Dit blog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
De Verenigde Staten weren vanaf maandag reizigers uit acht landen in het zuiden van Afrika. Dit vanwege de nieuwe, mogelijk besmettelijkere, coronavariant die daar is aangetroffen. De nieuwe virusversie, die omicron-variant is gedoopt, heeft een groeiend aantal landen doen besluiten vluchten vanuit zuidelijk Afrika te verbieden.
Ook Nederland laat geen reizigers meer toe. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen met de omicron-variant in de VS vastgesteld, meldt het Centrum voor Ziektebeheersing en -Preventie. De B.1.1.529-variant is de vijfde mutatie die door de Wereldgezondheidsorganisatie als 'zorgelijk' wordt bestempeld.De politie en het OM signaleren dat er sprake is van 'uitputting van medewerkers en middelen' door aanhoudende onrust in het land over de coronamaatregelen. Mocht code zwart in de ziekenhuizen van kracht worden, dan is bijstand van defensie 'onvermijdelijk'. ,,Niet vanwege de handhaving van coronamaatregelen, maar om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden en ongeregeldheden te voorkomen en te bestrijden.”
De GGD Brabant Zuidoost heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan de proef, maar DAF-medewerkers hebben deze maand de kans gekregen om op hun werk een vaccinatie te halen. Een succes, aldus DAF. Het bedrijf hoopt op een vervolg.
Voor het eerst sinds ruim vier maanden is op Sint Maarten sprake van 'maar' twintig geregistreerde coronabesmettingen. In de afgelopen maanden lagen de aantallen beduidend hoger, met als dieptepunt 345 besmettingen op 14 augustus.
Op 12 juli kende het eiland negentien besmettingen. Op dat moment waren er in totaal 34 coronadoden, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 75. Vrijdag lagen er geen coronapatiënten meer in het ziekenhuis. Elf mensen zitten momenteel in quarantaine op het eiland, twintig personen moeten in thuisisolatie verblijven.
De overheid benadrukt dat de bevolking nog steeds in publieke ruimtes een mondkapje moet dragen en sociale contacten zo veel mogelijk dient te vermijden. Verder wordt iedereen aangeraden vaak de handen te wassen.
Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen.
Lees hier het volledige artikel.
De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in 50 procent van de gevallen zo te zijn.
MSD vroeg eerder deze week goedkeuring aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de pil in Europa op de markt te mogen brengen. Het EMA moet de aanvraag nog beoordelen, maar gaf Europese overheden alvast toestemming het middel voor te schrijven.
De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang.
Ook Pfizer heeft het EMA om een beoordeling van z'n anti-Covid-pil Paxlovid gevraagd.
© via REUTERS — De anti-Covid-pillen van MSD. Zaterdag is de laatste dag dat niet-essentiële winkels tot 18.00 uur open mogen blijven en horeca tot 20.00 uur. Zondag gaan om 05.00 uur nieuwe coronamaatregelen in en moeten deze bedrijven om 17.00 uur de deuren sluiten.
Horecabezoekers mogen zaterdag nog van hun tafel naar de wc lopen zonder mondkapje, wat zij vanaf zondag wel moeten. Dit geldt op alle plekken waar mensen een vaste zitplek hebben, zoals bioscopen en theaters. Op deze locaties moet vanaf zondag ook weer 1,5 meter afstand worden gehouden.
De maatregelen werden vrijdag door demissionair premier Mark Rutte aangekondigd. De regels gaan pas zondag in om bijvoorbeeld horeca de tijd te geven voorbereidingen te treffen, zoals reserveringen afzeggen en tafels op 1,5 meter afstand zetten.
De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet.
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Een langere schoolvakantie hoort niet bij de aangekondigde maatregelen.
Toen eind vorig jaar de besmettingsgolf opliep, noemde het OMT een langere kerstvakantie ook al als een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen ook geen goed idee.
Het OMT vraagt in het advies ook ,,aandacht voor Black Friday en de risico's die aan de drukte in (winkel)centra verbonden zijn, juist nu maatregelen worden aangescherpt".
Vorige week meldde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de naleving en controle op het coronatoegangsbewijs nog steeds niet was verbeterd. Een week later gaat het nog steeds niet goed. Dat blijkt uit de laatste handhavingscijfers.
Er zijn vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd en zeven keer is een bedrijf gesloten, meldt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Kamer. Verder zijn er afgelopen week minimaal twintig bestuurlijke waarschuwingen gegeven.
