De boostercampagne is goed op stoom aan het komen. Toch twijfelt een groep mensen over het nut van een derde vaccinatie, met het oog op nóg meer prikrondes. Voor het kunnen heropenen van de samenleving is de boosterprik van groot belang, maar waarover twijfelen ze? ‘We blijven niet aan de gang.’
Een potentieel ‘schaakmat voor het coronavirus’, een ‘superbrandweer tegen Covid-19'. Aan superlatieven geen gebrek bij de initiatiefnemers van een via neusspray toe te dienen vaccin, dat als het goed is nog dit jaar getest gaat worden op mensen.
Beschermt een pufje in de neus ons straks tegen corona? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar bij het LUMC en in Bilthoven, waar het bedrijf Intravacc is betrokken bij de ontwikkeling, zijn ze overtuigd van het product, schrijft Het Parool.
,,Muizen en hamsters hadden zulke grote hoeveelheden antistoffen in hun bloed, dat we denken dat de spray langer werkt dan de bestaande coronavaccins, waar de werking na een paar maanden afneemt,” zegt onderzoeker Paul Jonas.
Ierland laat de testverplichting voor volledig gevaccineerde buitenlandse reizigers vervallen, laat premier Micheál Martin vanavond weten. De aanpassing gaat morgen al in. Ongevaccineerde reizigers moeten nog steeds voor vertrek - maximaal 72 uur oud bij aankomst - een PCR-test laten doen.
Ierland voerde de restricties vorige maand in om de opkomst van de omikronvariant te vertragen. De virusvariant is nu goed voor vrijwel alle Ierse besmettingsgevallen. Hoewel het aantal nieuwe infecties torenhoog is, denkt Martin dat de huidige maatregelen afdoende zijn en laat het zich bezien of er aanvullende nodig zijn.
Sinds vorige maand zijn nachtclubs in Ierland gesloten en moeten pubs en restaurants om acht uur 's avonds de deuren sluiten. ,,Het zullen een paar uitdagende weken worden in januari'', sprak de premier. ,,De komende zeven á tien dagen zullen meer duidelijk maken over de impact van deze variant op de ernst van de klachten.''De Italiaanse regering buigt zich over een voorstel dat coronavaccinaties verplicht stelt voor personen boven de 50 jaar. De verplichting geldt tot 15 juni, staat in het plan dat het virus moet terugdringen. Net als in andere landen stijgt het aantal besmettingen ook in Italië snel. Vandaag melden de gezondheidsautoriteiten een nieuw recordaantal van 189.000 besmettingen. Er werden in 24 uur 231 sterfgevallen genoteerd.
Ook de druk op de zorg in Italië neemt toe. Momenteel liggen er 13.364 coronapatiënten in de ziekenhuizen, ruim 400 meer dan gisteren. Op de ic's liggen 1428 mensen met ernstige coronaklachten, 36 meer dan een dag eerder. Vanaf 10 januari wil de regering de coronamaatregelen aanscherpen, met name voor wie niet geprikt is. Zij mogen niet meer naar een hotel, beurs of festival. Ook skiliften en het ov worden verboden terrein.De Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Veran, meldt vandaag het duizelingwekkende recordaantal van 332.252 nieuwe coronabesmettingen. Ook het sterftecijfer nam het afgelopen etmaal toe met 246. Het totale dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op 97.670.
In de ziekenhuizen liggen op dit moment 3.695 coronapatiënten op de ic-afdelingen. Op verpleegafdelingen liggen meer dan 200.000 mensen met coronaklachten, het hoogste aantal sinds mei vorig jaar. Om de vijfde besmettingsgolf het hoofd te bieden en drastische maatregelen te voorkomen, versnelt Frankrijk het vaccinatieprogramma.
President Emmanuel Macron zei eerder dat hij ongevaccineerden het leven zó moeilijk wil maken dat ze zich uiteindelijk wel moeten laten inenten. In een interview met de krant Le Parisien noemde hij niet-geprikten 'onverantwoordelijk' en 'onwaardig om als burgers beschouwd te worden'.Het afgelopen etmaal zijn er in Turkije 66.467 positieve coronatesten afgenomen. Het hoogste aantal nieuwe infecties tot nu toe, verklaart het ministerie van Volksgezondheid. De omikronvariant zorgt voor een piek aan besmettingen. In dezelfde periode werden 143 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd.
Het aantal coronagevallen in Turkije is - sinds omikron dominant is - in iets meer dan een week ruim verdubbeld. Gezondheidsminister Fahrettin Koca zegt dat de regering nog geen nieuwe maatregelen overweegt, maar dringt er bij de bevolking wel op aan zich te laten vaccineren en zichzelf te beschermen tegen infectie.
,,Ondanks de groei van het aantal besmettingen door de omikronvariant zien we geen zorgwekkende stijging van het aantal ziekenhuisopnamen'', zegt Koca. ,,Er is nog geen reden voor zorg.'' De minister vraagt de Turken om drukke plaatsen te vermijden, evenals locaties zonder ventilatie en langdurige bijeenkomsten.
Koca kondigde ook een wijziging van de quarantaineregels aan. ,,De isolatieperiode na een positieve test is vastgesteld op zeven dagen. Wie na die zeven dagen lichte of geen symptomen heeft, kan de quarantaine beëindigen. Coronagevallen die zich op de vijfde dag laten testen en negatief blijken, mogen ook uit quarantaine.''
Wie een boosterprik heeft gehad of recent is hersteld van corona hoeft na contact met een besmette persoon niet in quarantaine, aldus Koca. Tot nu toe zijn in Turkije 130 miljoen coronavaccinaties verricht met het Chinese Sinovac-vaccin of dat van Pfizer/BioNTecht. Ook is een aanvang gemaakt met de boostershots.
Deze week is het eigen vaccin Turkovac in gebruik genomen. President Tayyip Erdogan heeft meermaals gezegd dat zijn regering het vaccin wereldwijd beschikbaar zal maken, maar heeft tot nu toe geen gedetailleerde informatie over de effectiviteit van het in eigen land ontwikkelde middel verstrekt. Ook ontbreken de testresultaten.
Op korte termijn moeten alle winkels weer open voor klanten. Desnoods met mondkapjes en de 1,5 meter afstand. Dat schrijft de gemeente Barneveld in een open brief aan premier Rutte. ‘Sta winkelen toe, de pijn voor ondernemers is groot.’
Boosteren, boosteren, boosteren. Wat Utrechter Camiel Essers betreft kan het allemaal niet snel genoeg gaan. ,,Weg uit de lockdown en terug naar weer een zo normaal mogelijk leven.’’ In de Jaarbeurs in Utrecht kreeg hij vanmiddag de 2 miljoenste boosterprik! GGD-baas Nicolette staat mensen zélf weg te wijzen op de priklocatie. ‘Hoe sneller we zijn, des te meer prikken’, zegt ze.
Controleren op QR-codes: in het ene zwembad in Barendrecht moet het wel, in het andere niet. Ouders die hun kinderen naar zwemles brengen, hoeven in Barendrecht hun coronatoegangsbewijs op sommige plekken niet meer te tonen. Dat bevestigt de gemeente Barendrecht.
Aanleiding is een uitspraak van een voorzieningenrechter, die besliste dat een zwembad in Hilversum niet langer op de QR-codes hoefde te controleren. ,,Naar aanleiding hiervan stelt de gemeente Barendrecht zich tijdelijk terughoudend op met het naleven van de controleplicht”, aldus de gemeente in een korte reactie.
Naar aanleiding van het record aantal besmettingen zegt OMT-lid Marion Koopmans dat 'het aantal gevallen sowieso gaat toenemen', maar dat het afhangt van de maatregelen van het kabinet.
Wat betreft een mogelijke stijging in het aantal ziekenhuisopnames, zegt Koopmans: ,,De modellen van het RIVM voorspellen dat de ziekenhuizen eind januari of begin februari een piek in hun bezetting bereiken. Wanneer die piek precies valt, is lastig te voorspellen. Daarom kijken we naar landen die iets voorlopen op ons, zoals Engeland. Daar zie je een forse stijging van de ziekenhuiscijfers. Daarom is ook in Nederland geadviseerd om strengere maatregelen te nemen.”
Vanaf vrijdagochtend 05.00 uur hoeven reizigers naar het Verenigd Koninkrijk geen coronatest meer te doen. Wel moeten zij binnen twee dagen na aankomst een coronatest doen, maar dan is een sneltest voldoende. Ook de verplichte quarantaine is vanaf vrijdag van tafel. Premier Boris Johnson wil hiermee de economie steunen en de mensen verlossen van de angst dat ze veel geld verliezen door een mislukte reis of door opgelegde isolatie.
Beoogd minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt dat 'zijn' ministerie zich de komende tijd vooral moet richten op 'behoud, en op toegankelijkheid en kwaliteit van zorg'. ,,Dat stond al voor Covid onder druk, en is de afgelopen twee jaar alleen maar verder onder druk komen te staan", zei hij na een gesprek met formateur Mark Rutte. "En natuurlijk moeten we naar een langetermijnbeleid voor Covid."
Kuipers is de eerste arts in bijna twintig jaar die minister van Volksgezondheid wordt. Hij denkt dat zijn expertise hem in die rol zal helpen. "Wat zeker gaat helpen is een medische achtergrond om een beeld in de toekomst heel goed te kunnen duiden". Wel merkt Kuipers op dat er onder de ambtenaren ook mensen zijn met medische expertise.
Ook Argentinië kampt met een record aantal besmettingen. Volgens het ministerie van Gezondheidszorg testten 81.210 mensen gisteren positief en waren er 49 sterfgevallen. Iets meer dan een derde van de IC-capaciteit is op dit moment bezet.
De nieuwe cijfers hebben nog niet tot nieuwe maatregelen geleid. De afgelopen weken was er al voortdurend een stijging in het aantal gevallen te zien. Argentinië zit middenin de zomervakantie. De stranden liggen vol en mensen trekken er massaal op uit.
In het Zuid-Amerikaanse land is bijna 73% van de Argentijnen inmiddels al twee keer gevaccineerd. En ook het aantal boosterprikken is met bijna 14% van de bevolking relatief hoog vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika. Met bijna 120.000 doden is het land erg hard getroffen.
De nationale voetbalbond KNVB zegt alert te zijn op de toename van het aantal coronagevallen binnen de selecties van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De eerder gedane oproep veelvuldig te testen en de 1,5 metermaatregel nadrukkelijk na te leven moet voorkomen dat de competities zoals in Engeland te maken krijgen met tal van afgelastingen.
De eerste divisie gaat vrijdag weer van start, de eredivisie volgt een week later. Clubs melden deze week veel positieve gevallen.
D66-leider Sigrid Kaag zit in quarantaine. "Iemand in mijn zeer nabije omgeving is positief getest op Corona. Zelf heb ik geen klachten", laat zij weten via Twitter. Haar overleg met formateur Mark Rutte doet ze daarom donderdag digitaal. Kaag is de beoogd minister van Financiën en vicepremier in het nieuwe kabinet.
De Vaccinatie Twijfel Telefoon (088-7555777) voor vragen over coronavaccins gaat ook gesprekken in het Turks aanbieden. Vanaf volgende week zullen er elke woensdag van 08.30 tot 13.00 uur geneeskundestudenten vragen in die taal kunnen beantwoorden.
Het streven is om binnenkort ook gesprekken over de coronavaccins in het Arabisch en het Berbers te kunnen aanbieden. "Iedereen heeft recht op dezelfde informatie", aldus de organisatie achter het initiatief. "We weten bovendien dat de vaccinatiegraad achterblijft in kwetsbare wijken. Dat zijn wijken met een lage sociaal-economische status en daar zijn mensen vaak meertalig."
De Vaccinatie Twijfel Telefoon is ook al voor vragen in het Engels te bereiken. Ook met vragen over de boosterprik kun je terecht bij bovenstaand nummer.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 24.590 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Nog nooit waren er in één dag zo veel positieve tests.
Het oude record stamt van 24 november, toen er in een dag tijd 23.713 besmettingen aan het licht kwamen. Op 18 november meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23.587 positieve tests. Op 2 december en 5 december kwamen er iets meer dan 23.000 nieuwe gevallen bij. Op 6 december waren er voor het laatst meer dan 20.000 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 122.347 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal sinds 12 december. Op weekbasis is dat aantal met 41 procent gestegen. Dat is de grootste toename sinds eind november.
Amsterdam telde afgelopen etmaal 2264 positieve tests. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zo veel positieve tests in een dag. In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland waren er 2659 positieve tests, en dat is voor de regio's een record.
In Rotterdam waren er 1267 positieve tests en in Utrecht kregen 882 inwoners te horen dat ze het virus onder de leden hebben. Daarna volgen Den Haag (658) en Groningen (391). Alleen op Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.
Het RIVM kreeg afgelopen dag 39 meldingen van sterfgevallen. Dat is het hoogste aantal in ongeveer een week tijd, maar dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het registreren hiervan kan soms een tijdje duren.
De epidemie begon bijna twee jaar geleden, woensdag is dag 679 van de coronacrisis. In totaal zijn ruim 3,2 miljoen positieve tests en meer dan 21.000 sterfgevallen geregistreerd. De werkelijke aantallen besmettingen en doden liggen hoger.
De ziekenhuis in België voelen een verhoogde druk door de stijging van het aantal besmettingen met de omikronvariant. Volgens intensivist Steven Thiessen van het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk vertalen de stijgende besmettingscijfers zich ongetwijfeld in een toename van het aantal ziekenhuisopnames.
,,We zitten nog altijd op een hoog plateau. Als er nu nog veel opnames op intensive care komen, zitten we wel met een probleem", klinkt het. Hoewel omikron minder ziekmakend is, is de variant wel veel besmettelijker. Dat kan dus als gevolg hebben dat er evenveel opnames zijn als tijdens de deltagolf. Bovendien wordt gevreesd dat de zorg voor niet-coronapatiënten nog langer zal moeten worden uitgesteld.
De Poolse president Andrzej Duda heeft een positieve coronatest afgelegd. Dat heeft zijn kabinetschef Pawel Srzot laten weten via Twitter.
Volgens Srzot is het staatshoofd drie keer gevaccineerd. Hij voelt zich goed en blijft in isolatie.
Het Poolse ministerie van Volksgezondheid registreerde vandaag 17.196 nieuwe coronabesmettingen in een dag tijd en 632 sterfgevallen. Met zijn 38 miljoen inwoners behoort Polen tot de Europese landen met de laagste vaccinatiegraad: ongeveer 63 procent.
De rechtbank in Brussel heeft gevangenisstraffen tot een jaar opgelegd aan zestien reizigers die de afgelopen maanden een valse negatieve PCR-test lieten zien op Brussels Airport om op reis te kunnen. Het is de eerste groep van de 160 mensen die justitie om die reden voor de rechtbank haalt
Twaalf van de beklaagden hadden tijdens de zitting verstek laten gaan. De rechtbank legde voor elf van hen zes maanden gevangenisstraf en 1.600 euro boete op voor valsheid in geschriften. Voor één beklaagde werd de gevangenisstraf verdubbeld omdat hij op het moment van zijn valse test corona had.
Een vrouw die wel kwam opdagen voor haar proces, maar haar onschuld had volgehouden, werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf met uitstel en een boete van 800 euro. De drie andere aanwezigen kregen werkstraffen van zestig uur.
In de vonnissen was de rechtbank scherp voor de overtreders: ,,Er zijn weinig schoolvoorbeelden van een dergelijk onbegrensd egoïstisch gedrag." De rechtbank meende ook dat de beklaagden asociaal en potentieel levensbedreigend gedrag hadden vertoond.
Op de Dam in Amsterdam hebben vanmiddag tussen de veertig en vijftig mensen namens actiegroep Nederland in Verzet gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Ze hielden borden vast met leuzen als: 'Ik heb geen QR-code maar wel een moreel kompas'. De actie verliep vreedzaam, enkele agenten hielden de groep op afstand in de gaten. Tegen 14.00 uur waren alle betogers weer weg.
De bedoeling is dat er de komende dagen op verschillende plaatsen kleinere demonstraties zoals deze zijn. Volgens organisator Michel Reijinga zijn er alleen al woensdagavond "in totaal vijftig acties verspreid door heel Nederland. De boeren gaan meedoen, de voetbalsupporters ook. De boeren komen met pop-upacties. Vanavond zijn er 35 fakkeloptochten. Amsterdam is het kerngebied, maar in Den Haag is er ook veel. Het doel van de acties is: we moeten zichtbaar zijn."
Eerder op de ochtend stonden ook tientallen mensen bij de rechtbank in Amsterdam, na een oproep van Nederland in Verzet. Ze wilden steun betuigen aan verdachten die voor de snelrechter moeten komen, nadat ze zondag werden aangehouden bij een verboden coronademonstratie op het Museumplein. Ook die demonstratie is inmiddels voorbij.
Ook in Limburg-Noord kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen om een boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Op de vaccinatielocatie in Venray wordt dit donderdag ingevoerd.
Volgens de GGD in het noorden van Limburg is er zo veel mogelijk vaccinatiecapaciteit geregeld, zodat alle volwassen inwoners half januari een oppepprik zouden kunnen krijgen. ,,Deze capaciteit wordt op dit moment niet meer volledig benut. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor zogenaamde vrije inloop in Venray", aldus de gezondheidsdienst.
Wie in Venray langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. ,,Wanneer u in Venray tijdens de vrije inloop komt en meld dat u al een afspraak had staan, zorgt de GGD dat deze afspraak uit het systeem wordt gehaald."
De regio heeft nog drie andere vaccinatielocaties, in Venlo, Roermond en Weert. Daar hebben mensen wel een afspraak nodig om een boosterprik te kunnen krijgen.
Op de XXL-vaccinatielocatie in het WTC Expo in Leeuwarden kunnen mensen ook al langskomen voor een boosterprik zonder afspraak.
De snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus in ons land is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 1634 coronapatiënten in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 59 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het laagste aantal in bijna twee maanden.
Op de intensive cares liggen momenteel 449 coronapatiënten, 15 minder dan een dag eerder. Anderhalve maand geleden lagen er voor het laatst zo weinig mensen op de ic's. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 44 tot 1185.
In de afgelopen 24 uur werden er 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Zo'n lage instroom kwam sinds eind oktober niet meer voor. Op de verpleegafdelingen werden 147 nieuwe patiënten binnengebracht.
Een Britse moeder baart in eigen land opzien door met haar 9-jarige dochtertje helemaal naar Italië te rijden. En niet om rustig vakantie te vieren, maar om een kindervaccin op te halen. ,,Ik riskeer liever een vaccin waar we redelijk veel van weten dan een gok te wagen met een virus waarvan we heel weinig weten”, lichtte de jonge Alice Columbo haar bijzondere reis toe. Lees hier het hele verhaal.
Enkele tientallen mensen zijn aanwezig bij een demonstratie bij de rechtbank in Amsterdam. Zij willen steun betuigen aan verdachten die voor de snelrechter moeten komen, nadat ze zondag werden aangehouden bij een verboden coronademonstratie op het Museumplein.
Een deel van de aanwezigen, zo'n vijftien mensen, heeft camouflagekleding aan of draagt een baret. Ook zijn er symbolen kenmerkend van de demonstraties tegen de coronamaatregelen te zien, zoals een geel hesje en een doorgestreepte QR-code.
De eerste voorgeleide is een 56-jarige man uit Almere. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Actiegroep Nederland in Verzet riep op een uur voor zijn voorgeleiding bij de rechtbank te zijn: ,,Omdat zij altijd voor ons klaar staan. Nu staan wij klaar voor hun!'' Na deze eerste zitting wordt besloten over de verlening van het voorarrest van vier andere mannen in verband met openlijke geweldpleging of mishandeling van een agent.
De aanwezigheid van de actiegroep was aangekondigd en maakt deel uit van een driedaags protest op verschillende plekken in het land van Nederland in Verzet. Er zijn politiemensen buiten aanwezig bij de rechtbank in Amsterdam.
Aan het begin van de middag verzamelden ook zo'n veertig mensen zich op de Dam voor een eveneens aangekondigd protest tegen het coronabeleid van Nederland in Verzet. Op een doek staat 'Het beleid klopt niet, het verhaal klopt niet'. Ook op de Dam zijn agenten aanwezig.
De autoriteiten in Kroatië hebben het afgelopen etmaal een recordaantal besmettingen genoteerd: 8.587. Gisteren waren dat er nog 5.845. In het land is 55,7 procent van de bevolking gevaccineerd.
