Dit blog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
De Verenigde Staten weren vanaf maandag reizigers uit acht landen in het zuiden van Afrika. Dit vanwege de nieuwe, mogelijk besmettelijkere, coronavariant die daar is aangetroffen. De nieuwe virusversie, die omicron-variant is gedoopt, heeft een groeiend aantal landen doen besluiten vluchten vanuit zuidelijk Afrika te verbieden.
Ook Nederland laat geen reizigers meer toe. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen met de omicron-variant in de VS vastgesteld, meldt het Centrum voor Ziektebeheersing en -Preventie. De B.1.1.529-variant is de vijfde mutatie die door de Wereldgezondheidsorganisatie als 'zorgelijk' wordt bestempeld.De politie en het OM signaleren dat er sprake is van 'uitputting van medewerkers en middelen' door aanhoudende onrust in het land over de coronamaatregelen. Mocht code zwart in de ziekenhuizen van kracht worden, dan is bijstand van defensie 'onvermijdelijk'. ,,Niet vanwege de handhaving van coronamaatregelen, maar om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden en ongeregeldheden te voorkomen en te bestrijden.”
De GGD Brabant Zuidoost heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan de proef, maar DAF-medewerkers hebben deze maand de kans gekregen om op hun werk een vaccinatie te halen. Een succes, aldus DAF. Het bedrijf hoopt op een vervolg.
Voor het eerst sinds ruim vier maanden is op Sint Maarten sprake van 'maar' twintig geregistreerde coronabesmettingen. In de afgelopen maanden lagen de aantallen beduidend hoger, met als dieptepunt 345 besmettingen op 14 augustus.
Op 12 juli kende het eiland negentien besmettingen. Op dat moment waren er in totaal 34 coronadoden, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 75. Vrijdag lagen er geen coronapatiënten meer in het ziekenhuis. Elf mensen zitten momenteel in quarantaine op het eiland, twintig personen moeten in thuisisolatie verblijven.
De overheid benadrukt dat de bevolking nog steeds in publieke ruimtes een mondkapje moet dragen en sociale contacten zo veel mogelijk dient te vermijden. Verder wordt iedereen aangeraden vaak de handen te wassen.
Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen.
Lees hier het volledige artikel.
De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in 50 procent van de gevallen zo te zijn.
MSD vroeg eerder deze week goedkeuring aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de pil in Europa op de markt te mogen brengen. Het EMA moet de aanvraag nog beoordelen, maar gaf Europese overheden alvast toestemming het middel voor te schrijven.
De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang.
Ook Pfizer heeft het EMA om een beoordeling van z'n anti-Covid-pil Paxlovid gevraagd.
© via REUTERS — De anti-Covid-pillen van MSD. Zaterdag is de laatste dag dat niet-essentiële winkels tot 18.00 uur open mogen blijven en horeca tot 20.00 uur. Zondag gaan om 05.00 uur nieuwe coronamaatregelen in en moeten deze bedrijven om 17.00 uur de deuren sluiten.
Horecabezoekers mogen zaterdag nog van hun tafel naar de wc lopen zonder mondkapje, wat zij vanaf zondag wel moeten. Dit geldt op alle plekken waar mensen een vaste zitplek hebben, zoals bioscopen en theaters. Op deze locaties moet vanaf zondag ook weer 1,5 meter afstand worden gehouden.
De maatregelen werden vrijdag door demissionair premier Mark Rutte aangekondigd. De regels gaan pas zondag in om bijvoorbeeld horeca de tijd te geven voorbereidingen te treffen, zoals reserveringen afzeggen en tafels op 1,5 meter afstand zetten.
De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet.
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Een langere schoolvakantie hoort niet bij de aangekondigde maatregelen.
Toen eind vorig jaar de besmettingsgolf opliep, noemde het OMT een langere kerstvakantie ook al als een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen ook geen goed idee.
Het OMT vraagt in het advies ook ,,aandacht voor Black Friday en de risico's die aan de drukte in (winkel)centra verbonden zijn, juist nu maatregelen worden aangescherpt".
Vorige week meldde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de naleving en controle op het coronatoegangsbewijs nog steeds niet was verbeterd. Een week later gaat het nog steeds niet goed. Dat blijkt uit de laatste handhavingscijfers.
Er zijn vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd en zeven keer is een bedrijf gesloten, meldt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Kamer. Verder zijn er afgelopen week minimaal twintig bestuurlijke waarschuwingen gegeven.
Een coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. Bezoekers kunnen met de coronapas aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of dat ze een corona-infectie hebben doorgemaakt.
Naast de pas moet er ook een identiteitsbewijs worden getoond. Vorige week berichtte Grapperhaus aan de Kamer dat er geen enkele sector is waar meer dan pakweg een derde van de bezoekers echt volgens die regel gecheckt wordt.
Het demissionaire kabinet overweegt het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar de niet-essentiële winkels en dienstverlening. Voor het geval deze uitbreiding doorgaat is het ,,kabinet met de sector bezig om een plan uit te werken om de controles van de ondernemers zo te organiseren dat het adequaat, uitvoerbaar en hanteerbaar is", aldus De Jonge.
Voor dat plan zal het kabinet ook geld vrijmaken. Eerder werd al 45 miljoen euro gereserveerd voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren.
De reactie van Europese landen op de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt, is volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Joe Phaahla, ,,onterecht". Voorlopig is nog niet duidelijk of de omikronvariant besmettelijker is dan andere en of de huidige vaccins er werkzaam tegen zijn, zei hij vrijdagavond tijdens een persconferentie.
Phaahla benadrukte dat de inreisverboden die verschillende landen intussen hebben ingesteld voor reizigers uit Zuid-Afrika, volledig ingaan tegen de bestaande normen en standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De bekendmaking van donderdag had alleen maar als doel om de bevindingen van de Zuid-Afrikaanse wetenschappers zo snel mogelijk wereldkundig te maken.
Verschillende landen binnen en buiten Europa hebben vluchten uit zuidelijk Afrika tot nader order opgeschort wegens de omikronvariant. Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Hoewel er nog geen duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de nieuwe coronavirusvariant en de werkzaamheid van de vaccins, hebben de WHO en het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) al hun bezorgdheid geuit. Buiten zuidelijk Afrika is de variant onder meer al vastgesteld in Israël en Hongkong. In Europa meldde België een eerste geval.
© AP — Een jonge vrouw in de township Diepsloot bij Johannesburg krijgt een Pfizer-vaccin tegen Covid-19. Hoewel er nog geen officieel besluit is om (groepen van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren, wordt eind volgende maand al wel de eerste levering verwacht van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bestemd voor kinderen. Het gaat om 42.000 doses met aangepaste kinderdosering, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
De Gezondheidsraad verwacht eind volgende week met een advies te komen over het vaccineren van kinderen die behoren tot een medische risicogroep. Daarna neemt De Jonge een besluit. Het RIVM werkt vooruitlopend hierop al aan scenario's voor de vaccinatie van de kinderen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde eerder deze week dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor kinderen vanaf 5 jaar.
Verder heeft De Jonge via de gezamenlijke inkoopprocedure van de Europese Commissie een reservering geplaatst voor de anti-Covid-pillen Paxlovid van Pfizer en Lagevrio van MSD. Deze pillen zouden volgens de fabrikanten voorkomen dat mensen die positief getest zijn op het coronavirus uiteindelijk ernstig ziek worden. Het EMA moet de geneesmiddelen nog wel goedkeuren.
De kans dat de nu afgekondigde nieuwe coronamaatregelen over drie weken weer worden opgeheven, is volgens ziekenhuizen uiterst klein. Graag hadden ze gezien dat er meer was gedaan tegen het verspreiden van het virus via scholen.
,,Er is een wonder nodig om te zorgen dat we met de kerst zonder dit soort maatregelen zitten’’, stelt bestuursvoorzitter Wim van Harten van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate.
Volgens Van Harten wordt het ‘heel spannend’ of de maatregelen voldoende effect zullen hebben om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen. ,,Het is heel erg te hopen dat er kentering komt, maar met de huidige cijfers wordt de druk op de ziekenhuizen de komende twee à drie weken sowieso groter.’’ Lees hier het volledige artikel.
Het Amerikaanse biotechnologische en farmaceutische bedrijf Moderna is voornemens een specifieke boosterdosis te ontwikkelen voor de nieuwe Omicron-variant van Covid-19, gedetecteerd in Zuid-Afrika en door de WHO als 'zorgwekkend' beschouwd.
,,Moderna zal snel een kandidaat-vaccin ontwikkelen voor een boosterdosis die specifiek bestemd is voor de Omicron-variant", meldt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.
De aankondiging maakt volgens Moderna deel uit van een strategie om te werken aan specifieke boosterdoses voor zorgwekkende varianten. ,,In 2020-2021 omvatte dit al boosterdoses voor de Delta- en Beta-varianten", schreef het bedrijf, en zei dat het ,,herhaaldelijk heeft aangetoond dat het nieuwe kandidaten binnen 60-90 dagen naar het stadium van klinische proeven kan brengen".
Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de Omicron-variant te onderzoeken. ,,We verwachten over twee weken meer data uit onze laboratoriumproeven", zegt BioNTech in een verklaring. ,,Uit deze data moet blijken of voor de nieuwe variant een aanpassing aan ons vaccin noodzakelijk is." Pfizer/BioNTech zegt binnen honderd dagen een nieuw vaccin te kunnen leveren aan patiënten.
Chef-kok Maarten is de wanhoop nabij na de nieuwe coronamaatregelen die de demissionaire premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) vanavond aankondigden. Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Lees hier hoe de branches reageren op deze zogeheten avondlockdown.
Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat dat vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals de voorspelde ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waar eerder op was gerekend. ,,Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is", aldus Gommers.
Zelf was het ic-hoofd samen met 'enkele andere OMT-leden' voorstander van een harde lockdown. Toch zegt Gommers vrede te hebben met het uiteindelijke, minder strikte, OMT-advies, waar het kabinet zich volgens de ic-arts 'aardig' aan heeft gehouden. ,,Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht."
Volgens Gommers is het belangrijkste of mensen zich aan de maatregelen gaan houden. ,,Ik ga ervan uit dat als je dingen afsluit, de contacten afnemen. Maar dan moeten er geen alternatieven worden georganiseerd achter de voordeur." De arts zegt moeilijk in te kunnen schatten of dat gaat gebeuren. ,,Ik hoop van niet."
© ANP — Diederik Gommers. De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat 'het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben.'
Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij riep de landen die volgende week deelnemen aan het ministeriële overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen, zoals de president al eerder had voorgesteld. Op die manier kunnen ze wereldwijd worden geproduceerd. ,,Het nieuws vandaag onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om hier snel op te handelen", aldus Biden.
De nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika en mogelijk besmettelijker dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf hem vrijdag de naam Omicron en bestempelde hem als zorgelijk.
Het Nederlandse bedrijfsleven begrijpt dat extra coronamaatregelen onvermijdelijk zijn, gezien de besmettingscijfers en de dreigende code zwart in de zorg. Wel plaatsen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels.
,,Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden." En de sluitingstijd van 17.00 uur zou voor onder andere theaters, horeca en bioscopen feitelijk bijna hetzelfde zijn als "volledig dicht", omdat ze het normaal juist van de avonden moeten hebben.
De ondernemersorganisaties zijn wel blij met de door het kabinet toegezegde compensatie. ,,Daar hebben we ons de afgelopen weken steeds hard voor gemaakt, want wat er lag was volstrekt onvoldoende."
Een ander positief punt vinden de lobbyclubs dat het kabinet heeft beloofd om te werken aan een plan dat moet voorkomen dat de samenleving in de toekomst steeds weer op slot moet. Premier Mark Rutte gaf op de persconferentie aan een uitnodiging hierover van de sociale partners aan te nemen. De vakbonden en werkgevers, verenigd in de Stichting van de Arbeid, hadden eerder op de dag een handreiking gedaan om gezamenlijk over zo'n plan in gesprek te gaan.
,,Want zonder zo'n plan houden we het met elkaar niet vol. En duidelijk is dat het virus voorlopig nog niet weg is", aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. De ondernemersorganisaties zien naar eigen zeggen ook dat het draagvlak voor de coronamaatregelen aan het afbrokkelen is. Perspectief op een uitweg uit de coronacrisis zou nu ontbreken.
De aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde zijn 'gezwabber' en gebaseerd op 'ongefundeerd optimisme', zegt Jaap Kappert, bestuurslid van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hij vindt het kabinet 'hardleers' omdat het niet hard genoeg ingrijpt. ,,Het virus houdt zich niet aan politieke compromissen."
Als voorbeeld noemt Kappert de sluitingstijd van 17.00 uur voor niet-essentiële winkels. ,,Daar houdt het virus geen rekening mee."
Wat het kabinet dan wel had moeten besluiten, is volgens Kappert aan de politiek, als er maar één lijn wordt getrokken. ,,Met een consistent beleid krijg je beter gedrag van de bevolking. Mensen weten niet nu niet meer waar ze aan toe zijn." Lees hier meer over hoe Nederland reageert op de maatregelen.
Het kabinet legt de horeca 'feitelijk plat', maar komt verder met 'halfzachte maatregelen', concludeert voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij vreest dat de impact van de pandemie op deze manier 'nog lang bij ons zal blijven' en noemt de gevolgen voor de horecabranche niet te overzien. Wel vindt de branchevoorman het goed dat er nu serieus werk wordt gemaakt van een aanvulling op het huidige compensatiepakket. Lees hier het hele verhaal.
De ongeveer 600 passagiers die vrijdag in twee toestellen van de KLM in Nederland zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, moeten in isolatie in een hotel als ze positief worden getest op corona. Dat laat de GGD Kennemerland weten. De uitslagen waren rond 20.30 uur nog niet binnen. ,,De hotel-isolatie zal zeven dagen duren voor mensen met klachten en vijf dagen voor wie geen gezondheidsklachten heeft of krijgt", aldus een woordvoerder. Om welk hotel of welke hotels het gaat is niet bekend. ,,Wel is al duidelijk dat er beveiliging aanwezig zal zijn."
De reizigers krijgen in de loop van de avond de uitslag te horen van hun coronatest. Mochten ze positief testen op corona dan moet nog wel verder worden onderzocht of het gaat om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in Zuid-Afrika is ontdekt. De tweede uitslag moeten ze dus verplicht afwachten in het isolatie-hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moeten in thuisquarantaine, ook als ze een negatieve testuitslag krijgen.
De GGD Kennemerland is verantwoordelijk voor het testen van reizigers op Schiphol. De passagiers uit de twee toestellen, die kort na elkaar zijn geland, zijn gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het ene toestel kwam uit Kaapstad en landde rond 10.30 uur op Schiphol. De andere vlucht, vanuit Johannesburg, kwam rond 11.00 uur aan.
Het gebeurt zelden dat mensen verplicht in een hotel moet verblijven terwijl ze hier in Nederland een eigen woning hebben. In oktober 2020 werd in het Groningse Haren een quarantainehotel ingericht voor asielzoekers uit asielzoekerscentra in de drie noordelijke provincies met corona. Ook zat een groep overwegend oudere Nederlanders afgelopen maand lange tijd vast in een quarantainehotel op het Italiaanse eiland Sardinië.
Het NOC*NSF doet met de sportbonden in Nederland een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te houden en de vrijdagavond afgekondigde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Daarnaast betreurt de koepelorganisatie dat met ingang van zondag de sportaccommodaties dagelijks vanaf 17.00 uur tot en met 05.00 uur gesloten moeten blijven.
,,De sport in Nederland zal zich natuurlijk ook nu weer aan de maatregelen aanpassen", stelt algemeen directeur Marc van den Tweel. ,,Maar het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Over het wel openhouden van de competities en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."
Het stadsbestuur van Parijs heeft het vrijdag verplicht gesteld om op plaatsen waar veel mensen samenkomen voortaan ook in de buitenlucht een mondkapje te dragen. De maatregel wordt nodig geacht omdat het aantal besmettingen in de Franse hoofdstad hard oploopt.
Mondkapjes zijn onder meer verplicht op markten, rond scholen en universiteiten, bij evenementen en in wachtrijen.
In een verklaring schrijft de Parijse politie dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week is opgelopen tot 266 per 100.000 inwoners. In oktober lag het aantal nog tussen de 50 en 100.
De drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's maken zich grote zorgen. ‘Het proberen te leven met het virus en de beperkingen die dat met zich meebrengt, weegt steeds zwaarder op ons allen’, stellen ze vrijdagavond na de coronapersconferentie van het kabinet in een gezamenlijk statement.
© Rijksoverheid — De huidige coronaregels De nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen treft de culturele en creatieve sector hard. Daarom komt het demissionaire kabinet met een nieuw steunpakket van 68 miljoen euro. Daar moet de sector het mee doen tot het eind van het jaar.
Musea, theaters en concertzalen moeten hun deuren vanaf zondag dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat de 1,5 meter afstand verplicht wordt. Er mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten één persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten. De maatregelen gelden in elk geval voor drie weken.
"Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen van internationaal allure is dit een extra harde klap", aldus het ministerie van Cultuur. "Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan."
Verder gaat het ministerie geld dat al was gereserveerd voor lokale en regionale cultuur nu uitkeren. Het gaat om 41,6 miljoen euro voor gemeenten en 9,9 miljoen voor provincies.
Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.
"Dit is echt nodig voor drie weken", benadrukt Rutte. Op 14 december bekijkt het kabinet of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Maar het wordt volgens de premier ook "interessant" om komende week te zien of de maatregelen van twee weken geleden tot een daling van de besmettingen hebben geleid.
Maar: "het kan zijn dat de maatregelen doorlopen in de kersttijd", waarschuwt Rutte. Hij beseft dat dit ook voor ondernemers die in deze tijd van het jaar doorgaan het grootste deel van hun omzet behalen, een moeilijke boodschap is. Daarom is ook besloten de economische steunmaatregelen "door te trekken naar begin volgend jaar".
Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.
Rutte werd gevraagd naar individuele OMT-leden die de afgelopen dagen pleidooien hielden voor strengere maatregelen dan wat er tot dusver was uitgelekt over het OMT-advies.
