1. 20/04/2021

  Met de afbouw van de coronalockdowns kan de herstart van Schiphol onveilige situaties op de luchthaven opleveren. Dat claimt vakbond FNV in een witboek dat vanmiddag aan een aantal Tweede Kamerleden is overhandigd. Lees hier meer.

 2. 20/04/2021

  Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet vanvond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.

  Bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn: ,,Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek." Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. ,,Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan."

  Ook beroepsorganisatie NU'91 maakt zich zorgen. ,,Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames", zegt een woordvoerder. Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. ,,En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg."

 3. 20/04/2021

  IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaat ervan uit dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers ,,nog even niet aan versoepelingen denken".

  In Gommers' eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist vandaag dan ook 'paniek' en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. ,,Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen."

  Instanews image
  © ANP — Diederik Gommers.
 4. 20/04/2021

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk werden maandag 7187 nieuwe gevallen gemeld, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.

  Het aantal coronagevallen ligt wel hoger dan vorige week dinsdag. Toen werden zo'n 130 positieve tests minder gemeld.

  Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 53.981 positieve testresultaten geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7712 nieuwe gevallen per dag.

  In het afgelopen etmaal zijn 27 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd.

  In Amsterdam kwam het hoogste aantal coronabesmettingen aan het licht: 322 inwoners testten positief. In Rotterdam waren dat er 278. Den Haag telde 245 nieuwe besmettingen, gevolgd door Utrecht met 179 en Eindhoven met 98.

  Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Bijna 17.000 mensen bij wie een besmetting was geconstateerd zijn overleden.

 5. 20/04/2021

  Terwijl het kabinet vanavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen op verpleegafdelingen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd. Op de intensive cares kwamen 58 nieuwe patiënten binnen.

  De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 Covid-patiënten opgenomen. ,,Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een 'ontzettend hoog niveau'.

  Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.

  Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.

  Het totale aantal opgenomen coronapatiënten schommelde de afgelopen twee weken rond de 2500. Op de ic's nam het aantal patiënten in dezelfde periode met bijna 10 procent toe, van 750 tot de 823 die het LCPS dinsdag meldde.

  De woordvoerster van het centrum, dat is opgericht om de druk over ziekenhuizen zoveel mogelijk te verdelen, benadrukt het grote belang van snel vaccineren. ,,Wij blijven benadrukken dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een eerste prik moeten krijgen."

  Voorzitter Ernst Kuipers zei gisteren nog dat enkele versoepelingen wat hem betreft binnenkort mogelijk zijn, bijvoorbeeld het terrasbezoek dat het kabinet weer wil toestaan. Het afbouwen van maatregelen moet wat hem betreft wel voorzichtig gebeuren.