Winkeliers willen zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet om tafel om een heropening te bespreken. Dat geeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) aan. Wij spraken Wouter Weide van de RND in onze Live Nieuws Update:
Een leerkracht van een middelbare school in de Amerikaanse staat New York is op oudejaarsavond gearresteerd omdat ze een van haar leerlingen zou hebben gevaccineerd. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw, de 54-jarige Laura Russo, een 17-jarige student een prik geeft met wat lijkt op een coronavaccin. Toen de jongeman thuiskwam, vertelde hij wat er was gebeurd aan zijn moeder. Die belde meteen de politie en zei dat ze geen toestemming had gegeven voor de prik. De 17-jarige leerling zou het vaccin naar eigen zeggen zelf hebben gewild.
De huidige harde lockdown kan in stand blijven om het coronavirus te bestrijden. Dit stelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag vandaag in een uitspraak van het kort geding over de lockdownmaatregelen.
Advocaat Bart Maes had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt.
De kortgedingrechter heeft de vordering afgewezen. ,,Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen'', beargumenteerde de rechter. ,,De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen.''
Maes stapte al eerder naar de rechter in verband met de coronamaatregelen. Hij procedeerde tegen de Staat vanwege de invoering van de coronatoegangspas. Die procedure verloor hij. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag. Ook loopt er nog een bodemprocedure over het coronatoegangsbewijs.
In Israël is vandaag een nieuw besmettingsrecord bereikt, vanwege de snelle verspreiding van omikron. De afgelopen 24 uur werden er 11.978 besmettingen geregistreerd, ondanks allerlei reisrestricties en quarantaineverplichtingen.
Door de snelle verspreiding overweegt Israël een vierde vaccinatie voor 60-plussers en mensen met zwak immuunsysteem. Premier Naftali Bennett zei gisteren dat eerste onderzoeksresultaten laten zien het aantal antistoffen vervijfvoudigd bij mensen die een vierde prik hebben gehad.
Ook ziekenhuizen in Gelderland zien volop coronapatiënten binnenkomen die besmet zijn met de omikronvariant. Bij het Radboudumc in Nijmegen en Rijnstate in Arnhem gaat het al om ongeveer de helft van alle nieuwe coronapatiënten.
Bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen doet arts-microbioloog Bert Mulder daar zeer gericht onderzoek naar. De eerste drie dagen van het jaar was precies een op de drie nieuwe patiënten besmet met het virus dat in opmars is en de huidige besmettingscijfers weer doet oplopen.
,,Het is begonnen’’, zo formuleert Mulder de start van een mogelijk grotere toestroom van omikronpatiënten die op de ziekenhuizen afkomt.
Het OMT verwacht, als maandag basisscholen en middelbaar onderwijs weer opengaan, dat eind januari of begin februari een piek aan nieuwe besmettingen zal zijn, maar ‘dat de te verwachten aantallen extra opnames in ziekenhuizen en ic beperkt zullen blijven’. Het OMT schrijft wel in het advies dat maandag is verstrekt dat dat een optimistisch scenario is.
De 12 miljoen inwoners van de Chinese stad Zhengzhou moeten allemaal een coronatest doen. De stad is in gedeeltelijke lockdown nadat de afgelopen dagen elf besmettingen waren vastgesteld. Meerdere wijken van Zhengzhou zijn gisteren afgesloten.
China hanteert een streng coronabeleid. Autoriteiten hopen uitbraken de kop in te drukken met lokale lockdowns en massaal testen. De stad Yuzhou met 1,2 miljoen inwoners is sinds dinsdag op slot. De stad Xi'an zit sinds december in lockdown. Daar kampt een deel van de 13 miljoen inwoners momenteel met voedseltekorten.
China ziet minder bevestigde coronagevallen dan veel andere landen, maar de dagelijkse besmettingscijfers in het land zijn momenteel wel op het hoogste punt sinds maart 2020. China meldt woensdag 91 nieuwe bevestigde coronagevallen.
Het land heeft momenteel extra belang bij het tegengaan van het coronavirus. In februari beginnen de Olympische Winterspelen in de hoofdstad Beijing.
Politieke tegenstanders van de Franse president Emmanuel Macron hebben felle kritiek geuit op zijn uitspraken over ongevaccineerde Fransen. Het staatshoofd heeft de krant Le Parisien verteld dat hij die landgenoten "tot het eind" het leven zuur wil maken. ,,Dat is de strategie."
In het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk zijn ongeveer 5 miljoen mensen niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De president wil de ongevaccineerden in het dagelijks leven beperkingen opleggen, onder meer door ze de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters en bioscopen.
Politieke rivalen van Macron reageren geërgerd op het interview. Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National verweet de president "tweederangs burgers" te creëren. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over "walgelijke" uitspraken en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van "kinderachtig cynisme".
De ophef komt op een gevoelig moment. De regering probeert nieuwe wetgeving door het parlement te loodsen die een vaccinatiebewijs verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Een negatief testbewijs volstaat dan vanaf 15 januari niet langer om op veel plekken binnen te komen.
,,Over twee maanden kunnen we in Denemarken ons normale leven terughebben.” Dat zegt Tyra Grove Krause, de hoofdepidemioloog van de Deense overheid in een interview met tv-zender TV2. Al blijft ze wel een slag om de arm houden.
Krause ziet omikron als een gamechanger, maar dan in de positieve zin. ,,Het risico om in het ziekenhuis te belanden, ligt nu de helft lager dan ten tijde van de deltavariant. Door het hoge aantal besmettingen kan ons gezondheidssysteem echter wel nog serieus onder druk komen te staan.”
Denemarken lijkt de piek achter de rug te hebben, maar dat is schijn. In de afgelopen dagen werd er minder getest, waardoor er dus ook minder besmettingen aan het licht kwamen. Vorige week werden gedurende vier dagen op rij nog meer dan 20.000 infecties vastgesteld.
,,Tegen het einde van de maand zal het aantal besmettingen in Denemarken pieken”, schat Krause. ,,Dat wordt nog een lastige periode, waarbij inspanningen van onze kant nodig zijn. In februari zal de druk dan geleidelijk aan afnemen. Laat ons zeggen dat Covid-19 nog twee maanden vrij spel heeft. Daarna hoop ik dat we weer normaal zullen kunnen gaan leven.”
,,Volgens mij zal omikron zich over de hele wereld verspreiden. Op een bepaald moment zullen we allemaal een beetje immuun worden, hetzij door de vaccins, hetzij door een besmetting met omikron zelf. En we zullen dan ook sterker staan als er weer een nieuwe variant zou opduiken”, besluit Krause.
Circa 48,5 procent van de Deense bevolking heeft inmiddels een boosterprik gekregen. 78 procent is dubbel gevaccineerd.
Frankrijk registreerde het laatste etmaal 271.686 besmettingen. Het Franse parlement stemt binnenkort naar verwachting in met een wet die een vaccinatiebewijs vanaf halverwege januari verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Macron zegt ongevaccineerden 'te willen pesten door hun toegang tot activiteiten in het sociale leven zo veel mogelijk te beperken. Dat is de strategie."
Een huis-aan-huis-folder waarin coronamaatregelen worden vergeleken met situaties in de Tweede Wereldoorlog, leidt tot grote ergernis in Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch vraagt het Openbaar Ministerie nu te kijken of de uitingen in de flyer mogen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt later dan gepland met zijn nieuwe raming voor de groei van de wereldeconomie. De organisatie heeft meer tijd nodig om de snelle verspreiding van de omikronvariant en de impact daarvan te verwerken in de berekeningen.
De nieuwe groeiprognoses van het IMF verschijnen op 25 januari. Eerder zei een woordvoerder dat de zogeheten World Economic Outlook op 19 januari zou verschijnen.
Bij zijn laatste raming in oktober ging de VN-organisatie voor financiële stabiliteit ervan uit dat de wereldeconomie in 2022 met 4,9 procent zal groeien. Maar door het coronavirus was die voorspelling al door extra onzekerheid omgeven. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei vorige maand dat de nieuwe ramingen voor de wereldwijde economische groei waarschijnlijk somberder zijn dan die van het afgelopen najaar.
De rechtbank in Den Haag oordeelt vandaag of de huidige harde lockdown een gerechtvaardigde maatregel is of per direct moet worden opgeheven. Advocaat Bart Maes had namens zes eisers de Staat voor de rechter gedaagd.
Zij vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt. ,,Het land wordt in een collectieve depressie gestort'', aldus Maes in zijn pleidooi vorige week. Maes haalde onderzoeken aan uit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, waaruit zou blijken dat de gevolgen van de omikronvariant mogelijk beperkt blijven.
De landsadvocaat betoogde dat de huidige maatregelen, gebaseerd op een dringend advies van het OMT, op dit moment nog niet afgeschaald kunnen worden omdat er nog veel onzeker is. Daarbij blijft de druk op de zorg onverminderd hoog. ,,Er zijn simpelweg geen andere maatregelen die even effectief zijn. Ingrijpen was noodzakelijk en is proportioneel.'' De huidige lockdown geldt tot 14 januari.
Negen van de vijftien nieuw aangemelde coronapatiënten die afgelopen week in het Nijmeegse Radboudumc werden opgenomen, zijn besmet met de omikronvariant. Ook in het Erasmus MC in Rotterdam liggen zeker vier patiënten met een omikronbesmetting. Ook in Nederland is daarmee de golf van omikronpatiënten begonnen, schrijft de Volkskrant. Volgens het RIVM zal aantal omikronpatiënten vanaf nu alleen maar toenemen.
De omikrongolf gaat er in de ziekenhuizen waarschijnlijk anders uitzien dan de vorige golven, beschrijft de krant. Juist de verpleegafdelingen worden het grootste knelpunt, waar daar eerder de ic's nog waren. De krant baseert zich daarbij op landen waar omikron al langer voet aan de grond heeft. Daar blijft - ondanks een stijging van het aantal ziekenhuisopnames - het aantal mensen op de ic voorlopig beperkt.
Voorzichtig goed nieuws, aldus Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten aan het Radboudumc, tegen de krant. ,,We hebben in Nederland natuurlijk veel meer verpleegbedden dan ic-bedden, en ook veel meer verpleegkundigen die niet-ic-patiënten zorg kunnen bieden, dus dat biedt meer flexibiliteit en ruimte om deze patiënten op te vangen.''
,,De acute zorg moet een nutsvoorziening worden. Die mag niet onderhevig zijn aan marktwerking en moet er 7 keer 24 uur zijn.'' Dat adviseert ziekenhuisbestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC aan de beoogde nieuwe coronaminister, topman Ernst Kuipers van het Erasmus MC.
Volgens Kramer kan dat worden bereikt als huisartsen, ambulancezorg, ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen goed samenwerken. ,,De afgelopen twee jaar hebben we door de crisis geleerd dat samenwerken zich uitbetaalt. Dat moeten we zien vast te houden'', zo zei Kramer in het tv-programma Op1. ,,Dat moet je regionaal organiseren. In mijn eigen regio Noord-Holland en Flevoland werken we nu uitstekend samen met twaalf ziekenhuizen. We spreiden de Covid-patiënten, we weten dus van elkaars capaciteit. Dat kun je continu maken voor álle patiënten met acute problemen.'' Volgens Kramer heeft Kuipers hier wel oren naar, maar moet er nog veel gebeuren voor de acute zorg op die manier geregeld zal zijn.
Kramer wijst erop dat het momenteel heel hard gaat met de verspreiding van de omikronvariant. ,,Een week geleden werd bij ons in het Amsterdam UMC nog één op de twintig medewerkers die zich lieten testen, positief getest. Dat is in één week tijd naar één op de drie gegaan. Het gaat om verpleegkundigen, dokters, schoonmakers. Dat komt omdat die omikron zo ongelooflijk infectieus is. Als dat ongebreideld doorgaat hebben wij straks weer minder personeel. Dan kan de zorg in gevaar komen'', waarschuwt hij.
De Amsterdamse ziekenhuisbestuurder vindt verder dat er te weinig oog is voor andere zorg die ook onder druk staat door de nieuwe coronavariant. ,,Er zit een hele keten voor en een keten achter: het start met de huisarts, ambulancezorg, ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis. Als er heel veel geïnfecteerden zijn die er niet heel erg ziek van worden, kan het best zo zijn dat het met de ic wel goed gaat. Maar de huisartsenpraktijk wordt overlopen, de klinische afdelingen op het ziekenhuis krijgen wel een geweldige toestroom, de thuiszorg kan het niet meer aan en de verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen het niet meer aan. Je zult dus de hele keten moeten beschouwen in relatie tot deze nieuwe variant."
Uitgaansgelegenheden op Sint-Maarten moeten vanaf vandaag om 01.00 uur sluiten. Dat heeft de regering gisteren (lokale tijd) bekendgemaakt. Het is een gevolg van de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen op het eiland.
Dinsdag waren 826 besmettingen geregistreerd, op 30 december waren dat er nog 448 en op 24 december 101. Een week daarvoor betrof het nog maar 48 gevallen. Minister van Gezondheid Omar Ottley zegt dat door de snelle stijging de gezondheidszorg weer onder druk komt te staan. Nu liggen er maar twee coronapatiënten in het ziekenhuis, maar er wordt rekening mee gehouden dat het aantal op kan lopen.
Eerder deze week werd een oproep gedaan op verplegers die momenteel niet werken in de zorg of al gepensioneerd zijn om zich te melden. Ze zijn nodig om mee te helpen bij het achterhalen van infectiebronnen van Covid-19 op en het nalopen van contacten die coronapatiënten hebben gehad.
Het aantal mensen op Sint-Maarten dat zich heeft laten vaccineren ligt nog onder de 45 procent van de totale bevolking. Ottley deed dinsdag opnieuw een beroep op de bevolking om zich alsnog te laten vaccineren. Mensen die al twee keer zijn gevaccineerd kunnen ook al een boostershot halen.
Actrice Lupita Nyong'o heeft de interviews voor haar nieuwe film The 355 moeten staken, omdat ze besmet is met het coronavirus. Op Twitter laat de Oscarwinnares weten dat ze in quarantaine is gegaan.
,,Ook ik ben positief getest op Covid-19", aldus Nyong'o in haar tweet. ,,Ik ben volledig gevaccineerd en heb me afgezonderd, dus ik ga ervan uit dat het goed komt. Doe er alsjeblieft alles aan om jezelf en anderen te beschermen." De actrice roept haar volgers op mondkapjes te blijven dragen en zich te laten vaccineren.
In The 355 speelt Nyong'o een van de vijf internationale spionnen die een terroristische organisatie moeten stoppen. De andere leden van de groep worden gespeeld door Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger en Fan Bingbing.
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren de komende dagen in diverse plaatsen in het land. Zo zijn er woensdag acties in Amsterdam Zuid en in het centrum op de Dam, maar ook in Staphorst, Blerick, Emmen en Wageningen. Volgens Nederland in Verzet staan er tot en met zondag demonstraties gepland.
Ook doet de actiegroep een oproep aan winkels nog wel open zijn, deze tijdens de protestdagen te sluiten uit solidariteit met de zaken die gedwongen dicht zijn.
Amsterdam verbiedt de protesten op voorhand niet. Afgelopen zondag was dat wel het geval op het Museumplein. De gemeente vreest echter nu niet voor verstoring van de openbare orde, in tegenstelling tot zondag.
Toen werd besloten tot een verbod omdat de organisatie volgens de gemeente weigerde mee te werken aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie. Ook zou ze hebben gedreigd de confrontatie te willen zoeken. Desondanks kwamen er duizenden mensen naar het Museumplein. Toen ze weigerden te vertrekken, kwam de ME in actie. Daarop trok een grote groep naar het Westerpark, waar een manifestatie was van Forum voor Democratie. Later keerden een paar honderd betogers terug naar het Museumplein.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn landgenoten dinsdag nogmaals opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij benadrukte dat het aantal besmettingen nog verder zal stijgen als gevolg van de omikronvariant.
Biden noemde omikron 'zeer besmettelijk' en een variant 'die heel anders in elkaar zit' dan eerdere varianten. ,,Maar je kunt jezelf beschermen, en je moet jezelf beschermen. Laat je vaccineren, laat je boosteren en draag een mondkapje in het openbaar", aldus de president.
Biden onderstreepte dat wie gevaccineerd is, ook met een boostershot, nog wel ziek kan worden, maar dat ernstige ziekte 'hoogst onwaarschijnlijk' is. Hij wees er verder op dat de meeste ziekenhuisbedden in de VS beslag genomen worden door mensen die niet gevaccineerd zijn. ,,Dus laat je alsjeblieft vaccineren, doe het nu."
Het aantal coronabesmettingen in de VS is de afgelopen dagen weer sterk gestegen. De afgelopen week werden er dagelijks zowat 500.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, eind november waren dat er nog 100.000 per dag. Inmiddels is 62 procent van de Amerikaanse bevolking volledig gevaccineerd. Meer dan 30 procent van de mensen in die groep heeft ook een boosterprik gehad.
De Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft besloten de traditionele straatparades tijdens Carnaval af te gelasten, zei de burgemeester van de stad dinsdag (lokale tijd). Aanleiding voor het besluit is ongerustheid over de snelle verspreiding van de omikronvariant.
,,Het straatcarnaval zoals dat tot 2020 is gehouden gaat in 2022 niet door", zei burgemeester Eduardo Paes in een via sociale media verspreide live-uitzending. De traditionele parade van de sambascholen in de Sambadrome, die eind februari gepland staat, gaat vooralsnog wel door.
Ook in 2021 werd het straatcarnaval afgelast vanwege de pandemie. Tijdens het straatcarnaval in 2020 namen nog bijna 7 miljoen mensen deel aan de festiviteiten.
Met ongeveer 620.000 doden is Brazilië tijdens de coronapandemie een van de meest zwaargetroffen landen ter wereld.
Aruba, Bonaire en Curaçao hebben dinsdag nieuwe records bereikt wat betreft het aantal nieuwe coronabesmettingen op één dag. Op Aruba werden 1028 besmettingen geregistreerd, op Curaçao 732 en op Bonaire 359.
Op alle drie de eilanden zijn in de afgelopen dagen door de lokale overheden strengere coronamaatregelen getroffen. Als gevolg van de stijgende cijfers neemt de druk op de zorgsector op de eilanden toe. Aruba en Curaçao noteren al zeker een week lang dagelijks meer dan 400 nieuwe besmettingen. Op Bonaire stegen de cijfers binnen een week van ruim 100 naar bijna 360.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC raadt sinds dinsdag inwoners van de VS af af om naar Aruba te reizen. Aruba is voornamelijk afhankelijk van Amerikaanse toeristen om de economie draaiende te houden. Op 31 december besloot Air Canada al om haar vluchten op Aruba stop te zetten vanwege de stijgende coronacijfers.
Burgemeester Wolfgang Klebing van Kleef had het nog zo gezegd: ‘Nederlanders, blijf thuis en kom geen kerstinkopen in Kleef doen.’ En vanuit Den Haag klonken dezelfde geluiden. Maar de inwoners van de regio Nijmegen - en verder - hadden er lak aan.
De Duitse winkeliers waren er maar wat blij mee. 'De Nederlanders hebben ons gered', klinkt het. Maar kritiek is er ook, want Nederlanders houden geen anderhalve meter afstand en willen hun QR-code niet laten controleren.Ongeveer 1500 mensen hebben dinsdag zonder afspraak een boosterprik laten zetten op de XXL-priklocatie in Leeuwarden. Het was de eerste dag dat er vrije inloop was voor een oppepprik in de Friese hoofdstad. In totaal werden er dinsdag zo'n 3500 boosterprikken gezet, zegt een woordvoerder van de GGD Fryslân.
De Friese GGD hoopt met de optie om zonder afspraak ingeënt te worden meer mensen naar de prikhal in Leeuwarden te krijgen. In de XXL-locatie kunnen dagelijks rond de 12.000 boosterprikken worden gezet, maar dinsdagmiddag waren voor deze week 'slechts' 30.000 prikafspraken gemaakt.
Volgens de GGD is de vaccinatiegraad voor de boosterprik onder ouderen in de regio Fryslân hoog, maar lijken de jongere leeftijdsgroepen die afgelopen weken zijn opgeroepen voor een boosterprik nog niet massaal een afspraak te maken.De anticoronapillen van farmaceut Pfizer gaan het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames drastisch verlagen, verwacht de Amerikaanse president Joe Biden. Zijn regering heeft de bestelling verdubbeld naar 20 miljoen.