"Het OMT adviseert ons als team", aldus Rutte. En met de maatregelen die het kabinet nu treft komt het reproductiegetal van het virus weer onder de 1, zegt Rutte, verwijzend naar de modellen. "Je hebt wel te maken met het advies van het team, en niet van individuele leden."
Het kabinet heeft er bijvoorbeeld nog over nagedacht om sport voor jongeren uit te zonderen van de maatregelen. "We hebben daar echt een nachtje over geslapen", maar uiteindelijk is volgens Rutte besloten niet van het OMT-advies af te wijken.
Het OMT-advies wordt altijd pas na de persconferentie openbaar gemaakt door het kabinet, ergens laat in de avond of de nacht.
Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Zo reageren de branches op deze zogeheten avondlockdown.
Belangenorganisatie amateurclubs voetbal wil dat KNVB competitie stillegt
Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar.
De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.
"Het is heel begrijpelijk dat u volgende week sinterklaas wilt vieren", zei premier Mark Rutte. "Maar houd de groep beperkt tot vier gasten vanaf 13 jaar. En doe allemaal een zelftest. Bescherm elkaar. Het is zo belangrijk."
Rutte richtte zich ook specifiek tot ouderen. "De oproep aan opa's en oma's is: wees verstandig. De oudsten zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Pak iets vaker de iPad om te videobellen, of de ouderwetse telefoon."
De politie heeft een groep mensen die zich op en bij de Turfmarkt in Den Haag heeft verzameld, waar demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hun coronapersconferentie houden, gevraagd naar de Koekamp te vertrekken. Dat is een plek waar vaker betogingen plaatsvinden, op enkele honderden meters afstand van de Turfmarkt.
De gemeente Den Haag had mensen eerder opgeroepen niet naar de straat te gaan waar het ministerie van Justitie en Veiligheid zich bevindt. In dat ministerie houden Rutte en De Jonge de persconferentie. Ook heeft de gemeente een noodbevel voor het stadscentrum ingesteld. Wie aantoonbaar uit is op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit het aangewezen gebied verwijdert, kan worden aangehouden.
Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.
Met de uitbreiding van de steun is zo'n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Demissionair premier Mark Rutte roept op de komenden weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen "op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur", waarschuwt hij.
Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.
"We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten", zegt Rutte. "Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn."
Demissionair premier Mark Rutte ‘rekent het’ zichzelf ‘aan’ dat hij burgers te weinig kan overtuigen zich aan basisregels te houden, zoals dat men zich moet laten testen bij klachten. Lees hier het hele verhaal.
De coronaregels worden weer strenger, nu het aantal besmettingen de pan uitrijst. Vanaf zondag moeten we weer vaker thuisblijven en is 's avonds uit eten gaan er niet meer bij. Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij.
Ongeveer honderd demonstranten hebben zich vrijdagavond verzameld bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar om 19.00 uur de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge is begonnen. Net als bij eerdere persconferenties houden de tegenstanders van de coronamaatregelen een lawaaiprotest.
Op doorstroomlocaties waar de coronapas al wordt gevraagd, bijvoorbeeld op beurzen, wordt bovenop de 1,5 meter afstand en het mondkapje nog een maatregel toegevoegd: hier gaat een maximum van één persoon per 5 vierkante meter gelden.
Kinderen van 12 jaar of jonger moeten ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD.
Eerder mochten zij volgens het zogeheten 'snottebellenbeleid' nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.
De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona.
Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het "de naleving ten goede" als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op 1,5 meter afstand en het afzeggen van reserveringen.
Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.
Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen.
Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij.
Het kabinet heeft de afgelopen weken veelvuldig gehamerd op naleving van de basismaatregelen tegen het coronavirus. Toch zijn de besmettingscijfers blijven oplopen. En uit allerlei onderzoeken blijkt volgens Rutte dat "ons gedrag sinds 12 november beperkt is veranderd". Nog altijd laat een meerderheid zich bij klachten niet testen.
Er kunnen minder mensen naar de horeca, het theater, bioscoop en doorstroomlocaties zoals beurzen. Dat komt omdat het demissionaire kabinet hier de 1,5 meter afstand verplicht in de strijd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook moeten hier mondkapjes tijdens het lopen worden gedragen.
Een mondkapje en 1,5 meter afstand wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt.
Het kabinet scherpt het thuiswerkadvies verder aan, meldt demissionair premier Mark Rutte. Nu geldt nog: 'werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. Dat wordt nu: 'werk thuis, kan dat niet, houd dan op het werk altijd 1,5 meter afstand'.
Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.
De strengere maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigt, gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen.
De nieuwe maatregelen komen bovenop de adviezen en maatregelen die eerder werden ingesteld. Daarbij gaat het om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, mondkapjesplicht, geen publiek bij sport en maximaal 1250 mensen in zalen. Ook is er al een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in cultuur en horeca.
Rutte: Ondernemers die hard getroffen worden laten we niet in de steek. Afschuwelijk dat zij opnieuw met strenge maatregelen te maken krijgen. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd.
Nieuwe coronamaatregelen gaan zondag om 05.00 uur in en gelden in ieder geval tot en met 18 december
Rutte: ,,We zijn niet doof voor kritiek. Ongetwijfeld zal uit allerlei evualaties blijken hoe terecht die kritiek was. Er is geen manier om dit foutloos te doen. We proberen mensen steeds opnieuw te overtuigen van belang van naleven basisregels. Blijkbaar slagen we, en ik slaag ikzelf, er minder goed in dat verhaal over het voetlicht te brengen."
Rutte: ,,De laatste weken denk ik terug aan tv-toespraak in 2020, waarmee Nederland op slot ging. Toen hadden we elke dag hogere besmettingscijfers, en een groei in patienten in ziekenhuizen. Ook toen hoorden we luidere noodkreten van zorgpersoneel. Help ons, doe iets. Het grote veschil is dat de meesten van ons zijn gevaccineerd. Gelukkig maar, wie is gevaccineerd, heeft 25 keer kleinere kans dan op ic terecht te komen. Haal die prik, en bescherm jezelf."
De gemeente Den Haag heeft voor het centrum van de stad een noodbevel afgekondigd. Mensen die aantoonbaar uit zijn op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit dit gebied verwijderen, kunnen worden aangehouden, meldt de gemeente op Twitter.
De gemeente maakte de maatregel bekend kort voor het begin van de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge over de nieuwe coronamaatregelen. Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit. Op de Turfmarkt, de straat waar onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn, gooiden tegenstanders van coronabeperkingen toen stenen en vuurwerk naar de politie.
Demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven straks om 19.00 uur een persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen. De persconferentie is hier live te volgen.
Nederlanders kunnen van en naar Zuid-Afrika blijven vliegen ondanks het vrijdag ingestelde inreisverbod wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Dat zeggen KLM en het ministerie van Infrastructuur. ,,Door Zuid-Afrika zijn er geen nieuwe restricties ingesteld", aldus een woordvoerster van KLM. Er worden volgens haar geen voorwaarden gesteld aan mensen die naar Zuid-Afrika willen vliegen. Het inreisverbod terug naar Nederland geldt niet voor Nederlanders en andere EU-burgers.
Vanuit de overheid luidt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Afrika te gaan en dus niet op vakantie. Nederlanders kunnen terug naar huis en EU-burgers mogen doorreizen op weg naar hun thuisland. Er geldt wel een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen, aldus KLM. Het gaat onder meer om luchtvaartpersoneel, medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Volgens KLM is dat "best een grote groep". Ook voor hen geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.
Een half uur voor de persconferentie staan enkele tientallen betogers bij het Centraal Station in Den Haag, niet ver van de Turfmarkt. De route van het Centraal Station naar de Turfmarkt is afgezet. Op en bij de Turfmarkt staan veel busjes van de politie en de marechaussee. Ook op en rond de Koekamp is veel politie op de been.
Frankrijk stelt in zijn Caribische departementen Guadeloupe en Martinique de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel uit tot het einde van het jaar. Sinds de aankondiging twee weken geleden van de vaccinatieplicht, die al geldt op het Franse vasteland, is het er onrustig. Met het uitstel hoopt de Franse regering een einde te maken aan de coronarellen op de eilanden.
Donderdag staken relschoppers op Martinique een overheidsgebouw in brand en vielen ze journalisten aan. Bij het geweld raakten meerdere politieagenten gewond. Op Guadeloupe zijn de afgelopen week winkels in brand gestoken en is geschoten op agenten en brandweerlieden. Wegens het geweld geldt op de eilanden een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur.
Het Franse ministerie van Gezondheid zei vrijdag in een verklaring dat alle Franse departementen zich aan de wet moeten houden, maar dat bij de invoering rekening moet worden gehouden met de "gezondheids- en sociale omstandigheden van deze twee gebieden".
© EPA — President Emmanuel Macron Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat volgens Brusselse bronnen om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. De maatregel moet de opmars vertragen van een nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus die in die contreien is opgedoken.
Nederland maakte eerder op de dag, net als veel andere EU-lidstaten, al bekend geen vluchten meer toe te laten uit het zuiden van Afrika. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge hield het toen nog bij zes landen; Mozambique ontbrak.
Onder anderen EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Het Amsterdamse Mercatorplein en omgeving zijn vanaf 18.00 uur door burgemeester Femke Halsema aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen in het gebied preventief gefouilleerd kan worden.
Aanleiding hiervoor zijn de berichten die de politie heeft gekregen dat personen vrijdagavond uit zijn op ongeregeldheden op en rond het Mercatorplein. ,,Dit past bij de verwachting van mogelijke onrust in de rest van het land", aldus de gemeente. In het hele land worden demonstraties en mogelijk ook rellen verwacht naar aanleiding van de persconferentie waarin strengere coronamaatregelen worden aangekondigd.
De Amsterdamse politie laat weten voorbereid te zijn op verschillende scenario's.
© ANP — Burgemeester Femke Halsema De gemeente Den Haag roept mensen op om niet naar de straat te gaan waar demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie geven over de nieuwe coronamaatregelen. Demonstranten kunnen naar de Koekamp gaan, tegenover station Den Haag Centraal.
Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit. Op de Turfmarkt, de straat waar onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn, gooiden tegenstanders van coronabeperkingen stenen en vuurwerk naar de politie.
Rond de persconferentie vrijdagavond zijn geen demonstraties aangemeld, laat de gemeente weten. Dat was bij de vorige onlusten ook niet zo. Daarom is de politie vrijdag "op verschillende plekken in het centrum zichtbaar aanwezig".
Zwangeren zouden een boosterprik tegen het coronavirus moeten nemen. Dat adviseert de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap "met nadruk" aan alle zwangeren, ongeacht de termijn van de zwangerschap.
Eerder dit jaar adviseerde de werkgroep alle zwangeren al om zich in te laten enten tegen corona, met een mRNA-vaccin. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins.
Dat advies geldt dus ook voor de boosterprik. De prik moet minimaal zes maanden na de tweede dosis worden gezet. Vrouwen die ondanks hun eerdere inentingen toch een coronabesmetting hebben gehad, moeten tot zes maanden na die infectie wachten.
Daarnaast ziet de werkgroep "geen bezwaar" tegen een (extra) coronaprik voor mensen die proberen om een kind te krijgen en ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het veilig.
Momenteel krijgen onder meer ouderen en mensen in de zorg een boosterprik. In die laatste groep zitten dus ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
In de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap zitten afgevaardigden van verschillende organisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Prinses Beatrix heeft haar boosterprik met het coronavaccin al gekregen. Dat vertelde de 83-jarige prinses vrijdag tijdens een bezoek aan een coronateststraat op Curaçao.
Bij het bezoek aan de GGD in Willemstad werd de prinses bijgepraat over het testbeleid op het eiland en de huidige stand van zaken. De prinses sprak met coronahulpverleners en met Joey Alcalá, beleidsmedewerker bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Op Curaçao geldt als coronamaatregel dat iedereen 2 meter afstand van elkaar moet houden. Die regel werd niet altijd in acht genomen. Tijdens het bezoek werd er niemand getest. Het is sowieso niet erg druk bij de teststraat; op een drukke ochtend zijn er drie à vier mensen die zich laten testen, aldus een van de medewerkers.
Ook Amsterdam en Maastricht hebben een noodverordening afgekondigd uit vrees voor rellen. De noodverordening geldt vanaf 18.00 uur vrijdagavond, in Maastricht geldt het tot dinsdagochtend 06.00 uur.
Eerder vrijdag kondigden de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek al een noodverordening af om rellen snel de kop in te kunnen drukken.
Burgemeester Annemarie Penn nam deze maatregel na signalen over mogelijke ongeregeldheden in Maastricht. Op grond van de noodverordening mag in de Limburgse hoofdstad niemand het gezicht deels of volledig bedekken. Ook is er een samenscholingsverbod en een verbod op het hebben van vuurwerk. De politie kan preventief fouilleren.
,,We willen er alles aan doen om onze stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen", aldus Penn. ,,Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart, want geweld is echt nooit een oplossing."
Het kabinet kan de avondklok weer invoeren als het nodig is, maar volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is dit 'een laatste redmiddel'. Volgens hem geeft de wet nu al ruimte voor een herinvoering van de maatregel. Wel benadrukt de minister dat het kabinet 'uiterste middelen niet meteen moet inzetten'.
Eerder dit jaar gold ook een avondklok, van eind januari tot en met eind maart. Die heeft volgens het Outbreak Management Team (OMT) goed geholpen tegen de verspreiding van het virus, zegt Grapperhaus. Wat het exacte effect van de maatregel toen was, 'wordt nog precies becijferd'. De minister roept iedereen op zich aan de coronaregels te houden, zodat het herinvoeren van de avondklok niet nodig is.
De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is ,,op al dan niet aangekondigde demonstraties".
Politiebonden kondigden donderdag stiptheidsacties en werkonderbrekingen aan, te beginnen bij de mobiele eenheid (ME). De politiebonden benadrukken vrijdagmiddag in een gezamenlijke verklaring: ,,Het is niet waar dat de inzetbaarheid van de politie dit weekend al minder groot zal zijn door vakbondsacties. Dat bericht doet de ronde via sociale media, maar is totaal ongegrond. De gisteren aangekondigde stiptheidsacties en werkonderbrekingen zullen binnen afzienbare tijd van start gaan, maar de voorbereidingen vragen nog enige tijd. Laat je dus niet misleiden door dit fake news."
In het gezamenlijke persbericht schrijven de politiebonden dat het korps ,,de inzetbare sterkte voor de komende dagen maximaal heeft opgeschaald". Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt dat de ME dit weekend volop inzetbaar is.
De bonden: ,,Het is ondenkbaar dat wij onze leden in zo'n gespannen situatie zouden oproepen tot acties. Dat zou in strijd zijn met ons verantwoordelijkheidsgevoel en het plichtsbesef van onze leden. Die zouden aan zo'n oproep ook gewoon geen gehoor geven."
Sinds vrijdag 12 uur geldt er een vliegverbod voor vluchten uit landen in zuidelijk Afrika. Het gaat om Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod is van kracht tot en met 4 december 23.59 uur, zo heeft het kabinet besloten.
De maatregel moet de verspreiding tegengaan van de nieuwe besmettelijke variant van het coronavirus (B 1.1.529), die in het zuidelijk deel van Afrika rondwaart.
Voor inwoners van Nederland en EU-burgers op doorreis naar het land waar zij wonen geldt een uitzondering, net als voor medisch personeel dat zich inzet voor de bestrijding van het coronavirus. Voor deze uitzonderingen kunnen vluchten blijven gaan. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen of zij vluchten blijven uitvoeren. Ook vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod.
Reizigers die bij uitzondering naar Nederland mogen reizen, doen dat met een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur oud en moeten na aankomst in quarantaine. Die duurt in principe tien dagen maar kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort tot vijf dagen.
'Passagiers van de vluchten die al onderweg waren naar Nederland voordat het vliegverbod van kracht werd, doen na de landing een PCR-test en gaan in quarantaine', luidt het.
Een gevaccineerde moet pas na een jaar zijn Europese coronareisbewijs verliezen wanneer die voor die tijd geen boosterprik heeft gehaald. Daarvoor pleit de internationale brancheorganisatie van de luchtvaart IATA. De luchtvaartsector vreest dat veel mensen niet genoeg tijd hebben om binnen negen maanden een extra inenting te krijgen. Niet alle EU-landen bieden immers al zo'n boosterprik aan, aldus de organisatie.
Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Die herhaalprikken zijn bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door de coronavaccins blijkt mettertijd af te nemen. De nieuwe aanbeveling is vanaf 10 januari van kracht. IATA vreest dat mensen die voor april 2021 al volledig zijn gevaccineerd, onder wie veel mensen die in de zorg werken, niet genoeg tijd hebben om die tijd een boosterprik te halen.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft er geen goed woord voor over dat jongeren in de grensregio in het weekend met partybussen naar Duitsland gaan om daar te feesten.
,,Dat is verkeerd", zegt Grapperhaus. ,,Bovendien, het leidt er alleen maar toe dat je de kans loopt dat je allemaal besmettingen veroorzaakt, daar of hier. Dat betekent alleen maar meer ellende. Doe dit nou niet, volg onze adviezen", luidt de oproep van de minister.
RTV Oost berichtte vrijdag over het fenomeen. Honderden tieners maken wekelijks de oversteek naar de oosterburen, waar het nachtleven niet is gesloten. Nederlandse touringcarbedrijven vervoeren de jongeren. Mondkapjes worden niet gedragen in de bussen, berichtte de zender.
Ouderen in het oosten van Gelderland worden per direct niet meer geholpen met bijvoorbeeld douchen of aankleden. Dit is besloten door verpleeg- en verzorgingshuizen én thuiszorg, vanwege de enorme coronadruk op deze organisaties.
Minister De Jonge heeft fase 2D afgekondigd van het zogenaamde Opschalingsplan COVID-19. Dat betekent dat het in de ziekenhuizen alle hens aan dek is, en dat bijvoorbeeld chemotherapie en transplantaties kunnen worden uitgesteld. Wat het verder inhoudt, dat leggen we hier uit.
