Dit liveblog is nu afgesloten. Nieuwe berichten over het coronavirus vind je hier.
In Oostenrijk is afgelopen nacht de lockdown ingegaan voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij hebben een geldige reden nodig om hun woning te verlaten, zoals boodschappen doen, werken en doktersbezoek. De maatregel treft 1,6 miljoen mensen. Mensen die de regels overtreden, riskeren forse boetes. Niet meedoen aan een controle kost maximaal 1450 euro. Overtreding van de regels op het werk kost tussen de 500 en 3600 euro. Wie een illegaal feest of evenement organiseert waar ook ongevaccineerden komen, krijgt een boete van 30.000 euro, meldt het Oostenrijkse dagblad Kronen Zeitung. In principe zal er bij iedere reguliere politiecontrole ook naar het vaccinatiebewijs worden gevraagd
De lockdown die zeker tien dagen gaat duren, moet de besmettingen omlaag brengen en de regering hoopt dat meer mensen zich nu laten inenten tegen het coronavirus.
Israël geeft groen licht om kinderen tussen de 5 en 12 jaar met het Pfizer-vaccin in te enten.
Het gaat om hetzelfde Pfizer-vaccin dat Israël voor de rest van de bevolking gebruikt, alleen is de dosis drie keer zo klein. De regering volgt het advies van een raad van specialisten daarover.
Israël loopt voor op de meeste landen als het gaat om vaccineren. Zo hebben 4 miljoen van de 9 miljoen inwoners al hun derde vaccinatie gehad.
Zoals vooraf aangekondigd, leken de meeste horecazaken in het centrum van Breda zich zondagavond wél aan de nieuwe coronaregels te houden. Cafés en restaurants deden om 20.00 uur de deuren op slot.
Een dag eerder bleven 25 horecazaken in de Brabantse stad uit protest tegen de nieuwe maatregelen langer open. Een woordvoerder van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland zei zondag al dat de zaken nu zouden sluiten.
Dinsdag is er overleg van KHN met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Als daar niks uitkomt, volgen er volgens de woordvoerder van KHN Breda mogelijk weer acties.
Volgens hoofddocent Ingrid Leijten van de Universiteit Leiden worden de grondrechten ten onrechte als breekijzer gebruikt in het coronadebat. Maar ze kan de weerzin tegen de nieuwe regels wel verklaren. En dat doet ze ook voor het AD.
,,Normaal hebben we niet zo’n last van beperkingen van onze grondrechten, maar nu voelt de macht van de overheid al snel als een bedreiging, ook al kunnen we ons natuurlijk nog steeds wenden tot onze volksvertegenwoordigers in het parlement of de rechter."
Ze vult aan: ,,Een coronapas is niet per definitie discriminatie. Grondrechten worden als breekijzer gebruikt in de discussie terwijl ze ons in werkelijkheid echt wel beschermen, ook bij nieuwe maatregelen. Het zou voor burgers goed zijn meer te weten over de werking van grondrechten en de democratie. Dat zou al veel onvrede schelen." Maar ze zegt ook: ,,Aan de kant van de overheid mogen de strategie en de communicatie beter."
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept in een videoboodschap op verdraagzaam te zijn nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Verdeeldheid helpt niet, zegt ze.
Volgens de burgemeester krijgen artsen en verpleegkundigen al te lang geen adempauze en hebben handhavers vaker te maken met agressie. ,,Dat moeten we niet willen."
Hoewel dit volgens de burgemeester niet de strengste maatregelen zijn, knaagt het dat de vrijheid uitblijft die in het vooruitzicht is gesteld.
De burgemeester vraagt haar stadgenoten aan elkaars gezondheid te denken, de maatregelen op te volgen en verdraagzaam te zijn
De oppositiepartij in Oostenrijk, het rechtse FPÖ verzet zich tegen de zogenoemde 2G-maatregelen en de lockdown die maandag ingaat voor mensen die niet ingeënt zijn. De partij kondigt voor zaterdag een demonstratie aan.
Ook dient de partij een klacht in bij het constitutionele hof van het land, omdat volgens hen de maatregelen in strijd zouden zijn met de grondwet.
Miljoenen mensen in Oostenrijk zijn nog niet ingeënt. Er is een vaccinatiegraad van 64 procent. Bedroevend laag, aldus de zittende regering. Daarom komt er een lockdown, ook gezien de oplopende positieve coronatesten in het land. Mensen in lockdown mogen alleen nog voor noodzakelijke activiteiten naar buiten, zoals boodschappen doen, werken, een wandeling of het halen van een prik. FPÖ-leider Herbert Kickl noemt dit een "corona-apartheidssysteem".
Israël overweegt een reisverbod uit te vaardigen naar lidstaten van de Europese Unie waar de meest recente coronagolf momenteel overheen spoelt. ,,We zouden een deel van die landen weer als rood kunnen inschalen. Dan mag men daar niet meer naartoe", zei Nachman Asch, directeur van het Israëlisch ministerie van Gezondheidszorg, zondag op de nieuwssite Ynet.
Momenteel geldt in Israël code oranje voor onder meer Nederland, Oostenrijk en Denemarken. Daarmee waarschuwt de overheid potentiële bezoekers voor de gevaren die ze lopen. Duitsland, tot dusver bestempeld als reisbestemming met weinig kans op besmetting, wordt waarschijnlijk vrijdag aan het lijstje toegevoegd.
Afgelopen etmaal zijn er 12.052 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer kan vertekend zijn. GGD GHOR Nederland liep zaterdag vertraging op bij het doorgeven van testuitslagen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De vertraging kwam door een storing bij een leverancier van de GGD'en. Die storing was in de loop van zaterdag verholpen, maar het effect ervan is ook in de komende dagen mogelijk zichtbaar in de dagelijkse cijfers.
Het aantal van 12.052 is iets lager dan de voorgaande dagen, maar voor een zondag is het bijzonder hoog. Sinds het begin van de epidemie is er maar één zondag geweest met nog meer positieve tests: 20 december vorig jaar. Op die dag meldde het RIVM net geen 13.000 nieuwe gevallen. Tot deze week was dat het dagrecord voor Nederland.
In Amsterdam kreeg afgelopen etmaal het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag: 500 mensen hoorden daar dat ze corona hebben opgelopen. In Utrecht ging het om 263 mensen, in Rotterdam om 245. In Den Haag testten 236 mensen positief en in Eindhoven 220. In slechts drie gemeenten werden geen nieuwe besmettingen geregistreerd: Vlieland, Rozendaal en Schiermonnikoog.
Doordat het aantal positieve tests hoger ligt dan op de vorige zondagen, blijft het gemiddelde oplopen. In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM 94.252 positieve tests, gemiddeld 13.465 per dag. Dat is een nieuw record.
Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag. De laatste keer dat het gemiddelde zo lang onafgebroken omhoog ging, was in september en oktober vorig jaar, aan het begin van de tweede golf. Toen steeg het gemiddelde 57 dagen op rij.
Het RIVM kreeg afgelopen dag zeven meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is vergelijkbaar met vorige zondagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Die sterfgevallen zijn dan terug te zien in de cijfers die het RIVM dinsdag meldt.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, gemiddeld bijna 25 per dag.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is volgens de organisatie en de gemeente rustig verlopen. Voorzitter van stichting Sinterklaas in Amsterdam Edgar Peer noemde het evenement zondag een 'doorslaand succes'.
Sinterklaas ging in Amsterdam niet op zijn paard door de stad, maar voer door de grachten. Dat is goed bevallen, aldus Peer, die ook op een boot zat. ,,Iedereen heeft dat als heel prettig ervaren. Op plekken waar het druk was konden we wat harder varen. En bovendien was het een hele Amsterdamse intocht zo. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien."
De horeca in Breda is van plan om zondag wel de deuren om 20.00 uur te sluiten. ,,We wachten het gesprek met Grapperhaus dinsdag af", zegt de woordvoerder van KHN afdeling Breda. ,,Als daar niks uit komt, dan komen er weer acties." Hoe die er dan uit gaan zien kon hij nog niet zeggen.
Dinsdag is er overleg tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN), demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat over de coronamaatregelen en over steun voor de horeca.
In Breda bleven zaterdagavond 25 horecagelegenheden na 20.00 uur open. In verband met de huidige opleving van het coronavirus, moeten restaurants en cafés sinds zaterdag om die tijd de deuren sluiten.
De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van een etmaal geleden, toen er nog 1790 mensen met corona een ziekenhuisbed bezet hielden.
Op de intensive cares liggen momenteel 377 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn per saldo 12 patiënten meer dan een dag eerder. Er werden 32 nieuwe mensen met corona opgenomen op de ic's, maar doordat er ook mensen overleden of de afdeling verlieten, nam het totaal aantal opgenomen patiënten minder hard toe.
Op de ic's liggen ook patiënten zonder corona. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die na een zware operatie nog een tijdje goed in de gaten moeten worden gehouden. Zondag liggen er 436 van zulke patiënten op de intensive cares. Dat is een afname van 42 patiënten ten opzichte van een dag eerder. Daardoor daalde de totale bezetting op de ic's naar 813 bedden.
Zorgmedewerkers op de verpleegafdelingen verzorgen nu 1486 coronapatiënten, per saldo 61 meer dan een etmaal geleden. Er werden 186 nieuwe mensen met Covid-19 in de klinieken opgenomen, maar doordat ook op de verpleegafdelingen weer bedden vrijkwamen nam het aantal mensen dat ligt opgenomen minder snel toe.
Zaterdag werden er in totaal 267 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen, het hoogste aantal sinds half mei. De laatste keer dat er meer dan 1800 patiënten met Covid-19 werden behandeld in een ziekenhuis was ook in mei.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, kan het LCPS patiënten verspreiden over het land. Zaterdag werden er vijf patiënten naar een andere regio verplaatst. Het LCPS meldde aanvankelijk dat er vrijdag geen patiënten waren verplaatst, maar zondag werd duidelijk dat het er vrijdag negen waren.
Koninklijke Horeca Nederland voert komende dinsdag overleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat schuift bij dat overleg aan, liet KHN zondag weten.
,,In dit overleg willen we kijken naar 'smart solutions', hoe maatregelen eventueel beter of slimmer kunnen worden gemaakt en toegepast én uiteraard naar de financiële compensatie", zei een woordvoerster van KHN. ,,Zo pleit KHN voor het 'inloop tot 20.00 uur-model', waarbij gasten slechts tot 20.00 uur bij een horecagelegenheid naar binnen mogen. Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd. Een slimme maatregel, waarbij het kroeghoppen wordt voorkomen en de uitstroom over de avond wordt verspreid."
Verder zouden daardoor ophopingen in de publieke ruimte rond 20.00 uur worden voorkomen en de kansen op feestjes thuis en ook op illegale feesten verkleinen, aldus KHN.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil extra maatregelen voor het nachtleven, vertelt hij aan VTM Nieuws. Hij zou discotheken alleen willen toelaten voor mensen die gevaccineerd zijn, eventueel met een test erbovenop.
,,We zullen discotheken niet kunnen openhouden als we geen extra maatregelen doorvoeren", aldus de minister. ,,Ik vind dat wie naar een discotheek wil gaan, gevaccineerd moet zijn. Als er zo veel virus rondgaat - en ook gevaccineerde mensen kunnen anderen besmetten - moet je je daarnaast afvragen of je zelfs aan gevaccineerde mensen niet zou moeten vragen om zichzelf ook te testen.”
In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken ook na 20.00 uur nog opengebleven. Dat blijkt volgens de gemeente Breda uit waarnemingen door handhavers. De Bredase horeca kreeg van burgemeester Paul Depla een uur extra, tot 21.00 uur, de ruimte voor het maken van een statement. Maar na die tijd moesten ze van de burgemeester toch echt hun deuren sluiten.
Handhavers keken tot 22.30 uur wie er nog open was, daarna niet meer. Dit omdat daarna ondersteuning moest worden geboden bij een verkeersongeval. De zaken die in overtreding waren van het coronabeleid krijgen een maatregel opgelegd. Die kan bestaan uit een waarschuwing of een boete.
,,De zaken die in overtreding zijn geweest kunnen binnen enkele dagen een brief van de gemeente verwachten waarin hen een maatregel wordt opgelegd. De zwaarte van die maatregel is afhankelijk van eventuele eerdere overtredingen, en kan zijn een waarschuwing/ last onder dwangsom of een boete", aldus een woordvoerster van de gemeente.
In Oostenrijk wordt maandag een lockdown ingevoerd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Alexander Schallenberg en leiders van deelstaten.
De Oostenrijkse autoriteiten zien zich genoodzaakt in te grijpen omdat het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Een conceptversie van het lockdownplan was al uitgelekt. Daar stond in dat mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van het virus hun woning alleen mogen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken.
Oostenrijk heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 65 procent. Schallenberg noemde dat vorige week 'beschamend laag'. Ongevaccineerde mensen krijgen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte deze maand over op een zogenoemd 2G-model. Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid-19. Invoering van die regel leidde al tot rijen bij vaccinatiecentra.
Het is onverminderd druk bij het callcenter van de GGD waar mensen naartoe kunnen bellen voor een coronatestafspraak. Van zondag 08.00 uur tot 12.00 uur zijn er 47.000 afspraken ingepland, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Dat zijn ongeveer evenveel afspraken als een week geleden op hetzelfde tijdstip, maar twee keer zoveel als twee weken geleden, aldus de organisatie.
De drukte bij de afsprakenlijn is 's ochtends het grootst, licht een woordvoerster van de organisatie toe. Eerder deze week meldde GGD GHOR dat er tussen 08.00 en 08.01 uur 's ochtends al 15.000 mensen hadden gebeld. ,,We zien in de ochtend echt een enorme piek. Mensen zijn misschien met klachten wakker geworden en bellen dan direct." De organisatie roept mensen op om het later op de dag nog eens te proberen als ze de telefoonlijn 's ochtends niet kunnen bereiken vanwege de drukte. De afsprakenlijn is tot 20.00 uur geopend.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, heeft kroegbazen opgeroepen om cafés na 20.00 uur te sluiten, zoals de coronaregels voorschrijven. In Breda bleef een deel van de cafés na die tijd gewoon geopend. Lees hier meer.
Australië begint waarschijnlijk in januari met het vaccineren van kinderen onder de twaalf jaar. De Australische minister van Volksgezondheid zegt dat het dit jaar nog niet lukt om te starten met het inenten van kinderen tussen de 5 en 12 jaar, omdat de gezondheidsautoriteiten de veiligheid nog onderzoeken. ,,Ze werken zo hard ze kunnen", aldus Greg Hunt.
De horeca in Breda hield zich zaterdagavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Cafés waren na 20.00 uur gewoon geopend. Veel zaken bleven de hele avond open. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda deed ongeveer 80 procent van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie. Lees hier hoe het centrum van Breda veranderde in een protest.
Michel van Stratum van Advocatenbureau Van Stratum uit Nootdorp doet aangifte tegen burgemeester Paul Depla van Breda. De burgemeester zei zaterdagavond begrip te hebben voor de actie van de horeca in Breda die besloot om, in weerwil van de coronaregels, na 20.00 uur open te blijven. De advocaat doet aangifte van opruiing en het negeren van de coronamaatregelen. Lees het hele verhaal hier.
Het aantal coronabesmettingen dat Duitsland heeft vastgesteld sinds het begin van de pandemie is de vijf miljoen gepasseerd. Het RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, maakte zondag melding van 33.498 nieuwe coronagevallen.
Duitsland ziet het aantal besmettingen de afgelopen weken weer snel oplopen. Daardoor neemt ook de druk op de zorg toe. Het Duitse blad Der Spiegel heeft bericht dat het Duitse leger nog eens 12.000 militairen wil inzetten voor ondersteunende taken. De troepen kunnen bijvoorbeeld assisteren bij het vaccineren en testen van mensen.
Ook buurlanden van Duitsland noteerden de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe coronabesmettingen. Nederland besloot tot lockdown-achtige maatregelen en in Oostenrijk wordt zondag topoverleg gevoerd over een mogelijke lockdown voor ongevaccineerden.
Het coronavirus kan ook gevaarlijk zijn voor dieren. In een Amerikaanse dierentuin stierven drie sneeuwpanters aan Covid-19. Sommige dierentuinen in de VS vaccineren hun dieren inmiddels met een experimenteel medicijn. In ons land bleken vooral nertsen gevoelig voor het virus.
Bonaire heeft nieuwe maatregelen aangekondigd nu het aantal coronabesmettingen groeit. Vanaf maandag mogen niet meer dan 25 personen in een ruimte bijeenkomen voor een privé-bijeenkomst, dat was tot nu toe vijftig personen.
Doel is besmettingen in binnenruimtes zoals thuis, op school of op het werk tegen te gaan. De afgelopen weken zijn veel mensen op dit soort plekken besmet geraakt, heeft gezaghebber Edison Rijna bekend gemaakt.
Voor professionele bijeenkomsten met meer dan 50 mensen moeten organisatoren een plan van aanpak indienen. Bezoekers van een zang en dansevenement moeten met een QR-code hun vaccinatiebewijs tonen of een negatief testbewijs. De overheid vraagt mensen verder zoveel mogelijk thuis te werken.
Bonaire heeft te maken met een stijging van het aantal besmette personen. Zaterdag lag het aantal op 156, tien dagen eerder was dat nog 105. Op 25 oktober ging het om 82 personen. Daarmee telt het eiland, dat ruim 20.000 inwoners heeft, relatief veel besmettingen. Op het grotere Curaçao (ruim 150.000 inwoners) gaat het om honderd geïnfecteerden, Sint Maarten (ruim 43.000 inwoners) heeft er slechts 29.
Verder kent Bonaire een hoog vaccinatiepercentage. Bijna 85 procent van de 18-plussers is minimaal één keer geprikt; bijna 75 procent is volledig gevaccineerd. Van de 12- tot 18-jarigen is ruim 58 procent minimaal één keer geprikt.
De politie heeft zaterdagavond vijftien relschoppers gearresteerd in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.
De groep, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moest verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerde bevelen van de politie om weg te gaan. Inmiddels is de rust in de Friese hoofdstad weer teruggekeerd, meldt de politie. Wel zijn er nog agenten aanwezig om toezicht te houden in de stad.
Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af.
Eerder hadden horecaondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. Horecaondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.
De politie in Leeuwarden heeft vanavond bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verwijderen die onder meer met vuurwerk gooiden. De groep mensen, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moesten verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerden bevelen van de politie om weg te gaan.
Utrechtse winkels, kroegen en restaurants hebben zich grotendeels aan de covidmaatregelen gehouden. In hartje Utrecht werden een paar waarschuwingen uitgedeeld aan niet-essentiële winkels. Enkele kroegen waar gasten later dan tot 20.00 uur bleven hangen, kregen handhavers over de vloer.
Van alle steden lijkt vooral de horeca in Breda zich weinig gelegen te laten liggen aan de nieuwe coronamaatregelen, die sinds vanavond om 20.00 uur gedurende drie weken voor de uitgaansgelegenheden van kracht zijn.
In tegenstelling tot veel andere steden was in het centrum van Breda, zoals de Havermarkt en de Haven, sprake van grote drukte en volle terrassen met de biertap wagenwijd open. Alleen op de Grote Markt was het rustiger. In het straatbeeld in de binnenstad van Breda waren nauwelijks ordehandhavers of politie te zien.
Wel kondigde burgemeester Paul Depla aan het protest van de horeca nog even door de vingers te zien, maar daarna te zullen handhaven, 'zoals we dat altijd' doen. In Maastricht bleef Café Forum open, maar toen handhaving ingreep ging de zaak om 20.30 uur alsnog dicht. De kroegbaas kreeg een waarschuwing.
In Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden en Groningen hielden de meeste horecaondernemers zich wel aan tijdelijke regels onder de milde lockdown. Hetzelfde gold voor Roermond. De binnenstad en de buitenwijken oogden zaterdagavond uitgestorven.
De cafés in Breda houden zich vanavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Veel cafés zijn om 20.00 uur nog gewoon geopend. Ze zullen ‘gewoon’ tot middernacht openblijven. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda doen ongeveer 80% van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie.
Burgemeester Paul Depla van Breda heeft een waarschuwing uitgegeven.
Honderden hossende, feestende mensen hebben zich vanavond verzameld voor het gerechtsgebouw op het Zaailand in Leeuwarden, nadat de horeca-gelegenheden om 20.00 uur dicht gingen wegens corona. De mensen zingen en steken vuurwerk af. Er zijn veel agenten aanwezig die voorzien zijn van een wapenstok.
Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te sluiten om 20.00 uur. Na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd.
De bezoekers van de uitgaansgelegenheden trokken daarop naar het Zaailand in het centrum van de stad.
De horeca aan het Stratumseind in Eindhoven heeft vanavond om 20.00 uur toch de deuren gesloten. Anders dan eerder gedacht, want de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland riep een dag eerder nog op om open te blijven. ,,We hebben besloten niet te doen wat ze in Breda doen.” (Premium)
Marokko gaat reizigers die arriveren op de vliegvelden en in de havens onderwerpen aan een extra coronasneltest. Wie het virus toch onder de leden blijkt te hebben, komt het land niet in en moet op kosten van de vervoersmaatschappij worden teruggebracht naar de plaats van herkomst. De enige uitzondering geldt voor personen die een permanente verblijfsvergunning hebben.
De regering presenteerde deze maatregel zaterdag bovenop de negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud die bezoekers al moesten overleggen. Ook zijn zij verplicht bij aankomst een vaccinatiebewijs te laten zien. In het Noord-Afrikaanse land is de coronapas vereist om toegang te krijgen tot publieke gelegenheden.
Volgens de autoriteiten zijn inmiddels 24,3 van de 36 miljoen inwoners ingeënt tegen Covid-19. Ook is al een begin gemaakt van het toedienen van een boosterprik. Marokko beëindigde afgelopen woensdag de avondklok, die in maart 2020 werd ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Door het hele land is de horecasector in verzet gekomen tegen de opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. In onder meer Den Haag, Breda en andere steden zijn veel zaken nog ‘gewoon’ geopend. Toch geven ook gemeenten gehoor aan de maatregel, zoals Leeuwarden waar alles toch op tijd dicht is gegaan, uit angst voor een dwangsom.
Volg in dit artikel de laatste stand van zaken aangaande het verzet van de horeca.
Johan de Vos, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda, zegt alle begrip te hebben voor de actie van de horeca-ondernemers, die zaterdag na 20.00 uur gewoon openblijven. ,,We worden zonder steun en zonder einddatum waarop verandering mogelijk is de bietenbrug opgestuurd. De koek is op een gegeven moment op.” (Premium)
De maat is vol voor Thomas van Kooten (28) van de Helmondse N8Club. De nieuwe regels zijn een ‘doodsteek voor de horeca, vindt hij. Vandaar die zee van bloemen en kaarsjes bij hem voor de deur (Premium).
De horeca in Leeuwarden sluit toch om 20.00 uur. Dat heeft burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden afgesproken met de horecawoordvoerder Ton Eijer, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Eerder lieten horeca-ondernemers in Leeuwarden weten niet bereid te zijn om de deuren dan te sluiten. Als horeca-ondernemingen openblijven, hangt hen een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd, aldus de woordvoerder.
,,We gingen er niet vanuit dat de gemeente zou dreigen met een boete. Die kan niemand betalen", legt Eijer uit tegenover Omrop Fryslân. Hij zegt dat er in de appgroep nog overleg is tussen de horecaondernemers. ,,Maar ik denk niet dat iemand een boete wil, daar zit niemand op te wachten. Dat is ook niet het doel van deze actie. Wat we willen bereiken is aandacht van het publiek, dat er een gesprek gaande is."
In andere steden als Den Haag, Zwolle, Utrecht en Breda gaan ook geluiden op van cafés die vanavond langer willen open blijven uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen.
Concertzalen moeten hun hele agenda omgooien na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen. Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat culturele instellingen maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, die allemaal een QR-code en een zitplaats moeten hebben.
Het neerzetten van stoeltjes in een concertzaal vermindert de capaciteit flink. Waar in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam ruim 1500 mensen kunnen staan, kunnen met stoelen slechts zo'n 600 mensen worden toegelaten. ,,Een grote teleurstelling. Alles moet omgegooid worden", laat een woordvoerder van de zaal weten. Vrijwel alle concerten in de grote zaal worden geannuleerd of verplaatst, zo ook het concert van Guus Meeuwis op 14 november. Het is simpelweg niet rendabel of artiesten zien het niet zitten om voor een zittend publiek te spelen.
Bij het Utrechtse TivoliVredenburg moet de planning eveneens flink op de schop. De Grote Zaal heeft al stoelen, maar de zaal Ronda - waar de meeste popconcerten zijn - heeft die niet. Daarom worden de concerten van onder anderen Frank Boeijen en Duncan Laurence naar die zaal - met enkel zitplaatsen - verplaatst. Toch is dat niet altijd mogelijk, laat een woordvoerster weten. Vaak is de Grote Zaal al geboekt voor andere concerten.
Voor de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag betekenen de maatregelen dat het Open Festival geen doorgang kan vinden, laat een woordvoerder weten. Het publiek loopt daarbij door het gebouw om verschillende installaties en optredens te zien. Ook is de horeca een groot onderdeel van het evenement. Die mag na 20.00 uur niet meer open zijn. De organisatie probeert het evenement te verplaatsen.
Bezoekers van concerten, een film in de bioscoop of een theatervoorstelling kunnen na 20.00 uur geen drankje meer bestellen. Daar was na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen enige onduidelijkheid over, maar volgens verschillende poppodia en bioscoopketen Pathé moet de bar na achten toch echt dicht.
Vrijdag kondigde demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen aan. Zo mogen concert-, bioscoop- en theaterzalen maximaal 1250 mensen ontvangen, moeten die allemaal een vaste zitplaats hebben en een coronatoegangsbewijs laten zien. Horecabedrijven moeten om 20.00 uur de deuren sluiten.
Vrijdagavond wisten verschillende zalen nog niet wat dat voor hun horecagelegenheden zou betekenen, maar die informatie werd zaterdag duidelijker. Poppodia zijn wel op zoek naar andere oplossingen, zoals het verkopen van 'emmertjes' ijs met blikjes of flesjes voor 20.00 uur, die mee de zaal in kunnen. Het is nog niet duidelijk of dat is toegestaan.
Een Eindhovense winkelier is vandaag overspoeld met dreigementen nadat hij had besloten alleen nog gevaccineerden in zijn winkel binnen te laten. Inmiddels heeft hij de brief op zijn voordeur, waar zijn toelatingseis opstond, verwijderd (Premium).
De afgelopen dag zijn er 267 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er acht meer dan een dag eerder. De verpleegafdelingen namen 228 coronapatiënten op en de intensive cares 39.
Vele horecazaken lijken zich niet te gaan houden aan de nieuwe sluitingstijd van 20.00 uur die vanaf zaterdag geldt. Een rondgang door het ANP in verschillende steden maakt duidelijk dat veel ondernemers niet van plan zijn de deuren eerder dicht te gooien.
In onder andere Den Haag, Leeuwarden, Zwolle, Utrecht en Breda zijn veel ondernemers niet bereid de deuren om 20.00 te sluiten. Volgens horecaondernemer Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is het beleid van het kabinet niet uit te leggen. Hij is naar eigen zeggen niet doof en blind voor de problemen in de zorg. Maar tijdens de persconferentie vrijdag werd er volgens hem bijna met geen woord gerept over de problemen daar, maar ging het vooral weer over de beperkingen voor de horeca.
De Vos wijst ook op eerdere beloftes die werden gedaan. ,,Per 1 november zouden we van de maatregelen af zijn. Als ondernemer neem je weer mensen aan, breng je je voorraad op orde en dan krijg je dit." Wat De Vos maar ook andere ondernemers steekt, is het gebrek aan duidelijkheid over steun in de sector.
Ook Dennis Kaatman, kroegbaas in Zwolle, wijst op die tekortkoming in het beleid. Volgens hem zijn ook in Zwolle veel kroegen na 20.00 nog open. ,,Hoe kun je ons dichtgooien als er nog niets bekend is over compensatie." Kaatman wijst er vooral op dat de natte sector keihard wordt gepakt. ,,We snappen dat er wat moet gebeuren om de coronacijfers omlaag te krijgen. Maar dit is niet de manier. De pot is leeg."
Maarten Hindeloopen van de Haagse KHN-afdeling denkt dat verschillende ondernemers in de stad zich niet aan de nieuwe sluitingstijd zullen houden. Volgens hem is het ergste wat er kan gebeuren, dat je een waarschuwing krijgt. Hij wijst daarbij ook op de onduidelijkheid over compensatie. ,,Wij gaan om 20.00 uur dicht als het kabinet ook met duidelijkheid komt ", zegt hij.
Ook in Utrecht piekeren diverse kroegen er niet over om al om 20.00 uur te sluiten en kondigen aan pas dicht te gaan als ze gedwongen worden.
Bij KHN is er begrip voor de ondernemers die besluiten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 13.902 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Dat is het op twee na hoogste aantal ooit. Op donderdag en op vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 93.573 bevestigde gevallen. Gemiddeld komt het neer op 13.368 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Het gemiddelde stijgt voor de 44ste achtereenvolgende dag.
Het RIVM kreeg afgelopen dag 33 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Ook vrijdag waren er meer dan dertig sterfgevallen. Eind maart kwam het aantal gemelde sterfgevallen voor het laatst twee dagen op rij boven die grens uit. Maar dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn gestorven.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 178 coronapatiënten, gemiddeld ruim 25 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 29 maart.
Overigens zorgt een telecomstoring bij GGD GHOR, die vanochtend begon en vanmiddag weer is opgelost, de komende dagen voor een vertraging in het doorgeven van de besmettingscijfers aan het RIVM en bij het bron- en contactonderzoek, aldus de koepel van de GGD's. GGD GHOR meldt dat er hard wordt gewerkt om de achterstand in te lopen.
De GGD en het RIVM konden nog niet zeggen of de storing invloed had op het aantal besmettingen dat vandaag is gemeld. Mensen die nog wachten op hun testuitslag krijgen daar door de storing mogelijk ook pas later bericht van dan gebruikelijk.
In Leeuwarden blijven de café's vanavond open. Dat zegt Ton Eijer, eigenaar van feestcafé Shooter's en voorzitter van de afdeling Leeuwarden van Koninklijke Horeca Nederland in dagblad Trouw. Eijer spreekt namens veertig horeca-ondernemers uit de Friese hoofdstad.
,,We willen met de actie laten zien dat we klaar zijn met de maatregelen. Het is mooi geweest. Telkens weer is er iets aan de hand en wordt er aan het knopje horeca gedraaid. We hebben de afgelopen anderhalf jaar altijd braaf meegewerkt: met openingstijden, QR-codes, zitplaatsen, looproutes, het beperken van mensen.’’
Het gaat volgens Eijer om een eenmalige actie. ,,We weten dat het niet mag. Wij hebben als horeca ook een opvoedende taak, naar onze klanten toe, hoe die zich 's nachts moeten gedragen. Maar de frustratie heeft nu een bepaald niveau bereikt. Soms moet je een beetje dwars zijn.”
Onder de negen Oostenrijkse deelstaten lijkt op brede schaal overeenstemming te zijn over het invoeren van vergaande beperkingen voor niet-gevaccineerden. Bondskanselier Alexander Schallenberg en minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein houden morgen een videobijeenkomst met de leiders uit de deelstaten.
Tijdens dat overleg hopen ze tot een overeenkomst te komen voor een lockdown voor inwoners die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Een verordening hiertoe moet daarna nog wel worden goedgekeurd door het parlement. Zaterdag werd in Oostenrijk een nieuw dagrecord van ruim 13.000 coronabesmettingen geregistreerd.
Bovendien heeft het land een vaccinatiegraad van 65 procent, wat veel lager is dan in de meeste West-Europese landen. Zeker twee deelstaten, Salzburg en Opper-Oostenrijk, lieten al weten na het weekend over te gaan op een lockdown voor ongevaccineerden. Een groot aantal deelstaten lijkt voorstander van een landelijke lockdown.
Ook vandaag is het weer een drukte van belang bij het landelijke afsprakennummer van de GGD, aldus koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Gisteren werden 83.817 nieuwe testafspraken gemaakt en ruim 83.000 testen afgenomen.
Tot 11.00 uur vanochtend hebben al 55.000 mensen geprobeerd te bellen met het landelijk telefoonnummer 0800-1202. Wie geen gehoor krijgt, wordt gevraagd het later nog eens te proberen. De lijn is elke dag te bellen van 08.00 tot 20.00 uur.De afgelopen dagen stonden de telefoons in het callcenter ook al roodgloeiend. Zo werden er maandag ruim 100.000 testafspraken gemaakt en meer dan 77.000 tests afgenomen. Testen voor toegang kan niet via de GGD.
De Russische gezondheidsdienst meldt het afgelopen etmaal 39.256 positie coronatests te hebben afgenomen. Daarnaast werden 1241 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Rusland sloot vorige week vrijwel alle werkplekken in een poging de besmettingscijfers omlaag te brengen.
De Duitse bondskanselier Merkel dringt er in een videobericht bij ongevaccineerde landgenoten op aan om hun besluit tot het niet halen van een coronaprik te heroverwegen. ,,Er liggen ons moeilijke weken in het verschiet'', zegt Merkel. ,,Jullie kunnen zien dat ik me ernstig zorgen maak.''
Duitsland noteert vandaag de hoogste besmettingscijfers sinds het uitbreken van de pandemie. ,,Ik vraag iedereen die nog niet is ingeënt met nadruk dit alsnog in overweging te nemen.'' De besmettingsgraad is de afgelopen zeven dagen gestegen naar 277,4 per 100.000. Het record in december vorig jaar lag op 197,6.Het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van ons Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, meldt vandaag 45.081 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur. Daarnaast werden 228 overlijdens ten gevolge van het virus geregistreerd. In totaal raakten 4.987.971 Duitsers besmet en overleden er 97.617.
De landelijke overheid en de leiders van de zestien Duitse deelstaten overleggen komende week over strengere maatregelen. ,,Het is belangrijk dat de deelstaten en de federale overheid samenwerken en zich gezamenlijk achter uniforme maatregelen stellen'', aldus Merkel. Die samenwerking bleek in eerdere gevallen minder goed.
Duitsland wil voor de kerst zo'n 12.000 militairen klaarstomen om bij te springen in de gezondheidszorg, die als gevolg van de coronacrisis overbelast dreigt te raken, meldt Der Spiegel zaterdag.
Tot nu toe zouden al zo'n 630 soldaten zijn uitgezonden. De militairen zullen ook assisteren bij de boosterprikken en coronatests in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Tijdens eerdere kritieke momenten van de coronapandemie werden in Duitsland al eens zo'n 10.000 soldaten ingezet.
De Efteling verplicht gasten vanaf zondag 14 november om een coronatoegangsbewijs te laten zien bij de deur. Volgens het attractiepark is het niet meer mogelijk om de Efteling te bezoeken zonder geldig coronatoegangsbewijs.
Het kabinet trekt de teugels weer strakker aan vanwege de snel oplopende besmettingscijfers en de hoge instroom van coronapatiënten in het ziekenhuis. Het kabinet wil het virus een ‘korte klap’ geven met hele brede maatregelen. De strengere regels gaan vanavond in en gelden tot zaterdag 4 december. De sinterklaasintochten kunnen dus doorgaan. Dit zijn alle maatregelen op een rij.
In de Australische stad Melbourne zijn vandaag duizenden mensen op de been gekomen om te protesteren tegen nieuwe vaccinatie-eisen van de staat. De lokale overheid werd door sommigen vergeleken met het naziregime en ook klonk hier en daar de oproep tot geweld tegen politici.
83 procent van de Australiërs boven de 16 jaar is volledig ingeënt. Het halen van een coronaprik gebeurt in het gehele land op vrijwillige basis, maar diverse deelstaten en regio's stellen een vaccinatieplicht in voor een groeiend aantal beroepen. Ook krijgen ongevaccineerden geen toegang tot bijvoorbeeld restaurants en concerten.In de staat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, geldt volledige vaccinatie vanaf vandaag als vereiste voor bouwvakkers. De demonstratie verliep rustig, maar lokale media toonden video's waarop betogers nepgalgen meedroegen met daaraan drie stroppen. Ook werd premier Andrews afgebeeld met een hitlersnor.
,,We worden geregeerd door waanzinnige medische bureaucraten'', sprak politicus Craig Kelly van de Verenigd Australië-partij tegen de betogers. In reactie riepen sommige demonstranten op tot geweld tegen politici. Daarbij werden geen namen genoemd. Over het algemeen scharen Australiërs zich achter de vaccinaties.
In Victoria, met een kwart van de 25 miljoen mensen tellende Australische bevolking de op een na dichtstbevolkte staat, ligt de vaccinatiegraad op 87 procent. De staat heeft inmiddels zes lockdowns achter de kiezen, en zat in totaal bijna negen maanden op slot. Er werden vandaag 1221 nieuwe besmettingen gemeld en vier sterfgevallen.
Er keken gisteren ruim 5,4 miljoen mensen naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen, meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd live uitgezonden op NPO1, RTL4 en SBS6. Veruit de meeste kijkers - 3.586.000 - schakelden naar NPO1. 1.469.000 mensen keken naar RTL4 en 361.000 volgden de uitzending bij SBS6. De vorige persconferentie op 2 november trok ongeveer 5 miljoen kijkers.
Een op de drie Amerikanen ouder dan 65 heeft inmiddels een aanvullende coronaprik gehad, meldt het Centrum voor Ziektecontrole en -Preventie. In totaal zijn in de VS nu 437.352.000 doses vaccin toegediend. Er werden in totaal 551 miljoen doses aan de afzonderlijke staten geleverd.
Op steeds meer plaatsen is het tonen van een vaccinatiebewijs noodzakelijk, wat veel Amerikanen aanzet tot vaccineren. ,,Deze week haalden we gemiddeld 300.000 eerste prikken per dag bij mensen boven de 12 jaar'', zegt de perschef van het Witte Huis, Jen Psaki. Voor de maatregelen lag dat aantal op minder dan 250.000 per dag.
Een federale rechtbank heeft opnieuw een forse streep door Bidens vaccinatieplicht voor bedrijven met meer dan 100 werknemers gehaald. Een lagere rechter oordeelde, na een klacht van een groep bedrijven, dat de prikplicht 'ernstige grondwettelijke problemen' met zich meebracht en schorste de maatregel. Die schorsing blijft overeind.
Verschillende mensen die voor de overheid hebben meegewerkt aan een reclamecampagne over vaccineren gaan gebukt onder 'socialemediaterreur'. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Daardoor zou het lastig zijn om deelnemers te vinden voor de reclamespotjes.
SP'er Maarten Hijink vroeg zich af of ongevaccineerden die na een ic-opname van corona zijn hersteld hun verhaal kunnen vertellen in de communicatiecampagne. Maar volgens De Jonge is het door de haat op sociale media ,,heel lastig om mensen te vinden die zich willen uitspreken over vaccineren in de communicatiecampagne". Daarom worden nu ook indirect betrokkenen zoals zorgmedewerkers en familieleden van patiënten ingeschakeld om een rol in de campagne te spelen.
Bezoekers van de Efteling komen vanaf zondag niet meer binnen zonder een coronatoegangsbewijs (CTB). Het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel heeft daartoe besloten op dwingend advies van de gemeente, meldt het op zijn website. Reden is het kabinetsbesluit om mensen weer verplicht 1,5 meter afstand te laten houden op plekken waar geen CTB verplicht is.
Het kabinet kondigde eerder aan een CTB verplicht te gaan stellen voor pretparken en dierentuinen. Onduidelijk is nog wanneer deze maatregel wordt doorgevoerd. Vooruitlopend hierop scant de Efteling vanaf zondag al de QR-codes van bezoekers aan de poort. ,,Het is voor ons gewoonweg niet mogelijk om in dit korte tijdsbestek alle bewegwijzering en belijning opnieuw aan te brengen en zo de 1,5 meter afstand te garanderen. Ons park is 65 hectare groot en we hebben tweehonderd locaties. We kunnen dus niet anders dan nu al een CTB vragen bij de entree, als we ons aan de maatregelen willen houden", aldus het pretpark.
De Efteling zegt niet blij te zijn deze stap te moeten zetten. ,,We voelen ons gedwongen om nu deze keuze te maken en het doet pijn dat we niet de toegankelijkheid kunnen bieden die we al bijna 70 jaar nastreven, vanuit de gedachte dat iedereen in de Efteling welkom is."
Op initiatief van de gemeente komt vanaf zondag op het Efteling-parkeerterrein ook een testlocatie van Testen voor Toegang, voor zowel inwoners van de gemeente Loon op Zand, als gasten van de Efteling.
Mocht het advies om maximaal vier bezoekers thuis uit te nodigen ook tijdens de feestdagen nog gelden, dan wordt er een uitzondering gemaakt voor Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag, en de Joodse feestdag Chanoeka. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Vooralsnog geldt het advies voor de komende drie weken en vervalt het per 4 december. Vanaf dan gaan er waarschijnlijk andere coronaregels gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen in meer sectoren en de 2G-maatregel. Die houdt in dat alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad nog een toegangsbewijs krijgen. Totdat dit wettelijk kan, geldt onder meer het advies voor een limiet aan thuisbezoek.
Onder het advies vallen geen kinderen tot en met 12 jaar. Vorig jaar gold tijdens kerst het dringende advies om niet meer dan drie gasten uit te nodigen.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet aangeraden geen nieuwe maatregelen in te voeren voor contactberoepen, essentiële winkels als supermarkten en het hoger onderwijs. Voor alle drie die sectoren kondigden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge toch maatregelen aan op de coronapersconferentie vrijdagavond.
Op mbo's en in het hoger onderwijs wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar 75 mensen. Het OMT ontraadde "in het belang van de ontwikkeling van kinderen en jongeren nu aanvullende maatregelen te treffen in het onderwijs".
Essentiële winkels zoals de supermarkt moeten vanaf zaterdag om 20.00 uur de deuren sluiten. Contactberoepen zoals kappers dienen om 18.00 uur te stoppen met hun werk. Maatregelen daar vindt het OMT ,,(nog) niet nodig".
Wel had het OMT graag gezien dat alle evenementen, behalve kinderfeesten zoals Sinterklaasintochten, verboden zouden worden. In plaats daarvan kwam het kabinet met een dagelijks verbod op evenementen na 18.00 uur.
Ook wilde het team van adviseurs een al dan niet gedeeltelijke sluiting van de sport- en cultuursector, maar dat bleef grotendeels uit. Publiek bij sportwedstrijden is vanaf zaterdag voor in ieder geval drie weken niet meer toegestaan. Bioscopen, theaters en musea krijgen te maken met een maximale groepsgrootte van 1250 personen per ruimte, voor wie een zitplaats verplicht is.
Over de politiek gevoelige 2G-maatregel, waardoor alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen, zei het OMT dat die ,,overwogen kan worden". Het is nog de vraag of de Tweede Kamer instemt met de invoering van deze maatregel. Eerder was onder meer de ChristenUnie kritisch en ook andere partijen vrezen een verdere tweedeling in de samenleving als de regel wordt ingevoerd. Er wordt nog gewerkt aan de benodigde wetgeving.
De Jonge zei over deze mogelijke nieuwe regel dat hij ondernemers wil laten kiezen of ze deze willen gebruiken. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca. Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, zouden verder geen beperkingen gelden. Als ook ongevaccineerden met een negatieve test welkom zijn, moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Het kabinet wil 2G verplichten voor evenementen.
Het Outbreak Management Team (OMT) wil eerst meer onderzoek doen voordat het met een advies komt over een vuurwerkverbod aankomende jaarwisseling. Het idee is dat zo'n verbod ziekenhuizen ontlast omdat er minder vuurwerkslachtoffers zorg nodig hebben.
Maar de experts schrijven in het advies aan het kabinet nu niet te beschikken over de ,,relevante gegevens" om hier een uitspraak over te doen. Het kabinet had het OMT gevraagd te kijken naar een mogelijk vuurwerkverbod. Het OMT schrijft niet wanneer het denkt wel voldoende informatie te hebben.
Op de coronapersconferentie van vrijdagavond zei demissionair premier Mark Rutte al dat het kabinet nog ,,heel even de tijd neemt" om tot een besluit te komen. Wanneer de beslissing valt, is nog niet bekend.
De afgelopen jaarwisseling gold er ook een vuurwerkverbod zodat er minder vuurwerkslachtoffers in de al overbelaste ziekenhuizen terecht zouden komen. Het aantal slachtoffers nam toen flink af.
De Sinterklaascomités in Edam en Volendam hebben besloten de Sintintocht op zondag in beide plaatsen af te blazen. De vrijdag door het kabinet aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen maken doorgang van de intochten onmogelijk, aldus de organisaties.
,,De vrijdag afgekondigde maatregelen zijn bijna even streng als die van verleden jaar en stellen de Sinterklaascomités in Edam en in Volendam voor bijna exact dezelfde problemen die in 2020 onoplosbaar waren. Dat evenementen maar tot 18.00 uur mogen duren, en vooral de verplichte onderlinge afstand van 1,5 meter zorgt voor problemen", melden de comités. Komende week voeren ze overleg over hoe er een alternatief kan worden gevonden voor de geschrapte intochten.
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had eerder aangekondigd te demonstreren bij de Sinterklaasintocht in Volendam. Bij de gemeente Edam-Volendam zijn honderd actievoerders aangemeld, die het niet eens zijn met de zwarte kleur van de pieten in het vissersdorp. Of de demonstratie ook wordt afgelast, is nog onduidelijk.
De actiegroep demonstreerde al eerder in verschillende steden tegen de in zijn ogen racistische hulpjes van de Sint. In onder meer Eindhoven en Maastricht kwam het daarbij de afgelopen jaren tot rellen, toen tegenstanders in aanraking kwamen met de KOZP'ers.
De KNVB broedt momenteel op uitstel van een aantal speelrondes in de betaald voetbalcompetities na de ‘harde klap’ van het kabinet, die vanavond bekend is geworden. Bij sportwedstrijden mogen vanaf morgen drie weken lang geen toeschouwers komen. Door die maatregel kunnen fans hun favoriete ploeg voorlopig niet bezoeken en lopen de clubs met elkaar miljoenen mis.
Vandaag is bij de KNVB gesproken over een alternatief scenario, waarbij de betrokken speelrondes in de competitie worden uitgesteld. Voor koploper Ajax zou de huidige maatregel in de eredivisie betekenen dat RKC-Ajax (21 november), Sparta-Ajax (28 november) en Ajax-Willem II (2 december) zonder publiek worden gespeeld.
Het coronavirus heeft genadeloos om zich heen geslagen bij Zorgcentrum Anker in Kesteren. De afgelopen twee weken zijn elf bewoners aan het virus overleden. Het is de vierde uitbraak in de afgelopen anderhalf jaar dat het zorgcentrum het virus over zich heen krijgt. ,,Maar het is nog nooit zo heftig geweest'', zegt directeur Dick van Bodegraven. ,,Het ging allemaal zo snel, dat hebben we de andere drie keer niet meegemaakt.”
Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam is afgeblazen vanwege de oplopende coronacijfers. Ook de vuurwerkshows in Hoek van Holland en Rotterdam-Nesselande gaan niet door. Dit maakte burgemeester Aboutaleb bekend in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.
De meeste Nederlanders steunen de invoering van nog strengere coronamaatregelen, waaronder het eerder sluiten van de horeca. Maar bijna niemand gelooft dat de nieuwe lockdown maar drie weken duurt, nu de besmettingen een hoogtepunt bereiken.
Dat blijkt uit onderzoek onder zevenduizend leden van het EenVandaag Opiniepanel dat vrijdag is gehouden. Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet eerder deze week strengere coronamaatregelen in te voeren. Horeca en niet-essentiële winkels moeten waarschijnlijk vanaf morgen de komende drie weken eerder de deuren sluiten. Ook roept het kabinet op tot meer thuiswerken en is het advies om maximaal vier gasten te ontvangen. Theaters en bioscopen blijven waarschijnlijk wel open.
Het kabinet beslist pas volgende week of het bij de komende jaarwisseling vuurwerk wederom in de ban doet. De zorg zou eventuele vuurwerkslachtoffers vanwege het hoge aantal coronabesmettingen mogelijk niet aankunnen, vreest het kabinet, dat het OMT om advies vroeg.
Maar volgens ingewijden bracht het OMT geen advies uit over vuurwerk. Daarom heeft het kabinet de beslissing een week uitgesteld. Eerder deze week stelden bronnen dat haast geboden was, omdat voor een verbod op de verkoop ook een compensatieregeling voor ondernemers moet worden opgetuigd. Vorig jaar trok het kabinet daar 40 miljoen euro voor uit.
Het heeft er alle schijn van dat het kabinet vanavond aankondigt dat de horeca vanaf morgen de deuren om 19.00 uur moet sluiten. Maar wacht eens, dacht Daniel Luiten; er staat nog 350 liter bier in de voorraad van zijn kroeg in Barneveld en dat moet tóch op. ,,En dus gaan we een ludieke actie houden; bier voor één euro. Net zo lang tot dat de tank leeg is.” Lees het hele verhaal hier.
De Burgemeester van het Brabantse Oss besloot zelf eens te gaan controleren bij voetbalclub sv TOP of de coronaregels worden gehandhaaft. Ze liep de voetbalkantine in, werd niet herkend, en hoefde haar coronapas niet te laten zien. Lees het hele verhaal hier.
Het coronavirus blijft zich in hetzelfde tempo verspreiden, en daardoor loopt het aantal positieve tests in hetzelfde tempo op. Daardoor blijft het zogeheten reproductiegetal ook deze week schommelen rond 1,2.
Het getal is vrijdag opnieuw vastgesteld en staat nu op 1,21. Afgelopen dinsdag stond het op 1,19 en vorige week vrijdag op 1,18. Rond dat niveau schommelt het cijfer nu al een maand. Soms zit het iets boven de 1,2 en soms zit het er iets onder.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,21 van vrijdag beschrijft de situatie op 28 oktober.
Ouderen, inwoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf volgende week vrijdag een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt. Eerder mikte het kabinet op begin december om te beginnen met de boosterprikken.
De GGD'en worden verantwoordelijk voor het prikken van ouderen, waarbij de oudsten eerst aan de beurt zijn. ,,De zorg prikt de zorg", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Ziekenhuizen enten hun eigen mensen in en nemen ook huisartsen en ambulancepersoneel mee. Andere zorgmedewerkers worden ook door zorgpersoneel geprikt, maar dan wel op GGD-locaties.
Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de 18e op de mat vallen bij 80-plussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal 60 jaar is.
Vanaf 23 november wordt begonnen met het prikken van volwassenen in zorginstellingen. Eind december worden de grofweg 4 miljoen 60-plussers uitgenodigd voor een prik.
Dat het kabinet begin december wilde beginnen met boosters leidde tot gefronste wenkbrauwen in zowel de Tweede Kamer als in de zorg. De GGD'en gaven eerder deze week aan klaar voor de start te zijn. ,,We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", gaf de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland woensdag aan.
De Jaarbeurs in Utrecht wacht de persconferentie van vanavond niet af en schrapt de beurzen die dit weekend gepland staan. Dat betekent dat de Verzameljaarbeurs en de Mega Platen en CD beurs niet doorgaan.
Door grootschalige fraude bij de GGD-locatie van Schiphol zijn er tienduizenden valse QR-codes in omloop. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving van RTL Nieuws hierover. Twee vrouwen en een man zijn opgepakt op verdenking van het aanmaken van valse QR-codes, die vervolgens werden verhandeld.
De drie medewerkers, die via een uitzendbureau door de GGD zijn ingehuurd, hadden toegang tot het systeem om Europese QR-codes aan te maken, die ook in Nederland geldig zijn. Eén van de verdachten wordt ervan verdacht haar wachtwoord te hebben afgegeven waarmee kon worden ingelogd op het systeem waarmee zij werkte, waarmee anderen QR-codes konden aanmaken. De drie verdachten zitten momenteel vast.
Het parlement van Letland heeft de regels aangescherpt voor parlementariërs die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze mogen voorlopig niet meer stemmen en zijn uitgesloten van deelname aan debatten. Ook krijgen de politici geen salaris meer.
Het voorstel kreeg de steun van 62 van de 100 parlementsleden. Een van de indieners zei dat de vaccinatieplicht voor parlementariërs moet zorgen dat de bevolking meer vertrouwen krijgt in het coronabeleid van de overheid. Het 1,9 miljoen inwoners tellende Letland behoort tot de Europese landen met de laagste vaccinatiegraad.
De Oost-Europese lidstaat van de EU telt volgens staatsmedia negen parlementsleden die het vaccin hebben geweigerd. Zij krijgen mogelijk nog maanden te maken met de aangescherpte regels. Die blijven volgens het voorstel van kracht tot medio 2022.
In de eerste twaalf dagen van november heeft het RIVM 137.345 positieve coronatests gemeld. Dat is meer dan in heel oktober. Toen testten in 31 dagen tijd ruim 129.000 mensen positief.
November heeft nu vrijwel evenveel gevallen als de maanden augustus en september bij elkaar. Toen waren er in 61 dagen tijd 137.832 positieve tests.
Gemiddeld waren er deze maand zo'n 11.445 positieve tests per dag. Daarmee ligt november op recordkoers. Dat record werd in december vorig jaar gevestigd. Toen waren er 273.443 positieve tests, gemiddeld 8820 per dag. In april dit jaar meldde het RIVM 223.732 nieuwe gevallen, gemiddeld 7457 per dag.
Het RIVM heeft afgelopen etmaal 16.287 nieuwe meldingen ontvangen van positieve coronatests. Dit is vrijwel gelijk aan het record van gisteren. Toen waren er (na correctie) 16.331 positieve tests.
Het gemiddelde bereikte wel een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen zijn 91.697 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 13.100 per dag. Het is voor het eerst dat het weektotaal boven de 90.000 gevallen uitkomt.
Ook regio's kunnen records noteren. Zo zijn er nog nooit zo veel besmettingen gemeld in Brabant als afgelopen etmaal.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 32 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting waren overleden.
De intocht van Sinterklaas in Amsterdam, dit jaar voor het eerst via de grachten, kan zondag in aangepaste vorm doorgaan. Dat laat de Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA) weten na overleg met burgemeester Femke Halsema.
Veel Nederlanders zoeken in de aanloop naar de verwachte lockdown nog naar een restaurant voor vrijdagavond, vertellen reserveringsplatformen en aanbieders van onlinereserveringssystemen. Het platform Eet.nu, met 20.000 restaurants, merkt dat mensen net zoals bij de vorige lockdowns nog op het laatste moment zoeken naar een restaurant.
In de ziekenhuizen zijn volgende week al de eerste boosterprikken tegen corona beschikbaar voor zorgpersoneel. Dat zegt een bron uit de ziekenhuiswereld in reactie op een bericht van de NOS.
,,Er is intensief contact over geweest en we zijn erg blij dat het volgende week gaat gebeuren", aldus de ziekenhuisbron. Nadere details kon hij nog niet geven, die volgen later van het ministerie van Volksgezondheid.
Zeker twee deelstaten van Oostenrijk gaan vanaf maandag over op een lockdown voor ongevaccineerden. Het gaat om Salzburg en Opper-Oostenrijk, waar in totaal circa 2 miljoen mensen wonen.
De regering in Wenen wil dat de lockdown snel in heel het land wordt ingevoerd voor mensen die niet zijn ingeënt tegen Covid-19 en de ziekte niet hebben doorgemaakt. Zij mogen tijdens de lockdown alleen nog naar buiten voor werk, de aanschaf van essentiële goederen als boodschappen en voor een korte wandeling.
,,Het doel is duidelijk: we willen zondag groen licht geven voor een lockdown voor ongevaccineerden", aldus bondskanselier Alexander Schallenberg. Het is volgens hem niet verstandig om te wachten. Hij maakte geen datum bekend voor de invoering van de lockdown.
Op het Bossche carnavalsfeest gisteren heeft de politie besloten het polsbandje die laat zien dat je een geldige QR-code hebt in te nemen bij een groep vechtersbazen. De mannen sloegen een vrouw op het festijn, en dat werd gefilmd en gedeeld op het internet.
Zorgpersoneel in de ziekenhuizen krijgen mogelijk volgende week al een boosterprik, melden bronnen binnen de zorg aan de NOS. Volgende week zouden de ziekenhuizen de vaccins al geleverd krijgen.
Ook instellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst komen eerder aan de beurt. Zij kunnen de vaccinaties begin volgende week voor hun bewoners gaan bestellen. De doses vaccins worden in de week van 22 november geleverd.
Minister De Jonge zal mogelijk nog voor de coronapersconferentie vanavond meer bekend gaan maken over de versnelling van de boostercampagne. De druk om de prikken eerder te zetten is groot door de oplopende besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg.
Er zijn afgelopen dag 259 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19. Dit is het hoogste aantal nieuwe opnames sinds 15 mei.
De verpleegafdelingen namen 225 coronapatiënten op en de intensive cares 34. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld 218 nieuwe opnames per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 16 mei. Het gemiddelde stijgt nu voor de 31e dag op rij.
In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1755 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 21 mei. Voor het eerst in maanden liggen er meer dan 1400 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en meer dan 350 op de intensive care.
Noorwegen gaat iedereen boven de 18 jaar een aanvullende coronaprik geven, meldt premier Jonas Gahr Støre vandaag. ,,Vaccinatie is de voornaamste bescherming tegen het coronavirus'', onderbouwt Støre de boosterprik. ,,We zullen nog jaren met de infecties moeten leven en er is veel dat we kunnen doen om de verspreiding van het virus te voorkomen.''
De premier voegt toe dat ongevaccineerd zorgpersoneel zich twee keer per week moet laten testen en mondkapjes moet dragen. Gezondheidsminister Ingvild Kjerkol zegt dat boostershots bij kunnen dragen aan 'een betere bescherming' tegen het virus en tot minder overdracht.
,,Ongevaccineerden die samenwonen met iemand die positief test op Covid-19 moet zeven dagen lang elke dag een zelftest doen, aldus Kjerkol. Of om de dag een PCR-test ondergaan. ,,Dit is geen aanbeveling, maar een plicht.''
De Noorse overheid maakt het voor lokale overheden ook mogelijk om controle van de QR-code in te voeren. Dit om lockdowns te voorkomen. Volgens officiële cijfers heeft 91,5 procent van de Noorse bevolking boven de 18 minstens één coronaprik gehad. 87,2 procent is volledig ingeënt.Duitsland merkt Oostenrijk vanaf zondag aan als 'hoogrisicogebied', aldus de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Die classificatie behelst dat mensen die uit Oostenrijk terugkeren in Duitsland in quarantaine moeten, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld van Covid-19.
'We vragen mensen het later op de dag nogmaals te proberen', zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland over de drukte op het landelijke afsprakennummer voor een coronatest. Ook vandaag liep het weer storm bij de dienst. Rond acht uur hingen er zo'n 15.000 mensen aan de lijn voor een testafspraak.
Tussen die tijd en 11.00 uur werden ruim 19.000 afspraken gemaakt. Het is de hele week al druk en het kan zijn dat mensen daardoor wat verder moeten reizen of langer op de uitslag moeten wachten. ,,We kunnen de testvraag nog steeds aan", aldus de woordvoerder die belooft dat iedereen binnen 48 een uitslag krijgt.
Gisteren werden er 91.678 nieuwe testafspraken gemaakt en ruim 83.000 testen afgenomen. De telefoonlijn is elke dag tot 20.00 uur open. Bij de GGD testlocaties kunnen mensen niet terecht voor een coronatest voor toegang tot bijvoorbeeld een sportwedstrijd of cultureel evenement.
De Duitse coronacijfers zitten nog steeds in de lift en burgers hoeven daarom vanaf morgen niet langer te betalen voor een coronatest. De overheid maakt die weer gratis. Ook zullen artsen hogere vergoedingen krijgen voor het zetten van coronavaccinaties, meldt gezondheidsminister Jens Spahn.
De roep om strengere maatregelen wordt bij onze oosterburen steeds groter. Gisteren werden voor het eerst sinds het begin van de pandemie 50.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vandaag waren het er, met 48.640, iets minder. Ook het Robert Koch-instituut voor ziektebestrijding pleit voor meer beperkingen.
Spahn wil dat 'alles wordt gedaan om de huidige dynamiek te doorbreken'. Hij waarschuwde dat december anders voor heel Duitsland een 'bittere' maand wordt. Een nieuwe lockdown adviseert hij nog niet, maar hij roept wel op tot de invoering van de zogenoemde 2G-maatregel.
Alleen mensen die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd of ervan zijn hersteld kunnen dan bepaalde locaties bezoeken. Dat houdt in dat ongevaccineerden op die plaatsen worden geweerd. Dat plan wordt gesteund door de drie partijen die nu onderhandelen over een nieuwe regeringscoalitie.
Heerenveen en Akkrum schrappen de intocht van Sinterklaas, die in beide Friese plaatsen voor morgen gepland stond. De organisatoren en de gemeente Heerenveen hebben dat besloten in verband met het stijgende aantal coronabesmettingen. Ze zeggen dat ze het gezien de coronamaatregelen sowieso al lastig was om een intocht te organiseren die zowel feestelijk als veilig zou zijn.
De Europese gezondheidsdienst ECDC verwacht dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland nog wel even blijft stijgen. Volgens berekeningen zullen volgende week waarschijnlijk 616 op de 100.000 landgenoten positief testen op het virus. Dat zou neerkomen op ongeveer 108.000 nieuwe gevallen.
In het slechtste geval zouden er volgende week zelfs bijna 125.000 besmettingen aan het licht kunnen komen. Dat zijn gemiddeld bijna 18.000 gevallen per dag. De afgelopen zeven dagen staat de teller op 86.000 nieuwe gevallen. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen zal naar verwachting omhoog gaan.Met 616 positieve tests op elke 100.000 inwoners zou Nederland een subtopper in Europa zijn. Landen als Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Estland, Slowakije en Slovenië komen waarschijnlijk boven de 1000 gevallen per 100.000 uit. Het aantal besmettingen is het laagst in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Malta, Zweden en Finland.
Farmaceut AstraZeneca wil geleidelijk aan winst gaan maken op het coronavaccin dat het bedrijf in samenwerking met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld. De Brits-Zweedse onderneming leverde de vaccins tot nu toe tegen de kostprijs, maar dat gaat veranderen nu er nog altijd extra bestellingen binnenkomen.
Met de winsten wil het bedrijf de kosten van het vaccin compenseren. AstraZeneca beloofde eerder tijdens de pandemie geen winst te maken met zijn vaccin, maar gooit nu toch de prijzen omhoog. Het bedrijf zegt alleen winst te willen maken in rijkere landen. In armere landen wordt het vaccin tegen kostprijs geleverd.Huisartsen en GGD's worden overspoeld met telefoontjes van patiënten, met de vraag wanneer ze hun boosterprik krijgen. Met name de toch al overbelaste huisartsen, die met de boosterprik niets te maken hebben, hopen dat er vanavond een concrete datum wordt genoemd tijdens de persconferentie.
Koninklijke Horeca Nederland staat volledig achter ondernemers die zich niets aantrekken van de ‘avondklok’ voor de horeca. Volgens de ondernemers is het nu een kwestie van overleven.
,,We horen van onze achterban dat ze hier de streep trekken en dat snappen wij heel goed. De financiële rek is eruit”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Het is totaal ridicuul dat onze sector moet opdraaien voor dit falende overheidsbeleid.”Om het financiële lockdownleed te verzachten, werkt het kabinet aan nieuwe steunpakketten voor gedupeerde ondernemers, melden bronnen. Na de versoepelingen van eind september eindigden veel compensatieregelingen, alleen die voor gesloten nachthoreca bleef overeind.
Maar met de nieuwe opleving van het coronavirus zijn andere sluitingen nodig en gaat het kabinet dus weer compenseren. ,,We doen wat nodig is, dat is ook logisch.'' Sinds de uitbraak van het virus trok de regering al ruim 80 miljard euro hiervoor uit.
‘Talkshowarts’ Matthijs van der Poel (40) heeft corona. De prikgrage medicus zit met zijn hele gezin in quarantaine, nadat hij woensdagochtend positief testte. Hoe het venijnige virus hem tóch te pakken heeft gekregen is vooralsnog een raadsel. ,,Het kan van een patiënt zijn, of ik heb het privé opgelopen.’’
Het Nederlands elftal speelt het laatste duel in van de WK-kwalificatie waarschijnlijk zonder fans. De wedstrijd tegen Noorwegen, dinsdagavond in de Kuip, wordt in een leeg stadion gespeeld vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet hakt daarover vandaag definitief de knoop door.
Eigenlijk wil ze helemaal niet weten of een coronapatiënt op de ic gevaccineerd is. Maar verpleegkundige Linda de Roos weet het wél. Hoe ga je daar mee om? En wat doe je als mensen wantrouwend de ic bellen met de vraag of er écht wel zoveel coronapatiënten liggen? De Roos merkt het elke dag: zij en haar collega’s werken nog even hard als tijdens eerdere besmettingsgolven, en toch is het anders. „Ik vind het absurd dat er zoveel achterdocht is.”
Er werd op maandag, dinsdag en woensdag minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer dan tijdens de eerste drie werkdagen van vorige week, blijkt uit cijfers van het ov-chipkaartbedrijf Translink. Het gaat om een daling van vier procent.
Vorige week dinsdag scherpte het kabinet het advies aan om thuis te werken. In de dagen daarna was het niet meteen rustiger in de treinen, bussen, metro's en trams, maar begin deze week dus wel.Op maandag, dinsdag en woensdag checkten alle reizigers samen gemiddeld 3,15 miljoen keer per dag in met hun ov-chipkaart, tegen 3,28 miljoen een week eerder. Vakanties niet inbegrepen was het half september voor het laatst zo rustig.
'Symboolpolitiek'. Zo bestempelt INretail, de brancheorganisatie van non-food winkels, de strengere coronamaatregelen die mogelijk voorschrijven dat winkels eerder dicht moeten. Een van de maatregelen die rondzingt, is het sluiten van winkels en horeca om 19.00 uur. Dat is volgens volgens de winkelbedrijven niet de oplossing
INretail benadrukt dat de winkelbranche voorstellen heeft ingediend bij het OMT en het kabinet, waarin het gaat het om afstand houden, mondkapjesplicht, spatschermen, een maximaal aantal bezoekers per winkel en looproutes. Die maatregelen zouden infecties het beste voorkomen en hebben het meeste draagvlak.,
Winkels als doorstroomlocatie hebben, volgens INretail, 'nooit op het lijstje' gestaan van besmettingshaarden. Winkels zijn goed voor 0,7 procent van de besmettingen, klinkt het. 'Het is nog afwachten wat er letterlijk wordt uitgesproken vanavond', maar de de organisatie hoopt snel op duidelijkheid voor de leden.
Oekraïne breidt de lijst met beroepen waarvoor vaccinatie verplicht is uit, meldt het gezondheidsministerie van het land. Op dit moment geldt de prikplicht al voor onderwijzers, medewerkers van overheidsinstituten en ambtelijke instanties, maar de regel gaat nu op voor medisch personeel en gemeentepersoneel.
Persbureau Reuters heeft becijferd dat er wereldwijd sinds het uitbreken van de coronapandemie - in december 2019 - 251,9 miljoen mensen besmet zijn geraakt. Het totale sterftecijfer zou momenteel op 5.331.860 staan. Het virus gaat rond in ruim 210 landen.
Japan houdt gedurende de winter rekening met een opleving van het coronavirus en neemt stappen om het aantal ziekenhuisbedden en medische voorraden uit te breiden. Premier Kishida maakte vandaag de plannen bekend om de capaciteit van de ziekenhuizen met zo'n 30 procent te vergroten. Een datasysteem, dat de bezetting in de ziekenhuizen bijhoudt, moet voorkomen dat de zorg onder druk komt te staan.
Kishida liet eerder deze week weten hoog in te zetten op het slikken van middelen die ziekenhuisopname kunnen voorkomen, zoals de antivirale pil van Merck die bij mensen met een verhoogd risico effectief is tegen ernstige klachten of overlijden. Japan heeft voor een bedrag van 1,2 miljard dollar bij Merck 1,6 miljoen kuren molnupiravir ingekocht. Japan heeft tot nu toe 1,7 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.
In China zijn gisteren nog eens 8,5 miljoen coronaprikken gezet. Volgens de nationale gezondheidscommissie zijn er tot nu toe 2,364 miljard doses vaccin toegediend. China telt ruim 1,4 miljard inwoners.
Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid meldt voor de derde keer deze week meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen. Vandaag werden er 10.395 positieve testen afgenomen. Er liggen momenteel 3557 mensen met coronaklachten in het ziekenhuis. 542 van hen verkeren in ernstige toestand.
Fernand Palmen, voorzitter van het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg, is enkele dagen voor de intocht van Sinterklaas in de stad opgestapt. Hij vindt het niet goed dat de intocht in Tilburg aanstaande zondag doorgaat.
,,Ik kan dit met mijn achtergrond gewoon niet verkopen", aldus Palmen. ,,We moeten dealen met wat er gebeurt. De hele coronapandemie is gewoon een hopeloze situatie momenteel. Een intocht nu is onverantwoord.’'
Brabants zorgpersoneel wil als eerste een derde prik krijgen. De coronadruk in de ziekenhuizen is zo groot dat kanker- en hartoperaties dreigen te worden uitgesteld. ,,Als we die vaccinatie niet snel krijgen, lopen we vast en dat kunnen we ons niet permitteren.”
Covid-patiënten in Singapore die zich bewust niet hebben laten vaccineren, kunnen medische kosten tot wel 25.000 Singaporese dollar (ruim 16.000 euro) verwachten als zij in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.
Het Singaporese ministerie van Volksgezondheid heeft op verzoek van persbureau Bloomberg berekend dat een coronapatiënt die op de intensive care (ic) terechtkomt en nazorg nodig heeft na een besmetting een dergelijke rekening kan verwachten. Eerder deze week lieten de autoriteiten in het land weten de ziektekosten van ongevaccineerde coronapatiënten vanaf 8 december niet meer te vergoeden.
Behandeling op een corona-afdeling kost volgens het ministerie zo'n 4500 Singaporese dollar (2900 euro) per week. ,,Afhankelijk van het ziekteverloop en het type faciliteit kan de hoogte van de rekening variëren", voegt het ministerie daaraan toe.
Singapore heeft een van de beste zorgstelsels ter wereld en de kosten van een opname als gevolg van een coronabesmetting werden tot nu toe volledig gedekt door de staat. 85 procent van de bevolking is gevaccineerd, maar in een verklaring liet de regering eerder deze week al weten dat de niet-gevaccineerden de gezondheidszorg 'onevenredig' belasten.
Het Veiligheidsberaad vergadert vrijdagochtend over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet later op de dag bekend gaat maken. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van het coronabeleid. Zij bespreken of nieuw beleid van het kabinet in de praktijk ook handhaafbaar is. Om die reden is demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus vrijwel altijd bij het beraad aanwezig en demissionair coronaminister Hugo de Jonge meestal.
Het beraad zou eigenlijk donderdagavond digitaal zijn, maar het kabinet besloot donderdagmiddag om in de avond door te vergaderen over het nieuwe coronabeleid. Ook zouden er nog andere overleggen over corona zijn. Daarom had een bijeenkomst van de burgemeesters nog geen zin.
De bijeenkomst is vrijdagochtend ook digitaal. Het is nog onduidelijk of beraadsvoorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, na afloop mededelingen doet. Demissionair premier Mark Rutte zei donderdag dat hij ,,alles in één keer goed wil neerzetten en dat doen we in de persconferentie".
In Suriname kunnen vanaf vrijdag ook 40-plussers een boostervaccinatie krijgen. Net als in veel andere landen was de boosterprik tot nu toe alleen bedoeld voor 60-plussers. De verruiming van de groep mensen die een derde prik mag halen is onderdeel van de versnelde vaccinatiecampagne in Suriname.
,,We hebben gelukkig de luxe dat we meer dan genoeg vaccins hebben. Helaas hebben we zelfs een partij van 9500 doses weg moeten gooien omdat ze over de datum zijn", zei Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team Covid-19, donderdag op de wekelijkse persconferentie. Ondank de overvloed aan vaccins kruipt de vaccinatiegraad maar zeer mondjesmaat omhoog. Uit de laatste cijfers blijkt dat nog maar 42 procent van de Surinamers volledig gevaccineerd is.
In Nederland kunnen ouderen vanaf 80 jaar en zorgmedewerkers in december hun derde vaccinatie krijgen. In januari zou dan worden begonnen met de groep 60 tot en met 80 jaar. Mensen onder de 60 kunnen ook een boostervaccin krijgen als zij dat willen, zij mogen er een aanvragen nadat de 60-plussers zijn geweest.
Het aantal besmettingen in Suriname is de laatste weken fors gedaald. Dit betekent dat er in de ziekenhuizen weer iets meer ruimte voor de reguliere zorg komt. Donderdag werd bekend dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid besmet is met het coronavirus. Hij is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.
Curaçao heeft donderdag bekendgemaakt dat vanaf 15 november Nederland weer staat ingedeeld bij landen met een heel hoog coronarisico. Dat betekent dat Nederlandse vakantiegangers bij binnenkomst verplicht een negatieve PCR-test moeten tonen die niet ouder mag zijn dan 48 uur.
Daarnaast moeten bezoekers drie dagen na aankomst een antigeentest laten afnemen. Dat geldt zowel voor mensen die gevaccineerd zijn als voor ongevaccineerden. De maatregel is een gevolg van de stijging van het aantal coronabesmettingen in Nederland. Twee maanden geleden plaatste het eiland Nederland nog op de lijst van landen met een hoog risico.
Op Curaçao zelf is het aantal besmettingen relatief laag. Er zijn momenteel negentig personen besmet, op een bevolking van ruim 150.000 personen. Negen coronapatiënten liggen in het ziekenhuis, van wie drie op de intensive care.
Op het eiland geldt nog wel een avondklok tussen 01.00 uur en 04.30 uur. Het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte wordt gestimuleerd en is in veel winkels verplicht. Evenementen zijn wel toegestaan, maar zodra er meer dan honderd mensen bijeenkomen moeten alle bezoekers een QR-code kunnen tonen.
Een groot deel van de horecaondernemers vreest dat potentiële werknemers de branche niet langer zien staan. Waar werk in een café of restaurant voor de coronacrisis vaak nog een aantrekkelijke bijbaan was voor jongeren, moet de branche nu onder andere concurreren met de GGD. Die betaalt fors meer voor bijvoorbeeld werk in een coronateststraat.
Volgens onderzoek van ABN AMRO leeft bij 44 procent van de ondernemers in de horeca de angst dat werkzoekenden liever in een andere bedrijfstak gaan werken. Door de lockdownmaatregelen voor kroegen, cafés en restaurants tijdens de pandemie verloren veel werknemers in de horeca hun baan. Nu de maatschappij grotendeels weer open is kampt de sector juist met personeelstekorten.
Volgens experts van de bank is de schaarste aan arbeidskrachten in de horeca niet helemaal nieuw. Voor de crisis had de branche daar ook al last van, doordat het verloop van personeel zo groot is. De werkdruk voor horecapersoneel is relatief hoog en door onregelmatige werktijden is de balans tussen privé en werk voor velen onaantrekkelijk, zegt econoom Gerarda Westerhuis. Om horecawerk aantrekkelijker te maken zou personeel meer te zeggen moeten krijgen over de roosters, oppert ze als oplossing. Ook zou er meer ruimte moeten zijn voor persoonlijke ontwikkeling.
Door de recente opleving van het coronavirus schaalt ook de GGD de test- en callcenterwerkzaamheden op. Daarvoor vist de gezondheidsdienst grotendeels in dezelfde poel jonge werkzoekenden als de horeca. Rik Donders, oprichter van uitzendbureau DOEN Horeca, vreest dat het daardoor nog moeilijker wordt om arbeidskrachten te vinden. Waar de GGD gemakkelijk een uurloon van 18 tot 19 uur kan betalen, is dat volgens hem in de horeca niet mogelijk.
,,Een gedeelte van de doelgroep zal zeggen dat ze ergens anders veel meer kunnen verdienen. Het gaat niet om een paar eurootjes meer, maar heel veel", zegt Donders. ,,19 euro kun je in de horeca niet betalen voor een 19-jarige, wil je het betaalbaar houden voor de gast. Dan zit je al op een kostprijs van 30 euro. Een glas bier gaat dan ook 7 euro kosten."
Volgens Donders zijn de gevolgen van de personeelstekorten in de horeca al merkbaar. Restaurants en cafés sluiten hun zaken deels of versimpelen de menukaart, zodat beginnende koks meteen volledig kunnen meedraaien. ,,Je ziet dat de markt helemaal overhoop ligt. En deze onzekere tijden dragen ook niet bij aan de aantrekkelijkheid van de horeca."
Het kabinet is er na het Catshuisoverleg nog niet volledig uit wat het moet doen met de coronaregels. Volgens ingewijden moet er morgen tijdens een corona-overleg met de volledige ministersploeg nog veel worden uitgewerkt. Vanavond waren alleen de meest betrokken ministers aanwezig. Ze werden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel.
Het overleg ging volgens bronnen moeizaam. Een betrokkene zei dat er 'grote verdeeldheid' was, onder meer wegens zorgen over het draagvlak voor strengere coronaregels. Het overleg, dat in de middag zou eindigen, werd vanavond voortgezet omdat er nog geen overeenstemming was.
In Den Bosch stonden de straten vandaag vol met mensen die de traditionele aftrap van het carnavalsseizoen vieren. Voor de festiviteiten in het centrum van de Brabantse stad werden vooraf 25.000 polsbandjes verkocht. Burgemeester Jack Mikkers zegt het feest met ‘een dubbel gevoel’ te aanschouwen. Buitenstaanders reageren verbaasd: ‘Dit is volslagen onverantwoordelijk’. Lees hier het hele verhaal.
In België wordt met enige verbazing naar de dreigende 'milde lockdown' in Nederland gekeken. Dat meldt Het Belang van Limburg. De coronacijfers bij de zuiderburen zijn namelijk slechter dan bij ons.
De bekende viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) snapt wel waarom Nederland nu eerder ingrijpt, vertelt hij de krant. Volgens Van Ranst heeft het Nederlandse kabinet 'een paar keer te lang gewacht met ingrijpen'. ,,Die fout willen ze niet nog eens maken. Onze noorderburen hebben bovendien minder bedden op de afdeling intensieve zorg. Hun ziekenhuizen dreigen daardoor sneller in de problemen te geraken.”
Ook in België lopen de coronacijfers op. In regeringskringen, schrijft Het Belang van Limburg, wordt echter vurig gehoopt dat er geen 'Nederlandse toestanden' nodig zijn om de situatie weer onder controle te houden. Het kabinet roept de Belgen daarom op de basisregels goed in acht te nemen.
Koning Willem-Alexander maakt zich 'grote zorgen' over het toenemende aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat zei hij vandaag in het koninklijk paleis van Trondheim aan het einde van zijn staatsbezoek aan Noorwegen.
,,We hebben vandaag het hoogste aantal bereikt sinds het begin van de crisis. Maar we zien ook elders het aantal stijgen, ook in de landen om ons heen. Het is zeer zorgelijk. Het is balen dat de crisis niet voorbij is en ik leef vooral mee met de medewerkers in de zorg die het water weer aan de lippen staat. Ze verdienen alle lof'', aldus de koning.
Hij ziet dat de saamhorigheid uit de eerste fase van de crisis verdwenen is en plaats heeft gemaakt voor gelatenheid. ,,We moeten nog even samen sterk zijn'', zei Willem-Alexander. Hij wilde niet vooruitlopen op de maatregelen die vrijdag worden aangekondigd, maar maakte zich wel zorgen over de tweespalt in de samenleving en de verschillen die uitvergroot worden.
,,We moeten wederzijds begrip hebben. We moeten er gezamenlijk tegen strijden. We kunnen het alleen samen doen'', zei koningin Máxima.
Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, krijgen we ook dit jaar te maken met een vuurwerkverbod rond oud en nieuw. Vorig jaar kondigde het kabinet al zo'n afsteekverbod af, om de druk op de zorg in de ziekenhuizen te verlichten.
In Den Bosch zijn vandaag zo'n 25.000 feestvierders op de been om de 11e van de 11e te vieren. Op sociale media is te zien dat het op sommige plaatsen heel erg druk is en mensen dicht op elkaar staan.
Een woordvoerder van de gemeente zei inderdaad de indruk te hebben dat het op sommige plekken drukker is dan op andere. ,,We proberen mensen te bewegen om zich naar andere terreinen in de stad te verplaatsen'', zei hij. ,,In het algemeen hebben we de indruk dat het goed verloopt. We zijn tevreden.''
In Roermond werd de feestelijke opening van het Limburgse carnaval afgelast, omdat de organisatie handhaving van de coronamaatregelen niet kon waarborgen.
Na de deelstaat Berlijn voert nu ook de omliggende deelstaat Brandenburg verregaande beperkingen van het openbare leven in voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd. Dit vanwege de sterk stijgende coronacijfers. Vanaf maandag zijn hotels, restaurants, bioscopen, theaters, clubs en festivals alleen nog toegankelijk voor mensen die volledig zijn ingeënt of genezen van een coronabesmetting. Een uitzondering op deze 2G-regel geldt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Hetzelfde geldt voor jongeren onder de 18 met een negatieve testuitslag en mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, zo heeft de deelstaatregering donderdagmiddag besloten. De maatregel geldt voorlopig tot 5 december.
In buurstaat Berlijn geldt vanaf maandag ook de 2G-regel. Bioscopen, theaters en restaurants zijn dan eveneens taboe voor ongevaccineerden. De maatregel geldt tevens voor dienstverlening met lichaamscontact zoals kappers en prostitutie, vrijetijdsinrichtingen zoals sauna's en thermen alsook voor amusementsinrichtingen zoals speelhallen, gesloten ruimten in vrijetijdsparken of dierentuinen. Evenementen in de open lucht met meer dan 2000 deelnemers zijn ook alleen nog toegankelijk voor gevaccineerden of genezenen, inclusief voetbalwedstrijden.
Tot nu toe konden restaurant-exploitanten en organisatoren van evenementen in de Duitse hoofdstad zelf beslissen of ze de 2G- of 3G-regel hanteren. In dat laatste geval zijn ongevaccineerden met ene negatieve test ook welkom.
De deelstaat Saksen voerde maandag als eerste in Duitsland de 2G-regel in. Kijk hier voor een overzicht van de maatregelen in alle deelstaten.
Oostenrijk stevent af op een lockdown voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. ,,Het is nu al duidelijk dat deze winter en deze kerst ongemakkelijk zullen zijn voor de ongevaccineerden", zei bondskanselier Alexander Schallenberg, die de vaccinatiegraad van 65 procent in zijn land 'beschamend laag' noemde.
Schallenberg maakte duidelijk dat de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden al binnen enkele dagen kan worden ingeperkt nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Oostenrijk heeft volgens cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding de laagste vaccinatiegraad van alle West-Europese landen, met uitzondering van het kleine Liechtenstein.
De deelstaat Opper-Oostenrijk wil maandag als eerste regionale overheid al dergelijke maatregelen nemen. Deelstaatpremier Thomas Stelzer noemde de situatie rond het coronavirus 'dramatisch'. ,,We willen vanaf maandag een lockdown voor de ongevaccineerden invoeren, vooropgesteld dat de landelijke overheid daar juridisch groen licht voor geeft."
Oostenrijk zag het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd explosief toenemen. Daardoor staat ook de zorg steeds meer onder druk. De autoriteiten maakten donderdag bekend dat het afgelopen etmaal melding is gemaakt van 11.975 nieuwe coronagevallen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio is verplaatst naar morgenochtend. De burgemeesters zouden vanavond digitaal bij elkaar komen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken. Maar het kabinet vergadert er deze avond nog over en er zijn nog meer overleggen over coronabeleid gaande, dus de burgemeesters praten pas morgenochtend met elkaar, laat een woordvoerder weten.
Het is nog niet bekend of bewindspersonen morgen deelnemen aan het beraad. Meestal zijn demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus en demissionair coronaminister Hugo de Jonge bij het beraad.
De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van de coronamaatregelen. Zij bespreken of de aangescherpte maatregelen die het kabinet vrijdagavond bekend wil maken in de praktijk uitvoerbaar zijn. Soms leidt dat nog tot aanpassingen van het beleid op het laatste moment.
Veel mensen maken op pakjesavond geen onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 32.000 mensen. Vier van de tien (40 procent) komen samen met gevaccineerden én ongevaccineerden.
Velen vinden het erg dat er een tweedeling ontstaat in de samenleving en willen daar niet aan meedoen met 'zo'n mooie traditie als Sinterklaas'. Een deelnemer zegt daarover: ,,Natuurlijk is iedereen welkom. Wij discrimineren niet in onze familie.''
Niet alleen Nederland zelf had vandaag een recordaantal positieve coronatests, tien van de 25 veiligheidsregio's in het land vestigden ook nieuwe regionale records. Friesland, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands-Midden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid zagen hun hoogste aantallen positieve tests sinds het begin van de uitbraak.
In Rotterdam en omstreken zijn de afgelopen dag 1299 besmettingen aan het licht gekomen. Dat komt neer op 97,8 nieuwe gevallen op elke 100.000 inwoners. In Zuid-Holland Zuid (Dordrecht en omstreken) zijn de afgelopen dag minder positieve tests genoteerd (663), maar in het gebied wonen ook minder mensen. Op elke 100.000 inwoners kregen 143,8 daar te horen dat ze het virus onder de leden hebben. In Gelderland-Midden (Arnhem, Ede en Barneveld) testten 138,2 op de 100.000 mensen positief. Ook in Zaanstreek-Waterland (126,8), Noord- en Oost-Gelderland (123,3), Kennemerland (104,4) en Friesland (102,5) werd het coronavirus vastgesteld bij meer dan 100 op de 100.000 mensen.
Eerder deze week bereikte het aantal positieve tests al recordhoogtes in IJsselland, Zeeland, Limburg-Noord en Zuid-Limburg.
Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen de hoge instroom van coronapatiënten niet meer aan. Het ziekteverzuim is tijdens de pandemie ruim twee keer zo hoog geworden. Daardoor krijgen patiënten niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben. Beroepsvereniging V&VN vraagt het kabinet in een brandbrief dringend om harde maatregelen. ,,De rek is eruit.’’
Hoewel het kabinet morgen met nieuwe ‘lockdownachtige’ coronamaatregelen lijkt te komen, hoopt de KNVB dat het Nederlands elftal dinsdag gewoon in een volle Kuip kan spelen tegen Noorwegen. ,,Het betaalde voetbal heeft de zaken goed op orde’’, zo stelt de bond.
We spraken mogelijk getroffen branches van de 'lockdownachtige' maatregelen die het OMT heeft voorgesteld in onze live-update. Hier volgt een overzicht:
Horeca:
Theaters:
Poppodia:
Een op de zes mensen die niet gevaccineerd zijn, wacht nog op een uitnodiging voor de coronaprik. Dat is sinds juni van dit jaar niet meer nodig, maar dat is blijkbaar niet bij iedereen duidelijk overgekomen, aldus de onderzoekers van het Lifelines Corona-onderzoek.
Van de deelnemers aan het Lifelines Corona-onderzoek is 94 procent gevaccineerd. Van de niet-gevaccineerden denkt 7 procent dat de prikken geld kosten, maar de vaccinatie is gratis. Met goede informatie ligt er voor de overheid een kans om nog een flinke groep mensen in te enten, zeggen de onderzoekers, want zowel degenen die nog op een uitnodiging wachten als degenen die dachten dat het geld kost willen wel ingeënt worden.
Van degenen die niet gevaccineerd zijn, maakt 10 procent zich weinig tot geen zorgen over de ernst van een corona-infectie. Bijna de helft (44 procent) denkt dat het vaccin schadelijk is voor de gezondheid. Een kwart (23 procent) is bang voor onbekende bijwerkingen en 4 procent twijfelt aan de werking van het vaccin. Minder dan een procent van de ondervraagde niet-gevaccineerden heeft een allergie of laat zich om geloofsredenen niet prikken.
Van de zwangere vrouwen laat 22 procent zich niet inenten, zo wijst het onderzoek uit, hoewel een corona-infectie onder zwangeren ernstig kan verlopen.
De helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten zoals angst en somberheid, van wie 12 procent zelfs in ernstige mate. Tot een doodswens aan toe, blijkt uit een groot onderzoek van RIVM, Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland, afgenomen tijdens de derde golf van de coronacrisis.
Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen 16.364 meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.
Ook het gemiddelde bereikte een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, gemiddeld 12.341 per dag. Dat record stond sinds 22 december vorig jaar. In zeven dagen tijd waren toen 82.099 besmettingen bevestigd, gemiddeld 11.728 per dag.
Het RIVM kreeg 26 meldingen van sterfgevallen . In de afgelopen zeven dagen zijn 166 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna 24 per dag.
De telefoons bij het landelijke callcenter van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest staan ook donderdag roodgloeiend. ,,Net zoals de afgelopen dagen is het ook vandaag heel druk bij ons callcenter voor het maken van een testafspraak", laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.
Door de 'enorme drukte' moeten mensen mogelijk wat verder reizen voor een testafspraak. Daarbij kan de drukte volgens de zegsvrouw per regio verschillen. Tot nu toe zijn er donderdag 80.986 testafspraken gepland en zijn ruim 41.950 testen afgenomen.
Dinsdag en woensdag was het ook al erg druk bij de telefoondienst. Bij de GGD kunnen mensen niet terecht voor een coronatest voor toegang tot bijvoorbeeld een sportwedstrijd of cultureel evenement.
Voetbalorganisatie KNVB roept de gemeentes op om de amateurclubs te helpen bij het controleren van het coronatoegangsbewijs (CTB). De verenigingen moeten sinds afgelopen zaterdag iedereen controleren die op hun complex naar binnen wil, bijvoorbeeld naar de kleedkamers.
,,We zien dat sommige verenigingen geholpen worden door gemeentes met beveiligers die het CTB handhaven", aldus een woordvoerder van de KNVB. ,,Hiervoor is ook geld beschikbaar gemaakt vanuit het Rijk. Dus we doen de oproep aan gemeentes om dit ook zo snel mogelijk hiervoor in te zetten."
Amateurvoetballers die zich bij hun club in een kleedkamer willen omkleden of naar het toilet willen, moeten aan de deur via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, het coronavirus recent hebben doorgemaakt of negatief zijn getest op het coronavirus. Dat geldt ook voor bezoek aan de kantine. Bij lang niet alle verenigingen vond afgelopen week die controle plaats. ,,Maar veel clubs doen al heel goed hun best en slagen er ook in om het te organiseren", aldus de KNVB.
Amerikaanse bedrijven worstelen met de prikplicht die de regering-Biden hen oplegt. Ze vrezen personeelstekorten of krijgen te maken met hoge kosten.
Een zeldzaam type ruggenmergontsteking (myelitis transversa) is mogelijk een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Johnson & Johnson (Janssen), meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Het bureau wil daarom dat deze gevaarlijke aandoening op de bijsluiter komt te staan.
Eerder werd de ontwikkeling van een vaccin van AstraZeneca stilgelegd omdat een van de proefpersonen last kreeg van een ontsteking aan het ruggenmerg.
Myelitis transversa is een acute ontsteking aan het ruggenmerg. Die zorgt ervoor dat mensen niet goed meer kunnen bewegen, gevoel kwijt raken en moeite hebben urine en ontlasting op te houden. Zo'n ontsteking kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een virusinfectie. Patiënten hebben een redelijke kans om hiervan te genezen.
In de ziekenhuizen liggen momenteel 1699 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 23 mei.
In de afgelopen dag steeg het aantal opgenomen patiënten met 52. Verpleegafdelingen kregen er netto 49 mensen met corona bij. Op die zalen liggen nu 1369 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 18 mei. Op de ic's liggen nu 330 covidpatiënten. Dat aantal is de laatste paar dagen niet echt veranderd.
De instroom neemt wel toe. Ziekenhuizen hebben de afgelopen dag 225 nieuwe mensen moeten opnemen omdat hun klachten te erg waren geworden. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld zo'n 209 mensen per dag bij, het hoogste niveau sinds 17 mei. Volgens de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding stijgt dat gemiddelde nu voor de dertigste dag op rij.
Met de hoge besmettingsaantallen en dreigende lockdownmaatregelen twijfelen veel mensen of ze wel nog naar een feestje of verjaardag moeten gaan, ook al mag dat nog wel. ,,Niet doen”, aldus arts-microbioloog Bert Mulder, voorheen deel van de recent opgeheven coronadviesorganisatie RedTeam. ,,Keer op keer zien we weer dat feestjes en het coronavirus niet goed samen gaan. Ook nu zie je dat de combinatie van met een QR-code toegelaten gevaccineerden die het virus nog kunnen dragen en ongevaccineerden die juist heel vatbaar zijn voor het virus kan zorgen voor een coronabrandhaard. Wil je zo snel mogelijk af van de lockdowns, stop dan ook zo snel mogelijk met de feestjes.”
Toch zijn er wel wat maatregelen te treffen om een feestje of verjaardag verantwoordelijk te organiseren, legt Mulder uit. ,,Testen, testen, testen. Dat is de enige manier waarop je zeker weet dat een feestje of verjaardag echt veilig is. Organiseer je eigen ‘testen voor toegang’ als je een verjaardag geeft, waarbij mensen voordat ze naar binnen mogen een negatieve zelftest moeten laten zien. De kans op veel besmettingen is dan aanzienlijk kleiner.”
Hij voegt toe dat een zelftest misschien wel niet helemaal accuraat is, maar het wel zeker de zogenaamde superspreaders eruit haalt. ,,Zo’n zelftest test is positief bij een hogere concentratie virusdeeltjes dan een pcr-test. Minder virusdeeltjes, betekent ook minder besmettelijk. De kans dat je nog iemand op je feestje hebt die veel anderen besmet is alsnog heel klein als je mensen eruit filtert met zelftests.”
Duitsland heeft volgens kanselierskandidaat Olaf Scholz meer coronamaatregelen nodig 'om de winter door te komen'. De waarschijnlijke opvolger van Angela Merkel heeft in het parlement gezegd dat extra maatregelen genomen moeten worden voor het terugdringen van de vele coronabesmettingen waarmee het land nu worstelt.
,,Wat we nu nodig hebben, is dat het land samen één kant op trekt, zodat we deze winter doorkomen", zei hij in het parlement. De leider van de sociaaldemocraten (SPD) onderhandelt met de Groenen en de liberale FDP over een nieuwe coalitie. Zij hebben in het parlement nieuwe coronamaatregelen voorgesteld, waaronder het weren van ongevaccineerden op bepaalde locaties.
Merkel wil dat er strengere maatregelen komen om de 'dramatische' stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. Zij heeft opgeroepen tot een nieuw overleg tussen de federale regering en de leiders van de deelstaten. Die vindt volgens Scholz volgende week plaats.
Scholz heeft ook gezegd dat meer mensen zich moeten laten vaccineren. In het land is 75 procent van de bevolking vanaf 12 jaar volledig ingeënt. Met name tieners zijn terughoudend. Volgens de regering raken nu met name ongevaccineerde mensen besmet. Sommige ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten niet meer aan, met name in het oosten van het land. Zij moeten patiënten naar andere delen van het land overplaatsen. In de zwaarst getroffen gebieden worden of zijn al extra coronamaatregelen ingevoerd.
Een nieuwe lockdown waarbij theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten zou een financiële nekslag betekenen voor de theaterproducenten. Dat zegt directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) naar aanleiding van het donderdag uitgelekte OMT-advies.
,,Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers. Het zou de financiële nekslag zijn voor de niet-gesubsidieerde producenten, maar ook voor de acteurs en crew", zegt Hoelscher.
Wat de VVTP-directeur bovendien steekt is dat de werking van het coronatoegangsbewijs wordt ondermijnd. ,,Het is aantoonbaar veilig gebleken om naar het theater te gaan, toepassing van het coronatoegangsbewijs gebeurt juist in de theaters op grote schaal en zorgvuldig", zegt Hoelscher. ,,Het is duidelijk dat deze adviezen worden gegeven door mensen die geen volledig beeld hebben hoe de culturele sector is georganiseerd."
De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) heeft met verbijstering gereageerd op het OMT-nieuws. Directeur Berend Schans meent dat het OMT met dit advies de pijlen op het verkeerde doel richt.
De VNPF stelt dat er blijkbaar niet is gekeken naar waar de meeste besmettingen plaatsvinden. ,,Het staat als een paal boven water dat de toename in besmettingen niet wordt veroorzaakt door bij de VNPF aangesloten organisaties", zegt Schans.
Mocht het kabinet het advies volgen, dan moeten er passende compensatiemaatregelen worden geboden aan de getroffen ondernemers, vindt Hoelscher.
Of een mogelijke lockdown gevolgen heeft voor de sinterklaasintochten in ons land komend weekend, is nog onduidelijk. Achter de schermen wordt momenteel koortsachtig overlegd. ,,We gaan ervan uit dat de intocht zaterdag kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben wel een alternatief scenario achter de hand", zegt Peter Boelhouwer van Sinterklaas in Den Haag.
,,Alles is onzeker. Als morgenavond bij de persconferentie duidelijk wordt dat het niet door kan gaan, komen we met een ander scenario." Wat dat precies is, wil hij op voorhand nog niet zeggen. Volgens Boelhouwer zijn alle 5000 gratis tickets voor de aankomst van de goedheiligman in de haven van Scheveningen inmiddels vergeven. Volwassenen moeten hier een coronatoegangsbewijs tonen. ,,Ga lekker langs de route staan, die is 11 kilometer lang en als je beide kanten meetelt 22 kilometer", aldus de organisator.
In Amsterdam is de opbouw voor de intocht zondag al begonnen, zegt Edgar Peer, voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. Wel houdt hij er ook rekening mee dat het feest alsnog niet kan doorgaan. Die beslissing laat de stichting aan de bevoegde instanties. ,,Het is heel spannend. We hebben bijna elk uur contact met de gemeente." Peer zegt dat er alles aan is gedaan om de intocht zo coronaproof mogelijk te maken. ,,Maar als de autoriteiten zeggen dat het toch niet kan, dan moeten we ons daarbij neerleggen. Wat niet kan, dat kan niet."
Relatief veel inwoners van de Biblebelt hebben zich in de afgelopen weken laten inenten tegen het coronavirus. De opkomst bij de vaccinaties stijgt in sommige delen van dat gebied sneller dan in de rest van het land, komt naar voren uit wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de Biblebelt, waar veel gereformeerde mensen wonen, zijn in de afgelopen maand veel mensen besmet geraakt.
Het Overijsselse Staphorst is zo'n gemeente. Een tijdlang was dit de grootste brandhaard van het hele land. Staphorst heeft op Urk na de laagste vaccinatie-opkomst van Nederland, nog steeds, maar het verandert wel. Begin oktober had 53 procent van alle inwoners van 12 jaar en ouder minstens één prik gekregen. Dat is inmiddels gestegen naar 57 procent. In buurgemeente Zwartewaterland is nu 75 procent van de 12-plussers minstens één keer gevaccineerd, tegen 72 procent een maand geleden.
De opkomst in Urk is nog steeds de laagste van het hele land, maar steeg wel, van 28 procent begin oktober naar 30 procent nu. Ook in gemeenten als Renswoude, Alblasserdam, Tholen, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Scherpenzeel, Altena, Sliedrecht, Rijssen-Holten, Veenendaal en Ede lieten meer mensen zich vaccineren.
De Nederlandse economie groeit dit jaar nog harder dan de Europese Commissie de afgelopen maanden voorspelde. De commissie rekent op een groei van 4 procent dit jaar, vooral dankzij de sterke opleving dit voorjaar toen de economie van het slot ging.
In juli ging ze nog uit van 3,3 procent en in februari zelfs maar 1,8 procent. Het cijfer is minder dan het verwachte gemiddelde van 5 procent in de eurozone en hele EU, maar Nederland is ook minder hard door de coronacrisis getroffen dan veel andere landen.
Maar, waarschuwt de commissie in haar jaarlijkse herfstprognose, verdere Covid-19-uitbraken en maatregelen daartegen blijven onzekere factoren voor de economische vooruitzichten.
Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis: ,,De Europese economie veert sterk terug van de recessie, maar dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid. We blijven geconfronteerd met onzekerheid door dit virus en er zijn risico’s. Niet in het minst de knelpunten in de leveringsketens en de gestegen energieprijzen die gevolgen hebben voor huishoudens en bedrijven in heel Europa. We moeten ook scherp de inflatie in de gaten houden en zo nodig ons beleid aanpassen." In veel landen, zoals Nederland, is de krapte op de arbeidsmarkt een belemmering van de activiteit.
De jeu-de-boulesclub in Vierlingsbeek (Noord-Brabant) is binnen een week tijd drie leden verloren aan gevolgen van het coronavirus. Ze zouden gevaccineerd zijn geweest, maar hadden al andere gezondheidsproblemen. Van de 44 leden bleken er afgelopen week in totaal zeker 10 besmet te zijn, stelt Jos van Boekel, penningmeester van ouderenbond KBO, waar de jeu-de-boulesclub onder valt.
Het carnavalsseizoen in Keulen is slecht van start gegaan met de besmetting met het coronavirus van prins carnaval Sven Oleff. De twee andere kopstukken van het Keulse carnaval, de boer en de jonkvrouw, met wie Oleff in de aanloop naar 11 november vaak samen is geweest, zijn woensdag negatief getest. Maar uit voorzorg moet het hele driemanschap alle afspraken afzeggen. Ze kunnen daardoor het seizoen niet zoals voorzien officieel openen op Alter Markt in het centrum van de stad.
Oleff is naar eigen zeggen diep bedroefd 'het seizoen niet samen met de 'kölschen Jecken' (Keulse narren) te kunnen beginnen', maar hij heeft nergens last van en rekent er op snel weer zijn taken te kunnen oppakken.
Carnavalsvieringen in Duitsland gaan wel door maar er zijn strenge coronabeperkingen. Er geldt de '2G-regel', wat betekent dat mensen die niet zijn ingeënt of aantoonbaar zijn genezen zijn uitgesloten.
Het carnaval van Keulen behoort tot de grootste en bekendste carnavalsfeesten van de wereld. Het seizoen begint 11 november om 11.11 uur.
Het OMT adviseert om ‘lockdown-achtige maatregelen’ te nemen in de strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Dat melden ingewijden, na berichtgeving van de NOS. Het advies zou neerkomen op een soort milde variant van een lockdown, gedurende twee weken.
Kinderarts Annemarie van Rossum wordt er verdrietig van. Wéér is ‘haar’ Sophia Kinderziekenhuis gevraagd om artsen te leveren voor de extra coronazorg in het Erasmus MC. ‘Dokters die voor kinderen horen te zorgen, moeten worden ingezet in de zorg voor volwassenen met covid’, verzucht ze op Twitter.
Raadsleden in Almelo hebben met afschuw gereageerd, nadat Patricia Pol van de partij Forum voor Rechts in een raadsvergadering een vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog maakte. ‘Smakeloos en buitengewoon stuitend.'
Raadslid Pol greep de algemene beschouwingen over de gemeentebegroting 2022 aan om haar kritiek op het vaccinatiebeleid van de overheid te ventileren. Daarbij maakte zij de uitspraak ‘befehl ist befehl’.
Burgemeester Gerritsen komt waarschijnlijk donderdagmorgen, wanneer de vergadering verder gaat, met een inhoudelijke reactie op de aantijgingen van Pol. De burgemeester beraadt zich daarop.
Als reuma-patiënte kan Marie van Lierop uit Helmond niet zonder het medicijn Tocilizumab. Maar nu blijkt dat dit middel ook nuttig is in de strijd tegen Covid, dreigt er een tekort. ,,Met dit middel stoppen is geen optie."
Brancheorganisaties van verpleeghuizen en ouderencentra zien niets in een eventuele verplichte coronapas om het snelstijgende aantal besmettingen in zulke instellingen te stoppen. Ook andere landelijke maatregelen - zoals bezoekbeperkingen - zijn niet gewenst. Dat laten ActiZ-bestuurslid Conny Helder en Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot in een reactie weten aan NU.nl.
Een verplicht coronatoegangsbewijs is volgens Helder onuitvoerbaar. ,,Er komen heel veel mensen op bezoek. Wij vragen hen om een mondkapje te dragen, te zorgen voor handhygiëne en voldoende afstand te houden."
Ook De Groot twijfelt over de bijdrage van een coronatoegangsbewijs en valt over de eisen die daarmee gesteld zouden worden aan familieleden. Ze vergelijkt de situatie met een kopje koffie doen bij de buren. ,,Het zou heel ingrijpend zijn om dan een coronatoegangsbewijs te vragen, zeker vlak voor de feestdagen."
Beide zorgbestuurders hameren op de naleving van de basismaatregelen, die ook volgens het Outbreak Management Team (OMT) de meeste besmettingen in de zorg zouden moeten voorkomen.
Nederlandse huishoudens zullen de opgepotte spaartegoeden van tijdens de coronacrisis niet zonder meer gaan uitgeven. Volgens economen van ING zal naar schatting een kwart van het gespaarde geld weer worden uitgegeven. Nederlanders zetten tijdens de coronacrisis 22 miljard euro meer opzij dan ze normaal zouden hebben gedaan.
Volgens ING is er in de zestien maanden van maart 2020 tot en met juni 2021 naar schatting 57 miljard euro gespaard. Ook zonder pandemie zouden de spaartegoeden zijn toegenomen, maar zeker niet in deze mate aldus de kenners. Dat er meer geld werd gespaard, kwam vooral doordat er minder mogelijkheden waren om geld uit te geven, door bijvoorbeeld sluitingen van restaurants. Ook werd er minder gereisd.
ING merkt op dat de corona-euro's ongelijk zijn verdeeld over huishoudens. Mensen die al een aardig spaarcentje hadden voorafgaand aan de crisis, schreven het meeste geld bij. Circa 71 procent van de toename van het spaargeld vond plaats bij de rijkste 50 procent van de huishoudens. Dat beeld kwam eerder ook naar voren uit een enquête van De Nederlandsche Bank. De noodzaak om urgente uitgaven te doen is volgens studies groter bij gezinnen met een lager inkomen, aldus ING. Daarnaast zijn hogeropgeleide mensen meer geneigd geld te sparen dan mensen met een lagere opleiding.
Verder stelt ING dat uitgaven aan restaurants, recreatie of cultuur minder snel in te halen zijn. ,,Zo gaat iemand die een jaar lang niet naar een restaurant is geweest, na een dergelijke lockdownperiode niet ineens elke dag uit eten" , aldus de economen. ,,Het relatief hoge aandeel belevingsdiensten in het bestedingspatroon van de huishoudens die het meeste coronageld hebben, zorgt er naar verwachting voor dat een kleiner deel van de extra banktegoeden wordt uitgegeven dan gemiddeld." Verder zijn Nederlanders in doorsnee minder geneigd grotere meevallers snel uit te geven.
Duitse gezondheidsautoriteiten hebben opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Donderdag meldde het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) 50.196 nieuwe besmettingen. Niet eerder in de pandemie registreerde het land zoveel infecties op één dag.
Het ging dinsdag nog om 39.676 nieuwe gevallen, ook dat was een record. Er werden in Duitsland woensdag ook 235 overlijdens als gevolg van het coronavirus gemeld.
Nog eens vijf provincies gaan naar het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Flevoland, Friesland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland zijn nu nog rood, maar kleuren donderdag donkerrood door het hoge aantal positieve tests.
De vijf provincies sluiten zich aan bij Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht, die vorige week al naar donkerrood gingen. Alleen Drenthe en Groningen blijven voorlopig nog op rood staan.
De Europese gezondheidsdienst ECDC begon ruim een jaar geleden met de kaarten. Het is voor het eerst dat zo veel Nederlandse provincies op het hoogste niveau staan.
Limburg blijft de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar 11.653 inwoners positief getest. Dat komt neer op 1043 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel 1 op elke 96 Limburgers.
Flevoland is de snelste stijger. Daar waren in de afgelopen twee kalenderweken iets minder dan 3100 positieve tests, een stijging van ruim 55 procent ten opzichte van de kaart van vorige week. In Overijssel steeg het aantal positieve tests het langzaamst, met ongeveer 25 procent.
Het ECDC, de organisatie waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is, kijkt voor de kaarten naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Een federale rechter heeft woensdag besloten dat scholen in de Amerikaanse staat Texas een mondkapjesplicht in mogen stellen, meldt The New York Times. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, had zo'n plicht eerder dit jaar verboden, maar de rechter oordeelt dat 'de rechten van studenten met een handicap daardoor geschonden worden'.
Rechter Lee Yeakel oordeelde volgens de Amerikaanse krant dat 'de verspreiding van Covid-19 een nog groter risico vormt voor kinderen met beperkingen'. Kinderen met onderliggende aandoeningen die besmet raken met het coronavirus, hebben meer kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Mondkapjes kunnen helpen de verspreiding van het virus in te dammen.
Het besluit van de rechter komt na maandenlange discussies over het gebruik van mondkapjes op scholen in de staat en kan gevolgen hebben voor meer dan 5 miljoen scholieren. Verschillende scholen hadden zich afgelopen zomer al verzet tegen het verbod van de Republikeinse gouverneur en besloten toch om mondkapjes voor kinderen en leraren alsnog verplicht te stellen.
Volgens de Amerikaanse krant wilde gouverneur Abbott woensdag niet reageren op het besluit van de rechter.
Een half miljoen Nederlanders hebben vorig jaar vanwege de coronacrisis zelfstandigensteun gekregen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de definitieve cijfers van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).
De Tozo was een regeling die zelfstandigen inkomensondersteuning verleende als ze door de coronacrisis waren geraakt. Maar onderdeel van de Tozo was ook de gunstige lening voor ondernemers die geld nodig hebben om hun bedrijfje overeind te houden. Per 1 oktober van dit jaar is de regeling stopgezet. Naar verhouding ging er veel zelfstandigensteun naar onder meer dienstverleners zoals kappers en schoonheidsspecialisten en zelfstandigen die werken in de cultuursector en de horeca.
Zelfstandigen kunnen nog wel een beroep doen op bijzondere bijstand. De voorwaarden voor die regeling zijn tot het eind van dit jaar versoepeld. Tot die tijd wordt er niet gekeken naar het vermogen van een zelfstandig ondernemer en ook niet naar het vorige boekjaar. Normaal gesproken is dat wel zo.
Vorig jaar ontvingen gemeenten 3 miljard euro aan voorschotten voor de Tozo. Van degenen die de zelfstandigensteun kregen, woonde 23 procent in een van de vier grote steden. De helft van hen woonde in Amsterdam en die gemeente kreeg dan ook het grootste voorschot. De uitkeringsgraad, het percentage inwoners boven de 18 jaar die de steun ontving, was in de hoofdstad met 7,8 procent ook het hoogst van de grote gemeenten.
In het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is een notitieboek van een van de onderzoekers met daarin persoonlijke aantekeningen vermist geraakt. Een 'anoniem persoon' zou het aantekeningboek in bezit hebben, schrijft demissionair staatssecretaris Blokhuis aan de Kamer.
Degene die de notities in bezit heeft, maakte daar melding van bij onderzoeksbureau Deloitte dat het onderzoek uitvoert, maar heeft de aantekeningen nog niet teruggegeven, Blokhuis spreekt van een datalek en bekijkt welke gevolgen dit heeft voor het verdere onderzoek.
Ziekenhuizen en huisartsen lopen weer over door de snel oplopende coronabesmettingen. Ondertussen storten 25.000 carnavalsvierders zich op het 11-11 feest in Den Bosch. Hoe kijken ze daar vanuit de zorg naar en hoe hangt de vlag erbij? ‘Elke dode en longcovid-patiënt als gevolg van 11-11 is er eentje te veel.’
Amerikaanse onderzoeksinstituten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, maar dat ziet de farmaceut anders. Moderna heeft, zo blijkt uit een gisteren in de New York Times gepubliceerd artikel, drie wetenschappers van het National Institutes of Health uitgesloten als mede-uitvinders van het coronavaccin. Het NIH is echter stellig van plan om zijn deel als mede-eigenaar van het middel op te eisen. Moderna verdient miljarden aan het vaccin.
Pogingen om er met praten uit te komen, zijn mislukt. ,,Ik denk dat Moderna een ernstige fout heeft gemaakt door de mede-uitvinders niet de waardering te geven die zij voor hun belangrijke rol bij de ontwikkeling van het vaccin verdienen'', zegt NIH-directeur Francis Collings. ,,Ze verdienen nu een behoorlijke hoeveelheid geld.'' Moderna verwacht dit jaar zo'n 15 á 18 miljard dollar aan zijn eerste en enige commerciële vaccin te verdienen. Voor komend jaar wordt op 22 miljard gerekend.
,,We zijn nog niet klaar'', vervolgt Collins. ,,Dit is iets waar de rechter aan te pas moet komen.'' NIH beweert dat drie van zijn wetenschappers - artsen John Mascola, Barney Graham en Kizzmekia Corbett - hebben meegewerkt aan de genetische code die wordt gebruikt in Moderna's mRNA-vaccin. Hun namen zouden op het patent vermeld moeten worden, meent het instituut. ,,Het is geen goed idee om een patent aan te vragen, terwijl je belangrijke uitvinders niet noemt. Dit moet worden uitgezocht.''
Wout Weghorst was vorige maand twee weken uitgeschakeld na een besmetting met covid-19. Er is een aanzienlijke kans dat zijn prestaties de komende maanden eronder zullen lijden. Dat beweert een team wetenschappers van de Universiteit van Düsseldorf.
Sinds de laatste coronapersconferentie annuleren bedrijven massaal geplande zakelijke evenementen, zoals congressen. Met enorme schade voor de evenementenbranche tot gevolg, zegt branchevereniging CLC-VECTA tegen BNR. ,,De schade is niet met tientallen miljoenen euro's af te dekken, het gaat echt om grotere bedragen.''
Na de persconferentie van vorige week is het sentiment rondom de zakelijke evenementen gekanteld, zegt directeur Riemer Rijpkema. ,,Er is een grote terughoudendheid ontstaan, eigenlijk van de ene op de andere dag. Dat heeft tot gevolg dat bedrijven nu in groten getale aan het annuleren en aan het uitstellen zijn.''De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor de aankoop van een nieuw Covid-19-vaccin. Het contract dat is goedgekeurd, biedt de lidstaten de mogelijkheid om in 2022 bijna 27 miljoen doses van het vaccin van het Franse Valneva aan te kopen. In 2023 kan een extra bestelling voor nog eens 33 miljoen doses geplaatst worden.
De nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie vrijdag worden aangekondigd, zijn onder meer een verplichte placering en eerdere sluiting van de horeca, melden meerdere bronnen aan De Ondernemer.
,,Focus op horeca is wederom volledig misplaatst'', reageert Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland. ,,Uit het recente bron- en contactonderzoek van het RIVM blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen in horeca plaatsvindt.''Volgens de KHN-directeur is er geen enkele cijfermatige onderbouwing voor weer nieuwe maatregelen in de horeca. Over de uitgelekte, mogelijke coronamaatregelen zegt Beljaarts: ,,Het kabinet handelt weer op sentiment.''
Ouderen en zorgmedewerkers op Ameland kunnen al op 29 november een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Vaccineerders van de Friese GGD zijn dan op het Waddeneiland om mensen de derde inenting te geven. Op 1 en 2 december kunnen inwoners van Terschelling een extra dosis krijgen.
De ouderen die op Ameland en Terschelling de boosterprik - met het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna - kunnen krijgen, moeten 75 jaar of ouder zijn. Vlielanders kunnen op 15 december een boosterprik krijgen. Daar is de prik beschikbaar voor mensen van 60 jaar en ouder, omdat op Vlieland minder mensen wonen.
Wanneer Schiermonnikoog aan de beurt komt is nog niet bekend. Doordat de GGD naar de eilanden komt, hoeven de eilanders niet de oversteek naar het vasteland te maken. In de rest van Nederland begint de campagne voor de boosterprik vooralsnog de week erna, op 6 december. Dit wordt mogelijk echter vervroegd.
De afgelopen 24 uur zijn er in Italië 7891 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er werden 60 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
Brussel moet er snel voor zorgen dat Frankrijk en Oostenrijk ophouden hun eigen coronaregels te maken en daarmee het Europese vakantieverkeer saboteren. Dat zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t veld, die hierover een debat wil met de Europese Commissie.
Oostenrijk verbindt per 6 december aan het vaccinatiecertificaat een einddatum (na negen maanden ongeldig), Frankrijk eist vanaf half december een derde dosis van buitenlandse 65-plussers. Nadat over dat certificaat eerder dit jaar wel maanden intensief is onderhandeld. ,,Iedere golf is het weer hetzelfde liedje”, aldus In ’t Veld.
,,Nationale regeringen komen ieder voor zich met plannetjes en maken zonder enige coördinatie met andere landen hun eigen regels. Straks is het weer één grote chaos voor reizigers in Europa.” Zij roept de Commissie op om, gebaseerd op een advies van het Europees Medicijn Agentschap, voor heel Europa met eenduidige richtlijnen te komen voor de geldigheid van vaccinaties.De coronacoördinator van het Witte Huis, Jeff Zients, verwacht dat ruim 900.000 Amerikaanse kinderen tussen de 5 en 11 jaar vandaag een eerste vaccinatie krijgen. De regering van president Biden zet in op het inenten van jonge kinderen. ,,Hoewel ons programma pas een week op stoom is, schatten we in dat voor het einde van de dag meer dan 900.000 kinderen een eerste prik hebben ontvangen'', aldus Zients tegen verslaggevers.
Het verenigd Koninkrijk meldt vandaag 39.329 nieuwe coronabesmettingen en 214 sterfgevallen onder mensen die de afgelopen 28 dagen positief werden getest. Gisteren ging het respectievelijk om 33.117 en 262.
Inwoners van Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog hoeven niet meer naar het vasteland voor een toegangstest. De testlocaties daar zijn woensdag weer opengegaan. Terschelling krijgt waarschijnlijk later deze week een plek waar mensen zich kunnen laten testen zodat ze naar een restaurant, café, theater, museum, zwembad of sportschool of naar de kermis kunnen gaan. Dat meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang.
In een dierentuin in het Aziatische Singapore zijn inmiddels 5 leeuwen positief getest op het coronavirus. Nadat de dieren symptomen van Covid-19 begonnen te vertonen, besloten de verzorgers ze te testen. De hoestende en niezende leeuwen zitten in quarantaine tot ze weer beter zijn. Het wordt gedacht dat ze het virus hebben gekregen van drie positief-geteste dierverzorgers.
Dat ook dieren besmet kunnen worden met het virus, was al bekend. Een klein aantal huisdieren zijn ook al positief getest met het virus in Europa, Noord-Amerika en Azië. Ook honden en katten kunnen het coronavirus oplopen.
In China krijgt deze menselijke robot veel bekijks. Ze wijst inwoners van de Chinese stad Dalian de weg naar de coronatestlocatie.
Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept het kabinet op om haast te maken met het beschikbaar stellen van een boostervaccin voor 60-plussers. Wachten tot december is volgens de seniorenorganisatie te laat.
Alle bezoekers van 13 jaar en ouder die aanstaande zaterdagmiddag op het Willemsplein in Rotterdam willen genieten van de intocht van Sinterklaas, moeten tóch een QR-scan tonen. Zo heeft het Sint-Nicolaas Intocht Comité (SNIC) zojuist laten weten. Eerder koerste SNIC aan op een evenement zonder bezoekersregistratie of coronacheck - dit omdat sinterklaasintochten van het kabinet een uitzonderingspositie hebben gekregen.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 12.713 positieve coronatests geregistreerd. Sinds het begin van de epidemie zijn er maar twee dagen geweest met nog meer nieuwe gevallen. Op 20 december vorig jaar meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 12.997 bevestigde besmettingen en op 17 december waren het er 12.778.
In de afgelopen zeven dagen zijn 80.292 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld 11.470 per dag. Er zijn ook maar twee dagen geweest waarop het weektotaal nog hoger lag. Dit was eveneens in december vorig jaar.
EU-burgers die nog geen boosterprik met een coronavaccin hebben gekregen kunnen gewoon naar andere EU-landen reizen, zegt de Europese Commissie. Lidstaten moeten volledig gevaccineerden toelaten, en daarvoor zijn twee prikken genoeg. Maar landen mogen zelf bepalen of reizigers bijvoorbeeld toegang krijgen tot een skihotel, kroeg of museum.
Dit komt als reactie op Oostenrijk en Frankrijk, die hebben aangekondigd dat een vaccinatiebewijs straks niet meer geldig is voor respectievelijk mensen die langer dan negen maanden geleden zijn ingeënt en voor 65-plussers zonder booster. Wintersporters sloeg de schrik om het hart.
De regels zijn duidelijk, meent de commissie. ,,Als je volledig gevaccineerd bent zullen lidstaten het vrije verkeer niet inperken." Maar landen zijn vrij om voor de toegang tot een restaurant of concert om een extra vaccinatie te vragen.
De commissie is in gesprek met de lidstaten over de omgang met boosters en een mogelijke update voor de reisregels, zegt zij. ,,In de komende weken mag u daarover nieuws verwachten." Nu bepleit zij vooral, nog maar eens, dat lidstaten hun aanpak onderling afstemmen.
Een negatieve uitslag van een coronatest is nog maar 24 uur geldig in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. De deelstaat heeft die maatregel genomen zodat er minder kans zou zijn op besmetting bij het begin van carnaval op 11 november.
Ondanks het aanscherpen van de maatregel mogen mensen zonder mondkapje dansen in cafés, meldt de krant Rheinische Post. De regel is woensdag ingegaan en geldt voor PCR-tests en sneltests. De geldigheid was tot woensdag 48 uur.
Nederlanders die ingeënt zijn met het Janssen-vaccin komen mogelijk snel in aanmerking voor een extra boosterprik. Het demissionaire kabinet wil een spoedadvies hierover van de Gezondheidsraad, dat komt volgende week.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is niet gedaald of gestegen vandaag. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er 1647 in de ziekenhuizen, evenveel als dinsdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1320 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht minder dan dinsdag. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten juist toe met acht tot 327. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni.
Ook veelgesteld: beschermt een derde vaccin je meer dan antistoffen dat doen?
Nog een vraag uit de Q&A: kunnen medicijnen worden gecombineerd met het vaccin?
Regionale gezondheidsdiensten hebben alles klaarstaan voor de boosterprikken. ,,We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
De mensen om wie het gaat, moeten een uitnodiging van het RIVM hiervoor krijgen, zoals ook bij de eerste prikken. Bij de boosterprik krijgen de mensen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerder een ander middel hadden gekregen. Tussen de tweede prik en de boosterprik moet enkele maanden tijd zitten. Als de tweede prik korter geleden was, komt die persoon nog niet in aanmerking. Bovendien moet er twee weken zitten tussen de boosterprik en de griepprik, die in deze maanden wordt gegeven.
In totaal zijn er ongeveer 837.000 ouderen die een boosterprik zouden kunnen krijgen. Daarnaast komen ongeveer 700.000 zorgmedewerkers in aanmerking voor de extra inenting, maar zij worden vooralsnog op eigen locaties gevaccineerd, dus buiten de GGD om.
Alle Belgen krijgen de komende maanden een boosterprik. De ministers van Volksgezondheid hebben dat besloten na het advies van de Hoge Gezondheidsraad om een booster te geven aan wie ingeënt werd met een vaccin van Janssen. Ze gaan met hun besluit dus een stapje verder, meldt nieuwszender VRT.
,,We moeten ons voorbereiden om iedereen in 2022 een extra prik te geven'', zegt Wouter Beke, de minister van Volksgezondheid van Vlaanderen. ,,Het virus is niet weg. Het is nog altijd aanwezig en besmettelijker. Vaccinaties helpen daartegen.''
Volgende maand zijn inwoners van België die het Janssenvaccin hebben gekregen al aan de beurt. Ze krijgen een herhalingsprik van Pfizer of Moderna. Er worden al boosters gezet bij de 65-plussers en het zorgpersoneel.
Ook een onderwerp dat veel voorbij kwam: jong (30), gezond, nauwelijks ziek, wel vaccineren?
Een van de vaak gestelde vragen is: wat is het nut van een boosterprik?
Ouderen op Waddeneiland Ameland worden de eersten van Friesland, en waarschijnlijk Nederland, die een boosterprik mogen ontvangen, meldt Omrop Fryslân. Op 29 november is de provincie van plan om te beginnen met de derde prik die als oppepper voor het immuunsysteem moet werken.
Als eerst zullen de prikken gegeven worden aan mensen van 80 jaar en ouder, maar GGD Fryslân hoopt snel toestemming te krijgen om deze leeftijd te verschuiven naar 75. Na Ameland volgen de andere Waddeneilanden. Het is de aftrap van de boostercampagne van Friesland.
Zo'n tien maanden na de start van de vaccinatiecampagne zijn er nog altijd veel vragen over de coronaprik. Vier topspecialisten van het Rotterdamse Erasmus MC geven vandaag antwoord. Stel je vraag en kijk om 12.00 uur live mee.
Vier op de tien ic-verpleegkundigen ervaren klachten als angst, depressie of posttraumatische stress als gevolg van werk, staat in een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC onder zeshonderd ic-verpleegkundigen.
,,Een op de vier ic-verpleegkundigen heeft sinds de Covid-19-pandemie een periode niet kunnen werken, vooral vanwege fysieke of mentale klachten. Een kwart van hen is nu nog steeds niet volledig aan het werk’’, staat in de studie. Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie overweegt om te stoppen als ic-verpleegkundige.
Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden gebruikt bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Daarom heeft de fabrikant goedkeuring gevraagd bij de Europese waakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Dat verwacht over twee maanden een besluit te kunnen nemen. Het Moderna-vaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Eerder vroegen Pfizer en BioNTech om goedkeuring van hun coronavaccin voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het EMA komt waarschijnlijk in december met een oordeel over die aanvraag.
De conclusies van het EMA gaan naar de Europese Commissie. Die beslist uiteindelijk of het vaccin mag worden gebruikt voor kinderen. Daarna is het aan Nederland en de andere EU-landen om te besluiten of ze daadwerkelijk jonge kinderen gaan vaccineren.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen erop aan dat het demissionaire kabinet meer doet om nieuwe lockdowns te voorkomen. Ze willen dat er sneller boostervaccins beschikbaar komen en dat inspanningen om de vaccinatiegraad te verhogen gericht worden op groepen in de samenleving waarvan nu nog veel mensen niet zijn gevaccineerd. Het op meer plekken invoeren van een coronatoegangsbewijs zien de werkgevers niet zitten.
Vorige week liet minister Hugo de Jonge weten dat ouderen vanaf 80 jaar in december hun derde coronavaccinatie kunnen krijgen. Dan krijgen zorgmedewerkers de booster ook aangeboden. In januari zou dan worden begonnen met de groep 60 tot en met 80 jaar. Mensen onder de 60 kunnen ook een boostervaccin krijgen als ze dat willen. De Tweede Kamer vindt dit in meerderheid te lang duren.
,,Keer op keer lopen we achter de feiten aan'', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,Steeds zijn dezelfde sectoren als de horeca, evenementen, de reisbranche, de winkels en anderen hier de dupe van. Vorig jaar waren we eerst te laat met testen, daarna met vaccineren en nu weer met de aanschaf van Covid-medicatie en de boosterprik.''
Als het kabinet vrijdag nieuwe beperkingen aankondigt voor ondernemers, kan dat volgens VNO-NCW en MKB-Nederland niet zonder compensatie. ,,Nu al merken ondernemers de gevolgen van allerlei afzeggingen en toegenomen onzekerheid bij klanten'', aldus de werkgeversorganisaties. Over een eventuele nieuwe vorm van coronasteun worden al gesprekken gevoerd met het kabinet.
VVD, D66 en PvdA willen een spoedadvies over het inzetten van boosterprikken bij mensen die ingeënt zijn met AstraZeneca. Ook willen de partijen duidelijkheid over de vraag waarom de Pfizer/Moderna-booster niet gelijk beschikbaar is voor mensen die een Janssen-prik hebben gehad.
Winkeliers maken zich grote zorgen over de mogelijke invoering van coronacontrole aan de deur. De vrees is dat klanten en personeel zullen wegblijven, waardoor het toch al prille herstel na de coronalockdowns verder in gevaar komt.
,,Winkeliers willen niet meewerken aan de invoering van een coronatoegangsbewijs, ook al wordt dat alleen lokaal ingezet. Het is onuitvoerbaar en staat in geen verhouding tot de mate waarin winkelen bij zou dragen aan de verspreiding van het virus'', aldus directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel.
Peters wijst ook op het enorme personeelstekort in Nederland, waardoor het toch al lastig is geschikte winkelmedewerkers te vinden, laat staan ‘tienduizenden’ controleurs voor aan de deur. ,,De maatregel is buitenproportioneel, technisch onuitvoerbaar en onbetaalbaar. Er moet een heleboel geld bij.’’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies aan voor Madeira. Het Portugese eiland wordt aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode verandert morgen van groen naar geel. Reizigers vanuit dit gebied naar Nederland moeten vanaf zaterdag 13 november een coronabewijs laten zien.
Voor Oekraïne en Singapore verandert per 11 november de kleurcode van geel naar oranje. Ze zijn verwijderd van de lijst met veilige landen van de Europese Unie. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten, behalve als ze volledig zijn gevaccineerd. Vanaf zaterdag 13 november moeten reizigers naar Nederland aanvullend een coronatest doen, ook als ze volledig zijn gevaccineerd.
De eilanden Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië, en Saint Kitts en Nevis, in de Caraïbische Zee, zijn niet langer zeerhoogrisicogebied, maar worden hoogrisicogebied. Reizigers kunnen vanaf morgen met een coronabewijs naar Nederland reizen en hoeven niet in quarantaine. De Kaaimaneilanden, ook in de Caraïbische Zee, veranderen juist van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Ongevaccineerde reizigers naar Nederland moeten in quarantaine, en vanaf zaterdag 13 november moeten alle reizigers naar ons land aanvullend een coronatest doen.
Limburg is terechtgekomen in een zorginfarct. Dat zegt directeur David Jongen van het Zuyderland ziekenhuis in het programma Op1. ,,We hebben dit weekend crisisoverleg gehad. Sinds zondag hebben we 40 procent van de reguliere zorg af moeten zeggen.''
De sfeer bij de Utrechtse test- en vaccinatiestraten wordt steeds grimmiger. Het staat er rijen dik, omdat mensen zich soms gedwongen voelen vanwege de coronapas. ,,Mensen zijn bozer en geïrriteerd.”
Dinsdag werden er bijna zevenduizend testen gedaan en iedere dag loopt dat aantal op. Vorig weekend stond de teller nog op 4500 testen. ,,Mensen zijn klaar met corona en je merkt dat ze daardoor ongeduldiger zijn. Een hoop aantal mensen is het niet eens met het beleid of dat ze een vaccinatie ‘moeten’ nemen. Anderen zijn boos omdat ze in quarantaine moeten, terwijl ze wel gevaccineerd zijn. Dat is heel vervelend, ook voor ons personeel'', aldus een woordvoerder van de GGDrU.
Lees hier verder.
De intocht van Sinterklaas in Utrecht gaat niet door wegens corona, heeft de gemeente Utrecht vanmorgen bekendgemaakt. De intocht zou komende zondag zijn.
De organisator van de intocht heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer op zich te willen nemen 'door de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus', laat de gemeente weten in een brief. De gemeente Utrecht zegt de zorg over de oplopende besmettingen te delen.
De gemeente 'betreurt en respecteert' het besluit van de organisator. Door de korte termijn tot zondag is er geen optie meer om een alternatief te verzorgen.
De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen op een dag geregistreerd sinds het begin van de pandemie, meldt het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) vanmorgen.
Het ging dinsdag om 39.676 nieuwe gevallen, meer dan het vorige record van afgelopen vrijdag. Toen werden 37.120 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder was dat aantal nog 20.398.
Ook het aantal sterfgevallen in Duitsland nam dinsdag toe, aldus het gezondheidsinstituut. Volgens de nieuwe gegevens werden in Duitsland 236 sterfgevallen geregistreerd, tegen 194 dagelijkse sterfgevallen een week geleden.
Het Outbreak Management Team (OMT) komt vanmiddag weer bij elkaar om te praten over mogelijke aanscherping van de coronamaatregelen. Het overleg leidt tot een advies aan het kabinet. De experts van het OMT, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel, praten morgen het kabinet bij tijdens een overleg in het Catshuis.
Het definitieve besluit valt vrijdag, waarna zeer waarschijnlijk een persconferentie volgt met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Het is nog niet zeker dat er dan daadwerkelijk nieuwe regels worden aangekondigd. Mogelijk vindt het kabinet het nog te vroeg om al conclusies te trekken, nadat vorige week zaterdag aangescherpte regels ingingen. De effecten daarvan zijn vrijdag nog vrijwel niet te zien.
Ingewijden laten weten dat het kabinet nu waarschijnlijk 'meer dan ooit' naar het OMT luistert wat betreft nieuwe maatregelen. Die zouden nu dan ook nog niet op tafel liggen, zeggen bronnen. Het kabinet zou vooral eerste signalen willen zien dat mensen hun gedrag hebben veranderd, bijvoorbeeld door minder te reizen binnen Nederland. Als die signalen uitblijven, zijn maatregelen waarschijnlijker.
De marathon van Shanghai die op 28 november zou worden gehouden is tot nader order uitgesteld, maakte de organisatie woensdag op haar website bekend. Reden voor de afgelasting is de zorg over het stijgende aantal coronabesmettingen in China.
China registreerde dinsdag 54 nieuwe coronabesmettingen op een geschatte bevolking van 1,4 miljard mensen. Maandag waren dat er nog 62. Er werden dinsdag geen nieuwe doden gemeld, waardoor het totale aantal geregistreerde coronadoden sinds de uitbraak van de pandemie op 4636 blijft staan.
,,Vandaag hebben we gekozen voor voorzichtigheid, voor de gezondheid van de deelnemers en voor het vooropstellen van de inwoners van de stad", schreef de organisatie van de marathon onder meer.
Deelnemers hebben de mogelijkheid gekregen om hun startbewijs op te geven of om het te bewaren voor 2022, mocht de marathon dan wel doorgaan. Eerder dit jaar werden de marathons van Beijing en Wuhan vanwege Covid-19 tot nader order uitgesteld.
Vanaf aanstaande maandag moeten alle leerlingen op de Franse lagere school weer een mondkapje dragen. Dat heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag gemeld na de toespraak van president Emmanuel Macron.
In 61 van de 102 regio's was de mondkapjesplicht op de lagere school al van kracht sinds maandag, na de herfstvakantie. Vanaf volgende week moeten alle kinderen van 6 tot 11 jaar en hun leerkrachten weer een mondkapje op.
In september werd de mondkapjesplicht op school afgeschaft op plekken met weinig coronabesmettingen, maar nu stijgt het aantal besmettingen weer in heel Frankrijk. Macron kondigde eerder op de dag nog aan dat 65-plussers een boostervaccin moeten halen als ze hun coronapas willen blijven gebruiken.
Gevaccineerde mensen tussen de 61 en 65 jaar hebben een stuk minder antistoffen tegen corona dan gevaccineerde mensen in andere leeftijdsgroepen. Dat zei arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin Hans Zaaijer dinsdagavond aan tafel bij Op1. Volgens Zaaijer is dat precies de groep die via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. ,,Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede, hoge antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins."
Sanquin onderzocht de hoeveelheid antistoffen bij ongeveer 1400 gevaccineerde bloeddonors. Daaruit bleek onder meer dat hoe langer geleden iemand gevaccineerd is, hoe lager de antistoffen zijn. Volgens Zaaijer hebben de allerjongste donors, van 18 tot 25 jaar, gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de mensen uit de groep van 61 tot 65 jaar. Ook een oudere groep, van 71 tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen in het bloed, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is dan de 61- tot 65-jarigen.
Eerder werd al bekend dat het coronavaccin van AstraZeneca, net als dat van Janssen, in heel zeldzame gevallen een combinatie van stolselvorming in de aderen en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. Die riskante combinatie staat bekend als trombose met trombocytopenie syndroom (TTS). Beide vaccins zijn aan het begin van de vaccinatiecampagne in Nederland aan mensen toegediend.
In het voorjaar werd besloten om vooral nog gebruik te maken van de zogeheten mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Bij die vaccins doen de genoemde ernstige bijwerkingen zich niet voor. Het middel van AstraZeneca wordt al maanden niet meer gebruikt. Dat van Janssen is wel nog beschikbaar. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beschouwt beide vaccins overigens nog wel als veilig.
Meer dan een vijfde van de ongeveer honderd asielzoekers die in de tijdelijke noodopvang in Hengelo (Overijssel) verblijven, is besmet met het coronavirus. De besmette vluchtelingen zijn overgebracht naar een 'uitwijklocatie' in de buurt, meldt de gemeente. Zo'n locatie gebruikt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om met corona geïnfecteerde asielzoekers in onder te brengen.
De circa honderd vluchtelingen verblijven sinds eind oktober voor vier weken op het Hazemeijerscomplex in Hengelo, laat de gemeente weten. De besmettingen kwamen aan het licht nadat een van de asielzoekers afgelopen weekend aan corona gerelateerde klachten vertoonde en positief bleek.
Daarop werden maandag alle bewoners getest en kwamen 21 besmettingen aan het licht. De negatief geteste bewoners moeten de komende dagen in thuisquarantaine. Ze zijn nog niet allemaal volledig gevaccineerd, stelt de Twentse gemeente.
Volgens Hengelo zijn 'besmettingen in deze aantallen' nu aan de orde van dag en is de uitbraak in de noodopvang daarom 'niet uniek'. ,,Maar het is wel extra vervelend voor deze groep dat de positief geteste vluchtelingen weer naar een andere locatie overgebracht moeten worden, terwijl zij vaak al een vreselijke tocht achter de rug hebben. Via tolken worden de vluchtelingen nu geïnformeerd over de regels die in Nederland gelden in zo'n situatie. Gelukkig zien ze het belang in van de maatregelen die nu nodig zijn."
De nieuwe coronamaatregelen in Oostenrijk hebben grote gevolgen voor wintersporters. Want hoewel Thore Gries uit Dronten (20) met zijn Janssen-vaccin in Nederland volledig gevaccineerd is, geldt dat vanaf januari niet meer wanneer hij als skileraar op vakantie wil. Hij en zijn moeder Ingeborg hebben de trip naar daarom geannuleerd (Premium).
De burgemeesters in de vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten hebben vanavond verdere beperkingen opgelegd voor feesten in tenten en op pleinen. Dit soort festiviteiten, die met name rond de aftrap van het carnavalsseizoen georganiseerd worden, zijn voor een belangrijk deel per direct verboden. Het verbod duurt tot maandag 15 november, maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord vanavond bekend.
Op die manier wil de regio meer doen tegen het almaar uitdijende aantal coronabesmettingen. Eerder besloten de burgemeesters in deze regio al om alle grootschalige carnavalsevenementen zoals de 11de van de 11de in Roermond te verbieden.
Wat nu aanvullend verboden is, zijn met name muzikale feesten in tenten of op pleinen waarbij de bezoekers geen vaste zitplaats hebben. Intochten van Sinterklaas mogen binnen de geldende regels rond de coronamaatregelen en na afstemming met de gemeente wel doorgaan. Dat geldt ook voor de Sint Maartenoptochten.
Bij de GGD zijn vandaag tot 19.30 uur 83.500 afspraken gemaakt voor een coronatest die ze deze dag konden laten afnemen. Dat laat een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten na berichtgeving van de NOS. De afspraken die dinsdag gemaakt zijn voor bijvoorbeeld woensdag of donderdag zijn er nog niet bij opgeteld. ,,Die cijfers krijgen we morgen", aldus de woordvoerder.
Het was vandaag erg druk bij de telefoondienst voor coronatestafspraken van de GGD. Er was volgens de organisatie sprake van een 'explosieve toename in het aantal testafnames'. Daardoor kon het 'voorkomen dat men door deze enorme drukte wat verder moest reizen of wat langer moest wachten'.
Oostenrijk heeft sinds maandag zijn coronaregels aangescherpt en dat heeft grote gevolgen voor wintersportgangers uit Nederland.
Lees het artikel hier: Oostenrijk wordt streng, daar gáát de skivakantie: ‘Ik word gestraft voor het snel halen van een prik’.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb denkt dat het vanwege de geldende coronamaatregelen moeilijk wordt om met oud en nieuw het Nationaal Vuurwerk bij de Erasmusbrug te organiseren. Er is op dit moment een 'flink gesprek' met het kabinet gaande over de vuurwerkshow, zei Aboutaleb vanavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
De burgemeester haalde aan dat volgens de huidige maatregelen evenementen om 00.00 uur afgelopen dienen te zijn. ,,Oud en nieuw heeft als kenmerk dat het dan begint", aldus Aboutaleb. Daarnaast moet het coronatoegangsbewijs van iedereen die naar het evenement komt, gecontroleerd worden. ,,Dat wordt een probleem", zo zei hij tegen de raad.
De burgemeester hoopt dat er vanuit Den Haag deze week een oordeel komt over de plannen rond het Nationaal Vuurwerk. ,,Ik geef alvast aan dat het voor mij als verantwoordelijke onmogelijk is om de coronapas te hanteren om te controleren of iedereen gevaccineerd is bij de Boompjeskade, aan de kant van Zuid, op het Noordereiland."
Vorig jaar ging de vuurwerkshow op de Erasmusbrug niet door vanwege de coronamaatregelen. Rotterdammers konden bij het aftellen naar het nieuwe jaar thuis een film van een droneshow bekijken.
Het partijcongres van D66 in Den Bosch, dat voor aankomende zaterdag stond gepland, gaat niet door. Er is onzekerheid over mogelijke coronaregels, die het kabinet wellicht vrijdag aankondigt, en de coronacijfers zijn volgens de partij hoog. Het congres afgelasten is volgens de partij dan ook ' de meest verantwoorde keuze'.
Het zou het eerste fysieke partijcongres van D66 zijn in bijna twee jaar. Er werden 3000 D66'ers verwacht.
De partij organiseert donderdag en vrijdag online een algemene ledenvergadering. Zaterdag is er 'een korte onlineledenbijeenkomst met onder anderen Sigrid Kaag, Rob Jetten, Jan Terlouw en de nieuwgekozen partijvoorzitter', laat de partij in een verklaring weten.
De Franse president Emmanuel Macron is om 20.00 uur aan zijn televisietoespraak voor het Franse volk begonnen. Hij spreekt over het coronavirus en de - net als in vele Europese landen - weer oplopende besmettingsaantallen.
Hij noemt die oplopende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames een serieus alarmsignaal. Het wijst erop dat Europa te maken heeft met een vijfde coronagolf. Macron roept de Fransen nogmaals op om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.
Ook zet hij 65-plussers enigszins onder druk. Voor deze doelgroepen geldt dat zij hun coronapas alleen geactiveerd kunnen houden als zij een boosterprik hebben gekregen. Die maatregel gaat op 15 december in.
Begin december komen mensen in de leeftijd 50-64 jaar ook in aanmerking voor een boostershot, aldus Macron. Voor 65-plussers en kwetsbare doelgroepen zijn zij al beschikbaar.
In Frankrijk is de coronapas nodig voor bijvoorbeeld een bezoek aan een restaurant, café of museum en een reis met de trein. Onlangs werd besloten de pas minstens tot in de zomer van volgend jaar te handhaven. Tegen de pas is veel geprotesteerd. ,,Haal een vaccin om normaal te leven", adviseerde Macron nog maar eens. Het was zijn negende speech rond corona sinds het begin van de crisis. ,,We zijn nog niet klaar met de coronapandemie", benadrukte hij.
Frankrijk telde vandaag met bijna 12.500 nieuwe besmettingen het hoogste aantal in twee maanden.
Vorige week zijn er ruim 125.000 coronavaccinaties gezet. Ook deze week staan er enkele tienduizenden prikafspraken ingepland. Het aantal ongevaccineerde Nederlanders ligt nog boven de twee miljoen.
Marokko beëindigt morgen de avondklok die in maart vorig jaar was ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inmiddels daalt het aantal besmettingen na een piek tijdens de zomer.
Marokko heeft meer vaccins tegen het coronavirus toegediend dan andere Afrikaanse landen: 24 miljoen van de 36 miljoen inwoners zijn ingeënt. Ook geldt een coronapas voor reizen en toegang tot openbare plaatsen.
De Nederlandse overheid is tegen de aanvullende eisen die Oostenrijk gaat stellen voor vaccinaties, zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij vindt dat elk land de adviezen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet volgen. Vanaf 3 januari moeten mensen die ingeënt zijn met het Janssen-vaccin een extra prik krijgen om als volledig gevaccineerd te worden gezien in Oostenrijk. Nederland probeert via diplomatieke weg de Oostenrijkse regels versoepeld te krijgen.
Daarnaast zijn in Oostenrijk vanaf 6 december vaccinatiebewijzen 270 dagen geldig nadat mensen hun tweede prik hebben gehad. Daarna is een boostershot nodig. Demissionair minister De Jonge vindt dat zolang het EMA boosterprikken niet algemeen aanraadt, landen daar geen eigen eisen voor moeten instellen.
Volgens De Jonge 'is het wel ingewikkeld' als elk land eigen regels gaat invoeren, omdat dit het vrije verkeer van personen in de Europese Unie kan schaden. Bovendien biedt Nederland momenteel geen extra prikken aan aan mensen die naar Oostenrijk willen en nu dus een extra of een andere vaccinatie willen krijgen.
Wenen besloot vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen over te stappen op een zogeheten 2G-model. Dat betekent dat mensen alleen toegang krijgen tot horeca en binnenlocaties zoals hotels en bioscopen als ze kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of hersteld van het coronavirus.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) willen dat ziekenhuizen beter coronapatiënten gaan spreiden om de druk op de zorg te verminderen. Ze wijzen alle voorzitters van de Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) op hun verantwoordelijkheid om ziekenhuisbedden aan te bieden om deze spreiding mogelijk te maken.
,,Het evenredig spreiden van covidpatiënten over alle regio's in Nederland is nodig om in deze uitdagende omstandigheden de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg in heel Nederland te waarborgen. Er zijn regio's die ondanks verzoeken aan hen, nog niet hun evenredige deel aan ic- en klinische bedden aanbieden", stellen de instanties.
Door het groeiende aantal coronapatiënten ontstaan in een aantal regio's 'risicovolle situaties doordat verpleegafdelingen en ic's vol liggen, spoedeisende hulpafdelingen vollopen en patiëntenstops moeten worden afgekondigd'.
Moet het kabinet ingrijpen of kunnen de burgemeesters het alleen af? De opening van het carnavalsseizoen, de elfde van de elfde, drukt op een open zenuw in de coronabestrijding.
Lees hier het artikel: Carnaval: kabinet en burgemeesters lopen nog geen polonaise (Premium).
Burgemeester Karel van Soest (VVD) van Boxmeer heeft vandaag een streep gehaald door de aftrap van het carnavalsseizoen in Brabantse dorpje Overloon, vlak aan de grens met Limburg. Hij vreest een grote toeloop uit Limburg naar het Brabantse dorp, omdat in Noord- en Midden-Limburg alle grote evenementen rond de 11de van de 11de verboden zijn.
Eerder deze week kreeg de organisatie van het evenement nog groen licht van de burgemeester om het feest te laten doorgaan. Dit omdat in Brabant geen verboden zijn uitgevaardigd op de 11de van de 11de zoals in Limburg. Volgens de burgemeester 'ontstond er door de grote media-aandacht en de afgelastingen in het nabijgelegen Limburg de kans op een onvoorspelbaar grote toeloop. Dat zou buiten het afgesloten feestterrein problemen bij het handhaven van de openbare orde gaan opleveren."
De burgemeester sprak van een groot dilemma. ,,Het is bijzonder spijtig voor de organisatie die alles zo goed voor elkaar had en perfect voldeed aan alle gestelde richtlijnen. Maar met de organisatie delen we ook de zorgen om de zorg en kunnen we niet heen om de snelle toename van het aantal besmettingen en de signalen van de ziekenhuizen. Ondanks dat het volgens de regels kan en mag, werd de maatschappelijke impact steeds groter."
Reisorganisaties Sunweb en TUI geven vakantiegangers die worden gedupeerd door de strengere coronaregels in Oostenrijk de kans om hun reis om te boeken. Wie een wintersportvakantie heeft geregeld bij Sunweb krijgt de mogelijkheid voor een omboeking naar alternatieve bestemmingen als Frankrijk of Italië. Topman Mattijs ten Brink zegt dat klanten daarover door het bedrijf zullen worden benaderd. TUI laat weten met reizigers 'mee te denken' als mensen niet op reis kunnen vanwege de nieuwe inreisvoorwaarden in Oostenrijk. Dat kan ook leiden tot een omboeking, aldus TUI.
In Oostenrijk is de zogeheten 2G-regel ingevoerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat alleen gevaccineerden of mensen die zijn genezen van Covid nog hotels en restaurants in mogen. Ook zijn vaccinatiebewijzen er korter geldig en één prik met het Janssen-vaccin is er straks niet meer voldoende.
De situatie zorgt volgens Sunweb-baas Ten Brink voor vervelende onzekerheid. Het liefst zou hij zien dat landen hun coronabeleid meer op elkaar afstemmen, maar inmiddels is volgens hem gebleken dat Europa daar niet in slaagt. Hij schat in dat de Oostenrijkse maatregelen uiteindelijk slechts een relatief kleine groep zullen raken. Maar wat de overheden van andere landen komende tijd nog voor coronamaatregelen zullen invoeren, durft hij niet te voorspellen.
We gaan richting 15.000 tot 18.000 besmettingen per dag, en over een week liggen al gauw zo’n honderd coronapatiënten extra op de intensive care. Maar hoeveel mensen lopen momenteel rond die corona hebben én besmettelijk zijn?
Lees hier het artikel: Er lopen nu zo'n 100.000 ‘besmettelijken’ rond, velen zijn niet in beeld: ‘Minder contact hebben helpt’ (Premium).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een enorm tekort aan injectiespuiten voor vaccinaties. Volgend jaar dreigen er mogelijk 2 miljard spuitjes te weinig te zijn. Het tekort komt vooral door de massale inentingen tegen corona.
De voorraden zijn fors geslonken. Als de productie niet verbetert, kunnen er wereldwijd ernstige problemen bij het vaccineren ontstaan, aldus een bezorgde WHO. Het tekort kan voor de komende jaren gevolgen hebben voor de volksgezondheid, als een generatie de normale kindervaccinaties tegen bijvoorbeeld bof of mazelen misloopt. Te weinig spuiten en naalden leiden mogelijk ook tot een onveilige praktijk van hergebruik, stelt de WHO.
Inmiddels zijn 7,25 miljard Covid-19-vaccindoses toegediend. Dat is bijna het dubbele van het aantal vaccinaties dat normaal per jaar wordt gegeven.
In Nederland zijn tot nu toe naar schatting ruim 24,1 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn ruim 13 miljoen eerste vaccinaties en ruim 11 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft nu 87,9 procent van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen en is 84,4 procent volledig gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Van alle 12-plussers heeft nu 85,9 procent minimaal één vaccinatie ontvangen en is 82,4 procent volledig gevaccineerd.
Volgens het RIVM is er afgelopen week 'een lichte stijging' te zien in de opkomst en vaccinatiegraad in verschillende leeftijdsgroepen. ,,Per leeftijdsgroep gaat het om toenames van maximaal 1 procent", aldus het instituut.
Volgens de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM hebben inmiddels ruim 75.000 een derde prik gekregen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen sinds een aantal weken een extra inenting krijgen, omdat ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt.
Sinds de eerste coronavaccins in Nederland zijn gezet, zijn er in totaal 36 nieuwe bijwerkingen ontdekt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) denkt dat het daar ook bij blijft. ,,Ik verwacht eigenlijk geen nieuwe bijwerkingen meer", zegt voorzitter Ton de Boer tegen RTL Nieuws.
Nog geen jaar geleden werden er in Nederland vier verschillende vaccins op de markt gebracht. Het CBG heeft in kaart gebracht welke bijwerkingen er allemaal zijn ontdekt.
,,Er zijn nu miljarden mensen geprikt en wat we bij vaccins altijd zien, is dat bijwerkingen de eerste weken optreden", zegt CBG-voorzitter De Boer. ,,Het later optreden van bijwerkingen, terwijl je de twee prikjes al hebt gehad, dat verwacht je helemaal niet. Het vaccin is dan allang uit je lichaam."
De GGD regio Utrecht onderzoekt vanaf deze week steekproefsgewijs in de teststraten op het ‘gewone’ griepvirus en andere luchtwegvirussen zoals het rs- en het rhinovirus.
Lees het bericht hier: Laat je je testen op corona? Dan kan de GGD ook zien of je besmet bent met een ander virus.
Ziekenhuizen in het land moeten reguliere ingrepen uitstellen en hun eerlijke deel van coronapatiënten overnemen. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) na een noodkreet over ‘code zwart’ van de Limburgse ziekenhuizen.
Bekijk de video hieronder:
In meerdere regio's stoppen GGD'en met de inzet van prikbussen, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Reden is het herfst- en aankomende winterweer. In onder meer de regio's Hollands Midden, Fryslân en Haaglanden zullen de prikbussen worden vervangen door binnenlocaties en pop-up locaties, zoals een leegstaand kantoorpand.
,,Zo'n prikbus staat bijvoorbeeld op een parkeerplaats bij een supermarkt", aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. ,,Daar buiten moeten staan wachten middenin een herfststorm is niet zo comfortabel."
Of alle regio's de prikbussen binnenzetten en op zoek gaan naar locaties met meer beschutting tegen het gure weer weet de koepelorganisatie nog niet. ,,Iedere regio bepaalt zelf hoe en wanneer zij dit organiseren."
Het aantal testafnames is ‘explosief toegenomen’. Sinds er getest wordt is de toename van het aantal testafspraken nog niet zó groot geweest. Deze dinsdag worden er 200 tot 300 afspraken per minuut gemaakt.
,,Deze explosieve toename overstijgt alle verwachtingen en de GGD’en zetten alle zeilen bij om aan de enorme testvraag te voldoen’’, meldt een woordvoerder van de landelijke GGD/GHOR (Premium).
Limburgse ziekenhuizen slaan de noodkreet. Ze zitten vol en kunnen geen patiënten meer opnemen.
Bekijk de video hieronder:
Basisscholen zien het aantal klassen dat thuiszit vanwege coronabesmettingen toenemen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs lokale GGD'en en koepels van basisscholen. ,,Sinds midden vorige week is het dempende effect van de herfstvakantie over en zien we meer besmettingen van schoolkinderen", zegt GGD Zuid-Holland Zuid.
De GGD van de regio met onder meer Dordrecht en Gorinchem gaf sinds donderdag dagelijks zo'n vijf klassen het advies om in quarantaine te gaan. ,,Daarvoor lag dat aantal lager", aldus een woordvoerder, die daar geen precieze cijfers over had. Ook in Friesland krijgen klassen nu vaker het advies om thuis te blijven. ,,Maandag gold dat voor elf groepen. Twee weken geleden was het er dagelijks ongeveer één", aldus de lokale GGD.
In de regio Gelderland-Midden verdubbelde het aantal klassen dat in quarantaine moest afgelopen week vergeleken met een week eerder naar ongeveer dertig. Daarbij zou kunnen meespelen dat in een deel van de regio de schoolvakantie pas net voorbij was, aldus een GGD-woordvoerster. Vooral bovenbouwklassen zouden naar huis zijn gestuurd.
Ook in Zuid-Limburg, waar de druk op de zorg groter is dan in andere delen van het land, ziet de GGD een toename van het aantal klassen dat thuis komt te zitten. De afgelopen week waren dat er acht, in de twee weken daarvoor twee en vijf.
Bij meerdere coronabesmettingen in een klas overleggen scholen met de lokale GGD of het nodig is om een klas in quarantaine te plaatsen. Vaak is dat bij minimaal drie besmettingen in een groep. Schoolbesturen kunnen ook zelf bepalen om een klas naar huis te sturen en tijdelijk thuisonderwijs te geven. Het RIVM meldde dinsdag dat afgelopen week bijna 10 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is, plaatsvond op school of de kinderopvang.
De vaccinatiecampagne in Rotterdamse achterstandswijken blijkt een succes. De vaccinatiegraad lag in september nog onder de 50%, maar inmiddels is die toegenomen tot 75 procent.
Bekijk de video hieronder:
Zorgmedewerkers in Engeland moeten vanaf 1 april volgend jaar tegen Covid-19 gevaccineerd zijn om hun werk uit te oefenen. Zorgminister Sajid Javid heeft bekendgemaakt dat zo de kans op een coronabesmetting kleiner moet worden. Het gaat volgens Sky News om 1,2 miljoen mensen.
,,We moeten ervoor zorgen dat patiënten en zorgmedewerkers niet ziek worden terwijl dat te voorkomen was geweest", aldus Javid. De minister zegt dat de griepprik ook verplicht wordt voor zorgmedewerkers.
Landen zoals Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten hebben vaccinaties voor bepaalde sectoren, waaronder de zorg, al eerder verplicht gesteld.
Volgens Javid worden er uitzonderingen op de regel gemaakt voor mensen die allergisch zijn voor de vaccins en voor mensen die geen andere mensen zien of spreken tijdens hun werk.
Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde dag op rij boven de 11.000 uitgekomen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.352 nieuwe meldingen. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 10.971 besmettingen per etmaal. Dat gemiddelde stijgt al weken.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 22 overlijdens geregistreerd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen zeven dagen 76.790 positieve coronatests geregistreerd. Voor de vijfde week op rij stijgt het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent. Vorige week meldde het RIVM bijna 54.000 nieuwe gevallen, de week ervoor bijna 39.000.
In ruim anderhalf jaar tijd meldde het RIVM maar één keer een nog hoger aantal. Op 22 december vorig jaar bracht het instituut naar buiten dat in zeven dagen tijd 82.340 besmettingen waren vastgesteld. Als het aantal positieve tests nu in hetzelfde tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft ook snel stijgen. Vorige week waren de coronaklachten van 1137 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Een week eerder waren er (na correctie) 960 opnames, de week daarvoor 672, nog een week eerder 467 en de voorgaande week 338. In ongeveer een maand is de instroom dus verdrievoudigd.
Van de 1137 opgenomen patiënten kwamen 204 op een intensive care terecht. Ook dat is het hoogste aantal sinds mei.
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 172 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds april. Verreweg de meeste overleden mensen waren al op hoge leeftijd. Ze zijn allemaal in de afgelopen twee weken gestorven.
Door het stijgend aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week bijna 418.000 mensen, het hoogste aantal sinds half juli, en dat bracht bijna 72.000 besmettingen aan het licht. Het betekent dat ruim 17 procent positief testte, het hoogste percentage sinds oktober vorig jaar.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is redelijk stabiel. Het staat dinsdag op 1,19.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag verder toegenomen tot 1647, het hoogste aantal sinds 25 mei. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn dat er 74 meer dan maandag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1328 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met 7 tot 319. Het is voor het eerst in twee weken dat er wat minder mensen op de ic's liggen.
Afgelopen etmaal werden er 226 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Zo'n hoge instroom kwam sinds half mei niet meer voor. Op de ic's werden 18 nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur.
Nederlanders die hun eerste coronaprik in het buitenland hebben ontvangen, kunnen vanaf vandaag een digitaal coronabewijs aanmaken met de app CoronaCheck. De voorwaarde is wel dat de tweede vaccinatie bij de GGD is gehaald.
De Duitse voetbalploeg beleeft een roerige aanloop naar de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden. Bondscoach Hansi Flick riep vandaag drie nieuwe spelers op, nadat verdediger Niklas Süle van Bayern München positief had getest op het coronavirus. Vier spelers waarmee Süle nauw contact had gehad, moesten ook in quarantaine.
De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin om een extra prik te halen. Na verloop van tijd beschermt de voorgeschreven enkele dosis van dat vaccin niet meer genoeg tegen het coronavirus, vindt de belangrijkste adviseur van de Belgische regering.
Mensen die jonger zijn dan 65 jaar zouden een booster nodig hebben, concludeert de raad. België besloot al eerder om ouderen en mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus een aanvullende dosis te geven om de afnemende afweer op te peppen. Ongeveer 363.000 Belgen zijn met het Janssen-vaccin ingeënt.Van de 37 eerder geconstateerde coronagevallen in het Justitieel Complex Zaanstad blijken er nu nog 13 positief te testen, laat het ministerie van Justitie weten. Van een zestal afdelingen moeten de bewoners uit voorzorg op de eigen afdeling in quarantaine blijven. Zij mogen voorlopig geen bezoek ontvangen.
Zodra een gedetineerde positief test, moet de hele afdeling in quarantaine. De positief geteste persoon gaat voor tien dagen naar een speciale Covid-afdeling, de overige negatief geteste gedetineerden moeten zeker vijf dagen op de eigen afdeling blijven. Na vijf dagen wordt er opnieuw getest, meldt de Zaanbajes.
Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil dat het kabinet 'alles op alles' zet om ouderen zo snel mogelijk een boosterprik te geven. Verpleeghuizen deden gisteren in een uitzending van Nieuwsuur de oproep de aanvullende prikken te vervroegen. Volgens de huidige planning kunnen tachtigplussers vanaf begin december een extra prik krijgen.
Die planning lijkt heel 'star', aldus KBO-PCOB. ,,Je moet goed kijken: kan het echt niet eerder dan begin december? We zouden het liefst willen dat alle ouderen al eerder aan de beurt komen. Maar als dat organisatorisch niet lukt, kijk dan of het bijvoorbeeld in de verpleeghuizen al sneller kan. De nood lijkt daar het hoogst."
De situatie in de zorginstellingen voor ouderen aan het begin van de coronapandemie is voor ouderen een 'schrikbeeld'. Toen verloren sommige instellingen een groot deel van hun bewoners aan het virus. Ook ouderenbond ANBO vindt dat er zo snel als mogelijk begonnen moet worden met het prikken in de verpleeghuizen.De animo onder ouderen voor de boosterprik is groot. In een peiling die ANBO eind vorige maand hield, zei ruim de helft van de ondervraagde 65-plussers dat ze graag zo snel mogelijk een derde prik willen. Nog eens 40% wil de prik ook, maar zij willen ook nog wel even wachten.
De vaccinaties voor ouderen beginnen in principe op 6 december. ,,We begrijpen dat het organiseren van de prikcampagne wat voeten in de aarde heeft", aldus een woordvoerster. ,,Maar als bijvoorbeeld instellingen zeggen 'we prikken zelf en we kunnen daar direct mee beginnen', dan graag.''
Dat niet altijd alle bewoners in één keer een inenting kunnen krijgen van dezelfde arts heeft te maken met de vraag wie de 'medische verantwoordelijkheid' draagt voor welke bewoner, aldus brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ. Soms ligt die verantwoordelijkheid bij de instellingsarts, maar in andere gevallen bij de huisarts.
Voorraad is er nog genoeg, maar bij drogisterijen en apotheken vliegen de coronazelftesten sinds vorige week over de toonbank. ,,Eerst verkochten we 20.000 tests per maand, maar dat zijn er nu ongeveer 20.000 in een week", aldus een woordvoerder van BENU Apotheken dat in Nederland 340 filialen telt.
Ook webwinkel Drogist.nl zien dat de verkoop 'enorm is toegenomen', zo'n 300 procent meer. Bij De Online Drogist zijn, op enkele speekseltest na, de zelftests uitverkocht. Kruidvat en Trekpleister zien eveneens een stijging van de verkoop sinds de laatste coronapersconferentie. Lege schappen zijn echter binnen een dag weer gevuld.Limburgse ziekenhuizen stevenen af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. De vijf ziekenhuizen in de provincie slaken vandaag in een brief een noodkreet aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en ‘per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen’.Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat er ruim 300 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen uit de voorraad die de overheid tijdens de pandemie aanlegde, zijn afgekeurd. Het gaat om verschillende soorten beschermingsmiddelen, die om verscheidene redenen niet door de keuring zijn gekomen, aldus de woordvoerder.
Zo zijn er maskers met een Chinees keurmerk, die sinds het begin van de crisis werden gezien als gelijkwaardig aan de FFP2-maskers. De Europese uitzondering die daarvoor gold, is echter verlopen. Bij andere beschermingsmiddelen, zoals brillen, kan een slechte pasvorm bijvoorbeeld de aanleiding tot afkeuring zijn.Er wordt nog gekeken of de afgekeurde beschermingsmiddelen nog elders kunnen worden gebruikt. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan donaties aan armere landen, aldus de woordvoerder. De waarde van de afgekeurde spullen bedraagt volgens de Volkskrant zeker 300 miljoen euro.
Het is heel druk bij de telefoondienst voor coronatestafspraken van de GGD, bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland na berichten op Twitter. De organisatie zoekt uit wat er precies aan de hand is.
Wie de coronalijn belt, krijgt te horen: ,,Er bellen op dit moment zoveel mensen dat we geen telefoonlijnen meer beschikbaar hebben. We kunnen u daarom niet te woord staan. Wilt u ons alstublieft over 30 minuten nog eens bellen?"
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 39.160 positieve coronatesten afgenomen, iets minder dan een dag eerder toen er 39.400 werden gemeld. Alleen in hoofdstad Moskou ging het al om 5287 nieuwe infecties. Er overleden 1211 mensen aan Covid-19.
De gezondheidsautoriteiten in Oekraïne melden een nieuwe sterfterecord ten gevolge van Covid-19. De afgelopen 24 uur werden 833 overlijdens geregistreerd. Het ministerie van Volksgezondheid meldt verder 18.988 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Sinds het begin van de pandemie heeft het land 3,11 miljoen besmettingen geteld en 73.390 sterfgevallen die worden toegeschreven aan Covid-19.
Anders dan het Jeroen Bosch Ziekenhuis geldt in de ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant altijd: Positieve coronatest? Dan blijf je thuis! Ze maken geen uitzondering voor personeel. Ook niet voor bij artsen die eigenlijk niet gemist kunnen worden.
Ruim negenhonderd zorgmedewerkers hebben hun eigen risico vergoed gekregen nadat ze corona opliepen tijdens het werk. Ledencollectief IZZ, dat ruim 200.000 aangesloten zorgmedewerkers telt, ziet meer zorgverleners met long covid en geeft ook volgend jaar het eigen risico terug. De leden verzekeren zich collectief via CZ en VGZ en het collectief behartigt de belangen van de zorgverleners.
IZZ besloot vorig jaar om het eigen risico van maximaal 385 euro te vergoeden van zorgverleners die corona opliepen op het werk. IZZ is de enige die dat doet. ,,Ze lopen toch een groter risico om besmet te raken, omdat ze dagelijks met patiënten te maken hebben. Dat vinden wij niet eerlijk", verklaart directeur Roland Kip. ,,Als agenten tijdens het werk een klap krijgen, wordt de behandeling ook vergoed. Dat is het beroepsrisico.''
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ruim 308 miljoen door de overheid aangekochte mondkapjes, brillen, schorten, jassen en handschoenen moeten afkeuren. Dat is veel meer dan tot dusver gemeld. Het totale prijskaartje van de afgekeurde beschermingsmiddelen komt naar schatting boven de 300 miljoen euro uit, schrijft de Volkskrant.
Vorige week werd al bekend dat ruim dertig miljoen Chinese KN95-maskers noodgedwongen waren afgekeurd voor de zorg, maar dat blijkt lang niet alles. Zo zou het ministerie in de officiële voorraadcijfers niet hebben meegerekend dat er nog honderden miljoenen ongekeurde spullen in de magazijnen lagen. Van die zogenoemde 'niet-vrije voorraad' zijn 308,5 miljoen beschermingsmiddelen afgekeurd, bevestigt een woordvoerder van VWS.
Dat aantal kan nog verder oplopen, omdat ruim 105 miljoen maskers, handschoenen, jassen en andere beschermingsmiddelen voor de zorg nog wachten op keuring. Het aantal afgekeurde spullen is door de nieuwe cijfers ruim vertienvoudigd in vergelijking met een half jaar geleden.
Venezuela is begonnen met het vaccineren van kinderen vanaf 2 jaar met het Cubaanse Soberana 2-vaccin. Dat heeft vicepresident Delcy Rodriguez maandag live op de staatstelevisie gezegd.
Cuba, een nauwe bondgenoot van de Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro, zegt dat de Abdala, Soberana 2 en Soberana Plus-vaccins voor meer dan 90 procent effectief zijn. Volgens Cubaanse functionarissen zijn de eerste resultaten vergelijkbaar met die van andere vaccins. Critici wijzen er echter op dat die resultaten nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld.
Er zijn in Venezuela ongeveer 3,5 miljoen kinderen tussen de 2 en 11 jaar die in aanmerking komen voor het vaccin.
De Amerikaanse regering heeft een federale rechtbank gevraagd een recente schorsing van de vaccinatieplicht bij grote bedrijven terug te draaien.
Via het agentschap voor arbeidsomstandigheden OSHA had de regering vorige week een regel opgelegd aan bedrijven met meer dan 100 werknemers. Daarmee worden zij verplicht ervoor te zorgen dat hun personeel vanaf 4 januari gevaccineerd zou zijn tegen Covid-19 of dat medewerkers die dat niet wilden zich regelmatig zouden laten testen.
Een groep bedrijven maakte bezwaar tegen de regel bij een federale rechtbank in New Orleans. Die oordeelde dat de regel "ernstige grondwettelijke problemen" met zich meebracht en schorste de regel per direct. Volgens de Biden-regering moet een rechter dat alleen doen als er een noodzakelijke reden voor is, en die gold hier volgens de regering niet.
Eerder al verplichtte de Biden-regering alle Amerikaanse bedrijven die overheidscontracten hebben te zorgen dat hun personeel gevaccineerd is. Vliegtuigmaker Boeing heeft moeite aan die plicht te voldoen. Zo'n 11.000 Boeing-werknemers in de VS, zo'n 9 procent van het personeelsbestand, hebben vrijstelling aangevraagd van de vaccinatieplicht op medische of religieuze gronden.
Duizenden demonstranten zijn dinsdagmiddag (lokale tijd) rond het parlementsgebouw in Wellington bijeen gekomen om te protesteren tegen een recent ingevoerde vaccinatieplicht en andere coronamaatregelen in Nieuw Zeeland. Autoriteiten blokkeerden uit veiligheidsoverwegingen de meeste ingangen van het gebouw, al verliep het protest rustig.
Nieuw-Zeeland hanteerde tijdens de pandemie een eliminatiestrategie, waarbij het de landsgrenzen gesloten hield en alleen staatsburgers toeliet, die bij aankomst verplicht in quarantaine moesten. Maar sinds enkele maanden worstelt het land met de opkomst van de Delta-variant.
Minister-president Jacinda Ardern besloot daarom over te gaan tot een nieuwe strategie, waarbij Nieuw-Zeelanders leren leven met het virus. Ze maakte het vorige maand verplicht voor docenten en mensen in de gezondheidszorg om zich te laten vaccineren. En restricties in het land om verspreiding te voorkomen worden pas opgeheven als 90 procent van de bevolking gevaccineerd is.
Nieuw-Zeeland is nog altijd een van de landen met de laagste besmettingscijfers. In totaal zijn er een krappe 8000 gevallen gerapporteerd en 32 doden. Bijna 80 procent van de bevolking is inmiddels gevaccineerd.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft Nederland aangemerkt als een 'zeer hoog risicogebied' met betrekking tot het coronavirus. Het agentschap raadt reizen naar Nederland af.
Ook Luxemburg en de eilandengroep Faeröer werden van niveau drie (hoog risico) naar niveau vier (zeer hoog risico) verplaatst. Andere Europese landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, werden al als zeer hoog risico gezien. Maandag stonden er 80 landen op de lijst van gebieden met een zeer hoog risico.
Niveau vier is het hoogste niveau in de classificatie die het Amerikaanse CDC gebruikt. Het dient vooral om Amerikaanse reizigers te informeren over de risico's met betrekking tot de pandemie. De wijziging heeft vooralsnog geen invloed op reizen vanuit Nederland naar de VS. Dat is sinds maandag onder voorwaarden weer toegestaan.
Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten op een boosterprik tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwen zorgbestuurders in Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge zegt 'te kijken' of de extra prik vervroegd kan worden.
Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, 20 procent van het totale aantal verpleeghuizen.
Denemarken voert per direct weer de coronapas in. Dat is het gevolg van het feit dat het land de derde golf van de pandemie ingaat. Al tijden stijgt het aantal besmettingen in Denemarken.
De coronapas die moet aantonen of iemand is gevaccineerd, is hersteld of negatief is getest. Denen moeten hun coronapas weer laten zien als ze bars- en restaurants bezoeken, maar ook in bioscopen en musea.
Een noodkreet vanuit Enschede. Daar is de spoedeisende hulp van het ziekenhuis MST vol. Mogelijk moeten vanavond patiënten op de gang liggen. „We zullen daarvoor patiënten uitkiezen die er het beste aan toe zijn, die bijvoorbeeld moeten wachten op de uitslag van een ct-scan”, zegt arts Rein IJmker.
En dan is het volgens hem hopen op een gunstige uitslag, zodat de patiënten niet hoeven worden opgenomen. „Het ziekenhuis heeft bijna geen plek meer en in de wijde omgeving is die evenmin te vinden.”
De situatie is mede uit de hand gelopen door de toestroom aan coronapatiënten en het niet opnieuw fors willen afschalen van de planbare zorg.
Oostenrijk laat vanaf vandaag alleen gevaccineerden en genezen coronapatiënten toe tot onder meer cafés, restaurants, kappers en evenementen met meer dan 25 personen. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende. De Oostenrijkse regering doet dat vanwege het oplopen van het aantal besmettingen.
De zogenoemde 2G-regel heeft mogelijke grote gevolgen voor mensen die op ski-vakantie naar Oostenrijk willen. Ook omdat vanaf januari 2022 één dosis met Janssen zijn geldigheid verliest. Daardoor zullen veel mensen op zoek moeten naar een Booster-prik om alsnog op vakantie in Oostenrijk te kunnen gaan. Lees hier meer.
De GGD Brabant-Zuidoost stopt dinsdag met het testen zonder afspraak, want het wordt anders veel te druk en te risicovol op de locaties. "De testvraag in de regio loopt razendsnel op. Om meer mensen sneller te kunnen testen, testen we vanaf 9 november uitsluitend op afspraak. Daarmee voorkomen we lange wachttijden", aldus de organisatie.
De gezondheidsinspectie begrijpt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, dat een met corona besmette medewerker onder strenge voorwaarden heeft laten doorwerken omdat er anders te weinig menskracht zou zijn. De inspectie ziet dat het voor het ziekenhuis "een enorm lastige afweging" is en heeft begrip "voor de afwegingen van het bestuur in deze concrete situatie".
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het "in principe" niet is toegestaan dat mensen door blijven werken als zij corona blijken te hebben. "Tegelijkertijd zien we momenteel een grote druk op de zorg, in uitzonderlijke gevallen kan dit tot conflicterende plichten vanuit de zorgwerkgever leiden. Het is aan de zorgwerkgever om hierin een zorgvuldige afweging te maken", aldus een woordvoerster.
Het Bossche ziekenhuis zei vandaag in 'zeer incidentele gevallen' medewerkers die besmet zijn met corona toch te laten doorwerken, als anders bepaalde zorg in het gedrang komt.
De inspectie heeft vandaag contact gehad met de raad van bestuur van het Jeroen Bosch. "De raad van bestuur heeft onderbouwd dat hij enerzijds de veiligheid van patiënten en medewerkers voldoende kan garanderen en anderzijds op deze wijze de zorg zo toegankelijk mogelijk kan houden."
Steeds meer leraren en leerlingen van middelbare scholen zitten ziek thuis. De koepelorganisatie VO-Raad ziet de afgelopen weken een toenemend aantal ziekmeldingen op scholen, veroorzaakt door klachten gerelateerd aan corona en overige, kortdurende ziekteverschijnselen. De koepel van middelbare scholen zegt zich daardoor zorgen te maken over het inlopen van achterstanden in het onderwijs.
Ook wordt er met spanning gekeken naar een eventueel toenemend aantal griepgevallen, zegt een woordvoerder. "Scholen denken: als er nu al een hoog ziekteverzuim is, hoe moet het dan als er echt een griepgolf komt?" Vooral psychologisch zou de huidige situatie zwaar zijn. "We dachten aan het begin van het schooljaar door de vaccinatiegraad weer met volle kracht les te kunnen gaan geven, maar dat valt voor nu weer tegen."
Exacte cijfers heeft de VO-Raad niet, maar scholen zouden melden dat zowel het aantal coronagerelateerde ziekmeldingen als ander ziekteverzuim "relatief hoog is". Het gebeurt overigens maar incidenteel dat een hele klas of afdeling vanwege corona over moet op thuisonderwijs, aldus de woordvoerder. Dat aantal zou ook niet op een opvallende manier aan het veranderen zijn.
Dat het kabinet deze vrijdag al een besluit wil nemen over eventuele uitbreiding van de coronamaatregelen is 'aan de vroege kant'. Dat erkent demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het hangt af van de naleving van de regels die zaterdag zijn ingegaan, maar die zullen in de loop van deze week nog nauwelijks terug te zien zijn in de cijfers.
Het kabinet gaat kijken of de signalen die wel te zien zijn, lijken op een prognose van het RIVM. De Jonge denkt dat het Outbreak Management Team (OMT) ook iets kan zeggen over het gedrag van mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om 1,5 meter afstand houden en de controle op coronatoegangsbewijzen, zo werd aangekondigd tijdens de persconferentie van vorige week.
Volgens De Jonge moet het aantal besmettingen dringend omlaag omdat de ziekenhuisbezetting oploopt. ,,We hebben ons zorgen te maken over de stijgende aantallen, die doen iets met de toegankelijkheid van de zorg." De basismaatregelen zijn belangrijk, stelt de minister: afstand houden, handen wassen en testen bij klachten. ,,Het virus draagt zichzelf niet over, mensen doen dat."
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge denkt dat de tijdelijke wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt nog wel verlengd moet worden tot juni komend jaar. ,,Dat lijkt me reëel om te veronderstellen want we zullen niet in februari klaar zijn, waarschijnlijk, met de crisis en het nemen van maatregelen", zei hij in de Tweede Kamer.
De Kamer moet iedere drie maanden instemmen met een verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19. Maandag werd gesproken over een verlenging die al ingegaan is, en nog loopt tot december. Dit was al de derde verlenging, en De Jonge denkt dat ook een vierde en vijfde verlenging nodig zullen zijn.
Verschillende Kamerleden vroegen zich af of de coronamaatregelen onderhand niet beter ondergebracht kunnen worden in andere wetgeving, die niet tijdelijk van aard is. Als het aan CDA en ChristenUnie ligt, wordt gekeken of bepaalde elementen niet beter in de Wet publieke gezondheid opgenomen kunnen worden. GroenLinks wees erop dat de tijdelijke wet ook lastiger te controleren is door de Kamer. De Jonge was het daarmee niet eens.
Als de Kamer de coronaregels liever niet meer regelt via de tijdelijke wet, kan dat volgens De Jonge. Hij wees er wel op dat op de langere termijn gekeken zal moeten worden naar het hele Nederlandse systeem om met pandemieën om te gaan. Dat zal volgens hem veel meer tijd gaan kosten. Hij wil daarin ook onder meer de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en eventueel de parlementaire enquête naar de coronacrisis meenemen.
Voor de derde verlenging van de coronawet is een meerderheid in de Tweede Kamer.
Sinds het begin van de pandemie, zijn de grenzen van de VS gesloten geweest voor Europeanen. Vandaag zijn de regels in het land versoepeld, en dat is goed nieuws voor mensen die hun familie al anderhalf jaar niet hebben gezien. Zo ook Ria, die haar zoon in Texas eindelijk weer in de armen kan gaan sluiten:
Het is weer enorm druk bij de teststraten. Een goed teken, vinden de deskundigen. Maar ook gedoe voor ouders als je op zaterdagavond hoort dat je dochter (6) maandag alleen met een negatieve test de klas in mag. ‘Alleen bij de commerciële PCR-test van 90 euro kwam de uitslag op tijd.’
In de hele provincie Limburg kunnen geen nieuwe coronapatiënten opgenomen worden. Limburgse ziekenhuizen in Maastricht, Weert, Roermond en Venlo hebben geen ruimte meer om patiënten van Zuyderland over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang langs de Limburgse hospitalen.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 11.848 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het op één na hoogste aantal dit jaar. Het gemiddelde is nu boven het niveau van de vierde golf in juli uitgekomen. Alleen de piek van de tweede golf in december vorig jaar lag nog net iets hoger.
Sinds het begin van de corona-epidemie in Nederland zijn er maar vijf dagen geweest met nog meer positieve tests dan maandag. Dat zijn afgelopen zaterdag, toen er ongeveer 12.000 nieuwe gevallen waren, en op vier dagen in december vorig jaar. Het dagrecord staat sinds 20 december. Toen testten 12.997 mensen positief.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 73.209 bevestigde besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 10.458 nieuwe gevallen per dag. Op het hoogtepunt van de vierde golf, in de week tot aan 19 juli, waren er gemiddeld 10.084 positieve tests per dag.
Als het aantal nieuwe gevallen in het huidige tempo blijft stijgen, sneuvelt eind deze week het absolute record. In de week voor 22 december waren er 82.099 positieve tests, gemiddeld 11.728 per dag.
NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden vindt het 'zeer onwenselijk' dat zorgmedewerkers die positief zijn getest op corona toch gaan werken. ,,Zowel voor de medewerkers als voor patiënten wil je dit niet", zegt Michel van Erp van de beroepsorganisatie.
Hij reageert op het bericht dat een radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch na een positieve coronatest toch doorwerkt. Het geeft volgens Van Erp ook aan hoe hoog de druk op de zorg is. ,,Het water staat de zorg aan de lippen. En we gaan nog steeds voorbij aan het echte probleem en dat is dat er te weinig zorgprofessionals zijn. Daar wordt gewoon te weinig in geïnvesteerd", aldus Van Erp van de beroepsorganisatie. ,,Er moet structureel iets gedaan worden om zorgmedewerkers te behouden."
De grote opening van het carnavalsseizoen donderdag en de Sinterklaasintochten komend weekend kunnen voorlopig - soms onder voorwaarden - doorgaan. Dat stelt het kabinet na corona-beraad vanmiddag. ‘Het is aan burgemeesters om maatregelen te treffen'.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 1573, bijna een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden. Afgelopen etmaal kwamen er 83 Covidpatiënten bij, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Precies één jaar geleden lagen er 2295 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Bij het huidige oplopende tempo kan dat niveau binnen enkele weken weer bereikt zijn.
Volgens het LCPS liggen er nu 1247 mensen op een verpleegafdeling die worden behandeld vanwege Covid-19. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten toe met 21 tot 326.
Meer dan een half miljoen mensen hebben afgelopen week een afspraak gemaakt bij Testen voor Toegang. Dat is het grootste aantal afspraken in één week, aldus Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter Testen voor Toegang.
Het vorige record stond op 498.000 testafspraken, in de week van 18 tot en met 24 oktober. Vorige week maakten 534.000 mensen een afspraak. De drukste dagen waren zoals gebruikelijk vrijdag (123.000 testafspraken) en zaterdag (173.000 afspraken). Ook zondag was het drukker dan afgelopen weken, aldus SON. Er stonden die dag 78.000 testafspraken gepland.
Ongeveer de helft van de mensen gaf aan de testuitslag te willen gebruiken om naar een restaurant, café of discotheek te gaan. 5 procent zei ermee te gaan sporten.
Het ov-gebruik is niet gedaald na het advies om meer thuis te werken. In onderstaande grafiek zie je hoeveel check-ins het openbaar vervoer gemiddeld per zeven dagen heeft verwerkt van het begin van de pandemie tot nu.
Het ministerie herhaalt de basisregels nog eens. Zo geef je corona geen kans.
De twaalfde editie van The Passion zal plaatsvinden in Doetinchem, en voor de tweede keer zonder publiek. Vanwege de coronamaatregelen is het te onzeker om in te zetten op een evenement met duizenden toeschouwers, aldus KRO-NCRV.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zegt in 'zeer incidentele gevallen' medewerkers die besmet zijn met corona toch te laten doorwerken, als anders bepaalde zorg in het gedrang komt. Het Brabants Dagblad meldt vandaag dat een radioloog van het ziekenhuis na een positieve coronatest toch doorwerkt.
Voorwaarde voor doorwerken van een besmette medewerker is wel dat de veiligheid van patiënten en collega's gegarandeerd is. ,,Bijvoorbeeld als er sprake is van een laag besmettingsrisico en iemand in volledige afzondering zijn/haar werk kan doen." Onder deze voorwaarden mag iemand die onmisbaar is voor de continuïteit van zorg werken.
,,Uiteraard alleen met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een medisch mond-neusmasker'', vult het ziekenhuis aan. Het is niet duidelijk of de radioloog in kwestie gevaccineerd is. Het ziekenhuis laat, na een anonieme melding, weten het 'vervelend' te vinden 'dat medewerkers zich in dit geval onveilig hebben gevoeld'.
,,Er was hier sprake van laag besmettingsrisico en er is in volledige afzondering gewerkt", aldus het ziekenhuis over het doorwerken van de besmette radioloog. ,,De veiligheid van onze medewerkers én onze patiënten staat te allen tijde voorop. We besteden hier vandaag op de afdeling opnieuw aandacht aan."
Na het afgelasten van het carnavalsevenementen in Heerlen en Kerkrade geeft ook Brunssum gehoor aan de noodkreet van de Limburgse ziekenhuizen. De opnamestop van de Zuyderland-ziekenhuizen in Heerlen en Sittard was voor de burgemeesters van de drie gemeenten aanleiding de stekker uit de festiviteiten te trekken.
Een woordvoerder van Zuyderland zei vanochtend 'het niet meer aan te kunnen'. Patiënten met corona worden naar andere ziekenhuizen gebracht, die wel nog plaats hebben. ,,Er is hier geen ruimte meer'', zei hij. ,,Het is niet meer te doen." De organisaties achter de evenementen accepteren het besluit 'met pijn in hun hart'.In Noord- en Midden-Limburg werden eerder al grootschalige carnavalsevenementen rond de 11de van de 11de verboden uit vrees voor overbelasting van de zorg. De zestien burgemeesters in Zuid-Limburg besloten vrijdag nog 'gewoon' de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen en carnaval te vieren. Daar komen deze drie nu op terug.
Winkeliers en bedrijven worstelen met het terugbetalen van hun achterstallige coronabelasting. De belastingschuld van bedrijven is inmiddels opgelopen tot 18,3 miljard euro. Vooral cafés, restaurants en modewinkels groeit de schuld de komende jaren boven het hoofd.
Indonesië gaat boostershots verstrekken zodra vijftig procent van de bevolking volledig is ingeënt, zegt gezondheidsminister Budi Gunadi Sadikin. De verwachting is dat dit punt eind volgende maand wordt bereikt. Het land, dat de op drie na grootste bevolking ter wereld telt, heeft nu zo'n 29 procent van zijn 270 miljoen inwoners gevaccineerd. Daarbij zijn diverse vaccins gebruikt, al naar gelang deze beschikbaar kwamen. Tekorten speelden de vaccinatiecampagne parten.
Die 'vaccinongelijkheid' in binnen- en buitenland is reden voor Indonesië om al bij een vaccinatiegraad van 50 procent aan te vangen met de boosters. ,,Sommige landen hebben maar weinig eerste doses ontvangen, de reden waarom er zoveel ongelijkheid in de wereld is.'' De extra coronaprikken worden gratis verstrekt aan minder bedeelden. De rest van de bevolking moet mogelijk betalen. Veel zorgmedewerkers hebben al een aanvullende vaccinatie ontvangen.Hoewel hij besmet is met corona werkt een radioloog, tot ontsteltenis van collega’s, gewoon door bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Dat is mogelijk als iemand ‘onmisbaar is voor de continuïteit van de zorg’, reageert een woordvoerster.
Voor het eerst in vijftien maanden zijn er in Japan in de afgelopen 24 uur geen nieuwe sterfgevallen door het coronavirus bijgekomen. Volgens de Japanse omroep NHK was dat niet meer voorgekomen sinds 2 augustus 2020.
Sinds de vaccinatiegraad in Japan is gestegen tot boven de 70 procent, zijn het aantal besmettingen en sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Zaterdag meldde het ministerie van Volksgezondheid nog drie nieuwe sterfgevallen.
Op het hoogtepunt van de epidemie in augustus steeg het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen tot ruim 25.000, wat voornamelijk te wijten was aan de besmettelijke Delta-variant. Het land telde sinds de uitbraak van de pandemie ruim 18.000 sterfgevallen.
Om een nieuwe piek deze winter te voorkomen, is de regering van plan om volgende maand van start te gaan met boostervaccinaties. Ook onderzoekt het de mogelijkheid van behandeling met medicijnen om ziekenhuisopnames te verminderen.
De schulden die Nederlandse bedrijven bij de Belastingdienst hebben zijn sinds begin dit jaar verder toegenomen. Ruim 10 procent van de ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel aangevraagd van de belastingplicht, meldt ABN AMRO dat zich baseerde op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In totaal was de schuld van het bedrijfsleven bij de fiscus eind augustus 18,3 miljard euro. Vooral horecazaken werden zwaar getroffen. Zo heeft 44 procent van de restaurants een schuld. De schuld moet in vijf jaar worden afbetaald.
Opvallend is volgens de economen van ABN AMRO dat ook in sectoren die weer opengingen de afgelopen maanden opnieuw uitstel is aangevraagd bij de Belastingdienst. Zij zien omzetverlies als een mogelijke reden hiervoor. De horeca, dierentuinen en musea hebben bijvoorbeeld nog te maken gehad met beperkingen van de hoeveelheid klanten of bezoekers die naar binnen mochten. Ook blijft het aantal toeristen nog ver achter bij de situatie van voor corona.
Ook schoenen- en kledingwinkels, pakketbezorgers en payrollbedrijven hebben het zwaar, net als bijvoorbeeld drukkerijen. Die hadden te maken met het wegvallen van veel inkomsten zoals drukwerk voor festivals.
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een aanzienlijk hogere schuld bij de Nederlandse overheid dan tot nu toe bekend. Het bedrijf, dat de afgelopen anderhalf jaar zwaar getroffen is door de coronacrisis, kreeg naast leningen en garanties ter waarde van 3,4 miljard euro ook uitstel van belastingen van 1,371 miljard euro, meldt NRC op basis van eigen onderzoek.
De totale toegezegde en uitgekeerde overheidssteun aan de KLM Groep, inclusief budgetmaatschappij Transavia, komt daarmee op bijna 6,5 miljard euro. De KLM Groep ontving eerder 1,7 miljard euro NOW-loonsteun. Geen ander bedrijf kreeg zoveel NOW-steun en belastinguitstel.
De inmiddels stopgezette loonsteun stond open voor alle bedrijven met minimaal 20 procent omzetverlies. Het belastinguitstel konden alle bedrijven aanvragen.
Carnavalsevement Oad òp Nuj in Heerlen, dat gepland stond voor komende woensdagavond 10 november, gaat alsnog niet door. Dat bevestigt burgemeester Roel Wever van de stad volgens De Limburger. Ook in Kerkrade gaat een evenement niet door. Heerlen en Kerkrade geven daarmee gehoor aan een noodkreet van de Limburgse ziekenhuizen.
Voorzitter Helen Mertens van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg roept bestuurders op om grootschalige evenementen, zoals de carnavalsfeesten in Zuid-Limburg, af te schalen. ,,We hadden afgelopen weken al opnamestops in ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie", zei Mertens in Nieuwsuur (NPO 2).
Donderdag is het de elfde van de elfde, traditioneel het begin van de carnavalstijd. In het midden en noorden van Limburg zijn festiviteiten afgelast, in Noord-Brabant en ook in Zuid-Limburg niet, of nog niet.
Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg 'gewoon' de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekent dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden. Wel zijn er restricties in verband met corona. Toegang tot feesten kan alleen met een geldige QR-code. Ook geldt er een maximum wat betreft het aantal personen dat tegelijkertijd binnen mag zijn.,,Het is in Limburg echt ongelooflijk druk", zegt Mertens, die ook voorzitter is van de raad van bestuur van het Maastricht UMC. Het is volgens haar inmiddels voldoende bewezen dat grote, massale evenementen nu eenmaal leiden tot meer besmettingen. ,,Ik vind dat we ons met zijn allen maximaal moeten inspannen om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen."
De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat is ingezet om coronavaccinaties te promoten. Bekende personages als Elmo en Oscar het Moppermonster werkten mee aan een video van tv-zender CNN om jonge kijkers te informeren over de prik. Andere poppen laten op Twitter weten te zijn gevaccineerd.
In de Verenigde Staten kunnen kinderen tussen de 5 en 11 jaar sinds afgelopen week worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Om die reden werd samen met de Sesamstraat-gezichten aan kinderen uitgelegd wat vaccinatie inhoudt.
Daar hebben in ieder geval de personages wat van geleerd, laten ze weten op Twitter. ,,Ik heb vandaag het Covid-19-vaccin gehad. Mijn vleugel voelt een beetje pijnlijk aan, maar het geeft mijn lichaam de extra bescherming die nodig is om mezelf en anderen gezond te houden", schrijft Big Bird, de gele Amerikaanse broer van Pino. Bert en Ernie, Grover en Elmo schrijven blij te zijn dat ze nu meer weten over vaccinaties.
Oscar laat weten dat hij tot zijn teleurstelling heeft gehoord dat mensen minder mopperen door het vaccin. ,,Je krijgt misschien wel een pijnlijke arm en wordt een beetje moe, gelukkig is dat er wel."
Niet iedereen was gecharmeerd van het vaccinatieoffensief. Vooral het conservatieve kamp in de VS beschuldigde de grote gele vogel ervan een propagandamachine te zijn voor de overheid. ,,Overheidspropaganda... voor jouw 5-jarige'', tweette de Republikeinse senator Ted Cruz. Lisa Boothe, een commentator van Fox News, beweerde naar aanleiding van de tweet dat kinderen helemaal geen risico's lopen door het coronavirus. Presentator Steve Cortes van Newsmax beschuldigde Sesame Street van gevaarlijke propaganda.
Het is niet de eerste keer dat Big Bird kinderen aanspoort om zich te laten vaccineren. Naar aanleiding van de commotie duiken op het internet beelden op van 1972, toen de vogel kinderen ook al opriep om niet langer te wachten en zich te laten vaccineren ('Don't wait, vaccinate').
De Verenigde Staten verwachten morgen een forse toestroom van internationale bezoekers die hun grenzen oversteken, zowel door de lucht als over land. Dan komt namelijk een einde aan de reisbeperkingen die de VS in maart 2020 een groot deel van de wereldbevolking oplegden om de verspreiding van Covid-19 te minimaliseren.
Veel internationale vluchten zullen naar verwachting bijna vol of helemaal vol vliegen, met een hoog passagiersvolume in de komende weken. Ook worden morgen nieuwe regels voor het traceren van contacten van kracht. Zo zijn luchtvaartmaatschappijen voortaan verplicht om indien nodig informatie te verzamelen van internationale vliegtuigpassagiers 'om contact op te nemen met reizigers die zijn blootgesteld aan Covid-19-varianten'.
Het Verenigd Koninkrijk heeft de grens van 10 miljoen boostershots gepasseerd. Dat houdt in dat 17,5 procent van de bevolking vanaf 12 jaar inmiddels een derde coronaprik heeft gehad. De eerste boosters werden in september gezet.
Premier Boris Johnson roept mensen in een reactie op de mijlpaal op hun boosters te halen. ,,We weten dat de immuniteit van vaccins na verloop van tijd afneemt, dus boosters zijn van vitaal belang om u en uw dierbaren de winter door te beschermen", aldus Johnson op Twitter. ,,Haal alstublieft deze levensreddende prik zodra u een oproep ontvangt."
In het VK hebben ruim 50,2 miljoen mensen minstens één dosis van een coronavacin gehad, dat is omgerekend 87,4 procent van de bevolking die daarvoor in aanmerking komt.
Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 11.398 meldingen van positieve tests binnengekregen. Dat zijn er 609 minder dan zaterdag, toen er (bijgesteld) 12.007 positieve tests werden geregistreerd.
Zaterdag meldde het gezondheidsinstituut aanvankelijk iets meer coronabesmettingen, 12.024. Het was het hoogste aantal van dit jaar. Zowel donderdag als vrijdag werden ruim 10.000 gevallen geregistreerd. Het hoge aantal van zaterdag was overigens geen record: op een drietal dagen in december 2020 waren er meer geregistreerde positieve tests op een dag.
Hoewel zondag dus iets minder positieve testresultaten werden gemeld dan zaterdag, steeg het zevendaags gemiddelde nog wel, van 9408 op zaterdag naar 9871 op zondag.
Het RIVM kreeg het afgelopen etmaal verder acht meldingen van sterfgevallen. Zaterdag waren dat er 36, het hoogste aantal sinds 11 mei. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.
Amsterdam telde, net als zaterdag, in de afgelopen dag de meeste bevestigde besmettingen, 406 in totaal. In Den Haag waren er 289 positieve testuitslagen. Rotterdam telde er met 288 precies 1 minder. Utrecht (215) en Veenendaal (166) completeren deze top vijf van gemeenten met de meeste positieve tests.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag verder gestegen, tot 1490. Dat zijn er 91 meer dan zaterdag en het hoogste aantal sinds 27 mei, toen er 1512 mensen in het ziekenhuis lagen die ziek waren door het coronavirus.
Uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er zondag 305 mensen met Covid-19 op de intensive cares liggen. Dat zijn er 17 meer dan zaterdag. In totaal waren er 26 nieuwe opnames van coronapatiënten op de ic's.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1185 coronapatiënten, 74 meer dan een dag eerder. In totaal werden er op de verpleegafdelingen 162 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is de afgelopen weken behoorlijk gestegen, geeft het LCPS aan, en er zijn geen signalen dat die stijging gaat afnemen. Vanwege de toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, spreidt het LCPS weer patiënten tussen zorgregio's 'zodat we de Covid-zorg verdelen en de zorg toegankelijk houden'.