Toezichthouder FDA gaf kort voor kerst goedkeuring voor het gebruik van de paxlovid-pillen, die vooral zijn bedoeld voor patiënten die veel risico lopen. De kosten van de eerste order van 10 miljoen pillen bedroeg 5,3 miljard dollar (4,7 miljard euro).
Net als andere landen kampen de VS met een grote toename aan besmettingen als gevolg van de omikronvariant. Maandag werd een dagrecord van ruim 1 miljoen nieuwe gevallen opgetekend.
Niet-ingeënte mensen krijgen veel vaker te maken met ernstige ziektesymptomen. Biden noemde het dan ook 'een pandemie van de ongevaccineerden' en riep iedereen nogmaals op een prik of een booster te halen. Mensen gaan dood terwijl dat niet nodig is, zei hij, net als de Britse premier Johnson eerder op de avond.
Pillenkuren waarmee een corona-infectie in een vroeg stadium behandeld kan worden, komen op zijn vroegst in januari beschikbaar in Nederland. Twee medicijnen van Pfizer en MSD hebben een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekregen, maar Nederland wacht nog af. Duitsland plaatste al wel een bestelling.
De Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid (waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas.
De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt.
De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, werden al eerder uitgesteld. Bovendien zit Nederland zeker tot 14 januari in lockdown, en het kabinet wil 2G en een bredere inzet van de coronapas inzetten als meer zaken de deuren kunnen openen.
Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang krijgen) is niet onomstreden. Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G, en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen 'sommige sectoren eerder te openen'.Onder gevangenen van de Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel is het coronavirus uitgebroken. Ook een aantal medewerkers is besmet geraakt met het virus, meldt de gevangenis dinsdagavond. Op dit moment zijn 16 van de 455 gedetineerden besmet, dat aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle testuitslagen bekend zijn. Hoeveel medewerkers besmet zijn, is niet bekend.
Om de besmettingen een halt toe te roepen, gaan de besmette gedetineerden zeven dagen in quarantaine. Dat betekent dat ze in hun cel moeten blijven, in ‘cel-quarantaine’, zoals een woordvoerder het noemt.Winkeliers in Barneveld trekken de lockdown niet meer. Schroom niet om een tas vol kleding te passen en die vervolgens in zijn geheel terug te brengen. Dat hebben de winkeliers honderd keer liever dan doodse stilte. ,,De rek is eruit”, zeggen de middenstanders. ,,Financieel én mentaal.”
Mensen moeten ook de komende tijd een kwartier wachten na hun boosterprik, voordat ze de vaccinatielocatie mogen verlaten. De wachttijd blijft nodig, heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten na een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb.
Na vaccinatie zouden mensen last kunnen krijgen van een ernstige allergische reactie. Als dit gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn. ,,Het is van belang dat hiervoor medici aanwezig zijn zodat zij zeer snel kunnen ingrijpen. Het is niet te voorspellen bij wie deze reactie optreedt", aldus het ministerie. Volgens het departement heeft de wachttijd geen invloed op het priktempo bij de GGD'en.
Het ministerie had gevraagd om het onderzoek naar het schrappen van de wachttijd. Dat zou misschien kunnen helpen om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen.
Nederlandse winkeliers zijn bereid extra maatregelen te nemen, als ze maar open kunnen. Het steekt winkeliers nu dat we het enige land in Europa zijn waar niet geshopt kan worden, stelt brancheorganisatie INretail. ,,Denk aan een vroegere sluitingstijd, minder klanten per vierkante meter dan voorheen, winkelen op afspraak of een coronatoegangsbewijs op drukke plekken.”
,,We hebben kans de omikrongolf uit te zitten zonder het land weer op slot te zetten, maar de komende weken zullen uitdagend zijn", zegt de Britse premier Boris Johnson over het grote aantal landgenoten dat dagelijks een coronabesmetting oploopt. ,,Voorzichtigheid is geboden, de strijd tegen Covid is niet voorbij."
Omikron is milder dan eerdere varianten, maar desondanks neemt het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel toe, stelde de conservatieve regeringsleider vast tijdens een persconferentie. Alleen al in Engeland zijn het er meer dan 15.000, waarmee de piek van vorig jaar wordt benaderd. In het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen etmaal 218.724 coronabesmettingen geregistreerd, een record.
Johnson wees op de bescherming die boosterprikken geven en pronkte ermee dat er in het Verenigd Koninkrijk relatief meer zijn toegediend dan in andere Europese landen. Ruim 34 miljoen Britten hebben zo'n extra inenting gehad, maar er zijn nog altijd 9 miljoen Britten die hem moeten halen. Hij riep iedereen op dat snel te doen.
Meerdere ziekenhuizen hebben moeite de stroom aan patiënten te bolwerken. De ziekenhuizen kunnen zich het aantal afwezige medewerkers die in isolatie verblijven vanwege een besmetting nauwelijks veroorloven. Gezondheidsminister Sajid Javid gaf aan dat het aantal opnames weliswaar toeneemt, maar dat de bezetting van de intensive cares stabiel is. Veel mensen op de ic zijn niet gevaccineerd, zei premier Johnson. ,,Mensen sterven terwijl het niet nodig is." Waar nodig krijgen ziekenhuizen extra hulp van het leger.
Griekenland meldt vandaag een nieuw record aan positieve coronatests: in totaal werden 50.126 besmettingen vastgesteld. Het vorige record stond op ruim 40.000 positieve tests op oudjaarsdag. Vier dagen daarvoor werden nog geen 10.000 besmettingen geteld.
In Griekenland gelden sinds gisteren nieuwe maatregelen om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Zo moet de horeca om middernacht sluiten, mogen in voetbalstadions slechts 10 procent van de plaatsen bezet zijn en moeten beter beschermende mondkapjes worden gebruikt bij bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt.
Wel gaan leerlingen en leraren vanaf 10 januari terug naar school. Leerlingen moeten in de eerste week drie keer getest worden, één keer meer dan voor de kerstvakantie.
Griekenland, dat zo’n 11 miljoen inwoners telt, noteerde tot nu ruim 1,3 miljoen besmettingen. Ruim 21.000 Grieken overleden aan de gevolgen van corona.
Luchthaven Schiphol heeft afgelopen jaar ruim een vijfde meer reizigers verwerkt dan in het eerste coronajaar. Maar de cijfers staan in schril contrast met de periode voor de coronacrisis.
Afgelopen jaar reisden 25,5 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol. In 2020 ging het nog om 20,9 miljoen passagiers, maar in 2019 werden wel 71,7 miljoen reizigers verwerkt.
Het aantal passagiers pakte in werkelijkheid afgelopen jaar overigens nog lager uit dan 25,5 miljoen. Dat komt omdat er in de cijfers ook ruim 11 miljoen reizigers met een overstap op Schiphol zijn meegeteld. Dit zijn eigenlijk maar circa 5,5 miljoen mensen. Volgens de internationale telwijze die Schiphol hanteert worden overstappers tweemaal geteld: zowel bij aankomst als vertrek.
Ook de kleinere luchthavens in Nederland zagen hun reizigersaantallen vorig jaar weer wat toenemen. Maar volgens de Royal Schiphol Group, zoals de luchtvaartgroep officieel heet, is er over de gehele linie een 'aanzienlijk verschil' met de tijd voor de crisis. Bij Eindhoven Airport was met 2,7 miljoen passagiers afgelopen jaar sprake van ruim een kwart meer reizigers. Op Rotterdam The Hague Airport bedroeg de toename bijna de helft, maar daar ging het met 0,8 miljoen reizigers wel om een relatief lager aantal.
De landelijke GGD waarschuwt voor een nieuwe babbeltruc waarbij oplichters zich voordoen als medewerkers van de gezondheidsdienst. Ze gaan uitgekookt te werk door mensen op te bellen en te vragen waarom zij nog geen boosterprik hebben gehaald om vervolgens persoonsgegevens van slachtoffers te verzamelen. Met die gegevens kunnen ze zich voordoen als de persoon in kwestie en spullen kopen op de naam van het slachtoffer.
Drie nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam komende woensdag, donderdag en vrijdag worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.
,,Demonstreren blijft een grondrecht. Als het kan, zullen we dat faciliteren.'' De demonstraties zijn bij de gemeente gemeld. Het is niet bekend hoeveel mensen er op afkomen.
Het driedaags protest is een initiatief van Nederland in Verzet. De eerste actie staat gepland op woensdag rond het middaguur op de Dam, donderdag aan het eind van de middag volgt de Nieuwmarkt en vrijdagavond het Museumplein. Ook doet de actiegroep een oproep op deze dagen winkels die nog wel open zijn te sluiten uit solidariteit met de zaken die gedwongen dicht zijn.
Afgelopen zondag kwamen er duizenden mensen af op een niet toegestane demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. De gemeente telde op het drukste moment zo'n 10.000 demonstranten. Toen ze weigerden het Museumplein te verlaten, trad de ME op.
Van alle Nederlandse volwassenen heeft inmiddels 32 procent een boosterprik gehaald, ongeveer 4,5 miljoen mensen. Dat meldt het RIVM.
De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. Mensen die onlangs corona hebben gehad of die in de afgelopen maanden zijn gevaccineerd, moeten iets langer wachten.In de afgelopen week zijn 1,54 miljoen boosterprikken gezet. Verder kregen bijna 32.000 mensen een eerste of tweede prik. Dat is het laagste aantal ooit. Ongeveer 1000 mensen ontvingen een aanvullende inenting. Zij hebben een ernstige afweerstoornis. Zij hebben misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus opgebouwd na de eerste prikken.
Het betekent dat er in een week tijd in totaal ruim 1,57 miljoen prikken zijn gezet. Dat is het op een na hoogste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne een jaar geleden. In juli lukte het in een week tijd om bijna 1,67 miljoen mensen te vaccineren.
België versoepelt vanaf komende maandag, 10 januari, de regels voor quarantaine na nauw contact met een persoon die besmet is met het coronavirus, melden media in het land. De quarantaineperiode voor gevaccineerden wordt ingekort of in sommige gevallen zelfs helemaal geschrapt.
Wie in de afgelopen vijf maanden zijn laatste prik heeft gehad, hoeft niet in quarantaine. Het gaat hierbij om de tweede en derde prik. Deze groep hoeft zich ook niet meer preventief te laten testen.
Anderen moeten tien dagen in quarantaine, maar kunnen die vroegtijdig beëindigen door zich dagelijks te (laten) testen. Belgen die langer geleden zijn gevaccineerd kunnen vanaf de vierde dag uit quarantaine, niet-gevaccineerden vanaf de zevende dag.
Daarnaast is besloten dat de isolatieperiode voor besmette mensen wordt verkort, van tien naar zeven dagen. Mensen zonder klachten mogen dan weer de deur uit op de voorwaarde dat ze middels een zelftest negatief testen op het coronavirus.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 18.616 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 9 december, bijna een maand geleden.
Amsterdam telde afgelopen etmaal 1636 positieve tests. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zo veel positieve tests in een dag. In Rotterdam kwamen 762 besmettingen aan het licht en in Utrecht 544. Daarna volgen Den Haag (460) en Eindhoven (395). Alleen op Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland testte niemand positief.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met negentien. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. In de afgelopen week registreerde het RIVM 189 sterfgevallen, gemiddeld 27 per dag. Voor het eerst sinds 18 november komt dit weektotaal onder de 200 uit.
Het aantal coronagevallen onder jongeren en jonge volwassenen stijgt snel. Verreweg de meeste besmettingen worden vastgesteld bij mensen van 15 tot en met 34 jaar. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.
Afgelopen week is het virus vastgesteld bij 9402 mensen van 15 tot en met 19 jaar. Dat is het hoogste aantal voor die leeftijdsgroep sinds half juli, de piek van de vierde golf. Vergeleken met een week eerder steeg het aantal positieve tests onder die jongeren met iets meer dan 90 procent.
Bij 20- tot en met 24-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met 79 procent naar 13.764. Ook dat is het hoogste aantal voor die groep sinds half juli. Bij 25- tot en met 29-jarigen bedroeg de stijging 63 procent en bij 30- tot en met 34-jarigen 43 procent.
Ook bij mensen van middelbare leeftijd neemt het aantal positieve tests toe. Zo steeg het aantal gevallen onder vijftigers met bijna 60 procent.
Het aantal coronagevallen onder kinderen daalt juist snel. In de afgelopen week zijn iets meer dan 6000 kinderen van onder de 10 positief getest, 33 procent minder dan een week eerder.
De omikronvariant heeft de voorbije zeven dagen gezorgd voor een toename van het aantal positieve coronatests met 35 procent. Nagenoeg evenveel mensen werden in die periode getest door de GGD in vergelijking met een week eerder.
De daling in de ziekenhuisopnames vlakt af. In de afgelopen week belandden 14 procent minder nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis dan in de week ervoor. Op de intensive cares daalde het aantal opnames met 16 procent in vergelijking met de week daarvoor.
De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt.
Een vierde coronaprik zorgt na een week voor een vervijfvoudiging van het aantal antistoffen in het lichaam, meldt de Israëlische premier Naftali Bennett. Hij baseert zich op voorlopige bevindingen van een onderzoek in Israël.
De studie laat volgens Bennett zien dat mensen na een tweede booster waarschijnlijk nog beter beschermd zijn bij een besmetting met het coronavirus en dus minder risico lopen op een ernstig ziekteverloop. Er is nog weinig bekend over het nut van een vierde prik.
Honderdvijftig medewerkers van het het Sheba Medical Center kregen vorige week maandag voor het onderzoek een tweede boosterprik toegediend. ,,Een week later weten we met een hoge mate van zekerheid dat de vierde dosis veilig is", zei Bennett verder tijdens zijn bezoek aan dit ziekenhuis.
Israël is inmiddels begonnen aan het zetten van vierde prikken bij andere zorgmedewerkers, 60-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Andere landen kijken met veel interesse naar de bevindingen in Israël, wereldwijd koploper op het gebied van coronavaccinatie.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad vorige week om een advies gevraagd over het boosteren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar. De raad is gevraagd dat advies "met hoge prioriteit te behandelen", laat een woordvoerder weten.
Sinds deze dinsdag kunnen alle 18-plussers een afspraak maken om een boostervaccinatie te halen. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich wel laten inenten met een eerste en tweede dosis, maar worden vooralsnog niet opgeroepen voor een boosterprik omdat de minister daarvoor het advies van de Gezondheidsraad wil hebben. Wanneer dat te verwachten is, kan het ministerie nog niet zeggen.
De raad is al om advies gevraagd over het boosteren van jongeren terwijl voor deze groep nog geen boostervaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Jonge heeft daarom ook gevraagd of er eventueel al begonnen kan en moet worden met het boosteren van de jongeren zonder zo'n goedkeuring, of dat een specifiek voor het boosteren goedgekeurd middel afgewacht moet worden.
Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag weer gedaald. In totaal liggen er nu 1693 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen weken flink gedaald. Half december lagen er nog zo'n 1000 patiënten meer in de ziekenhuizen dan nu. Precies een jaar geleden, op 4 januari 2021, waren het er 2845. Dat zijn er ruim 1150 meer dan nu.
Op de intensive cares liggen momenteel 464 coronapatiënten, 11 minder dan een dag eerder. Dat waren er een jaar geleden nog 715. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 26 tot 1229.
In de afgelopen 24 uur werden er 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht.
Heel wat Russische schaatsers hebben in de aanloop naar de EK afstanden van komend weekeinde in Thialf positief getest op het coronavirus. De hele ploeg zit daarom voorlopig in quarantaine in Nederland. De komende dagen moet blijken of de Russen vanaf vrijdag toch op het ijs staan in Heerenveen. Lees hier het hele verhaal.
Sommige GGD'en zijn nog op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de boosterprikcampagne. Op de websites van verschillende regionale gezondheidsdiensten staan nog steeds vacatures voor onder meer prikkers, verpleegkundigen en artsen.
Wie via de speciale website voor GGD-reservisten naar vacatures zoekt, ziet dat ook in veel regio's de vraag naar extra personeel al is vervuld. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft nog wel een vacature openstaan, maar wie daarop solliciteert komt op een reservelijst.
Een landelijk overzicht van het aantal openstaande vacatures voor de boosterprikcampagne ontbreekt. De GGD'en kregen in december de opdracht om voor 1 februari alle volwassen Nederlanders die dat willen een boosterprik te geven. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland liet eind vorig jaar weten nog 9000 extra mensen nodig te hebben voor de klus.
Deze week meldt een woordvoerder "geen actueel cijfer van het personeelsbestand" te hebben. Wel zegt hij dat GGD'en voortdurend kijken of het prikken "sneller en slimmer kan. Bijvoorbeeld door één prikker twee mensen te laten bedienen."
Ook Defensie helpt de GGD'en bij de boosterprikcampagne. Momenteel zijn er 1500 militairen beschikbaar voor hulp aan de GGD'en. Een deel helpt bij het prikken, andere militairen doen administratieve taken of helpen in de teststraten. Defensie heeft nog eens vijfhonderd militairen aangeboden, maar die zijn nog niet nodig, aldus een woordvoerder. De vraag van GGD'en voor hulp "stabiliseert" volgens hem.
Een zelftest in de keel zou beter zijn om de omikronvariant op te sporen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarover het Belgische VTM Nieuws bericht. ,,We weten dat de omikronvariant eerst in de keel zit en pas later in de neus”, verduidelijkt viroloog Marc Van Ranst.
Het Belgische Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen waarschuwt dat niet alle zelftesten gemaakt zijn voor zowel de keel als de neus. ,,Volg altijd de stappen uit de handleiding”, klinkt het.
Volgens een nieuwe studie is een wisser in de neus niet de meest efficiënte manier om te testen of iemand besmet is met de omikronvariant. ,,We weten over de omikronvariant dat die eerst in de keel zit en pas later in de neus”, zegt viroloog Marc Van Ranst. ,,Wanneer je helemaal in het begin van het ziekteproces stalen afneemt in de neus, dan zit het virus er nog niet. Wanneer je dat combineert met een afname in de keel, dan heb je een hogere kans om positief te testen.”
Tijdens de feestdagen hebben heel veel mensen neuswissers gebruikt. ,,Veel mensen hebben zich getest. Dat is goed. Veel mensen hebben ook positief getest en hebben hun gedrag kunnen aanpassen. Wanneer het ziekteproces al wat langer bezig is, dan is zo’n neuswisser wel perfect”, aldus Van Ranst.
Australië en Engeland zijn momenteel de enige landen waar de overheid adviseert om eerst een wisser in de keel te gebruiken en nadien in de neus. Maar niet alle zelftesten zijn gemaakt voor zowel de neus als de keel, zo waarschuwt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen. Fabrikanten werken momenteel aan zelftesten die geschikt zijn voor beide.
,,Je kan een zelftest die bedoeld is voor gebruik in de neus niet zomaar gebruiken in de keel. Je moet een zelftest altijd gebruiken volgens de stappen die beschreven zijn in de handleiding, want anders is er natuurlijk een verhoogd risico op een onbetrouwbaar resultaat”, zegt Olivier Christiaens van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen.
Scholensluiting vanwege de coronapandemie moet geen optie meer zijn, schrijft een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van Kim Putters aan de minister van Onderwijs. 'Houd scholen te allen tijde open', luidt het advies van de commissie.
Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft vandaag besloten dat onder meer privéscholen of instellingen die mensen trainen voor examens geen gebruik van de coronapas hoeven te maken. De uitspraak is het eerste juridische beletsel van het door de overheid voorgestane coronapaspoort, dat nodig is om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, sportscholen, bars en tot nu toe privéscholen.
Volgens de rechter beperkt de vaccinatie- en testverplichting het recht van ongevaccineerden om gebruik te maken van opleidingsfaciliteiten. Ook bibliotheken en studentencafés worden nu aan de verplichting onttrokken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de coronapas echter bedoeld om ook ongevaccineerden te beschermen en het aantal ernstige Covid-19-gevallen te beperken.
Het ministerie beslist binnenkort of de uitspraak wordt aangevochten. De coronapas is verplicht voor personen boven de 17 jaar en er zijn plannen om die vereiste medio maart uit te breiden naar kinderen vanaf 12 jaar. Voor basisscholen geldt het gebruik van het vaccinatiepaspoort niet. 83,1 procent van de 42,6 miljoen Zuid-Koreanen is volledig ingeënt. 19 miljoen mensen hebben ook een boostershot gehad.De Nederlandse Zorgautoriteit meldt dat de druk op de zorg hoog blijft, ondanks de forse daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen weken. Volgens een woordvoerder komt de drukte voor een deel door het hoge ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel.