Een coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. Bezoekers kunnen met de coronapas aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of dat ze een corona-infectie hebben doorgemaakt.
Naast de pas moet er ook een identiteitsbewijs worden getoond. Vorige week berichtte Grapperhaus aan de Kamer dat er geen enkele sector is waar meer dan pakweg een derde van de bezoekers echt volgens die regel gecheckt wordt.
Het demissionaire kabinet overweegt het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar de niet-essentiële winkels en dienstverlening. Voor het geval deze uitbreiding doorgaat is het ,,kabinet met de sector bezig om een plan uit te werken om de controles van de ondernemers zo te organiseren dat het adequaat, uitvoerbaar en hanteerbaar is", aldus De Jonge.
Voor dat plan zal het kabinet ook geld vrijmaken. Eerder werd al 45 miljoen euro gereserveerd voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren.
De reactie van Europese landen op de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt, is volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Joe Phaahla, ,,onterecht". Voorlopig is nog niet duidelijk of de omikronvariant besmettelijker is dan andere en of de huidige vaccins er werkzaam tegen zijn, zei hij vrijdagavond tijdens een persconferentie.
Phaahla benadrukte dat de inreisverboden die verschillende landen intussen hebben ingesteld voor reizigers uit Zuid-Afrika, volledig ingaan tegen de bestaande normen en standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De bekendmaking van donderdag had alleen maar als doel om de bevindingen van de Zuid-Afrikaanse wetenschappers zo snel mogelijk wereldkundig te maken.
Verschillende landen binnen en buiten Europa hebben vluchten uit zuidelijk Afrika tot nader order opgeschort wegens de omikronvariant. Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Hoewel er nog geen duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de nieuwe coronavirusvariant en de werkzaamheid van de vaccins, hebben de WHO en het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) al hun bezorgdheid geuit. Buiten zuidelijk Afrika is de variant onder meer al vastgesteld in Israël en Hongkong. In Europa meldde België een eerste geval.
© AP — Een jonge vrouw in de township Diepsloot bij Johannesburg krijgt een Pfizer-vaccin tegen Covid-19. Hoewel er nog geen officieel besluit is om (groepen van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren, wordt eind volgende maand al wel de eerste levering verwacht van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bestemd voor kinderen. Het gaat om 42.000 doses met aangepaste kinderdosering, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
De Gezondheidsraad verwacht eind volgende week met een advies te komen over het vaccineren van kinderen die behoren tot een medische risicogroep. Daarna neemt De Jonge een besluit. Het RIVM werkt vooruitlopend hierop al aan scenario's voor de vaccinatie van de kinderen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde eerder deze week dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor kinderen vanaf 5 jaar.
Verder heeft De Jonge via de gezamenlijke inkoopprocedure van de Europese Commissie een reservering geplaatst voor de anti-Covid-pillen Paxlovid van Pfizer en Lagevrio van MSD. Deze pillen zouden volgens de fabrikanten voorkomen dat mensen die positief getest zijn op het coronavirus uiteindelijk ernstig ziek worden. Het EMA moet de geneesmiddelen nog wel goedkeuren.
De kans dat de nu afgekondigde nieuwe coronamaatregelen over drie weken weer worden opgeheven, is volgens ziekenhuizen uiterst klein. Graag hadden ze gezien dat er meer was gedaan tegen het verspreiden van het virus via scholen.
,,Er is een wonder nodig om te zorgen dat we met de kerst zonder dit soort maatregelen zitten’’, stelt bestuursvoorzitter Wim van Harten van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate.
Volgens Van Harten wordt het ‘heel spannend’ of de maatregelen voldoende effect zullen hebben om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen. ,,Het is heel erg te hopen dat er kentering komt, maar met de huidige cijfers wordt de druk op de ziekenhuizen de komende twee à drie weken sowieso groter.’’ Lees hier het volledige artikel.
Het Amerikaanse biotechnologische en farmaceutische bedrijf Moderna is voornemens een specifieke boosterdosis te ontwikkelen voor de nieuwe Omicron-variant van Covid-19, gedetecteerd in Zuid-Afrika en door de WHO als 'zorgwekkend' beschouwd.
,,Moderna zal snel een kandidaat-vaccin ontwikkelen voor een boosterdosis die specifiek bestemd is voor de Omicron-variant", meldt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.
