Dit liveblog is afgesloten. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons nieuwe liveblog.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa. De directeur in Europa Hans Kluge waarschuwt dat volgens voor februari nog eens een half miljoen doden zullen vallen.
Het coronavirus verspreidt zich in hoog tempo in de 53 landen die in het Europese gebied van de gezondheidsorganisatie liggen. Van alle nieuwe besmettingen die vorige week wereldwijd werden gemeld, kwam 59 procent uit deze landen. Dat geldt ook voor 48 procent van alle gemelde sterfgevallen.
Het aantal besmettingen in het Europese gebied stijgt al zes weken op rij, onder alle leeftijdsgroepen. Duitsland, Slovenië en Kroatië meldden donderdag hun hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie. De ontwikkeling van de coronacijfers zijn volgens Kluge reden voor 'ernstige zorgen'. Europa is weer het epicentrum van de pandemie, aldus de topman.
Kluge wijst erop dat de toename wordt veroorzaakt door de versoepelingen van coronamaatregelen en een te lage vaccinatiegraad. Het aantal ziekenhuisopnames is in een week tijd verdubbeld.
,,We moeten onze tactiek veranderen”, aldus de directeur van WHO Europa. In plaats van dat actie wordt ondernomen als het aantal besmettingen piekt, moet volgens Kluge juist gekeken worden naar manieren waarop deze pieken kunnen worden voorkomen. Hij roept gezondheidsautoriteiten op de versoepelingen van maatregelen voorzichtig te heroverwegen.
In Breda hebben een kleine duizend demonstranten lopend en dansend achter een geluidswagen meegedaan aan een protesttocht tegen de coronamaatregelen. Ook tien bussen van de zogeheten party-express reden mee in deze muziekdemonstratie door de stad. Het kabinet maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend tegen corona, waaronder het om 20.00 uur sluiten van kroegen en restaurants. Het protest met het motto 076AAN is georganiseerd door dj's die werken in de Bredase horeca.
De sfeer in Breda was feestelijk. Deelnemers aan het protest droegen borden bij zich met teksten als 'Het begint hier wel op China te lijken. Geen test=Geen virus', '123G bom onder onze samenleving' en 'Een injectie is niet sexy'.
Organisator Joost Eras liet eerder weten dat hij is geschrokken van de gewelddadigheden in Rotterdam, maar hij zag geen reden om het protest af te blazen. ,,We hebben in Breda laten zien dat het ook op deze manier kan”, constateerde hij na afloop.
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen zaterdag in Amsterdam is wel afgelast na de ongeregeldheden in Rotterdam. Toch verzamelden daar honderden mensen op en rond de Dam voor een protestmars.
Voor de vijfde dag op rij zijn meer dan 20.000 coronabesmettingen gemeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit. Alleen afgelopen donderdag waren er nog meer nieuwe gevallen, zo'n 23.600.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 138.762 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Gemiddeld komt het neer op 19.823 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde ligt 48,5 procent hoger dan een week geleden en dat is de grootste toename op weekbasis in bijna een maand tijd.
De lijn van de epidemie gaat sinds begin oktober in een rechte lijn omhoog. Het zevendaagse gemiddelde stijgt zaterdag voor de 51e dag op rij. Dat is bijna een record. In september en oktober vorig jaar, bij het begin van de tweede golf, steeg het gemiddelde 57 dagen achter elkaar.
Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur 55 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 9 maart. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Daar kan soms wat tijd tussen zitten.
In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart.
Duizenden mensen demonstreren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tegen de coronamaatregelen, zoals de strikte lockdown die maandag ingaat en de vaccinatieplicht volgend jaar februari. Ook zijn er demonstranten aanwezig die protesteren tegen een vermeende 'great reset', een begrip dat verwijst naar een complottheorie over een nieuwe wereldorde die wereldleiders na de coronacrisis op zouden willen bouwen.
De rechtse oppositiepartij FPÖ had tot de betoging opgeroepen. FPÖ-leider Kickl ontbrak echter omdat hij is besmet met corona, melden Oostenrijkse media.
De politie, die tot nu toe 30.000 betogers telde, is met ruim 1300 man paraat. Meerdere mensen werden gearresteerd omdat zij agenten met bierblikjes bekogelden.
Zeker tweehonderd mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam gemeld om te protesteren tegen het coronabeleid. De demonstratie zou om 14.00 uur beginnen, maar werd na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam afgelast. Dat heeft lang niet iedereen ervan weerhouden om naar de hoofdstad te komen.
De sfeer lijkt minder gemoedelijk dan tijdens eerdere coronademonstraties in Amsterdam. Een paar mensen schreeuwen naar agenten dat wat er vrijdag in Rotterdam is gebeurd hun schuld is. Een vrouw gilt naar een cameraman dat hij aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat.
Af en toe klinkt gejuich en wordt er getrommeld. De groep begeeft zich van de Dam, via de Raadhuisstraat, naar de Westerkerk. Veel demonstranten zijn verbaasd over de hoeveelheid mensen die alsnog zijn komen opdagen.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 350 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het is de vierde keer in de afgelopen vijf dagen dat meer dan 300 mensen met corona op een dag moesten worden opgenomen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat de ziekenhuizen nu in totaal 2217 coronapatiënten verplegen. Dat zijn er 70 meer dan op vrijdag. Die stijging kwam voor het grootste deel voor rekening van de verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten steeg met 66 tot 1785. Op de intensive cares liggen nu 432 ernstige zieke coronapatiënten, 4 meer dan een dag eerder.
Na de rellen vrijdagavond in Rotterdam liggen nog twee mensen in het ziekenhuis die werden geraakt door een kogel. Onderzocht wordt of ze zijn geraakt door kogels die de politie afvuurde toen een protest tegen de coronamaatregelen uitliep op rellen, meldt de politie. Een agent is met verwondingen aan zijn been opgenomen in het ziekenhuis, een ander werd behandeld door ambulancemedewerkers. Agenten voelden zich vrijdagavond volgens de politie zo in het nauw gedreven dat zij waarschuwingsschoten losten en gericht schoten.
Bij de ongeregeldheden zijn tot dusver 51 mensen aangehouden, aldus de politie zaterdag.
Lees hier het hele verhaal.
De coronademonstratie van United We Stand in Amsterdam mag dan afgelast zijn toch zijn er tientallen mensen naar de Dam gekomen om te protesteren. De sfeer is gemoedelijk in de hoofdstad.
Er is evenwel veel politie op de been. Agenten lopen wat door de mensen heen en aan de zijkanten van het plein staan meerdere politiebusjes. Er wordt met elkaar gepraat en muziek gedraaid.
'Heulen met het beest voor je feest is meedoen aan discriminatie', staat op een bord van een van de demonstranten. Daarnaast is een Jodenster afgebeeld met in het midden de tekst 'C-19!'.De 53-jarige Midas uit Amsterdam is een van de demonstranten. Hij hoorde zaterdag pas dat de demonstratie niet doorging. ,,Dat begrijp ik wel", zegt hij. ,,Al had ik wel het idee dat de rellen gisteren in Rotterdam vooral voortkwamen uit onvrede over het vuurwerkverbod en niet vanuit een vrijheidsbeweging. Dat wordt vaak over één kam geschoren."
De Amsterdammer is boos op het kabinet. ,,De macht van de Tweede Kamer haalt niets uit. De motie dat er geen dwang zou komen met de QR-codes is aangenomen, maar wordt nu volledig aan de kant gelegd."
Het Veenendaalse Ichthus College kampt met een enorme golf aan coronabesmettingen. 325 leerlingen van de christelijke middelbare school zitten thuis. Ook zijn er acht medewerkers en docenten besmet ,,Een kleine driehonderd zijn er echt ziek”, zegt rector Jaap van Dam.
,,De rest zit in quarantaine in verband met besmette huisgenoten.” De afgelopen twee weken is het aantal infecties in schrikbarend tempo opgelopen. ,,En ik vrees dat het de komende weken nog in rap tempo doorstijgt. Er is helaas nog geen enkele daling in zicht.”Oorlogsmusea en herinneringscentra roepen samen op te stoppen de coronaregels te vergelijken met oorlogssituaties en de Holocaust. ‘Het is onnodig kwetsend voor de oorlogsslachtoffers van destijds en de vele nabestaanden die ons land vandaag telt.’
Het aantal nieuwe corona-infecties in Singapore heeft zich de afgelopen maand gestabiliseerd en ook de hoeveelheid ziekenhuisopnames is verminderd. Reden voor de regering van de stadstaat om een aantal coronamaatregelen te versoepelen. Zo mag vanaf maandag weer met vijf gevaccineerde personen tegelijk worden afgesproken of gedineerd. Tot nu toe was twee het maximum.
,,We maken nu de overstap naar leven met Covid-19', sprak economieminster Gan Kim Yong. ,,Ik weet dat veel mensen liever een vlottere versoepeling zien, maar we moeten voorzichtig zijn en stap voor stap handelen.'' Sommige maatregelen worden daarom versoepeld en gemonitord om te zien of situatie stabiel blijft alvorens tot meer restricties te laten vieren, aldus Gan.
Sinds het einde van oktober zijn de besmettingscijfers teruggelopen van 5324 tot onder de 3000 per dag. Vrijdag werden slechts 1734 nieuwe gevallen gemeld. Inmiddels is 85 procent van de 5,45 miljoen Singaporezen volledig ingeënt. Ondanks de dalende cijfers houdt Singapore, in vergelijking met Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, vast aan 's werelds strengste coronaregels.
Rusland meldt over de afgelopen 24 uur vrijwel hetzelfde aantal besmettingen en sterfgevallen als een dag eerder, respectievelijk 37.120 en 1254. Gisteren ging het om 37.156 nieuwe coronagevallen en eveneens 1254 overlijdens.
Ook Slowakije ziet het aantal dagelijkse besmettingen toenemen. Het land met 5,5 miljoen inwoners rapporteerde over de afgelopen zeven dagen 11.500 nieuwe zieken per miljoen inwoners en boekt daarmee de hoogste besmettingscijfers ter wereld, volgens de statistieken van Our World in Data. Het voorgaande etmaal werden 9171 nieuwe infecties vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid vandaag.
De demonstratieve muziekoptocht door Breda tegen de coronamaatregelen gaat vandaag gewoon door, herhaalt organisator Joost Eras. Wel worden er in overleg met de politie meer zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Welke dat zijn kan de dj niet zeggen.
Eras is geschrokken van de rellen in Rotterdam, maar ziet geen reden de tocht in Breda af te blazen. Ook na de afgelasting in Amsterdam is hij vastbesloten. ,,We gaan in Breda laten zien dat het wél kan. We gaan alleen maar liefde bezorgen. Wie dat niet wil, zal snel genoeg door de mand vallen en is ook niet welkom", zegt hij.In de Australische miljoenensteden Melbourne en Sydney zijn tienduizenden mensen op de been gekomen om te demonstreren tegen het coronabeleid. Ze zijn boos om de lockdowns en vaccinatieplicht die wordt ingevoerd voor bepaalde groepen. Schoolpersoneel in de deelstaat South Australia moeten volgend jaar bijvoorbeeld volledig zijn ingeënt.
Zulke maatregelen gaan sommigen veel te ver. Betogers hadden in Sydney borden meegenomen met opschriften als 'mijn lichaam, mijn keus' en 'mijn dochter is ziek door vaccinbijwerkingen', schrijft de krant Sydney Morning Herald. De politie schat dat in de stad 10.000 mensen demonstreerden, de organisatoren van de 'vrijheidsmars' gaan uit van 100.000 deelnemers.
Hoeveel mensen er in Melbourne de straat opgingen is onduidelijk, maar op beelden is te zien dat het gaat om een enorme mensenmassa. De krant The Age gaat uit van tienduizenden deelnemers. Mensen die de aanpak van de overheid wel steunen, hielden in Melbourne een tegendemonstratie. Daar deden zo'n 2000 mensen aan mee. ,,Dit is een wereldwijde pandemie. Wat moeten we anders?", klonk het.Minister van Justitie Grapperhaus vond de rellen gisterenavond in Rotterdam 'weerzinwekkend om te zien', zegt hij in een eerste reactie. Grapperhaus kondigt aan dat er de komende dagen en weken meer aanhoudingen zullen volgen.
Op de daders zal snelrecht worden toegepast, aldus de minister. ,,Dit is simpelweg misdadig.'' De politie loste ook schoten bij de rellen. ,,Daar doet de Rijksrecherche onderzoek naar, zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd."De demonstratie United We Stand, die vanmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. Daartoe is door de organisatie besloten na de rellen van gisterenavond in Rotterdam, leest het op de Facebookpagina. De organisatie roept mensen, die van plan waren mee te lopen in de mars, op om niet naar Amsterdam te komen.
,,Dit door laten gaan voelt voor ons niet goed", schrijft de organisatie. ,,Uit respect voor de overledene en de mensen die op dit moment vechten voor hun leven, maar ook om de veiligheid van onze demonstranten te kunnen waarborgen'', klinkt het verwijzend naar onbevestigde berichten over een omgekomen demonstrant.De zogenoemde World Wide Demonstration zou voor de vijfde keer worden gehouden. Een woordvoerster zegt dat zij met anderen op de Dam aanwezig is om mensen die de afgelasting niet hebben meegekregen, terug te sturen.
Tsjechië rapporteert vandaag het hoogste aantal dagelijkse coronabesmettingen sinds de pandemie begon. De afgelopen 24 uur werden 22.936 positieve tests afgenomen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Eerder deze week stelde het land meer restricties in voor ongevaccineerden, om het inenten aan te moedigen en de zorg te ontlasten. De Tsjechische regering heeft ingestemd met het 2G-beleid, waarbij alleen volledig gevaccineerden of mensen recent zijn hersteld van Covid-19 nog toegang tot restaurants en evenementen hebben.
De wachtlijst voor kinderen die een operatie moeten ondergaan bij het Amsterdam UMC is door corona meer dan verdubbeld, schrijft Het Parool. Voor het uitbreken van de pandemie stonden er 600 kinderen op de lijst. Momenteel zijn het er 1500.
Alle spoedgevallen worden direct geholpen, zoals darmperforaties en blindedarmontstekingen. Maar andere klachten, die bijvoorbeeld ongemak bij het sporten opleveren of een afwijkend uiterlijk oplevert, staan in de wacht.
Kinder-plastisch chirurg Don Griot zegt: ,,Als je twee jaar op een operatie moet wachten, vind ik dat niet meer ethisch." De wachtlijst frustreert ook ouders. ,,Terwijl mijn zoontje op de wachtlijst stond, kreeg hij er een ontsteking bij'', zegt een van hen.
,,Ik ben geen chirurg geworden om operaties af te bellen'', zegt kinderchirurg Roel Bakx van het Emma Kinderziekenhuis. Er komen echter steeds meer kinderen bij en het gebrek aan gespecialiseerde verpleegkundigen is voorlopig niet opgelost.
Afgelopen week is de reguliere zorg door de toenemende stroom coronapatiënten weer verder afgeschaald. Dat betekent voor kindergeneeskunde minder ok-tijd en dus minder operaties, én een langere wachtlijst.
In België treden vandaag strengere coronamaatregelen in werking. Mondkapjes worden op meer plaatsen verplicht en ook jongeren vanaf tien jaar moeten ze gaan dragen. Het aantal bezoekers van evenementen en privébijeenkomsten, binnen en buiten, wordt opnieuw beperkt. Thuiswerken wordt wederom de norm, tenzij de werkzaamheden dit echt niet toelaten. Op diverse plaatsen is het tonen van een geldig vaccinatiebewijs of negatieve test voorwaarde voor toegang. Het Laatste Nieuws heeft alle restricties op een rij gezet.
Vorig weekeinde overleed in Groot-Brittannië de 45-jarige arts Irfan Halim. Hij stond aan de frontlijn tegen coronas. Na zich twee jaar ingezet te hebben voor coronapatiënten liep hij zelf het virus op en stierf na een wekenlange strijd.
Halim wordt door collega's omschreven als een 'medische krachtpatser', die werkte alsof er 'tien mannen in één lichaam' zaten. Tijdens zijn 25 jaar tellende medische carrière behandelde hij naar schatting ruim 250.000 patiënten.
Hij laat een vrouw en vier jonge kinderen achter. Zijn dood heeft in het land tot emotionele reacties geleid. Vrienden en familie organiseerden een crowdfundingsactie om de nabestaanden van de arts financieel te ondersteunen.
Via platform Gofundme is duizenden keren gedoneerd. De gulle gevers noemen Halim 'onbaatzuchtig' en 'een echte held'. De teller stond vanochtend al op 119.451 Britse ponden, omgerekend zo'n 142.000 euro.
In het centrum van het Gelderse Voorthuizen is gisterenavond een GGD-teststaat in brand gestoken. De brandweer had het vuur snel onder controle en kon voorkomen dat het pand uitbrandde. De schade aan het pand is echter groot.
RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft hoge verwachtingen van de coronapil van farmaceut Merck. De Europese medicijnwaakhond EMA gaf gisteren alvast het groene licht voor gebruik van het antivirale middel. De pil wacht nog op definitieve goedkeuring en toelating, maar landen kunnen 'met het oog op toenemende besmettingscijfers en sterfte' er alvast voor kiezen het middel te verspreiden.
Van Dissel denkt dat er na de komende winter geen strenge coronamaatregelen meer nodig zijn, mede dankzij de pil. Het is 'onwaarschijnlijk, omdat we dan die medicatie hebben', zegt hij tegen NU.nl. Hij benadrukt dat het succes samenhangt met het juiste gebruik van het middel. ,,Of de patiënt het medicijn inneemt, het juiste moment, lang genoeg innemen, zijn factoren die bepalen hoe succesvol het is.''
Van Dissel rekent erop dat de pillen volgend jaar ruim beschikbaar zijn. ,,Het is gunstig, want het gaat er wel aankomen. Als je ze dan breed kunt inzetten, dan kan dat een gunstig effect hebben", aldus de RIVM-baas, die aangeeft vanaf het voorjaar ook een hogere vaccinatiegraad te verwachten. Ook zouden meer mensen dan moeten zijn hersteld van het virus. Dat alles bij elkaar zou de druk op de zorg moeten verlichten.
De Spaanse autobouwer Seat heeft gevaccineerde en ongevaccineerde medewerkers gevraagd om gescheiden van elkaar te eten in de fabriekskantine in Barcelona. Volgens de directie om het personeel te beschermen en voortgang van de productie te garanderen. Afgelopen maand is een ruimte ingericht waar medewerkers die niet zijn ingeënt de maaltijd kunnen gebruiken, verklaart een woordvoerder.
Hongkong verlaagt de leeftijd waarop het Chinese Sinovac-vaccin mag worden toegediend van 18 naar 3 jaar. ,,Jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgen prioriteit bij het verkrijgen van het vaccin'', zegt gezondheidsminister Sophia Chan. ,,Met de mogelijkheid om jongere kinderen op een later moment te vaccineren.'' Een adviescomité raadde al eerder aan om de leeftijdsgrens te verlagen.
Uitgangspunt is daarbij dat de voordelen de risico's overstijgen. Op dit moment is zo'n 67 procent van inwoners van Hongkong volledig ingeënt met het vaccin van Sinovac of dat van Pfizer/BioNTech. De regering van de stadstaat heeft nog eens een miljoen doses van het Pfizer-vaccin aangekocht om als boostershots toe te dienen.De organisatie van een muziekdemonstratie tegen de coronamaatregelen in het centrum van Breda verwacht vanmiddag duizenden deelnemers. Ze komen rond 13.00 uur samen op het Chasséveld en maken daarna een ronde door de binnenstad.
,,We zijn helemaal klaar met dit kabinet", zegt Joost Eras, die de actie organiseert samen met drie andere dj's uit de Bredase horeca. Eras gaat ervan uit dat minimaal 1500 tot 2000 mensen op de been zullen zijn.
,,Maar eigenlijk verwachten we tussen de 4000 tot 5000 mensen. We zijn zelfs door mensen uit Limburg benaderd. Sinds 25 kroegen afgelopen zaterdag na 20.00 uur gewoon doorgingen staat Breda bekend als het stoutste jongetje van de klas."
Besmettingsfeestjes, knuffelen met je oma die het virus heeft of corona per postorder bestellen: nu de 2G-discussie gaande is, overwegen sommige mensen om zich te laten besmetten. De GGD waarschuwt tegen het opzettelijk laten besmetten met corona
De Belgische overheid heeft sinds het begin van de coronacrisis ruim 6,7 miljoen mondkapjes in beslag genomen omdat die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, melden Belgische kranten waaronder Het Nieuwsblad. Inspectiediensten hebben 719 partijen onderzocht en in 241 gevallen, pakweg 30 procent, bleek sprake van vervalste modellen.
Het gaat zowel om chirurgische maskers als om stoffen exemplaren. De inspectie waarschuwt goed na te gaan wat er wordt aangeschaft. ,,Het is essentieel dat die mondmaskers, hoe je ze ook gebruikt of van waar ze ook komen, toch een adequaat beschermingsniveau bieden", zegt een woordvoerster.
Bij chirurgische maskers moet bijvoorbeeld het CE-label op de verpakking staan. Dat betekent dat producenten zich moeten aanmelden en dat hun producten gecertificeerd moeten worden binnen Europa. Maar dat label wordt vaak vervalst.
Twee tieners van 16 en een man van 20 jaar uit het Oostenrijkse Linz hebben bekend van plan te zijn geweest agenten in een hinderlaag te lokken, met benzine te overgieten en in brand te steken. Hun voornemen komt uit onvrede over de coronamaatregelen in het land. Het trio heeft ook toegegeven half november een politiewagen in brand te hebben gestoken, meldde de politie vrijdag.
Lees hier het complete artikel.
De demonstratieve optocht door Breda tegen de coronamaatregelen van het kabinet gaat zaterdag ondanks de rellen in Rotterdam door, laat de organisatie weten. ,,Wij zijn geschrokken van wat er allemaal is gebeurd in Rotterdam. Wij distantiëren hier ons dan ook van", zegt Joost Eras, die de actie organiseert samen met drie andere dj's die in de Bredase horeca werken. ,,Maar onze demonstratie gaat door."
Hij benadrukt dat er geen plek is voor geweld tijdens de tweede muziekdemonstratie in twee maanden. ,,Het is logisch dat mensen er klaar mee zijn, dat zijn wij ook, maar laten we alsjeblieft proberen liefde voorop te stellen. Laten we verbinden, niet slopen. Laten we praten, niet de mond snoeren. Laten we liefhebben, niet haten. Er is alleen maar liefde welkom. Laten we samen vredig demonstreren en het gesprek met elkaar aangaan."