De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen hebben beloofd hun vaccin 'onmiddellijk' aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Er zijn dus voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een verontrustende nieuwe variant als die uit Zuid-Afrika, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Von der Leyen heeft vrijdag overlegd met de fabrikanten en met wetenschappers over de nieuwe variant, laat ze weten. ,,We nemen het nieuws over de nieuwe, meervoudig gemuteerde Covid-variant heel serieus", zegt Von der Leyen. ,,Het is nu belangrijk dat wij allemaal in Europa snel, beslist en eensgezind handelen."
Veel EU-landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van de commissie om vluchten uit zuidelijk Afrika niet langer toe te laten. Maar de variant is al in Europa. In België is vrijdag een eerste besmetting vastgesteld.
Michel Zwaan en Aruna Mohan runnen een Bed & Breakfast in Zuid-Afrika. Wij spraken ze over de nieuwe coronamutatie die opgedoken is in het land:
De Nederlandse cricketteams zijn precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek. De mannen spelen vandaag in Zuid-Afrika en de vrouwen zitten voor een kwalificatietoernooi in Zimbabwe. Nu er een vliegverbod geldt voor alle vluchten voor alle vluchten vanuit landen in zuidelijk Afrika vanwege zorgen om een nieuwe coronavariant, weten ze nog niet hoe ze weer thuis komen.
Vaccinfabrikanten hoeven vanaf volgend jaar geen toestemming meer te vragen als ze in de Europese Unie gemaakte coronavaccins willen exporteren. De EU heeft inmiddels meer dan genoeg vaccins voor eigen gebruik, zelfs om iedereen een boosterprik te geven.
De Europese Commissie stelde de exporttoets begin dit jaar in, toen de hele wereld aasde op de schaarse eerste coronavaccins. De maatregel moest voorkomen dat bijvoorbeeld AstraZeneca de EU nog langer zou laten wachten op door haar bestelde vaccins, maar ondertussen wel zou leveren aan het Verenigd Koninkrijk of aan andere landen. Zorgen dat de toets de reputatie van de EU als voorvechter van vrijhandel zou schaden, moesten wijken.
De toets verdwijnt op 1 januari, kondigt een woordvoerder van de Europese Commissie aan. Wel komt er 'een nieuw controlemechanisme' voor terug waardoor het dagelijks bestuur van de EU op de hoogte blijft van de uitvoer van vaccins, zegt ze.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 21.350 positieve coronatests gemeld. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor blijft het gemiddelde ook vrijwel gelijk.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 155.803 positieve tests. Dat komt neer op 22.258 nieuwe gevallen per dag, een fractie hoger dan het gemiddelde in de week tot en met donderdag.
Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de elfde dag op rij heeft.
Het RIVM registreerde de afgelopen dag 59 sterfgevallen van coronapatiënten. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
Er liggen momenteel 2598 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.
Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer. De bezetting op de intensive cares daalde juist met twee naar 528.
Veertien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Nijmegen hebben de ouders van hun leerlingen vrijdag een brief gestuurd, waarin zij waarschuwen voor rellen tijdens een inmiddels verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen, die zondag in Nijmegen gehouden zou worden. De scholen roepen ouders op om alert te zijn op wat hun kinderen doen. Als de scholen concrete aanwijzingen hebben voor geplande rellen of betrokkenheid bij opstootjes zullen zij melding doen bij de politie, schrijven de schooldirecties.
Volgens @voCampus, het samenwerkingsverband van de scholen, verwachtte de politie Gelderland-Zuid dat er veel jongeren zouden meedoen met rellen rond de demonstratie. Er zouden meerdere oproepen op social media zijn geplaatst en gedeeld. De scholen vinden dat het hun verantwoordelijkheid is om dergelijke informatie te delen met de ouders.
Mentoren en docenten zullen met leerlingen praten, staat in de brief. De scholen roepen ouders op om dat ook te doen.
In België is, naar nu blijkt, afgelopen maandag iemand positief getest op de nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus. Dat is voor Europa een primeur. Een tweede mogelijk geval wordt nog onderzocht, melden Belgische media.
Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich ,,schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".
,,Als je het zo hard ziet oplopen, moet je die kentering forceren", zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In het hele land worden planbare operaties uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect.
Komt Sinterklaas dit jaar wél of toch níet op bezoek? De ene Sinterklaascentrale is er nog niet uit, de ander sluit alvast de boel. Weer een ander verzint een creatieve oplossing. Lees hier hoe verschillende centrales omgaan met geplande huisbezoeken in de huidige coronasituatie.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigt fase 2D voor alle ziekenhuizen af. Dat wil zeggen dat, door het oplopende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, planbare operaties overal worden uitgesteld. Al het ziekenhuispersoneel wordt ingezet voor kritieke ingrepen en coronazorg, aldus De Jonge.
De fase gaat direct in en de ziekenhuizen stellen planbare zorg dus vanaf vandaag massaal uit. Indien noodzakelijk en 'medisch aanvaardbaar' worden zelfs ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Van januari tot mei was fase 2D door de drukte in ziekenhuizen ook van kracht
,,Alle heup-, knie- en staaroperaties moeten dus overal stoppen", zei De Jonge na de ministerraad. ,,Om handen vrij te spelen, zodat ook de covidzorg door kan gaan. Voor de zoveelste keer horen mensen dat hun operatie wordt afgebeld. Kom helpen in het ziekenhuis, zeggen we ook. Help je collega's op de covid-afdeling, help ze op de ic.”
De ziekenhuizen moeten de ic-capaciteit uitbreiden van duizend naar 1150 bedden, daarna moet nog een tijdelijke uitbreiding naar 1350 bedden mogelijk zijn. Defensie gaat de ziekenhuizen daarbij helpen. Pas dan is 'code zwart' - het moment dat niet iedereen meer kans maakt op een plek - in beeld, zegt De Jonge.De Belgische premier De Croo kondigt een versnelde toediening van boosterprikken in zijn land aan. Wie Janssen of AstraZeneca heeft gekregen moet binnen vier maanden een extra vaccinatie kunnen halen, bij Pfizer en Moderna wordt dat zes maanden.
België boekt de laatste dagen recordaantallen coronagevallen. Ruim een week geleden werden de coronamaatregelen al aangescherpt, maar dat blijkt niet genoeg. ,,Het virus heeft ons verschalkt", constateert de premier.
De Croo doet daarom een oproep aan de Belgen om 'een inspanning te doen ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden'. Ook wijst hij op het dragen van mondkapjes. ,,Op dit moment kunnen we elke vorm van bescherming gebruiken.''
De Croo is 'ervan overtuigd dat we met een aanpassing van ons eigen gedrag en onze solidariteit we ons er opnieuw zullen kunnen doorslaan'. Verder komen er inloopcentra waar mensen zich kunnen laten testen.
De scholen in België blijven open, ook al blijken die een belangrijke spil in de verspreiding van het virus. Wel komen er strengere voorschriften. Zo moeten groepen mogelijk beter worden gescheiden en wordt een mondkapje vaker verplicht.
Medicijnmaker Merck meldt op basis van recente onderzoeksresultaten dat de coronapil molnupiravir die het bedrijf samen met Ridgeback Biotherapeutics in ontwikkeling heeft toch minder goed beschermd tegen ernstige klachten, ziekenhuisopname en overlijden, dan eerder werd gezegd. In oktober zou het medicijn een afname van zo'n 50 procent hebben getoond, maar de huidige cijfers liggen 30 procent lager. Het eerste onderzoek richtte zich op 775 patiënten, terwijl voor de update 1400 patiënten werden gevolgd.
Sommige mensen zijn al drie keer bij de priklocatie geweest om gevaccineerd te worden, maar haken bij het zien van de naald tóch nog af. Prikangst! Dat is waar vaccinatiehond Sara om de hoek komt kijken. Een aai over de bol van de aandoenlijke viervoeter moet bange mensen geruststellen. Dit weekend draait ze haar eerste prikuurtje in Dordrecht.
© GGD Zhz — Hulphond Sara is dit weekend op de priklocatie in Dordrecht. Het aantal lastminutereserveringen bij restaurants stroomt binnen in aanloop naar de verwachte nieuwe coronamaatregelen, melden online reserveringssystemen Eet.nu, Heerlijk.nl, BookDinners en Resengo. ,,Mensen willen toch snel nog even uit eten.'' Ook merken de platforms dat restaurants vanaf morgen weer opengaan voor afhalen.
De nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant lijkt nog besmettelijker dan de deltavariant die op het ogenblik de Europese Unie in grote problemen brengt, zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst, die Belgische overheid adviseert.
,,Dit is een grote nieuwe zorg", zegt Van Ranst. De nieuwe variant is volgens hem het gesprek van de dag onder zijn vakgenoten. ,,De pandemie is een dik boek, en we hebben nog lang niet het laatste hoofdstuk opengeslagen."
Mogelijk zijn de beschikbare coronavaccins volgens de viroloog er ook minder goed tegen opgewassen, doordat de variant op veel verschillende onderdelen afwijkt van die waarop de vaccins zijn afgestemd.
Een woordvoerder van het Duitse BioNTech laat weten dat het ongeveer twee weken duurt om vast te stellen of het vaccin van Pfizer/BioNTech effectief is tegen de recent in zuidelijk Afrika ontdekte virusvariant. ,,We verwachten over uiterlijk twee weken meer gegevens van de tests in laboratoria'', klinkt het.
Dan pas is duidelijk of B.1.1.529 een zogeheten ontsnappingsvariant is, een coronaversie waartegen het vaccin niet goed werkt. Mocht dat het geval zijn dan moet het vaccin worden aangepast. Volgens de farmaceut kan dat, als de variant zich verspreidt, 'vrij snel' geregeld worden.Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, worden in het vliegtuig op de luchthaven vastgehouden. In overleg met de GGD worden zij getest op corona, dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.
RIVM-viroloog Chantal Reusken zegt dat het waarschijnlijk zeer lastig wordt om de nieuwe en vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden.
De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. ,,Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen." Volgens Reusken zijn er 'nog geen aanwijzingen' dat de variant nu al in Nederland is.
Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft een aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet van zondag geweigerd. Hij heeft dat gedaan op advies van politie en koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie in de Nijmeegse driehoek ,,vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen".
België hoopt een nieuwe besmettingsgolf te bedwingen door de horeca om elf uur 's avonds te sluiten. Er gaat er een beperking van maximaal zes personen aan een tafel gelden. Privéfeestjes worden de komende weken verboden en ook het nachtleven gaat wederom op slot.
Bij sportwedstrijden en -trainingen in binnenruimtes mag geen publiek meer worden toegelaten. Buiten zou er wel nog steeds publiek aanwezig mogen zijn. Kerstmarkten zouden kunnen doorgaan als er gebruik wordt gemaakt van mondkapjes. Publiek bij evenementen binnen, moeten zitten. De maatregelen gelden vanaf morgen.De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het gevaar van de nieuwe coronavariant B.1.1.529 pas over enkele weken helemaal duidelijk is. Volgens onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, bevat het veel mutaties ten opzichte van de reeds bekende varianten.
Het zou daardoor mogelijk nog besmettelijker zijn dan de deltavariant. Meer onderzoek is echter nodig. Vandaag overleggen WHO-experts of de mogelijke gevaren van de virusvariant en of deze al als 'zorgelijk' aangemerkt moet worden. Na het overleg volgen meer handvatten om maatregelen te nemen.Pavle ‘Yoppa’ Kostić, de voormalige League of Legends-prof, is overleden aan de gevolgen van Covid-19, maakt Fortuna Esports bekend. De organisatie beheert de Esports Balkan League en meldt via het Twitter-account van deze liga het trieste nieuws. Yoppa speelde voor onder andere Schalke 04, Team Vitality en MAD Lions. De Serviër is 23 jaar geworden.
Freek Vonk zit met zijn cameraploeg vast in Namibië, nu er een vliegverbod geldt voor alle vluchten uit landen in zuidelijk Afrika. De tv-bioloog, die in het land was voor opnames voor het programma Freeks Wilde Wereld, grapt erover op Instagram. ‘Ken je dat verhaal van die cameraploeg die zondag terug zou vliegen uit Namibië?’
© ANP Kippa — Freek zit vast in Namibië met zijn cameraploeg. Of het inderdaad om B.1.1.529 gaat 'is niet zeker, maar het kan wel', zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst over twee mogelijke besmettingen met de virusmutatie die recent in zuidelijk Afrika is opgedoken. Uit angst voor de nieuwe variant sloten vandaag meerdere landen de grenzen voor vluchten uit Zuid-Afrika en omliggende regio.
België onderzoekt twee de mogelijke besmettingsgevallen met B.1.1.529 en komt later vandaag met uitsluitsel, zegt Van Ranst tegen de krant Het Laatste Nieuws. Het is nog onduidelijk of het om onlangs aangekomen reizigers gaat. ,,Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa", twittert hij.
Reisbrancheorganisatie ANVR heeft begrip voor het verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. ,,Je kunt er alleen maar voor zijn om zo te handelen, omdat er een virusmutatie is'', zegt een woordvoerder, die erop wijst dat het vliegverbod de opmars van het virus mogelijk alleen vertraagt.
,,Reizigers kunnen namelijk ook via een andere route uit het gebied reizen", constateert ze. ,,Daardoor kan de mutatie uiteindelijk toch deze kant op komen, via bijvoorbeeld Dubai." Ook de VvKR, de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties, noemt het verbod begrijpelijk.
,,Het is niet anders, het virus moet de wereld uit. We kunnen niet anders dan ons daaraan conformeren", zegt een woordvoerster. In totaal bieden zo'n 60 bij ANVR aangesloten bedrijven reizen naar Afrika aan. Bij VvKR gaat het om 49 aanbieders van diverse Afrika-reizen.Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt zo drastisch op dat op veel plaatsen de reguliere zorg moet worden afgeschaald. Zo ook in Utrecht en omgeving. ,,Door de enorme druk op de zorg kan niet iedereen meer geholpen worden'', twittert het UMC Utrecht. ,,En dat vinden we verschrikkelijk.''
Steeds meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika als gevolg van de daar vastgestelde B.1.1529-variant. Naast Nederland gaat het om onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Ook buiten Europa nemen steeds meer landen maatregelen. Zo voeren bijvoorbeeld Singapore, Maleisië en Bahrein eveneens reisbeperkingen in. Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. Wetenschappers denken dat deze variant mogelijk nog besmettelijker is dan de Delta-variant, wat wereldwijd leidt tot grote zorgen.
De Landelijke Huisartsen Vereniging, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ, zeggen dat huisartsen en de wijkverpleging niet meer de zorg kunnen bieden die patiënten en cliënten gewend zijn. Alleen het hoogst noodzakelijke is nog mogelijk. Mensen met spoedeisende klachten wordt gevraagd begrip te hebben voor langere wachttijden.
De vraag naar zorg door huisartsen of wijkverpleging neemt zo snel toe omdat de ziekenhuizen hun handen vol hebben aan coronapatiënten. Mensen met andere klachten kunnen daardoor niet meer terecht en doen een beroep op huisartsen en wijkverpleging. Dat kan echter alleen als 'we een deel van de normale zorg uitstellen, niet verlenen of minder intensief verlenen', leest het.
,,Wijkverpleegkundigen kunnen niet alle cliënten blijven zien én tegelijkertijd extra coronazorg bieden én mensen helpen die niet meer in het ziekenhuis kunnen verblijven'', zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. ,,Zij zullen de komende tijd keuzes moeten maken waardoor de zorg minder vaak, minder snel of op een andere manier wordt geleverd.''
Het aantal coronapatiënten op de ic-afdelingen in Duitse ziekenhuizen neemt in ijl tempo toe, terwijl het land het afgelopen etmaal ruim 76.000 positieve tests afnam. Gezondheidsminister Jens Spahn noemt de huidige situatie 'dramatisch' en 'ernstiger dan tot nu toe'.
Volgens Spahn zal de huidige besmettingsgolf zich over heel Duitsland verspreiden, maar is de noodzaak om sociale contacten te verminderen nog niet tot iedereen doorgedrongen. Er zou een 'massale reductie' nodig zijn. Spahn is ook bezorgd over de in Zuid-Afrika en een aantal omringende landen opgedoken virusvariant. Die is volgens de minister reden tot 'grote zorg'.,,Alles wat we nu niet beslissen, alles wat we nu niet verminderen qua contacten, maakt over twee tot vier weken nog drastischer maatregelen noodzakelijk'', zegt Spahn. ,,Dit is wat we vragen: beperking van het aantal contacten.'' Lukt dat niet, dan kan een 'totale reductie' volgens hem mogelijk zijn, zonder daarbij het woord 'lockdown' in de mond te nemen.
Ook Nederland verbiedt vanaf 12.00 uur vluchten uit zuidelijk Afrika wegens zorgen over de nieuwe coronavariant, laat zorgminister De Jonge weten. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.
Virologe Marion Koopmans twijfelt of het stopzetten van het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika - zoals de Europese Commissie in navolging van Groot-Brittannië, Italië en Duitsland wil, wegens de daar ontdekte coronavariant B.1.1.529 het virus kan tegenhouden. De snelle verspreiding van het virus noemt ze 'wel erg zorgelijk'.
,,Ik snap het wel als reactie, we schrikken natuurlijk allemaal. Maar de ervaring leert dat dit misschien niet zoveel effect heeft omdat dit virus waarschijnlijk al langer circuleert", zegt Koopmans. Het is volgens haar 'ook zeker denkbaar' dat de variant elders is ontstaan. ,,En dan is het dweilen met de kraan open."
© ANP — Hoogleraar virologie Marion Koopmans van Erasmus MC. De gezondheidsdiensten in Rusland hebben de afgelopen 24 uur 34.690 nieuwe corona-infecties vastgesteld. Gisteren waren het 33.796. Net als de voorgaande dagen ligt het dodental ten gevolge van Covid-19 boven de 1200. Vandaag worden 1235 sterfgevallen gemeld.
Duitsland meldt vandaag ruim 76.000 nieuwe coronagevallen en zet voor het eerst sinds het begin van de pandemie de luchtmacht in om patiënten over te brengen naar andere delen van het land om de overvolle ziekenhuizen te ontlasten. Met name in het zuiden en oosten van Duitsland zitten de ic's bijna op maximale capaciteit. De luchtmacht gebruikt voor de transporten speciale 'vliegende ic-units', met aan boord zes bedden. Gisteren passeerde Duitsland de grens van 100.000 aan corona gerelateerde sterfgevallen.