De aankondiging maakt volgens Moderna deel uit van een strategie om te werken aan specifieke boosterdoses voor zorgwekkende varianten. ,,In 2020-2021 omvatte dit al boosterdoses voor de Delta- en Beta-varianten", schreef het bedrijf, en zei dat het ,,herhaaldelijk heeft aangetoond dat het nieuwe kandidaten binnen 60-90 dagen naar het stadium van klinische proeven kan brengen".
Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de Omicron-variant te onderzoeken. ,,We verwachten over twee weken meer data uit onze laboratoriumproeven", zegt BioNTech in een verklaring. ,,Uit deze data moet blijken of voor de nieuwe variant een aanpassing aan ons vaccin noodzakelijk is." Pfizer/BioNTech zegt binnen honderd dagen een nieuw vaccin te kunnen leveren aan patiënten.
Chef-kok Maarten is de wanhoop nabij na de nieuwe coronamaatregelen die de demissionaire premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) vanavond aankondigden. Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Lees hier hoe de branches reageren op deze zogeheten avondlockdown.
Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat dat vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals de voorspelde ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waar eerder op was gerekend. ,,Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is", aldus Gommers.
Zelf was het ic-hoofd samen met 'enkele andere OMT-leden' voorstander van een harde lockdown. Toch zegt Gommers vrede te hebben met het uiteindelijke, minder strikte, OMT-advies, waar het kabinet zich volgens de ic-arts 'aardig' aan heeft gehouden. ,,Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht."
Volgens Gommers is het belangrijkste of mensen zich aan de maatregelen gaan houden. ,,Ik ga ervan uit dat als je dingen afsluit, de contacten afnemen. Maar dan moeten er geen alternatieven worden georganiseerd achter de voordeur." De arts zegt moeilijk in te kunnen schatten of dat gaat gebeuren. ,,Ik hoop van niet."
© ANP — Diederik Gommers. De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat 'het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben.'
Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij riep de landen die volgende week deelnemen aan het ministeriële overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen, zoals de president al eerder had voorgesteld. Op die manier kunnen ze wereldwijd worden geproduceerd. ,,Het nieuws vandaag onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om hier snel op te handelen", aldus Biden.
De nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika en mogelijk besmettelijker dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf hem vrijdag de naam Omicron en bestempelde hem als zorgelijk.
Het Nederlandse bedrijfsleven begrijpt dat extra coronamaatregelen onvermijdelijk zijn, gezien de besmettingscijfers en de dreigende code zwart in de zorg. Wel plaatsen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels.
,,Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden." En de sluitingstijd van 17.00 uur zou voor onder andere theaters, horeca en bioscopen feitelijk bijna hetzelfde zijn als "volledig dicht", omdat ze het normaal juist van de avonden moeten hebben.
De ondernemersorganisaties zijn wel blij met de door het kabinet toegezegde compensatie. ,,Daar hebben we ons de afgelopen weken steeds hard voor gemaakt, want wat er lag was volstrekt onvoldoende."
Een ander positief punt vinden de lobbyclubs dat het kabinet heeft beloofd om te werken aan een plan dat moet voorkomen dat de samenleving in de toekomst steeds weer op slot moet. Premier Mark Rutte gaf op de persconferentie aan een uitnodiging hierover van de sociale partners aan te nemen. De vakbonden en werkgevers, verenigd in de Stichting van de Arbeid, hadden eerder op de dag een handreiking gedaan om gezamenlijk over zo'n plan in gesprek te gaan.
,,Want zonder zo'n plan houden we het met elkaar niet vol. En duidelijk is dat het virus voorlopig nog niet weg is", aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. De ondernemersorganisaties zien naar eigen zeggen ook dat het draagvlak voor de coronamaatregelen aan het afbrokkelen is. Perspectief op een uitweg uit de coronacrisis zou nu ontbreken.
De aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde zijn 'gezwabber' en gebaseerd op 'ongefundeerd optimisme', zegt Jaap Kappert, bestuurslid van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hij vindt het kabinet 'hardleers' omdat het niet hard genoeg ingrijpt. ,,Het virus houdt zich niet aan politieke compromissen."
Als voorbeeld noemt Kappert de sluitingstijd van 17.00 uur voor niet-essentiële winkels. ,,Daar houdt het virus geen rekening mee."
Wat het kabinet dan wel had moeten besluiten, is volgens Kappert aan de politiek, als er maar één lijn wordt getrokken. ,,Met een consistent beleid krijg je beter gedrag van de bevolking. Mensen weten niet nu niet meer waar ze aan toe zijn." Lees hier meer over hoe Nederland reageert op de maatregelen.
