Dit liveblog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
In Oostenrijk is afgelopen nacht de lockdown ingegaan voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij hebben een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, zoals boodschappen doen, werken en doktersbezoek. De maatregel treft 1,6 miljoen mensen. Mensen die de regels overtreden, riskeren forse boetes. Niet meedoen aan een controle kost maximaal 1450 euro. Overtreding van de regels op het werk kost tussen de 500 en 3600 euro. Wie een illegaal feest of evenement organiseert waar ook ongevaccineerden komen, krijgt een boete van 30.000 euro, meldt het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung. In principe zal er bij iedere reguliere politiecontrole ook naar het vaccinatiebewijs worden gevraagd
De lockdown die zeker tien dagen gaat duren, moet de besmettingen omlaag brengen en de regering hoopt dat meer mensen zich nu laten inenten tegen het coronavirus.
Israël geeft groen licht om kinderen tussen de 5 en 12 jaar met het Pfizer-vaccin in te enten.
Het gaat om hetzelfde Pfizer-vaccin dat Israël voor de rest van de bevolking gebruikt, alleen is de dosis drie keer zo klein. De regering volgt het advies van een raad van specialisten daarover.
Israël loopt voor op de meeste landen als het gaat om vaccineren. Zo hebben 4 miljoen van de 9 miljoen inwoners al hun derde vaccinatie gehad.
Zoals vooraf aangekondigd, leken de meeste horecazaken in het centrum van Breda zich zondagavond wél aan de nieuwe coronaregels te houden. Cafés en restaurants deden om 20.00 uur de deuren op slot.
Een dag eerder bleven 25 horecazaken in de Brabantse stad uit protest tegen de nieuwe maatregelen langer open. Een woordvoerder van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland zei zondag al dat de zaken nu zouden sluiten.
Dinsdag is er overleg van KHN met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Als daar niks uitkomt, volgen er volgens de woordvoerder van KHN Breda mogelijk weer acties.
Volgens hoofddocent Ingrid Leijten van de Universiteit Leiden worden de grondrechten ten onrechte als breekijzer gebruikt in het coronadebat. Maar ze kan de weerzin tegen de nieuwe regels wel verklaren. En dat doet ze ook voor het AD.
,,Normaal hebben we niet zo’n last van beperkingen van onze grondrechten, maar nu voelt de macht van de overheid al snel als een bedreiging, ook al kunnen we ons natuurlijk nog steeds wenden tot onze volksvertegenwoordigers in het parlement of de rechter."
Ze vult aan: ,,Een coronapas is niet per definitie discriminatie. Grondrechten worden als breekijzer gebruikt in de discussie terwijl ze ons in werkelijkheid echt wel beschermen, ook bij nieuwe maatregelen. Het zou voor burgers goed zijn meer te weten over de werking van grondrechten en de democratie. Dat zou al veel onvrede schelen." Maar ze zegt ook: ,,Aan de kant van de overheid mogen de strategie en de communicatie beter."
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept in een videoboodschap op verdraagzaam te zijn nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Verdeeldheid helpt niet, zegt ze.
Volgens de burgemeester krijgen artsen en verpleegkundigen al te lang geen adempauze en hebben handhavers vaker te maken met agressie. ,,Dat moeten we niet willen."
Hoewel dit volgens de burgemeester niet de strengste maatregelen zijn, knaagt het dat de vrijheid uitblijft die in het vooruitzicht is gesteld.
De burgemeester vraagt haar stadgenoten aan elkaars gezondheid te denken, de maatregelen op te volgen en verdraagzaam te zijn
De oppositiepartij in Oostenrijk, het rechtse FPÖ verzet zich tegen de zogenoemde 2G-maatregelen en de lockdown die maandag ingaat voor mensen die niet ingeënt zijn. De partij kondigt voor zaterdag een demonstratie aan.
Ook dient de partij een klacht in bij het constitutionele hof van het land, omdat volgens hen de maatregelen in strijd zouden zijn met de grondwet.
Miljoenen mensen in Oostenrijk zijn nog niet ingeënt. Er is een vaccinatiegraad van 64 procent. Bedroevend laag, aldus de zittende regering. Daarom komt er een lockdown, ook gezien de oplopende positieve coronatesten in het land. Mensen in lockdown mogen alleen nog voor noodzakelijke activiteiten naar buiten, zoals boodschappen doen, werken, een wandeling of het halen van een prik. FPÖ-leider Herbert Kickl noemt dit een "corona-apartheidssysteem".
Israël overweegt een reisverbod uit te vaardigen naar lidstaten van de Europese Unie waar de meest recente coronagolf momenteel overheen spoelt. ,,We zouden een deel van die landen weer als rood kunnen inschalen. Dan mag men daar niet meer naartoe", zei Nachman Asch, directeur van het Israëlisch ministerie van Gezondheidszorg, zondag op de nieuwssite Ynet.
Momenteel geldt in Israël code oranje voor onder meer Nederland, Oostenrijk en Denemarken. Daarmee waarschuwt de overheid potentiële bezoekers voor de gevaren die ze lopen. Duitsland, tot dusver bestempeld als reisbestemming met weinig kans op besmetting, wordt waarschijnlijk vrijdag aan het lijstje toegevoegd.
Afgelopen etmaal zijn er 12.052 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer kan vertekend zijn. GGD GHOR Nederland liep zaterdag vertraging op bij het doorgeven van testuitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De vertraging kwam door een storing bij een leverancier van de GGD'en. Die storing was in de loop van zaterdag verholpen, maar het effect ervan is ook in de komende dagen mogelijk zichtbaar in de dagelijkse cijfers.
Het aantal van 12.052 is iets lager dan de voorgaande dagen, maar voor een zondag is het bijzonder hoog. Sinds het begin van de epidemie is er maar één zondag geweest met nog meer positieve tests: 20 december vorig jaar. Op die dag meldde het RIVM net geen 13.000 nieuwe gevallen. Tot deze week was dat het dagrecord voor Nederland.
In Amsterdam kreeg afgelopen etmaal het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag: 500 mensen hoorden daar dat ze corona hebben opgelopen. In Utrecht ging het om 263 mensen, in Rotterdam om 245. In Den Haag testten 236 mensen positief en in Eindhoven 220. In slechts drie gemeenten werden geen nieuwe besmettingen geregistreerd: Vlieland, Rozendaal en Schiermonnikoog.
Doordat het aantal positieve tests hoger ligt dan op de vorige zondagen, blijft het gemiddelde oplopen. In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 94.252 positieve tests, gemiddeld 13.465 per dag. Dat is een nieuw record.
Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag. De laatste keer dat het gemiddelde zo lang onafgebroken omhoog ging, was in september en oktober vorig jaar, aan het begin van de tweede golf. Toen steeg het gemiddelde 57 dagen op rij.
Het RIVM kreeg afgelopen dag zeven meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is vergelijkbaar met vorige zondagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Die sterfgevallen zijn dan terug te zien in de cijfers die het RIVM dinsdag meldt.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, gemiddeld bijna 25 per dag.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is volgens de organisatie en de gemeente rustig verlopen. Voorzitter van stichting Sinterklaas in Amsterdam Edgar Peer noemde het evenement zondag een 'doorslaand succes'.