De ziekenhuizen hebben momenteel 45 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal. Een week eerder was dit 46 procent en in de weken daarvoor lag dit rond de 40 procent. De extra daling komt waarschijnlijk ook door de kerstperiode waarin minder operaties worden uitgevoerd.Van de 73 ziekenhuizen zeggen er 20 niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Levering binnen die periode is echter nodig om verdere schade voor de patiënt te voorkomen. Vorige week ging het om 21 ziekenhuizen. Ook de planbare zorg is door bijna alle ziekenhuizen afgeschaald.
Inmiddels verlenen 38 ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er 37. ,,Ziekenhuizen houden hun reguliere zorg afgeschaald om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg kunnen blijven verlenen", aldus de woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit.
De XXL-priklocatie in Leeuwarden gaat vanaf vandaag boostershots zonder afspraak zetten. Het aantal afspraken blijft achter bij de capaciteit. Deze week zijn er 30.000 afspraken gemaakt, terwijl er ruimte is voor 130.000 vaccinaties, zegt GGD Fryslân.
Door de noodzaak van een afspraak te laten vallen, hoopt de GGD de prikcapaciteit alsnog in te kunnen zetten. Wie elders in Friesland een 'oppepprik' wil halen, moet als te doen gebruikelijk nog steeds een afspraak hebben.
Volgens de GGD-woordvoerder is de vaccinatiegraad voor de boosterprik onder ouderen in Friesland hoog, maar lijken de jongere leeftijdsgroepen die afgelopen weken zijn opgeroepen voor een boosterprik nog niet massaal een afspraak te maken.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet meer bewijs dat de omikronvariant voor mildere coronaklachten zorgt dan eerdere virusversies. Omikron zou vooral invloed hebben op de bovenste luchtwegen, daar waar andere varianten zich dieper in de longen ophielden en voor ontstekingen zorgden. 'Mogelijk goed nieuws', klinkt het.
Op de vraag of er een specifiek vaccin voor omikron nodig is, antwoordt incidentmanager Abdi Mahamud dat het nog te vroeg is om dat aan te geven. Hij benadrukt dat een beslissing daarover niet aan de commerciële sector alleen moet worden overgelaten, maar mondiale coördinatie vereist.De Chinese aanpak van corona-uitbraken is en blijft streng. Zelfs nu het aantal nieuwe besmettingen in de miljoenenstad Xi'an door de lockdown minder hard stijgt, vraagt het stadsbestuur aan ambtenaren om de regels 'strikt en correct' te handhaven. Sinds 23 december gelden er in Xi'an strenge reisrestricties, zowel binnen als buiten de stad. De inwoners zijn grotendeels afhankelijk van besteldiensten voor hun voedsel.
Vandaag werden er 95 lokale besmettingen gemeld, vijf meer dan een dag eerder maar de tweede dag op rij onder de 100. ,,De inspanningen moeten juist worden opgevoerd'', zegt het lokale hoofd van de Communistische Partij, Liu Guozhong. Volgens hem bevindt de bestrijding van de epidemie zich op een 'cruciaal moment'. In totaal zijn tot nu toe 1700 coronagevallen in de stad vastgesteld.
,,We breiden de controle op groepen die risico lopen liever uit, dan dat we een enkel persoon over het hoofd zien.'' Reden voor Xi'an om van deur tot deur te testen en in de gaten te houden of niemand zijn woning zonder toestemming verlaat. Alleen wie negatief is getest mag, voor belangrijke zaken, het huis uit. Ook als het gaat om doktersbezoek. Op straat vinden controles plaats.De GGD in Rotterdam werkt aan een ‘boosterrecord’. Tot gisteren werden er door de GGD Rotterdam-Rijnmond 204.553 boosterprikken gezet. Daar komen er de komende dagen meer dan 100.000 bij. Nu vanmiddag ook de boosterlocatie in Capelle aan den IJssel is opengegaan, wordt naar een weekrecord toegewerkt.
In totaal werden gisteren op alle locaties in de Rotterdamse regio 18.000 prikken gezet. 'Winnen we daarmee de ‘ratrace’ met de omikronvariant van het coronavirus?', is de vraag. De ziekenhuizen houden hun adem in. Of het de goeie of verkeerde kant opgaat, wordt waarschijnlijk pas in de loop van volgende week zichtbaar.Het Outbreak Management Team denkt niet aan een snelle versoepeling van coronamaatregelen. Daarvoor is over 'belangrijke eigenschappen' van de omikronvariant nog te weinig zekerheid. De inschatting is dat er tegen 'eind januari' ruimte is voor versoepelingen. Dan is de boostercampagne afgerond en hopen de experts dat de verspreiding voldoende afneemt. Het OMT praat vrijdag verder.
Geboortejaar 2003 sluit de rij bij het halen van de boosterprik. Iedereen uit dat jaar of ouder heeft nu de mogelijkheid een aanvullende vaccinatie te halen, twittert coronaminister De Jonge. Vorige maand zei hij dat alle volwassenen voor zeven januari een afspraak voor de booster zouden kunnen maken. Dat is gelukt.
Het Thaise ministerie van Volksgezondheid doet een beroep op de bevolking om een boostervaccinatie te komen halen. Tijdens de feestdagen is het aantal omikrongevallen er meer dan verdubbeld. Het Zuidoost-Aziatische land heeft tot nu toe 2062 besmettingsgevallen met de nieuwe virusvariant vastgesteld, zegt gezondheidsambtenaar Supakit Sirilak. Voor de jaarwisseling waren dat er nog 740.
De Thaise autoriteiten hadden al voor een toename gewaarschuwd, omdat veel mensen naar huis reisden om de feestdagen met familie door te brengen of samenkwamen in restaurants. Van alle omikrongevallen werden er 1105 waargenomen bij buitenlandse reizigers of bij mensen die met hen in contact kwamen.
Tot nu toe is 64,1 procent van de ongeveer 72 miljoen Thai volledig ingeënt tegen Covid-19. 9,8 procent heeft ook een aanvullende dosis vaccin ontvangen, volgens de officiële cijfers. ,,Kom alsjeblieft een boosterprik halen bij een ziekenhuis in de buurt'', klinkt het nu. Iedereen die voor november een tweede prik heeft gehad, komt in aanmerking.
,,Medisch personeel, zorgmedewerkers en risicogroepen krijgen drie maanden na hun derde prik een vierde inenting.'' In totaal zijn sinds het begin van de pandemie 2,2 miljoen Thai besmet geraakt met het virus. 21.750 van hen kwamen aan de gevolgen te overlijden.Na het aantal coronabesmettingen zit nu ook het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames in België in de lift. Tussen 28 december en 3 januari werden elke dag gemiddeld 156,1 mensen opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Een stijging van 15 procent.
Tussen 25 en 31 december werden dagelijks gemiddeld 10.936 coronabesmettingen gerapporteerd, een stijging met 69 procent ten opzichte van een week eerder. In totaal werden bij onze zuiderburen sinds de start van de coronapandemie al 2.105.343 besmettingen met Covid-19 vastgesteld.
In Japan is het aantal dagelijks vastgestelde coronabesmettingen voor het eerst in drie maanden boven de 1000 uitgekomen, meldt persbureau Jiji. Het aantal infecties daalde de afgelopen maanden, maar experts waarschuwden al voor een mogelijke zesde coronagolf gedurende de wintermaanden in het Aziatische land.
De Chinese stad Yuzhou, met zo'n 1,2 miljoen inwoners is vannacht in lockdown gegaan, nadat drie van de stedelingen de afgelopen dagen besmet bleek. Mensen moeten thuisblijven, bus- en taxidiensten zijn gestremd en winkelcentra en musea zijn gesloten. Om de restricties te handhaven, is de beveiliging in de stad opgeschroefd.
China voert een streng coronabeleid. Autoriteiten proberen uitbraken te bestrijden met lokale lockdowns en bijvoorbeeld het massaal testen van stadsbewoners. Vorige maand ging miljoenenstad Xi'an in lockdown en bewoners kampen momenteel met voedseltekorten. In de stad is een ruilhandel in levensmiddelen op gang gekomen.
In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 15.903 nieuwe coronagevallen vastgesteld, melden de gezondheidsdiensten. Een dag eerder ging het om 16.343 infecties. Er worden sinds gisteren 834 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 gemeld. Gisteren ging het om 835 overlijdens na besmetting met het coronavirus.
Australië heeft door de omikronvariant te maken met een nieuwe piek aan besmettingen. De dichtstbevolkte deelstaten New South Wales en Victoria stelden het afgelopen etmaal 37.151 nieuwe coronagevallen vast. Een dag eerder waren het er met 37.212 slechts een paar meer.
De opnamecijfers overstijgen inmiddels de aantallen die tijdens de uitbraak van de deltavariant werden geteld. Het aantal bezette ziekenhuisbedden in New South Wales verdubbelde binnen een week naar 1344. Ook doen zich vertragingen voor bij het verwerken van PCR-tests in laboratoria en zijn een aantal testlocaties gesloten.
Om de druk op testcentra enigszins te verlichten, wordt het gebruik van zelftesten aangemoedigd. De Australiërs krijgen de kosten echter niet vergoed en er is een tekort. ,,Het gebrek aan sneltesten staat de persoonlijke verantwoordelijkheid volledig in de weg'', zegt Chris Moy van de Australische medische vereniging. ,,Een gapend gat in het coronabeleid.''De afgelopen 24 uur zijn in India 37.379 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid in het land. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds begin september. De omikronvariant verdringt momenteel de deltaversie van het coronavirus in grote steden, zoals hoofdstad New Delhi. Om de verspreiding van omikron binnen de perken te houden, heeft de regering van de deelstaat besloten gedurende het weekend een avondklok in te stellen. Ook moeten bedrijven zeker de helft van het personeel thuis laten werken.
Britten die op dit moment in het ziekenhuis belanden met coronaklachten vertonen minder zware symptomen dan eerder het geval was, zegt de Britse minister Maggie Throup die verantwoordelijk is voor de vaccinaties. ,,Het lijkt er momenteel op dat mensen die worden opgenomen met lichtere klachten het ziekenhuis ingaan dan voorheen'', aldus Throup tegen Sky News. ,,Het aantal dat in een ziekenhuisbed ligt is ongeveer de helft van wat het vorig jaar was. Daaruit blijkt de kracht van de vaccins.''
De booster halen om gezond te blijven en vervolgens alsnog in het ziekenhuis belanden door de stoep bij de priklocatie. Het overkwam een 86-jarige Haagse man met rollator nadat hij na de prik hard ten val kwam en met spoed naar het ziekenhuis moest.
Ruim duizend Nederlanders testten positief op corona na een reis naar een wintersportland rond kerst en oud en nieuw. Het aantal coronabesmettingen na een bezoek aan Oostenrijk verzesvoudigde. Wintersportvakanties hebben van het Alpenland het voornaamste andere land gemaakt waar Nederlanders recent het coronavirus hebben opgelopen. 964 volgens de RIVM-cijfers. Ook na terugkeer uit Zwitserland en Italië is het aantal coronabesmettingen bijna verdubbeld.
Terwijl in Veldhoven een supersnelle coronatestrobot van de overheid staat, zijn tot september nog testen van de GGD Brabant-Zuidoost naar een commercieel lab gebracht. Het laboratorium in Limburg kon zo nog maandenlang woekerwinsten maken op testen van de XL-locatie in Eindhoven. Er werden miljoenen verdiend.
In de Verenigde Staten zijn op maandag ruim 1 miljoen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag- en wereldrecord voor de VS. Niet eerder werden er in een land zoveel besmettingen op één dag vastgesteld. Het is bovendien bijna een verdubbeling van het vorige dagrecord van 590.000 infecties dat vier dagen geleden werd gevestigd.
Veel Amerikanen maken gebruik van zelftesten, waardoor hun testresultaten niet altijd worden gemeld bij de autoriteiten. Het vermoeden bestaat dat het werkelijke aantal nieuwe besmettingen nog hoger ligt. Het hoogste aantal besmettingen buiten de VS werd op 7 mei 2021 geregistreerd in India, toen testten ruim 414.000 mensen positief.
De Britse krant The Daily Mirror schrijft vandaag dat premier Johnson begin vorig jaar niet in isolatie is gegaan toen een cameraman waarmee hij gewerkt had positief testte op corona. De filmer zou tijdens het opnemen van de premiers nieuwjaarsboodschap op minder dan twee meter bij hem in de buurt zijn geweest en zeker een kwartier zonder mondkapje bij hem hebben gestaan.
Na te zijn ingelicht over de besmetting gingen tien collega's van de man wel in quarantaine, zoals voorgeschreven, maar Johnson niet. Een woordvoerder van de premier ontkent dat Johnson en de videomaker zolang en dichtbij elkaar zijn geweest. ,,Dit werd bevestigd door andere aanwezigen en hij kreeg niet het verzoek zich te isoleren, omdat de regels dat niet van hem vroegen.''In navolging van de gemeente Hilversum controleert ook de gemeente Barendrecht bij in ieder geval twee zwemscholen niet langer of er een QR-code gevraagd wordt aan ouders die hun kinderen ophalen van zwemles, meldt NU.nl
BOA's van de gemeente hebben de twee zwemscholen op de hoogte gebracht van het besluit. De eigenaar van zwemschool Swimmin' bevestigt aan de nieuwssite over de gestopte handhaving te zijn geïnformeerd door de gemeentelijke handhavers
,,Sinds 2 januari controleren we niet meer op de coronapas", licht een medewerker de zwemschool toe. Die vestiging geeft alleen kinderen van vier en vijf jaar zwemles in een klein privézwembad en biedt geen banenzwemmen aan.
Ook de Hilversumse zwemschool De Wintersport controleert na een gewonnen rechtszaak geen coronapassen. De rechter oordeelde dat zwemlessen onder onderwijs vallen en dat zwembaden geen binnensportlocaties zijn.
De cruiseactiviteiten in Brazilië zijn tijdelijk opgeschort door het grote aantal coronabesmettingen aan boord. De Braziliaanse tak van sectorvereniging Clia, dat grote spelers zoals Costa en MSC Cruises vertegenwoordigt, maakte maandag bekend dat de pauze in elk geval geldt tot 21 januari.
De nieuwe regeling gaat met onmiddellijke ingang in voor schepen die nog zouden vertrekken. De schepen die al onderweg zijn, mogen hun reis afmaken.
Toezichthouder Anvisa had eind december twee cruises geannuleerd vanwege coronabesmettingen aan boord, waarna de passagiers in quarantaine moesten. Een derde schip moest besmette passagiers en hun hoogrisicocontacten vroegtijdig aan land laten, waarna ook die mensen in quarantaine moesten. Anvisa had het ministerie van Volksgezondheid daarop geadviseerd om het cruiseseizoen tijdelijk stop te zetten.
Tussen 26 december en 3 januari hadden op vijf cruiseschepen in totaal 798 mensen, zowel crewleden als passagiers, positief getest op het coronavirus. Zestig procent van de recente besmettingen werden geregistreerd bij bemanningsleden.
Vanwege een snelle toename van het aantal coronabesmettingen op Bonaire heeft gezaghebber Edison Rijna nieuwe maatregelen aangekondigd. Voor samenkomsten in de privésfeer geldt vanaf dinsdag een maximum van 10 personen, die tot maximaal twee huishoudens behoren. Alle horecabedrijven moeten om middernacht dicht en er worden per tafel maximaal vier volwassenen toegestaan.
Volgens Rijna kwamen tijdens de jaarwisseling te veel mensen samen in het centrum van hoofdstad Kralendijk en op sommige openbare stranden. Evenementen buiten zijn nog wel toegestaan, tot een maximum van 50 personen. Maar het aanwezige publiek mag niet zingen en dansen, en iedereen heeft een vaste zitplaats.
Winkelen moet zoveel mogelijk alleen gebeuren en bij sportactiviteiten zijn toeschouwers niet langer welkom. Alle discotheken blijven gesloten.
Maandag waren er op Bonaire 232 coronabesmettingen geregistreerd, een week eerder waren dat nog 111 besmettingen. Er liggen 4 coronapatiënten in het ziekenhuis en volgens de overheid zal het aantal besmettingen verder stijgen. De nieuwe maatregelen gelden in elk geval voor een maand.
Patiënten die moeten worden opgenomen in het Radboudumc in Nijmegen, krijgen vanaf donderdag standaard een PCR-test. Dat heeft het academische ziekenhuis maandag laten weten. Een positieve uitslag betekent niet dat de opname niet doorgaat, maar wel dat de patient op een aparte kamer in isolatie wordt geplaatst.
Door het afnemen van de test wil het ziekenhuis voorkomen dat patiënten het coronavirus ongemerkt onder de leden hebben en daardoor verspreiden door het ziekenhuis.
Als de patiënt geen klachten heeft bij binnenkomst, gelden er geen strengere maatregelen. Hij of zij mag gewoon op de afdeling liggen bij andere patiënten en ook bezoek ontvangen. Pas als de test onverhoopt een positieve uitslag heeft, gaat het strenge regime in.
Het Radboudumc is niet het eerste ziekenhuis in Nederland dat de verplichte PCR-test invoert. Ook een paar specialistische ziekenhuizen - zoals het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam - doen dit al.
Het ligt niet voor de hand dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Dat zei infectieziektendeskundige en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen 'niet te veel hoop' hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.
Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden. Bonten wilde niet zeggen hoe groot de kans is dat die maatregelen wat het OMT betreft niet langer nodig zijn, maar zei wel dat grote versoepelingen niet voor de hand liggen. ,,Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt."
Bonten zei te hopen dat wetenschappers de komende dagen nog meer informatie over de omikronvariant van het virus kunnen delen. Duidelijk is dat deze variant besmettelijker is, maar mensen minder ziek lijkt te maken. Het is nog de vraag in hoeverre mensen die met deze virusvariant besmet zijn de zorg nog kunnen overbelasten. Het is volgens hem 'cruciaal' dat genoeg mensen een boosterprik nemen om de zorgpiek zo laag mogelijk te houden.
De Curaçaose minister-president Gilmar 'Pik' Pisas heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd om verdere toename van het aantal coronabesmettingen op het eiland tegen te gaan. De avondklok gold sinds anderhalve maand van drie uur 's nachts tot half vijf 's ochtends. Vanaf dinsdag geldt voor alle gelegenheden dat ze uiterlijk om middernacht de deuren moeten sluiten. Tussen een uur en half vijf mag niemand zonder speciale toestemming de straat op.
Verder mogen binnen-evenementen alleen nog doorgaan met maximaal vijftig mensen en is een mondkapje verplicht. Evenementen die in de openlucht plaatsvinden mogen tot maximaal 75 bezoekers toelaten, het dragen van een mondkapje wordt daarbij aangeraden. In restaurants mogen mensen die niet tot dezelfde familie behoren met niet meer dan vier personen aan een tafel zitten.
De maatregelen zijn een gevolg van de forse toename van het aantal coronabesmettingen. Zondag waren er 4039 besmettingen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog 1131. En een week daarvoor betrof het 216. Het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis was de afgelopen tijd relatief laag, zo stelde Pisas. Zondag waren zeventien coronapatiënten opgenomen, waarvan acht op de intensive care.
Het lokale CMC-ziekenhuis kampt echter met een personeelstekort, dat komt onder meer doordat ook ziekenhuispersoneel besmet is geraakt. Volgens Pisas wordt met Nederland overlegd over personele hulp aan het ziekenhuis, zoals in 2020 en 2021 ook al gebeurde. Verder zal gebruik worden gemaakt van derde- en vierdejaars studenten van de lokale verplegersopleiding.
In diverse steden in Duitsland zijn duizenden demonstranten vanavond de straat opgegaan om te betogen tegen en voor de coronamaatregelen. De tegenstanders hadden de overhand. In totaal kwamen zo'n 35.000 mensen in actie, ook bij betogingen waarvoor geen toestemming was gevraagd.
In het stadje Freiberg (Saksen), niet ver van Dresden, doorbraken ettelijke honderden betogers een cordon van de politie en rukten op naar het centrum, onder het roepen van leuzen als 'Wij zijn met meer' en 'Vrijheid, geen dictatuur'. De politie meldde op Twitter dat een deel van de demonstranten kon worden tegengehouden. Van twintig mensen is de identiteit gecontroleerd.
De tegenstanders van de coronamaatregelen droegen over het algemeen geen mondkapjes.
Dierbare tradities en gewoontes zouden wel eens definitief kunnen verdwijnen, als de bevolking zich niet aanpast aan de aanwezigheid van corona. ‘We zullen offers moeten brengen en bereid zijn te veranderen', zegt burgemeester Paul Depla van Breda in zijn nieuwjaarstoespraak. ,,Want als we ons leven meer en meer in het teken laten staan van wat we niet kunnen dankzij het virus, dan worden we murw. Dan gooit corona steeds weer roet in het eten’’, aldus de burgemeester.
Na bijna twee jaar crisis ziet Depla dat ‘samenleven niet langer vanzelfsprekend is’: ,,We zien ons eigen leed en ons eigen gemis, maar ook wat anderen anders zouden moeten doen. Dat helpt ons niet verder. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.’’
De oplossing om de samenleving weer enigszins op de rails te krijgen: bereidheid om te veranderen. ,,Simpelweg omdat dierbare zaken wel eens definitief kunnen verdwijnen als we dat niet doen’’, waarschuwt Depla.
De omikronvariant van het coronavirus zorgt in de regio Amsterdam momenteel voor 91 procent van de besmettingen. Dat hebben het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam bekendgemaakt op basis van een steekproef. 69 van de 76 onderzochte positieve coronatesten bevatte de omikronvariant. Het gaat om positieve testuitslagen van afgelopen zondag.
De omikronvariant is al enige tijd dominant in de regio Amsterdam en het aandeel lijkt toe te nemen. In de vorige steekproef, afgenomen op 30 december, bevatte 71 van 87 positieve testuitslagen de omikronvariant van het coronavirus (82 procent). Een aantal dagen eerder ging het om 65 procent.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de regio loopt al sinds 19 december op, toen in de rest van het land nog sprake was van een daling. Afgelopen etmaal kregen in Amsterdam-Amstelland in totaal 1224 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.
Ook in de rest van het land zorgt de omikronvariant van het virus sinds vorige week voor de meeste besmettingen, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toen. Sinds vorige week loopt ook het landelijke aantal nieuwe coronabesmettingen op.
Franse wetenschappers hebben weer een andere coronavariant ontdekt, die mogelijk vaccinbestendiger en besmettelijker is dan alle voorgaande mutaties. Maar er zijn weinig aanwijzingen dat het de dominante Omicron-variant overtreft.
In de buurt van Marseille zijn tot nu toe zo’n twaalf gevallen gesignaleerd, waarvan de eerste verband hield met reizen naar het Afrikaanse land Kameroen. De soort werd op 10 december ontdekt door academici van de IHU Mediterranee Infection, maar heeft zich sindsdien niet snel verspreid.
De variant van het coronavirus moet nog worden ontdekt in andere landen of worden bestempeld als een variant die wordt onderzocht door de Wereldgezondheidsorganisatie. Professor Philippe Colson, hoofd van de eenheid die de soort heeft ontdekt, zei: ,,We hebben inderdaad verschillende gevallen van deze nieuwe variant in het geografische gebied van Marseille. We noemden het ‘variant IHU’. Er zijn zojuist twee nieuwe waarnemingen ingediend.”
Cruisemaatschappijen hebben opnieuw te kampen met coronabesmettingen aan boord van hun schepen. De MSC Grandiosa van MSC Cruises meerde vandaag in de Italiaanse havenstad Genua af met 150 van de vijfduizend opvarenden die positief testten op het virus. De besmettingen kwamen aan het licht door de regelmatige controles onder passagiers en bemanningsleden.
De besmette buitenlandse opvarenden, die aan boord in hun hut moesten blijven, zijn inmiddels door medische instanties in Noord-Italië opgevangen. Anderen die in de buurt van Genua wonen mochten naar huis en moeten daar in quarantaine blijven.
Eerder deze week maakte corona een einde aan twee andere cruisereizen rond de jaarwisseling. Bijna drieduizend passagiers van de Aida Nova van Aida Cruises en ongeveer tweeduizend opvarenden van Mein Schiff 6 van rederij TUI Cruises zijn op weg naar huis nadat aan boord corona was uitgebroken. De Mein Schiff 6 beëindigde de reis in Dubai.
Aida Cruises besloot de cruise van de Aida Nova in Lissabon te staken na enkele besmettingen aan boord. Van de ruim 1300 opvarenden zouden er zestig besmet zijn met corona. Zij worden ter isolatie in hotels ondergebracht.
De Groninger viroloog Bert Niesters vindt het niet verstandig om nu al definitief te besluiten het basis- en voortgezet onderwijs direct na de vakantie te heropenen, gezien de aantallen besmettingen. Hij begrijpt dat het kabinet zorgen heeft over de leerachterstanden die ontstaan bij digitaal onderwijs en dat het te maken heeft met flinke druk van buitenaf. ,,Maar als dadelijk weer klassen naar huis worden gestuurd en scholen gaan sluiten, moeten we nog eens kijken wat er dán weer gezegd wordt."
,,Ik zou zeggen dat het definitieve besluit beter pas aan het einde van deze week zou kunnen worden genomen", vervolgt hij. ,,De besmettingen nemen nog toe, dat zegt ook de minister, en we moeten ook nog volop boosteren." De viroloog durft zelf geen week vooruit te kijken. ,,Zeker in de Randstad, met name Amsterdam, zijn er nog veel besmettingen", zegt Niesters. ,,Men verwacht nog een piek medio januari."
De Britse premier Boris Johnson waarschuwt dat er nog wekenlang 'aanzienlijke' druk zal zijn op het Britse gezondheidssysteem. De Britse ziekenhuizen kampen met personeelstekorten.
Premier Johnson wees erop dat de omikronvariant blijft oprukken in zijn land. ,,Ik denk dat we moeten beseffen dat de druk op onze ziekenhuizen nog aanzienlijk zal zijn in de loop van de komende paar weken, en misschien langer", voegde hij eraan toe tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum in Engeland.
In de hoop de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Britse overheid aangekondigd dat leerlingen in het middelbaar onderwijs weer gevraagd zullen worden om een mondmasker te dragen in de klas. Johnson zei daar niet gelukkig over te zijn, maar noemde de maatregel noodzakelijk.
Winkeliers rekenen erop dat zij later deze maand weer open kunnen en dat er 'absoluut versoepelingen worden aangekondigd' bij de eerstvolgende persconferentie van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen. Dat heeft winkeliersorganisatie INretail gezegd in reactie op het besluit van het demissionaire kabinet om de basisscholen en middelbare scholen na de kerstvakantie te heropenen.
Niet-essentiële winkels zoals modezaken en de horeca zijn sinds zondag 19 december gesloten vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen en de zorgen om de omikronvariant van het coronavirus. Op 14 januari besluit het kabinet of onder meer de winkels en de horeca weer open mogen.
Beoogd onderwijsminister Dennis Wiersma is blij dat de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs volgende week 'gewoon weer los kunnen gaan'. Hij is 'enorm gemotiveerd' om dat zo te houden, laat de VVD'er weten na afloop van een gesprek met formateur Mark Rutte.
Het inlopen van de achterstanden die corona de afgelopen anderhalf jaar heeft veroorzaakt in het onderwijs, behoort volgens Wiersma tot 'de grootste uitdagingen' voor de komende regeerperiode. ,,We hebben de afgelopen jaren gezien hoe belangrijk onderwijs is, maar ook wat er gebeurt als dat wegvalt of deels digitaal moet."
Dat de scholen na de kerstvakantie weer opengaan noemt Wiersma dan ook 'een hele mooie boodschap' voor zowel leerlingen als ouders. Zelf schoof hij vandaag ook aan bij het corona-overleg over het onderwijs, waar ook een besluit viel over de buitenschoolse opvang. Daar is hij als demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken voor verantwoordelijk.
Sportkoepel NOC*NSF is uitermate verheugd dat de mogelijkheden voor de jeugd om dagelijks te sporten vanaf 11 januari zijn verruimd. In plaats van tot 17.00 uur mogen de sportaccommodaties (buiten) tot 20.00 uur open blijven. ,,Dit is een hele mooie eerste stap", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel. Hij sprak ook van een logische ingreep.
,,De kinderen kunnen weer naar school, wat op de eerste plaats al heel belangrijk is", vervolgt hij. ,,Dat ze dan ook weer meer kunnen sporten, is een mooie impuls. Ik denk dat deze twee verruimingen ook samengaan. School en sport zijn communicerende vaten."
Volgens Van den Tweel kan de verruiming van enkele uren al tot heel veel meer beweging bij kinderen leiden. ,,Er kunnen veel meer trainingen worden ingepland nu. Ik heb ook de indruk dat de regering het belang van sport voor de maatschappij en de gezondheid veel meer benadrukt. Bovendien heeft de Tweede Kamer in een motie gevraagd sport als essentiële sector te benoemen. Heel bemoedigend allemaal."
Vanzelfsprekend had de topman van de sportkoepel graag nog meer verruimingen gezien. ,,Maar in alle realiteit konden we dat nu nog niet verwachten. Wat nu is gebeurd, ligt in de lijn met wat we hadden voorzien. Natuurlijk hopen we dat de volgende stap meer mogelijkheden biedt aan de groep van boven de achttien en aan de binnensporten. Daar kijken we naar uit."
Het zetten van boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat sneller dan verwacht. Dinsdag worden de laatste 18-plussers opgeroepen om een afspraak te maken, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Maar hij benadrukt ook dat op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.
Dat het 'boosteren' sneller gaat dan verwacht, ligt volgens De Jonge niet aan een tegenvallende opkomst, Het priktempo ligt hoger dan de GGD'en aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden. ,,Vorige week zijn anderhalf miljoen prikken gezet, deze week gaan we daar nog overheen".
De scheidende coronabewindsman - eind deze week geeft hij het stokje over aan zijn beoogde opvolger Ernst Kuipers - benadrukt dat de boosterprikken 'heel erg helpen' om de naderende besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant het hoofd te bieden. Ze zijn ook 'echt nodig', omdat de oorspronkelijke vaccinaties onvoldoende bescherming bieden.
De omikronvariant is bovendien besmettelijker dan de tot voor kort dominante deltavariant, wat zich nu al vertaalt in een weer oplopend aantal besmettingen. De afgelopen weken was het aantal positieve tests juist afgenomen, mede dankzij de strenge lockdown die een week voor kerst van kracht werd.
Onderzoek in andere landen laat zien dat de omikronvariant waarschijnlijk wel een milder verloop kent dan de deltavariant. Maar het kabinet durft daar op grond van de nu bekende gegevens nog geen conclusies over te trekken. Het eerstvolgende weegmoment voor de handhaving van de huidige maatregelen blijft dan ook staan op 14 januari.
De komende tijd zal moeten blijken of met het aantal besmettingen ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaat oplopen. Maar bij de besluitvorming zal volgens De Jonge ook meewegen hoeveel mensen tegen die tijd een boosterprik hebben gehaald om beter beschermd te zijn tegen de omikronvariant.
Amerikaanse 12- tot 15-jarigen kunnen een boosterprik van Pfizer/BioNTech halen nu geneesmiddelenautoriteit FDA daarvoor goedkeuring heeft gegeven. De toezichthouder gaf ook groen licht voor een derde prik bij kinderen van 5 tot 11 jaar met een verminderde weerstand.
Volgens de FDA is het middel veilig voor deze groepen. Dat oordeel is onder meer gebaseerd op gegevens uit Israël. Voor iedereen geldt dat voortaan vijf maanden na de laatste vaccinatie een boostershot kan worden gehaald, een maand korter dan tot nu toe het geval was. The New York Times had vorige week al bericht dat deze besluiten eraan zaten te komen.
De autoriteiten maken zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant. De afgelopen week werd bij 10 miljoen mensen in de VS Covid-19 vastgesteld, een record. Boosterprikken kunnen het afweersysteem volgens laboratoriumstudies een oppepper geven. Ruim zeven op de tien Amerikanen boven de 12 jaar zijn twee keer ingeënt tegen het coronavirus.
De eerste tieners zijn aan de beurt om een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus te maken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die geboren zijn in 2001 en 2002 kunnen vanaf maandag online een prikafspraak inplannen.
Van de mensen die in 2002 zijn geboren is een groot deel nu nog 19 jaar. Zij worden dit jaar 20.
Alleen mensen die langer dan drie maanden geleden hun laatste coronaprik kregen of een coronabesmetting doormaakten komen in aanmerking voor een oppepprik. Coronaminister Hugo de Jonge wil dat alle 18-plussers die dat willen en in aanmerking komen voor 1 februari een boostervaccinatie hebben kunnen krijgen.
De boosterprikcampagne is afgelopen weken versneld, met als doel de opmars van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. De werking van de coronavaccins neemt af naarmate het langer geleden is dat iemand een prik kreeg. Een booster kan de afweer tegen het virus weer een oppepper geven.
Het gemiddelde aantal coronabesmettingen is opnieuw toegenomen. Tussen zondag- en maandagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.623 positieve testen. Dat zijn er fors meer dan precies een week geleden, toen in een etmaal 11.440 nieuwe besmettingen werden ontdekt. Het gemiddelde is daarmee gestegen tot 14.880 per dag.
De toename was voorzien, aangezien de omikronvariant van het coronavirus inmiddels dominant is. Deze variant verspreidt zich een stuk sneller dan de deltavariant, die de maanden daarvoor veruit het meest voorkwam in Nederland.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 104.163 meldingen van positieve tests. Dat is 23 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Het gemiddelde stijgt voor de zesde dag op rij.
In Amsterdam zijn de meeste positieve tests geregistreerd: 1019. In Den Haag kregen 719 inwoners te horen dat ze het coronavirus bij zich droegen. Daarna volgen Rotterdam (653), Utrecht (347) en Almere (316).
Het RIVM registreerde 14 recente aan corona gerelateerde sterfgevallen.
Een oefening bij bioscoop Kinepolis heeft maandagochtend voor kortstondige paniek gezorgd op de vaccinatielocatie van de GGD in de Utrechtse Jaarbeurs. Als gevolg daarvan zijn mensen die in de rij stonden voor een prik naar buiten gestuurd. Lees hier meer.
Het kabinet heeft besloten dat de basisscholen na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open kunnen. Middelbare scholen gaan ook weer open, net als de bso's. Het hoger onderwijs blijft nog wel dicht tot 14 januari, hierover wordt die dag besloten. Lees hier meer.
Ook al zijn er dagelijks meer dan tienduizend besmettingen - op oudejaarsdag zelfs bijna 31.000 -, in Portugal zullen de scholen op 10 januari gewoon weer open gaan. Dat zegt Lacerda Sales, plaatsvervangend staatssecretaris van Volksgezondheid, vanochtend. ,,Schoolsluiting ligt zeker niet op tafel. De scholen blijven open, dat is fundamenteel voor de fysieke, mentale, sociale en psychologische gezondheid van onze kinderen."
Portugal houdt deze week een soort preventieve quarantaine om kerst- en oud- en nieuwbesmettingen niet verder rond te laten gaan. Scholen zijn daarom deze week dicht, bars en clubs zijn gesloten en mensen moeten verplicht thuiswerken en zo min mogelijk contact hebben met mensen buiten het huishouden. (edited)
Onder skileraren in Tirol is opnieuw een corona-uitbraak geconstateerd. Het gaat om 21 instructeurs van een skischool in St. Anton, meldt de persafdeling van de deelstaat desgevraagd aan deze site. De Tiroler Tageszeitung had zondagavond gemeld dat 17 skileraren positief waren getest maar dat aantal is inmiddels dus opgelopen. Alle besmette instructeurs zitten in isolatie.
Er zijn volgens de deelstaat meerdere 'besmettingsclusters' bij skischolen in Tirol, waaronder ook twee in Kirchberg met op dit moment 24 positief geteste instructeurs. De meeste besmette skileraren komen uit het buitenland. Hoeveel van hen afkomstig zijn uit Nederland, kan de deelstaat niet zeggen.
Tirol is ook bij Nederlanders een populaire wintersportbestemming. De afgelopen dagen circuleerden berichten over een corona-uitbraak onder een groep overwegend Nederlandse skileraren in Kirchberg. Ook zij zitten in isolatie.
Naar aanleiding van de corona-uitbraken zijn de deelstaat Tirol en de vereniging van skileraren in de regio overeengekomen dat alle skileraren zo snel mogelijk een derde vaccinatie krijgen. Daarnaast heeft de deelstaat via de skivereniging een dringend advies uitgebracht aan de skischolen om de 2G+-regel in te voeren voor alle skileraren. 'Dit betekent dat zij naast volledige vaccinatie vanaf nu regelmatig en meerdere keren per week moeten worden getest om de best mogelijke veiligheid voor alle getroffenen te kunnen garanderen', aldus de deelstaat.
In Tirol zijn relatief veel besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het zevendaagse gemiddelde ligt volgens Oostenrijkse media op ongeveer 430 per 100.000 inwoners, terwijl dat landelijk ongeveer 250 is. Het wintersportseizoen in Oostenrijk mag dit jaar doorgaan vanwege de strenge coronamaatregelen die de regering heeft ingevoerd.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 1730, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 68 meer dan een dag eerder en de grootste stijging sinds 20 december, toen er 88 mensen meer met Covid-19 in het ziekenhuis belandden ten opzichte van een dag eerder.
De stijging houdt mogelijk verband met de viering van kerst en oud en nieuw. ,,Het zou inderdaad een feestdageneffect kunnen zijn'', zegt een woordvoerder van het Erasmus MC. Helemaal duidelijk is dat volgens hem niet. ,,Je ziet op maandagen vaak een stijging van de aantallen ten opzichte van het weekend. De cijfers komen soms later naar ons toe.''
Op de intensive cares liggen 475 mensen, op de verpleegafdelingen 1255. Dat zijn er respectievelijk 13 en 55 meer dan een dag eerder. Op de intensive cares kwamen 20 nieuwe coronagevallen binnen en op de verpleegafdelingen 105. Doordat er ook mensen van beide afdelingen verdwenen, is het verschil met zondag 68.
Het afgelopen weekeinde lag het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen beneden de 1700, maar op oudejaarsdag waren het er 1766.
Ze lopen meer risico ernstig ziek te worden van het coronavirus, maar toch twijfelen veel zwangere vrouwen over het nemen van een vaccinatie. En dus komen verloskundigen in actie: ze houden speciale prikdagen bij hen in de praktijk en proberen zo de priktwijfel weg te nemen. En met succes. ,,Dat mijn verloskundige die prik zet, geeft me meer vertrouwen.”
In de haven van het Portugese Lissabon mogen de passagiers van cruiseschip AIDAnova vandaag, na vijf dagen wachten, eindelijk van boord. De vakantieschuit ging woensdag in Portugal voor anker, na een corona-uitbraak onder het personeel. ,,We willen allemaal dat dit voorbij is'', zegt een opvarenden.
De AIDAnova heeft 2844 passagiers en 1353 bemanningsleden aan boord en had voor de nieuwjaarsviering het eiland Madeira als bestemming. De Duitse reder zag zich echter genoodzaakt de tocht af te breken toen 52 leden van de naar verluidt volledig gevaccineerde bemanning positief bleken.
Vandaag is het aantal geïnfecteerden opgelopen tot 68, waaronder een aantal passagiers. Wie de afgelopen 48 uur een negatieve testuitslag kreeg, mag vandaag ontschepen. Zij worden per bus naar het vliegtuig gebracht. ,,We zitten nu eenmaal in dit schuitje'', zegt een kalme maar teleurgestelde passagier. ,,Dat kan altijd gebeuren.''België koopt van de anticoronamiddelen van farmaceuten Pfizer en Merck (MSD) elk 10.000 doses, laat het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring weten. De afgelopen maand heeft België overleg gevoerd met de medicijnmakers over de aankoop van respectievelijk Paxlovid en Molnupiravir. De Belgische gezondheidsautoriteiten hadden beide middelen eerder aangeraden. ,,De onderhandelingen zijn afgesloten'', zegt woordvoerder Arne Brinckman van het ministerie. ,,We kopen er van elk 10.000.''
Israël gaat vanaf 9 januari weer buitenlandse reizigers toelaten, waarvan mag worden aangenomen dat zij immuun zijn tegen Covid-19, uit landen met een middelhoog risico, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In verband met de opkomt van de omikronvariant geldt vanaf november een inreisverbod in Israël. De uitzondering op de reisrestrictie geldt voor bezoekers uit landen die door Israël als 'oranje' zijn aangemerkt.