Het kabinet legt de horeca 'feitelijk plat', maar komt verder met 'halfzachte maatregelen', concludeert voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij vreest dat de impact van de pandemie op deze manier 'nog lang bij ons zal blijven' en noemt de gevolgen voor de horecabranche niet te overzien. Wel vindt de branchevoorman het goed dat er nu serieus werk wordt gemaakt van een aanvulling op het huidige compensatiepakket. Lees hier het hele verhaal.
De ongeveer 600 passagiers die vrijdag in twee toestellen van de KLM in Nederland zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, moeten in isolatie in een hotel als ze positief worden getest op corona. Dat laat de GGD Kennemerland weten. De uitslagen waren rond 20.30 uur nog niet binnen. ,,De hotel-isolatie zal zeven dagen duren voor mensen met klachten en vijf dagen voor wie geen gezondheidsklachten heeft of krijgt", aldus een woordvoerder. Om welk hotel of welke hotels het gaat is niet bekend. ,,Wel is al duidelijk dat er beveiliging aanwezig zal zijn."
De reizigers krijgen in de loop van de avond de uitslag te horen van hun coronatest. Mochten ze positief testen op corona dan moet nog wel verder worden onderzocht of het gaat om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in Zuid-Afrika is ontdekt. De tweede uitslag moeten ze dus verplicht afwachten in het isolatie-hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moeten in thuisquarantaine, ook als ze een negatieve testuitslag krijgen.
De GGD Kennemerland is verantwoordelijk voor het testen van reizigers op Schiphol. De passagiers uit de twee toestellen, die kort na elkaar zijn geland, zijn gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het ene toestel kwam uit Kaapstad en landde rond 10.30 uur op Schiphol. De andere vlucht, vanuit Johannesburg, kwam rond 11.00 uur aan.
Het gebeurt zelden dat mensen verplicht in een hotel moet verblijven terwijl ze hier in Nederland een eigen woning hebben. In oktober 2020 werd in het Groningse Haren een quarantainehotel ingericht voor asielzoekers uit asielzoekerscentra in de drie noordelijke provincies met corona. Ook zat een groep overwegend oudere Nederlanders afgelopen maand lange tijd vast in een quarantainehotel op het Italiaanse eiland Sardinië.
Het NOC*NSF doet met de sportbonden in Nederland een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te houden en de vrijdagavond afgekondigde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Daarnaast betreurt de koepelorganisatie dat met ingang van zondag de sportaccommodaties dagelijks vanaf 17.00 uur tot en met 05.00 uur gesloten moeten blijven.
,,De sport in Nederland zal zich natuurlijk ook nu weer aan de maatregelen aanpassen", stelt algemeen directeur Marc van den Tweel. ,,Maar het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Over het wel openhouden van de competities en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."
Het stadsbestuur van Parijs heeft het vrijdag verplicht gesteld om op plaatsen waar veel mensen samenkomen voortaan ook in de buitenlucht een mondkapje te dragen. De maatregel wordt nodig geacht omdat het aantal besmettingen in de Franse hoofdstad hard oploopt.
Mondkapjes zijn onder meer verplicht op markten, rond scholen en universiteiten, bij evenementen en in wachtrijen.
In een verklaring schrijft de Parijse politie dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week is opgelopen tot 266 per 100.000 inwoners. In oktober lag het aantal nog tussen de 50 en 100.
De drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's maken zich grote zorgen. ‘Het proberen te leven met het virus en de beperkingen die dat met zich meebrengt, weegt steeds zwaarder op ons allen’, stellen ze vrijdagavond na de coronapersconferentie van het kabinet in een gezamenlijk statement.
© Rijksoverheid — De huidige coronaregels De nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen treft de culturele en creatieve sector hard. Daarom komt het demissionaire kabinet met een nieuw steunpakket van 68 miljoen euro. Daar moet de sector het mee doen tot het eind van het jaar.
Musea, theaters en concertzalen moeten hun deuren vanaf zondag dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat de 1,5 meter afstand verplicht wordt. Er mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten één persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten. De maatregelen gelden in elk geval voor drie weken.
"Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen van internationaal allure is dit een extra harde klap", aldus het ministerie van Cultuur. "Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan."