Na Groot-Brittannië gaat ook Duitsland reizigers uit zuidelijk Afrika weren vanwege de recent ontdekte mutatie van het coronavirus. De landen in het zuiden van het Afrikaans continent worden tot virusvariantgebied verklaard.
Alleen Duitsers mogen, onder strenge voorwaarden, hun land nog in. Zij moeten bij terugkeer veertien dagen in quarantaine. ,,Het laatste dat we nodig hebben is een nieuwe virusvariant", zegt gezondheidsminister Jens Spahn. Het reisverbod gaat vanavond in.Leerlingen van een mavo in Amersfoort dreven de afgelopen tijd een handeltje in corona-zelftests die ze op school achterover drukten. Ze bewaarden de tests in hun kluisjes en verkochten ze buiten school aan vrienden en bekenden voor 2,50 euro per stuk.
De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken met de lidstaten, meldt ze op Twitter.
De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandorm, noemt de beslissing van Groot-Brittannië om vluchten vanuit het land te verbieden een 'overhaaste beslissing'. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet zich nog uitspreken over eventuele maatregelen rond de nieuwe virusvariant die in Zuid-Afrika is opgedoken en zich inmiddels heeft verspreid naar Botswana en Hongkong.
Het gaat daarbij om een relatief laag aantal besmettingen, maar er zijn zorgen over het hoge aantal mutaties in de B.1.1.529-variant. Die zouden de virusversie besmettelijker maken en mogelijk de bescherming van de huidige vaccins tenietdoen. Londen weigert daarom vanaf vandaag vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini.
,,Onze directe zorg is de schade die dit besluit aan de toerisme-industrie en handel van onze beide landen zal aanrichten'', aldus Pandorm. Zuid-Afrika zal er bij de Britse autoriteiten op aandringen de maatregel te heroverwegen. Vandaag staat ook overleg met de WHO over de nieuwe coronavariant op de planning.In de ziekenhuizen in de Rotterdamse regio draaien ‘triageteams’ warm, mocht minister De Jonge code zwart afkondigen. Of deze medische en ethische experts daadwerkelijk moeten gaan bepalen wie wel en wie niet een IC-bed krijgt, durft niemand nog te zeggen. ,,We doen er alles aan om dat te voorkomen.” Ondertussen zijn uit voorzorg vele honderden operaties afgezegd.
Frustratie om trage boosterprik. Andere landen zijn allang begonnen met de boostervaccinaties, ons land wachtte af en begon te laat, oordelen experts. Zo miste Nederland (wéér) de boot. Een reconstructie van kostbare maanden waarin het kwartje maar niet viel en de GGD kampte met personeelsproblemen.
© Mark Reijntjens De nieuwe coronamutatie B.1.1.529 die in het zuiden van Afrika rondwaart en donderdag wereldkundig werd gemaakt, zorgt overal ter wereld voor bezorgde reacties. Engeland, Israël en Schotland sluiten de grenzen voor meerdere Afrikaanse landen en ook Australië overweegt reisbeperkingen in te stellen. Intussen kelderden de Aziatische markten en olieprijzen in reactie op het nieuws.
De coronamutatie wijkt in veel opzichten af van de Delta-variant en lijkt volgens een analist van de BBC 'nauwelijks meer" op het originele virus, zoals dat begin vorig jaar in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen. Wetenschappers vinden het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins bij deze nieuwe variant, want er is nog te weinig data beschikbaar.
Het baart zorgen dat de variant in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng volgens wetenschappers al verantwoordelijk lijkt voor 90 procent van alle besmettingen. De mutatie heeft zich al verspreid naar onder meer Botswana, Zimbabwe en Namibië. Ook in Hongkong zijn twee besmettingen met de variant gemeld, nadat een reiziger vanuit de regio in hotelquarantaine iemand anders besmette.
Het nieuws zorgde er vrijdag voor dat beurzen in Azië daalden. Nikei, de aandelenmarkt van Tokio, verloor meer dan 3 procent. In Hongkong, Sydney, Singapore en Wellington daalden de koersen met meer dan 1 procent. Luchtvaartmaatschappij Qantas daalde meer dan 5 procent in waarde en Cathay Pacific verloor meer dan 2 procent. Ook de olieprijs daalde vanwege zorgen over de impact van mogelijke maatregelen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO doet de komende dagen en weken onderzoek naar de variant B.1.1.529, die afhankelijk van het potentiële risico ook een Griekse naam krijgt. ,,Iedereen begrijpt dat des te meer het coronavirus circuleert, des te groter de kans dat het verandert en we mutaties blijven tegenkomen", aldus Maria van Kerkhove, een Amerikaanse epidemioloog van de WHO.
Op het hele Afrikaanse continent is slechts 6,6 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Omdat het aantal besmettingen de afgelopen tijd geleidelijk steeg, gingen er al geruchten rond over een mogelijk nieuwe virusvariant. Een BBC-correspondent stelt dat er in Afrika onvrede is over de ingestelde reisbeperkingen en dat landen in de regio juist beloond moeten worden voor het melden van de nieuwe variant.
Aan het begin van de vrijdagavond staat opnieuw een coronapersconferentie op de planning. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dan bekendmaken welke maatregelen het kabinet heeft genomen om het grote aantal besmettingen terug te dringen. Volgens een betrokkene zal het kabinet eerder op de dag flink wat knopen moeten doorhakken.
Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Het onderwijs kan mogelijk openblijven. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.
Een relatief groot deel van de besmettingen wordt veroorzaakt op scholen, ook omdat kinderen onder de twaalf jaar niet gevaccineerd zijn. In een spoedadvies donderdag zei het OMT dat scholen open moeten blijven. In een eerder advies zeiden de deskundigen al maatregelen voor het onderwijs het liefst te willen ,,vermijden". Maar er zouden mogelijk wel aanvullende regels op scholen nodig zijn.
Black Friday zorgt vrijdag mogelijk voor extra drukte in de Nederlandse winkelstraten, iets wat vanwege de vele coronabesmettingen van de laatste tijd gevoelig ligt. Koopjesjagers verspreid over het land kunnen op deze dag bij tal van winkels terecht voor lucratieve aanbiedingen. Wel is de situatie dit keer anders dan eerdere jaren.
Winkelbrancheorganisaties als RND en INretail hebben bijvoorbeeld opgeroepen om promoties zo veel mogelijk te spreiden over meerdere dagen. Ook is consumenten aangeraden om vooral op rustige momenten te shoppen. Een woordvoerder van INretail durft geen voorspellingen te doen, maar denkt dat de drukte door die oproep best weleens mee zou kunnen vallen. Het is voor de branche belangrijk een verantwoordelijke boodschap uit te dragen, om extra beperkende coronamaatregelen voor winkeliers zo veel mogelijk te voorkomen.
Waar Black Friday enkele jaren geleden succesvol overwaaide uit de Verenigde Staten, is er nu ook een tegenbeweging die aan populariteit wint. Zo begon het goede doel Trees for All enkele jaren geleden met Green Friday, waar verschillende winkelketens zich achter hebben geschaard. Een winkel als Dille & Kamille heeft vrijdag geen speciale aanbiedingen en roept mensen op de natuur in te gaan. Intratuin vergroent 1 vierkante meter voor iedere boom die klanten deze dag kopen.
Pakketbezorgers krijgen het waarschijnlijk wel erg druk. PostNL verwacht deze dag en ook rond zogeheten Cyber Monday piekdrukte. Veel webwinkels stunten al de hele week met kortingen. Bol.com, de grootste webshop van Nederland, denkt dat zijn verkopen rond de actie zelfs nog iets hoger zullen uitkomen dan vorig jaar. Maar precieze aantallen worden niet genoemd. Het bedrijf doet zijn uiterste best om alle bestellingen van klanten op tijd, dus voor de feestdagen, afgeleverd te hebben.
© ANP — Koopjes jagen op Black Friday. Amsterdamse huisartsen gaan samen met de GGD 20.000 informatieboekjes aanbieden met informatie over koorts bij jonge kinderen. Dat moet helpen de 'torenhoge druk' op de huisartsenzorg te verlichten, laten zij weten.
Het boekje legt onder meer uit wat koorts precies is en wanneer ouders wel of juist niet contact zouden moeten zoeken met de huisarts of huisartsenpost. ,,Koorts bij kinderen is meestal onschuldig, maar toch vaak aanleiding om contact met de huisartsenpraktijk of -post op te nemen", zegt Katinka Prince, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsen alliantie.
Met de stijgende coronacijfers, een verwachte geboortegolf en het griepseizoen zien de zorgaanbieders de druk op de huisartsenzorg alleen maar toenemen. ,,Als ouders meer kennis hebben, scheelt dat vragen aan de huisarts en houden we meer tijd over voor de belangrijke hulpvragen", stelt Prince over de informatiecampagne.
De GGD Amsterdam-Amstelland deelt de 'koortsboekjes' bij babyconsulten uit via jeugdartsen en -verpleegkundigen, bijvoorbeeld bij de eerste inenting. De koortsinformatie is ook online te vinden.
Nederland moet klaarstaan om een nieuwe virusvariant die is opgedoken in Zuid-Afrika zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de variant als 'zorgelijk' betitelt, moet er een dubbele testplicht komen voor reizigers uit Zuid-Afrika. Daarvoor pleit D66.
De partij wil van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten of er extra snel vaccins kunnen worden gedoneerd aan Zuid-Afrika. De WHO vergadert morgen over de virusvariant.
De dubbele testverplichting gold eerder voor landen met zorgwekkende virusvarianten, maar volgens Kamerlid Jan Paternotte werd dat toen 'te laat' ingevoerd. ,,Nederland moet nu laten zien wendbaar te zijn geworden.'' Als er nu snel wordt ingegrepen kunnen alle ouderen in Nederland een boosterprik gekregen hebben voordat de variant hier voet aan de grond kan krijgen, zo redeneert hij.
Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde vandaag dat 22 besmettingsgevallen met deze variant B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria, die gespecialiseerd zijn in RNA-onderzoek.
,,De gegevens zijn nog beperkt, maar onze experts maken overuren om de nieuwe variant te begrijpen en te bepalen wat de mogelijke implicaties kunnen zijn", zei NICD-directeur Adrian Puren.
Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nu ontdekte virusvariant ongebruikelijk veel van eerdere versies. ,,Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart'', reageerde ook gezondheidsminister Joe Phaahla tijdens een persconferentie. ,,We hadden hoop op een langere pauze tussen de coronagolven, dat een nieuwe mogelijk zou uitblijven tot eind december of misschien wel januari."
In Groot-Brittannië moeten mensen al wel in quarantaine als ze uit Zuid-Afrika komen, evenals in China. Er worden in het Verenigd Koninkrijk zelfs vluchten vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Botswana, Eswatini en Zimbabwe gecanceld door de nieuwe variant. Ook Israël schakelt een reisverbod in voor deze landen.
© ANP — Jan Paternotte (D66) De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt de maatregelen die zijn genomen om de vierde coronagolf in te dammen ontoereikend. ,,We hebben meer contactbeperkingen nodig", zei de CDU-politica donderdagavond. Ze wilde zich nog niet vastleggen om het voor 9 december geplande overleg met de deelstaatleiders te vervroegen, zoals enkele van hen eisen. ,,Het vinden van nieuwe data hangt ook af van de deelstaten", aldus Merkel.
Ze pleit voor aanvullende coronamaatregelen. Duitsland bevindt zich in een fase van exponentiële stijging van het aantal besmettingen, zei de vertrekkend bondskanselier. Elke dag telt volgens haar als het gaat om het nemen van contactbeperkingen die de verspreiding van het virus kunnen vertragen. ,,De situatie is zo ernstig vanwege de exponentiële stijging", zei ze. ,,En de mensen die vandaag ziek worden, zijn degenen die over 10 tot 14 dagen op de intensive care zullen liggen... Elke dag telt."
Volgens informatie van het Duitse persbureau DPA had Merkel de drie partijen van de nieuwe 'stoplichtcoalitie' (SDP, FDP en Groenen) dinsdagavond tijdens hun corona-overleg aangeboden de maatregelen fors aan te scherpen met het oog op de dreigende overbelasting van het zorgsysteem. Een wettelijke 'noodrem' of een duidelijke lockdown-overeenkomst met de deelstaten liggen voor de hand, luidde het.
Volgens informatie van Der Tagesspiegel werd in kringen van de nieuwe coalitie ontkend dat de kanselier had opgeroepen tot een landelijke lockdown.
Merkels opvolger Olaf Scholz (SPD), die in de week van 6 december tot nieuwe bondskanselier verkozen zou moeten worden, zei woensdagmiddag bij de presnetatie van het regeerakkoord dat hij een permanent crisisteam van federale en regionale overheden wil installeren in de kanselarij. Dat zou nog voor zijn verkiezing moeten plaatsvinden.
Cynisch, schouderophalend, boos of juist laconiek. Er zijn vele manieren om op de boven de markt hangende maatregelen van het kabinet te reageren, zo ook in Zeist. ,,Die lockdown is onvermijdelijk.’’
Ives Visser, van de gelijknamige handel in groente en fruit uit De Bilt, maakt zich niet heel druk. ,,Ik blijf altijd positief, dat is ook een manier om de pandemie te overleven.’’ De aanstaande persconferentie van Rutte is best spannend, zegt ze. ,,Maar het is wat het is. Schouders eronder en als we in lockdown gaan moeten we het thuis maar gezellig maken. Wij werken wel door, het is voor bepaalde collega’s en horeca wel heel verdrietig.’’
Ook gepensioneerde Irene Schuring ziet een lockdown voor zich. ,,En dat is met name voor de horeca heel erg. Voor mezelf? Ik kan niet meer gezellig uit eten, concertjes worden afgelast. Dat is jammer, maar het kan zo niet langer.’’
Ze vraagt zich af waarom het kabinet niet voor meer ic-bedden heeft gezorgd, of voor meer mensen die zijn geprikt. ,,Als straks in het ziekenhuis een moet worden gekozen, dan vind ik dat gevaccineerden eigenlijk voor gaan. Maar doktoren zullen het daar vast niet mee eens zijn.’’ Lees hier de volledige reportage.
De Tsjechische president Milos Zeman is na een positieve coronatest teruggebracht naar het ziekenhuis. Daaruit was hij eerder op de dag ontslagen na een verblijf van 46 dagen voor de behandeling van een andere aandoening.
De 77-jarige Zeman heeft zijn werkzaamheden voorlopig opgeschort. Hij zou vrijdag Petr Fiala volgens persbureau CTK als nieuwe premier aanwijzen om een regering te vormen.
De huidige premier Andrej Babis bleef met zijn populistische ANO-partij weliswaar de grootste tijdens de parlementsverkiezingen in oktober, maar een alliantie van vijf partijen kreeg een meerderheid. Babis besloot, nadat samenwerking op rechts was mislukt, in de oppositie te gaan.
Portugal voert opnieuw coronamaatregelen in wegens het toenemende aantal nieuwe besmettingen. Het land heeft een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld en had veel maatregelen geschrapt. Zo'n 87 procent van de Portugezen is volledig gevaccineerd.
Volgens de maatregelen, die 1 december ingaan en die premier António Costa donderdag aankondigde, moet iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve coronatest kunnen overleggen, dus ook gevaccineerde reizigers. Luchtvaartmaatschappijen die mensen meenemen zonder geldig testbewijs kunnen een boete krijgen van 20.000 euro per passagier.
Ook om een café, nachtclub, verzorgingstehuis of groot evenement te bezoeken is een negatieve test voor iedereen verplicht. Ook wordt het op veel plaatsen weer verplicht om een mondkapje te dragen. Om een eventuele toename van besmettingen na de feestdagen in te dammen moeten Portugezen in de eerste week van het nieuwe jaar verplicht thuiswerken.
Daarnaast moeten bars en discotheken sluiten tijdens deze week van 'contactbeperking'. Die moet herhaling van de "tragische januari 2021" voorkomen. Scholen openen na de kerstvakantie een week later dan gepland, op 10 januari 2022.
,,Het doet er niet toe hoe succesvol de vaccinatiecampagne was, we moeten ons ervan bewust zijn dat we aan een meer risicovolle fase beginnen", zei Costa. ,,Overal in de EU zien we een significante toename en Portugal is geen eiland." Woensdag telde het land met 3773 gevallen het hoogste aantal nieuwe besmettingen in vier maanden. Donderdag lag het iets lager, op 3150.
© REUTERS — Premier Antonio Costa tijdens zijn toespraak. Suriname heeft donderdag de 46e verjaardag van het land zonder publiek gevierd. De gebruikelijke militaire parade en het defilé in Paramaribo gingen wel door, maar door de coronaregels was publiek langs de wegen niet welkom. Lokale omroepen deden live verslag van de activiteiten.
Rond de 1200 militairen liepen of reden mee. Het grootste deel bestond uit Surinamers, maar daarnaast waren ook Nederlandse, Braziliaanse en Frans-Guyanese militairen aanwezig. Het gebied waar de parade werd gehouden was niet toegankelijk. Om 14.00 uur werd de gehele stad weer vrijgegeven. Er was dus geen sprake van een lockdown, zoals gebruikelijk is op nationale feestdagen. De avondklok geldt wel.
President Chan Santokhi zei in zijn toespraak dat het de goede kant op gaat met Suriname. Ondanks de schuld van 4 miljard dollar waar zijn regering mee is opgescheept, verwacht hij voor volgend jaar economisch herstel. Volgens de president bezit Suriname veel veerkracht. Hij riep de bevolking op samen te werken omdat het ook anders kan aflopen met het land.
,,Er zijn landen die eens onafhankelijk waren en het nu niet meer zijn, en er zijn landen die in harmonie zijn begonnen, maar door burgeroorlogen vrijwel verwoest zijn. Ook wij hebben hoogtepunten en dieptepunten gekend, maar we hebben het samen overleefd en daarom mogen we elkaar feliciteren."
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland.
