Dit liveblog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
In Oostenrijk is afgelopen nacht de lockdown ingegaan voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij hebben een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, zoals boodschappen doen, werken en doktersbezoek. De maatregel treft 1,6 miljoen mensen. Mensen die de regels overtreden, riskeren forse boetes. Niet meedoen aan een controle kost maximaal 1450 euro. Overtreding van de regels op het werk kost tussen de 500 en 3600 euro. Wie een illegaal feest of evenement organiseert waar ook ongevaccineerden komen, krijgt een boete van 30.000 euro, meldt het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung. In principe zal er bij iedere reguliere politiecontrole ook naar het vaccinatiebewijs worden gevraagd
De lockdown die zeker tien dagen gaat duren, moet de besmettingen omlaag brengen en de regering hoopt dat meer mensen zich nu laten inenten tegen het coronavirus.
Israël geeft groen licht om kinderen tussen de 5 en 12 jaar met het Pfizer-vaccin in te enten.
Het gaat om hetzelfde Pfizer-vaccin dat Israël voor de rest van de bevolking gebruikt, alleen is de dosis drie keer zo klein. De regering volgt het advies van een raad van specialisten daarover.
Israël loopt voor op de meeste landen als het gaat om vaccineren. Zo hebben 4 miljoen van de 9 miljoen inwoners al hun derde vaccinatie gehad.
Zoals vooraf aangekondigd, leken de meeste horecazaken in het centrum van Breda zich zondagavond wél aan de nieuwe coronaregels te houden. Cafés en restaurants deden om 20.00 uur de deuren op slot.
Een dag eerder bleven 25 horecazaken in de Brabantse stad uit protest tegen de nieuwe maatregelen langer open. Een woordvoerder van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland zei zondag al dat de zaken nu zouden sluiten.
Dinsdag is er overleg van KHN met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Als daar niks uitkomt, volgen er volgens de woordvoerder van KHN Breda mogelijk weer acties.
Volgens hoofddocent Ingrid Leijten van de Universiteit Leiden worden de grondrechten ten onrechte als breekijzer gebruikt in het coronadebat. Maar ze kan de weerzin tegen de nieuwe regels wel verklaren. En dat doet ze ook voor het AD.
,,Normaal hebben we niet zo’n last van beperkingen van onze grondrechten, maar nu voelt de macht van de overheid al snel als een bedreiging, ook al kunnen we ons natuurlijk nog steeds wenden tot onze volksvertegenwoordigers in het parlement of de rechter."
Ze vult aan: ,,Een coronapas is niet per definitie discriminatie. Grondrechten worden als breekijzer gebruikt in de discussie terwijl ze ons in werkelijkheid echt wel beschermen, ook bij nieuwe maatregelen. Het zou voor burgers goed zijn meer te weten over de werking van grondrechten en de democratie. Dat zou al veel onvrede schelen." Maar ze zegt ook: ,,Aan de kant van de overheid mogen de strategie en de communicatie beter."
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept in een videoboodschap op verdraagzaam te zijn nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Verdeeldheid helpt niet, zegt ze.
Volgens de burgemeester krijgen artsen en verpleegkundigen al te lang geen adempauze en hebben handhavers vaker te maken met agressie. ,,Dat moeten we niet willen."
Hoewel dit volgens de burgemeester niet de strengste maatregelen zijn, knaagt het dat de vrijheid uitblijft die in het vooruitzicht is gesteld.
De burgemeester vraagt haar stadgenoten aan elkaars gezondheid te denken, de maatregelen op te volgen en verdraagzaam te zijn
De oppositiepartij in Oostenrijk, het rechtse FPÖ verzet zich tegen de zogenoemde 2G-maatregelen en de lockdown die maandag ingaat voor mensen die niet ingeënt zijn. De partij kondigt voor zaterdag een demonstratie aan.
Ook dient de partij een klacht in bij het constitutionele hof van het land, omdat volgens hen de maatregelen in strijd zouden zijn met de grondwet.
Miljoenen mensen in Oostenrijk zijn nog niet ingeënt. Er is een vaccinatiegraad van 64 procent. Bedroevend laag, aldus de zittende regering. Daarom komt er een lockdown, ook gezien de oplopende positieve coronatesten in het land. Mensen in lockdown mogen alleen nog voor noodzakelijke activiteiten naar buiten, zoals boodschappen doen, werken, een wandeling of het halen van een prik. FPÖ-leider Herbert Kickl noemt dit een "corona-apartheidssysteem".
Israël overweegt een reisverbod uit te vaardigen naar lidstaten van de Europese Unie waar de meest recente coronagolf momenteel overheen spoelt. ,,We zouden een deel van die landen weer als rood kunnen inschalen. Dan mag men daar niet meer naartoe", zei Nachman Asch, directeur van het Israëlisch ministerie van Gezondheidszorg, zondag op de nieuwssite Ynet.
Momenteel geldt in Israël code oranje voor onder meer Nederland, Oostenrijk en Denemarken. Daarmee waarschuwt de overheid potentiële bezoekers voor de gevaren die ze lopen. Duitsland, tot dusver bestempeld als reisbestemming met weinig kans op besmetting, wordt waarschijnlijk vrijdag aan het lijstje toegevoegd.
Afgelopen etmaal zijn er 12.052 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer kan vertekend zijn. GGD GHOR Nederland liep zaterdag vertraging op bij het doorgeven van testuitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De vertraging kwam door een storing bij een leverancier van de GGD'en. Die storing was in de loop van zaterdag verholpen, maar het effect ervan is ook in de komende dagen mogelijk zichtbaar in de dagelijkse cijfers.
Het aantal van 12.052 is iets lager dan de voorgaande dagen, maar voor een zondag is het bijzonder hoog. Sinds het begin van de epidemie is er maar één zondag geweest met nog meer positieve tests: 20 december vorig jaar. Op die dag meldde het RIVM net geen 13.000 nieuwe gevallen. Tot deze week was dat het dagrecord voor Nederland.
In Amsterdam kreeg afgelopen etmaal het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag: 500 mensen hoorden daar dat ze corona hebben opgelopen. In Utrecht ging het om 263 mensen, in Rotterdam om 245. In Den Haag testten 236 mensen positief en in Eindhoven 220. In slechts drie gemeenten werden geen nieuwe besmettingen geregistreerd: Vlieland, Rozendaal en Schiermonnikoog.
Doordat het aantal positieve tests hoger ligt dan op de vorige zondagen, blijft het gemiddelde oplopen. In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 94.252 positieve tests, gemiddeld 13.465 per dag. Dat is een nieuw record.
Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag. De laatste keer dat het gemiddelde zo lang onafgebroken omhoog ging, was in september en oktober vorig jaar, aan het begin van de tweede golf. Toen steeg het gemiddelde 57 dagen op rij.
Het RIVM kreeg afgelopen dag zeven meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is vergelijkbaar met vorige zondagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Die sterfgevallen zijn dan terug te zien in de cijfers die het RIVM dinsdag meldt.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, gemiddeld bijna 25 per dag.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is volgens de organisatie en de gemeente rustig verlopen. Voorzitter van stichting Sinterklaas in Amsterdam Edgar Peer noemde het evenement zondag een 'doorslaand succes'.
Sinterklaas ging in Amsterdam niet op zijn paard door de stad, maar voer door de grachten. Dat is goed bevallen, aldus Peer, die ook op een boot zat. ,,Iedereen heeft dat als heel prettig ervaren. Op plekken waar het druk was konden we wat harder varen. En bovendien was het een hele Amsterdamse intocht zo. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien."
De horeca in Breda is van plan om zondag wel de deuren om 20.00 uur te sluiten. ,,We wachten het gesprek met Grapperhaus dinsdag af", zegt de woordvoerder van KHN afdeling Breda. ,,Als daar niks uit komt, dan komen er weer acties." Hoe die er dan uit gaan zien kon hij nog niet zeggen.
Dinsdag is er overleg tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN), demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat over de coronamaatregelen en over steun voor de horeca.
In Breda bleven zaterdagavond 25 horecagelegenheden na 20.00 uur open. In verband met de huidige opleving van het coronavirus, moeten restaurants en cafés sinds zaterdag om die tijd de deuren sluiten.
De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 1790 mensen met corona een ziekenhuisbed bezet hielden.
Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.
Op de ic's liggen ook patiënten zonder corona. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die na een zware operatie nog een tijdje goed in de gaten moeten worden gehouden. Zondag liggen er 436 van zulke patiënten op de intensive cares. Dat is een afname van 42 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Daardoor daalde de totale bezetting op de ic's naar 813 bedden.
Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen verzorgen nu 1486 coronapatiënten, per saldo 61 meer dan een etmaal geleden. Er werden 186 nieuwe mensen met Covid-19 in de klinieken opgenomen, maar doordat ook op de verpleegafdelingen weer bedden vrijkwamen nam het aantal mensen dat ligt opgenomen minder snel toe.
Zaterdag werden er in totaal 267 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal sinds half mei. De laatste keer dat er meer dan 1800 patiënten met Covid-19 werden behandeld in een ziekenhuis was ook in mei.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, kan het LCPS patiënten verspreiden over het land. Zaterdag werden er vijf patiënten naar een andere regio verplaatst. Het LCPS meldde aanvankelijk dat er vrijdag geen patiënten waren verplaatst, maar zondag werd duidelijk dat het er vrijdag negen waren.
Koninklijke Horeca Nederland voert komende dinsdag overleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat schuift bij dat overleg aan, liet KHN zondag weten.
,,In dit overleg willen we kijken naar 'smart solutions', hoe maatregelen eventueel beter of slimmer kunnen worden gemaakt en toegepast én uiteraard naar de financiële compensatie", zei een woordvoerster van KHN. ,,Zo pleit KHN voor het 'inloop tot 20.00 uur-model', waarbij gasten slechts tot 20.00 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen. Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid."
Verder zouden daardoor ophopingen in de publieke ruimte rond 20.00 uur worden voorkomen en de kansen op feestjes thuis en ook op illegale feesten verkleinen, aldus KHN.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil extra maatregelen voor het nachtleven, vertelt hij aan VTM Nieuws. Hij zou discotheken alleen willen toelaten voor mensen die gevaccineerd zijn, eventueel met een test erbovenop.
,,We zullen discotheken niet kunnen openhouden als we geen extra maatregelen doorvoeren", aldus de minister. ,,Ik vind dat wie naar een discotheek wil gaan, gevaccineerd moet zijn. Als er zo veel virus rondgaat - en ook gevaccineerde mensen kunnen anderen besmetten - moet je je daarnaast afvragen of je zelfs aan gevaccineerde mensen niet zou moeten vragen om zichzelf ook te testen.”
In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken ook na 20.00 uur nog opengebleven. Dat blijkt volgens de gemeente Breda uit waarnemingen door handhavers. De Bredase horeca kreeg van burgemeester Paul Depla een uur extra, tot 21.00 uur, de ruimte voor het maken van een statement. Maar na die tijd moesten ze van de burgemeester toch echt hun deuren sluiten.
Handhavers keken tot 22.30 uur wie er nog open was, daarna niet meer. Dit omdat daarna ondersteuning moest worden geboden bij een verkeersongeval. De zaken die in overtreding waren van het coronabeleid krijgen een maatregel opgelegd. Die kan bestaan uit een waarschuwing of een boete.
,,De zaken die in overtreding zijn geweest kunnen binnen enkele dagen een brief van de gemeente verwachten waarin hen een maatregel wordt opgelegd. De zwaarte van die maatregel is afhankelijk van eventuele eerdere overtredingen, en kan zijn een waarschuwing/ last onder dwangsom of een boete", aldus een woordvoerster van de gemeente.
In Oostenrijk wordt maandag een lockdown ingevoerd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten.
De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Een conceptversie van het lockdownplan was al uitgelekt. Daar stond in dat mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van het virus hun woning alleen mogen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken.
Oostenrijk heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Schallenberg noemde dat vorige week 'beschamend laag'. Ongevaccineerde mensen krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.
Het is onverminderd druk bij het callcenter van de GGD waar mensen naartoe kunnen bellen voor een coronatestafspraak. Van zondag 08.00 uur tot 12.00 uur zijn er 47.000 afspraken ingepland, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Dat zijn ongeveer evenveel afspraken als een week geleden op hetzelfde tijdstip, maar twee keer zoveel als twee weken geleden, aldus de organisatie.
De drukte bij de afsprakenlijn is 's ochtends het grootst, licht een woordvoerster van de organisatie toe. Eerder deze week meldde GGD GHOR dat er tussen 08.00 en 08.01 uur 's ochtends al 15.000 mensen hadden gebeld. ,,We zien in de ochtend echt een enorme piek. Mensen zijn misschien met klachten wakker geworden en bellen dan direct." De organisatie roept mensen op om het later op de dag nog eens te proberen als ze de telefoonlijn 's ochtends niet kunnen bereiken vanwege de drukte. De afsprakenlijn is tot 20.00 uur geopend.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, heeft kroegbazen opgeroepen om cafés na 20.00 uur te sluiten, zoals de coronaregels voorschrijven. In Breda bleef een deel van de cafés na die tijd gewoon geopend. Lees hier meer.
Australië begint waarschijnlijk in januari met het vaccineren van kinderen onder de twaalf jaar. De Australische minister van Volksgezondheid zegt dat het dit jaar nog niet lukt om te starten met het inenten van kinderen tussen de 5 en 12 jaar, omdat de gezondheidsautoriteiten de veiligheid nog onderzoeken. ,,Ze werken zo hard ze kunnen", aldus Greg Hunt.
De horeca in Breda hield zich zaterdagavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Cafés waren na 20.00 uur gewoon geopend. Veel zaken bleven de hele avond open. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda deed ongeveer 80 procent van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie. Lees hier hoe het centrum van Breda veranderde in een protest.