De demonstratie in Breda begint om 13.00 uur op het Chasséveld en de deelnemers maken daarna een ronde door de binnenstad. 076AAN verwacht enkele duizenden demonstranten.
De adviseurs van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en preventie (CDC) zijn voorstander van het toedienen van een boosterprik tegen het coronavirus. Volgens The Washington Post stemden ze vrijdag met 10 tegen 1 in met het plan alle volwassenen een extra dosis van het vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna te geven. In een aparte stemronde bevalen ze die derde injectie aan voor alle 50-plussers.
CDC-directeur Rochelle Walensky zal naar verwachtingen op korte termijn de aanbevelingen overnemen om in de week voor Thanksgiving (25 november) te kunnen beginnen met nogmaals inenten van de doelgroep.
In verscheidene Amerikaanse staten hebben de autoriteiten, uit angst voor een winterse coronagolf, zelf al het initiatief genomen volwassenen die daarvoor in aanmerking komen de mogelijkheid te bieden een extra shot vaccin te krijgen. Ze achten voldoende bewezen dat de werkzaamheid bij alle leeftijdsgroepen met de tijd afneemt.
Als er in Nederland code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen zal zorgpersoneel beschermd moeten gaan worden door de politie of het leger. Die verwachting sprak Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, uit in het tv-programma Op1.
,,Als we onverhoopt in code zwart komen, dan is dit wat we in Rotterdam zien peanuts", zei Gommers, verwijzend naar de rellen in de Maasstad. ,,Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt in Nederland. Als de situatie zo wordt dat wij bedden tekort komen en dat we keuzes moeten maken, dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. Want die emoties lopen gigantisch op. Als je dan in het ziekenhuis komt met je kind of met je vader of je partner en wij zeggen: 'We hebben geen plek en jouw partner komt niet in aanmerking. We gaan je aan de sedatie leggen en je komt te overlijden.' Dan komt er ongelooflijke agressie."
Volgens Gommers is het belangrijk dat er de komende dagen 'echt een verandering' te zien is in de oplopende coronacijfers, omdat anders meer maatregelen nodig zijn. ,,Anders hebben we opnieuw spoedoverleg met het OMT. Dat staat gepland voor woensdag, maar dat wordt eventueel naar voren gehaald."
De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft de bevolking vrijdagavond in een toespraak op tv opgeroepen tot solidariteit. In de discussie over de nieuwe lockdown om de coronacrisis te bezweren tekent zich een scheuring in de samenleving af. ,,We moeten ons niet uiteen laten drijven".
Volgens Van der Bellen moeten reacties op het weer op slot gaan van Oostenrijk niet doordrenkt zijn van woede, pijn en ergernis, maar van het inzicht dat alleen uitgaansbeperkingen de enorme nieuwe coronagolf kunnen tegenhouden. Hij verdedigde tevens met nadruk het regeringsbesluit inenting tegen Covid-19 verplicht te stellen. De vaccinatiegraad is in vergelijking met omringende landen laag. ,,Burgers hebben rechten, maar ook plichten. Daaronder valt de plicht de gemeenschap te beschermen".
Het besluit tot een lockdown is laat genomen, maar in principe volkomen terecht. ,,Het kon gewoonweg niet zo doorgaan", aldus de president. Dagelijks komen er recordaantallen coronabesmettingen bij. Het weekcijfer steeg naar 1050 nieuwe infectiegevallen per 100.000 inwoners.
Maandag gaan onder meer de horeca, veel winkels en scholen dicht. Voor gevaccineerde en van Covid-19 herstelde Oostenrijkers geldt dat tot uiterlijk 13 december. Wie zich nog niet heeft laten inenten blijft langer binnen, afgezien van boodschappen doen of naar de dokter gaan. In februari 2022 wordt de prikplicht van kracht.
Op verschillende plekken in het land steken mensen vuurwerk af. Als protest tegen het landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Op sociale media werden vanmiddag meerdere oproepen verspreid.
Op de Coolsingel in Rotterdam zijn rond 20.00 uur grote groepen bij elkaar gekomen. Er wordt veel zwaar vuurwerk afgestoken.
Het demissionaire kabinet stemde vandaag in met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod, met als doel een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen vuurwerk in de lichtste categorie zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten, en sierfonteintjes mogen wel.
Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht, vindt het ongemakkelijk dat ,,een kleine minderheid in de samenleving bepaalt hoe de grote meerderheid zich moet gedragen”. Ze is daarom voor een 2G-beleid bij evenementen, zegt ze tegen Hart van Nederland.
Volgens de burgemeester helpt vaccineren, als je kijkt naar de intensive cares. Ze vindt het daarom niet eerlijk dat gevaccineerde en genezen mensen de prijs betalen nu de besmettingen door het dak schieten. ,,Ik weet dat ik er geen vrienden mee maak, door te zeggen dat ik erg voor 2G ben. Maar het alternatief is nu dat er niemand naar evenementen kan. Wat zijn we dan opgeschoten?”
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zet versneld het licht op groen voor het gebruik van de coronapil die ontwikkeld werd door farmabedrijf Merck. Het coronamedicijn - molnupiravir, dat onder de naam Lagevrio verdeeld zal worden - is een pil die gebruikt wordt bij volwassenen met Covid-19 die geen extra zuurstof nodig hebben maar die wel een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van ernstige symptomen.
Lagevrio moet zo snel mogelijk na de diagnose toegediend worden, en zeker binnen de vijf dagen na de eerste symptomen. De pil moet gedurende vijf dagen tweemaal per dag ingenomen worden.
Stadions in de Duitse deelstaat Beieren zullen vanaf woensdag 24 november tot en met woensdag 15 december voor een kwart gevuld zijn. Dit vertelde minister-president Markus Schöder vandaag tijdens een persconferentie. Ook mogen alleen gevaccineerde mensen of personen die het virus hebben gehad het stadion in met een FFP2-masker. Zij moeten ook een negatieve test laten zien. Lees hier meer.
Zuyderland, met ziekenhuizen in Heerlen en Sittard, heeft met corona besmette medewerkers gevraagd toch te komen werken. Het gaat hierbij om besmette medewerkers die géén klachten hebben en het is op vrijwillige basis. De ondernemingsraad (or) is het daar niet mee eens. Maandag volgt overleg tussen or en ziekenhuisbestuur, zo bevestigde een woordvoerder berichtgeving hierover.
De or ziet meer in het inzetten van zorgpersoneel dat nu noodgedwongen thuis in quarantaine moet blijven omdat iemand anders in huis corona heeft. Dat zou beter zijn dan het inzetten van personeel dat corona onder de leden heeft.
De aanstaande lockdown in Oostenrijk wordt door de zwaar getroffen toeristenindustrie als pijnlijk maar noodzakelijk gezien. De maatregel raakt de sector bij de start van het skiseizoen ,,ongeremd en met volle kracht", zegt woordvoerder Robert Seeber namens de branche. ,,Die beslissing is met het oog op de dreigende overbelasting van het gezondheidssysteem als ook voor de redding van het winterseizoen echter onvermijdelijk."
Volgens minister van Financiën Gernot Blümel is de Oostenrijkse economie voor ongeveer 15 procent afhankelijk van toerisme, waarbij wintersport en stedenreizen in de winter een grote rol spelen. Van elke twee wintersportreizen die in Europa worden geboekt heeft er één Oostenrijk als bestemming. Bij Nederlanders is onder meer Tirol zeer populair. ,,Daarom hoop ik dat met de maatregelen die nu zijn afgekondigd ten minste een deel van het seizoen kan doorgaan", aldus Blümel. Door verlenging van de schadeloosstelling door de overheid wegens omzetverlies wil hij de lockdown verzachten. Daarmee zijn honderden miljoenen euro's per maand gemoeid.
Maar ook als het toerisme net op tijd voor de kerstvakantie weer op gang zou komen, dan nog zien hoteleigenaren de situatie somber in. Het volledig uit de hand lopen van de coronacrisis stelt Oostenrijk in een kwaad daglicht, zegt Susanne Kraus-Winkler namens de hotelbranche. ,,De gasten komen per slot van rekening niet alleen voor het mooie landschap maar ook wegens het gevoel van veiligheid. De klassieke kerstvakantie is wel voorbij. Dan kan hooguit nog op een paar stamgasten worden gerekend." Ze hoopt op een doorstart half januari.
Met het alsmaar stijgende aantal coronabesmettingen, blijft het ook piepen en kraken bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten er zelfs patiënten noodgedwongen de nacht doorbrengen op de spoedeisende hulp (SEH), in plaats van op een corona-afdeling.
Winkels volgen de ontwikkelingen over de mogelijke uitbreiding van de QR-code voor niet-essentiële winkels nauwgezet, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote ketens zoals meubelwinkel IKEA, budgetketen Action, bouwmarkten Gamma en Karwei en kledingwinkel Primark. De winkels geven aan het lastig te vinden besluiten te nemen zolang de details over de uitbreiding van de QR-code nog niet duidelijk zijn.
IKEA laat weten zich voor te bereiden maar wil nog niet ingaan op de invoering. ,,Op dit moment weten we nog niet welke kant het opgaat en kunnen en willen we geen voorspelling doen. Op de achtergrond bereiden we alle mogelijke scenario's voor en bekijken we wat de gevolgen daarvan zijn voor IKEA. Ook dit keer volgen we de besluitvorming van de overheid", aldus een woordvoerster.
Action zegt de ontwikkelingen 'op de voet te volgen' en geeft verder nog geen details. Intergamma, het moederbedrijf van bouwmarkten Gamma en Karwei, zegt nog niet te weten hoe ze het coronatoegangsbewijs precies moeten invoeren en wacht op een politiek besluit hierover. ,,We zullen, zoals we dat tot nu toe steeds gedaan hebben, ons uiterste best doen om hieraan te voldoen. Het zal zeker uitdagend zijn omdat mensen en de hardware om mensen te controleren niet snel te regelen vallen."
Kledingwinkel Primark Nederland zegt alle veiligheidsadviezen van de overheid 'nauwlettend' te volgen en 'uitgebreide veiligheidsmaatregelen' te nemen, maar lichtte deze nog niet toe.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, loopt langzaam maar zeker iets op. Het staat nu op 1,26. Dat is het hoogste niveau in bijna drie weken. Afgelopen dinsdag was het 1,21, vorige week vrijdag ook.
Een reproductiegetal van 1,26 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 126 anderen besmetten. Zij dragen het virus over aan 159 mensen, die vervolgens 200 anderen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal nieuwe dragers op. Hoe hoger het getal ligt, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,26 van vrijdag beschrijft de situatie op 4 november
Huisartsen en hun medewerkers krijgen vanaf 7 december hun boosterprik tegen corona. Dat schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ze zullen in en door 23 ziekenhuizen worden geprikt. In een aantal regio's wordt het door snelle organisatie mogelijk nog eerder.
Alle huisartsenposten en huisartspraktijken krijgen uiterlijk de eerste week van december brieven met codes, waarmee een afspraak voor de prik kan worden gemaakt.
Een besluit gemaakt met pijn in het hart, maar volgens Meander Medisch Centrum in Amersfoort wel een noodzakelijk; het ziekenhuis gaat vanaf maandag vier van de tien operatiekamers sluiten. Er moeten extra handen vrijgespeeld worden, want de verwachting is dat er volgende week een recordaantal coronapatiënten op de bedden ligt.
Ook in Utrecht dreigt de zorg vast te lopen, waarschuwen zorgmedewerkers. De stijgende besmettingen en hoge ziekenhuisopnames zorgen voor druk in de ziekenhuizen, maar ook ambulances rijden minder, speciale COVID-units voor coronapatiënten in verpleeghuizen lopen snel vol en de druk op werkverplegers neemt toe.
Het is zo alarmerend druk in de zeven ziekenhuizen in Den Haag en omgeving dat zelfs kankeroperaties geschrapt gaan worden. De ziekenhuizen in Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Alphen en Gouda stoppen met 40 procent van hun zorg vanwege het grote aantal coronapatiënten. ‘We hebben nog nooit zo dicht bij code zwart gezeten’.
Ook ziekenhuizen in de regio Zwolle kunnen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet meer altijd op tijd uitvoeren. Dat laat een woordvoerster van het regionale netwerk voor de acute zorg weten.
In de regio Zwolle wordt vrijdag de coronazorg weer verder 'opgeschaald', wat ten koste gaat van de reguliere zorg. ,,Met name operatieve ingrepen moeten worden geannuleerd", aldus de woordvoerster. Dat zijn volgens haar ,,deels ook ingrepen die binnen zes weken plaats zouden moeten vinden." Om hoeveel ziekenhuizen in de regio het gaat, is niet duidelijk.
Het RIVM heeft afgelopen tussen donderdag- en vrijdagochtend 21.099 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Dat is minder dan gisteren, toen er 23.641 nieuwe besmettingen werden gemeld.
Het gemiddelde stijgt wel, voor de 50e dag op rij. Het aantal besmettingen is namelijk alsnog hoger dan dat van vorige week vrijdag. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 130.000 besmettingen aan het licht gekomen, gemiddeld bijna 19.000 per dag. Dat is het hoogste niveau ooit.
Het RIVM kreeg 39 meldingen van sterfgevallen vanwege het coronavirus. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze nu zijn overleden. De melding komt soms pas na een tijdje binnen bij het RIVM.
Wie van plan is om binnenkort op vakantie te gaan in Duitsland moet zich vanaf zondag weer aanmelden op www.einreiseanmeldung.de. Wie geen QR-code heeft of een bewijs dat hij genezen is van corona moet verplicht in quarantaine. Wie niet gevaccineerd is mag zich op zijn vroegst vijf dagen nadat hij in Duitsland is gearriveerd laten testen. Afhankelijk van de uitslag eindigt daarna de quarantaine. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden de regels niet.
Dat komt volgens de Duitse overheidssite grenzinfo.eu en volgens het samenwerkingsverband Euregio doordat Nederland door Duitsland is aangewezen als hoogrisicogebied. De strenge regels hebben al eerder in coronatijd gegolden, maar waren nu al een poosje buiten werking. In Duitsland geldt wel nog steeds een mondkapjesplicht.
De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA keurt een derde prik met het coronavaccin van Moderna en Pfizer/BioNTech goed voor iedereen van 18 jaar en ouder. De boostershot wordt nu in de Verenigde Staten alleen nog toegediend aan bepaalde risicogroepen.
De extra inenting volgt minstens zes maanden na de toediening van de tweede dosis. Nu er goedkeuring ligt, buigt een speciale vaccinatiecommissie van het Amerikaans centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (CDC) zich over de uitrol van de vaccins.
Het aantal infecties en ziekenhuisopnames stijgt hard, het OMT sprak vanochtend uitvoerig over de nieuwste coronagolf. Als er komende week geen kanteling in de cijfers komt, dreigen mogelijk extra maatregelen. De bal ligt bij het kabinet. ‘Het ziet er niet goed uit’.
De laatste 21 Nederlandse vakantiegangers die sinds een corona-uitbraak vastzaten in een 'quarantainehotel' op Sardinië, verlaten het Italiaanse eiland vrijdag. De toeristen namen deel aan een busreis naar Sardinië en Corsica die op 18 oktober begon.
Nadat een besmetting was uitgebroken, plaatsten de lokale autoriteiten de groep in quarantaine in een hotel in de stad Oristano. Het reisgezelschap, met veel oudere mensen, bestond aanvankelijk uit 44 deelnemers, maar een aantal mocht al eerder naar huis na een negatieve test.
,,Het was na al die tijd opgesloten te hebben gezeten ineens: inpakken en wegwezen. Nadat we allemaal negatief waren getest, moesten we het hotel binnen een kwartier verlaten", aldus René van der Pluijm, een van de deelnemers aan de reis. "We vertrekken vanavond met de boot richting Pisa, op het Italiaanse vasteland. Daarna gaan we met de bus via Zwitserland terug naar Nederland. Daar hopen we in de loop van zondag aan te komen." De busreis was georganiseerd door Bolderman Excursiereizen in Veenendaal.
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 317 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. Het is de derde keer in de afgelopen vier dagen dat meer dan 300 mensen in een dag tijd moesten worden opgenomen vanwege hun coronaklachten.
In de afgelopen week registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld zo'n 277 nieuwe opnames per dag. Dat is 27 procent meer dan in de week ervoor. Het gemiddelde stijgt voor de 38e dag op rij en staat nu op het hoogste niveau sinds 7 mei.
In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2147 coronapatiënten. Dat zijn er 37 meer dan op donderdag. Half mei lagen voor het laatst zo veel mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Van de 2147 opgenomen mensen liggen 1719 op een verpleegafdeling, 22 meer dan op donderdag, en 428 op een intensive care, 15 meer dan een dag eerder.
Door het oplaaiende coronavirus blaast de Zuid-Duitse deelstaat Beieren alle kerstmarkten af, ook de wereldberoemde in de stad Neurenberg. Eerder was onder meer de kerstmarkt in de hoofdstad München al geannuleerd. Verder moeten alle clubs en bars weer dicht, melden Beierse media.
In regio's met een zeer hoog aantal besmettingen gaat nog meer op slot. Bij meer dan duizend infecties per 100.000 inwoners moet in de brandhaarden alle horeca sluiten, maar bijvoorbeeld ook sporthallen, theaters en musea. Evenementen zijn daar ook verboden. Scholen en kinderdagverblijven mogen vooralsnog wel openblijven, aldus de Beierse premier Söder.
In de grootste deelstaat van Duitsland dreigen de ziekenhuizen overbelast te raken door de toestroom aan coronapatiënten.
In meerdere Belgische ziekenhuizen, die nu al overstroomd worden door het aantal coronapatiënten, dreigen stakingen. Minstens drie vakbonden van zorgpersoneel willen de regering zo dwingen het plan te laten varen om zorgverleners te verplichten zich te laten inenten tegen het coronavirus.
Zorgpersoneel moet voor 1 januari volledig gevaccineerd zijn, heeft de Belgische minister van Volksgezondheid aangekondigd. Wie op 1 april nog niet is ingeënt, mag zijn werk niet langer doen. Dan zal doorgaans ontslag volgen.
Een van de Brusselse en Waalse bonden noemt het plan een 'oorlogsverklaring'. Ze vinden het niet eerlijk om zorgverleners strenger te behandelen dan anderen.
Of de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel er ook werkelijk komt, is inmiddels wat minder zeker geworden. Een van de regeringspartijen heeft zich ertegen gekeerd. Deze Franstalige sociaaldemocraten hebben nauwe banden met de vakbonden.
De bonden hebben acties aangekondigd en overleggen daarover nu met hun achterban.
Rusland noteert voor de derde dag op rij een sterfterecord door Covid-19. Na woensdag 1247 en gisteren 1251 overlijdens te hebben gemeld, werden vandaag 1254 coronadoden geteld. De Russische gezondheidsdienst stelde de afgelopen 24 uur daarnaast 37.156 nieuwe besmettingen vast. De besmettingscijfers lijken per dag iets omlaag te gaan, maar zijn nog steeds hoger dan tijdens eerdere virusgolven.
Minder dan 40 procent van de 146 miljoen tellende Russische bevolking is volledig ingeënt tegen het virus, ondanks het feit dat het land als eerste een in eigen land ontwikkeld vaccin had. De Russen hebben echter weinig vertrouwen in het Spoetnik V-vaccin, wat zich vertaalt in de lage vaccinatiegraad. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn officieel ruim 9,2 miljoen Russen besmet geraakt.
Rusland heeft met 261.000 Covid-doden het hoogste sterftecijfer van Europa. Deskundigen zijn echter van mening dat het werkelijke aantal veel hoger moet liggen. Een eigen telling van statistiekbureau Rosstat komt uit op 462.000 overlijdens tussen april vorig jaar en september van dit jaar. De autoriteiten zeggen dat alleen doden worden geteld, waarbij Covid-19 als hoofdoorzaak van het overlijden wordt gezien.
Een nieuwe volledige lockdown in Duitsland, net zoals buurland Oostenrijk die vandaag aankondigde, wordt niet uitgesloten, zegt gezondheidsminister Jens Spahn. Die zou dan ook voor gevaccineerde Duitsers gelden.
,,We zitten nu in de situatie dat we niets uit kunnen sluiten'', sprak Spahn. Ook zei hij dat Duitsland het einde van vierde golf met inenten en boosters alleen niet meer gaat halen. Er werden vandaag 52.970 nieuwe corona-infecties en 201 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 gemeld.Hongarije heeft het afgelopen etmaal 11.289 nieuwe coronagevallen vastgesteld, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van pandemie. Het land heeft een lage vaccinatiegraad en maakte gisteren nieuwe maatregelen bekend.
Zorgmedewerkers worden verplicht een boostershot te halen en ook de mondkapjesplicht op veruit de meeste binnenlocaties doet vanaf morgen opnieuw zijn intrede.
De nieuwe maatregelen zijn soepeler dan waar de Hongaarse gezondheidszorg om had gevraagd. Die wilde een verbod op grote evenementen en alleen toegang tot horeca, theaters en bioscopen, als een vaccinatiebewijs kan worden getoond.Gevaccineerde zorgmedewerkers van wie een huisgenoot besmet is met het coronavirus, hoeven bij 'hoge uitzondering' toch niet in quarantaine, leest het op de website van het RIVM. Het kabinet kondigde vorige week aan dat vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen het quarantainebeleid zou worden aangescherpt, zorgorganisaties vreesden dat dat personeelsproblemen zou leiden.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland noemde een situatie waarbij gezonde zorgmedewerkers met cliëntcontact zo veel mogelijk aan het werk worden gehouden 'zeer wenselijk'. De VGN vindt de voorwaarden voor de uitzondering waartoe nu besloten is 'acceptabel'. Die uitzondering wordt gemaakt voor iemand die 'absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patiëntenzorg te garanderen'.
De bewuste medewerker mag geen klachten hebben en moet zich zo snel mogelijk nadat de huisgenoot positief is getest zelf laten testen. Die test moet worden herhaald op de vijfde dag na de positieve uitslag van de huisgenoot. Verder moet een zorgmedewerker een medisch mondkapje dragen tot en met de tiende dag na contact met de besmette huisgenoot en 1,5 meter afstand houden.