De GGD'en kunnen medewerkers op test- en vaccinatielocaties die aan het maximale aantal tijdelijke contracten zitten, zonder nadelige financiële gevolgen in vaste dienst nemen. Het ministerie van Volksgezondheid betaalt eventuele ontslagvergoedingen als deze mensen na de coronacrisis niet meer nodig zijn, meldt een woordvoerder.
Koepelorganisatie GGD GHOR waarschuwde eerder deze week dat ervaren krachten mogelijk de deur moet worden gewezen, omdat zij al twee keer verlenging van hun tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben gehad. Volgens de wet moeten zij dan een vaste aanstelling krijgen, of ontslagen worden.
Dat komt op een uiterst ongelegen moment. Door de hoge besmettingsgraad laten momenteel veel mensen zich testen en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Daarnaast is de komenden maanden veel menskracht nodig bij de GGD'en om iedereen die dat wil een boostervaccinatie te geven.
Het ministerie maakte eerder al afspraken met de GGD'en over de vergoeding van extra kosten die zij door de coronacrisis moeten maken. Daar gaan de eventuele ontslagvergoedingen ook onder vallen. Hoeveel deze oplossing gaat kosten is niet bekend, ook omdat niet duidelijk is om hoeveel medewerkers het gaat.
Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, verplaatst de finale naar vrijdagavond. In eerste instantie zou de finaleavond van deze editie zaterdag plaatsvinden. Maar de organisatie wil geen risico lopen dat het demissionaire kabinet vrijdag aankondigt dat alle theaters weer voor onbepaalde tijd de deuren moeten sluiten.
De jury zal vrijdagavond na de finale bekendmaken wie de Juryprijs, de Publieksprijs en de Persoonlijkheidsprijs in de wacht slepen. Het is de laatste editie van Cameretten in Rotterdam. Het festival verhuist in 2022, na ruim drie decennia, naar Den Haag.
Het evenement bracht de afgelopen drie decennia grote talenten voort als Hans Teeuwen, Theo Maassen, Alex Klaassen en Martine Sandifort, Guido Weijers, Daniel Arends, Ronald Goedemondt en Eric van Sauers.
Cabaretier Javier Guzman maakte donderdag bekend dat hij vrijdag al een versie van zijn oudejaarsconference voor Comedy Central gaat opnemen omdat hij ook vreest dat de theaters weer dicht moeten. Guzman was vorige jaar gedwongen zijn eindejaarsshow om die reden voor een lege zaal te spelen.
Mensen met een gekochte, neppe QR-code in de CoronaCheck-app kunnen die code in sommige gevallen niet meer laten zien om toegang te krijgen op plekken waar zo'n coronapas wordt gevraagd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt na een bericht van de NOS dat het recent een nieuwe manier heeft gevonden om deze frauduleuze QR-codes van de app te gooien. Ook kant-en-klare codes die mensen op websites of in app-groepen delen, kunnen worden geblokkeerd.
Om hoeveel codes het gaat, kan een woordvoerster van het ministerie niet zeggen. Mensen krijgen een groen vinkje met hun QR-code als ze zijn gevaccineerd, aantoonbaar zijn hersteld of recent negatief zijn getest. Pas dan mogen ze ergens naar binnen. Op steeds meer plekken moeten mensen de corona-app laten scannen voor toegang.
Begin deze maand ruimde het ministerie van VWS een juridische belemmering uit de weg die ervoor zorgde dat valse QR-codes uit het buitenland niet konden worden geblokkeerd. Het departement noemt gebruik van frauduleuze codes "echt kwalijk". ,,Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en die van anderen om je heen", aldus de zegsvrouw. Zowel het maken als het kopen en gebruiken van valse codes is strafbaar, benadrukt het ministerie.
Koopjesjagers in het Groene Hart komen op Black Friday minder aan hun trekken dan in voorgaande jaren. ,,We kunnen ons nu echt geen grote kortingen veroorloven.”
No Black Friday. Modewinkel Wauw in Stolwijk (Krimpenerwaard) zette die boodschap vandaag prominent op Facebook en Instagram. Eerder deed de kledingboetiek volgens verkoopmedewerker Marjolein Zwijnenburg wel mee aan dit uit Amerika overgewaaide fenomeen, waarbij winkeliers eind november stunten met hun prijzen.
,,Maar in deze coronatijd, waarbij het al moeilijk genoeg is om het hoofd boven water te houden en een lockdown met opnieuw sluiting of een kortere openingstijd van winkels dreigt om het virus terug te dringen, maken we even pas op de plaats. Gelukkig krijgen we hiervoor veel begrip van onze klanten.” Lees hier het volledige artikel.
Leerlingen van een mavo in Amersfoort dreven de afgelopen tijd een handeltje in corona-zelftests die ze op school achterover drukten. Ze bewaarden de tests in hun kluisjes en verkochten ze buiten school voor 2,50 euro per stuk.
De directie van Mavo Muurhuizen, een kleine scholengemeenschap met 750 leerlingen in Amersfoort, greep donderdag in nadat ze door een ouder op de illegale zelftest-handel was geattendeerd. Een groep leerlingen stal honderden teststrips uit een grote voorraaddoos, die onbewaakt onder een trap in de school stond. Lees hier het volledige artikel.
© ANP — Foto ter illustratie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt vertrouwen te hebben in de afweging die zorgprofessionals maken als zij zich door corona gedwongen zien om zorg van mindere kwaliteit dan anders te leveren. Dat schrijft Medisch Contact. De toezichthouder adviseert volgens het blad wel om gemaakte keuzes vast te leggen.
Een woordvoerder laat aan Medisch Contact weten dat de inspectie geen "100 procent blanco garantie vooraf" kan geven dat ze artsen en andere zorgverleners niet voor de tuchtrechter zal brengen als ze door de toenemende coronadruk mindere zorg moeten leveren. Maar dat de toezichthouder wel "vertrouwen heeft in alle mensen in de zorg" en "er begrip voor heeft dat er soms tot maatregelen moet worden gekomen waarbij wordt ingeboet op de kwaliteit van zorg".
,,We proberen zover als mogelijk geruststelling te geven", aldus de woordvoerder tegen Medisch Contact. ,,Maar 100 procent zekerheid bestaat niet in het leven, het hangt ook af van de situatie die zich voordoet."
De theaters zijn nog steeds in gesprek met de overheid over het voornemen om niet-essentiële winkels en culturele instellingen de komende tijd om 17.00 uur te sluiten. Dat laat een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag weten. De organisatie wil pas een officiële reactie geven na de 'corona-persconferentie' van vrijdag.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet volgens ingewijden de horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen van 17.00 uur tot 05.00 uur te sluiten.
Ook contactberoepen zoals kappers zouden al voor het invallen van de avond de deuren moeten sluiten, vinden de adviseurs van het kabinet. De betrokken demissionaire ministers overleggen donderdag op het Catshuis over de coronacrisis.
Tsjechië heeft wegens het oplaaien van de coronacrisis opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Dat heeft premier Andrej Babis bevestigd tegen persbureau CTK. De maatregel gaat donderdag om middernacht in en geldt de komende dertig dagen.
Eerder deze week kwam de aftredende regering in overleg met de gouverneurs van de Tsjechische regio's tot de slotsom dat er nog geen sprake was van een zeer verontrustende situatie. De Tsjechische gezondheidsautoriteiten meldden donderdag echter opnieuw ruim 18.000 nieuwe coronabesmettingen op een bevolking van 10,7 miljoen mensen. Tot dusver is ongeveer 58 procent volledig ingeënt tegen Covid-19.
Om tot de noodzakelijk geachte verdere restricties te kunnen overgaan, moest Babis de noodtoestand uitroepen. Die biedt hem de mogelijkheid om bijvoorbeeld grote evenementen te verbieden, bars en restaurants te sluiten of eventueel over te gaan tot een volledige lockdown. De 2G-regel - alleen toegang voor gevaccineerden en/of genezen Covid-19-patiënten - werd begin deze week al ingevoerd omdat de al geldende beperkingen het virus niet konden indammen.
Voor jonge kinderen met onderliggende aandoeningen zou coronavaccinatie het grootste effect hebben, zegt voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. Hij wijst erop dat kinderen die bijvoorbeeld lijden aan kanker, diabetes of een hartaandoening meer risico lopen om ernstig ziek te worden als ze besmet raken met het coronavirus.
De Boer laat zich niet uit over de vraag of Nederland er wel of niet voor moet kiezen om ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar te vaccineren tegen het virus. ,,Over de inzet beslist de minister, op advies van de Gezondheidsraad", aldus De Boer. De mogelijkheid om kinderen vanaf 5 jaar te vaccineren is donderdag een stap dichterbij gekomen, door de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Europese instantie is overtuigd van de veiligheid en werkzaamheid van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
Het algemene oordeel van EMA, waar het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook in zit, is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan de risico's op bijwerkingen. De Boer benadrukt dat in de beoordeling puur is gekeken naar de uitkomsten van het onderzoek naar het vaccin. Ethische vragen, bijvoorbeeld of kinderen die zelf weinig risico lopen van het virus gevaccineerd moeten worden om het virus in te dammen, komen in het advies van EMA niet aan bod. Dat is het domein van Gezondheidsraad, die nog werkt aan een advies aan het kabinet. De CBG-voorzitter noemt het wel belangrijk om te bedenken wat het nut is van het vaccineren van kinderen.
De meeste kinderen die besmet raken met het coronavirus, krijgen alleen milde klachten, herhaalt de medicijnautoriteit nog eens. ,,In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige Covid-19 krijgen."
In het onderzoek kwamen vooral relatief onschuldige bijwerkingen naar voren, zoals pijn rond de prikplek, hoofdpijn en vermoeidheid. Ernstiger bijwerkingen die in zeldzame gevallen worden gezien bij jongeren en volwassenen, zoals een ontsteking van de hartspier, kwamen niet voor. ,,Maar je kunt niet uitsluiten dat die kunnen optreden", zegt De Boer. Overigens gaan dit soort ontstekingen meestal vanzelf weer over en herstellen de meeste patiënten goed.
In Zuid-Afrika is onrust ontstaan door een nieuwe variant van het coronavirus. De variant B.1.1.529 heeft volgens wetenschappers een "extreem hoog" aantal mutaties. ,,We kunnen zien dat de variant de potentie heeft om zich zeer snel te verspreiden", zei viroloog Tulio de Oliveira op een online persconferentie onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid.
Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde donderdag op zijn site dat 22 besmettingsgevallen met deze variant B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria, die gespecialiseerd zijn in RNA-onderzoek.
,,De gegevens zijn nog beperkt, maar onze experts maken overuren om de nieuwe variant te begrijpen en te bepalen wat de mogelijke implicaties kunnen zijn", zei NICD-directeur Adrian Puren. ,,De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en de mensen kunnen er zeker van zijn dat we hen op de hoogte houden." Microbioloog Anne van Gottberg, hoofd luchtweginfecties bij het NICD, vertelde niet veel later dat virologen al bijna honderd personen met de afwijkende variant hebben gedetecteerd.
Op dit moment kunnen de wetenschappers moeilijk inschatten wat de doeltreffendheid van de coronavaccins is tegen deze nieuwe variant. Ook in Zuid-Afrika's buurland Botswana en in Hongkong is de B.1.1.529 variant opgedoken. In Hongkong werd ze vastgesteld bij iemand die net op reis was geweest naar Zuid-Afrika.
Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nu ontdekte virusvariant ongebruikelijk veel van eerdere versies. ,,Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", reageerde ook gezondheidsminister Joe Phaahla donderdag tijdens een persconferentie. ,,We hadden hoop op een langere pauze tussen de coronagolven, dat een nieuwe mogelijk zou uitblijven tot eind december of misschien wel januari."
Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al bijeengeroepen om de beschikbare data over B.1.1.529 te bespreken. Het veranderde virus, waarvan het spike-eiwit om de cel binnen te komen op 32 plaatsen afwijkt, is ook al opgedoken in Botswana. Daar zijn volgens Kereng Masupu, coördinator van de Covid-19-bestrijdingsdienst, personen besmet geraakt die waren ingeënt tegen corona.
De Oliveira's team van onderzoeksinstituut KRISP, gesteund door de Universiteit van Kwazulu-Natal, ontdekte vorig jaar al de zeer besmettelijke bèta-variant. Die werd begin januari 2021 ook vastgesteld in Nederland.
Zuid-Afrika is het door corona zwaarst getroffen land op het Afrikaanse continent. In totaal raakten al meer dan 2,9 miljoen mensen besmet en stierven ongeveer 89.600 coronapatiënten.
Het Outbreak Management Team blijft erbij dat de scholen open moeten blijven, maar wil dat ‘niet-essentiele sectoren’ zoals winkels, horeca, musea en kappers de deuren om 17.00 uur sluiten. Het kabinet beslist morgen of het dat advies volgt.
Na spoedberaad gisteravond oordelen de corona-adviseurs dat het onderwijs uitgezonderd moet worden van eventuele nieuwe harde lockdownregels, maar voor veel andere sectoren klinkt een strenger advies. Horeca, bioscopen, musea, kledingwinkels, kappers, dierentuinen: alles wat niet-essentieel is zou van 17.00 uur in de avond tot 5.00 uur in de ochtend gesloten moeten blijven. Dat bevestigen meerdere ingewijden aan deze nieuwssite. Lees hier het volledige artikel.
De Europese Unie heeft genoeg coronavaccins om de vaccinatiecampagne op te voeren en boosterprikken te zetten, zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ,,We worden getroffen door een nieuwe golf en we moeten het inenten verder opvoeren. U zou uw booster zes maanden na de oorspronkelijke vaccinatie moeten nemen", moedigt ze EU-burgers aan in een onlineverklaring.
,,Het goede nieuws is dat we voldoende vaccins hebben. Aan het eind van deze week is een miljard doses aan de lidstaten geleverd", aldus de Duitse, die is opgeleid en heeft gewerkt als arts. ,,We moeten de immuniteit van gevaccineerden aanhouden."
Vaccinatie tegen Covid-19 redt duizenden levens in de EU, stelt Von der Leyen. ,,En boosters geven ons zelfs een hogere beschermingsgraad dan de originele vaccinatie. Ze zullen veel ziekenhuisopnames en doden voorkomen."
Het ECDC, het Europese RIVM, raadt volledig gevaccineerden sinds woensdag aan na een halfjaar een boosterprik te nemen. De commissie nam die aanbeveling eerder donderdag over door voortaan ook de booster in de Europese coronapas (DCC) voor reizen in de EU op te nemen. Voor een geldig inentingsbewijs is een booster binnen uiterlijk negen maanden na de eerste vaccinatiecyclus nodig.
Von der Leyen staat er ook bij stil dat een kwart van de volwassen bevolking in de EU nog niet is ingeënt. Het gaat om ruim 87 miljoen mensen. ,,We moeten meer mensen overtuigen zich te laten vaccineren", zegt ze in het filmpje. ,,Vaccinatie beschermt u, en de anderen."
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 22.274 positieve coronatests geregistreerd. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 155.523 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld komt het neer op 22.218 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met woensdag waren er gemiddeld zo'n 22.400 positieve tests per dag.
Het weektotaal ligt wel hoger dan het aantal gevallen in de zeven dagen ervoor. Op weekbasis stijgt het aantal positieve tests met ruim 23 procent. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds begin oktober.
Het is niet duidelijk waar de daling van het gemiddelde door komt. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de GGD'en tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.
Het gemiddelde was 55 dagen achter elkaar recht omhooggegaan. Dat is net geen record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 achtereenvolgende dagen.
Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste positieve tests. Bij 993 inwoners van de hoofdstad werd het coronavirus aangetroffen. Rotterdam had 743 nieuwe gevallen, Den Haag 509, Utrecht 333 en Tilburg 328. Voor de tweede dag op rij is geen enkele gemeente coronavrij. Schiermonnikoog en Vlieland sluiten de rij met elk één positieve test.
Het RIVM registreerde in de afgelopen dag 61 overlijdens als gevolg van corona. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart. De gemeenten Den Haag, Assen en Harderwijk hadden elk drie overleden inwoners. Dat hun heengaan nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 298 sterfgevallen, gemiddeld bijna 43 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 4 maart.
Het is onvermijdelijk dat de acute planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken moet plaatsvinden, de komende tijd moet worden afgeschaald. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag na overleg over de coronabestrijding.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg vroeg De Jonge gisteren om de zogenoemde fase 2D af te kondigen, waarbij kritieke zorg zoals chemotherapie of niertransplantaties moeten worden afgeschaald. De Jonge hoopt 'voor het einde van de dag' een besluit te nemen over het verzoek. Toezichthouders kijken momenteel of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald, om tot fase 2D over te gaan, aldus de bewindsman.
De Jonge benadrukt dat het land eerder dit jaar, van januari tot mei, ook in fase 2D zat. ,,We wilden daar zo lang mogelijk uit blijven, maar het is onvermijdelijk dat die fase gaat intreden. Het betekent wel dat hele goede afspraken nodig zijn over het afschalen van andere zorg. Het kan niet dat er in de ene regio nog heupoperaties worden uitgevoerd, terwijl elders chemokuren eruit gaan."
Alle hulp is nodig om de zorg overeind te houden, aldus De Jonge, ook van privéklinieken. ,,Ook tegen hen zeg ik, schaal die zorg af die de rest van de ziekenhuizen al aan het afschalen is. Zorg dat je mensen ter beschikking stelt om te helpen in de ziekenhuizen."
Het aantal mensen dat met een corona-infectie is opgenomen in een ziekenhuis is afgelopen etmaal met 10 gestegen naar 2545 patiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen patiënten op de verpleegafdelingen nam iets af, het aantal patiënten op de ic's nam juist verder toe.
Zorgverleners op de intensive cares behandelen momenteel 530 Covidpatiënten, een stijging van 25 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er liggen donderdag voor het eerst meer coronapatiënten op de ic's dan een jaar geleden. Op 25 november 2020 werden er 529 mensen met een corona-infectie geholpen op een intensive care.
Er werden de afgelopen 24 uur 49 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Doordat er ook mensen overleden of de intensive care-afdelingen mochten verlaten, nam het totaal aantal patiënten minder snel toe.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 2015 coronapatiënten. Dat zijn er 15 minder dan een dag geleden. Ook van dinsdag op woensdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen al af, toen met 22 patiënten.
