Dit blog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
De Verenigde Staten weren vanaf maandag reizigers uit acht landen in het zuiden van Afrika. Dit vanwege de nieuwe, mogelijk besmettelijkere, coronavariant die daar is aangetroffen. De nieuwe virusversie, die omicron-variant is gedoopt, heeft een groeiend aantal landen doen besluiten vluchten vanuit zuidelijk Afrika te verbieden.
Ook Nederland laat geen reizigers meer toe. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen met de omicron-variant in de VS vastgesteld, meldt het Centrum voor Ziektebeheersing en -Preventie. De B.1.1.529-variant is de vijfde mutatie die door de Wereldgezondheidsorganisatie als 'zorgelijk' wordt bestempeld.De politie en het OM signaleren dat er sprake is van 'uitputting van medewerkers en middelen' door aanhoudende onrust in het land over de coronamaatregelen. Mocht code zwart in de ziekenhuizen van kracht worden, dan is bijstand van defensie 'onvermijdelijk'. ,,Niet vanwege de handhaving van coronamaatregelen, maar om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden en ongeregeldheden te voorkomen en te bestrijden.”
De GGD Brabant Zuidoost heeft geen ruchtbaarheid gegeven aan de proef, maar DAF-medewerkers hebben deze maand de kans gekregen om op hun werk een vaccinatie te halen. Een succes, aldus DAF. Het bedrijf hoopt op een vervolg.
Voor het eerst sinds ruim vier maanden is op Sint Maarten sprake van 'maar' twintig geregistreerde coronabesmettingen. In de afgelopen maanden lagen de aantallen beduidend hoger, met als dieptepunt 345 besmettingen op 14 augustus.
Op 12 juli kende het eiland negentien besmettingen. Op dat moment waren er in totaal 34 coronadoden, inmiddels is dat aantal opgelopen tot 75. Vrijdag lagen er geen coronapatiënten meer in het ziekenhuis. Elf mensen zitten momenteel in quarantaine op het eiland, twintig personen moeten in thuisisolatie verblijven.
De overheid benadrukt dat de bevolking nog steeds in publieke ruimtes een mondkapje moet dragen en sociale contacten zo veel mogelijk dient te vermijden. Verder wordt iedereen aangeraden vaak de handen te wassen.
Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen.
Lees hier het volledige artikel.
De anti-Covid-pil van farmabedrijf MSD blijkt in een laatste evaluatie minder effectief dan gedacht. Uit de meest recente klinische studies blijkt dat de pil 30 procent bescherming biedt tegen sterfte of opname in het ziekenhuis, meldt het bedrijf vrijdag. Eerder leek dat in 50 procent van de gevallen zo te zijn.
MSD vroeg eerder deze week goedkeuring aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om de pil in Europa op de markt te mogen brengen. Het EMA moet de aanvraag nog beoordelen, maar gaf Europese overheden alvast toestemming het middel voor te schrijven.
De MSD-pil heet molnupiravir en wordt op de markt gebracht onder de naam Lagevrio. Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang.
Ook Pfizer heeft het EMA om een beoordeling van z'n anti-Covid-pil Paxlovid gevraagd.
© via REUTERS — De anti-Covid-pillen van MSD. Zaterdag is de laatste dag dat niet-essentiële winkels tot 18.00 uur open mogen blijven en horeca tot 20.00 uur. Zondag gaan om 05.00 uur nieuwe coronamaatregelen in en moeten deze bedrijven om 17.00 uur de deuren sluiten.
Horecabezoekers mogen zaterdag nog van hun tafel naar de wc lopen zonder mondkapje, wat zij vanaf zondag wel moeten. Dit geldt op alle plekken waar mensen een vaste zitplek hebben, zoals bioscopen en theaters. Op deze locaties moet vanaf zondag ook weer 1,5 meter afstand worden gehouden.
De maatregelen werden vrijdag door demissionair premier Mark Rutte aangekondigd. De regels gaan pas zondag in om bijvoorbeeld horeca de tijd te geven voorbereidingen te treffen, zoals reserveringen afzeggen en tafels op 1,5 meter afstand zetten.
De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet.
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Een langere schoolvakantie hoort niet bij de aangekondigde maatregelen.
Toen eind vorig jaar de besmettingsgolf opliep, noemde het OMT een langere kerstvakantie ook al als een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen ook geen goed idee.
Het OMT vraagt in het advies ook ,,aandacht voor Black Friday en de risico's die aan de drukte in (winkel)centra verbonden zijn, juist nu maatregelen worden aangescherpt".
Vorige week meldde minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat de naleving en controle op het coronatoegangsbewijs nog steeds niet was verbeterd. Een week later gaat het nog steeds niet goed. Dat blijkt uit de laatste handhavingscijfers.
Er zijn vijftien lasten onder dwangsommen opgelegd en zeven keer is een bedrijf gesloten, meldt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag aan de Kamer. Verder zijn er afgelopen week minimaal twintig bestuurlijke waarschuwingen gegeven.
Een coronatoegangsbewijs is vanaf 13 jaar nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. Bezoekers kunnen met de coronapas aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of dat ze een corona-infectie hebben doorgemaakt.
Naast de pas moet er ook een identiteitsbewijs worden getoond. Vorige week berichtte Grapperhaus aan de Kamer dat er geen enkele sector is waar meer dan pakweg een derde van de bezoekers echt volgens die regel gecheckt wordt.
Het demissionaire kabinet overweegt het gebruik van het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar de niet-essentiële winkels en dienstverlening. Voor het geval deze uitbreiding doorgaat is het ,,kabinet met de sector bezig om een plan uit te werken om de controles van de ondernemers zo te organiseren dat het adequaat, uitvoerbaar en hanteerbaar is", aldus De Jonge.
Voor dat plan zal het kabinet ook geld vrijmaken. Eerder werd al 45 miljoen euro gereserveerd voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren.
De reactie van Europese landen op de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is ontdekt, is volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid, Joe Phaahla, ,,onterecht". Voorlopig is nog niet duidelijk of de omikronvariant besmettelijker is dan andere en of de huidige vaccins er werkzaam tegen zijn, zei hij vrijdagavond tijdens een persconferentie.
Phaahla benadrukte dat de inreisverboden die verschillende landen intussen hebben ingesteld voor reizigers uit Zuid-Afrika, volledig ingaan tegen de bestaande normen en standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De bekendmaking van donderdag had alleen maar als doel om de bevindingen van de Zuid-Afrikaanse wetenschappers zo snel mogelijk wereldkundig te maken.
Verschillende landen binnen en buiten Europa hebben vluchten uit zuidelijk Afrika tot nader order opgeschort wegens de omikronvariant. Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. Nederlanders en andere EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Hoewel er nog geen duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de nieuwe coronavirusvariant en de werkzaamheid van de vaccins, hebben de WHO en het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) al hun bezorgdheid geuit. Buiten zuidelijk Afrika is de variant onder meer al vastgesteld in Israël en Hongkong. In Europa meldde België een eerste geval.
© AP — Een jonge vrouw in de township Diepsloot bij Johannesburg krijgt een Pfizer-vaccin tegen Covid-19. Hoewel er nog geen officieel besluit is om (groepen van) kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren, wordt eind volgende maand al wel de eerste levering verwacht van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech bestemd voor kinderen. Het gaat om 42.000 doses met aangepaste kinderdosering, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
De Gezondheidsraad verwacht eind volgende week met een advies te komen over het vaccineren van kinderen die behoren tot een medische risicogroep. Daarna neemt De Jonge een besluit. Het RIVM werkt vooruitlopend hierop al aan scenario's voor de vaccinatie van de kinderen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde eerder deze week dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor kinderen vanaf 5 jaar.
Verder heeft De Jonge via de gezamenlijke inkoopprocedure van de Europese Commissie een reservering geplaatst voor de anti-Covid-pillen Paxlovid van Pfizer en Lagevrio van MSD. Deze pillen zouden volgens de fabrikanten voorkomen dat mensen die positief getest zijn op het coronavirus uiteindelijk ernstig ziek worden. Het EMA moet de geneesmiddelen nog wel goedkeuren.
De kans dat de nu afgekondigde nieuwe coronamaatregelen over drie weken weer worden opgeheven, is volgens ziekenhuizen uiterst klein. Graag hadden ze gezien dat er meer was gedaan tegen het verspreiden van het virus via scholen.
,,Er is een wonder nodig om te zorgen dat we met de kerst zonder dit soort maatregelen zitten’’, stelt bestuursvoorzitter Wim van Harten van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate.
Volgens Van Harten wordt het ‘heel spannend’ of de maatregelen voldoende effect zullen hebben om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen. ,,Het is heel erg te hopen dat er kentering komt, maar met de huidige cijfers wordt de druk op de ziekenhuizen de komende twee à drie weken sowieso groter.’’ Lees hier het volledige artikel.
Het Amerikaanse biotechnologische en farmaceutische bedrijf Moderna is voornemens een specifieke boosterdosis te ontwikkelen voor de nieuwe Omicron-variant van Covid-19, gedetecteerd in Zuid-Afrika en door de WHO als 'zorgwekkend' beschouwd.
,,Moderna zal snel een kandidaat-vaccin ontwikkelen voor een boosterdosis die specifiek bestemd is voor de Omicron-variant", meldt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.
De aankondiging maakt volgens Moderna deel uit van een strategie om te werken aan specifieke boosterdoses voor zorgwekkende varianten. ,,In 2020-2021 omvatte dit al boosterdoses voor de Delta- en Beta-varianten", schreef het bedrijf, en zei dat het ,,herhaaldelijk heeft aangetoond dat het nieuwe kandidaten binnen 60-90 dagen naar het stadium van klinische proeven kan brengen".
Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de Omicron-variant te onderzoeken. ,,We verwachten over twee weken meer data uit onze laboratoriumproeven", zegt BioNTech in een verklaring. ,,Uit deze data moet blijken of voor de nieuwe variant een aanpassing aan ons vaccin noodzakelijk is." Pfizer/BioNTech zegt binnen honderd dagen een nieuw vaccin te kunnen leveren aan patiënten.
Chef-kok Maarten is de wanhoop nabij na de nieuwe coronamaatregelen die de demissionaire premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) vanavond aankondigden. Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Lees hier hoe de branches reageren op deze zogeheten avondlockdown.
Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat dat vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals de voorspelde ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waar eerder op was gerekend. ,,Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is", aldus Gommers.
Zelf was het ic-hoofd samen met 'enkele andere OMT-leden' voorstander van een harde lockdown. Toch zegt Gommers vrede te hebben met het uiteindelijke, minder strikte, OMT-advies, waar het kabinet zich volgens de ic-arts 'aardig' aan heeft gehouden. ,,Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht."
Volgens Gommers is het belangrijkste of mensen zich aan de maatregelen gaan houden. ,,Ik ga ervan uit dat als je dingen afsluit, de contacten afnemen. Maar dan moeten er geen alternatieven worden georganiseerd achter de voordeur." De arts zegt moeilijk in te kunnen schatten of dat gaat gebeuren. ,,Ik hoop van niet."
© ANP — Diederik Gommers. De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat 'het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben.'
Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij riep de landen die volgende week deelnemen aan het ministeriële overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen, zoals de president al eerder had voorgesteld. Op die manier kunnen ze wereldwijd worden geproduceerd. ,,Het nieuws vandaag onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om hier snel op te handelen", aldus Biden.
De nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika en mogelijk besmettelijker dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf hem vrijdag de naam Omicron en bestempelde hem als zorgelijk.
Het Nederlandse bedrijfsleven begrijpt dat extra coronamaatregelen onvermijdelijk zijn, gezien de besmettingscijfers en de dreigende code zwart in de zorg. Wel plaatsen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels.
,,Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden." En de sluitingstijd van 17.00 uur zou voor onder andere theaters, horeca en bioscopen feitelijk bijna hetzelfde zijn als "volledig dicht", omdat ze het normaal juist van de avonden moeten hebben.
De ondernemersorganisaties zijn wel blij met de door het kabinet toegezegde compensatie. ,,Daar hebben we ons de afgelopen weken steeds hard voor gemaakt, want wat er lag was volstrekt onvoldoende."
Een ander positief punt vinden de lobbyclubs dat het kabinet heeft beloofd om te werken aan een plan dat moet voorkomen dat de samenleving in de toekomst steeds weer op slot moet. Premier Mark Rutte gaf op de persconferentie aan een uitnodiging hierover van de sociale partners aan te nemen. De vakbonden en werkgevers, verenigd in de Stichting van de Arbeid, hadden eerder op de dag een handreiking gedaan om gezamenlijk over zo'n plan in gesprek te gaan.
,,Want zonder zo'n plan houden we het met elkaar niet vol. En duidelijk is dat het virus voorlopig nog niet weg is", aldus voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. De ondernemersorganisaties zien naar eigen zeggen ook dat het draagvlak voor de coronamaatregelen aan het afbrokkelen is. Perspectief op een uitweg uit de coronacrisis zou nu ontbreken.
De aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde zijn 'gezwabber' en gebaseerd op 'ongefundeerd optimisme', zegt Jaap Kappert, bestuurslid van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hij vindt het kabinet 'hardleers' omdat het niet hard genoeg ingrijpt. ,,Het virus houdt zich niet aan politieke compromissen."
Als voorbeeld noemt Kappert de sluitingstijd van 17.00 uur voor niet-essentiële winkels. ,,Daar houdt het virus geen rekening mee."
Wat het kabinet dan wel had moeten besluiten, is volgens Kappert aan de politiek, als er maar één lijn wordt getrokken. ,,Met een consistent beleid krijg je beter gedrag van de bevolking. Mensen weten niet nu niet meer waar ze aan toe zijn." Lees hier meer over hoe Nederland reageert op de maatregelen.
Het kabinet legt de horeca 'feitelijk plat', maar komt verder met 'halfzachte maatregelen', concludeert voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij vreest dat de impact van de pandemie op deze manier 'nog lang bij ons zal blijven' en noemt de gevolgen voor de horecabranche niet te overzien. Wel vindt de branchevoorman het goed dat er nu serieus werk wordt gemaakt van een aanvulling op het huidige compensatiepakket. Lees hier het hele verhaal.
De ongeveer 600 passagiers die vrijdag in twee toestellen van de KLM in Nederland zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, moeten in isolatie in een hotel als ze positief worden getest op corona. Dat laat de GGD Kennemerland weten. De uitslagen waren rond 20.30 uur nog niet binnen. ,,De hotel-isolatie zal zeven dagen duren voor mensen met klachten en vijf dagen voor wie geen gezondheidsklachten heeft of krijgt", aldus een woordvoerder. Om welk hotel of welke hotels het gaat is niet bekend. ,,Wel is al duidelijk dat er beveiliging aanwezig zal zijn."
De reizigers krijgen in de loop van de avond de uitslag te horen van hun coronatest. Mochten ze positief testen op corona dan moet nog wel verder worden onderzocht of het gaat om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in Zuid-Afrika is ontdekt. De tweede uitslag moeten ze dus verplicht afwachten in het isolatie-hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moeten in thuisquarantaine, ook als ze een negatieve testuitslag krijgen.
De GGD Kennemerland is verantwoordelijk voor het testen van reizigers op Schiphol. De passagiers uit de twee toestellen, die kort na elkaar zijn geland, zijn gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het ene toestel kwam uit Kaapstad en landde rond 10.30 uur op Schiphol. De andere vlucht, vanuit Johannesburg, kwam rond 11.00 uur aan.
Het gebeurt zelden dat mensen verplicht in een hotel moet verblijven terwijl ze hier in Nederland een eigen woning hebben. In oktober 2020 werd in het Groningse Haren een quarantainehotel ingericht voor asielzoekers uit asielzoekerscentra in de drie noordelijke provincies met corona. Ook zat een groep overwegend oudere Nederlanders afgelopen maand lange tijd vast in een quarantainehotel op het Italiaanse eiland Sardinië.
Het NOC*NSF doet met de sportbonden in Nederland een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te houden en de vrijdagavond afgekondigde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Daarnaast betreurt de koepelorganisatie dat met ingang van zondag de sportaccommodaties dagelijks vanaf 17.00 uur tot en met 05.00 uur gesloten moeten blijven.
,,De sport in Nederland zal zich natuurlijk ook nu weer aan de maatregelen aanpassen", stelt algemeen directeur Marc van den Tweel. ,,Maar het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Over het wel openhouden van de competities en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."
Het stadsbestuur van Parijs heeft het vrijdag verplicht gesteld om op plaatsen waar veel mensen samenkomen voortaan ook in de buitenlucht een mondkapje te dragen. De maatregel wordt nodig geacht omdat het aantal besmettingen in de Franse hoofdstad hard oploopt.
Mondkapjes zijn onder meer verplicht op markten, rond scholen en universiteiten, bij evenementen en in wachtrijen.
In een verklaring schrijft de Parijse politie dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week is opgelopen tot 266 per 100.000 inwoners. In oktober lag het aantal nog tussen de 50 en 100.
De drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's maken zich grote zorgen. ‘Het proberen te leven met het virus en de beperkingen die dat met zich meebrengt, weegt steeds zwaarder op ons allen’, stellen ze vrijdagavond na de coronapersconferentie van het kabinet in een gezamenlijk statement.
© Rijksoverheid — De huidige coronaregels De nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen treft de culturele en creatieve sector hard. Daarom komt het demissionaire kabinet met een nieuw steunpakket van 68 miljoen euro. Daar moet de sector het mee doen tot het eind van het jaar.
Musea, theaters en concertzalen moeten hun deuren vanaf zondag dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat de 1,5 meter afstand verplicht wordt. Er mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten één persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten. De maatregelen gelden in elk geval voor drie weken.
"Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen van internationaal allure is dit een extra harde klap", aldus het ministerie van Cultuur. "Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan."
Verder gaat het ministerie geld dat al was gereserveerd voor lokale en regionale cultuur nu uitkeren. Het gaat om 41,6 miljoen euro voor gemeenten en 9,9 miljoen voor provincies.
Demissionair premier Mark Rutte "hoopt op een normale kerst", maar kan daarover "absoluut geen garanties" geven. "Het kan langer duren" voordat de vrijdag aangekondigde aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden ingetrokken. Vooralsnog geldt het pakket tot en met 18 december.
"Dit is echt nodig voor drie weken", benadrukt Rutte. Op 14 december bekijkt het kabinet of de maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Maar het wordt volgens de premier ook "interessant" om komende week te zien of de maatregelen van twee weken geleden tot een daling van de besmettingen hebben geleid.
Maar: "het kan zijn dat de maatregelen doorlopen in de kersttijd", waarschuwt Rutte. Hij beseft dat dit ook voor ondernemers die in deze tijd van het jaar doorgaan het grootste deel van hun omzet behalen, een moeilijke boodschap is. Daarom is ook besloten de economische steunmaatregelen "door te trekken naar begin volgend jaar".
Het kabinet volgt met de nieuwe coronamaatregelen "100 procent" het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdag op de coronapersconferentie.
Rutte werd gevraagd naar individuele OMT-leden die de afgelopen dagen pleidooien hielden voor strengere maatregelen dan wat er tot dusver was uitgelekt over het OMT-advies.
"Het OMT adviseert ons als team", aldus Rutte. En met de maatregelen die het kabinet nu treft komt het reproductiegetal van het virus weer onder de 1, zegt Rutte, verwijzend naar de modellen. "Je hebt wel te maken met het advies van het team, en niet van individuele leden."
Het kabinet heeft er bijvoorbeeld nog over nagedacht om sport voor jongeren uit te zonderen van de maatregelen. "We hebben daar echt een nachtje over geslapen", maar uiteindelijk is volgens Rutte besloten niet van het OMT-advies af te wijken.
Het OMT-advies wordt altijd pas na de persconferentie openbaar gemaakt door het kabinet, ergens laat in de avond of de nacht.
Het avondleven wordt in Nederland compleet aan banden gelegd. Bijna alle zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er komen wel aanvullende maatregelen zoals het dragen van mondkapjes. Zo reageren de branches op deze zogeheten avondlockdown.
Belangenorganisatie amateurclubs voetbal wil dat KNVB competitie stillegt
Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar.
De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.
"Het is heel begrijpelijk dat u volgende week sinterklaas wilt vieren", zei premier Mark Rutte. "Maar houd de groep beperkt tot vier gasten vanaf 13 jaar. En doe allemaal een zelftest. Bescherm elkaar. Het is zo belangrijk."
Rutte richtte zich ook specifiek tot ouderen. "De oproep aan opa's en oma's is: wees verstandig. De oudsten zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Pak iets vaker de iPad om te videobellen, of de ouderwetse telefoon."
De politie heeft een groep mensen die zich op en bij de Turfmarkt in Den Haag heeft verzameld, waar demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hun coronapersconferentie houden, gevraagd naar de Koekamp te vertrekken. Dat is een plek waar vaker betogingen plaatsvinden, op enkele honderden meters afstand van de Turfmarkt.
De gemeente Den Haag had mensen eerder opgeroepen niet naar de straat te gaan waar het ministerie van Justitie en Veiligheid zich bevindt. In dat ministerie houden Rutte en De Jonge de persconferentie. Ook heeft de gemeente een noodbevel voor het stadscentrum ingesteld. Wie aantoonbaar uit is op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit het aangewezen gebied verwijdert, kan worden aangehouden.
Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.
Met de uitbreiding van de steun is zo'n 2,2 miljard euro gemoeid, laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Demissionair premier Mark Rutte roept op de komenden weken extra te letten op mensen die in een onveilige thuissituatie zitten of eenzaam zijn. De aangescherpte coronamaatregelen, waardoor mensen weer veel meer thuis komen te zitten, kunnen "op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur", waarschuwt hij.
Rutte denkt met name aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook aan ouderen die door alle beperkingen verder dreigen te vereenzamen.
"We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten", zegt Rutte. "Dus vraag gewoon eens aan mensen: hoe gaat het met je. En als je mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn."
Demissionair premier Mark Rutte ‘rekent het’ zichzelf ‘aan’ dat hij burgers te weinig kan overtuigen zich aan basisregels te houden, zoals dat men zich moet laten testen bij klachten. Lees hier het hele verhaal.
De coronaregels worden weer strenger, nu het aantal besmettingen de pan uitrijst. Vanaf zondag moeten we weer vaker thuisblijven en is 's avonds uit eten gaan er niet meer bij. Dit zijn alle nieuwe coronaregels op een rij.
Ongeveer honderd demonstranten hebben zich vrijdagavond verzameld bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar om 19.00 uur de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge is begonnen. Net als bij eerdere persconferenties houden de tegenstanders van de coronamaatregelen een lawaaiprotest.
Op doorstroomlocaties waar de coronapas al wordt gevraagd, bijvoorbeeld op beurzen, wordt bovenop de 1,5 meter afstand en het mondkapje nog een maatregel toegevoegd: hier gaat een maximum van één persoon per 5 vierkante meter gelden.
Kinderen van 12 jaar of jonger moeten ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD.
Eerder mochten zij volgens het zogeheten 'snottebellenbeleid' nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.
De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona.
Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het "de naleving ten goede" als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op 1,5 meter afstand en het afzeggen van reserveringen.
Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.
Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen.
Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. "Dat reken ik mezelf aan", zegt hij.
Het kabinet heeft de afgelopen weken veelvuldig gehamerd op naleving van de basismaatregelen tegen het coronavirus. Toch zijn de besmettingscijfers blijven oplopen. En uit allerlei onderzoeken blijkt volgens Rutte dat "ons gedrag sinds 12 november beperkt is veranderd". Nog altijd laat een meerderheid zich bij klachten niet testen.
Er kunnen minder mensen naar de horeca, het theater, bioscoop en doorstroomlocaties zoals beurzen. Dat komt omdat het demissionaire kabinet hier de 1,5 meter afstand verplicht in de strijd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook moeten hier mondkapjes tijdens het lopen worden gedragen.
Een mondkapje en 1,5 meter afstand wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt.
Het kabinet scherpt het thuiswerkadvies verder aan, meldt demissionair premier Mark Rutte. Nu geldt nog: 'werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. Dat wordt nu: 'werk thuis, kan dat niet, houd dan op het werk altijd 1,5 meter afstand'.
Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.
De strengere maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigt, gaan zondag 28 november om 5 uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen.
De nieuwe maatregelen komen bovenop de adviezen en maatregelen die eerder werden ingesteld. Daarbij gaat het om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, mondkapjesplicht, geen publiek bij sport en maximaal 1250 mensen in zalen. Ook is er al een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in cultuur en horeca.
Rutte: Ondernemers die hard getroffen worden laten we niet in de steek. Afschuwelijk dat zij opnieuw met strenge maatregelen te maken krijgen. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd.
Nieuwe coronamaatregelen gaan zondag om 05.00 uur in en gelden in ieder geval tot en met 18 december
Rutte: ,,We zijn niet doof voor kritiek. Ongetwijfeld zal uit allerlei evualaties blijken hoe terecht die kritiek was. Er is geen manier om dit foutloos te doen. We proberen mensen steeds opnieuw te overtuigen van belang van naleven basisregels. Blijkbaar slagen we, en ik slaag ikzelf, er minder goed in dat verhaal over het voetlicht te brengen."
Rutte: ,,De laatste weken denk ik terug aan tv-toespraak in 2020, waarmee Nederland op slot ging. Toen hadden we elke dag hogere besmettingscijfers, en een groei in patienten in ziekenhuizen. Ook toen hoorden we luidere noodkreten van zorgpersoneel. Help ons, doe iets. Het grote veschil is dat de meesten van ons zijn gevaccineerd. Gelukkig maar, wie is gevaccineerd, heeft 25 keer kleinere kans dan op ic terecht te komen. Haal die prik, en bescherm jezelf."
De gemeente Den Haag heeft voor het centrum van de stad een noodbevel afgekondigd. Mensen die aantoonbaar uit zijn op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit dit gebied verwijderen, kunnen worden aangehouden, meldt de gemeente op Twitter.
De gemeente maakte de maatregel bekend kort voor het begin van de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge over de nieuwe coronamaatregelen. Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit. Op de Turfmarkt, de straat waar onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn, gooiden tegenstanders van coronabeperkingen toen stenen en vuurwerk naar de politie.
Demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven straks om 19.00 uur een persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen. De persconferentie is hier live te volgen.
Nederlanders kunnen van en naar Zuid-Afrika blijven vliegen ondanks het vrijdag ingestelde inreisverbod wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Dat zeggen KLM en het ministerie van Infrastructuur. ,,Door Zuid-Afrika zijn er geen nieuwe restricties ingesteld", aldus een woordvoerster van KLM. Er worden volgens haar geen voorwaarden gesteld aan mensen die naar Zuid-Afrika willen vliegen. Het inreisverbod terug naar Nederland geldt niet voor Nederlanders en andere EU-burgers.
Vanuit de overheid luidt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Afrika te gaan en dus niet op vakantie. Nederlanders kunnen terug naar huis en EU-burgers mogen doorreizen op weg naar hun thuisland. Er geldt wel een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen, aldus KLM. Het gaat onder meer om luchtvaartpersoneel, medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Volgens KLM is dat "best een grote groep". Ook voor hen geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.
Een half uur voor de persconferentie staan enkele tientallen betogers bij het Centraal Station in Den Haag, niet ver van de Turfmarkt. De route van het Centraal Station naar de Turfmarkt is afgezet. Op en bij de Turfmarkt staan veel busjes van de politie en de marechaussee. Ook op en rond de Koekamp is veel politie op de been.
Frankrijk stelt in zijn Caribische departementen Guadeloupe en Martinique de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel uit tot het einde van het jaar. Sinds de aankondiging twee weken geleden van de vaccinatieplicht, die al geldt op het Franse vasteland, is het er onrustig. Met het uitstel hoopt de Franse regering een einde te maken aan de coronarellen op de eilanden.
