwt. De 'tactische terugtrekking' van troepen betekent volgens hem 'dat we zullen terugkomen dankzij de grotere toevoer van moderne westerse wapens'.
De regio Loehansk is een van de zelfverklaarde en door Rusland erkende 'volksrepublieken' die zich in 2014 afscheidden van Oekraïne. De andere is Donetsk. Beide provincies liggen in het Donbas-gebied dat Rusland volledig wil 'bevrijden'. ,,Ons doel is, natuurlijk, het Oekraïense leger uit het gebied te verdrijven. Als inwoners van andere gebieden in Oekraïne hun banden met Rusland ook niet willen verbreken, dan is dat hun eigen beslissing”, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eind mei.
Paus Franciscus overweegt in het licht van de aanhoudende Russische agressieoorlog in Oekraïne een reis naar Moskou. Over een mogelijk bezoek zijn contacten geweest tussen de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, kardinaal Pietro Parolin, en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, vertelde de Heilige Vader aan persbureau Reuters.
Het Vaticaan vroeg een paar maanden geleden voor het eerst om een mogelijk bezoek aan Moskou. Het Russische antwoord luidde toen dat het 'niet het juiste moment' was. De paus suggereert nu dat dit misschien veranderd is.
De paus verwierp berichten dat hij zou overwegen om in de nabije toekomst af te treden. Hij ligt naar eigen zeggen op schema voor zijn bezoek aan Canada, eind deze maand. Na zijn terugkeer is ook een bezoek aan Oekraïne denkbaar. ,,Eerst wil ik naar Rusland om te proberen iets te doen om te helpen", zegt Franciscus. ,,Maar ik zou graag naar beide hoofdsteden willen reizen."
Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari heeft de paus het conflict herhaaldelijk veroordeeld en Rusland impliciet bekritiseerd. In het verleden gebruikte hij termen als 'wrede en zinloze agressieve oorlog'.
In de door Russische troepen veroverde stad Lisitsjansk in de oostelijke regio Loehansk bevinden zich nog zo'n 10.000 mensen. Dat zei de militaire gouverneur van de regio Sergej Hajdaj maandag op de Oekraïense televisie. De stad telde in 2021 zo'n 95.000 inwoners. Volgens hem werd maandag opnieuw gevochten in het westen van Lisitsjansk. Deze informatie is niet onafhankelijk verifieerbaar.
In de naburige stad Sjevjerodonetsk, die eveneens onder Russische controle staat, verblijven volgens Haidai nog zo'n 8.000 mensen. Voor de oorlog waren het er ruim 100.000.
Lisitsjansk kwam zondag in handen van Russische troepen na wekenlange gevechten, en Sjevjerodonetsk vorige maand. Honderdduizenden mensen uit de regio zijn op de vlucht. De infrastructuur is voor 90 procent beschadigd en 60 procent van de woningen is verwoest.
Russische kosmonauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben maandag Ruslands verovering gevierd van de oostelijke Oekraïense regio Loehansk , een belangrijke mijlpaal voor Moskou in de oorlog. Roscosmos, het Russische agentschap voor ruimtevaart, beschreef de zege op berichtendienst Telegram als 'een bevrijdingsdag om te vieren. Zowel op aarde als in de ruimte.'
Het staatsbedrijf plaatste bij het bericht foto's van kosmonauten Oleg Artemyev, Denis Matveev en Sergei Korsakov die glimlachend vlaggen omhoog houden van de pro-Russische, zelfverklaarde en door Moskou erkende Volksrepublieken Donetsk en Loehansk.
'Dit is een langverwachte dag waarop inwoners van de bezette gebieden van de regio Loehansk al acht jaar wachten. We zijn ervan overtuigd dat 3 juli 2022 voor altijd de geschiedenis van de Volksrepubliek zal ingaan. Burgers van de geallieerde Volksrepubliek Donetsk, heb geduld!', luidde het.
Na de verovering van de oostelijke Oekraïense regio Loehansk - zondag met de inname van het laatste verzetsbolwerk Lisitsjansk - zullen de Russische troepen zich nu concentreren op de aangrenzende regio Donetsk. Dat heeft de gouverneur van eerstgenoemde regio gezegd tegen persbureau Reuters. Sergej Haidai verwacht dat vooral de steden Slovjansk en Bachmoet zullen worden aangevallen. Rusland probeert volledige controle over het Donbas-gebied te krijgen. Deze regio aan de grens met Rusland bestaat uit de Oekraïense regio's Loehansk en Donetsk.