Verder gaat het ministerie geld dat al was gereserveerd voor lokale en regionale cultuur nu uitkeren. Het gaat om 41,6 miljoen euro voor gemeenten en 9,9 miljoen voor provincies.
Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.
"Dit is echt nodig voor drie weken", benadrukt Rutte. Op 14 december bekijkt het kabinet of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Maar het wordt volgens de premier ook "interessant" om komende week te zien of de maatregelen van twee weken geleden tot een daling van de besmettingen hebben geleid.
Maar: "het kan zijn dat de maatregelen doorlopen in de kersttijd", waarschuwt Rutte. Hij beseft dat dit ook voor ondernemers die in deze tijd van het jaar doorgaan het grootste deel van hun omzet behalen, een moeilijke boodschap is. Daarom is ook besloten de economische steunmaatregelen "door te trekken naar begin volgend jaar".
Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.
Rutte werd gevraagd naar individuele OMT-leden die de afgelopen dagen pleidooien hielden voor strengere maatregelen dan wat er tot dusver was uitgelekt over het OMT-advies.
"Het OMT adviseert ons als team", aldus Rutte. En met de maatregelen die het kabinet nu treft komt het reproductiegetal van het virus weer onder de 1, zegt Rutte, verwijzend naar de modellen. "Je hebt wel te maken met het advies van het team, en niet van individuele leden."
Het kabinet heeft er bijvoorbeeld nog over nagedacht om sport voor jongeren uit te zonderen van de maatregelen. "We hebben daar echt een nachtje over geslapen", maar uiteindelijk is volgens Rutte besloten niet van het OMT-advies af te wijken.
Het OMT-advies wordt altijd pas na de persconferentie openbaar gemaakt door het kabinet, ergens laat in de avond of de nacht.
Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Zo reageren de branches op deze zogeheten avondlockdown.
Belangenorganisatie amateurclubs voetbal wil dat KNVB competitie stillegt
Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar.
De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.
"Het is heel begrijpelijk dat u volgende week sinterklaas wilt vieren", zei premier Mark Rutte. "Maar houd de groep beperkt tot vier gasten vanaf 13 jaar. En doe allemaal een zelftest. Bescherm elkaar. Het is zo belangrijk."
Rutte richtte zich ook specifiek tot ouderen. "De oproep aan opa's en oma's is: wees verstandig. De oudsten zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Pak iets vaker de iPad om te videobellen, of de ouderwetse telefoon."
De politie heeft een groep mensen die zich op en bij de Turfmarkt in Den Haag heeft verzameld, waar demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hun coronapersconferentie houden, gevraagd naar de Koekamp te vertrekken. Dat is een plek waar vaker betogingen plaatsvinden, op enkele honderden meters afstand van de Turfmarkt.
De gemeente Den Haag had mensen eerder opgeroepen niet naar de straat te gaan waar het ministerie van Justitie en Veiligheid zich bevindt. In dat ministerie houden Rutte en De Jonge de persconferentie. Ook heeft de gemeente een noodbevel voor het stadscentrum ingesteld. Wie aantoonbaar uit is op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit het aangewezen gebied verwijdert, kan worden aangehouden.
Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.
Met de uitbreiding van de steun is zo'n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Demissionair premier Mark Rutte roept op de komenden weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen "op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur", waarschuwt hij.
Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.
"We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten", zegt Rutte. "Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn."
Demissionair premier Mark Rutte ‘rekent het’ zichzelf ‘aan’ dat hij burgers te weinig kan overtuigen zich aan basisregels te houden, zoals dat men zich moet laten testen bij klachten. Lees hier het hele verhaal.
De coronaregels worden weer strenger, nu het aantal besmettingen de pan uitrijst. Vanaf zondag moeten we weer vaker thuisblijven en is 's avonds uit eten gaan er niet meer bij. Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij.
Ongeveer honderd demonstranten hebben zich vrijdagavond verzameld bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar om 19.00 uur de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge is begonnen. Net als bij eerdere persconferenties houden de tegenstanders van de coronamaatregelen een lawaaiprotest.
Op doorstroomlocaties waar de coronapas al wordt gevraagd, bijvoorbeeld op beurzen, wordt bovenop de 1,5 meter afstand en het mondkapje nog een maatregel toegevoegd: hier gaat een maximum van één persoon per 5 vierkante meter gelden.
Kinderen van 12 jaar of jonger moeten ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD.
Eerder mochten zij volgens het zogeheten 'snottebellenbeleid' nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.
De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona.