Dit liveblog is afgesloten. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons nieuwe liveblog.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa. De directeur in Europa Hans Kluge waarschuwt dat volgens voor februari nog eens een half miljoen doden zullen vallen.
Het coronavirus verspreidt zich in hoog tempo in de 53 landen die in het Europese gebied van de gezondheidsorganisatie liggen. Van alle nieuwe besmettingen die vorige week wereldwijd werden gemeld, kwam 59 procent uit deze landen. Dat geldt ook voor 48 procent van alle gemelde sterfgevallen.
Het aantal besmettingen in het Europese gebied stijgt al zes weken op rij, onder alle leeftijdsgroepen. Duitsland, Slovenië en Kroatië meldden donderdag hun hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie. De ontwikkeling van de coronacijfers zijn volgens Kluge reden voor 'ernstige zorgen'. Europa is weer het epicentrum van de pandemie, aldus de topman.
Kluge wijst erop dat de toename wordt veroorzaakt door de versoepelingen van coronamaatregelen en een te lage vaccinatiegraad. Het aantal ziekenhuisopnames is in een week tijd verdubbeld.
,,We moeten onze tactiek veranderen”, aldus de directeur van WHO Europa. In plaats van dat actie wordt ondernomen als het aantal besmettingen piekt, moet volgens Kluge juist gekeken worden naar manieren waarop deze pieken kunnen worden voorkomen. Hij roept gezondheidsautoriteiten op de versoepelingen van maatregelen voorzichtig te heroverwegen.
In Breda hebben een kleine duizend demonstranten lopend en dansend achter een geluidswagen meegedaan aan een protesttocht tegen de coronamaatregelen. Ook tien bussen van de zogeheten party-express reden mee in deze muziekdemonstratie door de stad. Het kabinet maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend tegen corona, waaronder het om 20.00 uur sluiten van kroegen en restaurants. Het protest met het motto 076AAN is georganiseerd door dj's die werken in de Bredase horeca.
De sfeer in Breda was feestelijk. Deelnemers aan het protest droegen borden bij zich met teksten als 'Het begint hier wel op China te lijken. Geen test=Geen virus', '123G bom onder onze samenleving' en 'Een injectie is niet sexy'.
Organisator Joost Eras liet eerder weten dat hij is geschrokken van de gewelddadigheden in Rotterdam, maar hij zag geen reden om het protest af te blazen. ,,We hebben in Breda laten zien dat het ook op deze manier kan”, constateerde hij na afloop.
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen zaterdag in Amsterdam is wel afgelast na de ongeregeldheden in Rotterdam. Toch verzamelden daar honderden mensen op en rond de Dam voor een protestmars.
Voor de vijfde dag op rij zijn meer dan 20.000 coronabesmettingen gemeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit. Alleen afgelopen donderdag waren er nog meer nieuwe gevallen, zo'n 23.600.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 138.762 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Gemiddeld komt het neer op 19.823 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde ligt 48,5 procent hoger dan een week geleden en dat is de grootste toename op weekbasis in bijna een maand tijd.
De lijn van de epidemie gaat sinds begin oktober in een rechte lijn omhoog. Het zevendaagse gemiddelde stijgt zaterdag voor de 51e dag op rij. Dat is bijna een record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 dagen achter elkaar.
Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur 55 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 9 maart. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Daar kan soms wat tijd tussen zitten.
In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart.
Duizenden mensen demonstreren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tegen de coronamaatregelen, zoals de strikte lockdown die maandag ingaat en de vaccinatieplicht volgend jaar februari. Ook zijn er demonstranten aanwezig die protesteren tegen een vermeende 'great reset', een begrip dat verwijst naar een complottheorie over een nieuwe wereldorde die wereldleiders na de coronacrisis op zouden willen bouwen.
De rechtse oppositiepartij FPÖ had tot de betoging opgeroepen. FPÖ-leider Kickl ontbrak echter omdat hij is besmet met corona, melden Oostenrijkse media.
De politie, die tot nu toe 30.000 betogers telde, is met ruim 1300 man paraat. Meerdere mensen werden gearresteerd omdat zij agenten met bierblikjes bekogelden.
Zeker tweehonderd mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam gemeld om te protesteren tegen het coronabeleid. De demonstratie zou om 14.00 uur beginnen, maar werd na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam afgelast. Dat heeft lang niet iedereen ervan weerhouden om naar de hoofdstad te komen.
De sfeer lijkt minder gemoedelijk dan tijdens eerdere coronademonstraties in Amsterdam. Een paar mensen schreeuwen naar agenten dat wat er vrijdag in Rotterdam is gebeurd hun schuld is. Een vrouw gilt naar een cameraman dat hij aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat.
Af en toe klinkt gejuich en wordt er getrommeld. De groep begeeft zich van de Dam, via de Raadhuisstraat, naar de Westerkerk. Veel demonstranten zijn verbaasd over de hoeveelheid mensen die alsnog zijn komen opdagen.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 350 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het is de vierde keer in de afgelopen vijf dagen dat meer dan 300 mensen met corona op een dag moesten worden opgenomen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat de ziekenhuizen nu in totaal 2217 coronapatiënten verplegen. Dat zijn er 70 meer dan op vrijdag. Die stijging kwam voor het grootste deel voor rekening van de verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten steeg met 66 tot 1785. Op de intensive cares liggen nu 432 ernstige zieke coronapatiënten, 4 meer dan een dag eerder.
Na de rellen vrijdagavond in Rotterdam liggen nog twee mensen in het ziekenhuis die werden geraakt door een kogel. Onderzocht wordt of ze zijn geraakt door kogels die de politie afvuurde toen een protest tegen de coronamaatregelen uitliep op rellen, meldt de politie. Een agent is met verwondingen aan zijn been opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers. Agenten voelden zich vrijdagavond volgens de politie zo in het nauw gedreven dat zij waarschuwingsschoten losten en gericht schoten.
Bij de ongeregeldheden zijn tot dusver 51 mensen aangehouden, aldus de politie zaterdag.
Lees hier het hele verhaal.
De coronademonstratie van United We Stand in Amsterdam mag dan afgelast zijn toch zijn er tientallen mensen naar de Dam gekomen om te protesteren. De sfeer is gemoedelijk in de hoofdstad.
Er is evenwel veel politie op de been. Agenten lopen wat door de mensen heen en aan de zijkanten van het plein staan meerdere politiebusjes. Er wordt met elkaar gepraat en muziek gedraaid.
'Heulen met het beest voor je feest is meedoen aan discriminatie', staat op een bord van een van de demonstranten. Daarnaast is een Jodenster afgebeeld met in het midden de tekst 'C-19!'.De 53-jarige Midas uit Amsterdam is een van de demonstranten. Hij hoorde zaterdag pas dat de demonstratie niet doorging. ,,Dat begrijp ik wel", zegt hij. ,,Al had ik wel het idee dat de rellen gisteren in Rotterdam vooral voortkwamen uit onvrede over het vuurwerkverbod en niet vanuit een vrijheidsbeweging. Dat wordt vaak over één kam geschoren."
De Amsterdammer is boos op het kabinet. ,,De macht van de Tweede Kamer haalt niets uit. De motie dat er geen dwang zou komen met de QR-codes is aangenomen, maar wordt nu volledig aan de kant gelegd."
Het Veenendaalse Ichthus College kampt met een enorme golf aan coronabesmettingen. 325 leerlingen van de christelijke middelbare school zitten thuis. Ook zijn er acht medewerkers en docenten besmet ,,Een kleine driehonderd zijn er echt ziek”, zegt rector Jaap van Dam.
,,De rest zit in quarantaine in verband met besmette huisgenoten.” De afgelopen twee weken is het aantal infecties in schrikbarend tempo opgelopen. ,,En ik vrees dat het de komende weken nog in rap tempo doorstijgt. Er is helaas nog geen enkele daling in zicht.”Oorlogsmusea en herinneringscentra roepen samen op te stoppen de coronaregels te vergelijken met oorlogssituaties en de Holocaust. ‘Het is onnodig kwetsend voor de oorlogsslachtoffers van destijds en de vele nabestaanden die ons land vandaag telt.’
Het aantal nieuwe corona-infecties in Singapore heeft zich de afgelopen maand gestabiliseerd en ook de hoeveelheid ziekenhuisopnames is verminderd. Reden voor de regering van de stadstaat om een aantal coronamaatregelen te versoepelen. Zo mag vanaf maandag weer met vijf gevaccineerde personen tegelijk worden afgesproken of gedineerd. Tot nu toe was twee het maximum.
,,We maken nu de overstap naar leven met Covid-19', sprak economieminster Gan Kim Yong. ,,Ik weet dat veel mensen liever een vlottere versoepeling zien, maar we moeten voorzichtig zijn en stap voor stap handelen.'' Sommige maatregelen worden daarom versoepeld en gemonitord om te zien of situatie stabiel blijft alvorens tot meer restricties te laten vieren, aldus Gan.
Sinds het einde van oktober zijn de besmettingscijfers teruggelopen van 5324 tot onder de 3000 per dag. Vrijdag werden slechts 1734 nieuwe gevallen gemeld. Inmiddels is 85 procent van de 5,45 miljoen Singaporezen volledig ingeënt. Ondanks de dalende cijfers houdt Singapore, in vergelijking met Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, vast aan 's werelds strengste coronaregels.
Rusland meldt over de afgelopen 24 uur vrijwel hetzelfde aantal besmettingen en sterfgevallen als een dag eerder, respectievelijk 37.120 en 1254. Gisteren ging het om 37.156 nieuwe coronagevallen en eveneens 1254 overlijdens.
Ook Slowakije ziet het aantal dagelijkse besmettingen toenemen. Het land met 5,5 miljoen inwoners rapporteerde over de afgelopen zeven dagen 11.500 nieuwe zieken per miljoen inwoners en boekt daarmee de hoogste besmettingscijfers ter wereld, volgens de statistieken van Our World in Data. Het voorgaande etmaal werden 9171 nieuwe infecties vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag.