Sinterklaas ging in Amsterdam niet op zijn paard door de stad, maar voer door de grachten. Dat is goed bevallen, aldus Peer, die ook op een boot zat. ,,Iedereen heeft dat als heel prettig ervaren. Op plekken waar het druk was konden we wat harder varen. En bovendien was het een hele Amsterdamse intocht zo. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien."
De horeca in Breda is van plan om zondag wel de deuren om 20.00 uur te sluiten. ,,We wachten het gesprek met Grapperhaus dinsdag af", zegt de woordvoerder van KHN afdeling Breda. ,,Als daar niks uit komt, dan komen er weer acties." Hoe die er dan uit gaan zien kon hij nog niet zeggen.
Dinsdag is er overleg tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN), demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat over de coronamaatregelen en over steun voor de horeca.
In Breda bleven zaterdagavond 25 horecagelegenheden na 20.00 uur open. In verband met de huidige opleving van het coronavirus, moeten restaurants en cafés sinds zaterdag om die tijd de deuren sluiten.
De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 1790 mensen met corona een ziekenhuisbed bezet hielden.
Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.
Op de ic's liggen ook patiënten zonder corona. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die na een zware operatie nog een tijdje goed in de gaten moeten worden gehouden. Zondag liggen er 436 van zulke patiënten op de intensive cares. Dat is een afname van 42 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Daardoor daalde de totale bezetting op de ic's naar 813 bedden.
Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen verzorgen nu 1486 coronapatiënten, per saldo 61 meer dan een etmaal geleden. Er werden 186 nieuwe mensen met Covid-19 in de klinieken opgenomen, maar doordat ook op de verpleegafdelingen weer bedden vrijkwamen nam het aantal mensen dat ligt opgenomen minder snel toe.
Zaterdag werden er in totaal 267 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal sinds half mei. De laatste keer dat er meer dan 1800 patiënten met Covid-19 werden behandeld in een ziekenhuis was ook in mei.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, kan het LCPS patiënten verspreiden over het land. Zaterdag werden er vijf patiënten naar een andere regio verplaatst. Het LCPS meldde aanvankelijk dat er vrijdag geen patiënten waren verplaatst, maar zondag werd duidelijk dat het er vrijdag negen waren.
Koninklijke Horeca Nederland voert komende dinsdag overleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat schuift bij dat overleg aan, liet KHN zondag weten.
,,In dit overleg willen we kijken naar 'smart solutions', hoe maatregelen eventueel beter of slimmer kunnen worden gemaakt en toegepast én uiteraard naar de financiële compensatie", zei een woordvoerster van KHN. ,,Zo pleit KHN voor het 'inloop tot 20.00 uur-model', waarbij gasten slechts tot 20.00 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen. Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid."
Verder zouden daardoor ophopingen in de publieke ruimte rond 20.00 uur worden voorkomen en de kansen op feestjes thuis en ook op illegale feesten verkleinen, aldus KHN.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil extra maatregelen voor het nachtleven, vertelt hij aan VTM Nieuws. Hij zou discotheken alleen willen toelaten voor mensen die gevaccineerd zijn, eventueel met een test erbovenop.
,,We zullen discotheken niet kunnen openhouden als we geen extra maatregelen doorvoeren", aldus de minister. ,,Ik vind dat wie naar een discotheek wil gaan, gevaccineerd moet zijn. Als er zo veel virus rondgaat - en ook gevaccineerde mensen kunnen anderen besmetten - moet je je daarnaast afvragen of je zelfs aan gevaccineerde mensen niet zou moeten vragen om zichzelf ook te testen.”
In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken ook na 20.00 uur nog opengebleven. Dat blijkt volgens de gemeente Breda uit waarnemingen door handhavers. De Bredase horeca kreeg van burgemeester Paul Depla een uur extra, tot 21.00 uur, de ruimte voor het maken van een statement. Maar na die tijd moesten ze van de burgemeester toch echt hun deuren sluiten.
Handhavers keken tot 22.30 uur wie er nog open was, daarna niet meer. Dit omdat daarna ondersteuning moest worden geboden bij een verkeersongeval. De zaken die in overtreding waren van het coronabeleid krijgen een maatregel opgelegd. Die kan bestaan uit een waarschuwing of een boete.
,,De zaken die in overtreding zijn geweest kunnen binnen enkele dagen een brief van de gemeente verwachten waarin hen een maatregel wordt opgelegd. De zwaarte van die maatregel is afhankelijk van eventuele eerdere overtredingen, en kan zijn een waarschuwing/ last onder dwangsom of een boete", aldus een woordvoerster van de gemeente.
In Oostenrijk wordt maandag een lockdown ingevoerd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten.
De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Een conceptversie van het lockdownplan was al uitgelekt. Daar stond in dat mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van het virus hun woning alleen mogen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken.
Oostenrijk heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Schallenberg noemde dat vorige week 'beschamend laag'. Ongevaccineerde mensen krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.
Het is onverminderd druk bij het callcenter van de GGD waar mensen naartoe kunnen bellen voor een coronatestafspraak. Van zondag 08.00 uur tot 12.00 uur zijn er 47.000 afspraken ingepland, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Dat zijn ongeveer evenveel afspraken als een week geleden op hetzelfde tijdstip, maar twee keer zoveel als twee weken geleden, aldus de organisatie.
De drukte bij de afsprakenlijn is 's ochtends het grootst, licht een woordvoerster van de organisatie toe. Eerder deze week meldde GGD GHOR dat er tussen 08.00 en 08.01 uur 's ochtends al 15.000 mensen hadden gebeld. ,,We zien in de ochtend echt een enorme piek. Mensen zijn misschien met klachten wakker geworden en bellen dan direct." De organisatie roept mensen op om het later op de dag nog eens te proberen als ze de telefoonlijn 's ochtends niet kunnen bereiken vanwege de drukte. De afsprakenlijn is tot 20.00 uur geopend.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, heeft kroegbazen opgeroepen om cafés na 20.00 uur te sluiten, zoals de coronaregels voorschrijven. In Breda bleef een deel van de cafés na die tijd gewoon geopend. Lees hier meer.
Australië begint waarschijnlijk in januari met het vaccineren van kinderen onder de twaalf jaar. De Australische minister van Volksgezondheid zegt dat het dit jaar nog niet lukt om te starten met het inenten van kinderen tussen de 5 en 12 jaar, omdat de gezondheidsautoriteiten de veiligheid nog onderzoeken. ,,Ze werken zo hard ze kunnen", aldus Greg Hunt.
De horeca in Breda hield zich zaterdagavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Cafés waren na 20.00 uur gewoon geopend. Veel zaken bleven de hele avond open. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda deed ongeveer 80 procent van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie. Lees hier hoe het centrum van Breda veranderde in een protest.
Michel van Stratum van Advocatenbureau Van Stratum uit Nootdorp doet aangifte tegen burgemeester Paul Depla van Breda. De burgemeester zei zaterdagavond begrip te hebben voor de actie van de horeca in Breda die besloot om, in weerwil van de coronaregels, na 20.00 uur open te blijven. De advocaat doet aangifte van opruiing en het negeren van de coronamaatregelen. Lees het hele verhaal hier.
Het aantal coronabesmettingen dat Duitsland heeft vastgesteld sinds het begin van de pandemie is de vijf miljoen gepasseerd. Het RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, maakte zondag melding van 33.498 nieuwe coronagevallen.
Duitsland ziet het aantal besmettingen de afgelopen weken weer snel oplopen. Daardoor neemt ook de druk op de zorg toe. Het Duitse blad Der Spiegel heeft bericht dat het Duitse leger nog eens 12.000 militairen wil inzetten voor ondersteunende taken. De troepen kunnen bijvoorbeeld assisteren bij het vaccineren en testen van mensen.
Ook buurlanden van Duitsland noteerden de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe coronabesmettingen. Nederland besloot tot lockdown-achtige maatregelen en in Oostenrijk wordt zondag topoverleg gevoerd over een mogelijke lockdown voor ongevaccineerden.
Het coronavirus kan ook gevaarlijk zijn voor dieren. In een Amerikaanse dierentuin stierven drie sneeuwpanters aan Covid-19. Sommige dierentuinen in de VS vaccineren hun dieren inmiddels met een experimenteel medicijn. In ons land bleken vooral nertsen gevoelig voor het virus.
Bonaire heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nu het aantal coronabesmettingen groeit. Vanaf maandag mogen niet meer dan 25 personen in een ruimte bijeenkomen voor een privé-bijeenkomst, dat was tot nu toe vijftig personen.
Doel is besmettingen in binnenruimtes zoals thuis, op school of op het werk tegen te gaan. De afgelopen weken zijn veel mensen op dit soort plekken besmet geraakt, heeft gezaghebber Edison Rijna bekend gemaakt.
Voor professionele bijeenkomsten met meer dan 50 mensen moeten organisatoren een plan van aanpak indienen. Bezoekers van een zang en dansevenement moeten met een QR-code hun vaccinatiebewijs tonen of een negatief testbewijs. De overheid vraagt mensen verder zoveel mogelijk thuis te werken.
Bonaire heeft te maken met een stijging van het aantal besmette personen. Zaterdag lag het aantal op 156, tien dagen eerder was dat nog 105. Op 25 oktober ging het om 82 personen. Daarmee telt het eiland, dat ruim 20.000 inwoners heeft, relatief veel besmettingen. Op het grotere Curaçao (ruim 150.000 inwoners) gaat het om honderd geïnfecteerden, Sint Maarten (ruim 43.000 inwoners) heeft er slechts 29.
Verder kent Bonaire een hoog vaccinatiepercentage. Bijna 85 procent van de 18-plussers is minimaal één keer geprikt; bijna 75 procent is volledig gevaccineerd. Van de 12- tot 18-jarigen is ruim 58 procent minimaal één keer geprikt.
De politie heeft zaterdagavond vijftien relschoppers gearresteerd in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.
De groep, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moest verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerde bevelen van de politie om weg te gaan. Inmiddels is de rust in de Friese hoofdstad weer teruggekeerd, meldt de politie. Wel zijn er nog agenten aanwezig om toezicht te houden in de stad.
Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af.
Eerder hadden horecaondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. Horecaondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.
De politie in Leeuwarden heeft vanavond bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verwijderen die onder meer met vuurwerk gooiden. De groep mensen, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moesten verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerden bevelen van de politie om weg te gaan.
Utrechtse winkels, kroegen en restaurants hebben zich grotendeels aan de covidmaatregelen gehouden. In hartje Utrecht werden een paar waarschuwingen uitgedeeld aan niet-essentiële winkels. Enkele kroegen waar gasten later dan tot 20.00 uur bleven hangen, kregen handhavers over de vloer.
Van alle steden lijkt vooral de horeca in Breda zich weinig gelegen te laten liggen aan de nieuwe coronamaatregelen, die sinds vanavond om 20.00 uur gedurende drie weken voor de uitgaansgelegenheden van kracht zijn.
In tegenstelling tot veel andere steden was in het centrum van Breda, zoals de Havermarkt en de Haven, sprake van grote drukte en volle terrassen met de biertap wagenwijd open. Alleen op de Grote Markt was het rustiger. In het straatbeeld in de binnenstad van Breda waren nauwelijks ordehandhavers of politie te zien.
Wel kondigde burgemeester Paul Depla aan het protest van de horeca nog even door de vingers te zien, maar daarna te zullen handhaven, 'zoals we dat altijd' doen. In Maastricht bleef Café Forum open, maar toen handhaving ingreep ging de zaak om 20.30 uur alsnog dicht. De kroegbaas kreeg een waarschuwing.
In Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden en Groningen hielden de meeste horecaondernemers zich wel aan tijdelijke regels onder de milde lockdown. Hetzelfde gold voor Roermond. De binnenstad en de buitenwijken oogden zaterdagavond uitgestorven.
De cafés in Breda houden zich vanavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Veel cafés zijn om 20.00 uur nog gewoon geopend. Ze zullen ‘gewoon’ tot middernacht openblijven. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda doen ongeveer 80% van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie.
Burgemeester Paul Depla van Breda heeft een waarschuwing uitgegeven.
Honderden hossende, feestende mensen hebben zich vanavond verzameld voor het gerechtsgebouw op het Zaailand in Leeuwarden, nadat de horeca-gelegenheden om 20.00 uur dicht gingen wegens corona. De mensen zingen en steken vuurwerk af. Er zijn veel agenten aanwezig die voorzien zijn van een wapenstok.
Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te sluiten om 20.00 uur. Na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd.
De bezoekers van de uitgaansgelegenheden trokken daarop naar het Zaailand in het centrum van de stad.
De horeca aan het Stratumseind in Eindhoven heeft vanavond om 20.00 uur toch de deuren gesloten. Anders dan eerder gedacht, want de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland riep een dag eerder nog op om open te blijven. ,,We hebben besloten niet te doen wat ze in Breda doen.” (Premium)
Marokko gaat reizigers die arriveren op de vliegvelden en in de havens onderwerpen aan een extra coronasneltest. Wie het virus toch onder de leden blijkt te hebben, komt het land niet in en moet op kosten van de vervoersmaatschappij worden teruggebracht naar de plaats van herkomst. De enige uitzondering geldt voor personen die een permanente verblijfsvergunning hebben.
De regering presenteerde deze maatregel zaterdag bovenop de negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud die bezoekers al moesten overleggen. Ook zijn zij verplicht bij aankomst een vaccinatiebewijs te laten zien. In het Noord-Afrikaanse land is de coronapas vereist om toegang te krijgen tot publieke gelegenheden.
Volgens de autoriteiten zijn inmiddels 24,3 van de 36 miljoen inwoners ingeënt tegen Covid-19. Ook is al een begin gemaakt van het toedienen van een boosterprik. Marokko beëindigde afgelopen woensdag de avondklok, die in maart 2020 werd ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Door het hele land is de horecasector in verzet gekomen tegen de opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. In onder meer Den Haag, Breda en andere steden zijn veel zaken nog ‘gewoon’ geopend. Toch geven ook gemeenten gehoor aan de maatregel, zoals Leeuwarden waar alles toch op tijd dicht is gegaan, uit angst voor een dwangsom.
Volg in dit artikel de laatste stand van zaken aangaande het verzet van de horeca.
Johan de Vos, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda, zegt alle begrip te hebben voor de actie van de horeca-ondernemers, die zaterdag na 20.00 uur gewoon openblijven. ,,We worden zonder steun en zonder einddatum waarop verandering mogelijk is de bietenbrug opgestuurd. De koek is op een gegeven moment op.” (Premium)
De maat is vol voor Thomas van Kooten (28) van de Helmondse N8Club. De nieuwe regels zijn een ‘doodsteek voor de horeca, vindt hij. Vandaar die zee van bloemen en kaarsjes bij hem voor de deur (Premium).
De horeca in Leeuwarden sluit toch om 20.00 uur. Dat heeft burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden afgesproken met de horecawoordvoerder Ton Eijer, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Eerder lieten horeca-ondernemers in Leeuwarden weten niet bereid te zijn om de deuren dan te sluiten. Als horeca-ondernemingen openblijven, hangt hen een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd, aldus de woordvoerder.
,,We gingen er niet vanuit dat de gemeente zou dreigen met een boete. Die kan niemand betalen", legt Eijer uit tegenover Omrop Fryslân. Hij zegt dat er in de appgroep nog overleg is tussen de horecaondernemers. ,,Maar ik denk niet dat iemand een boete wil, daar zit niemand op te wachten. Dat is ook niet het doel van deze actie. Wat we willen bereiken is aandacht van het publiek, dat er een gesprek gaande is."
In andere steden als Den Haag, Zwolle, Utrecht en Breda gaan ook geluiden op van cafés die vanavond langer willen open blijven uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen.
Concertzalen moeten hun hele agenda omgooien na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen. Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat culturele instellingen maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, die allemaal een QR-code en een zitplaats moeten hebben.
Het neerzetten van stoeltjes in een concertzaal vermindert de capaciteit flink. Waar in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam ruim 1500 mensen kunnen staan, kunnen met stoelen slechts zo'n 600 mensen worden toegelaten. ,,Een grote teleurstelling. Alles moet omgegooid worden", laat een woordvoerder van de zaal weten. Vrijwel alle concerten in de grote zaal worden geannuleerd of verplaatst, zo ook het concert van Guus Meeuwis op 14 november. Het is simpelweg niet rendabel of artiesten zien het niet zitten om voor een zittend publiek te spelen.
Bij het Utrechtse TivoliVredenburg moet de planning eveneens flink op de schop. De Grote Zaal heeft al stoelen, maar de zaal Ronda - waar de meeste popconcerten zijn - heeft die niet. Daarom worden de concerten van onder anderen Frank Boeijen en Duncan Laurence naar die zaal - met enkel zitplaatsen - verplaatst. Toch is dat niet altijd mogelijk, laat een woordvoerster weten. Vaak is de Grote Zaal al geboekt voor andere concerten.
Voor de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag betekenen de maatregelen dat het Open Festival geen doorgang kan vinden, laat een woordvoerder weten. Het publiek loopt daarbij door het gebouw om verschillende installaties en optredens te zien. Ook is de horeca een groot onderdeel van het evenement. Die mag na 20.00 uur niet meer open zijn. De organisatie probeert het evenement te verplaatsen.
Bezoekers van concerten, een film in de bioscoop of een theatervoorstelling kunnen na 20.00 uur geen drankje meer bestellen. Daar was na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen enige onduidelijkheid over, maar volgens verschillende poppodia en bioscoopketen Pathé moet de bar na achten toch echt dicht.
Vrijdag kondigde demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen aan. Zo mogen concert-, bioscoop- en theaterzalen maximaal 1250 mensen ontvangen, moeten die allemaal een vaste zitplaats hebben en een coronatoegangsbewijs laten zien. Horecabedrijven moeten om 20.00 uur de deuren sluiten.
Vrijdagavond wisten verschillende zalen nog niet wat dat voor hun horecagelegenheden zou betekenen, maar die informatie werd zaterdag duidelijker. Poppodia zijn wel op zoek naar andere oplossingen, zoals het verkopen van 'emmertjes' ijs met blikjes of flesjes voor 20.00 uur, die mee de zaal in kunnen. Het is nog niet duidelijk of dat is toegestaan.
Een Eindhovense winkelier is vandaag overspoeld met dreigementen nadat hij had besloten alleen nog gevaccineerden in zijn winkel binnen te laten. Inmiddels heeft hij de brief op zijn voordeur, waar zijn toelatingseis opstond, verwijderd (Premium).
De afgelopen dag zijn er 267 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er acht meer dan een dag eerder. De verpleegafdelingen namen 228 coronapatiënten op en de intensive cares 39.
Vele horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag geldt. Een rondgang door het ANP in verschillende steden maakt duidelijk dat veel ondernemers niet van plan zijn de deuren eerder dicht te gooien.
In onder andere Den Haag, Leeuwarden, Zwolle, Utrecht en Breda zijn veel ondernemers niet bereid de deuren om 20.00 te sluiten. Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het beleid van het kabinet niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Maar tijdens de persconferentie vrijdag werd er volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.
De Vos wijst ook op eerdere beloftes die werden gedaan. ,,Per 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit." Wat De Vos maar ook andere ondernemers steekt, is het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector.
Ook Dennis Kaatman, kroegbaas in Zwolle, wijst op die tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn ook in Zwolle veel kroegen na 20.00 nog open. ,,Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie." Kaatman wijst er vooral op dat de natte sector keihard wordt gepakt. ,,We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg."
Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling denkt dat verschillende ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Volgens hem is het ergste wat er kan gebeuren, dat je een waarschuwing krijgt. Hij wijst daarbij ook op de onduidelijkheid over compensatie. ,,Wij gaan om 20.00 uur dicht als het kabinet ook met duidelijkheid komt ", zegt hij.
Ook in Utrecht piekeren diverse kroegen er niet over om al om 20.00 uur te sluiten en kondigen aan pas dicht te gaan als ze gedwongen worden.
Bij KHN is er begrip voor de ondernemers die besluiten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 13.902 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Dat is het op twee na hoogste aantal ooit. Op donderdag en op vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 93.573 bevestigde gevallen. Gemiddeld komt het neer op 13.368 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Het gemiddelde stijgt voor de 44ste achtereenvolgende dag.
Het RIVM kreeg afgelopen dag 33 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Ook vrijdag waren er meer dan dertig sterfgevallen. Eind maart kwam het aantal gemelde sterfgevallen voor het laatst twee dagen op rij boven die grens uit. Maar dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn gestorven.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 178 coronapatiënten, gemiddeld ruim 25 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 29 maart.
Overigens zorgt een telecomstoring bij GGD GHOR, die vanochtend begon en vanmiddag weer is opgelost, de komende dagen voor een vertraging in het doorgeven van de besmettingscijfers aan het RIVM en bij het bron- en contactonderzoek, aldus de koepel van de GGD's. GGD GHOR meldt dat er hard wordt gewerkt om de achterstand in te lopen.
De GGD en het RIVM konden nog niet zeggen of de storing invloed had op het aantal besmettingen dat vandaag is gemeld. Mensen die nog wachten op hun testuitslag krijgen daar door de storing mogelijk ook pas later bericht van dan gebruikelijk.
In Leeuwarden blijven de café's vanavond open. Dat zegt Ton Eijer, eigenaar van feestcafé Shooter's en voorzitter van de afdeling Leeuwarden van Koninklijke Horeca Nederland in dagblad Trouw. Eijer spreekt namens veertig horeca-ondernemers uit de Friese hoofdstad.
,,We willen met de actie laten zien dat we klaar zijn met de maatregelen. Het is mooi geweest. Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid. We hebben de afgelopen anderhalf jaar altijd braaf meegewerkt: met openingstijden, QR-codes, zitplaatsen, looproutes, het beperken van mensen.’’
Het gaat volgens Eijer om een eenmalige actie. ,,We weten dat het niet mag. Wij hebben als horeca ook een opvoedende taak, naar onze klanten toe, hoe die zich 's nachts moeten gedragen. Maar de frustratie heeft nu een bepaald niveau bereikt. Soms moet je een beetje dwars zijn.”
Onder de negen Oostenrijkse deelstaten lijkt op brede schaal overeenstemming te zijn over het invoeren van vergaande beperkingen voor niet-gevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg en minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein houden morgen een videobijeenkomst met de leiders uit de deelstaten.
Tijdens dat overleg hopen ze tot een overeenkomst te komen voor een lockdown voor inwoners die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Een verordening hiertoe moet daarna nog wel worden goedgekeurd door het parlement. Zaterdag werd in Oostenrijk een nieuw dagrecord van ruim 13.000 coronabesmettingen geregistreerd.
Bovendien heeft het land een vaccinatiegraad van 65 procent, wat veel lager is dan in de meeste West-Europese landen. Zeker twee deelstaten, Salzburg en Opper-Oostenrijk, lieten al weten na het weekend over te gaan op een lockdown voor ongevaccineerden. Een groot aantal deelstaten lijkt voorstander van een landelijke lockdown.
Ook vandaag is het weer een drukte van belang bij het landelijke afsprakennummer van de GGD, aldus koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Gisteren werden 83.817 nieuwe testafspraken gemaakt en ruim 83.000 testen afgenomen.
Tot 11.00 uur vanochtend hebben al 55.000 mensen geprobeerd te bellen met het landelijk telefoonnummer 0800-1202. Wie geen gehoor krijgt, wordt gevraagd het later nog eens te proberen. De lijn is elke dag te bellen van 08.00 tot 20.00 uur.De afgelopen dagen stonden de telefoons in het callcenter ook al roodgloeiend. Zo werden er maandag ruim 100.000 testafspraken gemaakt en meer dan 77.000 tests afgenomen. Testen voor toegang kan niet via de GGD.
De Russische gezondheidsdienst meldt het afgelopen etmaal 39.256 positie coronatests te hebben afgenomen. Daarnaast werden 1241 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Rusland sloot vorige week vrijwel alle werkplekken in een poging de besmettingscijfers omlaag te brengen.
De Duitse bondskanselier Merkel dringt er in een videobericht bij ongevaccineerde landgenoten op aan om hun besluit tot het niet halen van een coronaprik te heroverwegen. ,,Er liggen ons moeilijke weken in het verschiet'', zegt Merkel. ,,Jullie kunnen zien dat ik me ernstig zorgen maak.''
Duitsland noteert vandaag de hoogste besmettingscijfers sinds het uitbreken van de pandemie. ,,Ik vraag iedereen die nog niet is ingeënt met nadruk dit alsnog in overweging te nemen.'' De besmettingsgraad is de afgelopen zeven dagen gestegen naar 277,4 per 100.000. Het record in december vorig jaar lag op 197,6.Het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van ons Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, meldt vandaag 45.081 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Daarnaast werden 228 overlijdens ten gevolge van het virus geregistreerd. In totaal raakten 4.987.971 Duitsers besmet en overleden er 97.617.
De landelijke overheid en de leiders van de zestien Duitse deelstaten overleggen komende week over strengere maatregelen. ,,Het is belangrijk dat de deelstaten en de federale overheid samenwerken en zich gezamenlijk achter uniforme maatregelen stellen'', aldus Merkel. Die samenwerking bleek in eerdere gevallen minder goed.
Duitsland wil voor de kerst zo'n 12.000 militairen klaarstomen om bij te springen in de gezondheidszorg, die als gevolg van de coronacrisis overbelast dreigt te raken, meldt Der Spiegel zaterdag.
Tot nu toe zouden al zo'n 630 soldaten zijn uitgezonden. De militairen zullen ook assisteren bij de boosterprikken en coronatests in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Tijdens eerdere kritieke momenten van de coronapandemie werden in Duitsland al eens zo'n 10.000 soldaten ingezet.
De Efteling verplicht gasten vanaf zondag 14 november om een coronatoegangsbewijs te laten zien bij de deur. Volgens het attractiepark is het niet meer mogelijk om de Efteling te bezoeken zonder geldig coronatoegangsbewijs.
Het kabinet trekt de teugels weer strakker aan vanwege de snel oplopende besmettingscijfers en de hoge instroom van coronapatiënten in het ziekenhuis. Het kabinet wil het virus een ‘korte klap’ geven met hele brede maatregelen. De strengere regels gaan vanavond in en gelden tot zaterdag 4 december. De sinterklaasintochten kunnen dus doorgaan. Dit zijn alle maatregelen op een rij.
In de Australische stad Melbourne zijn vandaag duizenden mensen op de been gekomen om te protesteren tegen nieuwe vaccinatie-eisen van de staat. De lokale overheid werd door sommigen vergeleken met het naziregime en ook klonk hier en daar de oproep tot geweld tegen politici.
83 procent van de Australiërs boven de 16 jaar is volledig ingeënt. Het halen van een coronaprik gebeurt in het gehele land op vrijwillige basis, maar diverse deelstaten en regio's stellen een vaccinatieplicht in voor een groeiend aantal beroepen. Ook krijgen ongevaccineerden geen toegang tot bijvoorbeeld restaurants en concerten.In de staat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, geldt volledige vaccinatie vanaf vandaag als vereiste voor bouwvakkers. De demonstratie verliep rustig, maar lokale media toonden video's waarop betogers nepgalgen meedroegen met daaraan drie stroppen. Ook werd premier Andrews afgebeeld met een hitlersnor.
,,We worden geregeerd door waanzinnige medische bureaucraten'', sprak politicus Craig Kelly van de Verenigd Australië-partij tegen de betogers. In reactie riepen sommige demonstranten op tot geweld tegen politici. Daarbij werden geen namen genoemd. Over het algemeen scharen Australiërs zich achter de vaccinaties.
In Victoria, met een kwart van de 25 miljoen mensen tellende Australische bevolking de op een na dichtstbevolkte staat, ligt de vaccinatiegraad op 87 procent. De staat heeft inmiddels zes lockdowns achter de kiezen, en zat in totaal bijna negen maanden op slot. Er werden vandaag 1221 nieuwe besmettingen gemeld en vier sterfgevallen.
Er keken gisteren ruim 5,4 miljoen mensen naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen, meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd live uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6. Veruit de meeste kijkers - 3.586.000 - schakelden naar NPO1. 1.469.000 mensen keken naar RTL4 en 361.000 volgden de uitzending bij SBS6. De vorige persconferentie op 2 november trok ongeveer 5 miljoen kijkers.
Een op de drie Amerikanen ouder dan 65 heeft inmiddels een aanvullende coronaprik gehad, meldt het Centrum voor Ziektecontrole en -Preventie. In totaal zijn in de VS nu 437.352.000 doses vaccin toegediend. Er werden in totaal 551 miljoen doses aan de afzonderlijke staten geleverd.
Op steeds meer plaatsen is het tonen van een vaccinatiebewijs noodzakelijk, wat veel Amerikanen aanzet tot vaccineren. ,,Deze week haalden we gemiddeld 300.000 eerste prikken per dag bij mensen boven de 12 jaar'', zegt de perschef van het Witte Huis, Jen Psaki. Voor de maatregelen lag dat aantal op minder dan 250.000 per dag.
Een federale rechtbank heeft opnieuw een forse streep door Bidens vaccinatieplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers gehaald. Een lagere rechter oordeelde, na een klacht van een groep bedrijven, dat de prikplicht 'ernstige grondwettelijke problemen' met zich meebracht en schorste de maatregel. Die schorsing blijft overeind.
Verschillende mensen die voor de overheid hebben meegewerkt aan een reclamecampagne over vaccineren gaan gebukt onder 'socialemediaterreur'. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Daardoor zou het lastig zijn om deelnemers te vinden voor de reclamespotjes.
SP'er Maarten Hijink vroeg zich af of ongevaccineerden die na een ic-opname van corona zijn hersteld hun verhaal kunnen vertellen in de communicatiecampagne. Maar volgens De Jonge is het door de haat op sociale media ,,heel lastig om mensen te vinden die zich willen uitspreken over vaccineren in de communicatiecampagne". Daarom worden nu ook indirect betrokkenen zoals zorgmedewerkers en familieleden van patiënten ingeschakeld om een rol in de campagne te spelen.
Bezoekers van de Efteling komen vanaf zondag niet meer binnen zonder een coronatoegangsbewijs (CTB). Het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel heeft daartoe besloten op dwingend advies van de gemeente, meldt het op zijn website. Reden is het kabinetsbesluit om mensen weer verplicht 1,5 meter afstand te laten houden op plekken waar geen CTB verplicht is.
Het kabinet kondigde eerder aan een CTB verplicht te gaan stellen voor pretparken en dierentuinen. Onduidelijk is nog wanneer deze maatregel wordt doorgevoerd. Vooruitlopend hierop scant de Efteling vanaf zondag al de QR-codes van bezoekers aan de poort. ,,Het is voor ons gewoonweg niet mogelijk om in dit korte tijdsbestek alle bewegwijzering en belijning opnieuw aan te brengen en zo de 1,5 meter afstand te garanderen. Ons park is 65 hectare groot en we hebben tweehonderd locaties. We kunnen dus niet anders dan nu al een CTB vragen bij de entree, als we ons aan de maatregelen willen houden", aldus het pretpark.
De Efteling zegt niet blij te zijn deze stap te moeten zetten. ,,We voelen ons gedwongen om nu deze keuze te maken en het doet pijn dat we niet de toegankelijkheid kunnen bieden die we al bijna 70 jaar nastreven, vanuit de gedachte dat iedereen in de Efteling welkom is."
Op initiatief van de gemeente komt vanaf zondag op het Efteling-parkeerterrein ook een testlocatie van Testen voor Toegang, voor zowel inwoners van de gemeente Loon op Zand, als gasten van de Efteling.
Mocht het advies om maximaal vier bezoekers thuis uit te nodigen ook tijdens de feestdagen nog gelden, dan wordt er een uitzondering gemaakt voor Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag, en de Joodse feestdag Chanoeka. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Vooralsnog geldt het advies voor de komende drie weken en vervalt het per 4 december. Vanaf dan gaan er waarschijnlijk andere coronaregels gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen in meer sectoren en de 2G-maatregel. Die houdt in dat alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad nog een toegangsbewijs krijgen. Totdat dit wettelijk kan, geldt onder meer het advies voor een limiet aan thuisbezoek.
Onder het advies vallen geen kinderen tot en met 12 jaar. Vorig jaar gold tijdens kerst het dringende advies om niet meer dan drie gasten uit te nodigen.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet aangeraden geen nieuwe maatregelen in te voeren voor contactberoepen, essentiële winkels als supermarkten en het hoger onderwijs. Voor alle drie die sectoren kondigden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge toch maatregelen aan op de coronapersconferentie vrijdagavond.
Op mbo's en in het hoger onderwijs wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar 75 mensen. Het OMT ontraadde "in het belang van de ontwikkeling van kinderen en jongeren nu aanvullende maatregelen te treffen in het onderwijs".
Essentiële winkels zoals de supermarkt moeten vanaf zaterdag om 20.00 uur de deuren sluiten. Contactberoepen zoals kappers dienen om 18.00 uur te stoppen met hun werk. Maatregelen daar vindt het OMT ,,(nog) niet nodig".
Wel had het OMT graag gezien dat alle evenementen, behalve kinderfeesten zoals Sinterklaasintochten, verboden zouden worden. In plaats daarvan kwam het kabinet met een dagelijks verbod op evenementen na 18.00 uur.
Ook wilde het team van adviseurs een al dan niet gedeeltelijke sluiting van de sport- en cultuursector, maar dat bleef grotendeels uit. Publiek bij sportwedstrijden is vanaf zaterdag voor in ieder geval drie weken niet meer toegestaan. Bioscopen, theaters en musea krijgen te maken met een maximale groepsgrootte van 1250 personen per ruimte, voor wie een zitplaats verplicht is.
Over de politiek gevoelige 2G-maatregel, waardoor alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen, zei het OMT dat die ,,overwogen kan worden". Het is nog de vraag of de Tweede Kamer instemt met de invoering van deze maatregel. Eerder was onder meer de ChristenUnie kritisch en ook andere partijen vrezen een verdere tweedeling in de samenleving als de regel wordt ingevoerd. Er wordt nog gewerkt aan de benodigde wetgeving.
De Jonge zei over deze mogelijke nieuwe regel dat hij ondernemers wil laten kiezen of ze deze willen gebruiken. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca. Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, zouden verder geen beperkingen gelden. Als ook ongevaccineerden met een negatieve test welkom zijn, moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Het kabinet wil 2G verplichten voor evenementen.
Het Outbreak Management Team (OMT) wil eerst meer onderzoek doen voordat het met een advies komt over een vuurwerkverbod aankomende jaarwisseling. Het idee is dat zo'n verbod ziekenhuizen ontlast omdat er minder vuurwerkslachtoffers zorg nodig hebben.
Maar de experts schrijven in het advies aan het kabinet nu niet te beschikken over de ,,relevante gegevens" om hier een uitspraak over te doen. Het kabinet had het OMT gevraagd te kijken naar een mogelijk vuurwerkverbod. Het OMT schrijft niet wanneer het denkt wel voldoende informatie te hebben.
Op de coronapersconferentie van vrijdagavond zei demissionair premier Mark Rutte al dat het kabinet nog ,,heel even de tijd neemt" om tot een besluit te komen. Wanneer de beslissing valt, is nog niet bekend.
De afgelopen jaarwisseling gold er ook een vuurwerkverbod zodat er minder vuurwerkslachtoffers in de al overbelaste ziekenhuizen terecht zouden komen. Het aantal slachtoffers nam toen flink af.
De Sinterklaascomités in Edam en Volendam hebben besloten de Sintintocht op zondag in beide plaatsen af te blazen. De vrijdag door het kabinet aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen maken doorgang van de intochten onmogelijk, aldus de organisaties.
,,De vrijdag afgekondigde maatregelen zijn bijna even streng als die van verleden jaar en stellen de Sinterklaascomités in Edam en in Volendam voor bijna exact dezelfde problemen die in 2020 onoplosbaar waren. Dat evenementen maar tot 18.00 uur mogen duren, en vooral de verplichte onderlinge afstand van 1,5 meter zorgt voor problemen", melden de comités. Komende week voeren ze overleg over hoe er een alternatief kan worden gevonden voor de geschrapte intochten.
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had eerder aangekondigd te demonstreren bij de Sinterklaasintocht in Volendam. Bij de gemeente Edam-Volendam zijn honderd actievoerders aangemeld, die het niet eens zijn met de zwarte kleur van de pieten in het vissersdorp. Of de demonstratie ook wordt afgelast, is nog onduidelijk.
De actiegroep demonstreerde al eerder in verschillende steden tegen de in zijn ogen racistische hulpjes van de Sint. In onder meer Eindhoven en Maastricht kwam het daarbij de afgelopen jaren tot rellen, toen tegenstanders in aanraking kwamen met de KOZP'ers.
De KNVB broedt momenteel op uitstel van een aantal speelrondes in de betaald voetbalcompetities na de ‘harde klap’ van het kabinet, die vanavond bekend is geworden. Bij sportwedstrijden mogen vanaf morgen drie weken lang geen toeschouwers komen. Door die maatregel kunnen fans hun favoriete ploeg voorlopig niet bezoeken en lopen de clubs met elkaar miljoenen mis.
Vandaag is bij de KNVB gesproken over een alternatief scenario, waarbij de betrokken speelrondes in de competitie worden uitgesteld. Voor koploper Ajax zou de huidige maatregel in de eredivisie betekenen dat RKC-Ajax (21 november), Sparta-Ajax (28 november) en Ajax-Willem II (2 december) zonder publiek worden gespeeld.
Het coronavirus heeft genadeloos om zich heen geslagen bij Zorgcentrum Anker in Kesteren. De afgelopen twee weken zijn elf bewoners aan het virus overleden. Het is de vierde uitbraak in de afgelopen anderhalf jaar dat het zorgcentrum het virus over zich heen krijgt. ,,Maar het is nog nooit zo heftig geweest'', zegt directeur Dick van Bodegraven. ,,Het ging allemaal zo snel, dat hebben we de andere drie keer niet meegemaakt.”
Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam is afgeblazen vanwege de oplopende coronacijfers. Ook de vuurwerkshows in Hoek van Holland en Rotterdam-Nesselande gaan niet door. Dit maakte burgemeester Aboutaleb bekend in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.
De meeste Nederlanders steunen de invoering van nog strengere coronamaatregelen, waaronder het eerder sluiten van de horeca. Maar bijna niemand gelooft dat de nieuwe lockdown maar drie weken duurt, nu de besmettingen een hoogtepunt bereiken.
Dat blijkt uit onderzoek onder zevenduizend leden van het EenVandaag Opiniepanel dat vrijdag is gehouden. Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet eerder deze week strengere coronamaatregelen in te voeren. Horeca en niet-essentiële winkels moeten waarschijnlijk vanaf morgen de komende drie weken eerder de deuren sluiten. Ook roept het kabinet op tot meer thuiswerken en is het advies om maximaal vier gasten te ontvangen. Theaters en bioscopen blijven waarschijnlijk wel open.
Het kabinet beslist pas volgende week of het bij de komende jaarwisseling vuurwerk wederom in de ban doet. De zorg zou eventuele vuurwerkslachtoffers vanwege het hoge aantal coronabesmettingen mogelijk niet aankunnen, vreest het kabinet, dat het OMT om advies vroeg.
Maar volgens ingewijden bracht het OMT geen advies uit over vuurwerk. Daarom heeft het kabinet de beslissing een week uitgesteld. Eerder deze week stelden bronnen dat haast geboden was, omdat voor een verbod op de verkoop ook een compensatieregeling voor ondernemers moet worden opgetuigd. Vorig jaar trok het kabinet daar 40 miljoen euro voor uit.
Het heeft er alle schijn van dat het kabinet vanavond aankondigt dat de horeca vanaf morgen de deuren om 19.00 uur moet sluiten. Maar wacht eens, dacht Daniel Luiten; er staat nog 350 liter bier in de voorraad van zijn kroeg in Barneveld en dat moet tóch op. ,,En dus gaan we een ludieke actie houden; bier voor één euro. Net zo lang tot dat de tank leeg is.” Lees het hele verhaal hier.
De Burgemeester van het Brabantse Oss besloot zelf eens te gaan controleren bij voetbalclub sv TOP of de coronaregels worden gehandhaaft. Ze liep de voetbalkantine in, werd niet herkend, en hoefde haar coronapas niet te laten zien. Lees het hele verhaal hier.
Het coronavirus blijft zich in hetzelfde tempo verspreiden, en daardoor loopt het aantal positieve tests in hetzelfde tempo op. Daardoor blijft het zogeheten reproductiegetal ook deze week schommelen rond 1,2.
Het getal is vrijdag opnieuw vastgesteld en staat nu op 1,21. Afgelopen dinsdag stond het op 1,19 en vorige week vrijdag op 1,18. Rond dat niveau schommelt het cijfer nu al een maand. Soms zit het iets boven de 1,2 en soms zit het er iets onder.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,21 van vrijdag beschrijft de situatie op 28 oktober.
Ouderen, inwoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf volgende week vrijdag een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt. Eerder mikte het kabinet op begin december om te beginnen met de boosterprikken.
De GGD'en worden verantwoordelijk voor het prikken van ouderen, waarbij de oudsten eerst aan de beurt zijn. ,,De zorg prikt de zorg", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Ziekenhuizen enten hun eigen mensen in en nemen ook huisartsen en ambulancepersoneel mee. Andere zorgmedewerkers worden ook door zorgpersoneel geprikt, maar dan wel op GGD-locaties.
Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de 18e op de mat vallen bij 80-plussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal 60 jaar is.
Vanaf 23 november wordt begonnen met het prikken van volwassenen in zorginstellingen. Eind december worden de grofweg 4 miljoen 60-plussers uitgenodigd voor een prik.
Dat het kabinet begin december wilde beginnen met boosters leidde tot gefronste wenkbrauwen in zowel de Tweede Kamer als in de zorg. De GGD'en gaven eerder deze week aan klaar voor de start te zijn. ,,We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", gaf de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland woensdag aan.
De Jaarbeurs in Utrecht wacht de persconferentie van vanavond niet af en schrapt de beurzen die dit weekend gepland staan. Dat betekent dat de Verzameljaarbeurs en de Mega Platen en CD beurs niet doorgaan.
Door grootschalige fraude bij de GGD-locatie van Schiphol zijn er tienduizenden valse QR-codes in omloop. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Twee vrouwen en een man zijn opgepakt op verdenking van het aanmaken van valse QR-codes, die vervolgens werden verhandeld.
De drie medewerkers, die via een uitzendbureau door de GGD zijn ingehuurd, hadden toegang tot het systeem om Europese QR-codes aan te maken, die ook in Nederland geldig zijn. Eén van de verdachten wordt ervan verdacht haar wachtwoord te hebben afgegeven waarmee kon worden ingelogd op het systeem waarmee zij werkte, waarmee anderen QR-codes konden aanmaken. De drie verdachten zitten momenteel vast.
Het parlement van Letland heeft de regels aangescherpt voor parlementariërs die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze mogen voorlopig niet meer stemmen en zijn uitgesloten van deelname aan debatten. Ook krijgen de politici geen salaris meer.
Het voorstel kreeg de steun van 62 van de 100 parlementsleden. Een van de indieners zei dat de vaccinatieplicht voor parlementariërs moet zorgen dat de bevolking meer vertrouwen krijgt in het coronabeleid van de overheid. Het 1,9 miljoen inwoners tellende Letland behoort tot de Europese landen met de laagste vaccinatiegraad.
De Oost-Europese lidstaat van de EU telt volgens staatsmedia negen parlementsleden die het vaccin hebben geweigerd. Zij krijgen mogelijk nog maanden te maken met de aangescherpte regels. Die blijven volgens het voorstel van kracht tot medio 2022.
In de eerste twaalf dagen van november heeft het RIVM 137.345 positieve coronatests gemeld. Dat is meer dan in heel oktober. Toen testten in 31 dagen tijd ruim 129.000 mensen positief.
November heeft nu vrijwel evenveel gevallen als de maanden augustus en september bij elkaar. Toen waren er in 61 dagen tijd 137.832 positieve tests.
Gemiddeld waren er deze maand zo'n 11.445 positieve tests per dag. Daarmee ligt november op recordkoers. Dat record werd in december vorig jaar gevestigd. Toen waren er 273.443 positieve tests, gemiddeld 8820 per dag. In april dit jaar meldde het RIVM 223.732 nieuwe gevallen, gemiddeld 7457 per dag.
Het RIVM heeft afgelopen etmaal 16.287 nieuwe meldingen ontvangen van positieve coronatests. Dit is vrijwel gelijk aan het record van gisteren. Toen waren er (na correctie) 16.331 positieve tests.
Het gemiddelde bereikte wel een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen zijn 91.697 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 13.100 per dag. Het is voor het eerst dat het weektotaal boven de 90.000 gevallen uitkomt.
Ook regio's kunnen records noteren. Zo zijn er nog nooit zo veel besmettingen gemeld in Brabant als afgelopen etmaal.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 32 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam, dit jaar voor het eerst via de grachten, kan zondag in aangepaste vorm doorgaan. Dat laat de Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA) weten na overleg met burgemeester Femke Halsema.
Veel Nederlanders zoeken in de aanloop naar de verwachte lockdown nog naar een restaurant voor vrijdagavond, vertellen reserveringsplatformen en aanbieders van onlinereserveringssystemen. Het platform Eet.nu, met 20.000 restaurants, merkt dat mensen net zoals bij de vorige lockdowns nog op het laatste moment zoeken naar een restaurant.
In de ziekenhuizen zijn volgende week al de eerste boosterprikken tegen corona beschikbaar voor zorgpersoneel. Dat zegt een bron uit de ziekenhuiswereld in reactie op een bericht van de NOS.
,,Er is intensief contact over geweest en we zijn erg blij dat het volgende week gaat gebeuren", aldus de ziekenhuisbron. Nadere details kon hij nog niet geven, die volgen later van het ministerie van Volksgezondheid.
Zeker twee deelstaten van Oostenrijk gaan vanaf maandag over op een lockdown voor ongevaccineerden. Het gaat om Salzburg en Opper-Oostenrijk, waar in totaal circa 2 miljoen mensen wonen.
De regering in Wenen wil dat de lockdown snel in heel het land wordt ingevoerd voor mensen die niet zijn ingeënt tegen Covid-19 en de ziekte niet hebben doorgemaakt. Zij mogen tijdens de lockdown alleen nog naar buiten voor werk, de aanschaf van essentiële goederen als boodschappen en voor een korte wandeling.
,,Het doel is duidelijk: we willen zondag groen licht geven voor een lockdown voor ongevaccineerden", aldus bondskanselier Alexander Schallenberg. Het is volgens hem niet verstandig om te wachten. Hij maakte geen datum bekend voor de invoering van de lockdown.
Op het Bossche carnavalsfeest gisteren heeft de politie besloten het polsbandje die laat zien dat je een geldige QR-code hebt in te nemen bij een groep vechtersbazen. De mannen sloegen een vrouw op het festijn, en dat werd gefilmd en gedeeld op het internet.
Zorgpersoneel in de ziekenhuizen krijgen mogelijk volgende week al een boosterprik, melden bronnen binnen de zorg aan de NOS. Volgende week zouden de ziekenhuizen de vaccins al geleverd krijgen.
Ook instellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst komen eerder aan de beurt. Zij kunnen de vaccinaties begin volgende week voor hun bewoners gaan bestellen. De doses vaccins worden in de week van 22 november geleverd.
Minister De Jonge zal mogelijk nog voor de coronapersconferentie vanavond meer bekend gaan maken over de versnelling van de boostercampagne. De druk om de prikken eerder te zetten is groot door de oplopende besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg.
Er zijn afgelopen dag 259 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19. Dit is het hoogste aantal nieuwe opnames sinds 15 mei.
De verpleegafdelingen namen 225 coronapatiënten op en de intensive cares 34. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld 218 nieuwe opnames per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 16 mei. Het gemiddelde stijgt nu voor de 31e dag op rij.
In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1755 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Voor het eerst in maanden liggen er meer dan 1400 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en meer dan 350 op de intensive care.
Noorwegen gaat iedereen boven de 18 jaar een aanvullende coronaprik geven, meldt premier Jonas Gahr Støre vandaag. ,,Vaccinatie is de voornaamste bescherming tegen het coronavirus'', onderbouwt Støre de boosterprik. ,,We zullen nog jaren met de infecties moeten leven en er is veel dat we kunnen doen om de verspreiding van het virus te voorkomen.''
De premier voegt toe dat ongevaccineerd zorgpersoneel zich twee keer per week moet laten testen en mondkapjes moet dragen. Gezondheidsminister Ingvild Kjerkol zegt dat boostershots bij kunnen dragen aan 'een betere bescherming' tegen het virus en tot minder overdracht.
,,Ongevaccineerden die samenwonen met iemand die positief test op Covid-19 moet zeven dagen lang elke dag een zelftest doen, aldus Kjerkol. Of om de dag een PCR-test ondergaan. ,,Dit is geen aanbeveling, maar een plicht.''
De Noorse overheid maakt het voor lokale overheden ook mogelijk om controle van de QR-code in te voeren. Dit om lockdowns te voorkomen. Volgens officiële cijfers heeft 91,5 procent van de Noorse bevolking boven de 18 minstens één coronaprik gehad. 87,2 procent is volledig ingeënt.