Afgelopen etmaal werden 304 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, maar doordat er meer mensen werden ontslagen, overgeplaatst of overleden, daalde de totale bezetting in de klinieken toch.
Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en klinieken blijft onverminderd hoog. Ter vergelijking: precies een maand geleden werden er 73 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen en 19 op de ic's. Eind september ging het dagelijks om enkele tientallen nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en minder dan 10 nieuwe mensen op de ic's. Eind september ging het dagelijks om enkele tientallen nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en minder dan 10 nieuwe op de ic's. Volgens het LCPS zijn er "geen signalen dat de stijging in de Covid-bezetting afneemt".
Om ziekenhuizen te helpen, worden coronapatiënten onderling verspreid. Het LCPS geeft aan woensdag 11 patiënten naar een andere regio binnen Nederland te hebben verplaatst. Sinds deze week gaan er ook weer patiënten naar Duitsland. Donderdagochtend zou voor het eerst weer een coronapatiënt per helikopter naar een ziekenhuis bij de oosterburen worden vervoerd, maar het toestel moest ter hoogte van Apeldoorn keren vanwege mist. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis Zuyderland, vanwaar de patiënt zou worden vervoerd. Mogelijk lukt het later op de dag alsnog de patiënt te verplaatsen.
Afgelopen dagen werden telkens twee patiënten per dag naar een Duits ziekenhuis gebracht, met speciaal ingerichte ambulance.
De vooraanstaande Belgische viroloog Marc van Ranst toont geen enkele genade meer voor anonieme twitteraars die hem in privéberichten uitschelden, intimideren en bedreigen. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de belangrijkste corona-adviseurs van de Belgische regering, nagelt een grofgebekte twitteraar uit Tilburg aan de schandpaal en seint tegelijkertijd ook de politie in. ,,Ik heb echt totaal geen medelijden meer met deze idioten.”
© BELGA — Marc Van Ranst De ANVR is voorstander van het hanteren van uniforme reisregels, zegt de reisbrancheorganisatie als reactie op het boosterprikplan van de Europese Unie. Daarvoor moeten wel tijdig en genoeg boosterprikken gezet kunnen worden, waarschuwt de reiskoepel. ,,We zien nu al dat met de afwijkende bepalingen die landen hanteren boekingen enorm teruglopen", zegt een woordvoerster. Zo hanteert Oostenrijk een beperkte geldigheid voor het Janssen-coronavaccin.
De Europese Commissie wil dat gevaccineerden uiterlijk 9 maanden na hun vaccinatie een boosterprik halen om hun coronareisbewijs te mogen behouden. Meerdere lidstaten hebben al aangekondigd sommige groepen gevaccineerden pas als volledig gevaccineerd te beschouwen na een boosterprik. Dat kan voor verwarring en problemen zorgen bij reizigers. De booster is bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door coronavaccins lijkt mettertijd af te nemen.
De reisbrancheorganisatie wil dat de Europese Commissie voor het boosterprikplan één lijn trekt die geldt binnen het blok. ,,De invoering van het coronareisbewijs was een groot succes van de Europese Unie, zodat we binnen Europa op basis van dezelfde maatregelen konden reizen. De afwijkende bepalingen zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen van reizigers", zegt een woordvoerster van de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).
Het boosterprikplan zal voor reisorganisaties eerder positief dan negatief uitpakken, verwacht de ANVR. Reisorganisaties kunnen dan namelijk doorgaan met ondernemen, omdat reizen weer makkelijker en mogelijk wordt. Als alles goed gaat, komen de vakanties die nu al geboekt zijn voor komende zomer niet in gevaar. Maar dan moet iedereen wel op tijd zijn boosterprik krijgen, aldus de woordvoerster. ,,Nu staan de boekingen feitelijk stil en vallen ze terug, door alle maatregelen die individuele landen nemen met oplopende besmettingen", zegt de woordvoerster.
De ANVR wil ook geen onderscheid tussen reizen binnen en buiten de EU, zoals het voorlopige plan zou voorstellen. De EU zou landen buiten de unie niet langer als veilig land willen aanmerken, met vrije toegang voor reizigers. Wie de EU wil binnenkomen, zou volgens persbureau Bloomberg voortaan zelf moeten laten zien geen besmettingsgevaar te vormen. Reizigers dienen zelf met een coronapas te bewijzen dat ze beschermd zijn doordat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt.
Als de situatie in de ziekenhuizen verder verslechtert, zullen er coronamaatregelen moeten volgen op scholen, stelt viroloog Ab Osterhaus. Hij reageert op het nieuws van ingewijden dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert het onderwijs - van basisschool tot en met universiteit - open te houden. Zo'n beslissing zou volgens Osterhaus onderdeel zijn van wat er mis is met het kabinetsbeleid: te veel denken op de korte termijn.
Momenteel lijkt het coronavirus zich met name onder jonge kinderen en hun ouders te verspreiden, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deze week. ,,We weten inderdaad dat verspreiding via scholen een belangrijk element in het aantal besmettingen is", zegt Osterhaus. ,,Als we de situatie onder controle willen krijgen, zullen we dus iéts moeten doen op scholen."
Hij vindt het denken op de korte termijn om nu te zeggen: het onderwijs blijft helemaal open. ,,Het kan zijn dat je dan over een week met dezelfde discussie zit en de boel alsnog moet dichtgooien, maar dan is de situatie in de tussentijd alleen maar erger geworden." Osterhaus is bovendien een groot voorstander van het grootschaliger inzetten van zelftests in het onderwijs. Zelftests hebben een slecht imago, omdat ze minder betrouwbaar zijn dan PCR-tests, zegt de viroloog. Maar ook als je met bijvoorbeeld dagelijks zelftesten al een deel van de besmettingen kunt ontdekken, is dat winst, zo redeneert hij.
Voor zulke strategieën is echter planning en vooruitdenken nodig, stelt Osterhaus. En dat doet het kabinet veel te weinig. Zo heeft het Europees Geneesmiddelenbureau donderdag positief geoordeeld over de vraag of ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kunnen krijgen. ,,Wacht zulke oordelen niet af", zegt Osterhaus. De discussie over vaccinatie van kinderen had al lang gevoerd moeten worden en er had al een plan voor kunnen worden opgesteld.
De viroloog vindt dat er niet alleen beter vooruit moet worden gedacht als het gaat om het voorkomen van besmettingen onder kinderen, maar bijvoorbeeld ook over medicatie die ziekteverschijnselen na een coronabesmetting kunnen beperken. ,,Er zijn middelen op de markt, zoals monoklonale antilichamen, of de coronapil. Bedenk vast hoe je die wil gaan inzetten. Wacht niet tot het code zwart is in de ziekenhuizen."
Wát de persconferentie van vrijdag ons brengt is nog niet bekend, maar dat er zwaardere maatregelen komen is een zekerheid. En dat merken ook contactberoepen als kappers en fysiotherapeuten: mensen staan in de rij voor een afspraak, omdat iedereen vreest dat ze er de komende tijd niet terecht kunnen. ,,Klanten willen hun haar extra kort, want ze vrezen het ergste...”
De Gezondheidsraad adviseert om de boosterprik ook aan te bieden aan mensen onder de 60. Hierbij moet een volgorde van oud naar jong aangehouden worden. Dat zegt de raad in een advies aan het kabinet. Er moet geen onderscheid worden gemaakt in de vaccinatie die een persoon eerder heeft gekregen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het vaccin van BioNTech en Pfizer goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Eerder was het al goedgekeurd vanaf 12 jaar. In Nederland is het middel van Pfizer/BioNTech het meestgebruikte coronavaccin.
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. ,,Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan", reageert voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.
Weima zegt erbij dat scholen wel voor 'ongekende uitdagingen staan door corona en het lerarentekort'. Veel docenten en leerlingen zitten thuis doordat ze ofwel besmet zijn, of in quarantaine moeten omdat ze contact hebben gehad met iemand die het virus heeft opgelopen. Door het lerarentekort is vaak geen vervanger te regelen.
Het openhouden van scholen is niet alleen belangrijk om leerachterstanden te voorkomen, zegt een woordvoerster van de PO-Raad. ,,Ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is het superbelangrijk."
De Algemene Onderwijsbond (AOb) houdt ook het liefst de scholen open, maar vraagt zich wel af hoe werkbaar de situatie nog is gezien de grote problemen waar scholen nu al voor staan. ,,We willen het allemaal, maar het moet wel zo gezond mogelijk. De tijdbom blijft gewoon tikken", reageert AOb-bestuurder Thijs Roovers. De bond hoopt dat het OMT zich ook uitspreekt over maatregelen om het onderwijs te helpen veilig open te blijven, zoals voorrang voor leraren bij een boosterprik, of het verbeteren van de ventilatie in schoolgebouwen.
Ook UNICEF roept het kabinet op zich 'tot het uiterste in te spannen om de scholen open te houden'. De kinderrechtenorganisatie van de VN noemt sluiting van de scholen 'de slechtst denkbare oplossing in deze coronacrisis'. Kinderen en jongeren betalen zo een 'onevenredig hoge prijs', vindt de organisatie.
,,Gebruik kinderen niet als breekijzer", aldus directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland in een verklaring. ,,In deze crisis zien we dat de belangen van kinderen en tieners terugkerend ondergeschikt worden gemaakt aan andere belangen, zonder een deugdelijke onderbouwing. Terwijl we bij de ondertekening van het VN-Kinderrechtenverdrag afspraken dat, ook in tijden van crisis, de belangen van kinderen vooropstaan."
Met de oplopende besmettingen is het al tijden aanpoten voor het zorgpersoneel in het ziekenhuis, maar nog nooit eerder werd er zo vaak gesproken over Code Zwart. Wij spraken Peter van der Voort, arts en politicus, in de Live Nieuws Update.
Limburg is de grootste coronabrandhaard van West-Europa. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers. Ook voor Nederland is dat een record, sinds het begin van de epidemie had een provincie nog nooit zo veel positieve tests.
Limburg en de elf andere provincies blijven, zoals verwacht, op het hoogste waarschuwingsniveau staan. Ze kleuren net als vorige week donkerrood op de Europese coronakaart. Die wordt elke donderdag vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart staan in totaal 212 regio's. Limburg en zestien andere regio's hebben meer dan 2000 besmettingen per 100.000 mensen.
De meeste besmettingen worden vastgesteld in het midden van Europa. In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn van 8 tot en met 21 november 3237 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgt Opper-Oostenrijk. Andere landen met veel positieve tests zijn Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië.
Ook in andere Europese landen stijgt het aantal bevestigde besmettingen. Sardinië stond vorige week als laatste regio van heel Europa op groen, het laagste waarschuwingsniveau, maar gaat nu naar oranje.
In Frankrijk wordt een boostervaccinatie verplicht om een coronatoegangsbewijs te behouden. De prik wordt beschikbaar voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Minister van Gezondheid Olivier Véran zegt dat de prik vijf maanden na de tweede inenting kan worden gegeven. Er komen verder geen nieuwe strenge maatregelen.
Véran zei tijdens een persconferentie dat er geen lockdown of avondklok komt. Frankrijk had tijdens een eerdere besmettingsgolf een strenge avondklok van 18.00 tot 06.00 uur. Wel worden mondkapjes op meer plekken verplicht en komt er een strenger beleid voor coronatoegangsbewijzen, die vaker nodig zullen zijn.
Om de nieuwe prikken snel te kunnen geven, gaan er weer meer vaccinatiecentra open, aldus de minister. Over het inenten van kinderen zei Véran dat dit op zijn vroegst in 2022 gaat gebeuren.
,,We hebben ons lot nog in eigen handen", aldus de minister. Véran zei ook dat hij denkt dat een volgende coronagolf, de vijfde, nog zwaarder wordt dan de huidige piek in besmettingen en ziekenhuisopnames. In Frankrijk zijn al twee dagen op rij meer dan 30.000 mensen besmet geraakt met het virus.
De Franse gezondheidsautoriteit HAS, het Franse RIVM, zei eerder al een booster voor volwassenen boven de 18 jaar te steunen.
© AP — Olivier Veran Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de oplopende besmettingen.
Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Het advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als universiteiten en hogescholen. Het kabinet zou dan eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen.
Of het kabinet het advies overneemt, is niet duidelijk. Daarover zijn vandaag weer diverse overleggen. Morgen is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.
Het kabinet komt vandaag met chagrijn bijeen in het Catshuis. De gewenste daling in de coronacijfers blijft nog uit, waardoor wordt gepeinsd over nieuwe maatregelen - misschien zelfs een lockdown.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) na afloop van bij het catshuisberaad op 11 november Vorig jaar daalde het aantal meldingen van ziekten waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Heel waarschijnlijk heeft dit te maken met de coronamaatregelen, zoals afstand houden, handen wassen en minder reizen.
De ouderenzorg luidt de noodklok nu het aantal besmettingen oploopt en personeel thuis moet blijven. Niet alleen in de ziekenhuizen dreigt code zwart, maar ook in de wijken en in het verpleeghuis. De ‘coronatsunami’ zorgt voor een stille ramp.
Een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden, moet na negen maanden een boosterprik halen, vindt de Europese Commissie. De commissie zal de EU-landen dat donderdag aanbevelen, meldt persbureau Bloomberg.
Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Daardoor liggen moeilijkheden en verwarring voor reizigers weer op de loer. De commissie dringt erop aan dezelfde regels te hanteren.
De EU-landen zouden een inenting met de vier vaccins die door de Europese toezichthouder zijn goedgekeurd moeten blijven accepteren, staat volgens Bloomberg in een document van de commissie. Dat zijn de middelen van Pfizer en Moderna, maar ook die van AstraZeneca en Janssen. Vanaf 10 januari zou dat ook moeten gelden voor reizigers die zijn geprikt met een vaccin dat voorlopig door de Wereldgezondheidsorganisatie is toegelaten.
De EU zou verder landen buiten de unie niet langer als veilig land aanmerken, met vrije toegang voor reizigers. Wie de EU wil binnenkomen, zou volgens Bloomberg voortaan zelf moeten laten zien geen besmettingsgevaar te vormen. Reizigers dienen zelf met een coronapas te bewijzen dat ze beschermd zijn doordat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt. Dat kan met een Europees coronacertificaat of met een van de bewijzen die de EU inmiddels ook accepteert, zoals het Britse.
Wie een Russisch of Chinees vaccin heeft gekregen of een ander middel dat de voorlopige zegen heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie, zou bovendien een test moeten doen. Dat geldt ook voor mensen die zijn genezen van het virus.
De Europese gezondheidsdienst ECDC, vergelijkbaar met het RIVM, raadt aan na een halfjaar een boosterprik te nemen, brengt Eurocommissaris Didier Reynders in herinnering. De EU-landen kunnen het vaccinatiebewijs dat recht geeft op een Europees coronacertificaat nog drie maanden langer geldig laten, stelt hij voor.
Dat geeft laat begonnen lidstaten als Nederland meer tijd om hun burgers boosters aan te bieden. Als de lidstaten de aanbeveling volgen, zouden mensen die bijvoorbeeld afgelopen zomer hun tweede prik hebben gekregen zonder boosterprik op wintersportvakantie kunnen. Maar EU-landen moeten 'onmiddellijk al het nodige doen' om mensen met een vaccinatiebewijs van bijna negen maanden oud een oppepprik aan te bieden, maant de commissie.
De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants.
Ook wil de organisatie niet dat er een coronapas op basis van 3G komt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarbij krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, zijn genezen of negatief zijn getest.
,,Beide maatregelen hebben verregaande gevolgen voor het dagelijks leven van jongeren en zetten daarmee hun ontwikkeling, rechten en in het bijzonder het recht op onderwijs onder druk", schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan het kabinet.
Zij zegt zich het meeste zorgen te maken over het recht op onderwijs. ,,Dat is een essentiële voorziening waar alle jongeren toegang toe moeten hebben. Als de coronapas wordt ingevoerd in het mbo, wordt het onderwijs voor niet-gevaccineerde studenten minder toegankelijk."
De Kinderombudsman wil ook niet dat scholen worden gesloten bij een eventuele strenge lockdown. ,,Dat is in het belang van kinderen. Onderwijs en de sociale structuur die onderwijs aan het leven van kinderen geeft is essentieel voor een goede ontwikkeling van kinderen", aldus de organisatie. De schade aan deze ontwikkeling door een schoolsluiting is volgens de Kinderombudsman erg groot.
Dat geldt vooral voor kinderen en jongeren in een kwetsbare positie. ,,Zij hebben al een leerachterstand en deze wordt met een nieuwe schoolsluiting verder vergroot. Ook de sociaal-emotionele en mentale schade is voor kinderen groot, niet alleen voor kwetsbare kinderen maar voor alle kinderen."
© Hollandse Hoogte / ANP — Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in gesprek met kinderen Het reisadvies voor Malta en de Canarische Eilanden gaat morgen van groen naar geel. Vanaf dan gelden de eilanden als een hoogrisicogebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die vanuit deze gebieden naar Nederland komen, moeten vanaf zondag een coronabewijs laten zien.
Brunei Darussalam en Moldavië gaan van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied. Vanaf vrijdag vervalt de eis om altijd te testen (ook als de reiziger gevaccineerd is) en de quarantaineplicht. Reizigers kunnen dan met een coronabewijs naar Nederland reizen. Deze gebieden blijven oranje.
Deze wijzigingen zijn gebaseerd op het advies van het RIVM en de lijst met veilige landen van de EU.
Defensie wil de vaccinatieplicht onder militairen uitbreiden. Daarover is het ministerie in gesprek met de vakbonden. Dat laat een woordvoerder van het departement weten.
Momenteel worden alleen militairen die op missie gaan verplicht gevaccineerd. Dat wil het ministerie uitbreiden naar militairen die zich voorbereiden op een missie of op korte termijn kunnen worden uitgezonden. De Wet Immunisatie Militairen (WIM) geeft Defensie de mogelijkheid om militairen onder bepaalde omstandigheden te verplichten tot een vaccinatie. Een speciale commissie van deskundigen moet dan wel akkoord gaan.
Volgens de woordvoerder is de uitbreiding er gekomen op advies van deze commissie. Defensie hoopt 'op korte termijn' de verplichting te verruimen 'om zo nog beter de veiligheid van de militairen te kunnen borgen'.
Zeven militairen hebben een bezwaarschrift ingediend omdat zij verplicht moesten worden gevaccineerd voor ze op missie gingen, aldus de woordvoerder.
Eigenaar van Buurtzorg Jos de Blok ziet steeds grotere problemen ontstaan in de buurtzorgsector. Hij pleit ervoor om nu meteen in lockdown te gaan.
Het sluiten van scholen was kort geleden nog taboe, maar ineens ligt deze maatregel weer op tafel bij kabinet en OMT. Immers, een aanzienlijk deel van de besmettingen in de huidige golf is te herleiden tot het onderwijs. Twee schoolleiders over dit duivelse dilemma. ,,We zijn de achterstanden van de vorige lockdowns nog aan het inlopen.’’
De eerste ochtend van de Vaccinatie Twijfel Telefoon die het Rotterdamse Erasmus MC in het leven heeft geroepen, heeft tot bijna 700 belletjes geleid. ,,Dit zijn mensen die niet tegen vaccineren zijn, maar niet weten of het ook in hun geval verstandig is om te doen. Dat is het. Het is veilig om je te laten vaccineren.”
Wetenschappers hebben een nieuwe Covid-variant ontdekt met een 'extreem hoog aantal' mutaties. Tot nu toe zijn er tien gevallen ontdekt, maar de wetenschappers maken zich er zorgen om doordat deze variant ook mensen kan treffen die al immuun zijn voor de huidige variant.
De B.1.1.529-variant heeft 32 mutaties in het spike-eiwit, het deel van het virus dat de meeste vaccins gebruiken om het immuunsysteem tegen Covid te wapenen. Mutaties in het spike-eiwit kunnen van invloed zijn op het vermogen van het virus om cellen te infecteren en zich te verspreiden, maar maken het ook moeilijker voor immuuncellen om de ziekteverwekker aan te vallen.
De variant werd voor het eerst ontdekt in Botswana, waar nu drie gevallen zijn gemeld. Er zijn er nog zes bevestigd in Zuid-Afrika en één in Hong Kong, bij een reiziger die terugkeerde uit Zuid-Afrika.
De meeste ouders willen strenge maatregelen in het onderwijs om een schoolsluiting te voorkomen. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 2000 ouders van Ouders & Onderwijs. Het leeuwendeel van de ouders (60 procent) maakt zich zorgen over het risico dat hun kind loopt om op school besmet te raken. De roep om maatregelen op scholen is groot, richting de persconferentie van morgen.
Sinds juni vorig jaar zaten ten minste 11.488 met Covid-19 besmette passagiers op vluchten naar Nederland. Van de 80.000 medepassagiers die rondom deze passagiers zaten, lukte het de GGD er 19.500 te bereiken. Hoeveel van hen door het contact ook het coronavirus opliepen, is onbekend. Dat schrijft de Volkskrant.
De GGD Kennemerland, verantwoordelijk voor het zogeheten 'vliegtuigcontactonderzoek' - een variant van het reguliere bron- en contactonderzoek -, komt tot die conclusie na analyse van de data van passagiers die zijn aangekomen op internationale luchthavens in Nederland. De gegevens zijn voor het eerst vrijgeven na een verzoek van de Volkskrant.
De 11.488 met corona besmette passagiers uit de GGD-data zaten verspreid over 9.434 vluchten.
Het aantal coronagevallen in België blijft stijgen. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames gaan allemaal fors omhoog, blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Tussen 15 en 21 november werden er dagelijks 16.100 besmettingen vastgesteld, een stijging met 53 procent op weekbasis. In totaal raakten sinds de start van de pandemie al ruim 1,7 miljoen Belgen besmet met het virus. Een kentering in de cijfers lijkt er voorlopig niet te komen: uit voorlopige cijfers blijkt dat er op 22 november ruim 23.600 besmettingen werden vastgesteld, dat is het hoogste cijfer sinds de start van de pandemie.
Tussen 18 en 24 november werden dagelijks gemiddeld 295 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 22 procent. In totaal liggen er op dit moment 3.397 mensen in het ziekenhuis (+21 procent), van wie er 686 intensieve verzorging nodig hebben (+21 procent).
In de week van 15 tot 21 november overleden dagelijks gemiddeld 37 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, een stijging met 33 procent op weekbasis. Sinds de start van de pandemie zijn er in België al ruim 26.700 coronadoden geteld.
In Duitsland zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 100.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de tegenhanger van het Nederlandse RIVM, meldde donderdag dat er in de afgelopen 24 uur 351 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor de mijlpaal van 100.000 doden werd gepasseerd.
Er werden donderdag ook 75.961 nieuwe besmettingen gemeld door het RKI, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Woensdag werd er nog een recordaantal van 66.884 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
De Duitse autoriteiten vrezen dat de ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten spoedig niet meer aankunnen.
Veel zal er voor Nederland niet veranderen als vandaag de nieuwe Europese coronakaart uitkomt. Het hele land staat al op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau dat er is, en roder dan donkerrood kan Nederland niet worden. Maar het aantal positieve tests schiet nog steeds omhoog.
Limburg is en blijft de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 22.500 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: van elke 50 Limburgers bleek eentje in de afgelopen twee weken besmet. Daarmee is Limburg ook een van de grootste brandhaarden van West-Europa.
Noord-Holland is de snelste stijger. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 36.400 inwoners positief getest. Dat is bijna 57 procent meer dan bij de huidige kaart, die vorige week werd vastgesteld. In Zeeland en Noord-Brabant steeg het aantal positieve tests in een week tijd met bijna 55 procent.
De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Tijdens de coronapandemie is er wereldwijd meer huiselijk geweld gemeld, concludeert Oxfam op basis van een nieuw rapport dat donderdag verschijnt. De hulporganisatie vindt dat overheden te weinig doen om geweld tegen te gaan en vreest vooral voor de veiligheid van vrouwen, meisjes en LHBTQI+'ers.
Oxfam deed onderzoek naar het aantal meldingen van geweld, inclusief huiselijk geweld, tegen vrouwen, meisjes en LHBTQI+'ers in tien landen. In Maleisië verslechterde de situatie het snelst, daar werden tijdens de eerste maanden van de coronapandemie meer dan twee keer zoveel meldingen (stijging van 111 procent) gedaan van geweld. Ook in Colombia (79 procent meer meldingen), Italië (73 procent meer meldingen) en Zuid-Afrika (69 procent meer meldingen) werd fors meer geweld gesignaleerd. In de overige landen Argentinië, Tunesië, China, Somalië, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus steeg het aantal meldingen tussen de 25 en 50 procent.
Uit het rapport blijkt volgens Oxfam dat verschillende landen, ondanks eerdere beloftes, geen serieuze maatregelen namen om dit geweld aan te pakken. Oxfam roept overheden op meer te doen. Dat kan bijvoorbeeld door geld te investeren in vrouwenrechtenorganisaties en feministische bewegingen.
Een Belgische arts die ervan wordt verdacht zeker 2000 coronacertificaten te hebben vervalst, is woensdagavond gearresteerd door de politie van Charleroi. De man riskeert een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar als hij veroordeeld wordt.
De Belgische autoriteiten deden de afgelopen dagen onderzoek naar de arts, die in Luik vervalste coronacertificaten uitgaf. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De zaak kwam aan het licht toen bleek dat veel valse certificaten door dezelfde arts waren uitgegeven.
In België hebben inwoners een coronapas nodig om toegang te krijgen tot horecazaken. Ook moet zorgpersoneel zich verplicht laten vaccineren.
De rechter heeft in 2020 minder strafzaken aangeleverd gekregen en heeft hier ook minder vaak een oordeel over geveld. De oorzaak ligt bij de uitbraak van het coronavirus. Magistraten behandelen tijdens de eerste lockdown alleen spoedeisende zaken. Bovendien zorgde de pandemie er ook op verschillende manieren voor dat het Openbaar Ministerie (OM) minder zaken doorstuurde naar de rechter.
Rechters deden vorig jaar 65.900 keer een uitspraak in eerste aanleg, 23 procent minder dan in 2019. De rechter legt de laatste jaren relatief gezien steeds meer gevangenisstraffen op en juist minder geldboetes.
Het OM nam vorig jaar 8 procent minder strafzaken in behandeling die mogelijk uit konden monden in een rechtszaak. In 45 procent van de beslissingen die justitie nam over zulke zaken kwam het tot een dagvaarding, ofwel een verzoek om voor de rechter te verschijnen. In 2019 ging het nog om 49 procent.
,,Het OM hield er rekening mee dat rechters ook niet veel zaken konden behandelen", vermoedt een woordvoerder van het CBS. Een andere mogelijke oorzaak is dat justitie vanwege corona meer tijd nodig had om onderzoeken die voorafgaan aan strafzaken af te ronden.
Bovendien werd er minder criminaliteit geregistreerd toen het land op slot ging. Dat ging bijvoorbeeld om inbraken, zakenrollen en geweldpleging. Daardoor zijn vermoedelijk ook minder zaken bij de rechter terechtgekomen. Het effect hiervan is waarschijnlijk niet zo groot omdat het enige tijd duurt voordat het OM een zaak doorstuurt naar de rechter. Een afname van de geregistreerde criminaliteit betekent overigens niet dat er daadwerkelijk minder criminaliteit was, benadrukken de onderzoekers.
Justitie behandelt steeds minder strafzaken met een minderjarige verdachte. Vorig jaar was 8 procent van de verdachten in door het OM behandelde rechtbankstrafzaken minderjarig, tegen 13 procent in 2010.
De planbare zorg in ziekenhuizen komt verder in de knel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gevraagd fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen, meldt een LNAZ-woordvoerder.
,,Ik zou fase 2D nu nog niet willen betitelen als de fase voor code zwart, omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet", aldus de woordvoerder.
Fase 2D houdt in dat landelijk de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald. Het gaat om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie of niertransplantaties.
Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen worden ingezet. Een woordvoerder van het ministerie van VWS kon vanavond niet met zekerheid zeggen of het verzoek van de LNAZ om fase 2D af te kondigen, al binnen is gekomen.
Naar aanleiding van het verzoek zal demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekijken of aan alle criteria hiervoor is voldaan en zal hij die fase officieel afkondigen. Zijn voorganger Tamara van Ark deed dat ook in januari van dit jaar.
De Duitse sociaaldemocraat en aanstormend bondskanselier, Olaf Scholz, zegt dat het bevechten van de coronapandemie zijn hoofddoel zal zijn. Hij zegt vaccinatie verplicht te willen stellen voor bepaalde doelgroepen. Scholz wil een crisisteam opzetten om het virusbeleid tussen de federale en regionale regeringen te coördineren.
© AP — Scholz wil als bondskanselier prioriteit geven aan de bestrijding van het coronavirus. Tsjechië noteert vandaag het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van de coronapandemie. Voor het eerst werden er meer dan 25.000 positieve tests afgenomen. De regering buigt zich nu over strengere maatregelen om verdere druk op de ziekenhuizen te voorkomen. Tsjechië heeft de op drie na hoogste infectiegraad per hoofd van de bevolking ter wereld, meldt Our World in Data. Het land telt 10,7 miljoen inwoners.
Tijdelijke krachten van coronatest- of priklocaties moeten na drie keer verlenging van hun contract vast in dienst worden genomen of worden ontslagen. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland noemt het 'jammer als dit de reden is om medewerkers met ruime ervaring en kennis te moeten laten gaan' en trekt aan de bel bij het ministerie van Volksgezondheid.
GGD GHOR zegt dat de medewerkers alleen 'met garanties voor langdurige Covidfinanciering' kunnen blijven. Anders wordt het lastig mensen vast aan te nemen. ,,Deze situatie hebben wij in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren bij verschillende ministeries onder de aandacht gebracht, helaas zonder resultaat.'' Deze week was er overleg over de kwestie tussen de GGD'en en Volksgezondheid.© ANP — Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in de Utrechtse Jaarbeurs. De illegale handel in QR-codes en vaccinatiebewijzen is al maanden aan de gang, maar lijkt te intensiveren nu de coronaregels strenger worden. Fraudeurs zijn klaarblijkelijk aan een oplichtingscampagne begonnen via Instagram. Gebruikers van het sociale medium worden de afgelopen dagen actief benaderd door mensen die vaccinatie- en herstelbewijzen te koop aanbieden.
De huidige coronavaccins beschermen zeer goed tegen ernstige klachten, maar ze werken niet tegen 'long covid' bij mensen die, ondanks hun inenting, toch besmet raken. Onderzoekers van de Oxford-universiteit volgden een half jaar 9479 geïnfecteerde gevaccineerden en een zelfde aantal besmette maar niet ingeënten.
In vergelijking met de niet gevaccineerde patiënten hadden zij die wel geprikt waren een aanzienlijk kleinere kans op zware klachten en ziekenhuisopname, verklaart onderzoeker Maxime Taquet. Andere langdurige symptomen, zoals 'long covid', deden zich echter in gelijke mate voor. Ongeacht de vaccinatiestatus.
Bij ingeënte personen boven de zestig die toch ziek werden, leken de vaccins matig of helemaal niet te beschermen tegen de complicaties. ,,Vaccineren is nog steeds een uitstekende manier om infectie in de eerste plaats te voorkomen'', zegt Taquet. ,,Maar de bevindingen tonen aan dat mensen, die ondanks vaccinatie geïnfecteerd raken, waakzaam moeten blijven voor mogelijke complicaties van Covid-19.'Egypte zal binnen een paar dagen een plan in werking stellen om ouderen, mensen met chronische kwalen en gezondheidsmedewerkers een aanvullende coronaprik te geven, meldt het ministerie voor Volksgezondheid.
Met een bezoek aan een moskee in Den Haag heeft coronaminister Hugo de Jonge op kousenvoeten een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne ingeluid. Informatie en advertenties over het nemen van een coronaprik worden, in wijken met een lagere vaccinatiegraad, vanaf deze week in elf talen verspreid.
Tijdens een van de korte momenten dat De Jonge en diens vrouw elkaar spreken in deze hectische tijden had ze hem nog gewaarschuwd: denk aan je sokken, je gaat naar een moskee. De pronkstukken aan zijn voeten gingen in de Haagse Anware Mustafa-moskee, waar een vaccinatielocatie is ingericht, dan ook uit.
De Jonge bekeek er hoe coronavaccinaties prik voor prik worden binnengehaald. Zo moet het percentage mensen met minstens één prik, dat nu ongeveer op 88,5 procent staat, zeker tot boven de 90 procent stijgen, zei de bewindsman. 'Dat moet lukken', zegt de minister hoopvol. Steeds meer mensen komen zonder afspraak een prik halen.© ANP — In de Haagse Anware Mustafa-moskee wordt geprikt zonder afspraak of schoenen. De ongevaccineerde Joshua Kimmich is de volgende Bayern Munchen-speler die positief is getest op het coronavirus, zo laat de club weten. De 26-jarige middenvelder uit Rottweil zat al in isolatie nadat hij in contact was geweest met een besmet persoon.
© AP — Joshua Kimmich. Ruim een derde van alle verpleeghuizen in ons land heeft te kampen met een corona-uitbraak. Op 894 locaties zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest, een recordaantal. Het oude record stamt van begin dit jaar.
Op 9 januari, rond het begin van de vaccinatiecampagne, hadden 876 verpleeghuizen minstens één recente besmetting. In april vorig jaar, op de top van de eerste golf, kampten 828 verpleeghuizen met een uitbraak.
Bewoners en personeel van de tehuizen kregen in januari als eerste een coronaprik. Het aantal besmettingen daalde er daarna snel. Tijdens de vierde golf in juli bleven verpleeghuizen grotendeels gespaard, maar de laatste weken gaat het snel omhoog.Italië maakt het vaccinweigeraars binnenkort lastiger om toegang tot bepaalde plaatsen en diensten te krijgen. Ook wordt de vaccinatieplicht uitgebreid naar een grotere groep mensen die werkzaam zijn in de publieke sector, zoals overheids- en semioverheidsinstanties, schoolpersoneel, politie en militairen.
Zorgpersoneel moet een boostershot halen. Wie zich niet laat vaccineren krijgt vanaf 6 december geen toegang meer tot bioscopen, restaurants, hotels en sportscholen. Een 'supergroene' coronapas moet het bewijs leveren van vaccinatie of herstel. Wie die niet kan tonen, mag niet naar culturele of sportactiviteiten.
Gebruik maken van het openbaar vervoer kan vanaf dan ook alleen nog met een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag. In bedrijven geldt geen verplichting, maar is een negatieve testuitslag vereist. De maatregelen gelden tot 15 januari. De regering besloot verder dat boostershots beschikbaar worden voor iedereen boven de 18 jaar.,,We zien dat de situatie in onze buurlanden zeer ernstig is'', sprak premier Draghi die benadrukt dat het voorkomen van een volledige lockdown een must is. ,,We zien ook dat de situatie in Italië geleidelijk aan slechter wordt en we willen heel voorzichtig zijn om te veilig te stellen wat de Italianen vorig jaar hebben bereikt.''
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwacht niet dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen op korte termijn afneemt. Om de druk op de ziekenhuizen te verdelen, werd vorige maand besloten de patiënten weer te verspreiden over het land. Gisteren werden de eerste acht van hen overgebracht.
Gisteren zijn ook twee coronapatiënten per ambulance door het Landelijk Netwerk Acute Zorg naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht. Vandaag stonden er vijf verplaatsingen op de planning, maar dat werden er twee. Voor morgen staan er opnieuw twee transporten gepland. Dan wordt voor het eerst een helikopter ingezet.
De speciaal voor coronatransport ingerichte traumahelikopter Lifeliner 5 vliegt vanuit Leeuwarden. Het medische team aan boord van de heli komt van het Radboudumc. De helikopter zal van maandag tot en met zaterdag vliegen. Hoe lang de Lifeliner 5 ditmaal wordt ingezet is nog niet duidelijk.
© Hollandse Hoogte / EPA — Morgen wordt weer een heli ingezet om coronapatiënten naar Duitsland te brengen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de oversterfte de laatste weken duidelijk weer aan het oplopen. 'Het piept en het kraakt nog niet', zegt branchebureau voor gecertificeerde uitvaartondernemingen BGNU. Begrafenisondernemers zijn vooralsnog goed in staat om pieken op te vangen nu de coronasituatie in het land verergert en mogelijk meer mensen aan het virus komen te overlijden. 'Zonder afbreuk te doen aan de waardigheid van het afscheid', aldus BGNU-directeur Heidi van Haastert.
De oversterfte zou nog beheersbaar zijn, omdat die meer verspreid is over het land dan aan het begin van de crisis. 'Toen moesten wel alle zeilen bijzetten', zegt Haastert, die zegt ervoor te waken dat een plechtigheid 'lopende bandwerk' wordt. Jaarlijks overlijden gemiddeld zo'n 155.000 mensen. De bedrijven en ondernemers die onder BGNU vallen, verrichten zo'n 60 procent van alle begrafenissen en crematies.Winkeliers houden de adem in. De kans bestaat dat niet-essentiële winkels opnieuw de deuren moeten sluiten door de torenhoge coronacijfers. Brancheorganisatie INretail eist 100 procent financiële compensatie bij sluiting.
Een 1G-beleid is in de praktijk niet uitvoerbaar, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Iedereen laten testen voor toegang tot bepaalde locaties, zoals in de horeca, is 'ingrijpend, moeilijk te organiseren en erg kostbaar'.
Het bedrag dat met een 1G-aanpak is gemoeid, blijkt ook moeilijk in te schatten. Het laagste bedrag in de verschillende scenario's komt uit op 138 tot 155 miljoen euro per week terwijl het hoogste bedrag oploopt van 1,4 tot zelfs 2,2 miljard euro per week.
Ook het gedrag van mensen is een factor bij de berekening. Mensen gaan minder vaak naar locaties waarvoor ze moeten laten testen, ook al zijn ze ingeënt of hersteld. Die daling van het grootst zijn bij restaurants en overige horeca, aldus De Jonge.
Het OMT heeft de opties vergeleken en stelt dat 1G effectiever is dan 3G, maar minder dan 2G. Sneltesten zijn goed bij 2G, maar om 1G het effectiefst te laten zijn zijn PCR-testen nodig. Volgens De Jonge 'gegeven de kosten maatschappelijk niet verantwoord'.
Coronavaccins alleen zorgen voor een vals gevoel van veiligheid, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. ,,Vaccins redden levens, maar ze voorkomen de overdracht niet volledig'', zegt WHO-voorman Tedros Adhanom Gheybreyesus. Het risico op ernstige ziekte of overlijden is fors lager, maar er blijft risico op besmetting of het besmetten van anderen. De vaccins verminderen de kans op een infectie met de nu dominante deltavariant met ongeveer 40 procent.
De gezondheidsorganisatie benadrukt dat het in de najaarsperiode voor iedereen belangrijk is om zichzelf en anderen te beschermen tegen Covid-19. Vaccineren, afstand houden en het verminderen van sociale contacten, horen daar volgens de organisatie bij. ,,Het SARS-CoV-2-virus zal zich intens blijven verspreiden als samenlevingen terugkeren naar de sociale interactie en mobiliteit van voor de pandemie'', aldus WHO-directeur Mike Ryan.De Slowaakse regering heeft net als buurland Oostenrijk een lockdown ingesteld, meldt minister van Economische Zaken, Richard Sulik. Het aantal coronabesmettingen in het land neemt hand over hand toe en de overheid wordt daarom, na uitvoerig debat, gedwongen om zowel gevaccineerden als niet-ingeënten restricties op te leggen. De lockdown in Slowakije gaat vooralsnog twee weken duren. Naast de veertiendaagse lockdown is ook voor 90 dagen een noodtoestand afgekondigd.
Na de lockdown in Oostenrijk en strengere maatregelen in Duitsland ziet ook Polen zich genoodzaakt de coronateugels strakker aan te trekken mocht het dagelijkse aantal besmettingen niet dalen, zegt gezondheidsminister Adam Niedzielski. ,,Als we geen signalen krijgen dat de piek is bereikt en het aantal gevallen zal dalen, moeten we de beperkingen uitbreiden'', sprak de minister vandaag.
© EPA — Gezondheidsminister Niedzielski hint op nieuwe maatregelen in Polen. Geen van alle 352 Nederlandse gemeenten is, voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie, nog coronavrij. Tot en met gisteren was er altijd wel één gemeente waar niemand besmet bleek. Vaak waren dat de kleinste gemeenten zoals Schiermonnikoog, Vlieland, Ameland of Rozendaal. Maar op dag 637 van de coronacrisis ontspringt niemand de dans. De afgelopen dag hadden Schiermonnikoog, Ameland en Vlieland elk één positieve test onder hun inwoners.
Schiermonnikoog heeft het laagste totale aantal positieve tests. Sinds het begin van de epidemie zijn 52 eilanders positief getest. Schiermonnikoog was ook de laatste gemeente waar het virus opdook, het Waddeneiland bleef tot oktober vorig jaar coronavrij. Vlieland heeft 110 bevestigde gevallen, Rozendaal 163, Ameland 310 en Terschelling 481. Rozendaal en Vlieland zijn de enige gemeenten waar nog geen enkel sterfgeval door corona is geregistreerd.
Op de dag dat in het Albert Schweitzer ziekenhuis de eerste medewerkers de boosterprik krijgen, bereidt het Dordtse ziekenhuis zich voor op een mogelijke ongeziene situatie. Een triageteam bestaande uit 12 niet-verzorgende personeelsleden wordt achter de schermen opgezet om in geval van de gevreesde code zwart te beslissen wie er wél en geen ziekenhuisbed krijgt toegewezen. Lees hier het hele verhaal.
In de huidige coronagolf liggen er sinds bijna een week meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan in dezelfde periode een jaar geleden. Op 24 november 2020 waren het er 1925. Dat zijn er 610 minder dan nu.
Op de ic's liggen momenteel nog wel iets minder coronapatiënten. Een jaar geleden rond deze tijd lagen er 526 op de ic. Als de huidige toestroom doorzet liggen er waarschijnlijk deze week nog meer coronapatiënten op de ic's dan toen.Het Veiligheidsberaad komt vrijdagmorgen digitaal bijeen om het aanscherpen van de coronaregels te bespreken. Het kabinet wil daar vrijdag een besluit over nemen en dat vrijdagavond dan ook al in een persconferentie bekendmaken. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij de vergadering.
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vonden begin november dat de strengere maatregelen die toen waren afgekondigd niet langer dan drie weken moesten duren. De burgemeesters zijn groot voorstander van het uitgebreid en voor langere tijd werken met coronatoegangsbewijzen.
Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, waarschuwde zondag dat de samenleving "afkoerst op een lockdown die de hele winter gaat duren." Bruls is net als de meeste andere leden van het Veiligheidsberaad teleurgesteld over hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Maar de burgemeesters waren er tot nu toe ook niet voor om "het hele land weer op slot te draaien."
De burgemeesters zijn als voorzitter van een veiligheidsregio verantwoordelijk voor het uitvoeren en handhaven van coronamaatregelen. Het kabinet wil daarom steeds vooraf weten of voorgenomen veranderingen in de praktijk kunnen werken. Vorige week besloot het kabinet nog onder druk van het Veiligheidsberaad om toch een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen voor de komende jaarwisseling.
De Russische president Vladimir Poetin heeft het Russische coronavaccin Spoetnik-V volgens eigen zeggen ook via zijn neus toegediend gekregen. Het vaccin als spray wordt nog getest en is nog niet goedgekeurd door toezichthouders. Rusland wil het preparaat volgend jaar exporteren.
Poetin (69) kreeg het neusvaccin maandag, kort na zijn extra prik tegen Covid-19. Zijn eerste twee vaccinaties waren in maart en april. Poetin liet zich toen prikken met Spoetnik-V. Poetins booster was Spoetnik-Light, een lichtere variant waarvan maar één dosis nodig is. Volgens sommige deskundigen is een combinatie van light en neusspray aan te raden voor een betere bescherming tegen een besmetting.
© VPRO Zwitserland heeft afgezien van een vaccinleverantie ten gunste van een internationaal initiatief dat moet zorgen dat ook ontwikkelingslanden coronavaccins krijgen. Dat Covax-initiatief krijgt daardoor voor het eind van het jaar de beschikking over 1 miljoen Moderna-vaccins die eigenlijk voor de Zwitsers waren bedoeld. Dat meldt vaccinatieverbond Gavi, een van de organisaties achter Covax.
Zwitserland en Covax ruilen van plek op de wachtlijst van producent Moderna. Dat betekent dat de Zwitsers hun doses pas volgend jaar krijgen. Gavi zegt dat Zwitserland het eerste land is dat gehoor geeft aan een oproep om van plek te ruilen met Covax op de wachtlijsten van vaccinmakers. Gavi-topman Seth Berkley roept andere landen op het Zwitserse voorbeeld te volgen.
Rijke landen gaan wereldwijd aan kop bij het inenten van inwoners tegen het coronavirus. Zwitserland heeft ongeveer 65 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, meldt datasite Our World in Data.
Een recordaantal Nederlanders is in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve tests.
Het oude record was vorige week donderdag gevestigd, met ongeveer 23.600 nieuwe gevallen in een dag tijd.
Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record. Gemiddeld komt het neer op 22.417 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 55e dag op rij.
De stijging van het aantal positieve tests gaat wel iets langzamer. Het weektotaal over de afgelopen zeven dagen, de 156.921 positieve tests, ligt 32,4 procent hoger dan de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 9 oktober. Het kan een tijdelijk dipje zijn, het kan ook komen doordat de GGD'en tegen hun maximale capaciteit aan zitten en niet in staat zijn om nog veel meer mensen te testen dan ze nu al doen, maar het zou ook kunnen betekenen dat de groei wat begint af te vlakken.
Het RIVM kreeg afgelopen etmaal vijftig meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 271 sterfgevallen, gemiddeld bijna 39 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 8 maart.
© ANP — Een GGD-medewerker voert een coronatest uit bij een kind op de XL-vaccinatie locatie van de GGD in de Utrechtse Jaarbeurs Voor het bedreigen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Facebook is een 29-jarige man uit Rijnsburg woensdag tijdens een snelrechtzitting veroordeeld tot acht weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk.
Verdachte Barry K. plaatste op 9 november een montagefoto onder een Facebookbericht dat Hugo de Jonge op zijn persoonlijke Facebookpagina zette. Op de afbeelding lag de minister op de grond met bebloed verband om zijn hoofd, alsof hij zojuist is neergeschoten. De afbeelding was een bewerking van de foto van de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum uit 2002. Diens gezicht was vervangen door dat van De Jonge.
De demissionair minister deed aangifte nadat hij de foto zelf onder ogen had gekregen. ,,Ik werd hier wel bang van", had hij volgens de politierechter bij de politie verklaard. "Bang dat anderen werden aangezet om iets te doen tegen mij."
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)LONKHUIJSEN Meer dan vijfhonderd mensen hebben woensdag de Vaccinatie Twijfel Telefoon gebeld. Die speciale telefoonlijn voor mensen met twijfels over het nemen van een coronavaccinatie was voor het eerst geopend, van 08.30 tot 13.30 uur.
,,De telefoon stond de hele ochtend roodgloeiend", vertelt initiatiefnemer Robin Peeters, internist in het Erasmus MC in Rotterdam. Sommige mensen hebben lang in de wachtrij gestaan. ,,Mensen bleken ook bereid om lang te wachten voor ze aan de beurt waren." De wachtrij is na 13.30 uur nog afgewerkt.
Het type vragen dat werd gesteld was volgens Peeters precies wat hij had verwacht. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen die om medische redenen twijfelen over het nemen van een coronavaccin. ,,Er belden mensen met nierziekten, bepaalde allergieën, reuma en ook veel zwangeren en mensen die vragen hadden over vruchtbaarheid." Volgens Peeters lijkt het op tv en sociale media vaak alsof er alleen voor- en tegenstanders van de coronavaccins zijn. ,,Maar er zijn ook zwijgende twijfelaars, die vooral inhoudelijke vragen hebben over de vaccins."
Een deel van de mensen besloot na het gesprek om alsnog een vaccinatie te nemen, een ander deel bedankte voor de informatie en zei er nog even over na te moeten denken.
Er is weinig draagvlak voor een coronatoegangsbewijs voor studenten onder onderwijspersoneel in het mbo, hbo en wo, blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Zo'n 42 procent van de 3700 ondervraagden is tegen zo'n maatregel. Iets meer dan de helft is voor.
De meningen van voor- en tegenstanders lopen uiteen. Ze variëren van 'door de invoering van een toegangsbewijs creëer je tweedeling in de maatschappij en de uitval van een grote groep studenten' tot 'ik ben er voorstander van om iedereen verplicht te laten vaccineren, en bij fraude een flinke straf toe te kennen'.
,,Het is een grondwettelijk recht om je niet te laten vaccineren, het verplicht stellen van een coronatoegangsbewijs is daarmee in strijd. Tegelijkertijd is er een groot risico op besmetting, dus is de veiligheid van studenten en medewerkers in het geding", zegt een van de ondervraagden.
De Franse regering gaat donderdag nieuwe coronamaatregelen aankondigen. De voorkeur gaat volgens een woordvoerder uit naar het creëren van meer bewustzijn over de basisregels en een versnelde vaccinatiecampagne, maar er wordt ook gekeken naar het strenger handhaven van het gebruik van de coronapas.
De besluitvorming over de maatregelen vindt volgens Franse media woensdag plaats. De regeringswoordvoerder zegt dat er geprobeerd zal worden om de feestdagen te redden en het land zo goed mogelijk door de winter te slepen. De persconferentie met minister Olivier Véran van Volksgezondheid vindt donderdagmiddag plaats.
Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller in Frankrijk. De autoriteiten meldden dinsdag meer dan 30.000 besmettingen, waarmee het daggemiddelde over een week voor het eerst sinds augustus weer op ruim 20.000 kwam te staan. Deze cijfers laten volgens Véran zien dat "Frankrijk helaas in een vijfde golf zit". Het reproductiegetal is opgelopen naar 1,6. Dat betekent dat 100 mensen met het coronavirus gemiddeld 160 anderen besmetten.
De vaccinatiegraad in Frankrijk ligt volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) met 69,4 procent van de hele bevolking net boven het EU-gemiddelde van 65,7 procent.
© AP — Emmanuel Macron Het gaat de verkeerde kant op met de coronagrafieken. Het kabinet vraagt daarom een spoedadvies van het OMT, vanavond komen de adviseurs bijeen. Waarschijnlijk vrijdag is er dan een persconferentie. ‘We moeten een kentering zien of forceren'. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Demissionair premier Mark Rutte geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen. Er liggen nu 2535 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 5 minder dan dinsdag, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 2030. Op de intensive cares liggen nu 505 mensen met corona, 17 meer dan een dag eerder. Eind mei lagen er voor het laatst meer dan 500 Covidpatiënten op de ic's.
In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 272 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 47 mensen opgenomen.
© ANP — Een coronapatient wordt met een speciale ambulance vanuit het Ikazia Ziekenhuis naar Duitsland overgebracht De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep veelal 84-jarigen is dinsdag en woensdag verzonden, meldt het RIVM. Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.
Het is niet zo dat alle mensen uit 1937 nu al worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt dagelijks naar ruim 50.000 mensen een brief, van oud naar jong. In totaal zou het gaan om 700.000 ouderen in de groep van 80 jaar en ouder die een uitnodiging moeten krijgen.
Deze aantallen zijn afgestemd op hoeveelheden die bijvoorbeeld de post en de vaccinatielocaties en callcenters van de GGD’en aan kunnen. Het RIVM kan niet zeggen wanneer mensen uit latere geboortejaren een uitnodiging kunnen verwachten. De geplande einddatum voor het inenten van 80-plussers blijft voorlopig staan op eind december, aldus een woordvoerder. Daarna komt de groep tussen de 60 en 79 jaar aan de beurt.
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de snelheid van het geven van boostervaccins nog niet kan worden verhoogd. ,,Dat kan zodra er weer ruimte is bij de GGD. Daar wordt dagelijks naar gekeken en we weten pas kort van tevoren of het kan."
© Hollandse Hoogte / ANP XTRA Een hapje eten in een restaurant zonder QR-code? Dat mag volgens de coronaregels nog steeds bij restaurants langs de snelweg, zoals de Pleisterplaats in Moordrecht. Maar daar zorgt het vooral voor verwarring. ,,Mensen komen niet meer, ze noemen ons wappies.” Lees hier het hele verhaal.
Meerdere ziekenhuizen hebben hun helikopterplatform weer gebruiksklaar gemaakt. Met de helikopter kunnen coronapatiënten snel verplaatst worden naar een ander ziekenhuis, ook als dat verderop in het land ligt.
Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heeft het helikopterplatform deze week vrijgemaakt voor gebruik. Het ziekenhuis noemt het "geen fijne ontwikkeling. Het betekent namelijk dat er niet altijd plek is voor een patiënt in een ziekenhuis in de buurt." Het helikopterplatform was in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste coronagolf, ook tijdelijk geopend.
Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft vanaf komende donderdag weer een landingsplaats voor helikopters ingericht, bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Een aantal parkeerplaatsen wordt ervoor afgezet. Reden is de toename van het aantal coronapatiënten. "We realiseren ons dat een (tijdelijke) helikopter landingsplaats verre van ideaal is in een woonwijk", aldus het ziekenhuis in een persbericht. "In deze periode is het echter van levensbelang voor onze patiënten."
Het helikopterplatform van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heropent deze week ook opnieuw, net als in 2020. "Via het platform kunnen patiënten met corona per helikopter worden overgebracht naar ons ziekenhuis of vanuit ons ziekenhuis naar elders in het land of buitenland", licht het ziekenhuis toe. "We hadden allemaal gehoopt dat dit helikopterplatform niet meer nodig zou zijn. We weten wat een indrukwekkende gebeurtenis dit kan zijn voor patiënten en hun naasten en voelen met hen mee."
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles in de serie Terug naar de storm over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vandaag vanuit de vergaderzaal, waar het crisisteam grote zorgen heeft. Lees hier het verhaal.