Donderdag staken relschoppers op Martinique een overheidsgebouw in brand en vielen ze journalisten aan. Bij het geweld raakten meerdere politieagenten gewond. Op Guadeloupe zijn de afgelopen week winkels in brand gestoken en is geschoten op agenten en brandweerlieden. Wegens het geweld geldt op de eilanden een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur.
Het Franse ministerie van Gezondheid zei vrijdag in een verklaring dat alle Franse departementen zich aan de wet moeten houden, maar dat bij de invoering rekening moet worden gehouden met de "gezondheids- en sociale omstandigheden van deze twee gebieden".
© EPA — President Emmanuel Macron Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken vluchten uit zeven landen in zuidelijk Afrika voorlopig te weren. Het gaat volgens Brusselse bronnen om Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland. De maatregel moet de opmars vertragen van een nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus die in die contreien is opgedoken.
Nederland maakte eerder op de dag, net als veel andere EU-lidstaten, al bekend geen vluchten meer toe te laten uit het zuiden van Afrika. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge hield het toen nog bij zes landen; Mozambique ontbrak.
Onder anderen EU-burgers kunnen nog wel uit de zeven landen naar de unie reizen. Zij moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine.
Het Amsterdamse Mercatorplein en omgeving zijn vanaf 18.00 uur door burgemeester Femke Halsema aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen in het gebied preventief gefouilleerd kan worden.
Aanleiding hiervoor zijn de berichten die de politie heeft gekregen dat personen vrijdagavond uit zijn op ongeregeldheden op en rond het Mercatorplein. ,,Dit past bij de verwachting van mogelijke onrust in de rest van het land", aldus de gemeente. In het hele land worden demonstraties en mogelijk ook rellen verwacht naar aanleiding van de persconferentie waarin strengere coronamaatregelen worden aangekondigd.
De Amsterdamse politie laat weten voorbereid te zijn op verschillende scenario's.
© ANP — Burgemeester Femke Halsema De gemeente Den Haag roept mensen op om niet naar de straat te gaan waar demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie geven over de nieuwe coronamaatregelen. Demonstranten kunnen naar de Koekamp gaan, tegenover station Den Haag Centraal.
Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit. Op de Turfmarkt, de straat waar onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn, gooiden tegenstanders van coronabeperkingen stenen en vuurwerk naar de politie.
Rond de persconferentie vrijdagavond zijn geen demonstraties aangemeld, laat de gemeente weten. Dat was bij de vorige onlusten ook niet zo. Daarom is de politie vrijdag "op verschillende plekken in het centrum zichtbaar aanwezig".
Zwangeren zouden een boosterprik tegen het coronavirus moeten nemen. Dat adviseert de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap "met nadruk" aan alle zwangeren, ongeacht de termijn van de zwangerschap.
Eerder dit jaar adviseerde de werkgroep alle zwangeren al om zich in te laten enten tegen corona, met een mRNA-vaccin. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins.
Dat advies geldt dus ook voor de boosterprik. De prik moet minimaal zes maanden na de tweede dosis worden gezet. Vrouwen die ondanks hun eerdere inentingen toch een coronabesmetting hebben gehad, moeten tot zes maanden na die infectie wachten.
Daarnaast ziet de werkgroep "geen bezwaar" tegen een (extra) coronaprik voor mensen die proberen om een kind te krijgen en ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het veilig.
Momenteel krijgen onder meer ouderen en mensen in de zorg een boosterprik. In die laatste groep zitten dus ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
In de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap zitten afgevaardigden van verschillende organisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Prinses Beatrix heeft haar boosterprik met het coronavaccin al gekregen. Dat vertelde de 83-jarige prinses vrijdag tijdens een bezoek aan een coronateststraat op Curaçao.
Bij het bezoek aan de GGD in Willemstad werd de prinses bijgepraat over het testbeleid op het eiland en de huidige stand van zaken. De prinses sprak met coronahulpverleners en met Joey Alcalá, beleidsmedewerker bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Op Curaçao geldt als coronamaatregel dat iedereen 2 meter afstand van elkaar moet houden. Die regel werd niet altijd in acht genomen. Tijdens het bezoek werd er niemand getest. Het is sowieso niet erg druk bij de teststraat; op een drukke ochtend zijn er drie à vier mensen die zich laten testen, aldus een van de medewerkers.
Ook Amsterdam en Maastricht hebben een noodverordening afgekondigd uit vrees voor rellen. De noodverordening geldt vanaf 18.00 uur vrijdagavond, in Maastricht geldt het tot dinsdagochtend 06.00 uur.
Eerder vrijdag kondigden de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek al een noodverordening af om rellen snel de kop in te kunnen drukken.
Burgemeester Annemarie Penn nam deze maatregel na signalen over mogelijke ongeregeldheden in Maastricht. Op grond van de noodverordening mag in de Limburgse hoofdstad niemand het gezicht deels of volledig bedekken. Ook is er een samenscholingsverbod en een verbod op het hebben van vuurwerk. De politie kan preventief fouilleren.
,,We willen er alles aan doen om onze stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen", aldus Penn. ,,Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart, want geweld is echt nooit een oplossing."
Het kabinet kan de avondklok weer invoeren als het nodig is, maar volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is dit 'een laatste redmiddel'. Volgens hem geeft de wet nu al ruimte voor een herinvoering van de maatregel. Wel benadrukt de minister dat het kabinet 'uiterste middelen niet meteen moet inzetten'.
Eerder dit jaar gold ook een avondklok, van eind januari tot en met eind maart. Die heeft volgens het Outbreak Management Team (OMT) goed geholpen tegen de verspreiding van het virus, zegt Grapperhaus. Wat het exacte effect van de maatregel toen was, 'wordt nog precies becijferd'. De minister roept iedereen op zich aan de coronaregels te houden, zodat het herinvoeren van de avondklok niet nodig is.
De Nationale Politie houdt rekening met onaangekondigde demonstraties, ongeregeldheden en mogelijk rellen na de persconferentie van vrijdagavond over een aanscherping van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de korpsleiding zegt dat de politie voorbereid is ,,op al dan niet aangekondigde demonstraties".
Politiebonden kondigden donderdag stiptheidsacties en werkonderbrekingen aan, te beginnen bij de mobiele eenheid (ME). De politiebonden benadrukken vrijdagmiddag in een gezamenlijke verklaring: ,,Het is niet waar dat de inzetbaarheid van de politie dit weekend al minder groot zal zijn door vakbondsacties. Dat bericht doet de ronde via sociale media, maar is totaal ongegrond. De gisteren aangekondigde stiptheidsacties en werkonderbrekingen zullen binnen afzienbare tijd van start gaan, maar de voorbereidingen vragen nog enige tijd. Laat je dus niet misleiden door dit fake news."
In het gezamenlijke persbericht schrijven de politiebonden dat het korps ,,de inzetbare sterkte voor de komende dagen maximaal heeft opgeschaald". Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt dat de ME dit weekend volop inzetbaar is.
De bonden: ,,Het is ondenkbaar dat wij onze leden in zo'n gespannen situatie zouden oproepen tot acties. Dat zou in strijd zijn met ons verantwoordelijkheidsgevoel en het plichtsbesef van onze leden. Die zouden aan zo'n oproep ook gewoon geen gehoor geven."
Sinds vrijdag 12 uur geldt er een vliegverbod voor vluchten uit landen in zuidelijk Afrika. Het gaat om Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod is van kracht tot en met 4 december 23.59 uur, zo heeft het kabinet besloten.
De maatregel moet de verspreiding tegengaan van de nieuwe besmettelijke variant van het coronavirus (B 1.1.529), die in het zuidelijk deel van Afrika rondwaart.
Voor inwoners van Nederland en EU-burgers op doorreis naar het land waar zij wonen geldt een uitzondering, net als voor medisch personeel dat zich inzet voor de bestrijding van het coronavirus. Voor deze uitzonderingen kunnen vluchten blijven gaan. Het is aan de luchtvaartmaatschappijen of zij vluchten blijven uitvoeren. Ook vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod.
Reizigers die bij uitzondering naar Nederland mogen reizen, doen dat met een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur oud en moeten na aankomst in quarantaine. Die duurt in principe tien dagen maar kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort tot vijf dagen.
'Passagiers van de vluchten die al onderweg waren naar Nederland voordat het vliegverbod van kracht werd, doen na de landing een PCR-test en gaan in quarantaine', luidt het.
Een gevaccineerde moet pas na een jaar zijn Europese coronareisbewijs verliezen wanneer die voor die tijd geen boosterprik heeft gehaald. Daarvoor pleit de internationale brancheorganisatie van de luchtvaart IATA. De luchtvaartsector vreest dat veel mensen niet genoeg tijd hebben om binnen negen maanden een extra inenting te krijgen. Niet alle EU-landen bieden immers al zo'n boosterprik aan, aldus de organisatie.
Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Die herhaalprikken zijn bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door de coronavaccins blijkt mettertijd af te nemen. De nieuwe aanbeveling is vanaf 10 januari van kracht. IATA vreest dat mensen die voor april 2021 al volledig zijn gevaccineerd, onder wie veel mensen die in de zorg werken, niet genoeg tijd hebben om die tijd een boosterprik te halen.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft er geen goed woord voor over dat jongeren in de grensregio in het weekend met partybussen naar Duitsland gaan om daar te feesten.
,,Dat is verkeerd", zegt Grapperhaus. ,,Bovendien, het leidt er alleen maar toe dat je de kans loopt dat je allemaal besmettingen veroorzaakt, daar of hier. Dat betekent alleen maar meer ellende. Doe dit nou niet, volg onze adviezen", luidt de oproep van de minister.