Reizigers moeten kunnen aantonen volledig gevaccineerd te zijn of recent hersteld van een coronabesmetting. Verder moeten zij zich voor vertrek en na aankomst in Israël laten testen. Onder de oranje landen vallen Nederland, Italië, Zuid-Afrika, Nigeria, Spanje, Portugal, Frankrijk en Canada. Groot-Brittannië, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië, Tanzania, Mexico, Zwitserland en Turkije, blijven vooralsnog op de lijst van hoogrisicolanden staan.Wie geboren zijn in de jaren 1999 en 2000 kunnen, als zij dat willen, vanaf 11.00 uur online een prikafspraak voor de booster maken.
Longcovidpatiënten zoeken hulp bij ergotherapeuten. Longartsen zien de therapie als het beste wat zij patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen bieden. ,,Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden’’, zegt ergotherapeut Sandra van Gerwen. Maar wat doen ergotherapeuten eigenlijk?
De omikronvariant zorgt in veel Europese landen voor oplopende infectiecijfers, maar de dagelijks vastgestelde besmettingen in Rusland blijven dalen. Vandaag worden door de gezondheidsdienst aldaar 16.343 nieuwe coronagevallen gemeld. In het afgelopen etmaal werden 835 sterfgevallen ten gevolge van het virus geregistreerd.
De omikronvariant verspreidt zich in Groot-Brittannië naar personen boven de vijftig, maar nieuwe maatregelen zijn nog niet noodzakelijk, aldus minister Nadhim Zahawi vandaag. ,,We zien overloop naar de 50-plussers als het om infectie gaat'', zegt Zahawi. ,,Maar, negentig procent van hen heeft al een booster gehad.'' Woensdag neemt de regering de coronasituatie opnieuw in ogenschouw. ,,Er is op dit moment niets dat suggereert dat we verdere stappen moeten nemen.''
De Nieuw-Zeelandse autoriteiten gaan Robert Etheridge, ook wel bekend als dj Dimension, niet vervolgen voor het schenden van coronamaatregelen. De Britse plaatjesdraaier kwam op 16 december aan en liep te vroeg weg uit isolatie.
Een dag na zijn vertrek bleek echter uit een test dat hij besmet was. In Nieuw-Zeeland, dat de omikronvariant nog niet heeft waargenomen, ontstond angst voor een uitbraak van de virusmutatie. Etheridge zegt de regels verkeerd te hebben begrepen.
Hij reageerde aangeslagen op het nieuws van zijn positieve test en bood zijn excuses aan. De deejay zou op oudejaarsavond optreden op een festival in Nieuw-Zeeland. Vooralsnog zijn geen besmettingen in Nieuw-Zeeland aan de Brit gelinkt.India begint vandaag met het inenten van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. De diverse deelstaten delen de coronaprikken uit op scholen, in ziekenhuizen en via vaccinatiecentra. Het aantal besmettingen in het land stijgt de afgelopen vijf dagen weer. De afgelopen dag werden 33.750 nieuwe infecties met het virus vastgesteld.
Gisteren waren het 27.000 besmettingen. In 1700 gevallen gaat het om de omikronvariant, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Bij de vaccinatielocaties stonden vandaag al duizenden kinderen, veelal begeleid door hun ouders, in de rij om hun eerste prik met een coronavaccin te halen.Er zijn gisteren wereldwijd ruim 4000 vluchten geannuleerd, waarvan meer dan de helft in de Verenigde Staten. Het gros van de toestellen bleef aan de grond vanwege het grote aantal besmettingen door de omikronvariant. De virusversie zorgt voor een groeiend tekort aan vliegtuigpersoneel.
Luchtvaartmaatschappijen boden piloten en cabinepersoneel hoge financiële vergoedingen om tijdens het nieuwjaarsweekend te werken, maar velen zag het niet zitten om bij hun familie weg te zijn en het risico op besmetting te lopen via onwillige passagiers, aldus de Amerikaanse vakbonden.Studenten van het mboRijnland kunnen hoe dan ook tot eind februari hun lessen online volgen. De school neemt een ‘heftig besluit’ en blijft dicht tot eind februari. Er wordt niet gewacht op het besluit van het kabinet over wanneer leerlingen en scholieren weer naar school mogen. 'Kwetsbare leerlingen zijn wél welkom.'
Alle Britse middelbare scholen moeten hun leerlingen een coronatest laten doen voordat ze terug naar school komen, maakte de Britse regering bekend. Studenten aan de universiteit wordt aangeraden ook een test te doen voordat ze terugkeren naar hun studie. Daarna is het advies aan alle scholieren, docenten en studenten op universiteiten om twee keer per week een test te doen.
De scholen hebben volgens de Britse overheid al testen opgestuurd gekregen en kunnen via een aparte toeleveringsketen meer tests krijgen van de regering. Ten slotte worden scholieren tussen de twaalf en vijftien jaar oud aangemoedigd vaccinaties te halen en 16- en 17-jarigen om een boosterprik te halen.
Kunnen kinderen volgende week weer naar school? Dat is de grote vraag waarover het kabinet maandag een besluit neemt.
Het kabinet besloot vorige maand de kerstvakantie voor alle basisscholen en middelbare scholen een week eerder te laten beginnen. Aanleiding was de snelle opkomst van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.
De sluiting van de scholen geldt in elk geval tot en met 9 januari, de laatste dag van de kerstvakantie. Over de periode erna moet nu een besluit worden genomen. De omikronvariant is inmiddels dominant in Nederland. Bij eerdere golven waren scholen een belangrijke besmettingshaard.
Van alle kanten wordt het kabinet opgeroepen om de scholen te heropenen. Die oproep kwam onder meer van kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder Unicef, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse ggz.
Bij een inspectie door de Braziliaanse gezondheidsdienst zijn 26 passagiers en 2 bemanningsleden van het cruiseschip MSC Preziosa positief op Covid-19 getest. De passagiers van het cruiseschip moesten zondag meer dan zes uur wachten voor ze eindelijk van boord mochten in Rio de Janeiro.
De positieve gevallen die in of rond Rio wonen, mogen thuis in quarantaine. De rest moet zich isoleren in hotels, maar de gezondheidsdienst gaf geen informatie over welk hotel en wie er voor de kosten zou opdraaien.
Na de inspectie kreeg MSC Preziosa toestemming om nieuwe passagiers aan boord te laten gaan voor het vervolg van de trip richting Bahia. Het schip was vertrokken vanuit de Braziliaanse badplaats Búzios.
Volgens de MSC worden aan boord strenge regels gehanteerd. Zo mogen alleen volledig gevaccineerde passagiers aan boord en worden regelmatig tests uitgevoerd op zowel passagiers als bemanningsleden. Positieve gevallen worden geïsoleerd in hun hut en moeten bij de eerstvolgende stop van boord.
Volgens de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie is het risico op een coronabesmetting aan boord van een cruiseschip desondanks groot, omdat het virus zich gemakkelijk kan verspreiden in een kleine ruimte, zelfs onder degenen die volledig zijn gevaccineerd.
De Braziliaanse gezondheidsdienst heeft het ministerie van Volksgezondheid dan ook het advies gegeven om het reisseizoen op te schorten, maar daaraan is nog geen gehoor gegeven.
De Amerikaanse minister van Defensie is besmet geraakt met Covid-19, zo meldt hij zelf via een persverklaring. Lloyd Austin zegt dat hij zich zondagochtend (lokale tijd) heeft laten testen omdat hij dit weekend milde symptomen ontwikkelde.
Austin zag president Joe Biden voor het laatst op 21 december, een week voor zijn symptomen. De minister had die ochtend nog negatief getest. Afgelopen donderdag was hij voor het laatst op het ministerie van Defensie, waar hij met een aantal werknemers overlegde. Ze droegen allen een mondkapje en hielden afstand van elkaar.
Austin is volledig gevaccineerd en ontving in oktober een boosterprik. "De infectie verloopt daardoor een stuk milder dan anders het geval zou zijn geweest. Daar ben ik dankbaar voor. De vaccins werken en blijven een medische vereiste voor ons militaire personeelsbestand."
Austin blijft zeker vijf dagen in quarantaine en wil, zolang het ziekteverloop dat toelaat, vanuit huis zijn werk voortzetten.
Zondag zijn opnieuw duizenden vluchten vanuit, naar en binnen de VS geannuleerd wegens de oprukkende omikronvariant van het coronavirus en het noodweer in het oosten van het land. De 2500 geannuleerde en 6400 vertraagde vluchten van zondag komen bovenop 2700 annuleringen zaterdag en 1300 vrijdag (oudjaarsdag).
De Amerikaanse budgetmaatschappij Southwest Airlines telde met 1.621 getroffen vluchten de meeste vertragingen, 429 vluchten werden geannuleerd. In totaal zijn er in de drukke feestdagenperiode sinds Kerstavond 13.000 vluchten geannuleerd. Voor maandag worden nog eens 800 annuleringen verwacht.
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus kampt de luchtvaart sinds eind vorige maand wereldwijd met veel zieken. Zondag werden er wereldwijd 4100 van de naar schatting 115.000 vluchten geschrapt.
De koopjesperiode begint pas maandag, maar toch was het vanmiddag al bijzonder druk in de Antwerpse binnenstad. Opnieuw vonden opvallend veel Nederlanders namelijk hun weg naar de Scheldestad. Antwerpse winkeliers en horecaondernemers zien het naar eigen zeggen graag gebeuren.
Lees het hele artikel hier. (Premium)
Israël zal een vierde coronaprik aanbieden aan 60-plussers en aan medisch personeel, kondigde premier Naftali Bennett zondag aan. Vrijdag had Israël al een vierde coronaprik goedgekeurd voor ouderen in verpleeghuizen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Medio december had een deskundigenpanel van het ministerie van Volksgezondheid al geadviseerd een vierde prik beschikbaar te stellen aan 60-plussers, zorgpersoneel en mensen met een verzwakt immuunsysteem. De tweede booster moet helpen tegen omikron, de extra besmettelijke coronavariant die in veel landen zorgt voor een explosieve groei van het aantal besmettingen.
Twitter heeft het persoonlijke account van het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Marjorie Taylor Greene geblokkeerd wegens het schenden van het beleid omtrent "desinformatie over Covid-19", maakte het platform vandaag bekend.
Het parlementslid uit Georgia is een uitgesproken aanhanger van oud-president Donald Trump, wiens beweringen dat de presidentsverkiezingen van 2020 zijn "gestolen" zij nog altijd herhaalt. Greene staat ook bekend om haar stellingname tegen vaccinaties en haar uitspraken over de pandemie, waarvan ze de ernst zwaar overtrokken vindt.
Twitter zei dat het gaat om het persoonlijke account van Greene, @mtgreenee. Ze heeft nog wel toegang tot haar officiële Twitter-handle, @RepMTG. Greene gebruikte vaker haar persoonlijke account.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt verder. Afgelopen etmaal zijn er 17.531 positieve tests geregistreerd, ruim boven het gemiddelde van de afgelopen week. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 101.051 meldingen van positieve tests. Dat is 18,5 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Gemiddeld komt het neer op 14.436 positieve tests per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de vijfde dag op rij.
In Amsterdam zijn 1089 positieve tests geregistreerd. In Rotterdam kregen 995 inwoners te horen dat het coronavirus bij hen is aangetroffen. Daarna volgen Den Haag (443), Utrecht (397) en Haarlem (280).
Het aantal sterfgevallen bedroeg zondag zes, mogelijk kan dit lage aantal te maken hebben met nieuwjaarsdag. Op vrije dagen worden doorgaans minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Het kan zijn dat er meer mensen zijn overleden, maar dat de anderen in de komende dagen alsnog worden geregistreerd.
Hugo de Jonge neemt afscheid als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij wordt minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt behandeld is vijftien hoger dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het zijn er volgens de cijfers nu 1675, zaterdag waren dat er 1660.
Het aantal patiënten op de intensive care is drie hoger dan zaterdag, op verpleegafdelingen liggen twaalf mensen meer. In totaal liggen nu 462 coronapatiënten op de ic's in Nederland en 1200 op een verpleegafdeling. Verder liggen er 13 patiënten op een ic in het buitenland.
Lionel Messi is een van de vier spelers in de Paris Saint-Germain-selectie die positief is getest op het coronavirus. De zevenvoudig Gouden Bal-winnaar is in quarantaine gegaan en houdt zich aan het protocol van de Franse topclub.
PSG maakte vandaag bekend dat behalve Messi ook linksback Juan Bernat, reservedoelman Sergio Rico en de 19-jarige middenvelder Nathan Bitumazala besmet zijn geraakt. Paris Saint-Germain speelt maandag in de beker tegen Vannes, dat uitkomt op het derde niveau. Volgende week zondag is Olympique Lyonnais de tegenstander in de Franse competitie.
Leicester City-spelers James Maddison, Hamza Choudhury en Harvey Barnes hebben gisteren voor ophef gezorgd door zich te midden van duizenden fans te begeven bij het WK darts. Niet alleen worden veel Premier League-spelers, onder wie Virgil van Dijk, de laatste weken positief getest, het WK in Alexandra Palace in Londen wordt door velen als ‘coronabom’ gezien.
Lees hier het verhaal.
Zeker 16 van de 25 medewerkers op de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de Britse omroep BBC.
,,De situatie is niet dramatisch", zegt Joseph Cheek van de International Polar Foundation (IPF) tegen de BBC. ,,Hoewel het een ongemak was dat bepaalde besmette bemanningsleden in quarantaine moesten, heeft het ons werk op de basis in het algemeen niet significant beïnvloed", aldus Cheek. ,,Iedereen op de poolbasis heeft de kans gekregen om te vertrekken met een vlucht op 12 januari, maar ze hebben allemaal verzocht om te blijven en hun werk voort te zetten."
De eerste positieve test werd op 14 december afgenomen bij een bemanningslid dat een week eerder was aangekomen. De betreffende persoon werd onmiddellijk in isolatie geplaatst, maar na nieuwe testen werden nog twee positieve gevallen ontdekt. Ondanks quarantainemaatregelen bleef het coronavirus circuleren.
Bemanningsleden van de poolbasis moeten bij aankomst volledig gevaccineerd zijn en bovendien getest zijn op het coronavirus. Op de poolbasis bevinden zich twee spoedartsen.
Middelbare scholieren in Engeland moeten een mondmasker gaan dragen, schrijft gezondheidsminister Nadim Zahawi in The Sunday Telegraph. De plicht geldt vooralsnog tot 26 januari. Ook zegt Zahawi dat regulier onderwijs de norm is, maar dat aan leren op afstand niet volledig te ontkomen zal zijn als het aantal zieke docenten en leerlingen blijft stijgen.
In december had de Engelse regering het dragen van een mondkapje al verplicht in verschillende situaties en werd van huis uit werken weer aangemoedigd. Ook moeten bezoekers aan nachtclubs en grote evenementen een covidbewijs laten zien.
Verder dan zulke maatregelen wil de Engelse regering vooralsnog niet gaan. Het opnieuw opleggen van zware coronamaatregelen is 'een laatste uitweg', schrijft Zahawi. In plaats daarvan moet het land 'leren leven met Covid-19'.
De andere landen binnen het Verenigd Koninkrijk - Noord-Ierland, Schotland en Wales - hebben sinds Kerstmis nieuwe regels opgelegd voor het aantal mensen waarmee men mag samenkomen. In Wales en Schotland geldt ook een mondmaskerplicht voor middelbare scholieren.
In een week tijd is het aantal positieve coronagevallen in België verdubbeld. Op 23 december ging het om 7.490 positieve gevallen, de woensdag daarop 14.992. Sinds vorige week is de omikronvariant dominant in het land.
Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen neemt daarentegen gestaag af. Zaterdag lagen 1.750 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 527 op de intensive care. Op kerstavond lagen er nog 2.052 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Op Eerste Kerstdag zakte dat aantal voor het eerst sinds begin november onder de 2.000 en bedroeg het 1.923 patiënten.
In België gelden minder strenge regels dan in Nederland. Nederlanders trokken vorige week in grote aantallen naar steden als Antwerpen, waar winkels en horeca open zijn.
In Frankrijk hoeven mensen die positief testen op Covid-19 voortaan niet tien maar zeven dagen in quarantaine, meldt gezondheidsminister Olivier Veran. De kortere isolatieperiode geldt alleen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn.
,,De isolatie kan na vijf dagen worden opgeheven als iemand op dat moment een negatieve uitslag krijgt", zei Veran tegen de krant Journal du Dimanche. Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten tien dagen in quarantaine, maar mogen die na zeven dagen afkappen als ze negatief testen.
Vorige week kondigde de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC al aan de isolatieperiode onder voorwaarden tot vijf dagen te beperken.
Frankrijk maakt op dit moment een golf van omikronbesmettingen door. Voor de vierde dag op rij werden zaterdag meer dan 200.000 nieuwe besmettingen gemeld. Frankrijk werd daarmee het zesde land ter wereld dat sinds het begin van de pandemie meer dan 10 miljoen coronabesmettingen heeft gehad.
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Europa 100 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, heeft het Franse persbureau AFP berekend. Zaterdagavond om 19.45 uur had het persbureau 100.074.753 positieve tests geteld. Het gaat om ruim een derde van alle besmettingen wereldwijd.
In recente maanden is Europa opnieuw het epicentrum van de pandemie geworden. In veel Europese landen neemt het aantal besmettingen in rap tempo toe vanwege de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. De afgelopen zeven dagen werden in Europa 4,9 miljoen nieuwe infecties gerapporteerd. In 17 van de 52 landen werd in die periode een recordaantal besmettingen vastgesteld.
In Frankrijk werden afgelopen week meer dan 1 miljoen besmettingen gemeld, zo'n 10 procent van het totaal sinds het begin van de pandemie. In Denemarken werden de meeste besmettingen per 100.000 inwoners gemeld (2045), gevolgd door Cyprus (1969) en Ierland (1964).
Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 neemt wel af. Afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 3413 aan corona gerelateerde overlijdens gemeld in Europa, een afname van 7 procent ten opzichte van een week eerder. 61 procent van alle Europeanen is inmiddels volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Wereldwijd staat dat percentage op 49 procent.
Het coronacluster rond een groep overwegend Nederlandse skileraren in en rond het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol wordt volgens lokale media langzaam groter. Werden gisteren nog negentien besmettingen gemeld, inmiddels spreekt het dagblad Kronen Zeitung van 23 besmettingen, verdeeld over twee skischolen. De Tiroler Tageszeitung heeft het zelfs over 32 besmettingen.
De Oostenrijkse autoriteiten meldden gisteren op zoek te zijn naar contacten van de skileraren. De leden hebben zich vanaf 25 december opgehouden in en rond Kirchberg in Tirol en waren onder meer in berghutten, cafés en restaurants. De hele groep heeft onderdak in hetzelfde pand en de groep is daar nu geïsoleerd. Ook de niet besmette leden zijn in hun onderkomen geïsoleerd, aldus de een woordvoerder van de deelstaat Tirol. Dat geldt voor allebei de skischolen.
Het trainingskamp van Feyenoord in Zuid-Spanje gaat toch niet door. De Rotterdamse club heeft dit besloten vanwege meerdere coronabesmettingen binnen de staf en selectie. Feyenoord zou maandag afreizen.
Engeland meldt een nieuw dagrecord, voor wat betreft het aantal coronabesmettingen. Er zijn in het afgelopen etmaal 162.572 nieuwe besmettingen geregistreerd.
In de cijfers zijn normaal gesproken ook die van Schotland, Wales en Noord-Ierland verwerkt, maar dit keer niet vanwege verschillende meetmomenten dit weekend.
Het Verenigd Koninkrijk kampt - net als vele andere landen - met de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus.
Kinderen van 6 jaar en ouder moeten vanaf maandag in Frankrijk in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. De verplichting, die al gold voor kinderen vanaf 11 jaar, geldt ook op stations en luchthavens. In het decreet dat zaterdag is gepubliceerd staat ook dat het voortaan verboden is om tijdens binnenlandse reizen eten en drinken te serveren of te nuttigen.
Frankrijk meldt 219.126 nieuwe besmettingen over het afgelopen etmaal. Het is de vierde dag op rij met meer dan 200.000 besmettingen en het op een na hoogste dagtotaal sinds de start van de coronapandemie begin vorig jaar.
Afgelopen vrijdag werd namelijk het aantal van 232.200 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het weekgemiddelde steeg inmiddels naar 157.651, bijna een vervijfvoudiging in een maand tijd.
