De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat is ingezet om coronavaccinaties te promoten. Bekende personages als Elmo en Oscar het Moppermonster werkten mee aan een video van tv-zender CNN om jonge kijkers te informeren over de prik. Andere poppen laten op Twitter weten te zijn gevaccineerd.
In de Verenigde Staten kunnen kinderen tussen de 5 en 11 jaar sinds afgelopen week worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Om die reden werd samen met de Sesamstraat-gezichten aan kinderen uitgelegd wat vaccinatie inhoudt.
Daar hebben in ieder geval de personages wat van geleerd, laten ze weten op Twitter. ,,Ik heb vandaag het Covid-19-vaccin gehad. Mijn vleugel voelt een beetje pijnlijk aan, maar het geeft mijn lichaam de extra bescherming die nodig is om mezelf en anderen gezond te houden", schrijft Big Bird, de gele Amerikaanse broer van Pino. Bert en Ernie, Grover en Elmo schrijven blij te zijn dat ze nu meer weten over vaccinaties.
Oscar laat weten dat hij tot zijn teleurstelling heeft gehoord dat mensen minder mopperen door het vaccin. ,,Je krijgt misschien wel een pijnlijke arm en wordt een beetje moe, gelukkig is dat er wel."
Het bestuur van de Numansdorpse voetbalvereniging NSVV legt per direct haar functie neer. Zij heeft daartoe besloten nadat er onder een bericht over nieuwe coronamaatregelen bij de club meerdere dreigende reacties geplaatst zijn. Lees hier meer.
© John de Pater — Voorzitter Arie Kruithof bij het veld van NSVV. De bestuursleden van NSVV vind de bedreigende uitingen ‘onacceptabel’ en vindt dat ‘alle normen hoe je met elkaar omgaat zijn overschreden’. De Noord-Ierse minister Robin Swann van Gezondheid klaagt de zanger Van Morrison aan wegens smaad, meldt de Noord-Ierse krant Belfast Telegraph. De 76-jarige artiest noemde de minister onder meer 'heel gevaarlijk' en 'een oplichter' vanwege de manier waarop hij de coronapandemie aanpakt.
De zanger deed zijn uitlatingen over Swann onder meer tijdens een diner in een chique hotel in Belfast, in juni. Hij was boos dat een concert van hem was gecanceld vanwege de coronamaatregelen. Ook noemde Morrison de minister in een interview een oplichter.
Morrison staat bekend als een uitgesproken criticus van de maatregelen die de Ierse overheid heeft genomen vanwege de pandemie. De zanger maakte in 2020 drie liedjes over de pandemie, waarin hij stelde dat de Ierse overheid de burgers hun vrijheden afneemt. Volgens Swann zijn de liedjes gevaarlijk omdat Morrison zijn claims niet wetenschappelijk onderbouwt.
In een verklaring omschreef Morisson de liedjes, met titels als Born to be free en No more lockdown, 'parodie, komedie, scherts en sarcasme'. Later herhaalde hij echter in een videoboodschap de woorden die nu tot Swanns aanklacht wegens smaad hebben geleid. De eerste zitting van de zaak is vermoedelijk pas begin 2022.
© ANP Kippa — Van Morrison bracht drie nummers uit waarin hij zijn mening over de coronamaatregelen duidelijk kenbaar maakt. De coronacijfers in België lijken de goede richting op te gaan. Ze stijgen nog steeds, maar wel iets minder snel dan voorheen. ,,Morgen is de herfstvakantie voorbij. Dan gaan de kinderen en jongeren weer naar school en zullen er weer meer mensen gaan werken”, zegt de Belgische viroloog Steven van Gucht. ,,Dat effect zullen we niet onmiddellijk zien, maar ik durf niet te zeggen dat de cijfers binnen twee à drie weken niet opnieuw de hoogte ingaan.”
© BELGA — Viroloog Steven van Gucht. De Verenigde Staten verwachten morgen een forse toestroom van internationale bezoekers die hun grenzen oversteken, zowel door de lucht als over land. Dan komt namelijk een einde aan de reisbeperkingen die de VS in maart 2020 een groot deel van de wereldbevolking oplegden om de verspreiding van Covid-19 te minimaliseren.
Veel internationale vluchten zullen naar verwachting bijna vol of helemaal vol vliegen, met een hoog passagiersvolume in de komende weken. Ook worden morgen nieuwe regels voor het traceren van contacten van kracht. Zo zijn luchtvaartmaatschappijen voortaan verplicht om indien nodig informatie te verzamelen van internationale vliegtuigpassagiers 'om contact op te nemen met reizigers die zijn blootgesteld aan Covid-19-varianten'.
© AP — De regering van Joe Biden heeft meerdere gesprekken gevoerd met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen om zich voor te bereiden op de toestroom van extra reizigers die op Amerikaanse luchthavens zullen aankomen. Het Verenigd Koninkrijk heeft de grens van 10 miljoen boostershots gepasseerd. Dat houdt in dat 17,5 procent van de bevolking vanaf 12 jaar inmiddels een derde coronaprik heeft gehad. De eerste boosters werden in september gezet.
Premier Boris Johnson roept mensen in een reactie op de mijlpaal op hun boosters te halen. ,,We weten dat de immuniteit van vaccins na verloop van tijd afneemt, dus boosters zijn van vitaal belang om u en uw dierbaren de winter door te beschermen", aldus Johnson op Twitter. ,,Haal alstublieft deze levensreddende prik zodra u een oproep ontvangt."
In het VK hebben ruim 50,2 miljoen mensen minstens één dosis van een coronavacin gehad, dat is omgerekend 87,4 procent van de bevolking die daarvoor in aanmerking komt.
Het begin van de mars tegen het coronabeleid middag in Den Haag is weer terug op het Malieveld. De stoet die onder meer voerde langs de Hofvijver, begon daar ook. De protesttocht lijkt zonder al te grote problemen te zijn verlopen. Er lopen zo'n 20.000 tot 25.000 mensen mee.
Vele tientallen agenten, zowel lopend als in busjes, waren aanwezig om de tocht te begeleiden. De sfeer was gemoedelijk. Af en toe was zwaar vuurwerk te horen. Veel mensen hadden borden, spandoeken of vlaggen bij zich met daarop teksten tegen het coronabeleid of tegen het kabinet-Rutte. Ook waren er leuzen te horen als "Liefde, vrijheid, geen dictatuur".
De betoging werd georganiseerd door Samen voor Nederland, naar eigen zeggen een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Een van de initiatiefnemers is Michel Reijinga, die eerder demonstraties tegen het coronabeleid organiseerde. Lees hier meer.
© AD — Bas demonstreert zondag op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 11.398 meldingen van positieve tests binnengekregen. Dat zijn er 609 minder dan zaterdag, toen er (bijgesteld) 12.007 positieve tests werden geregistreerd.
Zaterdag meldde het gezondheidsinstituut aanvankelijk iets meer coronabesmettingen, 12.024. Het was het hoogste aantal van dit jaar. Zowel donderdag als vrijdag werden ruim 10.000 gevallen geregistreerd. Het hoge aantal van zaterdag was overigens geen record: op een drietal dagen in december 2020 waren er meer geregistreerde positieve tests op een dag.
Hoewel zondag dus iets minder positieve testresultaten werden gemeld dan zaterdag, steeg het zevendaags gemiddelde nog wel, van 9408 op zaterdag naar 9871 op zondag.
Het RIVM kreeg het afgelopen etmaal verder acht meldingen van sterfgevallen. Zaterdag waren dat er 36, het hoogste aantal sinds 11 mei. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.
Amsterdam telde, net als zaterdag, in de afgelopen dag de meeste bevestigde besmettingen, 406 in totaal. In Den Haag waren er 289 positieve testuitslagen. Rotterdam telde er met 288 precies 1 minder. Utrecht (215) en Veenendaal (166) completeren deze top vijf van gemeenten met de meeste positieve tests.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag verder gestegen, tot 1490. Dat zijn er 91 meer dan zaterdag en het hoogste aantal sinds 27 mei, toen er 1512 mensen in het ziekenhuis lagen die ziek waren door het coronavirus.
Uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er zondag 305 mensen met Covid-19 op de intensive cares liggen. Dat zijn er 17 meer dan zaterdag. In totaal waren er 26 nieuwe opnames van coronapatiënten op de ic's.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1185 coronapatiënten, 74 meer dan een dag eerder. In totaal werden er op de verpleegafdelingen 162 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is de afgelopen weken behoorlijk gestegen, geeft het LCPS aan, en er zijn geen signalen dat die stijging gaat afnemen. Vanwege de toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, spreidt het LCPS weer patiënten tussen zorgregio's 'zodat we de Covid-zorg verdelen en de zorg toegankelijk houden'.
Vaccinatiecentra in Oostenrijk hebben het druk vlak voor de invoering van de '2G' regel. De regel betekent dat de horeca, theaters, veel sportactiviteiten, evenementen met meer dan 25 aanwezigen en kapperszaken exclusief voor burgers zijn die zijn ingeënt tegen het coronavirus of die zijn genezen.
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden, aldus de krant Krone. Alleen mensen bij wie de tweede vaccinatie niet eerder dan negen maanden geleden is geweest, zijn in Oostenrijk volledig ingeënt. Volgens de regering van bondskanselier Alexander Schallenberg moet de regel ten minste tot kerst gelden.
In het weekend zijn daarom veel mensen op pad gegaan voor een vaccinatie. In Weense centra was zaterdag de wachttijd voor een prik anderhalf uur. In Salzburg kwamen 1400 mensen op een inenting af en dat was daarvoor circa 2000 over een hele week.
Juridisch is het nog niet helemaal rond. De krant Krone schrijft dat de regering dit zondagmiddag voor elkaar hoopt te krijgen. De '2G-maatregel' werd vrijdag aangekondigd omdat de regering het aantal nieuwe besmettingen zorgwekkend snel vindt stijgen en veel sneller dan in buurlanden.
De maatregelen vallen slecht in onder meer de toerismesector die zich opmaakt voor het wintersportseizoen. Voor de wintersportcentra geldt volgens Krone ook de 2G-regel. De wintersportsector worstelt niet alleen met de strenge coronamaatregelen van de regering in Wenen. De sector is driftig op zoek naar 8000 tot 10.000 seizoenarbeiders, maar volgens de Oostenrijkse Kamer van Koophandel zijn er problemen met 3000 mogelijke werknemers die met een Russisch vaccin, Spoetnik, zijn ingeënt. De Oostenrijkse gezondheidsautoriteiten erkennen dat nog niet als vaccin.
Een corona-uitbraak in een groep Nederlandse vakantiegangers op Sardinië heeft een 12-daagse rondreis veranderd in een gedwongen opsluiting in een quarantainehotel.
De groep van 35 toeristen hoopte dat er afgelopen vrijdag een eind zou komen aan hun opsluiting, maar dat bleek niet het geval. Opnieuw werd een aantal reizigers positief getest op het coronavirus waardoor de quarantaine voor de tweede keer werd verlengd. Lees hier het hele verhaal.
In Den Haag zijn duizenden mensen bijeen om te demonstreren tegen het coronabeleid. De betogers lopen vanaf 13.00 uur een mars door de stad. Die voert onder meer langs de Hofvijver en eindigt rond 16.00 uur op het Malieveld.
De betoging is georganiseerd door Samen voor Nederland, naar eigen zeggen een samenwerkingsverband van tientallen organisaties. Een van de initiatiefnemers is Michel Reijinga, die eerder demonstraties tegen het coronabeleid organiseerde.
© Regio15 — Demonstranten op het Malieveld in Den Haag. Drie ziekenhuisopnames, een inwoner die is overleden, en 33 coronabesmettingen. Kille cijfers van slechts één dag in de afgelopen week tonen aan dat het coronavirus in Neder-Betuwe weer heftiger rondwaart dan in veel andere gemeenten. Veranderen de rotsvaste overtuigingen in het lot hierdoor in twijfels? Lees hier het verhaal.
Een federaal beroepshof in de Verenigde Staten heeft zaterdag een vergaande coronamaatregel van de regering-Biden geblokkeerd. De Amerikaanse president besloot deze week in de strijd tegen de epidemie inenting tegen Covid-19 of wekelijks testen op het virus verplicht stellen voor bedrijven met meer dan honderd werknemers.
De rechter van beroep wil die zwaarwegende beslissing echter eerst uitgebreid statutair en grondwettelijk toetsen. Verscheidene staten met een Republikeinse meerderheid hadden onmiddellijk bezwaar gemaakt tegen de nieuwe regeling, die op 4 januari had moeten ingaan.
'Een geweldige mijlpaal', noemt de Australische premier Scott Morrison het. Van alle Australiërs boven de 16 jaar is nu tachtig procent volledig ingeënt. Het land is volgens de premier op weg om 's werelds meest gevaccineerde bevolking te krijgen.
Hoewel de tegenvoeters er ooit naar streefden het virus volledig te verslaan, richt men zich nu op 'leven met het virus'. De deltavariant is te besmettelijk om zich te laten verdringen, waardoor de nadruk nu op vaccineren ligt.© EPA — De Australische premier Scott Morrison vindt de 80 procent vaccinatiegraad geweldig. Oeps! Bijna vijftig mensen hebben gisteren een verkeerde dosis van het coronavaccin toegediend gekregen bij een prikbus in Alblasserdam. Zij kregen te weinig van het Pfizer-vaccin ingespoten. ,,Wij betreuren enorm dat dit gebeurd is.” De getroffenen krijgen een bos bloemen, excuses én een herstelprik.
De één haalt er zijn schouders voor op, de ander maakt er een punt van: de aangescherpte coronamaatregelen. Door de oplopende besmettingscijfers is het mondkapje terug en is een coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht. Sportscholen balen dat ook zij nu klanten om een QR-code moeten vragen. ,,Het is een ramp voor ons bedrijf.’’
Wegens een corona-uitbraak binnen de muren van de zogenoemde Zaanbajes zitten ongeveer 700 gevangenen in lockdown. Op een zestal afdelingen van Justitieel Complex Zaanstad geldt op dit moment een quarantaine vanwege coronabesmettingen onder gevangenen en personeel, meldt NH Nieuws.
De gedetineerden moeten op hun afdeling blijven en mogen geen bezoek ontvangen. Van een afdeling moeten de gedetineerden dit hele weekend in hun cel blijven, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen. Op dit moment zijn 37 van de 700 gevangenen in JCZ positief getest op corona.
Het in quarantaine plaatsen van gedetineerden is een ingrijpende maatregel, maar ook noodzakelijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen", aldus een woordvoerder van de gevangenis. ,,Het gros van de gedetineerden heeft begrip voor de situatie. Over het algemeen is de sfeer rustig.''
Hoe het virus het complex is binnengekomen, is niet duidelijk. Volgens de directie van het JCZ is de vaccinatiegraad in het complex zo'n 30 procent. Omdat er het gevangenenbestand voortdurend wisselt, is de exacte vaccinatiegraad niet bekend. Ook vorig jaar moesten er afdelingen van de gevangenis in lockdown.'Wat moet, dat moet', zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond over het handhaven van de coronaregels. Sinds vandaag moet op meer plekken de QR-code uit de CoronaCheck-app getoond worden en weer mondkapjes worden gedragen. Volgens Kuin is het begin altijd moeilijk.
,,Het is weer een nieuwe fase. Soms heeft iemand geen mondkapje op, maar dan is dat geen onwil. Dan heeft iemand er gewoon niet aan gedacht." De politiek is duidelijk geweest, meent Kuin. ,,Er wordt van de boa's gewoon verwacht dat er weer wordt gehandhaafd". Wel lopen de instructies per gebied flink uiteen.
In sommige steden geldt volgens Kuin de instructie dat er boetes moeten worden uitgedeeld als sprake is van een 'honderd procent-overtreding'. In een paar andere steden 'binnen de Randstad' geldt dat boa's waarschuwingen uitdelen. ,,Een soort vooraankondiging dat er strenger gecontroleerd gaat worden.''
In Italië zijn de afgelopen 24 uur 6.764 positieve coronatesten afgenomen, precies hetzelfde aantal als gisteren. Er werden vandaag 31 sterfgevallen geregistreerd. 20 minder dan een dag eerder, toen er 51 werden gemeld. In totaal zijn in Italië 132.365 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Binnen Europa ligt alleen in Groot-Brittannië het aantal coronadoden hoger. Wereldwijd staat Italië op de negende plek.
Winkeliers hebben op de eerste dag dat mondkapjes in winkels weer verplicht zijn weinig problemen gehad. Een enkeling vergeet een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie INretail accepteert het merendeel van het winkelend publiek de regels. Ook bij de controles op het coronabewijs bij sportinstellingen zijn tot dusver geen grote problemen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft het afgelopen etmaal 30.693 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er werden 155 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Beide aantallen zijn een daling ten opzichte van de cijfers van gisteren, toen werden er 34.029 infecties en 193 overlijdens gemeld.
'Ik zie over de gehele linie een stijgende lijn', zegt de voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Pim Evers, over de controle op de QR-codes in Amsterdam. 'Bij zo'n 10 procent valt nog wat te verbeteren.'
Dat er ook op terrassen moet worden gecontroleerd, noemt Evers 'onbegrijpelijk'. Hij wijst op tal van andere plekken waar mensen samenkomen en niet worden gecontroleerd. De horeca wordt daardoor onevenredig hard getroffen, meent hij.
Amsterdam liet eerder al weten de handhaving van de QR-controles op te schroeven. Ook Evers vraagt het publiek corona serieus te blijven nemen. ,,De Nederlander is er enigszins klaar mee, maar dat kan niet, het virus trekt zich daar niks van aan."
De afgelopen 24 uur zijn er 12.024 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, aldus het RIVM. Dat is het hoogste aantal dit jaar en het op drie na hoogste in Nederland sinds het begin van de pandemie. In de twee voorgaande dagen werden er ruim 10.000 gevallen per dag geregistreerd.
Alleen in december vorig jaar werden er op drie dagen meer positieve tests in één dag gemeld dan vandaag. Op 20 december waren er 12.997 positieve tests, op 17 december 12.778 en op 19 december 12.224. Op de overige 615 dagen van de coronacrisis waren er minder positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen waren er 65.905 positieve tests. Gemiddeld 9415 nieuwe gevallen per dag. Het hoogste niveau sinds 21 juli. Het RIVM kreeg de afgelopen dag 36 meldingen van sterfgevallen. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei. De afgelopen zeven dagen werden 156 overlijdens geregistreerd. Gemiddeld 22 per dag. Ook dat is het hoogste niveau sinds 11 mei.
Het Sinterklaascomité heeft zijn handen afgetrokken van de Amersfoortse intocht op zaterdag 13 november. De organisatie vindt het onverantwoord om duizenden mensen op de Eemkade te ontvangen zonder QR-code of entreebewijs. Of de intocht hiermee überhaupt doorgaat, is op dit moment nog niet duidelijk. Lees hier het verhaal.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zaterdag verder gestegen tot 1399, een toename van 49. Dat is het hoogste aantal sinds 28 mei, toen er 1440 coronapatiënten waren opgenomen.
De stijging komt volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voor het grootste deel voor rekening van de verpleegafdelingen, waar er 47 coronapatiënten zijn bijgekomen. Daar liggen nu 1111 mensen met Covid-19. Op die afdelingen kwamen 194 nieuwe patiënten binnen.
Bij de intensive cares kwamen 26 nieuwe patiënten binnen. Per saldo steeg het aantal ernstige zieke patiënten op de ic's met 2. Daar liggen nu 288 mensen met Covid-19.
Fitnessketen Basic-Fit, die ruim tweehonderd clubs in Nederland in beheer heeft, controleert geen identiteitsbewijzen bij leden die met een coronatoegangsbewijs naar de sportschool gaan. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van Omroep Brabant. De afgelopen dagen benadrukte het kabinet juist dat het verplicht is om naast de QR-code ook een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te controleren om misbruik van codes tegen te gaan.
Met ingang van dit weekend is het tonen van een geldig coronatoegangsbewijs verplicht voor een bezoek aan de sportschool. Een woordvoerster van Basic-Fit legt uit dat de QR-codes van het coronatoegangsbewijs automatisch gescand worden bij de toegangspoortjes bij de sportschool. Om binnen te komen moeten leden ook hun lidmaatschapskaart scannen, waarmee hun identiteit bij de sportschool bekend zou zijn. Maar er komen geen mensen aan te pas bij het controleren van het coronatoegangsbewijs.
Bij het checken van de QR-code is het de bedoeling dat de bezoeker ook zijn identiteitsbewijs laat zien. Wie het coronatoegangsbewijs controleert, ziet om privacyredenen alleen de eerste letter van iemands voor- en achternaam en diens geboortedag- en maand. Die zijn te controleren op het identiteitsbewijs.
De zegsvrouw kon niet direct aangeven of Basic-Fit contact heeft gehad met Nederlandse autoriteiten of deze controlemethode toereikend is. De sportschoolketen controleert in Frankrijk op dezelfde manier de zogenoemde 'pas sanitaire', zoals het coronatoegangsbewijs daar heet. Het bedrijf benadrukt dat leden vooraf ook een tijdslot moeten reserveren met behulp van hun lidmaatschapskaart. ,,Je wil fitness toegankelijk houden voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken. Dit systeem heeft zich sinds eind augustus ook al bewezen in Frankrijk."
Het JO16-2 team van voetbalclub Be Quick 1887 uit het Groningse Haren is zaterdag niet naar Urk afgereisd voor een wedstrijd tegen leeftijdsgenoten van SV Urk. Ouders vinden het risico op een coronabesmetting te groot. Op Urk begrijpen ze hier niets van. Lees hier het hele verhaal.
Het hoofd van de inlichtingendienst in de Duitse deelstaat Thüringen waarschuwt dat corona-ontkenners steeds meer geradicaliseerd geraken. ,,We zien online pesterijen, beledigingen, fysieke aanvallen en ultra-agressief gedrag in het hele land", zegt Stephan Kramer in een interview met Redaktionsnetzwerk Deutschland.
,,De vierde golf, de discussie over boostervaccins en de aanscherping van coronamaatregelen zoals de uitbreiding van vaccinatie- of herstelbewijzen kunnen de beweging een nieuwe impuls geven", aldus Kramer. Hij staat aan het hoofd van de instantie die binnenlandse dreigingen moet opvolgen.
De "'Querdenken"-beweging, die bestaat uit Covid-ontkenners, rechtse activisten en antivaxers, heeft tijdens de pandemie verschillende grootschalige protesten georganiseerd in Duitsland. Soms draaiden die uit op geweld.
Zaterdag is een betoging in Leipzig gepland. Daar zijn door de toenemende besmettingen maar duizend betogers toegelaten.
Het Centraal-Amerikaanse land Costa Rica verplicht kinderen als eerste land ter wereld om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de gezondheidsautoriteiten zal de vaccinatie vanaf nu op de lijst komen te staan van de basisvaccins die kinderen volgens de wet moeten krijgen. Het land heeft een deal gesloten met farmaceut Pfizer om over voldoende doses te beschikken om alle kinderen onder de 12 jaar vanaf maart 2022 te beginnen inenten.
Eerder deze week keurde de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen tussen 5 en 12 jaar goed. Hoewel kinderen minder risico lopen om zwaar ziek te worden indien ze met Covid-19 worden besmet, kunnen ze de ziekte wel snel aan anderen doorgeven, zelfs wanneer ze geen symptomen hebben. Het vaccin zou dus vooral voorkomen dat kinderen anderen besmetten.
Door de deal met Pfizer zal Costa Rica 3,5 miljoen doses van het vaccin ontvangen, daarvan zullen 1,5 miljoen voorbehouden worden voor kinderen tussen 5 en 11 jaar. De andere doses zullen dienen als een derde prik voor het zorgpersoneel, de oudere bevolking en mensen met een immuunaandoening. Momenteel is ongeveer 55 procent van de bevolking in het land volledig gevaccineerd. Meer dan 70 procent van jongeren tussen 12 en 19 jaar hebben al minstens één dosis gehad.
Frankrijk verplicht mondmaskers in wachtrijen naar skiliften. Als de nationale besmettingsgraad boven 200 gevallen per 100.000 inwoners gaat, zullen skiërs ook een geldige coronapas moeten voorleggen, zo heeft premier Jean Castex aangekondigd.
Volgens de premier moeten de maatregelen het mogelijk maken een volwaardig skiseizoen te organiseren. De vorige winter was erg moeilijk voor de Franse wintersportsector. De skiliften moesten toen sluiten wegens de corona-epidemie.
De Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen gaat dit weekend niet open vanwege de coronapas. De directie van de schaatsbaan dacht de strengere coronaregels te omzeilen door alle schaatsers - gevaccineerd en niet-gevaccineerd- via een gang binnendoor naar de buitenbaan te leiden.
De gemeente houdt vast aan de verplichting om bezoekers om een QR-code te vragen, maar dat ziet het schaatscomplex niet zitten. Eigenaar Michael van de Kuit is teleurgesteld. ,,De burgemeester laat weten dat er is gekeken naar de landelijke coronacijfers. En dat op basis daarvan geen toestemming wordt gegeven voor onze oplossing. Dat is zuur, en het betekent dat we de deur dicht houden."
Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje binnen vaak weer verplicht. En de coronapas geldt nu ook op meer plekken als toegangsbewijs. Harde lockdownregels blijven voorlopig op de plank. Lees hier alles over de nieuwe coronaregels.
Museumliefhebbers zijn zaterdagavond van 19.00 uur tot 00.00 uur welkom in tientallen musea in Amsterdam. In totaal doen 54 locaties mee aan Museumnacht. Alle tickets voor het evenement zijn verkocht en de organisatie verwacht zo'n 32.000 bezoekers.
Deelnemers moeten allemaal een geldig coronatoegangsbewijs laten zien als ze hun polsbandje voor het evenement ophalen bij de eerste locatie die ze bezoeken. De andere deelnemende musea kunnen dat bij de entree opnieuw controleren. De organisatie wijst er verder op dat er ook in de musea zelf mogelijk coronamaatregelen gelden, zoals 1,5 meter afstand.
Aan Museumnacht doen onder meer bekende musea als het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Rembrandthuis en het Van Gogh Museum mee, maar ook instellingen als Oscam, Mediamatic en de ISN Fatih Moskee. Bezoekers krijgen muziek- en dansoptredens, lezingen, films, workshops en spellen voorgeschoteld.
Zo kunnen deelnemers in het Verzetsmuseum dansen op protestsongs, zijn er in Mediamatic enorme seksspeeltjes te bewonderen die zijn omgetoverd in glijbanen, wipkippen en schommels, worden er in Huis Marseille meditaties rondom het thema water verzorgd en is er in het Multatuli Museum een chocoladeproeverij en een workshop chocoladeschilderen te volgen.
Ook slaat Museumnacht dit jaar de handen ineen met videoplatform TikTok. Op gezette tijden gaan verschillende musea 'live' en geven dan een presentatie, rondleiding of kijkje achter de schermen. Ook curatoren, kunstenaars en tiktokkers gaan creatieve video's delen, onder de hashtags #Museumtime en #LerenopTikTok.
Surinamers die 's avonds graag wat langer op straat blijven, kunnen vanaf zaterdag hun hart weer ophalen. Het uitgaansverbod geldt dan vanaf 23.00 uur tot 05.00 uur. De regering maakte de verruiming met twee uur op vrijdag bekend. Sinds juli ging de avondklok in Suriname om 21.00 uur in.
De versoepeling kwam vrijdag onverwacht. Tot nu toe is er geen uitleg over gegeven. Wel zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid donderdag op de radio dat hij verwacht dat Suriname over twee weken de vierde coronagolf achter zich zal hebben.
Volgens hem is er al enige dagen sprake van een dalende trend van het aantal besmettingen. Zo waren er donderdag 38 personen positief getest op een totaal van 157 geteste mensen, ofwel 24 procent. Volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie moet dit getal lager dan 10 procent zijn.
In de dierentuin van de Amerikaanse stad Denver (Colorado) is voor het eerst het coronavirus vastgesteld bij hyena's. Twee van de dieren in de Denver Zoo testten positief op het virus, maakte het Nationaal Veterinair Laboratorium vrijdag bekend.
Diverse dieren in de dierentuin werden onderzocht op het coronavirus nadat een aantal leeuwen ziek was geworden. Ook bij elf leeuwen en twee tijgers in de dierentuin is het virus geconstateerd.
,,Hyena's zijn taaie, veerkrachtige dieren. Ze zijn verder gezond en zullen naar verwachting volledig herstellen", aldus de Denver Zoo in een verklaring
Volgens medewerkers van de dierentuin vertonen de hyena's - de 22-jarige Ngozi en de 23-jarige Kibo - milde symptomen, waaronder wat doezeligheid, een loopneus en af en toe hoesten. De overige dieren waarbij in de afgelopen weken het virus is vastgesteld zijn volledig hersteld of daarnaar op weg, aldus de dierentuin.
Wereldwijd is bij meerdere diersoorten besmetting met het coronavirus vastgesteld, vooral bij dieren dicht bij iemand met Covid-19, aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, waaronder het Nationaal Veterinair Laboratorium ressorteert.
Volgens het ministerie leren wetenschappers steeds meer over coronabesmetting bij dieren, maar is het risico dat dieren het virus op mensen overbrengen op basis van de momenteel beschikbare informatie klein. Wel is het advies aan mensen met Covid-19 om nauw contact met dieren te voorkomen om hen te beschermen tegen mogelijke besmetting.
© AP — Kibo, een van de twee hyena's in de Denver Zoo waarbij het coronavirus is vastgesteld. Oostenrijk laat vanaf maandag alleen gevaccineerden en genezen coronapatiënten toe tot onder meer cafés, restaurants, kappers en evenementen met meer dan 25 personen. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende. De Oostenrijkse regering meldde vrijdagavond dat de zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) wordt genomen vanwege het oplopen van het aantal coronabesmettingen.
Oostenrijk registreerde vrijdag 9388 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er bijna net zoveel als het recordaantal besmettingen van 9586 ongeveer een jaar geleden. ,,De bezettingsgraad op de intensive cares stijgt veel sneller dan verwacht", zei kanselier Alexander Schallenberg van de conservatieve ÖVP.
Er komt een overgangsperiode van vier weken waarin een eerste vaccinatie en een PCR-test voldoende zijn om toegang te krijgen tot plekken. Daarna zijn alleen volledig gevaccineerden en herstelde coronapatiënten op die locaties welkom.
Luchtvaartmaatschappij KLM was in de vijfde periode van de coronaloonsteun opnieuw de grootste ontvanger. Ook Holland Casino, Schiphol, TUI Nederland en de Efteling streken hoge voorschotten op. Andere organisaties waar relatief veel steun naartoe ging zijn onder meer groothandelsketen Sligro, evenementencentrum RAI Amsterdam en voetbalclubs Ajax en PSV.
Dit meldt uitkeringsinstantie UWV, die alle voorlopige tegemoetkomingen van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit de periode april tot en met juni naar buiten heeft gebracht. KLM ontving met afstand het grootste bedrag van alle aanvragers. Het ging dit keer om meer dan 183 miljoen euro. Dochter Transavia was daarnaast goed voor afgerond 16 miljoen euro en KLM Catering Services kreeg meer dan 5 miljoen euro van het UWV.
Naar Holland Casino, dat zijn deuren lange tijd gesloten moest houden, ging 48,5 miljoen euro aan steun en de Efteling ontving bijna 11 miljoen euro. Schiphol en TUI Nederland kregen elk meer dan 11 miljoen euro, terwijl de som geld bij Sligro op dik 10 miljoen euro uitkwam.
Voetbalclubs hebben ook weer flink gebruikgemaakt van de NOW-regeling. Bij Ajax ging het om 3,4 miljoen euro. Daarmee ontving Ajax nog wel beduidend minder dan bijvoorbeeld de 4,7 miljoen euro die bestemd was voor de Amsterdamse RAI. PSV was met 2,4 miljoen euro de op één na grootste steunontvanger in de voetbalwereld. Naar rivaal Feyenoord ging circa 1 miljoen euro.
© ANP / ANP De Nederlandse winkelbranche roept consumenten op hun koopmomenten zo veel mogelijk te spreiden om zo grote drukte te voorkomen. Acties worden hier zo veel mogelijk op aangepast. Tal van ondernemersorganisaties zullen gasten, klanten en medewerkers vanaf zaterdag daarnaast extra gaan wijzen op het belang van het naleven van de coronaregels.
Het gaat om een campagne vanuit organisaties als INretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland zijn bij het initiatief betrokken.
,,Als we deze simpele regels naleven kunnen we het aantal besmettingen terugdringen en nieuwe beperkende maatregelen, die niemand ziet zitten, afwenden", stellen de organisaties. Bovenop de basisregels hanteren veel ondernemers ook nog een reeks aanvullende maatregelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om looproutes, schermen en automaten met hygiënische gel bij de ingang.
Het wordt vanaf zaterdag weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels.
De Duitse deelstaat Saksen voert vanaf maandag beperkingen in voor mensen die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus. Vrijdag werd bekend dat mensen die niet volledig zijn ingeënt of recent hersteld van het virus niet naar overdekte evenementen en horeca mogen.
De enige uitzonderingen worden gemaakt voor kinderen en mensen die om medische redenen de inenting niet kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn tegen een stof in het vaccin.
Het zijn de strengste regels in Duitsland om verspreiding van het coronavirus te beperken. De Duitse ministers van Gezondheid maakten vrijdag nog bekend dat er geen ingrijpende maatregelen worden ingevoerd op landelijke schaal. Daar wordt vooral ingezet op het sneller vaccineren van mensen.
Saksen is op dit moment een van de deelstaten met de meeste besmettingen.
De Limburgse organisatie achter de 11e van de 11e onderzoekt op wie de schadepost van tussen de 100.000 en 150.000 euro verhaald kan worden. Die schade is ontstaan door het afblazen van het traditionele openingsfeest van het carnavalsseizoen donderdag in Roermond. De woordvoerder van de Sjeng Kraft Kompenei, die het feest regelt, zei dat er kosten zijn gemaakt voor onder meer podiumbouwers, licht, geluid, artiesten en voor andere verplichtingen die moeten worden nagekomen. De woordvoerder spreekt van "politieke willekeur" en overweegt een kort geding.
,,Dit laten we niet zomaar voorbijgaan", zei de woordvoerder. ,,In Zuid-Limburg mag je wel feesten, niemand snapt er nog iets van, dit is toch pure willekeur! Een kort geding zou een duidelijk signaal afgeven."
Het spektakel in Roermond werd donderdagmiddag afgeblazen door voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Hij werd in dat besluit gesteund door vijftien burgemeesters uit de regio. Volgens Scholten levert het feest, ondanks controle op QR-code, met de verwachte 17.000 bezoekers teveel risico's op voor de zorg.
© ANP / ANP — De 11de van de 11de wordt gewoonlijk uitbundig gevierd. Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf zaterdag niet alleen frauduleuze QR-codes uit Nederland blokkeren, maar ook valse codes uit het buitenland. Deze vervalsingen worden aangeboden op websites. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft via een spoedregeling wettelijk geregeld dat ook deze uit het buitenland afkomstige coronatoegangsbewijzen mogen worden geblokkeerd als ze worden misbruikt.
Bovendien heeft VWS vrijdag opnieuw aangifte gedaan tegen een site waar valse QR-codes voor de app CoronaCheck worden aangeboden. Het is de tweede keer binnen enkele weken dat VWS dit doet. De eerste site is geblokkeerd, evenals de codes.
Het gaat om codes die wel van iemand zijn maar die ze mogelijk zelf verhandelen of die door anderen op oneigenlijke manier worden bemachtigd. Volgens de woordvoerder van het ministerie worden steeds meer buitenlandse QR-codes online aangeboden, maar was het tot nu onmogelijk om die te blokkeren.
De oplopende coronacijfers hebben ook gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland. Meerdere clubs hebben wedstrijden van komend weekeinde afgelast omdat in hun selecties spelers zijn die het coronavirus hebben.
In de derde divisie gaan zaterdag liefst vijf van de negen duels niet door. Goes, VVOG, HSV Hoek, DOVO en SteDoCo kunnen niet voetballen omdat een of meerdere spelers corona hebben.
Ook op lagere niveaus gaan de nodige wedstrijden niet door vanwege corona. De duels worden op een later moment ingehaald.
De overheid hoopt de komende tijd met een campagneoffensief mensen over te halen zich aan de basismaatregelen te houden, zich laten testen bij klachten, mondkapjes dragen waar dat verplicht is en hun coronatoegangsbewijs laten zien waar dat moet. Er komen advertenties online en in de krant, in spotjes op radio, televisie en op videodiensten.
De komende tijd worden op televisie veertig tot vijftig spotjes per dag uitgezonden en op de radio vierhonderd per week, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast staan er woensdag paginagrote advertenties in de huis-aan-huisbladen om mensen te herinneren aan de basismaatregelen.
Gedurende de pandemie liepen er altijd wel campagnes vanuit de overheid. Meestal waren dat er een of twee, maar de komende weken vijf. Die "intensivering" van de campagnes is volgens het ministerie "uitzonderlijk", maar nodig om het aantal besmettingen terug te brengen en mensen te wijzen op de regels die vanaf zaterdag worden aangescherpt.
Volgens onder anderen Jaap van Dissel van het RIVM zou een betere naleving van de basismaatregelen effectiever zijn dan nieuwe regels. Een aantal partijen in de Tweede Kamer vroeg tijdens het coronadebat om meer voorlichting in plaats van strengere beperkingen.
Ook de Belgische ziekenhuizen kampen met grote druk op de IC's door een vierde coronagolf. Dat gaat zo ver dat Het Universitair Ziekenhuis Gent en de Antwerpse ziekenhuisgroep GZA niet langer meer bedden op de intensive-careafdeling willen voorbehouden aan Covid-19-patiënten. Door een personeelstekort ,,kunnen we Covid-patiënten geen voorkeursregime meer geven", zegt hoofdarts Frank Vermassen van UZ Gent. ,,Gewone zorg uitstellen om bedden vrij te houden voor Covid-patiënten lijkt me niet meer verkoopbaar."
,,Stel dat de capaciteit echt beperkt is en het enige resterende bed is juist een van de gereserveerde Covid-bedden. En er staat een dringend acuut geval, dan gaan wij dat opnemen en in dat Covid-bed leggen", zegt hoofdarts Kristiaan Deckers van de GZA-groep. ,,Ik kan ethisch moeilijk verantwoorden om dat niet te doen."
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zegt begrip te hebben voor de frustratie in de ziekenhuizen: ,,Die is groot, en het is enorm hard". Maar de keuze om geen bedden vrij te houden wijst hij af. ,,Als je geen bedden reserveert, liggen de Covid-patiënten straks op de gang",
Europarlementariër Rob Roos (JA21) stapt naar de hoogste Europese rechter om de verplichte coronapas voor toegang tot het Europees Parlement aan te vechten. De Nederlander vindt de deze week ingevoerde maatregel voor politici, medewerkers, journalisten en bezoekers "een democratisch parlement onwaardig".
Vorige week maakte voorzitter David Sassoli bekend dat vanaf 3 november niemand meer binnenkomt zonder het Covid-certificaat. Volgens Sassoli maakt de coronapas het werk fysiek weer mogelijk in de gebouwen in Brussel en Straatsburg. Volgens Roos komt het besluit neer op vaccinatiedwang.
Het besluit stuitte vorige week bij verscheidene Europarlementariërs op verontwaardiging en verzet, maar volgens Roos weigert Sassoli hem en zijn medestanders te ontmoeten.
Een 22-jarige man uit Alblasserdam is donderdag opgepakt op verdenking van bedreiging. Hij zou demissionair minister Hugo de Jonge en zijn gezin op Instagram bedreigd hebben met de dood.
Dit naar aanleiding van het coronabeleid dat onder andere De Jonge voert en de persconferenties waar hij een van de bekende gezichten is.
De politie had via Instagram snel door wie ze moesten hebben.
De Doetinchemse zwemvereniging NDD weigert te controleren of zwemmers en waterpoloërs van 18 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs bij zich hebben als ze zwembad Rozengaarde betreden. Dat meldt De Gelderlander.
René Bakker, voorzitter van NDD, dat zowel een zwem- als een waterpolotak heeft en ruim 400 leden telt: ,,Als club staan we volledig achter het vaccinatiebeleid van het kabinet. Maar feitelijk zegt het kabinet nu dat politie en boa’s niet nodig zijn omdat verenigingen vrijwilligers kunnen inzetten om te controleren of mensen gevaccineerd zijn of getest. Wij vinden dat dat niet kan. Deze taak mag niet bij vrijwilligers worden neergelegd.” Dat zou kunnen betekenen dat mensen zonder vaccinatiebewijs het zwembad zouden kunnen betreden zaterdag.
Inmiddels is er een tijdelijke oplossing: van sportbedrijf Sport-ID gaan mensen aan de deur staan om te controleren.
De Franse regering heeft besloten om de ‘passe sanitaire’ of coronapas, die in augustus werd voorgesteld, minstens tot 31 juli 2022 te blijven verplichten. De Fransen moeten de pas laten zien wanneer ze toegang willen tot publieke plaatsen, waaronder musea, cafés of restaurants.
Frankrijk telt momenteel zo’n 5.000 dagelijkse besmettingen. Ongeveer 88,2 procent van de volwassen bevolking is twee keer gevaccineerd.
Critici beschuldigen president Emmanuel Macron van “autoritarisme”, omdat de verlenging van de pas van kracht zal zijn tijdens de Franse presidentsverkiezingen in mei. Het beleid wordt door experts beschouwd als een groot succes voor Macron, omdat het mensen die twijfelen over de coronavaccins aanzet om de prik toch te halen.
Hugo de Jonge geeft op Twitter aan dat het testbeleid wordt aangescherpt. Ook als je gevaccineerd bent moet je je laten testen als je in aanraking bent geweest met iemand die corona heeft. Vijf dagen daarna moet je een tweede test doen.
De coronamedicijnen waaraan wordt gewerkt zijn geen wonderoplossing, of een 'silver bullet'. Daarvoor waarschuwde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. ,,De pil gaat een beetje helpen", zo zei hij, maar ,,ik zou niet de vlag uitdoen". ,,De vlag kan uit als we met elkaar een héle hoge vaccinatiegraad bereiken."
Donderdag kwam naar buiten dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werkt aan versnelde goedkeuring voor het coronamedicijn molnupiravir. Dat lijkt volgens de minister te helpen als mensen het middel in een vroeg stadium gebruiken. ,,Maar ik blijf zeggen: voorkomen is beter dan genezen." Hij zou om die reden liever zien dat mensen zich laten inenten.
De Jonge wijst erop dat er 'heel veel pillen in de maak' zijn. Voor molnupiravir van de farmaceut MSD geldt dat Nederland 'uit voorzorg' vast meedoet aan de inkoopprocedure, voor het geval het wordt goedgekeurd voor gebruik in Europa. Vrijdag maakte Pfizer bekend te werken aan het middel ritonavir, dat in onderzoek 89 procent bleek te beschermen tegen ziekenhuisopname of overlijden. Dat ligt nog niet bij de EMA, maar wel bij de Amerikaanse evenknie FDA.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Nederlandse horecazaken hebben verschillende manieren voor het controleren van QR-codes op terrassen, wat vanaf zaterdag verplicht is. De Rotterdamse horecaondernemer Derk-Jan Wooldrik gaat gasten aan de tafels controleren wanneer ze gaan zitten, terwijl bijvoorbeeld Khalid Oubaha in Nijmegen zijn terras gaat afzetten en de toestroom van gasten controleert.
Wooldrik ziet geen problemen met de nieuwe maatregelen. Hij heeft in Parijs gezien hoe controles op terrassen verlopen en denkt dat dat in Nederland ook goed toepasbaar is. Oubaha, die behalve in Nijmegen ook zaken heeft in Arnhem en Enschede, uit meer onvrede over de maatregelen. Hij vraagt zich af waarom hij niet gewoon na middernacht open mag blijven zonder nieuwe mensen binnen te laten. Op zijn terras ziet hij geen mogelijkheid om aan de tafels te controleren. "Je raakt dan het overzicht kwijt."
Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers noemde het al eerder vandaag: ziekenhuizen kunnen de druk niet meer aan. In het Zwolse Isala uit zich dat in het uitstellen van operaties. Dat meldt de Stentor vandaag.
Het ziekenhuis kan niet zeggen om hoeveel operaties het gaat. Ze bekijken iedere week welke operaties er wel en niet door kunnen gaan. Ook de druk op de Spoedeisende Hulp neemt toe. Het personeel dat wordt vrijgemaakt door operaties uit te stellen, wordt hier ingezet.
Het uitgangspunt van Isala is de spoedzorg (meteen opereren), de urgente zorg (binnen een week opereren) en de oncologische zorg niet aan te passen.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is relatief stabiel. Het schommelt rond de 1,2. Dat betekent niet dat het aantal positieve tests gelijk blijft, maar dat het ongeveer in hetzelfde tempo blijft toenemen.
Het getal is vandaag vastgesteld op 1,18. Sinds bijna een maand zit het cijfer op dat niveau. Soms komt het iets boven de 1,2, soms zit het er iets onder.
Een reproductiegetal van 1,18 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 118 anderen besmetten. Zij dragen het virus over aan 139 mensen, die vervolgens 164 anderen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal nieuwe dragers op. Hoe hoger het getal ligt, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,26 van vrijdag beschrijft de situatie op 21 oktober.
Voorzitter Ad Westerhof van voetbalclub AFC vreest dat de nieuwe coronamaatregelen gaan leiden tot het stopzetten van de amateurcompetities. Morgen zullen de nieuwe regels gelden. Lees hier meer over de zorgen van amateurvoetbalclubs over de nieuwe coronamaatregelen.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft ook vrijdag oplopen. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moet iedereen moet meehelpen om de besmettingsgraad omlaag te krijgen. Het worden hoe dan ook spannende maanden worden, aldus De Jonge.
Ziekenhuizen in de regio's Limburg en Zuidwest-Nederland en in de omgeving van Zwolle lopen momenteel over, zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. De zorg staat komende tijd volgens hem voor een 'groot dilemma. Aan de ene kant zijn er grote aantallen Covidpatiënten, maar er is ook heel veel gewone zorg nodig'.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht meldde onlangs dat het in vergelijking met andere ziekenhuizen in de omgeving teveel Covidpatiënten moet verzorgen en dat het eerlijk verdelen van patiënten over de regio niet goed gaat. Hoe meer overbelast een regio is, hoe lastiger het is voor ziekenhuizen om onderling coronapatiënten te spreiden, zegt ook Kuipers. ,,Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt om te kunnen verplaatsen. Zo zijn sommige mensen te ziek om ze te kunnen vervoeren. Anderen staan op het punt om ontslagen te worden, dus om die dan nog naar een ander ziekenhuis te brengen heeft dan weinig zin."
Er zijn nu drie regio's waar de druk in vergelijking met de rest van het land echt hoog is, aldus Kuipers. Dat betekent waarschijnlijk dat er komende tijd meer patiënten tussen regio's verplaatst moeten worden dan nu gebeurt. ,,Maar eigenlijk is het overal heel druk."
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft oplopen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend registreerde het RIVM 10.949 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 17 juli. Ook op donderdag waren er meer dan 10.000 bevestigde besmettingen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 61.893 besmettingen aan het licht gekomen, gemiddeld 8842 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 21 juli. Het gemiddelde loopt al meer dan een maand onafgebroken op.
Het aantal sterfgevallen steeg met 20. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze afgelopen dag zijn gestorven. Soms wordt het overlijden van een coronapatiënt pas na een paar dagen doorgegeven en geregistreerd.
De Nederlandse bisschoppen bereiden zich voor op een verdere aanscherping van de coronamaatregelen. Ze vragen kerkgangers om dit weekend in elk geval voldoende afstand te houden tot elkaar, laat de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland weten. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), dat 29 christelijke kerken en twee joodse genootschappen vertegenwoordigt, adviseert nadrukkelijk het dragen van een mondkapje bij bewegingen in de kerk.
Kerken zijn uitgezonderd van de weer geldende mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Het CIO vindt een mondkapje echter wel raadzaam bij binnenkomst van en vertrek uit de kerk en bij het lopen door de kerk. Kerkgangers moeten trouwens zo veel mogelijk blijven zitten op een aangewezen plek. Voor koorrepetities is een coronatoegangsbewijs verplicht. Dat geldt dus ook voor kerkkoren, aldus het CIO. Voor zingen tijden een kerkdienst is zo'n bewijs niet verplicht.
Het CIO benadrukt nog eens dat kerken niet de grenzen van de mogelijkheden moeten opzoeken. De indeling van de kerk is leidend en er moet voor iedereen een vaste zitplaats op voldoende afstand van elkaar zijn.
Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1350 mensen met Covid-19. Dat is het hoogste aantal sinds 29 mei. Het aantal opgenomen patiënten is in de afgelopen dag met 23 gestegen.
Verpleegafdelingen namen in de afgelopen dag 168 nieuwe patiënten op. Doordat er ook mensen zijn die de kliniek hebben verlaten, steeg het totale aantal patiënten op die zalen met 10 naar 1064.
Intensive cares namen 28 nieuwe patiënten op. Netto steeg het aantal opgenomen patiënten met 13 naar 286. Op 10 juni hadden de intensivisten voor het laatst zo veel mensen onder hun hoede.
Meerdere kermissen in Nederland duren tot en met dit weekend, maar moeten op het laatste moment nog nieuwe coronamaatregelen doorvoeren en QR-codes gaan controleren. Bij bijna alle kermissen in dit weekend is gekozen het kermisterrein af te zetten en bij de toegangen coronapassen te controleren. Bij speciale toegangen controleren beveiligers de coronapassen en legitimaties van bezoekers.
Demissionair minister van Justitie Grapperhaus is verrast door het schrappen van de carnavalsfestiviteiten in Noord-Limburg. Het kabinet was er niet van op de hoogte. Hij zegt dat het niet aan het kabinet is om te zeggen of andere carnavalsgemeenten dit voorbeeld moeten volgen, maar hij wil er wel met hen over in gesprek.
De minister had maandag nog een bijeenkomst met de burgemeesters van de veiligheidsregio's. Daar werd wel gesproken over Sinterklaas en Oud & Nieuw, maar niet over 11 november, de dag dat het carnaval jaarlijks aftrapt. Grapperhaus noemt het 'opmerkelijk' dat deze festiviteiten toen niet ter sprake kwamen.
'Als noorderling' zegt Grapperhaus geen ingewijde te zijn in de 'infrastructuur van het carnavalsfeest'. Wel heeft hij 'met belangstelling' kennis genomen van het Noord-Limburgse besluit en wil van andere regio's horen hoe zij erin staan. Hij benadrukt dat het niet aan het kabinet is om specifieke festiviteiten al dan niet te verbieden.© ANP — Minister Grapperhaus is geen ingewijde in de carnavalsfestiviteiten. De samenwerkende zwembranche organisaties hebben gisteren het Protocol Verantwoord Zwemmen 8.0 uitgebracht. Vanaf morgen moet voor toegang tot zwembaden de QR-code worden getoond. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid is altijd tegen de QR-toegang bij zwembaden geweest
,,De vaccinatiedwang mag en kan absoluut niet over de ruggen van kinderen en mensen die zo dringend het bewegen in water nodig hebben'', zegt voorzitter Shiva de Winter. Door veel onduidelijkheid vanuit de Rijksoverheid trekken de baden hun eigen plan, wat volgens de NSWZ ten koste gaat van de kinderen.
NSWZ werkt daarom niet mee aan het protocol, waarin de organisatie wel als meewerkende partij werd genoemd. De Winter heeft nu zijn advocaat benaderd om hiertegen op te treden. ,,Ik laat ons niet onterecht noemen in een protocol wat niet meer gebaseerd is op zwemveiligheid, maar op principes en het grote geld.''
De Winter roept de politiek op om het ingaan van het coronatoegangsbewijs in zwembaden morgen tegen te gaan en juist te focussen op de zwemveiligheid in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid wordt gevraagd met spoed te reageren, 'aangezien de paniek toeslaat en kinderen nu massaal de dupe zijn'.
Brabant viert komende donderdag gewoon de elfde van de elfde. De traditionele opening van het carnavalsseizoen op 11 november kan doorgaan, maar er zijn wel beperkende maatregelen van kracht in verband met corona. Dat blijkt uit een rondgang langs veiligheidsregio’s en gemeenten in Brabant.
Britse wetenschappers hebben bij onderzoek naar het effect van Covid-19 op de menselijke gezondheid een gen geïdentificeerd dat het risico op overlijden aan Covid-19 verdubbelt. Zo'n 60 procent van mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond hebben het gen, zeggen de onderzoekers van de Oxford-universiteit. De ontdekking verklaart deels de hogere sterfte in sommige Britse gemeenschappen en de impact van Covid-19 in India. Ook kan deze kennis bijdragen aan een specifieke behandeling.
De Duitse gezondheidsautoriteiten zien Aruba, Curaçao en Sint-Maarten niet langer als 'hoge-risicogebieden' wat het coronavirus betreft. Heel Caribisch Nederland stond maandenlang op de lijst van risicovolle landen en territoria, maar vandaag heeft het Robert Koch-instituut de eilanden geschrapt.
Bonaire, Saba en Sint-Eustatius staan nog wel op de lijst. Nederland is ondanks een sterke stijging van het aantal besmettingen overigens niet opgeschaald door het RKI. Ook Cuba, Jamaica en vier andere Caribische eilanden zijn geschrapt, waardoor mensen vanaf die eilanden Duitsland, mits ingeënt, getest of genezen, mogen inreizen.
Bij zorgcentra in het Groene Hart duikt het coronavirus weer op. Ondanks een hoge vaccinatiegraad worden ouderen ziek. Hoe kan dat?
,,We doen er alles aan om de Sint een feestelijke dag te geven.'' Als Sinterklaas volgend weekend voet aan de Scheveningse wal zet, moet het publiek toch reserveren en een QR-code laten zien. Ook de rijtoer die volgt, is korter dan eigenlijk het plan was. ,,Laten we koesteren wat er wel allemaal kan.”
© Frank jansen — De stoomboot komt aan in Scheveningen. Farmaceut Pfizer zegt dat diens experimentele antiviruspil de kans op ziekenhuisopname of overlijden na een besmetting met Covid-19 bij patiënten met een verhoogd risico op zware klachten met 89 procent verkleint. De proef met het middel Paxlovid werd vervroegd beëindigd toen bleek dat het beter werkt dan de pil van concurrent Merck.
Het middel molnupiravir van Merck zou de kans op opname of overlijden bij de doelgroep met ongeveer de helft verkleinen. De behandeling met Paxlovid bestaat uit het tweemaal daags toedienen van drie pillen. Bij het onderzoek waren patiënten betrokken die milde symptomen hadden en minstens één risicofactor, zoals ernstig overgewicht of een hoge leeftijd.
Van een groep van zo'n 800 patiënten die binnen drie dagen na het optreden van de eerste klachten werd behandeld, moest 0,8 procent worden opgenomen en kwam niemand te overlijden. In de placebogroep belandde 7 procent in het ziekenhuis en overleden zeven coronapatiënten.
Van hen die uit een groep van ruim 1200 patiënten binnen vijf dagen Paxlovid kregen, kwam 1 procent in het ziekenhuis terecht. In de placebogroep betrof het 6,7 procent en 10 sterfgevallen. Pfizer heeft geen specifieke bijwerkingen gemeld, maar zegt dat in beide groepen zo'n 20 procent van de deelnemers bijwerkingen vertoonde.
Pfizer wil de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk om goedkeuring voor de pil vragen. De farmaceut meldt niet of het middel ook wordt voorgelegd aan het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam, dat over toelating tot de Europese markt gaat. De pil van Merck is al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk.Niet iedereen is blij met de mondkapjesplicht die vanaf morgen weer geldt. De meeste mensen begrijpen wel waarom iedereen een gezichtsmasker in winkels moet dragen. De meningen van winkeliers van winkelcentrum Piazza Center in Gorinchem zijn nog verdeeld. ‘Het is niet anders’, klinkt het.
Gisteren hebben ruim 9000 mensen zich laten vaccineren op een inlooplocatie. Daar kan men zich laten inenten zonder afspraak. Een dag eerder lag dat aantal nog hoger. Toen lieten zo'n 13.000 mensen zich zonder afspraak prikken tegen corona.
Ook het aantal afspraken voor een coronaprik zit in de lift. 13.853 mensen belden gisteren naar het callcenter of maakten online een prikafspraak. Afgelopen weken ging het om gemiddeld zo'n 10.000 mensen per dag.
De Europese coronakaart is aangepast. Nu staan niet acht, maar vijf Nederlandse provincies op het hoogste waarschuwingsniveau. Gezondheidsdienst ECDC, dat de kaart wekelijks maakt, heeft het overzicht vrijdag aangepast omdat het verkeerde informatie had gebruikt. De Nederlandse cijfers vielen daardoor gisteren te hoog uit.
Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht staan ook nu op donkerrood, de hoogste waarschuwingskleur. Vorige week waren ze rood. Zuid-Holland, Friesland en Flevoland gingen gisteren van rood naar donkerrood, maar staan nu weer op rood. Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen zijn en blijven rood.
De kaart voor de rest van Europa is niet aangepast. België, Ierland, Slowakije, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen zijn helemaal donkerrood. In landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk en Zweden stijgt de waarschuwingskleur. In Italië, Frankrijk en Portugal is de situatie nu het gunstigst.Bij wijze van proef gaan drie apotheken in het Friese Sneek vier weken fungeren als pop-up vaccinatielocatie, meldt de Leeuwarder Courant. Er wordt geprikt door GGD-artsen en wie zich wil laten vaccineren hoeft alleen een ID-bewijs en een mondkapje mee te nemen. Een afspraak maken is niet nodig, laat GGD Fryslân weten. Vooralsnog richt de proef zich op regio's waar de vaccinatiegraad achterblijft. Als de proef naar tevredenheid verloopt, worden mogelijk meer apotheken betrokken.
Slowakije heeft het afgelopen etmaal een recordaantal besmettingen vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 6805 nieuwe infecties met het coronavirus. Het land met 5,5 miljoen inwoners heeft een van de laagste vaccinatiegraden binnen de Europese unie. Volgens het ministerie is 69 procent van de nieuwe gevallen niet ingeënt.
Wie sjoemelt met QR-codes riskeert maximaal vier jaar gevangenisstraf. Demissionair minister van Justitie Grapperhaus liet nog een keer blijken dat fraude met QR-codes niet wordt getolereerd: 'Haal gewoon een prik'
Minister Grapperhaus van Justitie vindt het niet te veel gevraagd dat sportclubs een coronatoegangsbewijs moeten controleren in de amateursport, zodra toeschouwers of sporters naar de kantine of kleedkamer gaan. ,,We vragen niets onmogelijks'', zegt de demissionair minister. ,,We zullen het samen met elkaar moeten doen.''
,,We dachten aan een overwinning toen we hoorden dat buitensporten voor iedereen mogelijk blijft'', zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen. ,,Maar zonder coronapas mag je niet de kleedkamer in of naar het toilet. Tot wat voor toestanden gaat dit leiden?''
Een dag voor de nieuwe coronamaatregelen ingaan, dreigt voor veel clubs in het amateurvoetbal een onhoudbare situatie, aldus Olffen. De eerste paniek breekt volgens hem al uit. 'Dit is niet te organiseren.' Hij noemt de maatregel een 'veredelde dwang voor mensen om zich te laten vaccineren. Met de sport als breekijzer.
,,Dit is ook een lockdown", zegt hij. ,,Ga maar na, voor een uitwedstrijd zit je misschien eerst een half uur in de auto. Daarna ben je voor een wedstrijd meerdere uren op zo'n complex. En al die tijd mag je niet naar de wc, hoe doe je dat? Nog afgezien van het feit dat je je niet met je ploeggenoten mag omkleden in de kleedkamer."
Het loopt storm bij Amsterdamse coronatestaanbieders voor een valse positieve testuitslag, meldt stadszender AT5. Met een positieve antigeenstest valt een herstelbewijs te krijgen dat een jaar geldig is. De aanbieders krijgen 'soms wel honderden euro's' aangeboden, omdat vanaf morgen de QR-code op meer locaties moet worden getoond.
Een herstelbewijs geeft, naast vaccinatie of een negatieve testuitslag, toegang tot onder andere sportscholen, musea en zwembaden. Het bewijs gold eerst alleen voor testen door de GGD, maar sinds kort kan deze ook verleend worden wanneer aanbieders van antigeentesten het positieve resultaat doorgeven aan de GGD, schrijft AT5.,,Ik krijg regelmatig de vraag of wij ook herstelverklaringen doen'', zegt een anonieme testaanbieder. Volgens hem worden soms honderden euro's geboden voor een valse positieve test. Zelf geeft nul op rekest, maar zegt: ,,Het feit dat mensen daarom vragen, dat impliceert meestal dat er ook aanbod zou kunnen zijn.''
Rusland heeft de afgelopen 24 uur 40.735 positieve coronatesten afgenomen en 1192 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de collectieve immuniteit onder de Russen opgelopen naar 48 procent. Een week eerder, aan het begin van de zevendaagse sluiting van winkels en bedrijven om de verspreiding van het virus te remmen, bedroeg dat aantal 46,8 procent.
© EPA — Een zorgmedewerker maakt een dosis van het Spoetnik V-vaccin klaar voor gebruik. Het gros van de winkeliers zit niet te wachten op de invoering van het coronatoegangsbewijs met identiteitscheck voor klanten. Dat komt naar voren uit een peiling van brancheorganisatie van non-food winkels INretail onder haar achterban. De enquête is door zeker 850 winkeliers ingevuld.
Het kabinet kijkt naar de optie om in bepaalde regio's een coronapas te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen. Het is nog niet besloten 'of en hoe' het coronatoegangsbewijs breder wordt ingezet.
Ruim 80 procent van de ondervraagde winkeliers vindt het invoeren van een QR-code voor winkels onacceptabel. Twee op de drie ondernemers geven aan dat het checken van het toegangsbewijs en de identiteitscontrole niet uit te voeren is. Bij driekwart van de ondernemers leeft grote vrees voor allerlei taferelen bij de winkeldeur. Ondernemers willen ook niet dat medewerkers politieagent moeten spelen en in onveilige situaties terechtkomen.
Coronatoegangsbewijzen, die officieel op naam van een individuele gebruiker staan, worden nog altijd breed gedeeld via apps als Telegram, meldt de NOS. Ook zijn er kant-en-klare apps en websites waarmee misbruik mogelijk is, zo komt naar voren uit eigen onderzoek. Tot dusver zijn 23 veelvuldig gedeelde QR-codes geblokkeerd, blijkt uit een analyse van de zogenoemde 'deny list' in de CoronaCheck-app.
Veel vaak gedeelde codes doen het nog wel. Vaak gaat het daarbij om buitenlandse codes, van Europeanen van buiten Nederland. ,,Op dit moment kunnen we juridisch nog geen buitenlandse QR-codes blokkeren van echte mensen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Alleen als er overduidelijk sprake is van een nepnaam kunnen we een QR-code blokkeren."
De reguliere zorg in de vier Utrechtse ziekenhuizen wordt wederom afgeschaald. Niet-acute ingrepen worden uitgesteld. Nee, dit is geen déjà vu, maar de vierde coronagolf die doorzet. De reden hiervoor is het aantal coronapatiënten dat snel toeneemt: in een week tijd is dit aantal verdubbeld.
Prikkers zijn er genoeg, mensen die de boosterprik willen ook. Maar boosterweigeraars zijn er ook. ,,Laten we alsjeblieft eerst zorgen dat er voldoende vaccins komen in alle landen waar er nog veel te weinig zijn.’’
Op basis van de vaccinatiestatus van coronapatiënten die de afgelopen drie maanden in het ziekenhuis belandden, concludeert het RIVM dat wie gevaccineerd is zeventien keer minder kans heeft op opname dan wie niet is geprikt. Op de ic's is het verschil nog groter, bijna het dubbele.
Tussen juli tot en met oktober bleken de vaccins 94 procent van alle ziekenhuisopnames en maar liefst 97 procent van alle ic-opnames te hebben voorkomen. Van de ongevaccineerde mensen die werden opgenomen lag de gemiddelde leeftijd op 59 jaar. Gevaccineerden gemiddeld 77.Bij ouderen hebben de vaccins iets minder effect dan bij jongeren, waardoor zij meer kans hebben om ziek te worden na een besmetting. Ook zijn er relatief meer jongeren ongevaccineerd dan ouderen. De afgelopen tijd lijken de vaccins tegen het coronavirus wel iets minder effectief te worden.
Waardoor dat komt, is niet duidelijk. Mogelijk is het een natuurlijke oorzaak omdat het vaccinatiemoment inmiddels langer geleden is. Of wellicht komt het doordat het virus zich wijder verspreidt: het aantal besmettingen is immers flink toegenomen. Geen reden voor zorg, aldus het RIVM, dat meent dat 'de bescherming nog steeds erg hoog is'.
Het aandeel opgenomen ongevaccineerden wordt wel kleiner. In september was driekwart van de coronapatiënten niet of slechts deels gevaccineerd. In oktober ongeveer de helft. Er belanden dus meer gevaccineerden in een ziekenhuisbed, omdat het virus zich sneller verspreidt en meer mensen treft. Ook gevaccineerden.
Het wordt steeds lastiger om de basisregels tegen corona vol te houden. Het aantal mensen dat thuis blijft en test bij klachten bereikt een dieptepunt, ook ventileren raakt in het slop. Dat blijkt uit de nieuwste gedragspeiling van het RIVM, gehouden vóór de persconferentie.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft 32,8 miljoen door de overheid aangekochte mondkapjes moeten afkeuren voor de zorg, meldt de Volkskrant. Doordat een Europese ontheffingsregeling is teruggedraaid mogen de Chinese KN95-maskers niet langer worden gebruikt in ziekenhuizen.
Zo'n twee derde van de afgeschreven maskers is geleverd door het bedrijf van Sywert van Lienden, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Hij laat weten dat de 32,8 miljoen maskers, die sinds deze week uit de officiële voorraadcijfers zijn geschrapt, vooralsnog niet vernietigd worden.
Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, de inkooporganisatie van de overheid, gaat kijken of er nog een andere bestemming gevonden kan worden buiten de zorg. Het totale aankoopbedrag van de afgekeurde mondkapjes ligt naar schatting rond de 70 miljoen euro, maar het ministerie kan niet zeggen of dit klopt.Van Lienden noemt het afkeuren van de mondkapjes 'zonde, onnodig en bij vernietiging milieuvervuilend'. ,,Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen was zich bewust hiervan bij het bestellen en ook na de levering in de zomer van 2020." Hij zegt 'oplossingen' te hebben aangedragen, maar daarvoor was geen interesse.
Artsen op de spoedeisende hulp (SEH) vrezen dat ziekenhuizen de toestroom aan coronapatiënten niet meer aankunnen. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) liet donderdagavond weten dat alle media-aandacht uitgaat naar het tekort aan bedden op de intensive care (ic), maar meldt dat ,,het probleem groter is dan dat''.
De vereniging noemt het een ,,zorgwekkende situatie" dat spoedeisende hulp-afdelingen ,,volstrekt overbelast" raken. Verschillende artsen vertellen anoniem over de situatie op de werkvloer. ,,Er rijden hier allemaal ambulances rondjes die hun patiënten niet kwijt kunnen. Dit heeft niets met ic-bedden te maken", aldus een van de artsen die zegt dat er een ,,algemeen tekort aan ziekenhuisbedden is". Een andere arts noemt het ,,twijfelachtig" of de acute zorg voor iedereen beschikbaar kan blijven.
NVSHA-voorzitter David Baden zegt dat ,,een totale verstopping van de acute zorg" dreigt. ,,De mate van vrijheid die we ons als land permitteren heeft consequenties voor de mensen in ons land", aldus Baden, die graag zou zien dat er niet alleen meer directe en concrete maatregelen komen voor de korte termijn, maar er ook iets wordt gedaan aan het personeelstekort in de zorg.
Door de uitbraak van het coronavirus zijn sinds begin vorig jaar veel meer mensen overleden dan gebruikelijk, maar dat zal op de lange termijn weinig effect hebben op de levensverwachting van 65-jarigen. Dat verwachten onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een prognose over 2027. Grote bijstellingen aan deze prognose kunnen gevolgen hebben voor de AOW-leeftijd, maar daar lijkt dus geen sprake van.
De statistici verwachten dat mensen van 65 jaar in 2027 gemiddeld nog 20 jaar en 11 maanden te leven hebben. In 2020 deden zij ongeveer dezelfde prognose.
In Nederland is de leeftijd waarop mensen de ouderdomsuitkering AOW ontvangen gekoppeld aan de levensverwachting van het CBS. Worden we naar verwachting ouder, dan begint het pensioen later. De regering zal de AOW-leeftijd over 2027 vaststellen aan de hand van de vrijdag gepubliceerde prognose.
Van 2024, 2025 en 2026 is de AOW-leeftijd al vastgesteld op 67 jaar. In de jaren daarvoor wordt de pensioenleeftijd geleidelijk naar dit niveau opgebouwd.
Het CBS doet deze prognose door te kijken naar demografische trends in bijvoorbeeld de sterftecijfers. Zij merken daarbij op dat de werkelijke levensverwachting uiteindelijk iets hoger of lager uit kan pakken dan vooraf berekend.
In 2020 overleden vooral vanwege de coronapandemie 10 procent meer mensen dan gebruikelijk en in 2021 tot nu toe 4 procent. Dat duwde de levensverwachting in die jaren tijdelijk omlaag. Maar het effect op de lange termijn is gering, verwachten de onderzoekers. ,,Na vorige perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau."
De levensverwachting neemt al een lange tijd toe. In 2019 hadden 65-jarigen gemiddeld bijna zes jaar meer te leven dan in 1950.
Het aantal vliegtuigpassagiers is in het derde kwartaal van 2021 verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar nog steeds pakken minder mensen het vliegtuig dan voor de coronacrisis, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het derde kwartaal van dit jaar reisden 12 miljoen passagiers van of naar een van de vijf nationale luchthavens van Nederland, namelijk Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht-Aachen Airport en Groningen Eelde Airport. Een jaar eerder waren dat er nog 5,5 miljoen. Maar het niveau in dezelfde periode in 2019 van 23 miljoen passagiers is nog ver uit zicht.
Na de uitbraak van het coronavirus nam zowel het aantal passagiers als het aantal vluchten af. Maar het aantal passagiers daalde sneller en dat vertaalde zich dus in meer lege stoelen in vliegtuigen. In het afgelopen kwartaal telde een gemiddelde vlucht 122 passagiers, terwijl het er nog 150 waren in dezelfde periode in 2019. Dat is al wel meer dan in de periode van april 2020 tot en met maart 2021, toen gemiddeld 79 passagiers meevlogen.
Ook de hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen is in het derde kwartaal toegenomen vergeleken met een jaar eerder, met 5,7 procent tot 424.000 ton.
De ontwikkelaar van het Janssen-vaccin 'had nooit gedacht' dat mensen ervan uitgingen dat ze één dag na de vaccinatie beschermd zouden zijn. ,,Dat is wel verkeerde informatieverstrekking geweest. Want inderdaad, heel veel mensen hebben meteen hun vaccinatiebewijs gekregen, dat was natuurlijk ook niet handig", vertelde hoofd vaccinontwikkeling van farmaceut Janssen Hanneke Schuitemaker donderdagavond aan tafel bij Jinek.
Schuitemaker reageert daarmee op de hoge besmettingsgolf die ontstond nadat jongeren afgelopen zomer volop het nachtleven ingingen nadat zij direct een vaccinatiebewijs kregen na een eerste prik met het Janssen-vaccin. ,,Het is niet zo dat ik dacht, er gaat nu iets mis, ik moet iemand bellen. Ik lees dat ook in de krant, het is niet dat wij een hotline hebben met Hugo de Jonge", aldus Schuitemaker. ,,Tegen mijn eigen zoon zei ik, wat raar dat je meteen een vaccinatiebewijs hebt. En toen was het al duidelijk dat het niet goed ging."
Eind juni kondigde minister Hugo de Jonge het Janssen-vaccin aan als ,,een ideaal vaccin als je echt klaar wil zijn met die ene prik, klaar voor de zomer, klaar voor een zomer vol festivals, dansen met Janssen". Vooral jongeren zochten na de versoepelingen voor het eerst in maanden weer massaal het nachtleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik met het Janssen-vaccin. In de praktijk waren ze dan nog helemaal niet goed beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken.
Urk krijgt vanaf komend weekend een eigen locatie van Testen voor Toegang, nu de coronamaatregelen worden aangescherpt en het aantal coronabesmettingen blijft oplopen. In een bericht op de website stelt de gemeente dat inwoners die niet gevaccineerd zijn mogelijkheden moeten blijven houden om elkaar te ontmoeten bij de vereniging of bij het uitgaan.
Met een eigen locatie van Testen voor Toegang wil de gemeente het de inwoners van Urk zo makkelijk mogelijk maken zich te laten testen. Dat kon tot op heden alleen in Emmeloord. ,,Natuurlijk begrijpen we dat dit even wennen is maar we roepen op om de coronamaatregelen na te leven'', aldus de gemeente. De vaccinatiegraad op Urk is erg laag.
Wenen laat vanaf eind volgende week alleen gevaccineerden en genezen coronapatiënten toe tot de restaurants in de Oostenrijkse hoofdstad. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende.
De zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) wordt ook ingevoerd bij kappers, andere contactberoepen en bij bijeenkomsten met meer dan 25 personen. Met de extra maatregelen wil de stad de nieuwe golf besmettingen indammen en voorkomen dat de zorgsector opnieuw wordt overbelast.
De Weense burgemeester noemt de situatie in heel Oostenrijk kritiek, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers en het lage vaccinatiepercentage. Van de bevolking is 64,3 procent volledig ingeënt. Oostenrijk bevindt zich daarmee onder het Europees gemiddelde van bijna 67 procent.
In Noord- en Midden-Limburg vinden volgende week op 11 november geen grootschalige evenementen plaats als aftrap van het carnavalsseizoen. Dat blijkt na spoedoverleg door de burgemeesters in de veiligheidsregio Limburg Noord (VRLN), aldus dagblad De Limburger en Omroep Venlo. Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren bevestigt het nieuws.
Ook in Limburg is sprake van oplopende besmettingscijfers en een afstand van 1,5 meter handhaven tijdens carnaval wordt als onmogelijk beschouwd. Het Sinterklaascomité in Roermond blies woensdag al de intocht van de sint af. Volgens de organisatie kan de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd worden en zouden er te veel mensen bij elkaar staan als Sinterklaas per boot de stad in vaart.
© ANP / ANP De indeling van Nederland op de nieuwe Europese coronakaart klopt niet helemaal, zegt het RIVM. De Europese gezondheidsdienst ECDC zou verkeerde informatie hebben gebruikt. Daarom heeft het RIVM met spoed gevraagd om de kaart aan te passen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dat gaat gebeuren.
Het ECDC zette acht Nederlandse provincies op het hoogste waarschuwingsniveau. Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland gingen van rood naar donkerrood. Dit werd gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken, dus van 18 tot en met 31 oktober. Maar de cijfers van het ECDC zijn in elke provincie veel hoger dan de gegevens van het RIVM.
Volgens de vrij beschikbare informatie van het RIVM hadden vijf provincies op donkerrood moeten uitkomen. Dat hadden Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht moeten zijn. Zuid-Holland, Friesland en Flevoland zouden komende week nog rood hebben moeten blijven, net als Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen.
© ECDC — De nieuwe coronakaart Iedereen die vanaf zaterdag verplicht is om de QR-code van bezoekers te controleren, krijgt in de gemeente Raalte 1000 euro. Restaurants, dorpshuizen, zwembaden, sporthallen - groot of klein; allemaal ontvangen ze deze tegemoetkoming van de gemeente.
Burgemeester Martijn Dadema is van plan om de 97.000 euro, die de gemeente Raalte krijgt vanuit het Rijk, gelijk te verdelen onder iedereen die verplicht is de CoronaCheck-app te controleren. ,,Dit geld was in eerste instantie bedoeld om extra inzet van handhavers te kunnen bekostigen. Dat zagen wij als burgemeesters in het Veiligheidsberaad niet zitten. Dat geld willen we inzetten om de mensen die het moeten controleren, te stimuleren.’’
Alle inwoners van Duitsland die al zes maanden geleden tegen corona zijn gevaccineerd, kunnen een extra prik krijgen. De zogenoemde booster komt eerst algemeen beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest zich opnieuw laten inenten.
De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, en de organisaties van artsen zitten daarmee op één lijn na felle discussies over wie een boosterprik zou moeten krijgen, melden Duitse media. Zo was er het voorstel om bij de ouderen alleen 70-plussers een extra vaccin te geven. Tot nu toe lieten ruim 2,3 miljoen mensen in Duitsland zich al een booster toedienen.
De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet mensen boven de zestig sneller een derde vaccinatie tegen het coronavirus gaat geven. Een dag na het coronadebat nam de Kamer hierover een motie van Fractie Den Haan en D66 aan.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet dinsdag weten dat ouderen vanaf 80 jaar in december hun derde vaccinatie kunnen krijgen. Dan krijgen zorgmedewerkers de booster ook aangeboden. In januari zou dan worden begonnen met de groep 60 tot en met 80 jaar.
Maar dat vindt de Kamer te lang duren. Volgens de indieners van de motie, Liane de Haan en D66'er Jan Paternotte, kan het eerder omdat de GGD al heeft aangegeven over twee weken met de boostervaccinatie te kunnen beginnen.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.272 positieve coronatests geregistreerd. Sinds het begin van de coronacrisis, meer dan zeshonderd dagen geleden, zijn er vijftien dagen geweest met meer positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen zijn 58.375 positieve testuitslagen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste weektotaal sinds 22 juli. Het komt neer op gemiddeld bijna 8400 nieuwe gevallen per dag.'
Amerikaanse bedrijven met meer dan honderd medewerkers krijgen vanaf 4 januari te maken met nieuwe vaccinatieregels. Ze moeten zorgen dat het personeel dan is ingeënt tegen het coronavirus of wekelijks wordt getest, schrijft The Washington Post. Ondernemingen moeten medewerkers ook betaald verlof geven als ze zich willen laten vaccineren of moeten herstellen van eventuele bijverschijnselen.
De nieuwe landelijke regels worden morgen formeel gepubliceerd, schrijft de krant. Bedrijven die zich er niet aan houden riskeren flinke boetes. Die kunnen oplopen tot 13.000 dollar (ruim 11.000 euro) per overtreding of 136.000 dollar als de regels moedwillig worden genegeerd. Ondernemingen mogen medewerkers die weigeren zich te laten vaccineren wel vragen om zelf te betalen voor hun coronatesten.
De regering van president Joe Biden hoopt met dergelijke maatregelen de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Tot dusver hebben 222 miljoen Amerikanen zeker één dosis van een vaccin gehad, maar hoe hoog de vaccinatiegraad is kan per regio flink verschillen. Critici vinden dat de dergelijke verplichtingen voor bedrijven te ver gaan. De regels worden naar verwachting ook aangevochten voor de rechter.
Het nieuwe vaccinatiebeleid heeft gevolgen voor honderdduizenden bedrijven en tientallen miljoenen werknemers. Sommige Amerikanen hebben al te maken met vergelijkbare vaccinatieregels. Zo voerden sommige bedrijven en overheden zelf al een vaccinatieplicht in die verder gaat dan de nieuwe landelijke maatregel. Die wordt volgens de krant niet gezien als een volwaardige vaccinatieplicht omdat medewerkers zich als alternatief ook mogen laten testen.
De coronabesmettingen en ziekenhuisopnames nemen ook in België weer hand over hand toe, tot het niveau van een jaar geleden. Deze week werden er gemiddeld dagelijks 164 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, ofwel een derde meer dan een week geleden. Woensdag ging het binnen een etmaal zelfs om 236 mensen.
Er liggen 343 Covid-19-patiënten op de ic-afdelingen, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, op een totaal van 1858 Covidpatiënten. Dat is dit jaar het hoogste aantal sinds begin juni. Tussen 25 en 31 oktober raakten dagelijks gemiddeld 7.758 mensen besmet met het virus, een stijging van 36 procent in vergelijking met de week ervoor. Vooral in de provincie Antwerpen, met 54 procent vergeleken met vorige week, laait het virus weer op.
De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld twintig mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt waarschijnlijk in december met een oordeel over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Dat heeft de vaccinwaakhond donderdag laten weten. Als de organisatie positief is, kunnen Nederland en andere landen besluiten om ook die kinderen een prik te geven.
De Verenigde Staten hebben het Pfizer-vaccin deze week goedgekeurd voor kinderen van 5 jaar en ouder.
Bij de proeven kregen de kinderen van 5 tot en met 11 jaar twee prikken van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik. Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, zeggen Pfizer en BioNTech. Bovendien zouden de bijwerkingen mild zijn geweest.
Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die groep krijgt 3 microgram vaccin per prik, dus een tiende van de dosis die 12-plussers krijgen.
De hoge besmettingscijfers zorgen ervoor dat de GGD'en steeds minder goed bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren. Waar twee weken geleden bij 86,7 procent van de besmette mensen een contactinventarisatie werd gedaan, zijn dat er afgelopen week nog maar 62,5 procent. Dat meldt RTL Nieuws na contact te hebben gehad met het RIVM.
Bij zo'n bron- en contactonderzoek wordt er onderzocht waar de besmette persoon geïnfecteerd zou kunnen zijn met het coronavirus en wie diegene naderhand nog besmet zou kunnen hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de pandemie, maar door een tekort aan personeel is het lastig voor de GGD'en om de besmettingen bij te houden.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu 1327 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19. Dat zijn er 17 meer dan gisteren. Eind mei lagen er voor het laatst zoveel Covidpatiënten in de ziekenhuizen.
Op de intensive cares klom het aantal coronapatiënten met 23 tot 273, het hoogste aantal sinds 11 juni. Precies één jaar geleden lagen er echter nog 2 keer zoveel mensen op de ic's, namelijk 612. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1054 coronapatiënten, 6 minder dan een dag eerder.
Het LCPS gaf eerder al aan dat het aantal opnames verder zal toenemen. In de afgelopen 24 uur werden er 146 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 25 nieuwe patiënten opgenomen.
De binnensport acht het ondoenlijk om vanaf zaterdag iedereen bij de ingang te controleren op een coronatoegangsbewijs. ,,Het is een logistiek drama", zegt algemeen manager Joost Ooms van handbalvereniging Volendam. Hij vreest ook voor onveilige situaties voor vrijwilligers die leden zonder coronapas moeten wegsturen. Secretaris Dick van der Horst van de Amsterdamse basketbalclub Apollo noemt de controles op de QR-code een 'onmogelijke opgave en niet te doen voor onze club'.
Het kabinet ziet af van de invoering van het coronatoegangsbewijs voor amateursport in de buitenlucht, maar voor de zaalsporten gelden de aangescherpte regels wel. Wie wil komen trainen of een wedstrijd wil bezoeken, moet een coronatoegangsbewijs laten zien. Veel besturen van binnensportclubs voeren inmiddels koortsachtig overleg over hoe ze dat voor zaterdag voor elkaar gaan krijgen.
,,Het gaat heel moeilijk worden en dan heb ik het niet alleen over de extra mankracht die we moeten zoeken om de controles bij de toegang uit te voeren", zegt voorzitter Maarten Bokhoven van volleybalvereniging Huizen. ,,Het is al een uitdaging op zich om trainers en begeleiders te vinden voor al je teams, laat staan vrijwilligers die bij de deur gaan staan. Veel zorgelijker vind ik het gevaar voor ontwrichting van de teams. Er zijn leden van wie ik weet dat ze niet gevaccineerd zijn. Dat is hun eigen keuze en ik vind daar niks van, maar zij mogen niet naar binnen, dus veel teams komen straks spelers tekort."
Bokhoven is ook bang voor de gevolgen voor op lange termijn. ,,We zijn al leden kwijtgeraakt en mijn vrees is dat wanneer dit beleid lang aanhoudt, meer mensen de sport de rug toekeren. Dat lijkt me geen positief vooruitzicht in de wetenschap dat sporten en bewegen juist zo gezond is."
Volgens Ooms (Volendam) gaat het beleid volledig voorbij aan de grote gevolgen die dit voor de zaalsport kan hebben. ,,Ik moet aan vrijwilligers vragen of ze andere vrijwilligers, misschien wel familie van elkaar, willen wegsturen als ze geen QR-code hebben. Dat zijn mensen die er niet in getraind zijn en we brengen die mensen in een onveilige situatie. Bij onze club lopen de emoties en discussies al hoog op; de WhatsAppgroepen zijn ontploft."
Van der Horst (Apollo) ziet zo gauw geen oplossing. ,,We trainen elke avond in de Apollohal, op doordeweekse dagen van 17.00 tot 21.30 uur en in de weekends van 10.00 tot 21.30 uur. Ik zou niet weten hoe we die controles aan de deur moeten regelen. Van de trainers kun je dat niet verlangen en wij kunnen ook niet even een blik vrijwilligers opentrekken die we al die uren bij de deur neerzetten. Dat is niet te doen. Ik denk dat we de verantwoordelijkheid maar bij de leden zelf neerleggen en een briefje bij de toegangsdeur ophangen met de mededeling: QR-code verplicht."
Acht Nederlandse provincies kleuren van rood naar donkerrood op de Europese coronakaart. Dat is het ergste niveau. Het gaat om Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland.
Alleen Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven nog op rood staan. De eerste drie liggen op koers om volgende week naar donkerrood te gaan.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa. De directeur in Europa Hans Kluge waarschuwt dat volgens 'een betrouwbare voorspelling' voor februari nog eens een half miljoen doden zullen vallen.
Het coronavirus verspreidt zich in hoog tempo in de 53 landen die in het Europese gebied van de gezondheidsorganisatie liggen. Van alle nieuwe besmettingen die vorige week wereldwijd werden gemeld, kwam 59 procent uit deze landen. Dat geldt ook voor 48 procent van alle gemelde sterfgevallen.
Het aantal besmettingen in het Europese gebied stijgt al zes weken op rij, onder alle leeftijdsgroepen. Duitsland, Slovenië en Kroatië meldden donderdag hun hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie. De ontwikkeling van de coronacijfers zijn volgens Kluge reden voor 'ernstige zorgen'. Europa is weer het epicentrum van de pandemie, aldus de topman.
Britten die positief testen op het coronavirus kunnen binnenkort misschien een pil krijgen om de symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. Een pil die is ontwikkeld door farmaceut MSD is goedgekeurd door de Britse toezichthouder voor geneesmiddelen, de MHRA. Het is de eerste goedkeuring voor het middel.
Het middel heet molnupiravir. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, kijkt mee met de onderzoeken en komt binnenkort mogelijk met een oordeel. Als die waakhond positief is, zou het in Nederland gebruikt kunnen worden.
Wie de lokale aankomst van Sinterklaas in Roosendaal wil bijwonen, hoeft toch geen polsbandje als coronatoegangsbewijs te dragen. De Brabantse plaats had begin oktober aangekondigd dat bezoekers zo'n bandje nodig hadden om bij het aanmeren van de pakjesboot en bij het officiële ontvangstfeest in het centrum te zijn. De gemeente trekt die regel nu in.
Bezoekers zouden bij een centrale controlepost hun QR-code in de CoronaCheck-app kunnen laten zien. Daarmee zouden ze een polsbandje voor de intocht krijgen. Dat systeem wordt ook gebruikt in de horeca, om de controles bij de voordeur eenvoudiger te maken. Na de aankondiging kwamen er veel negatieve reacties, zegt de Roosendaalse burgemeester Han van Midden in een verklaring. De intocht in Roosendaal is volgende week zaterdag.
Het weigeren van een coronatest is dit jaar de belangrijkste oorzaak dat uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers mislukte. Zij hoeven niet aan de afname van een test mee te werken, terwijl het land van bestemming meestal wel een test of vaccinatie eist.
Tot 1 oktober zijn dit jaar 940 vluchten van mensen geannuleerd omdat een coronatest werd geweigerd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover donderdag van De Telegraaf. Een jaar eerder ging het nog maar om twintig gevallen.
Het ministerie laat weten dat er wordt gezocht naar 'handelingsperspectieven'. Het departement wist eind februari al dat het probleem speelde. Toen stelden volgens De Telegraaf al verschillende partijen in de Kamer vragen over de kwestie.
De afgelopen 3,5 jaar zijn ruim 11.800 van de meer dan 22.000 terugkeervluchten geannuleerd. De belangrijkste oorzaken zijn dat vreemdelingen zich onttrokken aan toezicht (5560 gevallen) en (nieuwe) juridische procedures (1290 gevallen). Dit jaar werd 60 procent van de vluchten geannuleerd.
Schoonmakers die door hun werk in de coronazorg op de intensive care zijn terechtgekomen, komen mogelijk in aanmerking voor een financiële bijdrage. Dit geldt ook voor nabestaanden van schoonmakers die door hun werk zijn overleden. De financiële bijdrage vanuit Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) bedraagt 30.000 euro in geval van ic-opname en 50.000 euro in geval van overlijden.
Mensen die denken in aanmerking te komen voor de bijdrage kunnen zich melden bij brancheorganisatie Schoonmakend Nederland, maakte ZWiC bekend.
Het speciale coronafonds, waaraan het kabinet heeft bijgedragen, werd vorig jaar opgericht voor zorgverleners die intensief met coronapatiënten werken. De stichting maakte in september bekend dat er nog 5,8 miljoen euro in het fonds zat.
Alleen vaccineren is niet voldoende in de strijd tegen het coronavirus. Dat is en blijft de overtuiging van arts-microbioloog Bert Mulder, ook na de opheffing deze week van het RedTeam waarvan hij anderhalf jaar lang deel uitmaakte. „Wij zijn nog niet klaar met het virus, en het virus is nog niet klaar met ons.”
© Raphael Drent — Bert Mulder Negen van de tien inwoners van de gemeente Raalte hebben zich dit jaar laten vaccineren tegen corona. De vaccinatiegraad in de Sallandse gemeente is daarmee een van de hoogste van heel Nederland. Hoe komt dat? ,,Misschien zijn we wel zo nuchter hier dat we niet zoveel vragen overal bij stellen.”
Volgens de meest recente cijfers van het RIVM is maar liefst 90 procent van de inwoners van Raalte van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd tegen Covid-19. De vaccinatiebereidheid in deze Sallandse gemeente is daarmee een van de hoogste van heel Nederland. Landelijk ligt het percentage op 83 procent. Slechts in een handvol gemeenten, vooral in het zuiden van het land, hebben relatief meer mensen een prik gehaald dan in Raalte.
Ook in Duitsland groeit de bezorgdheid over de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Gezondheidsinstituut RKI maakte vanochtend bekend dat in een dag tijd 33.949 mensen positief hebben getest op een coronabesmetting: het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
Het vorige besmettingsrecord is van 18 december 2020. Toen waren 33.777 mensen positief getest. Hoewel sindsdien een groot deel van de Duitse bevolking is gevaccineerd, loopt het aantal besmettingen nu toch weer snel op. Daardoor komt ook de zorg steeds meer onder druk te staan. Er lagen woensdag 2226 coronapatiënten op de intensive care, het hoogste aantal sinds begin juni.
,,We hebben op dit moment vooral te maken met een pandemie van de ongevaccineerden en die is gigantisch", waarschuwde minister van Volksgezondheid Jens Spahn deze week. In sommige regio's zijn daardoor volgens de bewindsman steeds minder bedden beschikbaar op de intensive care.
Een woordvoerder van de landelijke regering heeft al duidelijk gemaakt dat 'verdere beperkingen voor ongevaccineerde mensen' mogelijk zijn als de situatie in ziekenhuizen verder verslechtert. Ministers van Volksgezondheid van Duitse deelstaten vergaderen donderdag over de coronasituatie in het land.
Sportkoepel NOC*NSF houdt gemengde gevoelens over aan het besluit van het kabinet om toch af te zien van invoering van het coronatoegangsbewijs voor amateursport in de buitenlucht. ,,Dat is zeker goed nieuws en veel verenigingen zullen opgelucht ademhalen", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. ,,Tegelijkertijd is het voor alle binnensportverenigingen nu wel even slikken."
,,De binnensportverenigingen moeten vanaf zaterdag iedere dag iedereen die binnenkomt op de QR-code controleren", aldus Van den Tweel. ,,Wij zullen ze daar met z'n allen bij helpen. Dat verwacht ik ook van het kabinet en van de gemeenten. Ik ga daar zeker op aandringen. De sport, ook binnen, moet echt laagdrempelig toegankelijk blijven. We houden de sportdeelnamecijfers de komende maanden goed in de gaten, het is van groot belang dat iedereen deze winter voldoende gaat sporten en bewegen."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies aan voor de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos en Samos). De Griekse eilandengroep wordt aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode verandert morgen van groen naar geel. Reizigers vanuit dit gebied naar Nederland moeten vanaf 7 november een coronabewijs laten zien.
Voor Argentinië, Peru, Colombia en Namibië verandert per 4 november de kleurcode van oranje naar geel. Ze zijn toegevoegd aan de lijst met veilige landen van de Europese Unie. Daarmee vervalt voor deze landen het inreisverbod naar de Europese Unie.
Voetbalbond KNVB is blij en opgelucht dat het demissionaire kabinet op aandringen van de Tweede Kamer heeft besloten het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht te stellen in de amateursport. ,,Wij zijn blij dat de Tweede Kamer en het kabinet hebben geluisterd naar de bezwaren van de amateursport", aldus de bond.
,,Met deze uitkomst is voor bijna drieduizend voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar", aldus de KNVB.
Het kabinet kondigde begin deze week aan dat iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt vanaf zaterdag de CoronaCheck-app moet laten zien. Dat zou gaan gelden voor zowel toeschouwers als de sporters zelf. Het leidde tot een storm van protest vanuit de sportwereld en ook de Tweede Kamer was daar gisteren in het debat heel kritisch over, omdat controle aan de poort heel wat Nederlanders zou verhinderen om te kunnen sporten. Het kabinet besloot daarop de maatregel te schrappen.
Zo hoeven amateurvoetballers dus toch geen coronatoegangsbewijs te laten zien om te kunnen trainen en wedstrijden te spelen. Ze moeten wel kunnen aantonen gevaccineerd te zijn, het coronavirus te hebben doorgemaakt of recentelijk negatief getest te zijn als ze naar binnen willen voor bezoek aan de kleedkamer, het toilet of de kantine.
,,De huidige oplossing vraagt nog veel van het aanpassingsvermogen, maar buiten sporten blijft in elk geval voor iedereen toegankelijk", aldus de KNVB. ,,Dat is goed nieuws, aangezien sporten een positieve invloed heeft op de gezondheid en dus ook de gezondheidszorg. Het coronatoegangsbewijs zou daarom niet voor sportdeelname moeten gelden."
Bij binnensporten, zoals zaalvoetbal, is het coronatoegangsbewijs vanaf zaterdag wel verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.
De mondkapjesplicht is na vier maanden terug van weggeweest. Ook in bibliotheken, overheidsgebouwen en verpleeghuizen moeten de kapjes op. ,,Het zat eraan te komen.”
De maatregel gaat pas zaterdag in, maar Nathalie Verhulst heeft nu al een mondmasker in haar tas. ,,En als het binnen echt heel druk is, zet ik die op. Ja, ook vandaag, als het nog niet verplicht is”, zegt ze voor de ingang van de Albert Heijn in het Middelburgse winkelcentrum De Veersche Poort. ,,Misschien klinkt dat kinderachtig, maar ik wil gewoon voorzichtig zijn. Ik heb ouders op leeftijd, die ik graag wil blijven bezoeken. Ook bij hen houd ik voldoende afstand.”
Een positief geteste Nieuw-Zeelander die in Auckland in thuisisolatie was, is dood aangetroffen in zijn woning. Er wordt onderzocht of corona de doodsoorzaak was. De 40-jarige man testte op 24 oktober positief en was geïsoleerd in Manukau, een buitenwijk in het zuiden van Auckland. Hij werd gevonden door een familielid dat gisteren op bezoek was.
Het is de derde Nieuw-Zeelandse dode tijdens de huidige uitbraak van de Deltavariant. In Nieuw-Zeeland is de standaardprocedure tijdens thuisisolatie dat mensen dagelijks een e-mail krijgen met de vraag hoe het gaat. Wordt daar niet op gereageerd, dan volgt een telefoontje.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat 4 procent van de Nederlandse topsporters hartschade oploopt door corona. Doordat zij hun hart zwaar belasten, lopen ze na die infectie een meer dan gemiddeld risico op blijvende hartschade. De uitkomsten van het onderzoek van het Amsterdam UMC worden donderdag gepresenteerd, meldt de Volkskrant.
De cijfers zijn volgens de krant veel minder alarmerend dan de berichten die vlak na aanvang van de pandemie naar buiten kwamen en waarin werd gerept van hartschade bij 15 tot 30 procent van de covidpatiënten. Toch nemen ze de zorgen niet weg, zegt onderzoeksleider Harald Jørstad, sportcardioloog in het Amsterdam UMC, tegen de krant. Schade aan het hart kan ook jaren later nog problemen veroorzaken.
De cultuursector komt na de coronacrisis maar voorzichtig weer op gang, ziet de Raad voor Cultuur. Het adviesorgaan waarschuwt voor een uitstroom, nu werken in de cultuurwereld 'minder aantrekkelijk' is geworden en de gevolgen van de coronapandemie waarschijnlijk nog lang gevoeld zullen worden. ,,Er is tijd, geld en ruimte nodig om te voorkomen dat de cultuursector alsnog omvalt", schrijft de raad in een advies aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven.
De Raad voor Cultuur deed op verzoek van de minister een rondgang langs zogeheten BIS-instellingen, cultuurinstellingen die rijkssubsidie ontvangen, om de gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen. Daaruit komt onder meer naar voren dat er veel onzekerheid is over het toelaten van publiek. In theaters en poppodia is het nu bijvoorbeeld verplicht een geldige QR-code te laten zien.
"Daarbij helpt het niet dat de overheid steeds uit lijkt te gaan van de meer gunstige scenario's rond corona", stelt de raad. ,,Dit leidt er uiteindelijk toe dat achteraf moet worden bijgestuurd met strengere maatregelen. Dat vergroot de onzekerheid voor de sector." Daardoor zijn bijvoorbeeld podia voorzichtiger met het programmeren van voorstellingen.
Volgens de raad zou de overheid het mogelijk moeten maken voor cultuurinstellingen om 'e middelen uit eerdere generieke en specifieke steunpakketten in te zetten voor herstel en het bestendigen van ingezette transities'. Ook is het van groot belang de gebruikelijke vierjaarlijkse periode waarover kunst- en cultuurinstellingen rechtstreeks subsidie van het Rijk krijgen, te verlengen. De komende periode zou wat de raad betreft niet van volgend jaar tot en met 2024 moeten beslaan, maar tot en met 2026.
De raad adviseerde de minister eerder al om de gehele komende subsidieperiode andere eisen te stellen aan subsidie, omdat het door corona lastig is om instellingen te beoordelen op harde prestatienormen.