Een oorlogscorrespondent van de Britse omroep BBC meldt op Twitter dat Haidai hem maandagmorgen vertelde dat Oekraïense troepen 'zonder enig verlies en zonder achterblijvers' de stad Lisitsjansk hebben verlaten. De verslaggever noemt het 'buitengewoon' als de informatie klopt. Het zou een bevestiging zijn van de Oekraïense claims over een 'strategische terugtrekking' uit de stad in de regio Loehansk.
Het Britse ministerie van Defensie meldt in haar dagelijkse update op basis van militaire inlichtingendiensten dat Russische troepen 'nu vrijwel zeker' zullen overschakelen op het veroveren van Donetsk, waarvan een groot deel onder controle blijft van Oekraïense troepen. Volgens de update is het conflict in het Donbas-gebied 'een uitputtingsslag' en is het onwaarschijnlijk dat dit de komende weken zal veranderen.
Na de verovering van de stad Lisitsjansk in de oostelijke regio Loehansk richten de Russische troepen hun inspanningen nu op het oprukken naar het grootstedelijk gebied rond de industriestad Slovjansk. 'In de richting van Slovjansk proberen de Russen controle te krijgen over de steden Bohorodychne, Dolyna en Masanivka', meldt de Oekraïense generale staf maandag. Het Russische leger intensiveerde volgens de legerleiding ook de beschietingen op de belangrijke Oekraïense bolwerken Slovjansk en Kramatorsk, dieper in de Donetsk-regio. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.
De burgemeester van Slovjansk meldde zondag dat bij een Russische aanval minstens zes doden onder wie een 10-jarig meisje en negentien gewonden waren gevallen. Volgens hem braken er vijftien branden uit. Het zou de zwaarste beschieting van de stad zijn sinds de Russische invasie eind februari.
Slovjansk ligt aan het front in de regio Donetsk in het Donbas-gebied, dat de Russen en pro-Russische rebellen willen veroveren. Ongeveer 70 kilometer oostelijker ligt Lisitsjansk in de regio Loehansk. De stad gold als een van de laatste grote bolwerken van Oekraïne in de strijd tegen Russen en pro-Russische rebellen in Loehansk. Na wekenlange gevechten meldde Rusland zondag de inname van Lisitsjansk. Oekraïne bevestigde 's avonds dat zijn troepen zich daar terugtrekken om zware verliezen te voorkomen.
In het Zwitserse Lugano begint maandagmiddag een internationale conferentie over de wederopbouw van Oekraïne. De belangrijkste uitgangspunten voor de wederopbouw van het door oorlog verwoeste land worden vastgelegd in een 'verklaring van Lugano'. Volgens Oekraïne zijn honderden miljarden euro's nodig voor de wederopbouw.
De Oekraïense regering zal eerst haar prioriteiten presenteren. Ongeveer 40 potentiële donorlanden zijn vertegenwoordigd op de bijeenkomst, evenals vele internationale organisaties en financiële instellingen. Er moet advies worden gegeven over wie welke taak op zich kan nemen.
De conferentie is bedoeld om internationale activiteiten te coördineren. ,,Oekraïne is een enorm land, er is daar veel verwoest. Gezien de historische opgave is het niet te vroeg om de wederopbouw te plannen en te coördineren", zegt algemeen directeur Markus Berndt van de afdeling EIB Global bij de Europese Investeringsbank (EIB) van de Europese Unie tegen het Duitse persbureau DPA.
Donateurs moeten hun hulp vroegtijdig en transparant coördineren. ,,De Oekraïners zullen iedereen om alles vragen. Als je niet goed coördineert, promoot iedereen dezelfde brug en niemand herbouwt het ziekenhuis dat misschien dringender nodig is", aldus Berndt.
De conferentie is een initiatief van de G7, een intergouvernementeel forum van zeven rijke industrielanden. Ze kwamen eind juni bijeen in het Zuid-Duitse Elmau en waren het erover eens dat Oekraïne een Marshallplan nodig heeft voor de wederopbouw, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz na de top in Beieren.
De G7-staten staan 'nauw en onverbrekelijk aan de kant van Oekraïne', benadrukte de bondskanselier. ,,We steunen het land in zijn verdediging en bieden het perspectief voor de toekomst."
De Belarussische president Aleksander Loekasjenko heeft zijn nauwe banden met Rusland opnieuw bevestigd. Belarus is zo nauw verbonden met de Russische Federatie dat 'we praktisch een gemeenschappelijk leger hebben. Maar dat wist u allemaal al. We zullen stevig verenigd blijven met broederlijk Rusland', zei Loekasjenko zondag tijdens een viering van de verjaardag van de bevrijding van Minsk door Sovjettroepen in deTweede Wereldoorlog. Hij steunde de acties van Poetin tegen Oekraïne naar eigen zeggen 'vanaf de eerste dag'.
Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn de uitspraken van Loekasjenko over een gezamenlijk leger met Rusland 'gevaarlijk, vooral voor de Belarussische bevolking'. Oekraïense functionarissen houden rekening met een toenemende betrokkenheid van de voormalige Sovjetstaat bij de oorlog, die Rusland in februari ook vanaf Belarussische bodem lanceerde.
Ondanks de terugtrekking van het Oekraïense leger uit Lisitsjansk beschouwt de Oekraïense president Volodimir Zelenski de stad in het oosten van het land nog niet als verloren. ,,Als de legerstaf mensen terugtrekt uit bepaalde punten aan het front waar de vijand het grootste vuurvoordeel heeft - Lisitsjansk in het bijzonder - betekent dat maar één ding: dat we dankzij onze tactieken, dankzij de grotere toevoer van moderne wapens, zullen terugkomen", zei hij zondagavond laat in zijn dagelijkse videoboodschap.
Het Oekraïense leger beweegt zich voorwaarts - zowel in de regio Charkov in het oosten, als in de regio Cherson in het zuiden en aan de Zwarte Zee. Het onlangs heroverde Slangeneiland is daar een goed voorbeeld van. ,,Er komt een dag dat we hetzelfde over de Donbas zullen zeggen", kondigde Zelenski aan. ,,Oekraïne geeft niets op."
Hij vroeg zich hardop af waar Rusland het allemaal voor doet. ,,De Russische economie bevindt zich in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar. De wereld verbreekt de banden met Rusland. De woorden 'instorting', 'tekort' en 'armoede' zullen de beschrijving zijn van het Russische leven zolang deze staat een terroristische staat wil zijn. Ze verloren meer dan 35 duizend soldaten, en dit is een conservatieve schatting. Waar is dit allemaal voor? In het belang van krankzinnige propagandisten om ergens in hun uitzendingen een Russische of Sovjet-vlag op de ruïnes te kunnen tonen... Er is gewoon geen ander antwoord.''
Lees hier meer over de Russische verovering van Lisitsjansk.
Het Oekraïense leger heeft zijn soldaten teruggetrokken uit de strategische oostelijke stad Lisitsjansk, na weken van hevige gevechten met Russische troepen. 'Om de levens van Oekraïense verdedigers te behouden, is besloten tot terugtrekking', zei het leger in een verklaring, waarin het verwees naar de superioriteit van Rusland in zowel aantal als materieel.
Eerder zondag waren er al berichten dat Lisitsjansk in Russische handen was gevallen, maar het Oekraïense ministerie van Defensie kwam daar later op terug en ontkende dat de stad compleet onder Russische controle was gebracht. President Zelenski voegde daar vervolgens aan toe dat het 'onmogelijk te zeggen' was of Rusland volledige controle over de stad had. Aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen.
De Oekraïense stad Sloviansk, in de oostelijke Donetsk-regio, ligt vandaag zwaar onder vuur. Volgens burgemeester Vadim Ljakh zijn er door de Russen meerdere raketten afgeschoten, zo meldt persbureau Reuters. ,,Er woeden vijftien branden. Veel mensen zijn gedood en verwond.'' De burgemeester spreekt van de zwaarste bombardementen op de stad sinds het begin van de Russische invasie in februari van dit jaar. Er is inmiddels sprake van zes doden en vijftien gewonden.
Slovjansk ligt in de regio Donetsk, ongeveer 70 kilometer ten westen van het zwaar bevochten Lysytsjansk in de regio Loehansk. Die stad geldt als een van de laatste bolwerken van Oekraïne in de strijd tegen Russen en pro-Russische rebellen in Loehansk. Eerder waren er berichten dat Lysytsjansk in handen van de vijand was gevallen, maar Oekraïne kwam daar later op terug.
Het ministerie van Defensie ontkende de Russische claim dat de stad compleet onder Russische controle was gebracht. Rusland meldde al de 'volledige bevrijding' van de regio Loehansk.
Het Russische ministerie van Defensie zou president Vladimir Poetin hebben bericht dat de hele Loehansk-regio in het oosten van Oekraïne nu 'bevrijd' is en dus in handen van de Russen en pro-Russische separisten.
Het nieuws komt nadat zowel de Russen als Oekraïners melding maakten van het vallen van de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk. Daarmee viel ook het laatste Oekraïense verzetsbolwerk in het oosten van het land (zie ook onze update hieronder van 8:21:49).
Het nieuws is lastig te verifiëren.
In de Russische grensstad Belgorod zijn vandaag minstens drie mensen gedood en tientallen gebouwen beschadigd. Dat zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over ontploffingen in de stad bij Oekraïne. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan de stad met raketten te hebben beschoten.
Volgens een Russische defensiewoordvoerder heeft de Russische luchtafweer drie door Oekraïne gelanceerde Totsjka-U raketten neergeschoten die richting Belgorod zijn afgeschoten. Na de vernietiging van de Oekraïense raketten vielen de brokstukken van een ervan op een huis, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov.
Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd. Gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van de regio Belgorod zei eerder vandaag dat ten minste elf appartementsgebouwen en 39 woningen zijn geraakt, waarvan er vijf volledig zijn verwoest. Naast de doden zouden vier mensen gewond zijn geraakt, onder wie een 10-jarige jongen.
Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen en heeft sindsdien herhaaldelijk geklaagd over aanvallen op zijn eigen grondgebied. Naast Belgorod beschuldigen andere Russische regio's - waaronder Koersk en Brjansk - herhaaldelijk de Oekraïners van beschietingen. Kiev geeft meestal geen commentaar op de beschuldigingen.
De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen.
,,In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op het consolideren van hun posities in Lisitsjansk", aldus de Oekraïense generale staf. De Oekraïense militaire gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, bevestigde op zijn Telegram-kanaal eveneens dat de Russen verder waren opgerukt 'en voet aan de grond hadden gekregen in het Lisitsjansk-district'. Het is nog onduidelijk of er Oekraïense eenheden in de stad zijn.
Eerder vandaag claimden zowel de Russen als de Oekraïners Lisitsjansk onder controle te hebben. Oekraïne stelde dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar hield toen nog vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeiden toen al dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.
Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lisitsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Russische vlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Maar ook die informatie kan niet worden geverifieerd. Gisteren stelden de separatisten al de stad volledig te hebben omsingeld, maar dat werd toen door de Oekraïners tegengesproken.
Door de verovering van de stad kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio. Rusland heeft recent de naast Lisitsjansk gelegen stad Severodonetsk ingenomen. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.
Oekraïense strijdkrachten hebben een Russische militaire basis in Melitopol, in het zuidoosten van Oekraïne, bestookt. Er zouden zo'n dertig luchtaanvallen op de basis zijn uitgevoerd, zo laat de gevluchte burgemeester van de stad weten volgens persbureau Reuters.
De basis zou zich bevinden bij een vliegveld. Volgens Russen raakte er niemand gewond bij de aanvallen. Er zou munitie zijn gevallen op het vliegveldterrein en omliggende huizen.
Oekraïense troepen hebben naar verluidt een militaire basis beschoten in de door Rusland bezette stad Melitopol in het zuiden van Oekraïne. Volgens het Russische persbureau RIA gaat het om het gebied waar Melitopol Airport ligt. Volgens de Oekraïense burgemeester Ivan Fyodorov werden om 03.00 uur en 05.00 uur meer dan 30 granaten afgevuurd op de basis, een van de vier bases in de stad.
Militair materieel en verschillende brandstofdepots zouden zijn geraakt waardoor de basis buiten werking is gesteld. Ook werden in- en uitvalswegen geblokkeerd en ontspoorde een Russische trein met voorraden voor de bezetters, meldt Fyodorov op berichtendienst Telegram. Hij bevindt zich in door Oekraïne gecontroleerd gebied na een vermeende ontvoering door Russische troepen omdat hij weigerde mee te werken. Op sociale media zijn afbeeldingen en video’s opgedoken waarop rookpluimen boven de stad te zien zijn.
Het Russische militaire bestuur van de stad bevestigde de aanval zondagmorgen. In een verklaring luidde het dat 'verschillende huizen zijn beschadigd door raketwerpers. Daarnaast werd er geschoten op een trein die voedsel van de Krim naar de stad bracht.' In de stad is blijkbaar nog steeds verzet van Oekraïense partizanen tegen de Russische bezetting.
In de Russische stad Belgorod zijn zondag minstens drie mensen gedood en tientallen gebouwen beschadigd, zegt de lokale gouverneur na eerdere berichten over verschillende ontploffingen in de stad vlakbij de grens met Oekraïne. Er zouden vier gewonden zijn gevallen onder wie een 10-jarige jongen.
Ten minste elf appartementsgebouwen en 39 woningen zijn geraakt, waarvan er volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van de regio Belgorod vijf volledig zijn verwoest. Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd.
Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen en heeft sindsdien herhaaldelijk geklaagd over aanvallen op zijn eigen grondgebied. Naast Belgorod beschuldigen andere Russische regio's - waaronder Koersk en Brjansk - herhaaldelijk de Oekraïners van beschietingen. Kiev geeft meestal geen commentaar op de beschuldigingen.
Zowel de Russen als de Oekraïners claimen de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk onder controle te hebben, meldt de BBC. Oekraïne stelt dat zijn troepen zwaar onder vuur liggen, maar houdt vol dat de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk niet is ingenomen. Door Rusland gesteunde separatisten zeggen echter dat ze met succes de stad zijn binnengetrokken en het centrum hebben bereikt.
Russische media tonen beelden van separatisten of Russische troepen die door de straten van Lisitsjansk paraderen. Ook wordt door Russische bronnen via Twitter een video verspreid waarin een Sovjetvlag is te zien die naar verluidt op de ruïnes van het administratieve centrum van de stad is geplaatst. Maar ook die informatie kan niet worden geverifieerd.
Zaterdag stelden de separatisten al de stad volledig te hebben omsingeld, maar ook dat werd door de Oekraïners tegengesproken.
Als de separatisten de stad weten te veroveren, kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio. Rusland heeft recent de naast Lisitsjansk gelegen stad Severodonetsk ingenomen. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de hulp in van de internationale gemeenschap om zijn verwoeste land weer op te bouwen zodra de oorlog met Rusland voorbij is. ,,Het is niet alleen nodig om alles te herstellen wat de bezetters hebben vernietigd, maar ook om een nieuwe basis voor ons leven te creëren: veilig, modern, comfortabel, toegankelijk", zei hij zaterdag in een toespraak.
Zelenski zegt te beseffen dat hiermee ,,kolossale investeringen" gemoeid zullen zijn. ,,Hoe moeilijk het vandaag ook voor ons is, we moeten niet vergeten dat er een morgen zal zijn", aldus het Oekraïense staatshoofd. De wederopbouw van Oekraïne kan wel 1000 miljard euro gaan kosten, maakte topman Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB) bijna twee weken geleden bekend.
Maandag is er een bijeenkomst in Lugano (Zwitserland), waarbij zo'n veertig potentiële donorlanden aanwezig zullen zijn. De Oekraïense regering presenteert dan voor het eerst haar plannen voor de wederopbouw van het land dat eind februari door de Russen werd binnengevallen.
Zelenski vertelde de Oekraïners dat de oorlog nog lang niet voorbij is. ,,De wreedheid ervan neemt op sommige plaatsen toe en dat mag niet worden vergeten." Hij riep zijn landgenoten op hulp te bieden aan de slachtoffers van het meedogenloze conflict.
Het Oekraïense leger deelde deze beelden op sociale media. Volgens Oekraïne vormen ze het bewijs dat Rusland fosforbommen op Slangeneiland gooide. Het gebruik van de bommen wordt door sommigen gezien als een oorlogsmisdaad.
De Russische bondgenoot Belarus beschuldigt buurland Oekraïne van raketaanvallen op militaire doelen. Zonder enig bewijs te leveren, stelt de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko dat dat drie dagen geleden is gebeurd.
Belarus zou alle raketten hebben onderschept, meldt het staatspersbureau Belta. Loekasjenko zegt verder 'geen oorlog te willen' met Oekraïne, dat eind februari werd aangevallen door Rusland en sindsdien strijdt tegen Russische invasietroepen en pro-Russische rebellen in het oosten van het land.
Sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog verwijten het Belarussische regime in Minsk en de Oekraïense regering in Kiev elkaar de spanningen verder te willen opvoeren. Volgens Kiev zoekt Minsk naar voorwendsels zelf te gaan vechten.
Ruim vier maanden na het begin van de agressieoorlog van Rusland in Oekraïne ziet laatstgenoemd land een verandering in de oorlogsvoering door het Russische leger. ,,Het is een nieuwe tactiek om woonwijken met kruisraketten aan te vallen en druk uit te oefenen op de westerse politieke elites om Oekraïne te dwingen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten", zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak zaterdag luidens mediaberichten in Kiev.
Volgens Podolyak veranderde Rusland zijn tactiek omdat het leger 'niet goed vecht', zo vertelde hij de Oekraïense nieuwszender Channel 24.
Moskou heeft volgens hem geen oog voor hoe de wereld reageert op 'onmenselijke aanvallen' op woonwijken in de hele Oekraïne. ,,Maar deze tactiek zal niet werken. Rusland vecht niet om terreinwinst te behalen, maar om Oekraïne te vernietigen en een nieuwe veiligheidsarchitectuur in Europa te creëren'', zei Podolyak. Hij begrijpt niet 'waarom er in het Westen nog steeds invloedrijke politici zijn die geloven dat je met Rusland kunt praten. Dit is onzin.'
Het Oekraïense leger heeft Rusland beschuldigd van het uitvoeren van aanvallen met brandgevaarlijke fosformunitie op Slangeneiland, slechts een dag nadat de Russen hun troepen hadden teruggetrokken van de rots in de Zwarte Zee.
'Vandaag om ongeveer 18.00 uur voerden SU-30-vliegtuigen van de Russische luchtmacht tweemaal aanvallen uit met fosforbommen op het eiland Zmiinyi (een andere naam voor Slangeneiland, red.)', staat in een verklaring die gisteravond werd uitgegeven.
Eerder deze week heroverde Oekraïne het eiland naar eigen zeggen. Rusland zegt dat de troepen het eiland verlieten als gebaar van goede wil, maar Oekraïne bestrijdt die lezing. Volgens Kiev gebruikten de Russen het eiland om radioverkeer te onderscheppen. Met artilleriegeschut zouden de Russen van het eiland zijn verdreven.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa, waarbij vrijdag tenminste 21 doden en tientallen gewonden vielen, geen ongeluk was maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het een terroristische daad.
,,Het was een simpel appartementengebouw waar ongeveer 160 mensen, gewone mensen, burgers, woonden", zei Zelenski in een videoboodschap. Er werden volgens de president geen wapens of militaire middelen bewaard in het gebouw, ,,zoals de Russische propaganda altijd beweert over dit soort aanvallen".
De Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv is zaterdag opgeschrikt door zware explosies. Vlak daarvoor klonk het luchtalarm in de regio. Burgemeester Olexander Senkevych riep bewoners 'via berichtendienst Telegram op om in de opvangcentra te blijven. De oorzaak van de ontploffingen was niet meteen duidelijk.
Volgens het ministerie van Defensie in Moskou vernietigde het Russische leger met precisiewapens vijf militaire commandoposten in de regio Mykolajiv en Donbas. Drie opslagfaciliteiten in de zuidelijke regio van Zaporizja zouden eveneens zijn getroffen, net als een basis voor wapens en militaire apparatuur in een tractorfabriek in het noordoosten van Charkov. De door beide partijen verstrekte informatie kon aanvankelijk niet onafhankelijk worden gecontroleerd.
Pro-Russische separatisten beweren de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk 'volledig' omsingeld te hebben, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Oekraïne spreekt de beweringen tegen. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.
,,Vandaag hebben de militie van Loehansk en de Russische troepen de laatste strategische plekken ingenomen, waardoor wij kunnen bevestigen dat Lisitsjansk in zijn geheel omsingeld wordt", zei een woordvoerder van de separatisten volgens het staatspersbureau.
Volgens president Ramzan Kadyrov van de Russische republiek Tsjetsjenië zijn de Russische troepen al opgerukt tot in het centrum van Lisitsjansk. Deze informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Het Oekraïense leger erkent dat er hevig gevochten wordt aan de stadsranden, maar van een complete omsingeling is volgens woordvoerder Ruslan Muzytchuk van de Nationale Garde 'gelukkig' geen sprake. ,,De stad is in handen van het Oekraïense leger", zei hij op de Oekraïense televisie.
Oekraïense soldaten in de stad spreken van systematische beschieting van gebouwen door Russische artillerie. ,,De Russische tactiek op dit moment is om elk gebouw te beschieten waarin we ons zouden kunnen bevinden. Als ze het vernietigen, gaan ze verder met de volgende", zei een soldaat terwijl hij met verschillende kameraden uitrustte in de stad Kostjantynivka ten westen van Lisitsjansk.
Het Oekraïense leger is ernaar eigen zeggen tot nu toe in geslaagd de bevoorradingsweg voor Lisitsjansk open te houden ondanks Russische beschietingen.
Het Britse ministerie van Defensie zei zaterdag in zijn dagelijkse update van de inlichtingendiensten dat Russische troepen 'kleine vorderingen blijven maken' rond de stad.
De verovering van Lisitsjansk zou de Russen in staat stellen dieper de oostelijke Donbas binnen te dringen, wat de focus van hun offensief is geworden sinds ze Kiev eerder tijdens de invasie niet hadden ingenomen. Russische troepen namen vorige week de controle over de naburige stad Sjevjerodonetsk over, die aan de overkant van de rivier de Donets ligt.
Oekraïne heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de raketaanval op het winkelcentrum in Krementsjoek. Bewakingscamera’s in een park nabij het winkelcentrum filmden het moment van de inslag.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa, waarbij vrijdag tenminste 21 doden en tientallen gewonden vielen, geen ongeluk was maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het een terroristische daad.
,,Het was een simpel appartementengebouw waar ongeveer 160 mensen, gewone mensen, burgers, woonden", zei Zelenski in een videoboodschap. Er werden volgens de president geen wapens of militaire middelen bewaard in het gebouw, ,,zoals de Russische propaganda altijd beweert over dit soort aanvallen".
Rusland heeft bijna geen "moderne wapens" meer over om te gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne, beweren de inlichtingendiensten van het Britse ministerie van Defensie zaterdag in hun meest recente update.
Volgens de inlichtingendiensten heeft Rusland recentelijk zogeheten antischeepsraketten gebruikt bij aanvallen over land, terwijl deze raketten bedoeld zijn om schepen of vaartuigen mee uit te schakelen. Dit zou erop duiden dat de Russische voorraden van precisiewapens afnemen.
De Britten geven dagelijks een update over de situatie aan de frontlinies in Oekraïne. Rusland spreekt zich regelmatig uit tegen de informatie van de Britse inlichtingendiensten en omschrijft de updates als "propaganda".
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gereageerd op overwinning op de Russische troepen die Snake Island bezetten, een eiland in de Zwarte Zee voor de zuidkust bij de stad Odessa.
Hij zei dat Zmiinyi Island, ook wel Snake Island of Slangeneiland genoemd, 'vrij' was nadat Russische het eiland, dat op een strategische plek ligt, verlieten. ,,Het garandeert nog geen veiligheid, het garandeert nog niet dat de vijand niet zal terugkeren. Maar het beperkt de acties van de bezetters al aanzienlijk. Stap voor stap zullen we ze uit onze zee, ons land en onze lucht verdrijven", aldus Zelenski.
Satellietbeelden laten zien dat er rook opstijgt vanaf Snake Island, ook wel Slangeneiland genoemd, voor de kust van Oekraïne.
Oekraïense troepen zeggen dat ze Russische troepen van het eiland, dat op een strategische plek in de oorlog ligt, hebben verdreven.
Een Russische raket heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een flatgebouw getroffen in de Oekraïense havenstad Odessa, aan de Zwarte Zee. Daarbij zijn minstens zeventien mensen om het leven gekomen, meldt een lokale functionaris op Telegram. Nog eens dertig mensen raakten gewond.
Eerder circuleerden op sociale media al onbevestigde berichten dat er zes mensen waren omgekomen bij de aanval, waaronder drie kinderen.
De Nederlandsche Bank is nog op zoek naar 4500 gedupeerde rekeninghouders van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB). Zij krijgen het geld vergoed dat ze hadden gestald bij het dochterbedrijf van de Russische Alfa Bank, maar hebben tot nu toe nog geen rekeningnummer opgegeven om dit geld te ontvangen.
ATB viel in april om als gevolg van Britse en Amerikaanse sancties tegen de bank, die werden ingesteld wegens de Russische inval in Oekraïne. De bank kon door die strafmaatregel veel software niet meer gebruiken en Nederlandse banken weigerden betalingsopdrachten uit te voeren.
De Amsterdamse bank viel onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor het geld van rekeninghouders tot een bedrag van 100.000 euro beschermd was. Van de circa 23.000 rekeninghouders heeft bijna 80 procent een rekeningnummer opgegeven, naar wie in totaal 660 miljoen euro is overgemaakt. Maar van de rest heeft DNB nog geen informatie gekregen. Daardoor wacht nog 10 miljoen euro op rechtmatige eigenaren.
Het wordt steeds duidelijker dat er veel doden zijn gevallen bij een raketinslag in een flatgebouw bij de Oekraïense havenstad Odessa. Inmiddels zijn er minstens 21 doden en dertig gewonden geteld. Het Oekraïense leger stelt dat de raket werd afgevuurd door een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee vloog. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de Russische strijdkrachten niet verantwoordelijk voor de inslag.
Van het negen verdiepingen tellende flatgebouw is een deel volledig verwoest, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten in de regio Odessa. De Duitse regering heeft via een woordvoerder haar afschuw uitgesproken over de raketaanval op een flatgebouw en een recreatiecentrum, en volgt daarmee de Oekraïense lezing van het incident. Het wordt volgens Berlijn tijd dat de bevolking van Rusland de waarheid over de wrede acties van haar regering onder ogen ziet.
De scholen in de Oekraïense hoofdstad Kiev gaan met het begin van het nieuwe schooljaar in september weer open. De autoriteiten van de stad hebben dat vrijdag meegedeeld. Sinds de Russische invasie op 24 februari werd er alleen nog maar online lesgegeven in Kiev. Inmiddels is de zomervakantie begonnen.
"Het belangrijkste voor het nieuwe schooljaar is de veiligheid van de leerlingen en docenten", stelt Kievs onderwijsverantwoordelijke Olena Fidanjan. Ze laat weten dat de schuilkelders van de scholen bevoorraad worden met water, medicijnen en andere benodigdheden.
"Aan het begin van het schooljaar zullen alle scholen de noodzakelijke trainingen aan leerlingen en docenten geven over wat te doen als het luchtalarm afgaat", aldus Fidanjan. Ze geeft aan dat de kinderen die nog niet naar Kiev konden terugkeren op afstand onderwijs kunnen volgen.
In de eerste weken van de oorlog trok het Russische leger op richting Kiev, maar het heeft zijn pijlen nu gericht op de oostelijke Donbas-regio en heeft zich uit de omgeving van Kiev teruggetrokken. Honderdduizenden inwoners zijn de afgelopen weken teruggekeerd naar de hoofdstad.
Een emotioneel moment voor sommige Oekraïense parlementariërs. De vlag van de Europese Unie werd vrijdagochtend in het Oekraïens parlement geplaatst. Nadat de oorlog uitbrak vroeg president Zelenski het lidmaatschap aan voor de EU. Vorige week kreeg het land de status van kandidaat-lidstaat.
Paul McCartney, Billie Eilish en haar broer Finneas doen mee aan een tv-concert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Op 3 juli wordt het concert op de Amerikaanse zenders NBC, MSNBC en CNBC uitgezonden.
Eerder sloten Alicia Keys, Jon Batiste, Kristen Bell, Brandi Carlile, Julianne Moore en Sheryl Crow zich al aan bij het project. Het concert duurt een uur en kijkers kunnen geld doneren aan het International Rescue Committee, een organisatie die mensen helpt die zijn getroffen door een humanitaire ramp.
Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski is betrokken bij het muzikale evenement. In een videoboodschap spreekt hij het publiek toe. NBC News levert beelden en reportages vanuit Oekraïne.
Russische troepen en milities van pro-Russische separatisten hebben naar verluidt een Oekraïense olieraffinaderij veroverd in de stad Lisitsjansk. Het Russische persbureau RIA Novosti meldt dat op basis van het Russische ministerie van Defensie. De berichten zijn niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers.
Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die de Russen nog niet hebben veroverd. Er wordt zwaar gevochten.
Donderdag zei gouverneur Sergej Gaidai van de regio Loehansk dat het vanwege Russische beschietingen niet meer mogelijk is om de achtergebleven burgers uit Lisitsjansk te evacueren. Hij weersprak toen de Russische claims dat ze al de halve stad in handen zouden hebben.
De Oekraïense president Zelenski vindt dat het geen jaren of decennia mag duren voordat Oekraïne lid is van de Europese Unie. Hij pleit voor een 'perfect' proces. Zelenski sprak nadat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, had gezegd Oekraïne te steunen in de weg naar lidmaatschap van de EU.
,,We gingen 115 dagen naar de kandidatuur. We moeten dit pad snel overwinnen", aldus Zelenski.
Ursula von der Leyen heeft tegen het Oekraïnse parlement gezegd dat er 'een lange weg te gaan' is wat betreft de poging om lid te worden van de Europese Unie, maar dat 'Europa bij elke stap aan Oekraïense zijde zal staan'.
,,Oekraïne is een kandidaat-lidstaat om toe te treden tot de Europese Unie, iets wat vijf maanden geleden bijna ondenkbaar leek", aldus Von der Leyen. ,,Er is een lange weg te gaan, maar Europa zal bij elke stap aan uw zijde staan, zo lang als nodig is, vanaf deze donkere oorlogsdagen tot het moment dat u de deur oversteekt die naar onze Europese Unie leidt."