In Frankrijk zijn nu meer dan tien miljoen mensen op enig moment met het coronavirus besmet geraakt. Daarmee komt het land in het rijtje te staan met de Verenigde Staten, India, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.
Nieuwjaarsdag. Een dag om te bankhangen, uit te brakken, of een lekkere lange wandeling te maken met je hoofd in de wind. Of, een dag om een boosterprik te halen. In de prikstraten in de regio ging het werk gewoon door zaterdag. ,,Voor veel mensen is het net een leuk uitje, veel anders kun je toch niet doen nu.”
Mensen geboren in 1993 en 1994 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. De GGD roept op om de afspraken online in te plannen om overbelasting van het callcenter te voorkomen.
Opnieuw stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 15.667 positieve tests geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal in bijna drie weken tijd. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 95.467 meldingen van positieve tests. Dat is 10 procent meer dan in de zeven dagen ervoor.
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt behandeld, is gedaald tot 1660. Dat is het laagste niveau sinds 10 november, bijna twee maanden geleden. In de afgelopen dag zijn 119 ziekenhuisbedden vrijgekomen.
Verpleegafdelingen behandelen zaterdag 1188 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Voor het eerst sinds 7 november komt dat aantal onder de 1200 uit, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Binnen een maand is het aantal patiënten op die zalen met meer dan 1000 gedaald.
Op de intensive cares liggen nu in totaal 472 coronapatiënten. Van hen worden 13 in Duitsland behandeld, evenveel als op vrijdag.
Tientallen middelbare scholen in Amsterdam en Rotterdam willen na de kerstvakantie hun deuren weer openen en doen vandaag een gezamenlijke oproep aan het kabinet. Alle veranderingen van het afgelopen jaar zijn volgens de schoolleiders 'fnuikend voor de ontwikkeling van jongeren en het onderwijs'.
De scholen zeggen dat ze in het afgelopen jaar 'even dicht zijn geweest, een beetje open, volledig open, open onder voorwaarden en nu weer gesloten'. Leerlingen zijn echter gebaat bij structuur: ,,voorspelbaarheid, duidelijkheid en veel sociale context", luidt het in het collectief ondertekende schrijven.
Alle scholen in Nederland zijn de week voor de kerstvakantie dichtgegaan. Dat moest het aantal besmettingen zo veel mogelijk beperken, gezien de snelle verspreiding van de nieuwe omikronvariant. De vakantie duurt tot en met 9 januari. Het kabinet besluit maandag of de scholen op 10 januari weer open kunnen of langer dicht blijven.De Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, drukt de bevolking op het hart dat nieuwe maatregelen, om de toename van het aantal coronabesmettingen te vertragen, alleen in 'uiterste nood' zullen worden ingesteld. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames stijgt, blijft de bezetting van de ic-afdelingen stabiel, zegt Javid.
De omikronvariant zorgt in Groot-Brittannië momenteel echter voor recordcijfers, met gisteren bijna 190.000 nieuwe besmettingsgevallen als resultaat. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben wel al strengere maatregelen ingevoerd, zoals een beperkte groepsgrootte, het sluiten van nachtclubs en afstandsregels binnen de horeca.
Engeland, dat goed is voor zo'n 80 procent van de Britse populatie, heeft nog geen nieuwe restricties afgekondigd. ,,Het beknotten van onze vrijheid moet absoluut het laatste redmiddel zijn'', zegt Javid in een artikel in de krant Daily Mail. ,,We moeten onszelf de beste kans geven om met het virus te leren leven zonder in de toekomst strikte maatregelen te treffen.''
Javid ziet dat het door het hoge aantal nieuwe infecties, en de tijd die tussen besmetting en ziekenhuisopname zit, onvermijdelijk is dat er binnenkort een groot beroep op de zorg wordt gedaan. ,,Dit zal de capaciteit van de nationale gezondheidszorg tot de limiet oprekken, meer nog dan tijdens een normale winter.'' Hij dringt er bij de Britten op aan om zichzelf zo goed mogelijk te beschermen.De eerste twintigers zijn aan de beurt voor de 'oppepprik'. Mensen die in 1991 en 1992 zijn geboren, kunnen online nu een prikafspraak maken, twittert coronaminister De Jonge. Onder deze groep zijn veel mensen die nu nog 29 zijn, maar dit jaar hun dertigste verjaardag vieren.
De booster kan vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona worden gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: de prik wordt gezet met Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Volgens de meest recente cijfers zijn tot nu toe ruim 3,7 miljoen boosterprikken gezet. Het tempo gaat snel omhoog. Het is de bedoeling alle 18-plussers die gevaccineerd kunnen worden, voor 1 februari geprikt te hebben.Australië is 2022 begonnen met een recordaantal coronabesmettingen. Zaterdag registreerden de grootste deelstaten New South Wales en Victoria respectievelijk 22.577 en 7.442 nieuwe besmettingen. Sinds het begin van de pandemie raakten er niet eerder zoveel mensen op één dag besmet. Het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen in New South Wales is in een week tijd verdubbeld.
Omdat de Australische ziekenhuizen kampen met een personeelstekort vanwege het hoge aantal besmettingen, zijn de maatregelen in New South Wales versoepeld voor zorgpersoneel dat in contact is geweest met iemand die besmet is met corona. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze 'essentieel' zijn op de werkplek.
Overal in Australië, behalve in deelstaat Western Australia, hebben de autoriteiten vorig jaar besloten 'met het virus te leven'. Dankzij een hoge vaccinatiegraad is het dagelijkse leven zonder veel maatregelen voortgezet. Om de uitbraak van de omikronvariant van het virus te vertragen, worden grote evenementen momenteel wel afgelast en is in deelstaat Queensland een mondkapjesplicht ingevoerd.
Salah Abdeslam, de hoofdverdachte in het proces over de aanslagen in Parijs in 2015, is besmet met corona. Het proces wordt daarom met ten minste negen dagen uitgesteld: dat zou op 4 januari hervat worden, maar dat wordt nu op zijn vroegst 13 januari. Dat meldt een bron bij het Franse Openbaar Ministerie aan persbureau Reuters. Over mogelijke gezondheidsschade als gevolg van het virus bij Abdeslam is niets bekend. Bij de aanslagen (poppodium Bataclan, stadion Stade de France en verschillende bars en restaurants) kwamen 130 mensen om het leven. Islamitische Staat eisten de aanslagen op.
De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn landgenoten 'moeilijke weken' in het vooruitzicht gesteld nu het aantal coronabesmettingen explosief blijft stijgen. Toch had hij tijdens zijn eindejaarsspeech ook een hoopvolle boodschap voor zijn landgenoten. Hij sprak de hoop uit dat 2022 het jaar zal worden 'waarin we de pandemie achter ons kunnen laten'. Frankrijk telde vandaag 232.200 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal tot dusver.
Record in Italië: vandaag 144.000 nieuwe besmettingen gerapporteerd. De afgelopen dag stierven 155 mensen aan de gevolgen van het virus.
Tot half december registreerde Italië dagelijks minder dan 30.000 besmettingen, maar dat aantal is sinds de start van de kerstvakantie bijna vervijfvoudigd. Er worden ongeveer 1,15 miljoen tests afgenomen elke dag, een recordaantal.
De Italiaanse regering besliste afgelopen week om extra maatregelen op te leggen om de opmars van de omikronvariant te stuiten. Vanaf 10 januari zullen enkel mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen corona of recent hersteld zijn van het virus, toegelaten worden tot hotels, congrescentra, openbaar vervoer, skiliften en feesten.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ziekteverloop bij omikron mogelijk milder is doordat het de longen spaart. Dat komt volgens de krant The New York Times naar voren uit nieuwe onderzoeken op menselijk weefsel en proefdieren.
Omikron leidde bij muizen en hamsters vooral tot infecties in de neus, keel en luchtpijp, schrijft de krant. De schade aan longen viel mee, terwijl eerdere varianten daar nog veel schade konden aanrichten. Dat leidde onder meer tot ademhalingsproblemen.
Ook uit andere recente studies komt het beeld naar voren dat omikron milder lijkt te zijn dan de voorgaande delta-variant. Zo keken experts in Hongkong naar monsters die tijdens operaties waren genomen in menselijke luchtwegen. In 12 van die monsters groeide omikron minder snel dan delta en andere varianten.
Demissionair premier Mark Rutte heeft op sociale media stilgestaan bij het afgelopen jaar, dat opnieuw grotendeels in het teken stond van de coronacrisis.
"Dit jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen en, helaas, we zijn er nog niet. Het is moeilijk dat we voor het tweede jaar op rij op oudejaarsavond niet zo samen kunnen zijn als we graag zouden willen", aldus Rutte.
Ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft op Twitter een bericht geplaatst. "Ook in 2021 hield het virus ons in de greep. Ook in 2021 is onze solidariteit, ons doorzettingsvermogen, ons optimisme op de proef gesteld. Dat jaar ligt nu achter ons. De coronacrisis nog niet", schrijft hij.
Toch stelt zowel Rutte als De Jonge dat het mogelijk is om samen door de crisis heen te komen. "Met oog voor elkaar, komen we hier doorheen", zegt Rutte.
"We zullen de crisis te boven komen. Dat lukt alleen als we elkaar hoop en perspectief geven, elkaar aanmoedigen, elkaar vasthouden. En het goede blijven zien, ook als het moeilijk is. Juist als het moeilijk is", aldus De Jonge.
In heel 2021 zijn meer dan 2,3 miljoen positieve coronatests geregistreerd. Het aantal sterfgevallen bedroeg 9519. In 2020 waren er minder positieve tests (circa 795.000), maar meer doden (ruim 11.400).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldde in 2021 in totaal 2.337.203 nieuwe gevallen. Die zijn niet gelijk verdeeld over het jaar. Op 9 september zaten we pas op de helft van het eindtotaal. In de eerste 252 dagen van het jaar waren er 1,17 miljoen positieve tests. Dat verdubbelde in de laatste 113 dagen van het jaar.
De snelle stijging aan het eind komt door de huidige coronagolf. Die piekte in november. In die maand waren er ruim 510.000 positieve tests, een record sinds het begin van de epidemie. In december zakte het iets naar zo'n 490.000 bevestigde besmettingen. Beide maanden steken met kop en schouders uit boven het oude record. December 2020 telde ruim 273.000 positieve tests.
De 'rustigste' maand van dit jaar was juni. In 30 dagen tijd waren er iets meer dan 36.000 positieve tests. Dat staat gelijk aan ongeveer twee dagen in november.
Italië telt een recordaantal nieuwe besmettingen. Er kwamen dit etmaal 144.243 nieuwe besmettingen bij - circa 242 per 100.000 inwoners. Gisteren waren dat er nog 126.888. Het aantal sterfgevallen daalde wel licht, van 156 naar 155.
Ook in het Verenigd Koninkrijk breekt het aantal nieuwe besmettingen het record. Er kwamen 189.846 nieuwe gevallen bij, iets meer dan de 189.213 van een dag eerder. Dat komt neer op ongeveer 282 besmetting per 100.000 inwoners.
Ter vergelijking: in Nederland lag dit aantal het afgelopen etmaal op ongeveer 96 per 100.000. In het VK nam ook het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis lag toe, van 11.542 naar 12.395 patiënten.
Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem heeft de Stella-Maris Bar & Lounge voor drie maanden gesloten omdat de horecazaak tegen de coronaregels in toch openging en weigerde mee te werken aan een controle. Bij de controle is één toezichthouder mishandeld. Ook zou de eigenaar zich dreigend richting toezichthouders hebben opgesteld.
Lees hier het hele verhaal.
De geboortejaren 1989 en 1990 kunnen inmiddels ook online een afspraak voor de boostervaccinatie maken, twittert coronaminister De Jonge. Dat betekent dat inmiddels bijna alle dertigers een afspraak voor een 'opppepprik' kunnen inplannen.
Wie liever een telefonische afspraak maakt, zal moeten wachten op de papieren uitnodiging.
De Oostenrijkse autoriteiten zijn op zoek naar contacten van een groep van overwegend Nederlandse skileraren die voor een deel besmet is met het coronavirus. Er zijn in de groep negentien besmettingen vastgesteld.
De leden hebben zich vanaf 25 december opgehouden in en rond Kirchberg in Tirol en waren onder meer in berghutten, cafés en restaurants. De hele groep heeft onderdak in hetzelfde pand en de groep is daar nu geïsoleerd. Ook de niet besmette leden zijn in hun onderkomen geïsoleerd, aldus de een woordvoerder van de deelstaat Tirol.
De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 16.796 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in bijna drie weken tijd. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 92.449 meldingen van positieve tests. Dat is 4 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat percentage wordt het groeigetal genoemd. Voor het eerst sinds 30 november stijgt het aantal gevallen op weekbasis.
Afgelopen week werden er in totaal 92.449 besmettingen vastgesteld: 531,3 per 100.000 inwoners.
Amsterdam telde afgelopen dag 1383 positieve tests. Dat is het hoogste aantal ooit in welke Nederlandse gemeente dan ook. In de hoofdstad lijkt de omikronvariant zich meer te hebben verspreid dan in de rest van het land.
Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig redelijk stabiel. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 33 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 12 november.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 1766 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 91 minder dan een dag eerder en daarmee is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis voor de vierde dag op rij gedaald, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien. Het is het laagste aantal sinds 12 november.
Op de intensive cares liggen 481 patiënten met Covid-19, 11 minder dan op donderdag. 1285 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed. Dat zijn er 80 minder dan een dag eerder.
Op de ic's zijn tussen donderdag en vrijdag 22 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 135. Doordat meer mensen de ziekenhuizen mochten verlaten of zijn overleden, is het totale aantal coronapatiënten toch gedaald.
In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen gemiddeld bijna 178 patiënten per dag opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds 5 november.
Het is nog onzeker of deze daling in ziekenhuiscijfers blijft doorzetten, stelde LCPS donderdag in een toelichting. Volgens het coördinatiecentrum hangt dit van de omikronvariant af, die inmiddels dominant is in Nederland. ,,We volgen de impact van de omikronvariant op de besmettingscijfers nauwgezet. De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten in januari hierdoor weer zal stijgen", zei het LCPS toen.
NU'91, de beroepsorganisatie voor de zorg, zegt een toename in de uitval van zorgmedewerkers te zien door besmetting met de omikronvariant. Exacte verzuimcijfers ontbreken, maar 'we hebben wel het idee dat het absoluut meer voorkomt', zegt een woordvoerder. Mensen zouden vaker worden gebeld om in te vallen voor collega's die thuis moeten blijven. De signalen komen uit het gehele land en uit alle zorgsectoren, klinkt het.
Opgelicht door een Boxmeerse huisarts. Dat is Janny van Doorn (77) uit Vlissingen naar eigen zeggen. Op Twitter spuidde ze recent haar woede over een geregistreerde dokter van de ‘Praktijk voor Biofysische Geneeskunde’ in Boxmeer. Janny kocht voor 450 euro ivermectine tegen corona, maar ze werd er niet beter van.
Het Verenigd Koninkrijk heeft de coronapil van Pfizer - Paxlovid genaamd - goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen. Het middel dat uit twee verschillende pillen bestaat, kan worden ingezet bij mensen die milde klachten en een verhoogd risico hebben op ernstige ziekte door het coronavirus. Paxlovid werd al toegelaten in de VS en Europa, maar wacht nog op officiële goedkeuring.
Alle strenge coronamaatregelen - zoals reisrestricties en quarantaine - ten spijt moeten de gezondheidsautoriteiten van Hongkong erkennen dat de omikronvariant nu ook in de stadstaat is waargenomen. Hongkong heeft zich vrijwel volledig van de buitenwereld afgesloten en wist het virus zo gedurende langere perioden buiten de deur te houden.
Er werden slechts een beperkt aantal zakelijke reizigers toegelaten die na aankomst in quarantaine moesten. Het laatste besmettingsgeval buiten de quarantainelocaties deed zich in oktober voor. Gezondheidsminister Sophia Chan meldt nu dat een besmet lid van een vierkoppige vliegtuigbemanning de quarantaine heeft gebroken en uit eten is gegaan.Hij heeft de omikronvariant overgedragen aan zijn vader en een klant aan een andere tafel. ,,Omikron overspoelt de wereld'', zegt Chan. ,,En nu heeft het ook zijn weg binnen onze gemeenschap gevonden.'' Ook een andere positief geteste luchtvaartmedewerker zou de regels aan zijn laars hebben gelapt en het nachtleven zijn ingedoken door een bar te bezoeken.
Woordvoerder Andy Wong van luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific noemt de acties van betrokkenen 'bijzonder teleurstellend' en 'een ondermijning van de toewijding en naleving die meer dan 10.000 andere vliegtuigbemanningen hebben getoond'.
In reactie op de besmettingen heeft het stadsbestuur nu besloten dat terugkerend vliegtuigpersoneel voortaan op eigen kosten 21 dagen in hotelquarantaine moet in plaats van in thuisisolatie. Geplaagd door personeelstekorten heeft Cathay Pacific al een groot aantal passagiers- en vrachtvluchten moeten annuleren.Het Verenigd Koninkrijk heeft gisteren 189.213 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Een nieuw dagrecord en ruim 6000 besmettingen meer dan een dag eerder, toen er 183.037 infecties werden gemeld. Er werden tevens 332 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld, maar daar zitten ook een onbekend aantal niet eerder gemelde overlijdens tijdens de kerstdagen bij.
De Amsterdamse driehoek heeft het Museumplein in de hoofdstad komende zondag, van 11.00 tot 23.00 uur, tot veiligheidsrisicogebied uitgeroepen. Binnen het gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd. Reden voor de beslissing waren aanwijzingen dat 'mensen met wapens' wilden afreizen die 'bereid zijn geweld te plegen'.
Zondag zou er op het plein een demonstratie zijn van tegenstanders van het coronabeleid, onder de noemer Samen voor Nederland. Die werd echter verboden. Op sociale media gaan echter berichten rond die toch oproepen om naar Amsterdam te komen. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten.Eilandenrijk de Filipijnen heeft met zo'n 2,84 miljoen vastgestelde besmettingen en 51.504 officieel aan corona toegeschreven sterfgevallen de op een na hoogste coronacijfers van Zuidoost-Azië. Alleen Indonesië kent hogere aantallen. De gezondheidsautoriteiten van het land waarschuwen nu voor de omikronvariant.
De virusversie gaat vermoedelijk voor een toename aan besmettingen zorgen. Vandaag wordt een nieuwe piek van 2961 nieuwe corona-infecties gemeld, het hoogste aantal in twee maanden tijd. ,,We kunnen het niet mooier maken dan het is'', zegt een regeringswoordvoerder. ,,Dit is niet hoe we het nieuwe jaar willen aftrappen.''
Tot nu toe zijn slechts vier gevallen van de omikronvariant vastgesteld. Het ging daarbij om personen die in quarantaine zaten. De mogelijkheden om op de variant te screenen zijn echter beperkt. ,,Het is raadzaam om ervan uit te gaan dat omikron al circuleert'', verklaart minister van Volksgezondheid Francisco Duque.
De geboortejaren 1987 en 1988 kunnen online een afspraak voor de 'oppepprik' maken, twittert coronaminister De Jonge. Wie liever een telefonische afspraak maakt, zal moeten wachten op de papieren uitnodiging.
Rusland meldt vandaag 20.638 nieuwe coronabesmettingen. Een kleine daling ten opzichte van gisteren, toen er 21.073 infectiegevallen werden vastgesteld. Er werden de afgelopen 24 uur 912 overlijdens ten gevolge van Covid-19 gemeld. 14 minder dan een dag eerder.
Israël biedt ouderen in zorginstellingen en mensen met een verzwakt immuunsysteen een vierde coronaprik aan, meldt gezondheidsminister Nitzan Horowitz. De beslissing om het boosterprogramma uit te breiden naar deze groep werd genomen op basis van de vatbaarheid voor infecties van de ouderen en de hoge blootstelling binnen de tehuizen.
Omikron is ook in Frankrijk nu de dominante virusvariant. Begin deze week had 62,4 procent van de besmette Fransen de extra besmettelijke virusversie onder de leden. Een week eerder was dit nog maar 15 procent. Het land kampt momenteel met een enorme toename van het aantal besmettingen.
Gisteren werden ruim 206.000 nieuwe coronagevallen gemeld. Een dag eerder werd een recordaantal van ruim 208.000 besmettingen vastgesteld. Het gemiddelde lag deze week op 122.000 nieuwe infecties per dag. Een verviervoudiging ten opzichte van vorige maand. Gezondheidsminister Olivier Véran spreekt van een 'tsunami' aan besmettingen.Er liggen meer dan 18.000 personen met coronaklachten in de Franse ziekenhuizen, wat overigens nog ver onder het record van november vorig jaar ligt. Toen ging het om ruim 33.000 opgenomen coronapatiënten. Of het aantal opnames door omikron sterk zal stijgen is de vraag. De virusvariant lijkt minder ziek te maken.
Coronatestcentrum als dekmantel. Beneden werden PCR-tests afgenomen, terwijl boven illegaal werd gepokerd om grof geld. Een Haags bedrijfsverzamelgebouw voor gezondheidszorg werd misbruikt voor het witwassen van zwart geld. ,,Ik wist van niks.’’
In Rusland zijn in november meer dan 87.000 sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Dat is een nieuw record.
De Russische gezondheidsdiensten stelden in november 87.527 overlijdens vast die zijn gelinkt aan Covid-19. Rusland is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. De bevolking is afkerig van vaccinatie: slechts de helft van de 144 miljoen Russen is volledig gevaccineerd.
Ook Italië registreerde donderdag een nieuw record: 127.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus. De afgelopen 24 uur overleden 160 mensen door Covid-19.
De piek van de vierde coronagolf waar Zuid-Afrika mee te maken kreeg, lijkt te zijn bereikt. De autoriteiten van het land melden donderdag dat het aantal besmettingen met de omikronvariant momenteel rap afneemt en de avondklok daarom per direct wordt afgeschaft. Een groot aantal coronadoden bleef uit, meldt The New York Times.
,,De snelheid waarmee het aantal besmettingen steeg, piekte en vervolgens weer daalde, was duizelingwekkend", meldt Fareed Abdullah, die namens het South African Medical Research Council onderzoek doet naar de uitbraak. De Amerikaanse krant schrijft dat 'een grote piek in het aantal sterfgevallen' niet volgde op het grote aantal besmettingen, wat voorzichtige hoop biedt voor andere landen die momenteel worstelen met de omikronvariant.
Toch blijven er onzekerheden over de omikronvariant. Zo zou de snelle daling van het aantal besmettingen het gevolg kunnen zijn van de feestdagen, waardoor minder Zuid-Afrikanen zich hebben laten testen. Dat er geen piek in het aantal sterfgevallen volgde op de tienduizenden dagelijkse besmettingen, zou ook kunnen komen doordat veel inwoners van het land al immuniteit tegen het virus hadden opgebouwd. Zo is de vaccinatiegraad in de regio hoog en was Zuid-Afrika al getroffen door eerdere corona-uitbraken, wat mensen mogelijk heeft beschermd tegen een ernstig ziekteverloop.
De aanstaande burgemeester van New York Eric Adams heeft veel kritiek gekregen op zijn beslissing om zijn inauguratie kort na middernacht op 1 januari op Times Square te houden. Het originele plan was om in Brooklyn te worden beëdigd, maar dat ging niet door vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen.
Een hoge bestuurder van het stadsdeel Manhattan, Mark Levine, noemt het plan onverantwoord. ,,We moeten meer doen om het virus tegen te houden. Helaas denk ik daarom dat we geen publiek kunnen toestaan bij het evenement op Times Square", aldus Levine tegen The New York Times. Ook epidemioloog Wafaa El-Sadr uit zijn twijfels in de krant. ,,Zelfs met alle maatregelen lopen alle aanwezigen een groot risico op besmetting."
Bij de jaarwisseling op het bekendste plein van New York rond oud en nieuw mogen 15.000 mensen aanwezig zijn. Dat zijn er veel minder dan de 60.000 die er zonder virusmaatregelen zouden zijn.
Een Duitse militair die een dreigvideo maakte waarin hij de overheid oproept om de verplichte coronavaccinatie voor militairen terug te draaien, is opgepakt. Hij wordt verdacht van in het openbaar aanzetten tot misdaden.
,,Dit is een waarschuwing'', zei de man in een video waarin hij oproept tot het beëindigen van alle coronamaatregelen.
,,Een video van een vermoedelijke militair gaat rond op het internet. De bedreigingen die hij uit zijn onacceptabel'', aldus het Duitse ministerie van Defensie in reactie op de dreigementen.
Een expert op het gebied van rechtsextremisme zei dat de man, die zegt een sergeant te zijn, eerder al gewelddadige bedreigingen heeft geuit tegen de overheid en dat hij eerder heeft opgeroepen om te strijden tegen de coronamaatregelen.
Volledig gevaccineerde mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland reizen hoeven vanaf 4 januari niet meer in quarantaine na aankomst. Zij hoeven ook geen negatief testbewijs meer te hebben.
Duitsland versoepelt de regels, omdat het Verenigd Koninkrijk vanaf dan geen virusvariantgebied meer is maar een hoogrisicogebied. Momenteel moeten mensen uit het Verenigd Koninkrijk nog veertien dagen in quarantaine na aankomst in Duitsland, ongeacht de vaccinatiestatus.
In het Verenigd Koninkrijk komen er dagelijks nog veel nieuwe coronabesmettingen bij, woensdag was er een recordaantal besmettingen van 183.037. In Duitsland lijkt de piek van de huidige besmettingsgolf achter de rug.
De Duitse gezondheidsdienst RKI heeft een lijst waarop de landen staan die een aparte status hebben, zoals virusvariantgebied. Ook worden daar de bijbehorende maatregelen gepubliceerd. Nederland geldt als virusvariantgebied voor Duitsland. Daar horen de strengste regels bij, zoals veertien dagen in quarantaine na aankomst.
Ikea heeft de prijzen van een deel van zijn producten verhoogd. Dat bevestigt het Zweedse bedrijf na eerdere berichtgeving van de Britse krant The Guardian. Het is volgens Ikea nodig om de hogere prijzen die het moet betalen voor grondstoffen en transport door te gaan berekenen aan de klant. Wereldwijd gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 9 procent. Met welk percentage de prijzen in Nederland zullen stijgen, wil Ikea niet zeggen.
,,Een percentage zegt namelijk weinig, omdat we meer dan 10.000 producten in ons assortiment hebben in ver uiteenlopende prijsklassen", zegt een woordvoerster. Ikea, maker van onder meer de boekenkast Billy en het bed Malm, kijkt per product en productfamilie onder meer naar wat de concurrentie doet en wat de prijzen zijn bij Ikea in andere landen. ,,We beschermen de prijs van onze populaire iconische producten ten opzichte van de concurrentie."
In september werd al bekend dat Ikea last heeft van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, die onder meer worden veroorzaakt door de coronacrisis. Daardoor verdwenen sommige producten in ieder geval voor een periode helemaal uit het assortiment. Het bedrijf verwachtte toen dat niet nodig zou zijn de hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument.
Ikea liet in oktober weten dat het erop rekent dat de problemen in de toeleveringsketen en de daarmee gepaard gaande tekorten in de voorraden nog zeker tot midden volgend jaar zullen aanhouden. Grootste uitdaging van het bedrijf is om goederen uit China verscheept te krijgen. Het bedrijf wilde de extra kosten voor onder andere het transport toen nog steeds niet doorberekenen aan klanten. Ikea ziet zich nu wel genoodzaakt de prijzen te verhogen omdat het "niet immuun is voor de macro-economische ontwikkelingen", aldus de woordvoerster.
Mensen moeten cruiseschepen mijden, ook al zijn ze gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat stelt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC na een reeks uitbraken. Volgens de CDC kan het virus zich makkelijk verspreiden op de schepen. Het is een nieuwe grote klap voor de sector, die het sinds het begin van de pandemie al moeilijk heeft.
De CDC hield maandag nog meer dan zestig cruiseschepen in de gaten vanwege coronabesmettingen aan boord. Een aantal schepen is geweigerd bij verschillende havens in het Caribische gebied. Zo mocht de Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International, waar vorige week 55 mensen positief hadden getest, niet aanmeren in Curaçao en Aruba. De Carnival Freedom van Carnival Cruises werd vanwege een aantal coronagevallen geweerd in Bonaire.
Door de coronapandemie waren cruises meer dan een jaar stilgelegd. Cruiseschepen mogen sinds juni weer uitvaren en aan boord gelden coronamaatregelen. Werknemers en passagiers moeten bovendien gevaccineerd zijn om te mogen meevaren.
Amerikaanse vliegmaatschappijen hebben vlak voor oudjaar meer dan duizend vluchten geschrapt. De luchtvaart heeft nog altijd last van stijgende coronabesmettingen en de snelle verspreiding van de omikronvariant. Die zorgen voor veel zieken en dus personeelstekorten. Intussen kan winters weer aankomend nieuwjaarsweekend ook voor problemen zorgen.
JetBlue Airways schrapte 175 vluchten, goed voor bijna een vijfde van zijn totale aantal, aldus trackingwebsite FlightAware. United Airlines schrapte bijna 200 vluchten en dat is bijna 10 procent van zijn vluchtschema. Aan het einde van donderdagochtend kwam het totaal aantal geannuleerde vluchten uit op 1086, meer dan het totale aantal geschrapte vluchten een dag eerder. Voor de komende dagen wordt in delen van de Verenigde Staten zware regenval en sneeuw verwacht. Voor vrijdag zijn al meer dan 500 vluchten geannuleerd en meer dan 100 voor zaterdag.
Met kerst werden om soortgelijke redenen al bijna 6000 vluchten geannuleerd. Ook liepen duizenden vluchten vertraging op. De verkorte quarantaineperiode in de Verenigde Staten levert volgens de vliegmaatschappijen hopelijk verlichting op voor het personeel. Mensen die geen klachten hebben mogen in plaats van tien dagen al na vijf dagen uit quarantaine, meldde de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maandag.
Kenners denken niet dat de geannuleerde vluchten veel gevolgen zullen hebben voor de inkomsten van de vliegmaatschappijen. De meeste vluchten zullen worden omgeboekt en vliegmaatschappijen zullen misschien grotere vliegtuigen inzetten om meer vluchten te kunnen uitvoeren.
Ook grote Europese vliegmaatschappijen schrapten al vluchten vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Zo schrapte het Duitse Lufthansa al 10 procent van de winterdienstregeling en kondigde het Ierse Ryanair aan het aantal vluchten in januari met een derde te verminderen. Bij Lufthansa zijn veel piloten ziek. De buffer die de vliegmaatschappij naar eigen zeggen had opgebouwd was door quarantainegevallen sterk verminderd. Daarnaast willen veel mensen familie bezoeken met de feestdagen, wat tot een piek in vluchten leidt sinds begin december.
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA gaat boostervaccinaties voor 12 tot 15-jarigen goedkeuren. The New York Times meldt op basis van bronnen dat de tieners een derde prik tegen het coronavirus met het middel van Pfizer/BioNTech kunnen krijgen.
De krant schrijft ook dat mensen al na vijf maanden een boostervaccinatie kunnen krijgen in plaats van na zes maanden. Kinderen tussen de 5 en 11 jaar kunnen een booster halen als ze een slechtere weerstand hebben.
De FDA stemt waarschijnlijk volgende week over de voorstellen, maar de verwachting van The New York Times is dat het wordt goedgekeurd. De verruiming van de boostervoorwaarden wordt genomen tijdens een hevige opleving van het aantal besmettingen door de omikronvariant van het coronavirus. Momenteel is ruim 70 procent van de Amerikanen ouder dan 12 jaar twee keer ingeënt tegen het virus.
Vakbond CNV wil dat mensen die voor de GGD telefoonlijnen bemannen en worden ingehuurd door zogenoemde facilitaire contactcenters hetzelfde betaald krijgen als medewerkers die dat werk ook doen maar in dienst zijn bij de GGD. Nu krijgen ingehuurde krachten minder betaald dan werknemers in dienst van de GGD. Ook vallen ze niet onder dezelfde gemeentelijke cao. Daarin is voor komend jaar een hoger uurloon afgesproken voor de medewerkers in dienst. Bovendien loopt de huidige cao waaronder de ingehuurde mensen vallen eind dit jaar af en er is nog geen nieuwe.
Volgens de bond had de GGD na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 een groot personeelstekort en is dat met een Europese aanbesteding aangevuld. Onder meer leden van de Werkgevers Facilitaire Contactcenters (WFC) hebben de GGD van extra personeel voorzien. Deze werknemers traden niet in dienst bij de GGD en vielen dus ook niet onder de GGD-cao.
Volgens de bond is de WFC-cao "bepaald geen vetpot" en loopt die bovendien af aan het einde van het jaar. ,,Het is maar de vraag of er in 2022 een nieuwe komt", aldus CNV-bestuurder Roderik Mol. Mol wil graag dat de ingehuurde medewerkers in het nieuwe jaar evenveel ontvangen "in plaats van de schamele 10 euro zonder pensioen nu". ,,Het is gewoon raar dat mensen die hetzelfde werk doen in het contactcenter minder betaald krijgen dan collega's in dienst", aldus Mol.
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft donderdag zijn zogeheten ‘oppepprik’ gehaald. Rutte deed dat in de nieuwe XL-priklocatie in het World Forum in Den Haag, schuin tegenover het Catshuis.
Op Twitter toont de demissionair premier de beelden van zijn boosterprik in Den Haag. ‘Haal de boosterprik, net als ik - in mijn geval van Moderna’, meldt Rutte op het sociale medium. ,,Zo bescherm je jezelf en je omgeving, en zorgen we samen dat de druk op de zorg afneemt.” Lees hier het volledige artikel.
Britten die in de EU wonen, kunnen rond de jaarwisseling ongehinderd door Frankrijk reizen om terug te keren naar hun vaderland. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd na aanvankelijke verwarring over inreisbeperkingen, melden Franse media. Het ministerie heeft de grensbewakers opgedragen tolerant en behulpzaam te zijn voor Britten op doorreis.
De Britse regering had Parijs donderdag om opheldering gevraagd na waarschuwingen van Eurotunnel en scheepvaartmaatschappij P&O dat Britten alleen nog door de Kanaaltunnel of met een veerboot naar Frankrijk kunnen als ze een zeer dringende reden hebben door het land te reizen of aantoonbaar in Frankrijk wonen. Dat was volgens Eurotunnel en P&O vanwege nieuwe coronabeperkingen voor reizigers in verband met de virusvariant omnikron.
De Franse regering zou recent de regels hebben aangepast, waardoor ook Britten die in een ander EU-land dan Frankrijk wonen, niet meer over land door Frankrijk naar hun woning zouden kunnen reizen. Britten die in de EU met kerstvakantie zijn vreesden ook dat ze niet meer door Frankrijk terug konden rijden.
Maar in Parijs werd door een anonieme zegsman stellig tegengesproken dat er deze maand nieuwe coronaregels bij zijn gekomen. Het Verenigd Koninkrijk is geen lid meer van de EU en Britten vallen dus onder andere regels dan mensen uit de EU, aldus de functionaris. De regels zouden door de grensbewaking nu mogelijk strenger worden toegepast, maar Eurotunnel bevestigde donderdagmiddag ook dat dit in ieder geval rond de jaarwisseling toch niet het geval is. Na die tijd zou een strenge controle op reizende Britten wel tot gevolg hebben dat Frankrijk voornamelijk nog enkel Britten toelaat die in Frankrijk wonen.
Bezoekers van Disneyland Paris kregen vandaag een uitgeklede versie van de kerstparade te zien. Door corona-uitbraken onder het personeel ontbraken maar liefst vijftien Disney-figuren in Mickey's Dazzling Christmas Parade. Ook een groot aantal dansers was afwezig, verklaarden ingewijden tegenover attractieparkensite Looopings.
Aan de parade doen normaal gesproken zo'n zestig acteurs en dansers mee. Door de positieve besmettingen ontbraken vrijdag Stitch, Clarice van Knabbel en Babbel, de biggetjes Knir, Knar en Knor, Goofy's zoon Max Goof, Katrien Duck, Dagobert Duck, de neefjes Kwik, Kwek en Kwak, Assepoester, Rapunzel, Iejoor en Tinkelbel. Een YouTube-video laat zien wat er overbleef van de parade zonder de vijftien personages.
Ruim 3,7 miljoen mensen hebben inmiddels een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Dat zijn er bijna 750.000 meer dan de stand afgelopen zondag en bijna 1,4 miljoen meer dan een week geleden. Bijna een kwart van alle volwassenen heeft een oppepprik gekregen.
Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge heeft de nieuwe stand donderdag bekendgemaakt. De GGD'en hebben woensdag een dagrecord gevestigd. Zij zetten toen 253.760 oppepprikken.
In totaal hebben de GGD'en nu bijna 3,1 miljoen boosterprikken gezet. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels worden ook dertigers, veertigers en vijftigers gevaccineerd. Daarnaast kregen bijna 650.000 mensen een oppepprik in een instelling of ziekenhuis. Ook hebben zo'n 130.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Dat aantal stijgt nauwelijks nog.
De overheid wil dat elke volwassene die ervoor in aanmerking komt voor eind januari de kans heeft gehad om een boosterprik te krijgen. Om dat te halen, moet het priktempo nog iets verder worden opgevoerd, naar ongeveer 1,5 miljoen vaccinaties per week.
Mensen kunnen nog geen boosterprik krijgen wanneer ze in de laatste drie maanden corona hebben gehad. Dat gaat om ongeveer 1,1 miljoen mensen. Enkele honderdduizenden mensen die in de laatste drie maanden een coronavaccinatie hebben gekregen, moeten ook nog even wachten op hun boosterprik.
Dit jaar werden er ruim 7 miljoen coronatests afgenomen in het kader van Testen voor Toegang, het systeem waarmee mensen een negatief testbewijs konden krijgen voor toegang tot bijvoorbeeld het theater of de horeca. Dat laat organisator Stichting Open Nederland (SON) weten.
Er werden in totaal meer dan 7,8 miljoen afspraken gemaakt, waarvan een deel dus niet werd nagekomen. Een bezoek aan een restaurant of café was de meest populaire reden voor het maken van een testafspraak. Er werden 2,4 miljoen afspraken voor een coronatest gemaakt met als doel een avond uit in een horecagelegenheid.
Ook het bezoeken van een evenement was een vaak opgegeven reden (1,2 miljoen testafspraken), gevolgd door een avondje naar de disco (800.000 afspraken), het bijwonen van een sportwedstrijd (620.000 afspraken) of zelf sporten (600.000 afspraken). De meeste afspraken werden gepland in de regio Amsterdam-Amstelland (1 miljoen).
Het systeem werd begin dit jaar getest door middel van zogenoemde Fieldlabs. In het kader van die proeven bezochten mensen na een test onder meer de Keukenhof en het Eurovisie Songfestival.
In de zomer zakte het aantal afspraken ten tijde van de versnelling van de vaccinatiecampagne in. In het najaar, toen de coronapandemie tijdelijk onder controle leek en het land weer vrijwel volledig werd heropend, steeg het aantal testafspraken weer. In november werden er ruim een half miljoen afspraken per week gemaakt.
Momenteel kan nog vrijwel iedereen binnen een halfuur reizen per auto of openbaar vervoer een testlocatie van Testen voor Toegang bereiken. Maar vanwege de afgenomen vraag naar toegangstests tijdens de lockdown is het volgens een woordvoerder van SON afwachten of de huidige testcapaciteit op peil blijft. Testaanbieders worden betaald per afgenomen test. ,,Als de testvraag lange tijd laag blijft, is het de vraag wat aanbieders gaan doen", zo zei hij eerder deze week.
SON gaat mogelijk de GGD helpen bij het afnemen van coronatests. De gesprekken daarover lopen nog en de woordvoerder van SON kon er donderdag nog niets nieuws over zeggen.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 14.868 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Het gemiddelde stijgt daardoor voor de tweede dag op rij, na meer dan drie weken van onafgebroken daling.
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht daarom dat het aantal besmettingen de komende tijd verder oploopt. Dat zou dan ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht over 88.195 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld bijna 12.600 nieuwe gevallen per dag.
Amsterdam telde afgelopen dag de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad werd het virus bij 914 inwoners vastgesteld. Rotterdam registreerde 790 bevestigde besmettingen en Den Haag 473. Daarna volgen Tilburg (260) en Utrecht (238). In drie gemeenten testte niemand positief.
Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur bericht dat 40 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Deventer en Het Hogeland hadden elk twee sterfgevallen. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het kan soms gebeuren dat dit pas na een tijdje wordt doorgegeven.
In de afgelopen week zijn 275 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 40 per dag. Dat is vergelijkbaar met de afgelopen periode.