RTV Oost berichtte vrijdag over het fenomeen. Honderden tieners maken wekelijks de oversteek naar de oosterburen, waar het nachtleven niet is gesloten. Nederlandse touringcarbedrijven vervoeren de jongeren. Mondkapjes worden niet gedragen in de bussen, berichtte de zender.
Ouderen in het oosten van Gelderland worden per direct niet meer geholpen met bijvoorbeeld douchen of aankleden. Dit is besloten door verpleeg- en verzorgingshuizen én thuiszorg, vanwege de enorme coronadruk op deze organisaties.
Minister De Jonge heeft fase 2D afgekondigd van het zogenaamde Opschalingsplan COVID-19. Dat betekent dat het in de ziekenhuizen alle hens aan dek is, en dat bijvoorbeeld chemotherapie en transplantaties kunnen worden uitgesteld. Wat het verder inhoudt, dat leggen we hier uit.
De fabrikanten van coronavaccins die de Europese Unie in de arm heeft genomen hebben beloofd hun vaccin 'onmiddellijk' aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Er zijn dus voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een verontrustende nieuwe variant als die uit Zuid-Afrika, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Von der Leyen heeft vrijdag overlegd met de fabrikanten en met wetenschappers over de nieuwe variant, laat ze weten. ,,We nemen het nieuws over de nieuwe, meervoudig gemuteerde Covid-variant heel serieus", zegt Von der Leyen. ,,Het is nu belangrijk dat wij allemaal in Europa snel, beslist en eensgezind handelen."
Veel EU-landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep van de commissie om vluchten uit zuidelijk Afrika niet langer toe te laten. Maar de variant is al in Europa. In België is vrijdag een eerste besmetting vastgesteld.
Michel Zwaan en Aruna Mohan runnen een Bed & Breakfast in Zuid-Afrika. Wij spraken ze over de nieuwe coronamutatie die opgedoken is in het land:
De Nederlandse cricketteams zijn precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek. De mannen spelen vandaag in Zuid-Afrika en de vrouwen zitten voor een kwalificatietoernooi in Zimbabwe. Nu er een vliegverbod geldt voor alle vluchten voor alle vluchten vanuit landen in zuidelijk Afrika vanwege zorgen om een nieuwe coronavariant, weten ze nog niet hoe ze weer thuis komen.
Vaccinfabrikanten hoeven vanaf volgend jaar geen toestemming meer te vragen als ze in de Europese Unie gemaakte coronavaccins willen exporteren. De EU heeft inmiddels meer dan genoeg vaccins voor eigen gebruik, zelfs om iedereen een boosterprik te geven.
De Europese Commissie stelde de exporttoets begin dit jaar in, toen de hele wereld aasde op de schaarse eerste coronavaccins. De maatregel moest voorkomen dat bijvoorbeeld AstraZeneca de EU nog langer zou laten wachten op door haar bestelde vaccins, maar ondertussen wel zou leveren aan het Verenigd Koninkrijk of aan andere landen. Zorgen dat de toets de reputatie van de EU als voorvechter van vrijhandel zou schaden, moesten wijken.
De toets verdwijnt op 1 januari, kondigt een woordvoerder van de Europese Commissie aan. Wel komt er 'een nieuw controlemechanisme' voor terug waardoor het dagelijks bestuur van de EU op de hoogte blijft van de uitvoer van vaccins, zegt ze.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 21.350 positieve coronatests gemeld. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor blijft het gemiddelde ook vrijwel gelijk.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 155.803 positieve tests. Dat komt neer op 22.258 nieuwe gevallen per dag, een fractie hoger dan het gemiddelde in de week tot en met donderdag.
Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de elfde dag op rij heeft.
Het RIVM registreerde de afgelopen dag 59 sterfgevallen van coronapatiënten. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
Er liggen momenteel 2598 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.
Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer. De bezetting op de intensive cares daalde juist met twee naar 528.
Veertien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Nijmegen hebben de ouders van hun leerlingen vrijdag een brief gestuurd, waarin zij waarschuwen voor rellen tijdens een inmiddels verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen, die zondag in Nijmegen gehouden zou worden. De scholen roepen ouders op om alert te zijn op wat hun kinderen doen. Als de scholen concrete aanwijzingen hebben voor geplande rellen of betrokkenheid bij opstootjes zullen zij melding doen bij de politie, schrijven de schooldirecties.
Volgens @voCampus, het samenwerkingsverband van de scholen, verwachtte de politie Gelderland-Zuid dat er veel jongeren zouden meedoen met rellen rond de demonstratie. Er zouden meerdere oproepen op social media zijn geplaatst en gedeeld. De scholen vinden dat het hun verantwoordelijkheid is om dergelijke informatie te delen met de ouders.
Mentoren en docenten zullen met leerlingen praten, staat in de brief. De scholen roepen ouders op om dat ook te doen.
In België is, naar nu blijkt, afgelopen maandag iemand positief getest op de nieuwe, verontrustende variant van het coronavirus. Dat is voor Europa een primeur. Een tweede mogelijk geval wordt nog onderzocht, melden Belgische media.
Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich ,,schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".
,,Als je het zo hard ziet oplopen, moet je die kentering forceren", zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In het hele land worden planbare operaties uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect.
Komt Sinterklaas dit jaar wél of toch níet op bezoek? De ene Sinterklaascentrale is er nog niet uit, de ander sluit alvast de boel. Weer een ander verzint een creatieve oplossing. Lees hier hoe verschillende centrales omgaan met geplande huisbezoeken in de huidige coronasituatie.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigt fase 2D voor alle ziekenhuizen af. Dat wil zeggen dat, door het oplopende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, planbare operaties overal worden uitgesteld. Al het ziekenhuispersoneel wordt ingezet voor kritieke ingrepen en coronazorg, aldus De Jonge.
De fase gaat direct in en de ziekenhuizen stellen planbare zorg dus vanaf vandaag massaal uit. Indien noodzakelijk en 'medisch aanvaardbaar' worden zelfs ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Van januari tot mei was fase 2D door de drukte in ziekenhuizen ook van kracht
,,Alle heup-, knie- en staaroperaties moeten dus overal stoppen", zei De Jonge na de ministerraad. ,,Om handen vrij te spelen, zodat ook de covidzorg door kan gaan. Voor de zoveelste keer horen mensen dat hun operatie wordt afgebeld. Kom helpen in het ziekenhuis, zeggen we ook. Help je collega's op de covid-afdeling, help ze op de ic.”
De ziekenhuizen moeten de ic-capaciteit uitbreiden van duizend naar 1150 bedden, daarna moet nog een tijdelijke uitbreiding naar 1350 bedden mogelijk zijn. Defensie gaat de ziekenhuizen daarbij helpen. Pas dan is 'code zwart' - het moment dat niet iedereen meer kans maakt op een plek - in beeld, zegt De Jonge.De Belgische premier De Croo kondigt een versnelde toediening van boosterprikken in zijn land aan. Wie Janssen of AstraZeneca heeft gekregen moet binnen vier maanden een extra vaccinatie kunnen halen, bij Pfizer en Moderna wordt dat zes maanden.
België boekt de laatste dagen recordaantallen coronagevallen. Ruim een week geleden werden de coronamaatregelen al aangescherpt, maar dat blijkt niet genoeg. ,,Het virus heeft ons verschalkt", constateert de premier.
De Croo doet daarom een oproep aan de Belgen om 'een inspanning te doen ons zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden'. Ook wijst hij op het dragen van mondkapjes. ,,Op dit moment kunnen we elke vorm van bescherming gebruiken.''
De Croo is 'ervan overtuigd dat we met een aanpassing van ons eigen gedrag en onze solidariteit we ons er opnieuw zullen kunnen doorslaan'. Verder komen er inloopcentra waar mensen zich kunnen laten testen.
De scholen in België blijven open, ook al blijken die een belangrijke spil in de verspreiding van het virus. Wel komen er strengere voorschriften. Zo moeten groepen mogelijk beter worden gescheiden en wordt een mondkapje vaker verplicht.
Medicijnmaker Merck meldt op basis van recente onderzoeksresultaten dat de coronapil molnupiravir die het bedrijf samen met Ridgeback Biotherapeutics in ontwikkeling heeft toch minder goed beschermd tegen ernstige klachten, ziekenhuisopname en overlijden, dan eerder werd gezegd. In oktober zou het medicijn een afname van zo'n 50 procent hebben getoond, maar de huidige cijfers liggen 30 procent lager. Het eerste onderzoek richtte zich op 775 patiënten, terwijl voor de update 1400 patiënten werden gevolgd.
Sommige mensen zijn al drie keer bij de priklocatie geweest om gevaccineerd te worden, maar haken bij het zien van de naald tóch nog af. Prikangst! Dat is waar vaccinatiehond Sara om de hoek komt kijken. Een aai over de bol van de aandoenlijke viervoeter moet bange mensen geruststellen. Dit weekend draait ze haar eerste prikuurtje in Dordrecht.
© GGD Zhz — Hulphond Sara is dit weekend op de priklocatie in Dordrecht. Het aantal lastminutereserveringen bij restaurants stroomt binnen in aanloop naar de verwachte nieuwe coronamaatregelen, melden online reserveringssystemen Eet.nu, Heerlijk.nl, BookDinners en Resengo. ,,Mensen willen toch snel nog even uit eten.'' Ook merken de platforms dat restaurants vanaf morgen weer opengaan voor afhalen.
De nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant lijkt nog besmettelijker dan de deltavariant die op het ogenblik de Europese Unie in grote problemen brengt, zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst, die Belgische overheid adviseert.
,,Dit is een grote nieuwe zorg", zegt Van Ranst. De nieuwe variant is volgens hem het gesprek van de dag onder zijn vakgenoten. ,,De pandemie is een dik boek, en we hebben nog lang niet het laatste hoofdstuk opengeslagen."
Mogelijk zijn de beschikbare coronavaccins volgens de viroloog er ook minder goed tegen opgewassen, doordat de variant op veel verschillende onderdelen afwijkt van die waarop de vaccins zijn afgestemd.
Een woordvoerder van het Duitse BioNTech laat weten dat het ongeveer twee weken duurt om vast te stellen of het vaccin van Pfizer/BioNTech effectief is tegen de recent in zuidelijk Afrika ontdekte virusvariant. ,,We verwachten over uiterlijk twee weken meer gegevens van de tests in laboratoria'', klinkt het.
Dan pas is duidelijk of B.1.1.529 een zogeheten ontsnappingsvariant is, een coronaversie waartegen het vaccin niet goed werkt. Mocht dat het geval zijn dan moet het vaccin worden aangepast. Volgens de farmaceut kan dat, als de variant zich verspreidt, 'vrij snel' geregeld worden.Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, worden in het vliegtuig op de luchthaven vastgehouden. In overleg met de GGD worden zij getest op corona, dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.
RIVM-viroloog Chantal Reusken zegt dat het waarschijnlijk zeer lastig wordt om de nieuwe en vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden.
De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. ,,Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen." Volgens Reusken zijn er 'nog geen aanwijzingen' dat de variant nu al in Nederland is.
Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft een aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet van zondag geweigerd. Hij heeft dat gedaan op advies van politie en koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie in de Nijmeegse driehoek ,,vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen".
België hoopt een nieuwe besmettingsgolf te bedwingen door de horeca om elf uur 's avonds te sluiten. Er gaat er een beperking van maximaal zes personen aan een tafel gelden. Privéfeestjes worden de komende weken verboden en ook het nachtleven gaat wederom op slot.
Bij sportwedstrijden en -trainingen in binnenruimtes mag geen publiek meer worden toegelaten. Buiten zou er wel nog steeds publiek aanwezig mogen zijn. Kerstmarkten zouden kunnen doorgaan als er gebruik wordt gemaakt van mondkapjes. Publiek bij evenementen binnen, moeten zitten. De maatregelen gelden vanaf morgen.De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het gevaar van de nieuwe coronavariant B.1.1.529 pas over enkele weken helemaal duidelijk is. Volgens onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, bevat het veel mutaties ten opzichte van de reeds bekende varianten.
Het zou daardoor mogelijk nog besmettelijker zijn dan de deltavariant. Meer onderzoek is echter nodig. Vandaag overleggen WHO-experts of de mogelijke gevaren van de virusvariant en of deze al als 'zorgelijk' aangemerkt moet worden. Na het overleg volgen meer handvatten om maatregelen te nemen.Pavle ‘Yoppa’ Kostić, de voormalige League of Legends-prof, is overleden aan de gevolgen van Covid-19, maakt Fortuna Esports bekend. De organisatie beheert de Esports Balkan League en meldt via het Twitter-account van deze liga het trieste nieuws. Yoppa speelde voor onder andere Schalke 04, Team Vitality en MAD Lions. De Serviër is 23 jaar geworden.
Freek Vonk zit met zijn cameraploeg vast in Namibië, nu er een vliegverbod geldt voor alle vluchten uit landen in zuidelijk Afrika. De tv-bioloog, die in het land was voor opnames voor het programma Freeks Wilde Wereld, grapt erover op Instagram. ‘Ken je dat verhaal van die cameraploeg die zondag terug zou vliegen uit Namibië?’
© ANP Kippa — Freek zit vast in Namibië met zijn cameraploeg. Of het inderdaad om B.1.1.529 gaat 'is niet zeker, maar het kan wel', zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst over twee mogelijke besmettingen met de virusmutatie die recent in zuidelijk Afrika is opgedoken. Uit angst voor de nieuwe variant sloten vandaag meerdere landen de grenzen voor vluchten uit Zuid-Afrika en omliggende regio.
België onderzoekt twee de mogelijke besmettingsgevallen met B.1.1.529 en komt later vandaag met uitsluitsel, zegt Van Ranst tegen de krant Het Laatste Nieuws. Het is nog onduidelijk of het om onlangs aangekomen reizigers gaat. ,,Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa", twittert hij.
Reisbrancheorganisatie ANVR heeft begrip voor het verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. ,,Je kunt er alleen maar voor zijn om zo te handelen, omdat er een virusmutatie is'', zegt een woordvoerder, die erop wijst dat het vliegverbod de opmars van het virus mogelijk alleen vertraagt.
,,Reizigers kunnen namelijk ook via een andere route uit het gebied reizen", constateert ze. ,,Daardoor kan de mutatie uiteindelijk toch deze kant op komen, via bijvoorbeeld Dubai." Ook de VvKR, de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties, noemt het verbod begrijpelijk.
,,Het is niet anders, het virus moet de wereld uit. We kunnen niet anders dan ons daaraan conformeren", zegt een woordvoerster. In totaal bieden zo'n 60 bij ANVR aangesloten bedrijven reizen naar Afrika aan. Bij VvKR gaat het om 49 aanbieders van diverse Afrika-reizen.Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt zo drastisch op dat op veel plaatsen de reguliere zorg moet worden afgeschaald. Zo ook in Utrecht en omgeving. ,,Door de enorme druk op de zorg kan niet iedereen meer geholpen worden'', twittert het UMC Utrecht. ,,En dat vinden we verschrikkelijk.''
Steeds meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika als gevolg van de daar vastgestelde B.1.1529-variant. Naast Nederland gaat het om onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Ook buiten Europa nemen steeds meer landen maatregelen. Zo voeren bijvoorbeeld Singapore, Maleisië en Bahrein eveneens reisbeperkingen in. Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. Wetenschappers denken dat deze variant mogelijk nog besmettelijker is dan de Delta-variant, wat wereldwijd leidt tot grote zorgen.
De Landelijke Huisartsen Vereniging, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ, zeggen dat huisartsen en de wijkverpleging niet meer de zorg kunnen bieden die patiënten en cliënten gewend zijn. Alleen het hoogst noodzakelijke is nog mogelijk. Mensen met spoedeisende klachten wordt gevraagd begrip te hebben voor langere wachttijden.
De vraag naar zorg door huisartsen of wijkverpleging neemt zo snel toe omdat de ziekenhuizen hun handen vol hebben aan coronapatiënten. Mensen met andere klachten kunnen daardoor niet meer terecht en doen een beroep op huisartsen en wijkverpleging. Dat kan echter alleen als 'we een deel van de normale zorg uitstellen, niet verlenen of minder intensief verlenen', leest het.
,,Wijkverpleegkundigen kunnen niet alle cliënten blijven zien én tegelijkertijd extra coronazorg bieden én mensen helpen die niet meer in het ziekenhuis kunnen verblijven'', zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. ,,Zij zullen de komende tijd keuzes moeten maken waardoor de zorg minder vaak, minder snel of op een andere manier wordt geleverd.''
Het aantal coronapatiënten op de ic-afdelingen in Duitse ziekenhuizen neemt in ijl tempo toe, terwijl het land het afgelopen etmaal ruim 76.000 positieve tests afnam. Gezondheidsminister Jens Spahn noemt de huidige situatie 'dramatisch' en 'ernstiger dan tot nu toe'.
Volgens Spahn zal de huidige besmettingsgolf zich over heel Duitsland verspreiden, maar is de noodzaak om sociale contacten te verminderen nog niet tot iedereen doorgedrongen. Er zou een 'massale reductie' nodig zijn. Spahn is ook bezorgd over de in Zuid-Afrika en een aantal omringende landen opgedoken virusvariant. Die is volgens de minister reden tot 'grote zorg'.,,Alles wat we nu niet beslissen, alles wat we nu niet verminderen qua contacten, maakt over twee tot vier weken nog drastischer maatregelen noodzakelijk'', zegt Spahn. ,,Dit is wat we vragen: beperking van het aantal contacten.'' Lukt dat niet, dan kan een 'totale reductie' volgens hem mogelijk zijn, zonder daarbij het woord 'lockdown' in de mond te nemen.
Ook Nederland verbiedt vanaf 12.00 uur vluchten uit zuidelijk Afrika wegens zorgen over de nieuwe coronavariant, laat zorgminister De Jonge weten. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.
Virologe Marion Koopmans twijfelt of het stopzetten van het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika - zoals de Europese Commissie in navolging van Groot-Brittannië, Italië en Duitsland wil, wegens de daar ontdekte coronavariant B.1.1.529 het virus kan tegenhouden. De snelle verspreiding van het virus noemt ze 'wel erg zorgelijk'.
,,Ik snap het wel als reactie, we schrikken natuurlijk allemaal. Maar de ervaring leert dat dit misschien niet zoveel effect heeft omdat dit virus waarschijnlijk al langer circuleert", zegt Koopmans. Het is volgens haar 'ook zeker denkbaar' dat de variant elders is ontstaan. ,,En dan is het dweilen met de kraan open."