De demonstratieve muziekoptocht door Breda tegen de coronamaatregelen gaat vandaag gewoon door, herhaalt organisator Joost Eras. Wel worden er in overleg met de politie meer zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Welke dat zijn kan de dj niet zeggen.
Eras is geschrokken van de rellen in Rotterdam, maar ziet geen reden de tocht in Breda af te blazen. Ook na de afgelasting in Amsterdam is hij vastbesloten. ,,We gaan in Breda laten zien dat het wél kan. We gaan alleen maar liefde bezorgen. Wie dat niet wil, zal snel genoeg door de mand vallen en is ook niet welkom", zegt hij.In de Australische miljoenensteden Melbourne en Sydney zijn tienduizenden mensen op de been gekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid. Ze zijn boos om de lockdowns en vaccinatieplicht die wordt ingevoerd voor bepaalde groepen. Schoolpersoneel in de deelstaat South Australia moeten volgend jaar bijvoorbeeld volledig zijn ingeënt.
Zulke maatregelen gaan sommigen veel te ver. Betogers hadden in Sydney borden meegenomen met opschriften als 'mijn lichaam, mijn keus' en 'mijn dochter is ziek door vaccinbijwerkingen', schrijft de krant Sydney Morning Herald. De politie schat dat in de stad 10.000 mensen demonstreerden, de organisatoren van de 'vrijheidsmars' gaan uit van 100.000 deelnemers.
Hoeveel mensen er in Melbourne de straat opgingen is onduidelijk, maar op beelden is te zien dat het gaat om een enorme mensenmassa. De krant The Age gaat uit van tienduizenden deelnemers. Mensen die de aanpak van de overheid wel steunen, hielden in Melbourne een tegendemonstratie. Daar deden zo'n 2000 mensen aan mee. ,,Dit is een wereldwijde pandemie. Wat moeten we anders?", klonk het.Minister van Justitie Grapperhaus vond de rellen gisterenavond in Rotterdam 'weerzinwekkend om te zien', zegt hij in een eerste reactie. Grapperhaus kondigt aan dat er de komende dagen en weken meer aanhoudingen zullen volgen.
Op de daders zal snelrecht worden toegepast, aldus de minister. ,,Dit is simpelweg misdadig.'' De politie loste ook schoten bij de rellen. ,,Daar doet de Rijksrecherche onderzoek naar, zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd."De demonstratie United We Stand, die vanmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. Daartoe is door de organisatie besloten na de rellen van gisterenavond in Rotterdam, leest het op de Facebookpagina. De organisatie roept mensen, die van plan waren mee te lopen in de mars, op om niet naar Amsterdam te komen.
,,Dit door laten gaan voelt voor ons niet goed", schrijft de organisatie. ,,Uit respect voor de overledene en de mensen die op dit moment vechten voor hun leven, maar ook om de veiligheid van onze demonstranten te kunnen waarborgen'', klinkt het verwijzend naar onbevestigde berichten over een omgekomen demonstrant.De zogenoemde World Wide Demonstration zou voor de vijfde keer worden gehouden. Een woordvoerster zegt dat zij met anderen op de Dam aanwezig is om mensen die de afgelasting niet hebben meegekregen, terug te sturen.
Tsjechië rapporteert vandaag het hoogste aantal dagelijkse coronabesmettingen sinds de pandemie begon. De afgelopen 24 uur werden 22.936 positieve tests afgenomen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Eerder deze week stelde het land meer restricties in voor ongevaccineerden, om het inenten aan te moedigen en de zorg te ontlasten. De Tsjechische regering heeft ingestemd met het 2G-beleid, waarbij alleen volledig gevaccineerden of mensen recent zijn hersteld van Covid-19 nog toegang tot restaurants en evenementen hebben.
De wachtlijst voor kinderen die een operatie moeten ondergaan bij het Amsterdam UMC is door corona meer dan verdubbeld, schrijft Het Parool. Voor het uitbreken van de pandemie stonden er 600 kinderen op de lijst. Momenteel zijn het er 1500.
Alle spoedgevallen worden direct geholpen, zoals darmperforaties en blindedarmontstekingen. Maar andere klachten, die bijvoorbeeld ongemak bij het sporten opleveren of een afwijkend uiterlijk oplevert, staan in de wacht.
Kinder-plastisch chirurg Don Griot zegt: ,,Als je twee jaar op een operatie moet wachten, vind ik dat niet meer ethisch." De wachtlijst frustreert ook ouders. ,,Terwijl mijn zoontje op de wachtlijst stond, kreeg hij er een ontsteking bij'', zegt een van hen.
,,Ik ben geen chirurg geworden om operaties af te bellen'', zegt kinderchirurg Roel Bakx van het Emma Kinderziekenhuis. Er komen echter steeds meer kinderen bij en het gebrek aan gespecialiseerde verpleegkundigen is voorlopig niet opgelost.
Afgelopen week is de reguliere zorg door de toenemende stroom coronapatiënten weer verder afgeschaald. Dat betekent voor kindergeneeskunde minder ok-tijd en dus minder operaties, én een langere wachtlijst.