De boostercampagne is goed op stoom aan het komen. Toch twijfelt een groep mensen over het nut van een derde vaccinatie, met het oog op nóg meer prikrondes. Voor het kunnen heropenen van de samenleving is de boosterprik van groot belang, maar waarover twijfelen ze? ‘We blijven niet aan de gang.’
Een potentieel ‘schaakmat voor het coronavirus’, een ‘superbrandweer tegen Covid-19'. Aan superlatieven geen gebrek bij de initiatiefnemers van een via neusspray toe te dienen vaccin, dat als het goed is nog dit jaar getest gaat worden op mensen.
Beschermt een pufje in de neus ons straks tegen corona? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar bij het LUMC en in Bilthoven, waar het bedrijf Intravacc is betrokken bij de ontwikkeling, zijn ze overtuigd van het product, schrijft Het Parool.
,,Muizen en hamsters hadden zulke grote hoeveelheden antistoffen in hun bloed, dat we denken dat de spray langer werkt dan de bestaande coronavaccins, waar de werking na een paar maanden afneemt,” zegt onderzoeker Paul Jonas.
Ierland laat de testverplichting voor volledig gevaccineerde buitenlandse reizigers vervallen, laat premier Micheál Martin vanavond weten. De aanpassing gaat morgen al in. Ongevaccineerde reizigers moeten nog steeds voor vertrek - maximaal 72 uur oud bij aankomst - een PCR-test laten doen.
Ierland voerde de restricties vorige maand in om de opkomst van de omikronvariant te vertragen. De virusvariant is nu goed voor vrijwel alle Ierse besmettingsgevallen. Hoewel het aantal nieuwe infecties torenhoog is, denkt Martin dat de huidige maatregelen afdoende zijn en laat het zich bezien of er aanvullende nodig zijn.
Sinds vorige maand zijn nachtclubs in Ierland gesloten en moeten pubs en restaurants om acht uur 's avonds de deuren sluiten. ,,Het zullen een paar uitdagende weken worden in januari'', sprak de premier. ,,De komende zeven á tien dagen zullen meer duidelijk maken over de impact van deze variant op de ernst van de klachten.''De Italiaanse regering buigt zich over een voorstel dat coronavaccinaties verplicht stelt voor personen boven de 50 jaar. De verplichting geldt tot 15 juni, staat in het plan dat het virus moet terugdringen. Net als in andere landen stijgt het aantal besmettingen ook in Italië snel. Vandaag melden de gezondheidsautoriteiten een nieuw recordaantal van 189.000 besmettingen. Er werden in 24 uur 231 sterfgevallen genoteerd.
Ook de druk op de zorg in Italië neemt toe. Momenteel liggen er 13.364 coronapatiënten in de ziekenhuizen, ruim 400 meer dan gisteren. Op de ic's liggen 1428 mensen met ernstige coronaklachten, 36 meer dan een dag eerder. Vanaf 10 januari wil de regering de coronamaatregelen aanscherpen, met name voor wie niet geprikt is. Zij mogen niet meer naar een hotel, beurs of festival. Ook skiliften en het ov worden verboden terrein.De Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Veran, meldt vandaag het duizelingwekkende recordaantal van 332.252 nieuwe coronabesmettingen. Ook het sterftecijfer nam het afgelopen etmaal toe met 246. Het totale dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op 97.670.
In de ziekenhuizen liggen op dit moment 3.695 coronapatiënten op de ic-afdelingen. Op verpleegafdelingen liggen meer dan 200.000 mensen met coronaklachten, het hoogste aantal sinds mei vorig jaar. Om de vijfde besmettingsgolf het hoofd te bieden en drastische maatregelen te voorkomen, versnelt Frankrijk het vaccinatieprogramma.
President Emmanuel Macron zei eerder dat hij ongevaccineerden het leven zó moeilijk wil maken dat ze zich uiteindelijk wel moeten laten inenten. In een interview met de krant Le Parisien noemde hij niet-geprikten 'onverantwoordelijk' en 'onwaardig om als burgers beschouwd te worden'.Het afgelopen etmaal zijn er in Turkije 66.467 positieve coronatesten afgenomen. Het hoogste aantal nieuwe infecties tot nu toe, verklaart het ministerie van Volksgezondheid. De omikronvariant zorgt voor een piek aan besmettingen. In dezelfde periode werden 143 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd.
Het aantal coronagevallen in Turkije is - sinds omikron dominant is - in iets meer dan een week ruim verdubbeld. Gezondheidsminister Fahrettin Koca zegt dat de regering nog geen nieuwe maatregelen overweegt, maar dringt er bij de bevolking wel op aan zich te laten vaccineren en zichzelf te beschermen tegen infectie.
,,Ondanks de groei van het aantal besmettingen door de omikronvariant zien we geen zorgwekkende stijging van het aantal ziekenhuisopnamen'', zegt Koca. ,,Er is nog geen reden voor zorg.'' De minister vraagt de Turken om drukke plaatsen te vermijden, evenals locaties zonder ventilatie en langdurige bijeenkomsten.
Koca kondigde ook een wijziging van de quarantaineregels aan. ,,De isolatieperiode na een positieve test is vastgesteld op zeven dagen. Wie na die zeven dagen lichte of geen symptomen heeft, kan de quarantaine beëindigen. Coronagevallen die zich op de vijfde dag laten testen en negatief blijken, mogen ook uit quarantaine.''
Wie een boosterprik heeft gehad of recent is hersteld van corona hoeft na contact met een besmette persoon niet in quarantaine, aldus Koca. Tot nu toe zijn in Turkije 130 miljoen coronavaccinaties verricht met het Chinese Sinovac-vaccin of dat van Pfizer/BioNTecht. Ook is een aanvang gemaakt met de boostershots.
Deze week is het eigen vaccin Turkovac in gebruik genomen. President Tayyip Erdogan heeft meermaals gezegd dat zijn regering het vaccin wereldwijd beschikbaar zal maken, maar heeft tot nu toe geen gedetailleerde informatie over de effectiviteit van het in eigen land ontwikkelde middel verstrekt. Ook ontbreken de testresultaten.
Op korte termijn moeten alle winkels weer open voor klanten. Desnoods met mondkapjes en de 1,5 meter afstand. Dat schrijft de gemeente Barneveld in een open brief aan premier Rutte. ‘Sta winkelen toe, de pijn voor ondernemers is groot.’
Boosteren, boosteren, boosteren. Wat Utrechter Camiel Essers betreft kan het allemaal niet snel genoeg gaan. ,,Weg uit de lockdown en terug naar weer een zo normaal mogelijk leven.’’ In de Jaarbeurs in Utrecht kreeg hij vanmiddag de 2 miljoenste boosterprik! GGD-baas Nicolette staat mensen zélf weg te wijzen op de priklocatie. ‘Hoe sneller we zijn, des te meer prikken’, zegt ze.
Controleren op QR-codes: in het ene zwembad in Barendrecht moet het wel, in het andere niet. Ouders die hun kinderen naar zwemles brengen, hoeven in Barendrecht hun coronatoegangsbewijs op sommige plekken niet meer te tonen. Dat bevestigt de gemeente Barendrecht.
Aanleiding is een uitspraak van een voorzieningenrechter, die besliste dat een zwembad in Hilversum niet langer op de QR-codes hoefde te controleren. ,,Naar aanleiding hiervan stelt de gemeente Barendrecht zich tijdelijk terughoudend op met het naleven van de controleplicht”, aldus de gemeente in een korte reactie.
Naar aanleiding van het record aantal besmettingen zegt OMT-lid Marion Koopmans dat 'het aantal gevallen sowieso gaat toenemen', maar dat het afhangt van de maatregelen van het kabinet.
Wat betreft een mogelijke stijging in het aantal ziekenhuisopnames, zegt Koopmans: ,,De modellen van het RIVM voorspellen dat de ziekenhuizen eind januari of begin februari een piek in hun bezetting bereiken. Wanneer die piek precies valt, is lastig te voorspellen. Daarom kijken we naar landen die iets voorlopen op ons, zoals Engeland. Daar zie je een forse stijging van de ziekenhuiscijfers. Daarom is ook in Nederland geadviseerd om strengere maatregelen te nemen.”
Vanaf vrijdagochtend 05.00 uur hoeven reizigers naar het Verenigd Koninkrijk geen coronatest meer te doen. Wel moeten zij binnen twee dagen na aankomst een coronatest doen, maar dan is een sneltest voldoende. Ook de verplichte quarantaine is vanaf vrijdag van tafel. Premier Boris Johnson wil hiermee de economie steunen en de mensen verlossen van de angst dat ze veel geld verliezen door een mislukte reis of door opgelegde isolatie.
Beoogd minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt dat 'zijn' ministerie zich de komende tijd vooral moet richten op 'behoud, en op toegankelijkheid en kwaliteit van zorg'. ,,Dat stond al voor Covid onder druk, en is de afgelopen twee jaar alleen maar verder onder druk komen te staan", zei hij na een gesprek met formateur Mark Rutte. "En natuurlijk moeten we naar een langetermijnbeleid voor Covid."
Kuipers is de eerste arts in bijna twintig jaar die minister van Volksgezondheid wordt. Hij denkt dat zijn expertise hem in die rol zal helpen. "Wat zeker gaat helpen is een medische achtergrond om een beeld in de toekomst heel goed te kunnen duiden". Wel merkt Kuipers op dat er onder de ambtenaren ook mensen zijn met medische expertise.
Ook Argentinië kampt met een record aantal besmettingen. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg testten 81.210 mensen gisteren positief en waren er 49 sterfgevallen. Iets meer dan een derde van de IC-capaciteit is op dit moment bezet.
De nieuwe cijfers hebben nog niet tot nieuwe maatregelen geleid. De afgelopen weken was er al voortdurend een stijging in het aantal gevallen te zien. Argentinië zit middenin de zomervakantie. De stranden liggen vol en mensen trekken er massaal op uit.
In het Zuid-Amerikaanse land is bijna 73% van de Argentijnen inmiddels al twee keer gevaccineerd. En ook het aantal boosterprikken is met bijna 14% van de bevolking relatief hoog vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika. Met bijna 120.000 doden is het land erg hard getroffen.
De nationale voetbalbond KNVB zegt alert te zijn op de toename van het aantal coronagevallen binnen de selecties van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De eerder gedane oproep veelvuldig te testen en de 1,5 metermaatregel nadrukkelijk na te leven moet voorkomen dat de competities zoals in Engeland te maken krijgen met tal van afgelastingen.
De eerste divisie gaat vrijdag weer van start, de eredivisie volgt een week later. Clubs melden deze week veel positieve gevallen.
D66-leider Sigrid Kaag zit in quarantaine. "Iemand in mijn zeer nabije omgeving is positief getest op Corona. Zelf heb ik geen klachten", laat zij weten via Twitter. Haar overleg met formateur Mark Rutte doet ze daarom donderdag digitaal. Kaag is de beoogd minister van Financiën en vicepremier in het nieuwe kabinet.
De Vaccinatie Twijfel Telefoon (088-7555777) voor vragen over coronavaccins gaat ook gesprekken in het Turks aanbieden. Vanaf volgende week zullen er elke woensdag van 08.30 tot 13.00 uur geneeskundestudenten vragen in die taal kunnen beantwoorden.
Het streven is om binnenkort ook gesprekken over de coronavaccins in het Arabisch en het Berbers te kunnen aanbieden. "Iedereen heeft recht op dezelfde informatie", aldus de organisatie achter het initiatief. "We weten bovendien dat de vaccinatiegraad achterblijft in kwetsbare wijken. Dat zijn wijken met een lage sociaal-economische status en daar zijn mensen vaak meertalig."
De Vaccinatie Twijfel Telefoon is ook al voor vragen in het Engels te bereiken. Ook met vragen over de boosterprik kun je terecht bij bovenstaand nummer.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 24.590 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Nog nooit waren er in één dag zo veel positieve tests.
Het oude record stamt van 24 november, toen er in een dag tijd 23.713 besmettingen aan het licht kwamen. Op 18 november meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23.587 positieve tests. Op 2 december en 5 december kwamen er iets meer dan 23.000 nieuwe gevallen bij. Op 6 december waren er voor het laatst meer dan 20.000 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 122.347 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 12 december. Op weekbasis is dat aantal met 41 procent gestegen. Dat is de grootste toename sinds eind november.
Amsterdam telde afgelopen etmaal 2264 positieve tests. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zo veel positieve tests in een dag. In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland waren er 2659 positieve tests, en dat is voor de regio's een record.
In Rotterdam waren er 1267 positieve tests en in Utrecht kregen 882 inwoners te horen dat ze het virus onder de leden hebben. Daarna volgen Den Haag (658) en Groningen (391). Alleen op Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.
Het RIVM kreeg afgelopen dag 39 meldingen van sterfgevallen. Dat is het hoogste aantal in ongeveer een week tijd, maar dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het registreren hiervan kan soms een tijdje duren.
De epidemie begon bijna twee jaar geleden, woensdag is dag 679 van de coronacrisis. In totaal zijn ruim 3,2 miljoen positieve tests en meer dan 21.000 sterfgevallen geregistreerd. De werkelijke aantallen besmettingen en doden liggen hoger.
De ziekenhuis in België voelen een verhoogde druk door de stijging van het aantal besmettingen met de omikronvariant. Volgens intensivist Steven Thiessen van het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk vertalen de stijgende besmettingscijfers zich ongetwijfeld in een toename van het aantal ziekenhuisopnames.
,,We zitten nog altijd op een hoog plateau. Als er nu nog veel opnames op intensive care komen, zitten we wel met een probleem", klinkt het. Hoewel omikron minder ziekmakend is, is de variant wel veel besmettelijker. Dat kan dus als gevolg hebben dat er evenveel opnames zijn als tijdens de deltagolf. Bovendien wordt gevreesd dat de zorg voor niet-coronapatiënten nog langer zal moeten worden uitgesteld.
De Poolse president Andrzej Duda heeft een positieve coronatest afgelegd. Dat heeft zijn kabinetschef Pawel Srzot laten weten via Twitter.
Volgens Srzot is het staatshoofd drie keer gevaccineerd. Hij voelt zich goed en blijft in isolatie.
Het Poolse ministerie van Volksgezondheid registreerde vandaag 17.196 nieuwe coronabesmettingen in een dag tijd en 632 sterfgevallen. Met zijn 38 miljoen inwoners behoort Polen tot de Europese landen met de laagste vaccinatiegraad: ongeveer 63 procent.
De rechtbank in Brussel heeft gevangenisstraffen tot een jaar opgelegd aan zestien reizigers die de afgelopen maanden een valse negatieve PCR-test lieten zien op Brussels Airport om op reis te kunnen. Het is de eerste groep van de 160 mensen die justitie om die reden voor de rechtbank haalt
Twaalf van de beklaagden hadden tijdens de zitting verstek laten gaan. De rechtbank legde voor elf van hen zes maanden gevangenisstraf en 1.600 euro boete op voor valsheid in geschriften. Voor één beklaagde werd de gevangenisstraf verdubbeld omdat hij op het moment van zijn valse test corona had.
Een vrouw die wel kwam opdagen voor haar proces, maar haar onschuld had volgehouden, werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel en een boete van 800 euro. De drie andere aanwezigen kregen werkstraffen van zestig uur.
In de vonnissen was de rechtbank scherp voor de overtreders: ,,Er zijn weinig schoolvoorbeelden van een dergelijk onbegrensd egoïstisch gedrag." De rechtbank meende ook dat de beklaagden asociaal en potentieel levensbedreigend gedrag hadden vertoond.
Op de Dam in Amsterdam hebben vanmiddag tussen de veertig en vijftig mensen namens actiegroep Nederland in Verzet gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Ze hielden borden vast met leuzen als: 'Ik heb geen QR-code maar wel een moreel kompas'. De actie verliep vreedzaam, enkele agenten hielden de groep op afstand in de gaten. Tegen 14.00 uur waren alle betogers weer weg.
De bedoeling is dat er de komende dagen op verschillende plaatsen kleinere demonstraties zoals deze zijn. Volgens organisator Michel Reijinga zijn er alleen al woensdagavond "in totaal vijftig acties verspreid door heel Nederland. De boeren gaan meedoen, de voetbalsupporters ook. De boeren komen met pop-upacties. Vanavond zijn er 35 fakkeloptochten. Amsterdam is het kerngebied, maar in Den Haag is er ook veel. Het doel van de acties is: we moeten zichtbaar zijn."
Eerder op de ochtend stonden ook tientallen mensen bij de rechtbank in Amsterdam, na een oproep van Nederland in Verzet. Ze wilden steun betuigen aan verdachten die voor de snelrechter moeten komen, nadat ze zondag werden aangehouden bij een verboden coronademonstratie op het Museumplein. Ook die demonstratie is inmiddels voorbij.
Ook in Limburg-Noord kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen om een boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Op de vaccinatielocatie in Venray wordt dit donderdag ingevoerd.
Volgens de GGD in het noorden van Limburg is er zo veel mogelijk vaccinatiecapaciteit geregeld, zodat alle volwassen inwoners half januari een oppepprik zouden kunnen krijgen. ,,Deze capaciteit wordt op dit moment niet meer volledig benut. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor zogenaamde vrije inloop in Venray", aldus de gezondheidsdienst.
Wie in Venray langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. ,,Wanneer u in Venray tijdens de vrije inloop komt en meld dat u al een afspraak had staan, zorgt de GGD dat deze afspraak uit het systeem wordt gehaald."
De regio heeft nog drie andere vaccinatielocaties, in Venlo, Roermond en Weert. Daar hebben mensen wel een afspraak nodig om een boosterprik te kunnen krijgen.
Op de XXL-vaccinatielocatie in het WTC Expo in Leeuwarden kunnen mensen ook al langskomen voor een boosterprik zonder afspraak.
De snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus in ons land is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 1634 coronapatiënten in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 59 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het laagste aantal in bijna twee maanden.
Op de intensive cares liggen momenteel 449 coronapatiënten, 15 minder dan een dag eerder. Anderhalve maand geleden lagen er voor het laatst zo weinig mensen op de ic's. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 44 tot 1185.
In de afgelopen 24 uur werden er 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Zo'n lage instroom kwam sinds eind oktober niet meer voor. Op de verpleegafdelingen werden 147 nieuwe patiënten binnengebracht.
Een Britse moeder baart in eigen land opzien door met haar 9-jarige dochtertje helemaal naar Italië te rijden. En niet om rustig vakantie te vieren, maar om een kindervaccin op te halen. ,,Ik riskeer liever een vaccin waar we redelijk veel van weten dan een gok te wagen met een virus waarvan we heel weinig weten”, lichtte de jonge Alice Columbo haar bijzondere reis toe. Lees hier het hele verhaal.
Enkele tientallen mensen zijn aanwezig bij een demonstratie bij de rechtbank in Amsterdam. Zij willen steun betuigen aan verdachten die voor de snelrechter moeten komen, nadat ze zondag werden aangehouden bij een verboden coronademonstratie op het Museumplein.
Een deel van de aanwezigen, zo'n vijftien mensen, heeft camouflagekleding aan of draagt een baret. Ook zijn er symbolen kenmerkend van de demonstraties tegen de coronamaatregelen te zien, zoals een geel hesje en een doorgestreepte QR-code.
De eerste voorgeleide is een 56-jarige man uit Almere. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Actiegroep Nederland in Verzet riep op een uur voor zijn voorgeleiding bij de rechtbank te zijn: ,,Omdat zij altijd voor ons klaar staan. Nu staan wij klaar voor hun!'' Na deze eerste zitting wordt besloten over de verlening van het voorarrest van vier andere mannen in verband met openlijke geweldpleging of mishandeling van een agent.
De aanwezigheid van de actiegroep was aangekondigd en maakt deel uit van een driedaags protest op verschillende plekken in het land van Nederland in Verzet. Er zijn politiemensen buiten aanwezig bij de rechtbank in Amsterdam.
Aan het begin van de middag verzamelden ook zo'n veertig mensen zich op de Dam voor een eveneens aangekondigd protest tegen het coronabeleid van Nederland in Verzet. Op een doek staat 'Het beleid klopt niet, het verhaal klopt niet'. Ook op de Dam zijn agenten aanwezig.
De autoriteiten in Kroatië hebben het afgelopen etmaal een recordaantal besmettingen genoteerd: 8.587. Gisteren waren dat er nog 5.845. In het land is 55,7 procent van de bevolking gevaccineerd.
Winkeliers willen zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet om tafel om een heropening te bespreken. Dat geeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) aan. Wij spraken Wouter Weide van de RND in onze Live Nieuws Update:
Een leerkracht van een middelbare school in de Amerikaanse staat New York is op oudejaarsavond gearresteerd omdat ze een van haar leerlingen zou hebben gevaccineerd. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw, de 54-jarige Laura Russo, een 17-jarige student een prik geeft met wat lijkt op een coronavaccin. Toen de jongeman thuiskwam, vertelde hij wat er was gebeurd aan zijn moeder. Die belde meteen de politie en zei dat ze geen toestemming had gegeven voor de prik. De 17-jarige leerling zou het vaccin naar eigen zeggen zelf hebben gewild.
De huidige harde lockdown kan in stand blijven om het coronavirus te bestrijden. Dit stelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag vandaag in een uitspraak van het kort geding over de lockdownmaatregelen.
Advocaat Bart Maes had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt.
De kortgedingrechter heeft de vordering afgewezen. ,,Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen'', beargumenteerde de rechter. ,,De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen.''
Maes stapte al eerder naar de rechter in verband met de coronamaatregelen. Hij procedeerde tegen de Staat vanwege de invoering van de coronatoegangspas. Die procedure verloor hij. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag. Ook loopt er nog een bodemprocedure over het coronatoegangsbewijs.
In Israël is vandaag een nieuw besmettingsrecord bereikt, vanwege de snelle verspreiding van omikron. De afgelopen 24 uur werden er 11.978 besmettingen geregistreerd, ondanks allerlei reisrestricties en quarantaineverplichtingen.
Door de snelle verspreiding overweegt Israël een vierde vaccinatie voor 60-plussers en mensen met zwak immuunsysteem. Premier Naftali Bennett zei gisteren dat eerste onderzoeksresultaten laten zien het aantal antistoffen vervijfvoudigd bij mensen die een vierde prik hebben gehad.
Ook ziekenhuizen in Gelderland zien volop coronapatiënten binnenkomen die besmet zijn met de omikronvariant. Bij het Radboudumc in Nijmegen en Rijnstate in Arnhem gaat het al om ongeveer de helft van alle nieuwe coronapatiënten.
Bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen doet arts-microbioloog Bert Mulder daar zeer gericht onderzoek naar. De eerste drie dagen van het jaar was precies een op de drie nieuwe patiënten besmet met het virus dat in opmars is en de huidige besmettingscijfers weer doet oplopen.
,,Het is begonnen’’, zo formuleert Mulder de start van een mogelijk grotere toestroom van omikronpatiënten die op de ziekenhuizen afkomt.
Het OMT verwacht, als maandag basisscholen en middelbaar onderwijs weer opengaan, dat eind januari of begin februari een piek aan nieuwe besmettingen zal zijn, maar ‘dat de te verwachten aantallen extra opnames in ziekenhuizen en ic beperkt zullen blijven’. Het OMT schrijft wel in het advies dat maandag is verstrekt dat dat een optimistisch scenario is.
De 12 miljoen inwoners van de Chinese stad Zhengzhou moeten allemaal een coronatest doen. De stad is in gedeeltelijke lockdown nadat de afgelopen dagen elf besmettingen waren vastgesteld. Meerdere wijken van Zhengzhou zijn gisteren afgesloten.
China hanteert een streng coronabeleid. Autoriteiten hopen uitbraken de kop in te drukken met lokale lockdowns en massaal testen. De stad Yuzhou met 1,2 miljoen inwoners is sinds dinsdag op slot. De stad Xi'an zit sinds december in lockdown. Daar kampt een deel van de 13 miljoen inwoners momenteel met voedseltekorten.
China ziet minder bevestigde coronagevallen dan veel andere landen, maar de dagelijkse besmettingscijfers in het land zijn momenteel wel op het hoogste punt sinds maart 2020. China meldt woensdag 91 nieuwe bevestigde coronagevallen.
Het land heeft momenteel extra belang bij het tegengaan van het coronavirus. In februari beginnen de Olympische Winterspelen in de hoofdstad Beijing.
Politieke tegenstanders van de Franse president Emmanuel Macron hebben felle kritiek geuit op zijn uitspraken over ongevaccineerde Fransen. Het staatshoofd heeft de krant Le Parisien verteld dat hij die landgenoten "tot het eind" het leven zuur wil maken. ,,Dat is de strategie."
In het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk zijn ongeveer 5 miljoen mensen niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De president wil de ongevaccineerden in het dagelijks leven beperkingen opleggen, onder meer door ze de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters en bioscopen.
Politieke rivalen van Macron reageren geërgerd op het interview. Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National verweet de president "tweederangs burgers" te creëren. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over "walgelijke" uitspraken en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van "kinderachtig cynisme".
De ophef komt op een gevoelig moment. De regering probeert nieuwe wetgeving door het parlement te loodsen die een vaccinatiebewijs verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Een negatief testbewijs volstaat dan vanaf 15 januari niet langer om op veel plekken binnen te komen.
,,Over twee maanden kunnen we in Denemarken ons normale leven terughebben.” Dat zegt Tyra Grove Krause, de hoofdepidemioloog van de Deense overheid in een interview met tv-zender TV2. Al blijft ze wel een slag om de arm houden.
Krause ziet omikron als een gamechanger, maar dan in de positieve zin. ,,Het risico om in het ziekenhuis te belanden, ligt nu de helft lager dan ten tijde van de deltavariant. Door het hoge aantal besmettingen kan ons gezondheidssysteem echter wel nog serieus onder druk komen te staan.”
Denemarken lijkt de piek achter de rug te hebben, maar dat is schijn. In de afgelopen dagen werd er minder getest, waardoor er dus ook minder besmettingen aan het licht kwamen. Vorige week werden gedurende vier dagen op rij nog meer dan 20.000 infecties vastgesteld.
,,Tegen het einde van de maand zal het aantal besmettingen in Denemarken pieken”, schat Krause. ,,Dat wordt nog een lastige periode, waarbij inspanningen van onze kant nodig zijn. In februari zal de druk dan geleidelijk aan afnemen. Laat ons zeggen dat Covid-19 nog twee maanden vrij spel heeft. Daarna hoop ik dat we weer normaal zullen kunnen gaan leven.”
,,Volgens mij zal omikron zich over de hele wereld verspreiden. Op een bepaald moment zullen we allemaal een beetje immuun worden, hetzij door de vaccins, hetzij door een besmetting met omikron zelf. En we zullen dan ook sterker staan als er weer een nieuwe variant zou opduiken”, besluit Krause.
Circa 48,5 procent van de Deense bevolking heeft inmiddels een boosterprik gekregen. 78 procent is dubbel gevaccineerd.
Frankrijk registreerde het laatste etmaal 271.686 besmettingen. Het Franse parlement stemt binnenkort naar verwachting in met een wet die een vaccinatiebewijs vanaf halverwege januari verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Macron zegt ongevaccineerden 'te willen pesten door hun toegang tot activiteiten in het sociale leven zo veel mogelijk te beperken. Dat is de strategie."
Een huis-aan-huis-folder waarin coronamaatregelen worden vergeleken met situaties in de Tweede Wereldoorlog, leidt tot grote ergernis in Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch vraagt het Openbaar Ministerie nu te kijken of de uitingen in de flyer mogen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt later dan gepland met zijn nieuwe raming voor de groei van de wereldeconomie. De organisatie heeft meer tijd nodig om de snelle verspreiding van de omikronvariant en de impact daarvan te verwerken in de berekeningen.
De nieuwe groeiprognoses van het IMF verschijnen op 25 januari. Eerder zei een woordvoerder dat de zogeheten World Economic Outlook op 19 januari zou verschijnen.
Bij zijn laatste raming in oktober ging de VN-organisatie voor financiële stabiliteit ervan uit dat de wereldeconomie in 2022 met 4,9 procent zal groeien. Maar door het coronavirus was die voorspelling al door extra onzekerheid omgeven. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei vorige maand dat de nieuwe ramingen voor de wereldwijde economische groei waarschijnlijk somberder zijn dan die van het afgelopen najaar.
De rechtbank in Den Haag oordeelt vandaag of de huidige harde lockdown een gerechtvaardigde maatregel is of per direct moet worden opgeheven. Advocaat Bart Maes had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd.
Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt. ,,Het land wordt in een collectieve depressie gestort'', aldus Maes in zijn pleidooi vorige week. Maes haalde onderzoeken aan uit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, waaruit zou blijken dat de gevolgen van de omikronvariant mogelijk beperkt blijven.
De landsadvocaat betoogde dat de huidige maatregelen, gebaseerd op een dringend advies van het OMT, op dit moment nog niet afgeschaald kunnen worden omdat er nog veel onzeker is. Daarbij blijft de druk op de zorg onverminderd hoog. ,,Er zijn simpelweg geen andere maatregelen die even effectief zijn. Ingrijpen was noodzakelijk en is proportioneel.'' De huidige lockdown geldt tot 14 januari.
Negen van de vijftien nieuw aangemelde coronapatiënten die afgelopen week in het Nijmeegse Radboudumc werden opgenomen, zijn besmet met de omikronvariant. Ook in het Erasmus MC in Rotterdam liggen zeker vier patiënten met een omikronbesmetting. Ook in Nederland is daarmee de golf van omikronpatiënten begonnen, schrijft de Volkskrant. Volgens het RIVM zal aantal omikronpatiënten vanaf nu alleen maar toenemen.
De omikrongolf gaat er in de ziekenhuizen waarschijnlijk anders uitzien dan de vorige golven, beschrijft de krant. Juist de verpleegafdelingen worden het grootste knelpunt, waar daar eerder de ic's nog waren. De krant baseert zich daarbij op landen waar omikron al langer voet aan de grond heeft. Daar blijft - ondanks een stijging van het aantal ziekenhuisopnames - het aantal mensen op de ic voorlopig beperkt.
Voorzichtig goed nieuws, aldus Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten aan het Radboudumc, tegen de krant. ,,We hebben in Nederland natuurlijk veel meer verpleegbedden dan ic-bedden, en ook veel meer verpleegkundigen die niet-ic-patiënten zorg kunnen bieden, dus dat biedt meer flexibiliteit en ruimte om deze patiënten op te vangen.''
,,De acute zorg moet een nutsvoorziening worden. Die mag niet onderhevig zijn aan marktwerking en moet er 7 keer 24 uur zijn.'' Dat adviseert ziekenhuisbestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC aan de beoogde nieuwe coronaminister, topman Ernst Kuipers van het Erasmus MC.
Volgens Kramer kan dat worden bereikt als huisartsen, ambulancezorg, ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen goed samenwerken. ,,De afgelopen twee jaar hebben we door de crisis geleerd dat samenwerken zich uitbetaalt. Dat moeten we zien vast te houden'', zo zei Kramer in het tv-programma Op1. ,,Dat moet je regionaal organiseren. In mijn eigen regio Noord-Holland en Flevoland werken we nu uitstekend samen met twaalf ziekenhuizen. We spreiden de Covid-patiënten, we weten dus van elkaars capaciteit. Dat kun je continu maken voor álle patiënten met acute problemen.'' Volgens Kramer heeft Kuipers hier wel oren naar, maar moet er nog veel gebeuren voor de acute zorg op die manier geregeld zal zijn.
Kramer wijst erop dat het momenteel heel hard gaat met de verspreiding van de omikronvariant. ,,Een week geleden werd bij ons in het Amsterdam UMC nog één op de twintig medewerkers die zich lieten testen, positief getest. Dat is in één week tijd naar één op de drie gegaan. Het gaat om verpleegkundigen, dokters, schoonmakers. Dat komt omdat die omikron zo ongelooflijk infectieus is. Als dat ongebreideld doorgaat hebben wij straks weer minder personeel. Dan kan de zorg in gevaar komen'', waarschuwt hij.
De Amsterdamse ziekenhuisbestuurder vindt verder dat er te weinig oog is voor andere zorg die ook onder druk staat door de nieuwe coronavariant. ,,Er zit een hele keten voor en een keten achter: het start met de huisarts, ambulancezorg, ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis. Als er heel veel geïnfecteerden zijn die er niet heel erg ziek van worden, kan het best zo zijn dat het met de ic wel goed gaat. Maar de huisartsenpraktijk wordt overlopen, de klinische afdelingen op het ziekenhuis krijgen wel een geweldige toestroom, de thuiszorg kan het niet meer aan en de verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen het niet meer aan. Je zult dus de hele keten moeten beschouwen in relatie tot deze nieuwe variant."