© ANP — Hoogleraar virologie Marion Koopmans van Erasmus MC. De gezondheidsdiensten in Rusland hebben de afgelopen 24 uur 34.690 nieuwe corona-infecties vastgesteld. Gisteren waren het 33.796. Net als de voorgaande dagen ligt het dodental ten gevolge van Covid-19 boven de 1200. Vandaag worden 1235 sterfgevallen gemeld.
Duitsland meldt vandaag ruim 76.000 nieuwe coronagevallen en zet voor het eerst sinds het begin van de pandemie de luchtmacht in om patiënten over te brengen naar andere delen van het land om de overvolle ziekenhuizen te ontlasten. Met name in het zuiden en oosten van Duitsland zitten de ic's bijna op maximale capaciteit. De luchtmacht gebruikt voor de transporten speciale 'vliegende ic-units', met aan boord zes bedden. Gisteren passeerde Duitsland de grens van 100.000 aan corona gerelateerde sterfgevallen.
Na Groot-Brittannië gaat ook Duitsland reizigers uit zuidelijk Afrika weren vanwege de recent ontdekte mutatie van het coronavirus. De landen in het zuiden van het Afrikaans continent worden tot virusvariantgebied verklaard.
Alleen Duitsers mogen, onder strenge voorwaarden, hun land nog in. Zij moeten bij terugkeer veertien dagen in quarantaine. ,,Het laatste dat we nodig hebben is een nieuwe virusvariant", zegt gezondheidsminister Jens Spahn. Het reisverbod gaat vanavond in.Leerlingen van een mavo in Amersfoort dreven de afgelopen tijd een handeltje in corona-zelftests die ze op school achterover drukten. Ze bewaarden de tests in hun kluisjes en verkochten ze buiten school aan vrienden en bekenden voor 2,50 euro per stuk.
De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken met de lidstaten, meldt ze op Twitter.
De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandorm, noemt de beslissing van Groot-Brittannië om vluchten vanuit het land te verbieden een 'overhaaste beslissing'. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet zich nog uitspreken over eventuele maatregelen rond de nieuwe virusvariant die in Zuid-Afrika is opgedoken en zich inmiddels heeft verspreid naar Botswana en Hongkong.
Het gaat daarbij om een relatief laag aantal besmettingen, maar er zijn zorgen over het hoge aantal mutaties in de B.1.1.529-variant. Die zouden de virusversie besmettelijker maken en mogelijk de bescherming van de huidige vaccins tenietdoen. Londen weigert daarom vanaf vandaag vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini.
,,Onze directe zorg is de schade die dit besluit aan de toerisme-industrie en handel van onze beide landen zal aanrichten'', aldus Pandorm. Zuid-Afrika zal er bij de Britse autoriteiten op aandringen de maatregel te heroverwegen. Vandaag staat ook overleg met de WHO over de nieuwe coronavariant op de planning.In de ziekenhuizen in de Rotterdamse regio draaien ‘triageteams’ warm, mocht minister De Jonge code zwart afkondigen. Of deze medische en ethische experts daadwerkelijk moeten gaan bepalen wie wel en wie niet een IC-bed krijgt, durft niemand nog te zeggen. ,,We doen er alles aan om dat te voorkomen.” Ondertussen zijn uit voorzorg vele honderden operaties afgezegd.
Frustratie om trage boosterprik. Andere landen zijn allang begonnen met de boostervaccinaties, ons land wachtte af en begon te laat, oordelen experts. Zo miste Nederland (wéér) de boot. Een reconstructie van kostbare maanden waarin het kwartje maar niet viel en de GGD kampte met personeelsproblemen.
© Mark Reijntjens De nieuwe coronamutatie B.1.1.529 die in het zuiden van Afrika rondwaart en donderdag wereldkundig werd gemaakt, zorgt overal ter wereld voor bezorgde reacties. Engeland, Israël en Schotland sluiten de grenzen voor meerdere Afrikaanse landen en ook Australië overweegt reisbeperkingen in te stellen. Intussen kelderden de Aziatische markten en olieprijzen in reactie op het nieuws.
De coronamutatie wijkt in veel opzichten af van de Delta-variant en lijkt volgens een analist van de BBC 'nauwelijks meer" op het originele virus, zoals dat begin vorig jaar in de Chinese stad Wuhan werd aangetroffen. Wetenschappers vinden het nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins bij deze nieuwe variant, want er is nog te weinig data beschikbaar.
Het baart zorgen dat de variant in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng volgens wetenschappers al verantwoordelijk lijkt voor 90 procent van alle besmettingen. De mutatie heeft zich al verspreid naar onder meer Botswana, Zimbabwe en Namibië. Ook in Hongkong zijn twee besmettingen met de variant gemeld, nadat een reiziger vanuit de regio in hotelquarantaine iemand anders besmette.
Het nieuws zorgde er vrijdag voor dat beurzen in Azië daalden. Nikei, de aandelenmarkt van Tokio, verloor meer dan 3 procent. In Hongkong, Sydney, Singapore en Wellington daalden de koersen met meer dan 1 procent. Luchtvaartmaatschappij Qantas daalde meer dan 5 procent in waarde en Cathay Pacific verloor meer dan 2 procent. Ook de olieprijs daalde vanwege zorgen over de impact van mogelijke maatregelen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO doet de komende dagen en weken onderzoek naar de variant B.1.1.529, die afhankelijk van het potentiële risico ook een Griekse naam krijgt. ,,Iedereen begrijpt dat des te meer het coronavirus circuleert, des te groter de kans dat het verandert en we mutaties blijven tegenkomen", aldus Maria van Kerkhove, een Amerikaanse epidemioloog van de WHO.
Op het hele Afrikaanse continent is slechts 6,6 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Omdat het aantal besmettingen de afgelopen tijd geleidelijk steeg, gingen er al geruchten rond over een mogelijk nieuwe virusvariant. Een BBC-correspondent stelt dat er in Afrika onvrede is over de ingestelde reisbeperkingen en dat landen in de regio juist beloond moeten worden voor het melden van de nieuwe variant.
Aan het begin van de vrijdagavond staat opnieuw een coronapersconferentie op de planning. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dan bekendmaken welke maatregelen het kabinet heeft genomen om het grote aantal besmettingen terug te dringen. Volgens een betrokkene zal het kabinet eerder op de dag flink wat knopen moeten doorhakken.
Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Het onderwijs kan mogelijk openblijven. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.
Een relatief groot deel van de besmettingen wordt veroorzaakt op scholen, ook omdat kinderen onder de twaalf jaar niet gevaccineerd zijn. In een spoedadvies donderdag zei het OMT dat scholen open moeten blijven. In een eerder advies zeiden de deskundigen al maatregelen voor het onderwijs het liefst te willen ,,vermijden". Maar er zouden mogelijk wel aanvullende regels op scholen nodig zijn.
Black Friday zorgt vrijdag mogelijk voor extra drukte in de Nederlandse winkelstraten, iets wat vanwege de vele coronabesmettingen van de laatste tijd gevoelig ligt. Koopjesjagers verspreid over het land kunnen op deze dag bij tal van winkels terecht voor lucratieve aanbiedingen. Wel is de situatie dit keer anders dan eerdere jaren.
Winkelbrancheorganisaties als RND en INretail hebben bijvoorbeeld opgeroepen om promoties zo veel mogelijk te spreiden over meerdere dagen. Ook is consumenten aangeraden om vooral op rustige momenten te shoppen. Een woordvoerder van INretail durft geen voorspellingen te doen, maar denkt dat de drukte door die oproep best weleens mee zou kunnen vallen. Het is voor de branche belangrijk een verantwoordelijke boodschap uit te dragen, om extra beperkende coronamaatregelen voor winkeliers zo veel mogelijk te voorkomen.
Waar Black Friday enkele jaren geleden succesvol overwaaide uit de Verenigde Staten, is er nu ook een tegenbeweging die aan populariteit wint. Zo begon het goede doel Trees for All enkele jaren geleden met Green Friday, waar verschillende winkelketens zich achter hebben geschaard. Een winkel als Dille & Kamille heeft vrijdag geen speciale aanbiedingen en roept mensen op de natuur in te gaan. Intratuin vergroent 1 vierkante meter voor iedere boom die klanten deze dag kopen.
Pakketbezorgers krijgen het waarschijnlijk wel erg druk. PostNL verwacht deze dag en ook rond zogeheten Cyber Monday piekdrukte. Veel webwinkels stunten al de hele week met kortingen. Bol.com, de grootste webshop van Nederland, denkt dat zijn verkopen rond de actie zelfs nog iets hoger zullen uitkomen dan vorig jaar. Maar precieze aantallen worden niet genoemd. Het bedrijf doet zijn uiterste best om alle bestellingen van klanten op tijd, dus voor de feestdagen, afgeleverd te hebben.
© ANP — Koopjes jagen op Black Friday. Amsterdamse huisartsen gaan samen met de GGD 20.000 informatieboekjes aanbieden met informatie over koorts bij jonge kinderen. Dat moet helpen de 'torenhoge druk' op de huisartsenzorg te verlichten, laten zij weten.
Het boekje legt onder meer uit wat koorts precies is en wanneer ouders wel of juist niet contact zouden moeten zoeken met de huisarts of huisartsenpost. ,,Koorts bij kinderen is meestal onschuldig, maar toch vaak aanleiding om contact met de huisartsenpraktijk of -post op te nemen", zegt Katinka Prince, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsen alliantie.
Met de stijgende coronacijfers, een verwachte geboortegolf en het griepseizoen zien de zorgaanbieders de druk op de huisartsenzorg alleen maar toenemen. ,,Als ouders meer kennis hebben, scheelt dat vragen aan de huisarts en houden we meer tijd over voor de belangrijke hulpvragen", stelt Prince over de informatiecampagne.
De GGD Amsterdam-Amstelland deelt de 'koortsboekjes' bij babyconsulten uit via jeugdartsen en -verpleegkundigen, bijvoorbeeld bij de eerste inenting. De koortsinformatie is ook online te vinden.
Nederland moet klaarstaan om een nieuwe virusvariant die is opgedoken in Zuid-Afrika zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de variant als 'zorgelijk' betitelt, moet er een dubbele testplicht komen voor reizigers uit Zuid-Afrika. Daarvoor pleit D66.
De partij wil van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten of er extra snel vaccins kunnen worden gedoneerd aan Zuid-Afrika. De WHO vergadert morgen over de virusvariant.
De dubbele testverplichting gold eerder voor landen met zorgwekkende virusvarianten, maar volgens Kamerlid Jan Paternotte werd dat toen 'te laat' ingevoerd. ,,Nederland moet nu laten zien wendbaar te zijn geworden.'' Als er nu snel wordt ingegrepen kunnen alle ouderen in Nederland een boosterprik gekregen hebben voordat de variant hier voet aan de grond kan krijgen, zo redeneert hij.
Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde vandaag dat 22 besmettingsgevallen met deze variant B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria, die gespecialiseerd zijn in RNA-onderzoek.
,,De gegevens zijn nog beperkt, maar onze experts maken overuren om de nieuwe variant te begrijpen en te bepalen wat de mogelijke implicaties kunnen zijn", zei NICD-directeur Adrian Puren.
Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nu ontdekte virusvariant ongebruikelijk veel van eerdere versies. ,,Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart'', reageerde ook gezondheidsminister Joe Phaahla tijdens een persconferentie. ,,We hadden hoop op een langere pauze tussen de coronagolven, dat een nieuwe mogelijk zou uitblijven tot eind december of misschien wel januari."
In Groot-Brittannië moeten mensen al wel in quarantaine als ze uit Zuid-Afrika komen, evenals in China. Er worden in het Verenigd Koninkrijk zelfs vluchten vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Botswana, Eswatini en Zimbabwe gecanceld door de nieuwe variant. Ook Israël schakelt een reisverbod in voor deze landen.
© ANP — Jan Paternotte (D66) De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt de maatregelen die zijn genomen om de vierde coronagolf in te dammen ontoereikend. ,,We hebben meer contactbeperkingen nodig", zei de CDU-politica donderdagavond. Ze wilde zich nog niet vastleggen om het voor 9 december geplande overleg met de deelstaatleiders te vervroegen, zoals enkele van hen eisen. ,,Het vinden van nieuwe data hangt ook af van de deelstaten", aldus Merkel.
Ze pleit voor aanvullende coronamaatregelen. Duitsland bevindt zich in een fase van exponentiële stijging van het aantal besmettingen, zei de vertrekkend bondskanselier. Elke dag telt volgens haar als het gaat om het nemen van contactbeperkingen die de verspreiding van het virus kunnen vertragen. ,,De situatie is zo ernstig vanwege de exponentiële stijging", zei ze. ,,En de mensen die vandaag ziek worden, zijn degenen die over 10 tot 14 dagen op de intensive care zullen liggen... Elke dag telt."
Volgens informatie van het Duitse persbureau DPA had Merkel de drie partijen van de nieuwe 'stoplichtcoalitie' (SDP, FDP en Groenen) dinsdagavond tijdens hun corona-overleg aangeboden de maatregelen fors aan te scherpen met het oog op de dreigende overbelasting van het zorgsysteem. Een wettelijke 'noodrem' of een duidelijke lockdown-overeenkomst met de deelstaten liggen voor de hand, luidde het.
Volgens informatie van Der Tagesspiegel werd in kringen van de nieuwe coalitie ontkend dat de kanselier had opgeroepen tot een landelijke lockdown.
Merkels opvolger Olaf Scholz (SPD), die in de week van 6 december tot nieuwe bondskanselier verkozen zou moeten worden, zei woensdagmiddag bij de presnetatie van het regeerakkoord dat hij een permanent crisisteam van federale en regionale overheden wil installeren in de kanselarij. Dat zou nog voor zijn verkiezing moeten plaatsvinden.
Cynisch, schouderophalend, boos of juist laconiek. Er zijn vele manieren om op de boven de markt hangende maatregelen van het kabinet te reageren, zo ook in Zeist. ,,Die lockdown is onvermijdelijk.’’
Ives Visser, van de gelijknamige handel in groente en fruit uit De Bilt, maakt zich niet heel druk. ,,Ik blijf altijd positief, dat is ook een manier om de pandemie te overleven.’’ De aanstaande persconferentie van Rutte is best spannend, zegt ze. ,,Maar het is wat het is. Schouders eronder en als we in lockdown gaan moeten we het thuis maar gezellig maken. Wij werken wel door, het is voor bepaalde collega’s en horeca wel heel verdrietig.’’
Ook gepensioneerde Irene Schuring ziet een lockdown voor zich. ,,En dat is met name voor de horeca heel erg. Voor mezelf? Ik kan niet meer gezellig uit eten, concertjes worden afgelast. Dat is jammer, maar het kan zo niet langer.’’
Ze vraagt zich af waarom het kabinet niet voor meer ic-bedden heeft gezorgd, of voor meer mensen die zijn geprikt. ,,Als straks in het ziekenhuis een moet worden gekozen, dan vind ik dat gevaccineerden eigenlijk voor gaan. Maar doktoren zullen het daar vast niet mee eens zijn.’’ Lees hier de volledige reportage.
De Tsjechische president Milos Zeman is na een positieve coronatest teruggebracht naar het ziekenhuis. Daaruit was hij eerder op de dag ontslagen na een verblijf van 46 dagen voor de behandeling van een andere aandoening.
De 77-jarige Zeman heeft zijn werkzaamheden voorlopig opgeschort. Hij zou vrijdag Petr Fiala volgens persbureau CTK als nieuwe premier aanwijzen om een regering te vormen.
De huidige premier Andrej Babis bleef met zijn populistische ANO-partij weliswaar de grootste tijdens de parlementsverkiezingen in oktober, maar een alliantie van vijf partijen kreeg een meerderheid. Babis besloot, nadat samenwerking op rechts was mislukt, in de oppositie te gaan.
Portugal voert opnieuw coronamaatregelen in wegens het toenemende aantal nieuwe besmettingen. Het land heeft een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld en had veel maatregelen geschrapt. Zo'n 87 procent van de Portugezen is volledig gevaccineerd.
Volgens de maatregelen, die 1 december ingaan en die premier António Costa donderdag aankondigde, moet iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve coronatest kunnen overleggen, dus ook gevaccineerde reizigers. Luchtvaartmaatschappijen die mensen meenemen zonder geldig testbewijs kunnen een boete krijgen van 20.000 euro per passagier.
Ook om een café, nachtclub, verzorgingstehuis of groot evenement te bezoeken is een negatieve test voor iedereen verplicht. Ook wordt het op veel plaatsen weer verplicht om een mondkapje te dragen. Om een eventuele toename van besmettingen na de feestdagen in te dammen moeten Portugezen in de eerste week van het nieuwe jaar verplicht thuiswerken.
Daarnaast moeten bars en discotheken sluiten tijdens deze week van 'contactbeperking'. Die moet herhaling van de "tragische januari 2021" voorkomen. Scholen openen na de kerstvakantie een week later dan gepland, op 10 januari 2022.
,,Het doet er niet toe hoe succesvol de vaccinatiecampagne was, we moeten ons ervan bewust zijn dat we aan een meer risicovolle fase beginnen", zei Costa. ,,Overal in de EU zien we een significante toename en Portugal is geen eiland." Woensdag telde het land met 3773 gevallen het hoogste aantal nieuwe besmettingen in vier maanden. Donderdag lag het iets lager, op 3150.
© REUTERS — Premier Antonio Costa tijdens zijn toespraak. Suriname heeft donderdag de 46e verjaardag van het land zonder publiek gevierd. De gebruikelijke militaire parade en het defilé in Paramaribo gingen wel door, maar door de coronaregels was publiek langs de wegen niet welkom. Lokale omroepen deden live verslag van de activiteiten.
Rond de 1200 militairen liepen of reden mee. Het grootste deel bestond uit Surinamers, maar daarnaast waren ook Nederlandse, Braziliaanse en Frans-Guyanese militairen aanwezig. Het gebied waar de parade werd gehouden was niet toegankelijk. Om 14.00 uur werd de gehele stad weer vrijgegeven. Er was dus geen sprake van een lockdown, zoals gebruikelijk is op nationale feestdagen. De avondklok geldt wel.
President Chan Santokhi zei in zijn toespraak dat het de goede kant op gaat met Suriname. Ondanks de schuld van 4 miljard dollar waar zijn regering mee is opgescheept, verwacht hij voor volgend jaar economisch herstel. Volgens de president bezit Suriname veel veerkracht. Hij riep de bevolking op samen te werken omdat het ook anders kan aflopen met het land.
,,Er zijn landen die eens onafhankelijk waren en het nu niet meer zijn, en er zijn landen die in harmonie zijn begonnen, maar door burgeroorlogen vrijwel verwoest zijn. Ook wij hebben hoogtepunten en dieptepunten gekend, maar we hebben het samen overleefd en daarom mogen we elkaar feliciteren."
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland.