Het grootse Fieldlab-evenement tot nu toe, 538 Oranjedag, is uitverkocht. Na de aankondiging dinsdagavond werden er in totaal meer dan 1 miljoen tickets aangevraagd. Er waren 10.000 kaarten beschikbaar. De tickets zijn afgelopen dagen toegekend door middel van loting, maakte 538 donderdag bekend.
Het evenement vindt plaats op het Chasseveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen.
Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Koninklijke Horeca Nederland eiste een gesprek met de radiozender over hoe lokale ondernemers kunnen meeprofiteren van het grote evenement. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eet- en drankvoorziening tijdens het evenement in handen te geven van de Bredase horeca. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt daarover nog tussen de partijen gesproken
© Marcel van Dorst Oekraïne heeft donderdag een begin gemaakt met het vaccineren van atleten die komende zomer deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Ongeveer dertig Oekraïense sporters kregen voor het oog van de camera's een eerste injectie met het Chinese vaccin CoronaVac in een ziekenhuis in Kiev.
,,Ik wil toch een soort van bescherming", vertelde Daria Tichova, een 35-jarige sportschutter, aan persbureau AFP. Ze meldde ook dat de rest van het team reikhalzend uitkeek naar het vaccin.
Volgens het Oekraïense ministerie van Sport zijn er meer dan genoeg vaccins voor de atleten van het land, maar de atleten beslissen zelf of ze al dan niet gevaccineerd worden.
In Nederland kondigde sportkoepel NOC*NSF woensdag aan zo snel mogelijk met vaccineren tegen corona te beginnen. Dat gebeurde een dag nadat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Tweede Kamer per brief had gemeld dat de olympiërs versneld worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland kondigden eerder al aan sporters met voorrang in te enten.
© REUTERS — Oleksandr Petriv, een lid van het Oekraïense schuttersteam dat naar de Olympische Spelen gaat, is een van de ingeënte sporters. Het Europese medicijnagentschap EMA doet onderzoek naar een behandelmethode van farmaceut GSK waarbij coronapatiënten antilichamen krijgen toegediend.
Volgens GSK is het middel, VIR-7831, bedoeld voor Covidpatiënten van 12 jaar en ouder die risico lopen ernstig ziek te worden. Uit een eerdere studie bleek dat de behandeling met de zogeheten monoklonale antilichamen het risico op ziekenhuisopname en overlijden onder patiënten met 85 procent terugdrong, meldde GSK eerder dit jaar.
Het EMA gaat nu onder meer data uit studies naar de behandelmethode onder de loep nemen. Aan de hand daarvan volgt waarschijnlijk een advies voor vroeg gebruik van het middel, dat nog nergens ter wereld is toegelaten tot de medicijnmarkt.
Het aantal coronadoden in Europa bedraagt nu meer dan een miljoen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elke week komen er 1,6 miljoen besmettingen bij. Dat zijn er 160 per minuut, rekent de organisatie voor.
Volgens Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, beginnen de besmettingen in verschillende Europese landen wel te dalen. Vooral bij de oudste inwoners, omdat die het vaakst gevaccineerd zijn.Kluge gaf ook nog mee dat een coronabesmetting een hogere kans geeft op bloedklonters dan een inenting met het AstraZeneca-vaccin. ,,Er moet niet aan worden getwijfeld dat het AstraZeneca-vaccin efficiënt is om het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens te laten dalen", zei de Belg. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik dan ook aan voor alle volwassenen.
Wereldwijd zijn er nu 3 miljoen overlijdens volgens een telling van de Amerikaanse John Hopkins universiteit. Het Amerikaanse continent is het zwaarst getroffen, gevolgd door Europa. Binnen het Amerikaanse continent hebben de VS, Brazilië en Mexico het hoogste aantal sterfgevallen genoteerd.
Frankrijk is vandaag na Italië en Groot-Brittannië het derde Europese land geworden waar meer dan 100.000 mensen zijn gestorven aan het coronavirus.
Er werden vandaag ongeveer 300 nieuwe coronadoden geregistreerd, waarmee het dodental op 100.077 komt te staan. Wereldwijd is Frankrijk het achtste land dat de macabere mijlpaal van 100.000 aan Covid-19 te wijten sterfgevallen passeert.
Volgens experts ligt het daadwerkelijke dodental duizenden sterfgevallen hoger. Uit analyse van sterfaktes zou blijken dat sommige mensen die in bijvoorbeeld psychiatrische inrichtingen of verpleeghuizen stierven aan corona, niet zijn meegenomen in de cijfers.
De lockdown op Curaçao, die geldt sinds 24 maart, wordt verlengd tot 30 april. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de avondklok van 19.00 uur tot 04.30 uur nog de hele maand blijft gelden. Ook mogen alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, de deuren openen.
Het aantal coronabesmettingen is sinds enkele dagen aan het dalen, maar er is nog steeds sprake van een kritieke situatie in het ziekenhuis. Er liggen honderd coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie veertig op de intensive care. Negen patiënten uit Curaçao zijn op de ic op Aruba opgenomen. Normaal heeft het CMC-ziekenhuis op Curaçao een ic-afdeling met zestien bedden. Het aantal doden bedraagt nu 78. Daarmee is het aantal coronadoden in de afgelopen drie weken verdriedubbeld.
Rhuggenaath gaf aan dat de bevolking ook de komende weken zoveel mogelijk thuis moet blijven. Mensen mogen ook de rest van de maand maar twee dagen per week de straat op voor noodzakelijke zaken. Ook wordt iedereen op het hart gedrukt zich te registreren voor vaccinatie. Meer dan 65.000 mensen hebben zich al geregistreerd, meer dan 42.000 personen hebben hun eerste vaccin gehad. Daarvan hebben zo'n 13.000 al twee vaccins gehad.
Het Artsen Covid Collectief, een groep kritische artsen die aandacht te vragen voor de in hun ogen disproportionele coronamaatregelen, vinden dat de sportscholen en fitnesscentra zo snel mogelijk weer open moeten. Honderden sportscholen zijn daar eerder al een campagne voor begonnen. Volgens de artsen zorgt de coronasluiting voor enorme gezondheidsschade.
,,Inactiviteit en sociale isolatie verzwakken het afweersysteem en dat geeft meer risico op ziek worden", zegt Evelien Peeters, internist en bestuurslid van het artsencollectief. ,,Het overgrote deel van de mensen dat erg ziek is geworden, had een minder goede algemene conditie. Door te sporten, mensen te ontmoeten, geef je je immuunsysteem een boost. Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk."
Noorwegen heeft nog geen besluit genomen over het hervatten van vaccinaties met het middel van AstraZeneca. Gezondheidsminister Bent Høie zegt over onvoldoende informatie te beschikken en wil eerst ook gegevens van andere landen over het coronavaccin afwachten.
Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin werd in Noorwegen op 11 maart opgeschort vanwege zorgen over stolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mensen die ermee waren ingeënt. In Noorwegen zijn daarvan meerdere meldingen bekend, waarvan een aantal gevallen met een dodelijke afloop.
Eind maart zou het land al een besluit nemen over het gebruik van AstraZeneca, maar dat werd uitgesteld naar deze donderdag. De gezondheidsautoriteit van het land heeft wel geadviseerd om het middel niet meer te gebruiken.
© AFP De Nederlandse en de Duitse overheid moeten samen de kosten van de verplichte coronatesten voor grenspendelaars met Duitsland vergoeden. Daarvoor pleiten de vijf Euregio-samenwerkingsverbanden aan de Nederlands-Duitse grens.
De grensgemeenten in de Gelderse Achterhoek hebben dit vorige week al met hun Duitse buren geregeld. Volgens de Euregio's kunnen de kosten van de sinds kort in Duitsland verplichte test oplopen tot 1200 euro per persoon per maand.
Dagelijks steken duizenden de grens over om in Nederland of in Duitsland te gaan werken. Daarnaast zijn er veel scholieren die net over de grens in Duitsland wonen, maar in Nederland op school zitten. Iedereen moet een negatieve coronatest bij zich hebben om Duitsland in te mogen.
Zo'n test blijft 72 uur geldig, dus de meeste mensen moeten zich tweemaal per week laten testen. Aangezien de GGD dat niet doet moeten de grenspendelaars naar commerciële bureaus, die tussen de 60 euro en 150 euro per test vragen.
Het aantal coronapatiënten op intensive cares en verpleegafdelingen stabiliseert, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). ,,Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding", zegt hij in een toelichting op cijfers over opgenomen patiënten.
© ANP — Ernst Kuipers voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen, maar dat komt deels door een technische storing eerder in de week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De storing is verholpen en tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8797 vastgestelde besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari.
Op woensdag meldde het RIVM bijna 5500 positieve tests, meer dan duizend gevallen minder dan de dagen ervoor. Op woensdagen is het aantal gevallen doorgaans juist hoger dan op maandagen en dinsdagen.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 51.200 positieve tests gemeld. Dat komt neer op ruim 7300 nieuwe gevallen per dag, en dat is het hoogste gemiddelde in twee weken. Daarmee is Nederland terug op het niveau van voor de paasdagen.
Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de gemeente kregen 393 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Amsterdam kwamen 378 besmettingen aan het licht, in Den Haag 294, in Utrecht 220 en in Tilburg 176. Van de veiligheidsregio's had Rotterdam-Rijnmond de meeste nieuwe gevallen: 783. Rotterdam en omstreken steken al tijden boven de rest van het land uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen week zijn 173 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 25 per dag. Het aantal sterfgevallen is fors gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 17.000 overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Er komt per 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Ingewijden melden aan de NOS dat het demissionaire kabinet daar morgen een besluit over neemt. Het is nu al de bedoeling dat reizigers uit risicolanden tien dagen in quarantaine gaan, maar veel mensen houden zich daar niet aan. Over een quarantaineplicht wordt al langer gesproken.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de derde dag op rij gedaald. In totaal zijn nu 2477 patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten wel toe, met vijf tot 789. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 27 tot 1688.
Dinsdag en woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten ook al, met 83.
Het is Patrick Grootswagers en zijn vrouw duidelijk veel waard om een vaccinatie te krijgen. Zonder de coronaprik kunnen de Waalwijkers niet naar Sri Lanka afreizen, waar ze hun 89-jarige (schoon)vader willen verzorgen. Tegen beter weten in heeft Grootswagers zich bij de nieuwe vaccinatielocatie in Waalwijk gemeld, waar de beveiliger hem subiet buiten zette. Hij zal toch echt moeten wachten op de prik. Lees hier het hele verhaal.
Polen start vandaag met het geven van het Janssen-vaccin. Volgens het land wegen de voordelen van de prikken op tegen de nadelen. Onder meer Nederland heeft het gebruik van het Janssen-vaccin tot nader orde uitgesteld, nadat er in de VS enkele vrouwen een zeldzame vorm van trombose kregen. ,,We hebben nog geen problemen geconstateerd of gehoord dat mensen het vaccin weigerden", zegt Michal Dworczyk, die namens de Poolse regering de vaccinatiecampagne begeleidt.
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.
Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zou deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM.
Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.
Farmaceut MSD is van plan een grote studie te beginnen naar de werking van een pil tegen corona. Het geneesmiddel met de naam molnupiravir is bedoeld voor mensen die risico lopen op een ernstige vorm van Covid-19, waarbij het middel de virusniveaus moet verminderen. Dan gaat het onder anderen om mensen die lijden aan obesitas, diabetes of ouderdomskwalen.
Het bedrijf wil zich louter concentreren op de ontwikkeling van molnupiravir als een poliklinische behandeling, omdat het middel wel tekenen vertoonde dat het helpt het virus onder controle te houden.
MSD staakt verder zijn inspanningen met het experimentele antivirale geneesmiddel voor patiënten die al in het ziekenhuis liggen. Uit tests zou onvoldoende blijken dat de pil deze groep helpt om ziekenhuisopnames en sterfgevallen te voorkomen. Covid-19 patiënten die een ziekenhuisbehandeling nodig hebben, zijn vaak in de 'ontstekingsfase' van de ziekte. Dat zou te laat zijn voor een antiviraal geneesmiddel om veel hulp te bieden, zo klinkt het.
Amerikaanse handelaren spelen in op de angst voor nieuwe coronavarianten door industrieel bleekwater aan te prijzen als een ‘wondermiddel’. Dat schrijft The Guardian. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat het goedje potentieel gevaarlijk is en levensbedreigend kan zijn. Lees hier het hele verhaal.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt morgen ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel. Duitsland en Nederland geven het coronavaccin momenteel alleen aan 60-plussers vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.
© REUTERS — De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.
Bovendien zijn er minder operatiekamers in gebruik. Van alle operatiekamers is nog 68 procent in gebruik. Vorige week was dit 73 procent. In enkele ziekenhuizen is minder dan 40 procent van de ok's beschikbaar.
De NZa wil daarom niet dat de coronamaatregelen worden versoepeld. De toezichthouder heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gevraagd om de komende weken vast te houden aan de huidige maatregelen. De druk op de intensive cares wordt steeds groter, vooral in het midden van het land. Daar komt de kwaliteit van de zorg in gevaar, waarschuwt de NZa.
Hoewel jongeren nauwelijks het risico lopen om te overlijden aan Covid-19, doen ook zij er verstandig aan zich zo snel mogelijk te laten vaccineren wanneer ze aan de beurt komen. Dat benadrukt voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad.
,,Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren. Het lijkt mij heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij," antwoordde Kullberg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer op vragen van de SGP.
,,Als ik onder de dertig was, zou ik denken: ik ga het maar niet doen," zei Kamerlid Chris Stoffer tegen Kullberg, wijzend op het geringe sterfterisico. Dat is zo klein dat de voorzitter van de Gezondheidsraad het in zijn presentatie had afgerond naar nul.
Kullberg wees er echter op dat vaccinatie niet alleen is bedoeld om jezelf te beschermen: ,,Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit de helpen."
Burgemeester Paul Depla van Breda zal maandagavond 19 april in een extra raadsvergadering (20.00 uur) tekst en uitleg moeten geven over het toelaten van het 538-testevenement op het Chasséveld.
Bredase horecazaken hebben weinig begrip voor het festival dat 538 als onderdeel van de Fieldlab-testevenementen op zaterdag 24 april op het Chasséveld wil geven. ,,Het voelt als een mes in de rug", zegt horecabaas Johan de Vos. Hij wil als horeca een plek op het evenemententerrein. ,,Dan lopen er hier straks dus duizenden mensen door de stad langs de dichte horeca. Dat is alsof je iemand meeneemt naar een snoepwinkel, maar je mag geen snoep kopen.”
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft begrip voor het uitstellen van het inenten met het coronavaccin van Janssen, nu het bedrijf zelf zegt dat het vaccin beter nog niet gebruikt kan worden. Dinsdag zei Kuipers dat ziekenhuizen de vaccinatie van zorgpersoneel met Janssen het liefst wilden doorzetten, ondanks meldingen van bijwerkingen uit Amerika.
Zorgminister Hugo de Jonge besloot woensdag om het Janssen-vaccin voorlopig nog niet toe te dienen, na het advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson. ,,Er is even niets aan te doen", zegt Kuipers daar donderdag over. ,,Het is een kwestie van overmacht als de fabrikant zelf zegt dat het vaccin niet gebruikt moet worden."
De Jonge wacht nu eerst het onderzoek van de Europese toezichthouder EMA af.
Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake is van schaarste in het aanbod, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening. De schaarste zal zeker tot juni of juli duren, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.
Van Delden benadrukte dat alle vaccins die nu geleverd worden, echt nodig zijn. De overheid bepaalt op basis van adviezen van de Gezondheidsraad wie er als eersten aan de beurt komen voor een inenting tegen het coronavirus. Als iedereen een eigen vaccin zou mogen kiezen, wordt de strategie volgens Van Delden nog ingewikkelder, zodat het nog langer duurt voordat mensen zijn ingeënt.
De PvdA wilde weten waarom mensen niet zelf mogen kiezen voor AstraZeneca als ze onder de zestig jaar zijn. Vanwege zeldzame maar ernstige bijwerkingen, heeft zorgminister Hugo de Jonge besloten dit vaccin alleen nog toe te dienen aan mensen boven de zestig jaar. Onder meer de Trombosestichting pleit ervoor om 60-minners zelf te laten beslissen of zij toch een AstraZeneca-prik willen.
Maar volgens Van Delden zijn alle vaccins van AstraZeneca zeker tot eind mei gewoon nodig voor mensen boven de zestig. Later zal weer een nieuw besluit volgen.
Griekenland wil af van de quarantaineplicht voor toeristen uit de Europese Unie. Zij moeten nu nog een week in zelfisolatie na aankomst. Die maatregel moet komende maandag al komen te vervallen, berichten Griekse media.
Vakantiegangers uit Europese landen moeten straks wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ingeënt zijn tegen het coronavirus of een negatieve coronatestuitslag laten zien. Ook willen de autoriteiten steekproefsgewijs reizigers gaan testen. Experts moeten nog wel groen licht geven voor het plan van de Griekse regering. Dat zou vrijdag kunnen gebeuren.
Toerisme is een belangrijke sector voor de Griekse economie. De autoriteiten waren eigenlijk van plan om maatregelen voor buitenlandse bezoekers op 14 mei te versoepelen, maar die datum wordt nu vervroegd. Ook toeristen uit de Verenigde Staten, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Servië en de Verenigde Arabische Emiraten krijgen straks niet meer te maken met de verplichte zelfisolatie na aankomst.
Volgens officiële gegevens heeft India een recordaantal van 200.000 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd in de afgelopen 24 uur. India kampt met een tweede golf besmettingen, die razendsnel om zich heen grijpt.
Het aantal dagelijkse besmettingen is sinds begin april meer dan verdubbeld. India, dat in totaal meer dan 14,1 miljoen officiële coronagevallen heeft geregistreerd, betreurde de afgelopen 24 uur 1.038 sterfgevallen. Het gaat hier om geregistreerde overlijdens en besmettingen. Er kan worden uitgegaan van nog veel meer ongeregistreerde besmettingen en sterfgevallen.
Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in Duitsland is met 29.426 gestegen tot 3.073 miljoen, de grootste stijging sinds 8 januari.
Het dodental steeg met 293 tot 79.381, terwijl het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners de afgelopen zeven dagen steeg tot 160,1.
Bondskanselier Angela Merkel worstelt met sommige Duitse regio's die een hardere uitvoering van de coronamaatregelen niet willen implementeren, ondanks het toenemende aantal besmettingen. Ze wil graag dat het parlement instemt met een extra bevoegdheid van de overheid om de strengere regels te kunnen afdwingen.
De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn heeft de deelstaten opgeroepen niet te wachten met veel strengere beperkingen op te leggen tot daar een wetswijziging voor is aangenomen.
Volgens hem loopt het aantal nieuwe besmettingen uit de hand en wordt de toestand erger dan in de tweede golf van het virus vorig jaar. ,,We weten door de afgelopen herfst wat er gebeurt als we niet snel handelen", aldus Spahn.
© AP — Angela Merkel. Het annuleren van de Olympische Spelen dit jaar is een serieuze optie als de coronapandemie oncontroleerbaar wordt. Dat heeft de voorzitter van de Japanse regeringspartij LDP gezegd volgens het Japanse persagentschap Kyodo. De spelen staan gepland voor over minder dan honderd dagen.
Als een stijgend aantal coronabesmettingen betekent 'dat het onmogelijk is, dan moeten we het opgeven', zegt Toshihiro Nikai in een interview op de Japanse televisie.
© AP — Olympische ringen in Japan. De nationale ombudsman Reinier van Zutphen begint een onderzoek naar de knelpunten die ondernemers ervaren met de coronasteunmaatregelen. Hij doet dat naar aanleiding van ruim vijfhonderd klachten die daarover bij hem binnenkwamen, onder andere op een speciaal meldpunt.
Ondernemers klagen over onjuiste of onduidelijke informatieverstrekking, gebrek aan maatwerk, verkeerde timing en een gebrek aan coulance bij het terugvorderen van eerder uitgekeerde voorschotten. Sommige ondernemers komen niet in aanmerking voor steun door bijvoorbeeld een onjuiste registratiecode bij de Kamer van Koophandel, anderen moeten onverwacht extra belasting betalen vanwege het ontvangen van de Tozo-uitkering. Zij komen daardoor in de problemen, ziet de ombudsman.
Het opschalen van de landelijke intensive carecapaciteit naar 1550 bedden gaat waarschijnlijk niet lukken. Meerdere regio's zeggen hun aandeel niet te kunnen leveren, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs alle tien zorgregio's in Nederland. Het verder opschalen lukt niet omdat er een gebrek is aan personeel, dat ziek thuiszit door een coronabesmetting of oververmoeid is.
De ROAZ-regio's (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) West en Euregio gaat het niet lukken om het gevraagde aantal bedden te leveren. In het noorden en in Brabant gaat het opschalen om landelijk tot 1550 ic-bedden te komen waarschijnlijk niet volledig lukken.
In de regio's Zwolle, Noord (Groningen, Friesland en Drenthe) en Noord-West/AMC (Noord-Holland, en Flevoland) worden bedden gebruikt die eigenlijk bedoeld zijn voor calamiteiten zoals een groot verkeersongeval of een hevige brand. Die zogeheten BOSS-bedden (Beds Open for Safety and Support) moeten in principe altijd vrij zijn.
Er zijn ook meerdere regio's die niet met zekerheid kunnen zeggen of opschaling gaat lukken, maar daar nu nog geen voorspelling over durven te geven. ,,Het vraagt in ieder geval scherpe en moeilijke keuzes", zegt een woordvoerder van ROAZ-regio Limburg.
© Hollandse Hoogte / ANP — Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De overheid van Sint Maarten heeft woensdag de bevolking met klem opgeroepen zich te registreren voor een coronavaccinatie. De oproep komt nadat bij 24 coronapatiënten de Britse variant is aangetroffen. Tot nu toe was die variant nog niet op Sint Maarten vastgesteld, alleen op het Franse gedeelte van het eiland.
De Britse mutant was wel al eerder aangetroffen op Aruba, Curaçao en Bonaire. De overheid van Sint Maarten liet eerder deze maand weten geen passagiers uit die eilanden meer toe te laten. Een deel van de mensen bij wie de variant nu is ontdekt, heeft onlangs gereisd naar Aruba en Curaçao. Maar bij een groot gedeelte is dat niet het geval. Daarom denkt de overheid dat er al meerdere lokale besmettingen hebben plaatsgevonden.
De overheid is al enige tijd bezig mensen te motiveren zich te registreren. Nu de Britse variant is aangetroffen wordt de prikcapaciteit uitgebreid naar maximaal 1000 injecties per dag en worden mensen nog meer aangespoord zich te registreren. Vorige week vrijdag stuurde Nederland meer dan 15.000 dosis van het Pfizer-vaccin. Dat was al de derde lading vaccins vanuit Nederland.
Het doel is 34.000 mensen volledig te vaccineren. Dinsdag hadden meer dan 10.000 mensen hun eerste vaccinatie gekregen, daarvan hebben bijna vijfduizend ook hun tweede prik gehad. Het aantal geregistreerde besmettingen op Sint Maarten is al lange tijd relatief laag, woensdag betrof het 36 patiënten. Het dodental staat al lange tijd op 27 en er ligt maar één coronapatiënt in het ziekenhuis.
De vaccinatiepauze in de Verenigde Staten die van toepassing is op het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson is met een week verlengd. Een expertpanel van het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie (CDC) zegt meer tijd nodig te hebben om het mogelijke verband tussen het vaccin en zeldzame gevallen van bloedproppen te beoordelen.
Het CDC-panel kwam bij elkaar een dag nadat de Amerikaanse autoriteiten meldden dat zes vrouwen in twee weken na toediening van het vaccin van Johnson & Johnson bloedproppen in de hersenen en een laag bloedplaatjesgehalte ontwikkelden. Een van de vrouwen overleed aan de gevolgen.
7,2 miljoen Amerikanen kregen het vaccin, ontwikkeld door het biotechnologische bedrijf Janssen uit Leiden, al toegediend. Toen het panel woensdag bijeenkwam kregen de leden te horen dat er inmiddels een zevende geval van bloedstolsels is aangetroffen bij een van de gevaccineerden, een 28-jarige vrouw.
Het panel had woensdag kunnen beslissen om het Janssen-vaccin alleen nog aan bepaalde leeftijdsgroepen met een laag risico op gezondheidsschade toe te dienen, maar de meeste panelleden willen eerst meer gegevens zien alvorens zo'n keuze te maken.
De volgende bijeenkomst van het CDC-panel staat nog niet op de planning, maar wordt binnen een week tot tien dagen verwacht.
De laatste jaren vonden vluchtelingen met een verblijfsstatus steeds sneller werk, maar die trend is tijdens de coronacrisis ten einde gekomen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe gegevens.
Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning ontvingen had na twee jaar zes procent een baan. Van die groep had 43 procent een baan in 2020. De statushouders uit jaargang 2017 vonden sneller werk, na twee jaar ging het daar om 12 procent werkenden. In de laatste zes maanden van de meetperiode is de arbeidsparticipatie onder statushouders gestagneerd of zelfs afgenomen. Die periode valt deels samen met het tweede kwartaal van 2020 waarin de coronacrisis toesloeg.
Die afname is te verklaren omdat statushouders vaak een minder zekere positie op de arbeidsmarkt hebben. Vaker dan gemiddeld hebben ze een contract voor bepaalde tijd of werken ze in deeltijd. Relatief veel statushouders werken bovendien in de horeca, een sector die door de coronacrisis zwaar getroffen is.
Buitenlandse studenten die in Canada tijdens de coronapandemie in de zorg hebben gewerkt of in andere als essentieel aangemerkte sectoren krijgen een permanente verblijfsvergunning. Het land stelt meer dan 90.000 statussen beschikbaar.
Immigratieminister Marco Mendicino zegt dat het programma bedoeld is voor werknemers die bijvoorbeeld zeker een jaar hebben gewerkt in de zorg. Niet alleen zorgpersoneel kan aanspraak maken op een van de verblijfsvergunningen.
Ook kassamedewerkers, vakkenvullers en recent afgestudeerde studenten komen in aanmerking. ,,De pandemie heeft de ongelooflijke bijdragen van nieuwkomers goed laten zien", aldus Mendicino tijdens een persconferentie. ,,We willen dat u blijft.''
Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie WTO wil dat landen, vaccinmakers en internationale instanties, gezamenlijk actie ondernemen om de productie en verspreiding van vaccins te vergroten. Directeur-generaar Ngozi Okonjo-Iweala roept daarom op tot een bijeenkomst van farmaceuten, overheden en financiële instituten, en heeft hen een aantal 'uitdagingen' voorgelegd. Zo wil de WTO-baas dat exportbeperkingen worden verminderd en dat farmaceutische bedrijven tijdelijk afzien van hun patenten als het op coronavaccins aankomt.
© REUTERS — Hoogste baas van de Wereldhandelsorganisatie Ngozi Okonjo-Iweala. Nederland verlengt het verbod op passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en enkele landen in Midden-Amerika, in elk geval tot 1 mei. Het inreisverbod moet voorkomen dat extra besmettelijke coronavarianten zich naar ons land verspreiden.
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit zijn uitgezonderd en kunnen dus wel naar Nederland terugkeren. De overheid organiseert echter geen repatriëringsvluchten. Ook vrachtvluchten en vluchten om medische redenen zijn nog wel toegestaan.
Het kabinet geeft nog altijd het dringende advies om helemaal niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Wie toch gaat, moet zich voor de terugreis laten testen en mag alleen bij een negatieve uitslag aan boord. Bij thuiskomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.
Het besluit van Zuid-Afrika om het gebruik van het Janssen-vaccin op te schorten, vanwege mogelijke zeldzame tromboseklachten na inenting, zorgt ervoor dat het land nu helemaal geen coronaprikken kan zetten. Het land zucht echter onder een agressieve variant van het virus en telt inmiddels al 1,5 miljoen vastgestelde besmettingen.
Dat is ruim 30 procent van alle infecties binnen het Afrikaanse continent. Tot nu toe zijn alleen 290.000 gezondheidswerkers gevaccineerd. Allemaal met het vaccin van Janssen. Zuid-Afrika's vaccinatieprogramma, dat komende maand moet starten, is grotendeels afhankelijk van het vaccin. Gezondheidsexperts hebben forse kritiek op de beslissing om het vaccineren met het middel tijdelijk te stoppen.___
De Turkse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag opnieuw recordaantallen nieuwe coronabesmettingen en overlijdens geregistreerd. De afgelopen 24 uur werden 62.797 infecties met het virus vastgesteld en stierven er 279 coronapatiënten.
President Erdogan kondigde gisteren een gedeeltelijke lockdown aan tijdens de eerste twee weken van de islamitische vastenmaand ramadan. Hij waarschuwde voor strengere maatregelen als het niet lukt om de stijging in aantallen af te remmen.
De restricties behelzen een reisverbod tussen steden, terugkeer naar online scholing, het sluiten van sport- en vrijetijdscentra en een verlenging van geldende avondklok. Volgens het ministerie voor Volksgezondheid maakt Turkije een derde golf mee.
Zo'n 85 procent van alle huidige coronagevallen wordt veroorzaakt door de zogenoemde Britse variant van het virus. Turkije heeft al 4 miljoen besmettingen vastgesteld en officieel ruim 34.000 coronadoden geteld.
De coronacrisis hakt er ook bij jongeren hard in, zag de Franse president Macron tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Reims. Vandaag maakt hij bekend dat ook kinderen, die bijvoorbeeld stress ervaren of slapeloos zijn, naar een psycholoog mogen met hun coronaklachten. De overheid betaalt tien consulten. In de praktijk komt het erop neer dat zelfs peuters vanaf drie jaar naar een psycholoog kunnen. De bovengrens ligt op 17 jaar.
© EPA — President Macron in gesprek met een patiëntje van het ziekenhuis in Reims. Dat hackers het tijdens de coronapandemie hadden voorzien op de geheimen van farmaceutische bedrijven was al eerder bekend, maar techgigant IBM signaleert ook meer cyberaanvallen tegen de toeleveringsketen van coronavaccins.
De cyberveiligheidsdivisie van het bedrijf zag dat 44 bedrijven, die een rol hadden binnen de complexe distributie van de vaccins, werden aangevallen. De cybercriminelen richten zich vooral organisaties binnen de 'koudeketen'.Vaccindoses moeten bij extreem lage temperaturen worden bewaard terwijl ze van de fabrikanten naar de ontvangers worden getransporteerd. De hackers verstuurden e-mails met daarin boobytraps om de systemen binnen te komen.
Sommigen van de e-mails waren al maanden voor goedkeuring van de vaccins verstuurd, aldus IBM. De mails werden verstuurd uit naam van leidinggevende bij Haier Biomedical, de Chinese leverancier van koelapparatuur.
Testbedrijven die bezoekers van diverse proefevenementen testen op corona, krijgen daar per testlocatie 42.810 euro per dag voor, meldt de NOS. Dat blijkt uit informatie die tot vanmorgen openbaar was op de website van de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert.
Per maand komt dat neer op bijna 1,3 miljoen euro per locatie. Morgen dient een kort geding van 24 testbedrijven tegen de stichting en de Staat, om af te dwingen dat zij tests mogen afnemen voor de evenementen en activiteiten die bij wijze van proef opengesteld worden voor mensen die negatief getest zijn.
Tot 1 mei staan 445 evenementen op het programma met in totaal 232.000 deelnemers. Het alleenrecht om die te mogen testen ligt bij één commercieel testbureau, Lead Health. De Stichting Open Nederland heeft voor het hele project, dat tot eind augustus duurt, 925 miljoen euro ter beschikking.Martijn van Gemst laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”
© Victor van Breukelen. — Chefkok Martijn van Gemst laat mensen weer proeven. Als het hoger onderwijs eind april weer deels opengaat, hoeven studenten die vanaf begin mei een gratis zelftest krijgen niet te verantwoorden waarvoor zij die test gebruiken. 'Ze kunnen de tests gratis laten thuisbezorgen', schrijft minister Ingrid van Engelshoven woensdag, maar controle is er verder niet. Een woordvoerder noemt het een systeem 'gebaseerd op vertrouwen'. Volgens het ministerie geven studenten te kennen vooral weer naar hun hogeschool of universiteit te willen. ,,Instellingen controleren testuitslagen ook niet, studenten moeten hier hun eigen verantwoordelijkheid in nemen.''
Volgens coronaminister De Jonge loopt de vaccinatieplanning zes weken vertraging op mocht blijken dat het nieuwe coronavaccin van Janssen helemaal niet gebruikt kan worden. Voorlopig wordt het middel, totdat er meer informatie is over mogelijk ernstige bijwerkingen, niet gebruikt. De Jonge rekent er overigens niet op dat het Janssen-vaccin helemaal wegvalt.
,,Ik ga ervan uit dat we het breed kunnen inzetten, hooguit met een doelgroepbeperking'', zei hij vandaag. ,,Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten.'' De minister noemt de eerdere levering van twee miljoen doses van het Pfizer-vaccin 'mooi nieuws'. ,,Nu is het een keer eerder meer en dat is fantastisch.'' De levering is niet meegerekend in de vertraging van zes weken.België schrapt aanstaande maandag het verbod op niet-essentiële reizen naar en vanuit het land. Premier De Croo waarschuwt echter dat reizigers die uit een 'rode' zone komen en langer dan 48 uur in België blijven nog steeds zeven dagen in volledige quarantaine moeten. Met coronatests op de eerste en zevende dag.
Ook voor Nederlanders gaat die regel op. Ons land kleurt bijna geheel donkerrood op de officiële Europese 'coronakaart'. De Croo raadt reizen voor de lol hoe dan ook nog af. De Belgische quarantaine-eis blijft tot het Europese 'coronacertificaat' in gebruik is genomen, laat hij vandaag eveneens weten.
Met het digitale of papieren certificaat kan iemand straks bewijzen dat hij is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antilichamen heeft. Onderhandelingen tussen de lidstaten het Europees Parlement en de Europese Commissie kunnen mogelijk snel worden afgerond, zodat reizen binnen de EU in juni al makkelijker kan.
Denemarken maakte vandaag bekend helemaal te stoppen met het vaccin van AstraZeneca, maar Tsjechië maakt zich duidelijk minder zorgen over de mogelijke bijwerkingen en wil de voorraad van de noorderlingen wel overnemen.
De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamacek, meldt op Twitter dat zijn land klaarstaat om de Deense vaccins aan te schaffen. De Tsjechische ambassadeur in Kopenhagen is gevraagd direct contact op te nemen met de Deense autoriteiten.Of de AstraZeneca-vaccins van Denemarken überhaupt te koop zijn, is nog maar de vraag. En ook of zo'n verkoop tussen landen is toegestaan. De coronavaccins voor heel de Europese Unie worden via Brussel ingekocht. De prijs is 1 euro 78 voor twee doses.
Het ministerie van Volksgezondheid schat dat tot nu toe iets meer dan vier miljoen coronaprikken zijn gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 4.020.836. Het ministerie paste de berekeningen op het dashboard gisteren aan. Daardoor steeg het totaalaantal prikken in één dag van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen.
Sinds afgelopen zaterdag was het cijfer niet meer bijgewerkt, terwijl er wel twee volle dagen is geprikt. Ook waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen. Bovendien werd er tot nu toe van uitgegaan dat huisartsen zo'n 5 procent van de vaccins verspilden. Die aanname is veel te ruim. Met terugwerkende kracht wordt uitgegaan van een verspilling van 1 procent.
Een technische storing bij de GGD's is de oorzaak van het laag uitvallen van de besmettingscijfers van vandaag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kreeg 5503 meldingen van positieve tests binnen.
De storing begon gisteren aan het einde van de middag en was aan het begin van de avond verholpen. Hoeveel positieve tests er daardoor niet zijn doorgegeven, is niet bekend. Het RIVM gaat ervan uit dat die de komende dagen alsnog binnenkomen.Het aantal nieuwe gevallen was vandaag opvallend lager dan in de dagen ervoor. Op maandag en dinsdag werden er zo'n 6700 gevallen gemeld. Op zondag bijna 8200. Normaal gesproken zijn er op zondag, maandag en dinsdag juist minder gevallen.
Cafés en restaurants in Zwitserland zijn sinds december gesloten, maar vanaf maandag kan buiten een hapje eten weer in het Alpenland. De terrassen gaan dan weer open, ondanks de 'fragiele' coronasituatie, maakt de regering bekend.
In stadions, bioscopen, theaters en concertzalen zijn dan vijftig bezoekers toegestaan, en honderd bij buitenevenementen. Universiteiten mogen onder voorwaarden ook weer studenten ontvangen. Afstand houden en mondkapjes blijven verplicht.Het vertrouwen in de Nederlandse corona-aanpak en het vaccinatiebeleid zijn nog niet eerder zo laag geweest, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 26.000 leden van het Opiniepanel. Ruim twee derde (68 procent) van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in het huidige vaccinatiebeleid. 28 procent heeft dat wel.
In januari sprak juist nog een meerderheid van 55 procent zijn vertrouwen uit. Een overgrote meerderheid is sceptisch over coronaminister De Jonges verwachting dat begin juli elke volwassen Nederlander tenminste één prik heeft gehad. Slechts 14 procent verwacht dat dit gaat lukken. Acht van de tien geloven dat niet.
Het gebrek aan vertrouwen in het vaccineren werkt ook door in het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid in het algemeen, meldt EenVandaag. 39 procent heeft er nog vertrouwen in. Eind maart was dat nog 49 procent. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2020 dat dit cijfer ruim onder de helft zit.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Het is treurig dat de bijna 4,8 miljoen keer gedownloade app CoronaMelder geen enkele aandacht krijgt bij het stapsgewijs openen van de samenleving. De meerwaarde ervan moet juist nu worden uitgevent. „Het is een belangrijke aanvulling op de sneltesten.”
De 77-jarige man die maandag kort na zijn vaccinatie in Noordwijkerhout overleed, is niet door toedoen van het vaccin gestorven. Hij stierf een natuurlijke dood, meldt GGD Hollands Midden vandaag namens de familie.
De man had zojuist het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gekregen toen hij op de parkeerplaats naar zijn auto liep en in elkaar zakte. Een arts en enkele EHBO'ers schoten te hulp en hij werd naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.
Zweden dient het coronavaccin van Janssen voorlopig niet toe. Dit vanwege het optreden van bloedklachten bij ingeënte personen. Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, raadt het gebruik tot nader order af. Nederland en naar verluidt ook Denemarken namen eenzelfde besluit, net als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika dat eerder deden. Frankrijk gaat er wel mee aan de slag, bij 55-plussers. Het wachten is op een nieuwe beoordeling van medicijnwaakhond EMA.
België opent op 8 mei de terrassen en heft dezelfde dag de avondklok op. In plaats van de avondklok wordt een samenscholingsverbod van kracht. Wel mogen onze zuiderburen weer twee 'knuffelcontacten' thuis ontvangen. Vanaf 26 april al mogen winkels weer klanten zonder afspraak ontvangen en mogen kappers weer gaan knippen, meldt Het Laatste Nieuws. Aanstaande maandag wordt tevens het reisverbod opgeheven en gaan de scholen weer open.
De biertap staat weer even open in vijf Utrechtse cafés. Op vertoon van een negatief coronatestbewijs mogen ze gasten ontvangen. Zo wordt onderzocht hoe kroegen weer op een veilige manier open kunnen. Verslaggever Rik Bolt was in Utrecht:
Farmaceut Johnson & Johnson vraagt EU-landen de geleverde Janssen-vaccins nog niet te gebruiken en ze voorlopig in de opslag te bewaren. Dit uit voorzorg en in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA naar zes meldingen van zeldzame bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten.
Het EMA versnelt het onderzoek en verwacht volgende week een uitspraak te doen over de meldingen over het coronavaccin van Janssen. Lees hier meer.
Het aantal nieuwe coronagevallen is flink gedaald. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend kwamen 5503 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Aanzienlijk minder dan in de dagen ervoor, maar het aantal is ook behoorlijk laag voor een woensdag.
In de afgelopen zeven dagen zijn 50.260 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op 7180 nieuwe gevallen per dag. Het is de eerste keer in ongeveer een week dat het gemiddelde daalt. Het aantal sterfgevallen steeg met 28. Dat wil niet zeggen dat al die coronapatiënten in het afgelopen etmaal zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.
In de afgelopen week zijn 178 mensen aan het virus overleden, gemiddeld zo'n 25 per dag. Voor de vierde dag op rij stijgt dat aantal, maar het is nog steeds aanzienlijk minder dan rond de jaarwisseling, aan het begin van de vaccinatiecampagne. Toen stierven er soms meer dan 150 mensen per dag.Frankrijk blijft vertrouwen houden in de vaccins van Janssen en AstraZeneca. Over beide middelen is onrust ontstaan vanwege het minimale risico op trombose dat bij het gebruik van deze vaccins zou kunnen ontstaan bij vooral jongeren.
Het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen is in de EU al wel goedgekeurd, maar de fabrikant praat met de Europese Commissie en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over wat er moet gebeuren met de reeds geleverde vaccins.
Frankrijk houdt vast aan het plan om dit middel toe te dienen aan mensen ouder dan 55 jaar, zei een regeringswoordvoerder woensdag. Het AstraZeneca-vaccin wordt gezien als 'essentieel' in de strijd tegen Covid-19 en ook daarmee gaat het inenten door.
Het Baarnse bedrijf Lead Healthcare dat sneltesten verzorgt voor testevenementen in het land, is onderdeel geworden van een rel om bijna een miljard euro. Het bedrijf kreeg opdracht van de Stichting Open Nederland, die is aangewezen door de overheid om de boel in goede banen te leiden. De Tweede Kamer wil nu inzicht in de overeenkomst tussen de stichting en het Ministerie van VWS. Lees hier meer.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. In totaal zijn nu 2499 patiënten met Covid-19 opgenomen, 55 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 784 op de intensive care, tien patiënten minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 45 tot 1715.
Dinsdag nam het aantal opgenomen Covid-patiënten ook al af, met 28. De twee dagen daarvoor steeg dit aantal met 91.
Bijna een kwart van de Britten die officieel zijn geregistreerd als coronadoden, zijn volgens het Britse Bureau voor de Nationale Statistiek (ONS) eigenlijk niet aan Covid-19 overleden. In een nieuwe aanvulling van het ONS staat volgens Britse media dat het in 23 procent van de sterfgevallen gaat om mensen die weliswaar besmet waren met het coronavirus, maar niet als direct gevolg daarvan overleden. Als eerste doodsoorzaak staat er dan een andere aandoening aangegeven, maar ze staan wel in de lijst coronadoden, berichtten The Daily Mail en de Telegraph.
De vervroegde levering van 50 miljoen Pfizer-vaccins zal volgens de gebruikelijke verdeelsleutel onder de lidstaten worden verdeeld op basis van het aantal inwoners. Voor Nederland is dat 3,89 procent, ofwel ruim 1,9 miljoen extra doses. ,,Dit bewijst weer eens dat Pfizer/BioNTech een betrouwbare leverancier is", aldus Europese Commissievoorzitter Von der Leyen.
Sophie (25) uit Den Bosch is, samen met vijf vrienden, een van de gelukkigen die naar binnen mag bij café De Beurs. Vijf Utrechtse kroegen doen vandaag mee aan de caféproef om te testen hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden. Sophie heeft er veel zin in. ,,Het voelt ook wel weer als wennen. Maar we gaan zo lekker een biertje bestellen en wel meer dan één." Dat het woensdagmiddag 12.00 uur is, maakt niet uit. De meeste tijdsloten zaten al erg snel vol. Een van de vrienden is jarig. Dat geeft nog een extra feestelijk tintje aan het bezoek.
Sharon Dijksma die aan de wieg stond van het idee voor deze Fieldlab, voelt zich een trotse burgemeester. ,,Wij hebben hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Voor Utrecht en de horeca is dit een bijzondere dag. Een half miljoen mensen wilden graag meedoen. Het is een groot feest voor alle drieduizend deelnemers die uiteindelijk een plekje wisten te bemachtigen."
© ANP — 2021-04-14 11:58:15 UTRECHT - Cafebezoekers krijgen een gezondheidscheck voor cafe De Beurs tijdens een proef met cafebezoek. Vijf Utrechtse cafes laten enkele dagen gasten toe, op vertoon van een negatief coronatestbewijs. Onderzocht wordt hoe de kroegen weer op een veilige manier open kunnen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Ryanair heeft van de op één na hoogste rechtbank van de Europese Unie ongelijk gekregen in rechtszaken die de vliegmaatschappij heeft aangespannen tegen staatssteun voor concurrenten. Het is een gevoelige nederlaag voor de Ierse maatschappij, die vindt dat coronasteun voor individuele bedrijven voor oneerlijke concurrentie zorgt.
Ryanair klaagde bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg onder andere over de staatssteun van Zweden en Denemarken aan SAS en Finland aan Finnair. Die vliegmaatschappijen kregen kredietgaranties van de staat voor leningen van respectievelijk 148 miljoen en 600 miljoen euro.
De Europese Commissie keurde de steunpakketten goed. Daarop spande Ryanair een rechtszaak aan tegen het dagelijks EU-bestuur, omdat volgens de budgetvlieger bepaalde luchtvaartmaatschappijen worden bevoordeeld ten opzichte van concurrenten. De Europese rechters oordelen nu dat de financiële hulp wel degelijk verenigbaar is met de regels voor eerlijke marktwerking binnen de EU.
Ryanair zegt in beroep te gaan tegen de uitspraken. ,,De vonnissen van vandaag zetten de liberalisering van de luchtvaart dertig jaar terug in de tijd", schrijft het bedrijf in een verklaring.
Als de terrassen in Amsterdam straks weer open gaan, dan moet de Amsterdam afdwingen dat er niet mag worden gerookt. Dat betogen artsen van het Amsterdams Rookalarm (AR) in een brief aan burgemeester Femke Halsema en zorgwethouder Simone Kukenheim. Volgens de artsen ervaren mensen hinder van andermans rook in de buitenlucht, zoals astmapatiënten, maar ook mensen die corona hebben doorgemaakt. Daarnaast willen de artsen voorkomen dat rokers het slechte voorbeeld geven, want: ‘zien roken, doet roken’. Lees hier meer.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blikt in een twitterbericht terug op een half jaar CoronaMelder-app. De app is 4,7 miljoen keer gedownload, 147.000 mensen hebben anderen gewaarschuwd via de app en 12.000 besmettingen waren anders 'niet of later opgespoord'.
De EU moet focussen op mRNA-technologie bij de aankoop van vaccins, zoals die van farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat stelt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Er wordt onder meer onderhandeld met Pfizer/BioNTech over de levering van 1,8 miljard doses vaccin tot 2023. Ze zegt dat de EU mogelijk nieuwe vaccins nodig heeft voor extra bescherming tegen het coronavirus nadat mensen al zijn ingeënt of om nieuwe varianten van het virus te kunnen bestrijden.
De Duitse onderstreepte dat dit niet betekent dat er geen contracten in de toekomst meer worden getekend met producenten die geen mRNA-technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin. Mogelijke zeldzame bijwerkingen met bloedproppen na inenting met vaccins van deze twee fabrikanten worden momenteel onderzocht.
Farmaceut Pfizer vervroegt de levering van 50 miljoen vaccins aan de EU. Die moeten geleverd worden voor eind juni, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. De vaccins zouden normaal gezien pas in het vierde kwartaal geleverd worden, maar worden nu vooruitgeschoven naar de maanden april, mei en juni. De 50 miljoen vaccins zullen de komende weken verdeeld worden over de 27 EU-lidstaten, en in totaal zullen er zo 250 miljoen dosissen geleverd worden in het tweede kwartaal in plaats van 200.
De Duitse deelstaat Brandenburg die Berlijn omringt, geeft voorlopig geen termijnen meer vrij voor het maken van afspraken voor een eerste coronaprik. Aanleiding zijn knelpunten bij de levering van de vaccins van BionTech/Pfizer en Moderna. Daardoor zouden de eerste vaccinaties de komende weken in het slechtste geval teruggebracht worden naar nul, aldus de deelstaatregering.
Volgens deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Michael Stübgen (CDU) zullen de komende maand ongeveer 62.000 vaccins van beide bedrijven ontbreken. ,,Om vaccinatie met de tweede prik uit de bestaande vaccindoses voor zover mogelijk op peil te houden, zullen we niet langer afspraken laten maken voor de eerste prik'', zei de bewindsman woensdag in een vergadering met de Binnenland-commissie van het deelstaatparlement.
Stübgen riep de federale overheid op om de beloofde hoeveelheden vaccindoses te verhogen. De federale en deelstaatministers van Volksgezondheid zijn overeengekomen dat mensen onder de 60 jaar die al een eerste prik met Astrazeneca hebben gekregen, een tweede prik met een ander vaccin krijgen. Achtergrond zijn de verdachte gevallen van een zeldzame hersentrombose na vaccinatie met dat vaccin. Daarnaast worden 6.700 vaccindoses van Janssen voorlopig niet aan Brandenburg geleverd vanwege specifieke trombosegevallen.
Volgens het Duitse RIVM kregen tot nu toe bijna 627.000 inwoners van de deelstaat al een eerste vaccinatie. Dit komt neer op een vaccinatiegraad van 17,1 procent. Zo'n 273.500 mensen zijn al volledig ingeënt, wat 7,5 procent van alle Brandenburgers is.
Een negatief testbewijs laten zien voordat je naar de bioscoop gaat, is onnodig, aldus Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Als dat dan toch een vereiste is, dan moeten de coronatesten volgens hem wel gratis zijn.
Het verplicht stellen van een sneltest zou de drempel voor bioscoopbezoekjes verhogen, omdat het besluit om naar de bioscoop te gaan vaak op het laatste moment wordt genomen. De vereniging pleit daarom voor een geactualiseerd protocol.
,,Wij stellen als randvoorwaarde dat de sneltesten voor toegang tot bioscopen en filmtheaters in ieder geval gratis zullen zijn, omdat anders bezoekers deze moeite zeker niet zullen nemen vanwege het sterk opdrijvend effect op de prijs van een bioscoopbezoek", vervolgt Nolthenius. Volgens berekeningen zouden bioscopen in totaal zo'n 275.000 testen per week nodig hebben. Volgens Nolthenius lijkt daar nu niet genoeg capaciteit voor te zijn.
Alle bioscopen moesten half december de deuren sluiten. Afhankelijk van de coronasituatie zouden nu op z'n vroegst vanaf 11 mei onder voorwaarden onder meer theaters, poppodia, bioscopen en musea weer open mogen.
Vaccinfabrikant Janssen praat met de Europese Commissie en de nationale overheden van Europese landen om te bepalen wat er moet gebeuren met de al geleverde vaccins. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Janssen is onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.
Janssen leverde deze week de eerste van zijn coronavaccins aan diverse Europese landen. Een dag later besloten de Verenigde Staten tijdelijk te stoppen met vaccineren vanwege het risico van trombose dat bij het gebruik van het vaccin kan ontstaan. Het ging om zes gevallen op een totaal van 6,8 miljoen toegediende vaccins.
Daarop besloot Johnson & Johnson uit voorzorg de leveringen aan Europa ook op te schorten en de inentingen bij nog lopende klinische onderzoeken te staken totdat het bedrijf betere informatie bij zijn vaccin kan leveren. Hoe lang dat gaat duren is nog niet duidelijk.
Op berichten van de Italiaanse krant La Stampa dat de Europese Commissie zou overwegen helemaal te stoppen met het gebruik van de vaccins van Johnson & Johnson en die van AstraZeneca willen beide bedrijven niet reageren. Het vaccin van AstraZeneca staat vanwege vergelijkbare bijwerkingen in de aandacht.
Denemarken stopt na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het coronavaccin van het Leidse Janssen voorlopig opschort, berichten Deense media. Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.
Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.
Inmiddels is ook discussie ontstaan over het Janssen-vaccin. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een prikpauze aan. Meerdere mensen hadden last gekregen van dezelfde klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die waren gelinkt aan het middel van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd.
Bij de start van de Ramadan zijn er zoals ieder jaar vele moslims naar de heilige Ka'aba afgereisd. Deze keer moest het wel volgens de coronaregels.
De bars zijn gevuld, de vloeren gesopt en de kaarsjes branden op tafel. Vijf Utrechtse kroegen staan woensdagochtend te popelen om rond het middaguur open te gaan. Zij doen mee aan de caféproef om te testen hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden. ,,Dit is weer een stap vooruit voor de horeca", zegt eigenaar Marcel Westerveld van café Hofman. Hij en zijn collega's zijn erop gebrand om te laten zien dat zij op een coronaveilige manier gasten kunnen ontvangen.
Normaal gesproken staan er in Westervelds zaak mensen aan de bar, lopen mensen door de kroeg om zelf een biertje te halen en zitten gasten dichter op elkaar. Tijdens de proef mag dit niet. Klanten zitten aan tafels op afstand van de ander.
© Marnix Schmidt — Kroegbazen David (Ubica, links), Wilma Lensen ('t Oude Pierement), Marcel Westerveld (Hofman) en Theo Burger (De Beurs) zijn blij dat ze vandaag open mogen in het kader van het testevenement Fieldlab Cafe's. Het Baarnse bedrijf Lead Healthcare dat sneltesten verzorgt voor testevenementen in het land, is onderdeel geworden van een rel om bijna een miljard euro. Het bedrijf kreeg een opdracht van de Stichting Open Nederland, die is aangewezen door de overheid om de boel in goede banen te leiden. De Tweede Kamer wil nu inzicht in de overeenkomst tussen de stichting en het Ministerie van VWS. Lees hier het hele verhaal.
Politiebond ANPV is blij dat ME'ers voorrang krijgen bij de nieuwe vaccinatiestrategie van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), hoewel de voorrang uit de lucht komt vallen. ,,Het werd hoog tijd", zegt vicevoorzitter Hans Schoones, ,,maar het is niet te volgen wie wel en wie niet gevaccineerd worden."
Dinsdagavond kondigde 'coronaminister' De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer aan dat enkele groepen sneller een prik krijgen. Het gaat onder andere om vierduizend leden van de Mobiele Eenheid. ,,Na de rellen in Eindhoven eind januari, zijn er collega's besmet geraakt en zijn er veertig mensen uitgevallen doordat ze in quarantaine moesten. We hebben direct aangegeven bij het ministerie dat je groot risico loopt op capaciteitsproblemen als je wekelijks ingezet wordt bij mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en die geen mondkapje dragen of afstand houden", herinnert Schoones zich. ,,De collega's zijn kwetsbaar als ze niet gevaccineerd worden."
Politiebonden willen dat de 27.000 anderen in de frontlinie ook snel gevaccineerd worden. ,,Mensen die op de noodhulp zitten, komen dagelijks met mensen in aanraking die mogelijk het coronavirus hebben. De ME is daar maar een deel van", zegt Gerrit van de Kamp van ACP. ,,Er is de handhaving, die zo nadrukkelijk in contact komt met mensen die feesten en partijen organiseren, maar ook met iemand die onwel is geworden."
Europeanen die zijn ingeënt met een coronavaccin kunnen in mei weer zonder beperkingen naar Denemarken reizen. Ze krijgen dan niet meer te maken met een testplicht en hoeven ook niet in quarantaine na aankomst, meldt het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het nieuwe beleid gaat gelden voor inwoners van EU-lidstaten en Schengenlanden waar het aantal besmettingen niet te hoog ligt. Mensen uit die landen mogen ook op vakantie in Denemarken, dat op 21 april begint met het stapsgewijs doorvoeren van versoepelingen in het reisbeleid.
Het 5,8 miljoen inwoners tellende Denemarken maakt ook zelf haast met het vaccineren van inwoners. Het lukte de autoriteiten om maandag 104.824 doses te laten toedienen van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat betekent dat in een dag tijd bijna een op de vijftig Denen is gevaccineerd, het hoogste aantal tot dusver. Dat gebeurde in het kader van een grootschalige oefening voor een periode waarin meer vaccins beschikbaar zijn.
De tweede prik van Pfizer en Moderna wordt niet pas later gezet. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) besloten om de vaccinatieplanning niet verder in de war te gooien, stelt hij in de Kamerbrief. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.
Het tot te veel onrust en onduidelijkheid onder de bevolking én te veel inspanning voor de GGD's leiden als zij dan 1,4 miljoen afspraken moeten afzeggen en opnieuw moeten inplannen, stelt De Jonge. ,,Ik wil daarom niet tornen aan reeds gemaakte afspraken."
Verder vindt hij het 'niet aantrekkelijk' voor jongeren om de tweede prik uit te stellen, aangezien zij daardoor pas laat volledig beschermd zijn. ,,We moeten de geringe voordelen van het uitstellen van de tweede prik dus opwegen tegen de nadelen die het heeft", schrijft De Jonge. Hij wil er "zo snel mogelijk" op terugkomen.
Elke versoepeling leidt tot meer coronabesmettingen en dat laat de huidige situatie niet toe. Daarom kunnen marktkramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen niet worden toegelaten op markten. Dat zei de advocaat namens de Staat tijdens het kort geding dat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had aangespannen om heropening af te dwingen.
Markten zijn op dit moment alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren. Andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen te voorkomen. Volgens de CVAH zou het om een kleine groep extra kramen gaan en is het oneerlijk dat in supermarkten wel niet-essentiële producten te koop zijn. Mocht de rechter heropening van alle kramen afwijzen, dan vraagt de CVAH om in ieder geval bestellen en afhalen toe te staan. "In Harderwijk en op Urk wordt dit al toegestaan", aldus de marktkooplieden.
Regel de zorgbonus nu eens gewoon zoals die is afgesproken. Dat is de boodschap van zorgvakbond NU'91 aan de overheid, in een reactie op de Kamerbrief van demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) over de zorgbonus. Daarin schrijft zij dat vanwege het beschikbare budget gekozen moet worden wie recht zou moeten hebben op de bonus. Dat de gehandicaptenzorg en de ggz erbuiten zouden vallen, is een hele rare keuze, vindt NU'91. Ook CNV is ontevreden. Volgens de bond moet het budget voor de bonus worden verhoogd.
Volgens de demissionair minister zijn er twee opties: of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en daardoor veel ziekteverzuim hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro. Als voor de eerste optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg geen extra geld. Lees hier meer.
Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is zeer bezorgd over de toenemende druk op ziekenhuizen. Door het toenemende aantal Covid-patiënten blijft in alle regio's minder ruimte over voor 'kritiek planbare zorg'. Onder die noemer vallen de behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn.
,,Ik vind het met het oog op het borgen van een acceptabele mate van toegang tot zorg zeer onverstandig om op dit moment in deze tijd grootscheepse versoepelingen door te voeren", schreef voorzitter Marian Kaljouw daar vorige week over aan Van Ark. Wat haar betreft blijven de huidige maatregelen nog enkele weken van kracht én wordt het vaccinatietempo 'maximaal opgevoerd'.
Eerder vandaag waarschuwde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg) dat verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus 'vrijwel zeker niet haalbaar is'. Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden.
Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderzijds weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting of een ernstiger ziekteverloop, stellen de auteurs van een studie onder 50.000 personen die dinsdag verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine. Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen.
Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven, concluderen de onderzoekers.
Alleen een hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens de wetenschappers sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop voorspellen. Fysieke inactiviteit is volgens de auteurs van de studie ernstiger voor het ziekteverloop bij een corona-infectie dan onder meer roken, obesitas of een hoge bloeddruk.
De GGD's gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Op zo'n 65 locaties moet de ademtest worden ingevoerd in het tweede kwartaal, laat brancheorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Die mikt erop dat in juni ruim vijfhonderd ademtestapparaten beschikbaar zijn. Ze worden onder meer in Amsterdam al gebruikt.
Ademtests geven, nadat iemand er enkele keren in heeft uitgeademd, direct een uitkomst. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de PCR-testen die gelden als de 'gouden standaard'. Een wattenstaafje in de neus hoeft er bij een ademtest ook niet aan te pas te komen. De apparaten kunnen goed vaststellen dat iemand géén coronavirus bij zich draagt. Valt de test negatief uit, dan is dat resultaat zeer betrouwbaar, zo bleek uit proeven. Als het apparaat besmetting niet uitsluit, is een andere coronatest nodig. Dat kan een PCR-test zijn, of een sneltest.
De GGD's willen meer gebruik gaan maken van snelle testen. Daaronder zijn ook zogeheten Lamp-testen. Die door TNO ontwikkelde testen geven ter plaatse binnen drie kwartier resultaat en zijn in betrouwbaarheid vergelijkbaar met PCR-tests. Hoe snel de GGD ze kan invoeren 'is afhankelijk van de validatie van deze testen'.
Het leek wel magie: na luid gemopper over de trage vaccinatiecampagne sprong de prikteller op het coronadashboard gisteravond ineens van ruim drie naar bijna vier miljoen gezette vaccinaties. Tovenarij? Nou nee, melden het RIVM en het kabinet. Het prikgetal is een schatting op basis van allerlei gegevens en de afgelopen week was administratief chaotisch door de prikpauze en -stop voor 60-minners met AstraZeneca.
Veiligheidshalve heeft de Astra-teller dagenlang op nul gestaan, het ontbrak aan zicht op de voortgang. Maar na overleg met de Landelijke Huisartsenvereniging wordt nu aangenomen dat vrijwel alle aan huisartsen geleverde Astra-vaccins ook daadwerkelijk geprikt zijn, ondanks berichten over afmeldingen. Lees hier meer.
Ouwehands Dierenpark opent vandaag als eerste dierentuin in Nederland zijn deuren. De dierentuin doet mee met het programma Testen voor Toegang. Alleen bezoekers met een negatieve coronatest mogen naar binnen.
De vaccinatie van sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische of Paralympische Spelen gaat vrijwel zeker deze week al van start. ,,We hebben de laatste dagen goede vorderingen gemaakt in de gesprekken met degenen bij het RIVM die daarvoor verantwoordelijk zijn. Bovendien is Papendal al enige tijd in gebruik als priklocatie", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Lees hier meer.
Dinsdag werd bekend dat olympiërs sneller aan de beurt zijn. Dat stond in een brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. De vakantievierders mogen dan namelijk wel hun hotel uit. Vanaf maandag kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Lees hier meer.
GGD regio Utrecht heeft last van het steeds veranderende vaccinatiebeleid. Dat zegt directeur Jaap Donker. Volgens Donker staat een heel ‘leger’ aan mensen te popelen om te prikken op al die locaties. Wat er mis gaat, komt voornamelijk door factoren van buitenaf. ,,Het kabinet en OMT doen alles heel zorgvuldig, maar de verschillende adviezen en vele pauzes maken het voor ons lastig. Wij zijn geholpen met een consistent beleid. Laatst kregen verschillende groepen ineens prioriteit. Dat zijn bij ons weer andere stappen.” Lees hier het hele verhaal.
Gezondheidsautoriteiten en overheden in Europa krijgen geregeld vaccins aangeboden via niet-officiële kanalen. Er zijn illegale bestellijsten in omloop met onder meer de vaccins van AstraZeneca, Pfizer en Spoetnik-V. Dat melden Follow the Money, het Italiaanse IrpiMedia en de Duitse Bayerische Rundfunk op basis van een gezamenlijk onderzoek. Volgens de Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat het om nepvaccins en om vaccins die nog niet zijn goedgekeurd. Meerdere handelaren zijn al op de vingers getikt.
In Nederland kwamen er vaccin-aanbiedingen binnen bij de GGD, zo ontdekte Follow the Money. Een woordvoerder van de IGJ bevestigt de gang van zaken. ,,De IGJ heeft inmiddels meerdere berichten gekregen dat er via verschillende routes vaccins worden aangeboden. Tot nu blijkt het vaak te gaan om illegale vaccins die nog niet door de EMA zijn goedgekeurd of om nepvaccins. Het is niet verstandig om hier gebruik van te maken omdat het grote medische risico's met zich mee kan brengen."
De inspectie stuitte in haar onderzoek alleen nog maar op aanbiedingen, niet op de eigenlijke vaccins. Ze vermoedt dat 'eventuele klanten mogelijk zouden worden opgelicht' en zegt actie te ondernemen tegen de aanbieders.
Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is 'vrijwel zeker niet haalbaar'. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).
Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden. Bestuurders en zorgverleners geven aan dat die operatie 'zeer moeilijk' is en gepaard gaat met een 'drastische afschaling' van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen, aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.
Dat een verdere uitbreiding van de ic-capaciteit er hoogstwaarschijnlijk niet in zit 'heeft met name te maken met uitval van zorgverleners en beperkte mogelijkheden om zorgverleners meer en anders in te zetten', schrijft Louwes.
Verscheidene ziekenhuisbestuurders waarschuwden al eerder dat de ic-capaciteit niet nog verder kan worden vergroot. Het aantal bedden dat tijdens de eerste golf in het voorjaar van 2020 beschikbaar was, zou nu niet meer haalbaar zijn door het hoge ziekteverzuim.
Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de 'potentieel negatieve effecten' verkleinen.
Na een negatieve sneltest mogen mensen tal van evenementen bezoeken. Het OMT voorziet daardoor een toename van het aantal coronabesmettingen door de pilots, want volledige zekerheid geeft zo'n test niet. Ze merken in hun laatste advies ook op dat de evenementen 'de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt.' En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT. 'Een juiste communicatie is essentieel.'
De deskundigen wijzen erop dat in totaal zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de evenementen, die door heel Nederland worden gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Zowel de samenkomst van grotere groepen als de reisbewegingen naar alle evenementen toe leveren risico's op. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden 'zouden maximaal tien goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn', vindt het OMT.
Als ook nog de groepsgrootte tijdens de evenementen verder wordt beperkt, is het na besmettingen beter mogelijk om bron- en contactonderzoek te doen, schrijven de deskundigen. Verder wijzen ze erop dat 'aanvullende risico's' ontstaan doordat kinderen onder de 12 jaar volgens de huidige regeling geen test hoeven te doen.
Ondanks de testen en andere voorzorgsmaatregelen voorzien de adviseurs van het kabinet dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de pilots. Uiteindelijk zal dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het OMT laat de kans op zogeheten superspreading-events, met heel veel gelijktijdige infecties, in de schattingen nog buiten beschouwing.
Met nog exact honderd dagen te gaan tot de Olympische Spelen in Tokio vecht Japan harder dan ooit tegen het coronavirus. Het land zit middenin de 'vierde golf van besmettingen', aldus Shigeru Omi, voorzitter van de commissie die de regering adviseert over Covid-19. Hoofdstad Tokio meldde afgelopen dinsdag 510 nieuwe besmettingen, Osaka registreerde een recordaantal van 1099 positieve gevallen.
,,We zullen ons in deze periode moeten inspannen om de verspreiding van infecties tegen te gaan en het virus te verslaan, omdat we graag met iedereen de Olympische Spelen willen houden", zei gouverneur Yuriko Koike van Tokio. Vooralsnog bevindt de stad waar op 23 juli de openingsceremonie van de Spelen is gepland, zich in een lockdown. Ook het vaccineren verloopt traag in Japan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is slechts 0,4 procent van de bevolking ingeënt.
Niettemin is het Internationaal Olympisch Comité ervan overtuigd dat de Spelen doorgaan. ,,Ik aarzel geen moment als ik zeg dat de Spelen doorgaan zoals gepland", zei vicevoorzitter John Coates in een speciale videoboodschap. ,,Het worden de veiligst mogelijke en best voorbereide Spelen ooit", aldus de Australiër. ,,We zorgen er met tal van maatregelen voor dat alle deelnemers en de Japanse bevolking veilig zijn."
Japan heeft al besloten geen buitenlandse toeschouwers toe te laten en dubt nog over het toelaten van Japanse fans. De traditionele fakkelestafette met de Olympische vlam vindt plaats in sobere vorm en moet al sommige delen van het geplande traject overslaan. Bovendien is de stemming onder de bevolking behoorlijk omgeslagen. Uit een recente enquête kwam naar voren dat bijna driekwart van de Japanners wil dat de Spelen worden afgelast of opnieuw uitgesteld.
Coates klonk in zijn boodschap echter strijdbaar. ,,De sporters, de Olympische beweging, de organisatoren en het Japanse volk zullen laten zien dat de Spelen een overwinning zijn van de mensheid op de pandemie."
Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van onder andere de Zwarte Cross en Mañana Mañana zet zaterdag 1 mei een test-event op touw op het Zwarte Cross-terrein, De Schans bij Lichtenvoorde. Startschotgala is toegankelijk voor 10.000 bezoekers.
De kaartverkoop start op vrijdag 16 april om 11.00 uur. Tickets kunnen vanaf dat moment gekocht worden via www.startschotgala.nl. Dat heeft de organisatie dinsdagavond bekendgemaakt.
Startschotgala is een testfestival en als zodanig onderdeel van een serie opschalingstesten van Fieldlab Evenementen; een initiatief van de overheid en de sectoren die zakelijke en publieksevenementen organiseren. 'De vraag is natuurlijk; weten de bezoekers nog hoe ze een feestje moeten bouwen en hoe er gedanst en gezongen kan worden binnen de 1,5 meter?’ vragen de initiatiefnemers zich af. Lees hier meer over het Startschotgala.
Onder arbeidsmigranten die in Nederland werken en in Duitsland wonen, heerst veel onduidelijkheid over de verplichte coronatest bij de grens. Uit angst voor hoge kosten laten sommige arbeidsmigranten zich helemaal niet testen.
Volgens een Nederlandse collega zijn er arbeidsmigranten bij een Gelders bedrijf die zich niet elke twee dagen laten testen, omdat ze vrezen voor de kosten. ,,Ze proberen nu grenscontroles te mijden.” Lees hier het volledige verhaal.
Om de zwaar getroffen toerisme- en recreatiebranche overeind te houden is een nationaal hersteloffensief nodig, waarmee honderden miljoenen gemoeid zijn. Dat stellen vijftien grote toerisme- en marketingorganisaties, waaronder Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, MarketingOost, Rotterdam Partners, Utrecht Marketing en Eindhoven365. In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink pleiten zij voor een aparte staatssecretaris voor toerisme.
,,Als er straks weer meer mogelijk is, dan schrikken we van wat we aantreffen’’, zegt Herre Dijkema namens de vijftien marketingorganisaties. Hij doelt daarbij op het aanbod van horeca, attracties en musea dat minder zal zijn dan voor de crisis.
Eerder riepen Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR en Geert Dijks van Hiswa-Recron , de belangenbehartiger van vele duizenden bedrijven in watersport en recreatie, politiek Den Haag ook al op tot het aanstellen van een minister of staatssecretaris van Toerisme.
Lees hier het volledige verhaal.
© ANP — Bezoekers vermaken zich in Avonturenpark Hellendoorn, dat op 10 april voor een dag open was. Hellendoorn doet als eerste pretpark mee met een proef waarbij bezoekers met een negatieve coronatestuitslag op afspraak naar binnen mogen. Duitsers onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zullen voor hun tweede prik een ander vaccin krijgen. Dat hebben de federale regering en de deelstaatministers van Volksgezondheid van Duitsland dinsdagavond beslist.
Duitsland besliste op 30 maart om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken tot 60-plussers wegens een klein risico op zeldzame bloedstolsels. Mensen jonger dan 60 jaar die voor die datum al een eerste dosis kregen, zullen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer/BioNTech- vaccin of dat van Moderna.
De minister van Volksgezondheid van Beieren en voorzitter van de ministerconferentie, Klaus Holetschek, heeft verzekerd dat de nieuwe werkwijze 'een goede bescherming' zal bieden.
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.
Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door het Rijk hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie 'kunnen worden meegenomen', aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis. Voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke 'pilotreizen' ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.
Als de virussituatie in Nederland of in het land van bestemming de reis toch niet toestaat, wordt de vakantie volgens het ministerie geschrapt. Dat gebeurde ook met een geplande proefreis naar Curaçao, omdat het eiland gebukt gaat onder een zware uitbraak van het virus.
De vakanties worden georganiseerd door het kabinet in samenwerking met de reisbranche, die de kosten voor de testen betaalt. De staat betaalt het 46.000 euro kostende onderzoek, de vakantiegangers voor de vakantie zelf.
De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft beloofd om de VS tegen eind mei 20 miljoen meer vaccins te leveren dan eerder was afgesproken. Dat is mogelijk omdat de productiesnelheid is opgevoerd, maakte CEO Albert Bourla bekend op Twitter.
De VS zullen tegen het einde van volgende maand 220 miljoen doses ontvangen van het vaccin dat Pfizer samen ontwikkelde met het Duitse bedrijf BioNTech, 10 procent meer dan verwacht. Het land zal zo twee weken vroeger kunnen rekenen op de volledige 300 miljoen doses die voor het einde van juli moesten worden geleverd.
De snellere levering van de Pfizer-vaccins kan de VS helpen om eventuele vertragingen bij de vervaardiging van Johnson & Johnson-vaccins te compenseren. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten beslisten dinsdag om die laatste tijdelijk niet meer te gebruiken nadat er bij zes personen bloedproppen werden vastgesteld. Het Witte Huis benadrukte eerder wel al dat de prikpauze 'geen significante gevolgen' zal hebben voor de vaccinatiecampagne.
De coördinator van de coronataskforce van het Witte Huis, Jeff Zients, zei dat de VS geen last zullen hebben van het stilleggen van de inentingen met het Janssen-vaccin vanwege grote overschotten van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. President Joe Biden heeft beloofd dat elke volwassen Amerikaan eind mei voor een prik in aanmerking komt.
Naast de 300 miljoen doses van Pfizer/BioNTech hebben de Verenigde Staten evenveel doses van het Moderna-vaccin besteld. Bij Johnson & Johnson, de producent van het Janssen-vaccin, heeft de Amerikaanse regering een order van 100 miljoen doses uitstaan.
In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in 'kleinschalige wooninitiatieven', leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.
Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Wanneer deze groepen hun eerste prik kunnen krijgen, is nog niet bekend.
In de GGZ krijgt men een mRNA-vaccin, zoals Pfizer of Moderna. Mensen die niet mobiel zijn, kunnen gevaccineerd worden door mobiele vaccinatieteams.
Het is nog niet bekend welk vaccin de Mobiele Eenheid krijgt. Volgens De Jonge zijn ME'ers schaars, terwijl ze wel nodig zijn voor het handhaven van de veiligheid op straat tijdens mogelijke onrusten. Besmettingen en quarantaine leiden gelijk tot inzetproblemen, aldus de minister.
Nederlanders die voor een ambassade, Consulaat-Generaal of een Permanente Vertegenwoordiging werken, moeten dat volgens De Jonge vaak doen in landen met forse uitbraken of waar de gezondheidszorg niet op orde is. Zij krijgen waarschijnlijk het Janssen-vaccin.
Eerder dinsdag meldden ingewijden al dat ook Olympische topsporters eerder gevaccineerd worden. Het zou gaan om een groep van ongeveer 200 atleten.
Het is nog niet bekend of andere groepen later een prik krijgen, nu andere groepen eerder aan de beurt zijn. De Telegraaf meldde dinsdag dat 30.000 medewerkers in de jeugdzorg geen voorrang meer krijgen, terwijl dit in eerste instantie wel de bedoeling was.
,,Alle zestigplussers moeten gevaccineerd zijn, pas dan kunnen we versoepelen." Dat zei Diederik Gommers, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de talkshow Op1.
Het kabinet meldde eerder op de avond dat het mogelijke versoepelingen van de coronaregels voortaan per week gaat bekijken. ,,Wat Mark Rutte belooft, kan hij niet waarmaken", zei Gommers daarover.
Gommers stelde dat de daling van het aantal besmettingen pas in mei valt te verwachten. ,,Waarom zegt ie dan 'we gaan het eind volgende week weer bekijken'. Dan moet er een wonder gebeuren."
© ANP — Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Op korte termijn komt er snel een ander coronavaccin dan AstraZeneca beschikbaar voor 60-minners. Zo worden medewerkers onder de 60 jaar in de langdurige zorg vanaf komend weekend benaderd door de GGD om een nieuwe afspraak in te plannen voor een vaccinatie. Het RIVM meldt dat het gaat om 23.000 mensen. Deze zorgmedewerkers krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De maatregel heeft gevolgen voor meerdere groepen. Niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico krijgen de komende weken een vaccinatie met Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas worden deze week uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het gaat om circa 17.600 mensen.
Binnen de intramurale GGZ-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM. Het is de bedoeling dat beide groepen vaccins ontvangen uit de eerste levering van Janssen. ,,Gezien de huidige ontwikkelingen waarbij Janssen de uitlevering in Europa tijdelijk heeft stilgelegd, is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het vaccineren met Janssen kan starten."
Het coronavaccin Moderna, dat ook in Nederland wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim 90 procent.
De farmaceut is inmiddels begonnen met het testen van nieuwe versies van het vaccin die gericht zijn tegen een 'zorgwekkende' variant van het coronavirus, die voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika. Moderna leverde inmiddels ongeveer 132 miljoen doses wereldwijd, waarvan 117 miljoen aan de Verenigde Staten.
© AFP — Het is nog niet duidelijk of ziekenhuizen hun personeel snel kunnen inenten met het nieuwe Janssen-vaccin, zoals onlangs werd afgesproken. Het ministerie van Volksgezondheid wil eerst van het Europese geneesmiddelenbureau EMA en de medicijnautoriteit CBG meer weten over mogelijk ernstige bijwerkingen die aan het licht zijn gekomen. Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat woensdag.
Maandag werden bijna 80.000 Janssen-vaccins aan Nederland geleverd. Afgesproken was al dat 35.000 vaccins daarvan versneld naar de zorgmedewerkers zouden gaan die met coronapatiënten in contact komen.
Vandaag werd echter bekend dat over het vaccin van Janssen meldingen zijn binnengekomen over ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Het moederbedrijf Johnson & Johnson heeft daarom verdere leveringen van het vaccin aan Europa uitgesteld. Ook bij het AstraZeneca-vaccin is sprake van dergelijke mogelijke bijwerkingen in zeer uitzonderlijke gevallen.
Maar voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pleit desondanks voor om de inenting met de reeds geleverde Janssen-vaccins, waar maar één prik van nodig is, toch door te zetten.
© Videostill — Ernst Kuipers. Voor zelfstandigen in de door de coronapandemie getroffen sectoren is de persconferentie van het demissionair kabinet vandaag wederom uitgelopen op een grote teleurstelling. Dat zegt de Vereniging Zelfstandig Nederland (VZN). Dat komt omdat de datum voor het eventueel weer kunnen beginnen met hun werk opnieuw is vooruitgeschoven.
VZN-voorzitter Cristel van de Ven zegt dat premier Mark Rutte van 'een eind in zicht' spreekt, maar dat veel zelfstandigen de 'financiële noch mentale veerkracht hebben' om dat einde te halen. ,,De hopelijk mooie zomer waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden", zegt ze.
De vereniging wil dat het demissionaire kabinet met een duidelijke vaccinatiestrategie komt en een duidelijk herstelplan voor de economie. Voor veel zelfstandigen zijn de coronasteunpakketten ontoereikend vanwege de huidige voorwaarden, zegt de vereniging. Daarom wil VZN een eenmalige coronacompensatieregeling voor zelfstandig ondernemers die tot op heden geen steun hebben kunnen krijgen. ,,De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun aan de getroffen zelfstandigen", aldus voorzitter Van de Ven.
Het aandeel van farmaceut Johnson & Johnson (J&J) ging vandaag omlaag op de beurzen in New York door het nieuws dat de Verenigde Staten tijdelijk stoppen met het gebruik van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden en de uitrol van het middel in Europa wordt uitgesteld.
J&J verloor 1,3 procent. Het vaccin van Janssen werd tot nu toe alleen in de VS toegediend. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van bloedproppen. De rivaliserende producent van coronavaccins Moderna kreeg er juist 7,4 procent bij, Pfizer won 0,5 procent.
Horecaondernemer Helena Gansenman van restaurant Bij Blauw in Wageningen kijkt naar de coronapersconferentie en reageert op het openingsplan van het kabinet:
Een laatste, krampachtige poging om de morrende menigte in bedwang te houden. Dat gevoel bekruipt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans als hij Rutte en De Jonge hoort over corona en de uitstel van versoepeling. ,,Ze zijn bang de regie kwijt te raken, dat merk je aan alles.” (Premium)
© Hollandse Hoogte / ANP — Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Universiteit Leiden. Terwijl Nederland vanavond luisterde naar de sombere woorden van demissionair premier Rutte, genoten 150 Friezen van een zeldzaam avondje uit. Zij waren bij een testoptreden van Ellen ten Damme in Leeuwarden. ,,Eindelijk kan mijn feestjurk weer uit de kast.” (Premium)
© ANP — Zangeres Ellen ten Damme met haar voorstelling Allez-Hop in Stadsschouwburg De Harmonie. Liefhebbers van Mud Masters kunnen opgelucht ademhalen nu zij volgende maand weer door de modder mogen rennen. Organisator André Skwortsow kan na een jaar langs de zijlijn ook niet wachten. ‘We gaan zorgen voor een topbeleving.’
Maximaal negenduizend hardlopers mogen zich zaterdag 8 mei verdeeld over verschillende tijdslots melden op het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Daar kunnen ze een rondje rennen van 7 kilometer vol hindernissen, obstakels en uiteraard veel modder. Mits zij een negatieve coronatest kunnen overleggen uiteraard.
Zodra de deelnemers op het terrein zijn, zal er in vergelijking met voorgaande edities volgens Skwortsow weinig anders zijn. ,,Als de lopers eenmaal binnen zijn, mogen ze met elkaar knuffelen en hoeven ze geen afstand te houden. De coronatest voor de start is het enige verschil.”
Op het coronadashboard van de Rijksoverheid is het aantal in Nederland toegediende coronavaccins bijgewerkt. Het getal is verhoogd van 3,2 naar 3,9 miljoen prikken.
Het ging blijkbaar om een administratief probleem: Sinds afgelopen zaterdag was het cijfer niet meer bijgewerkt, terwijl er wel twee volle dagen is geprikt. Ook waren de vaccinaties met AstraZeneca al tien dagen niet bijgewerkt, terwijl 60-plussers die wel kregen.
Bovendien werd er tot nu toe van uitgegaan dat huisartsen zo'n 5 procent van de vaccins verspilden. Volgens het RIVM is de aanname veel te ruim. Het instituut gaat met terugwerkende kracht uit van een verspilling van 1 procent.
Meer dan 2,2 miljoen prikken werden gezet door GGD'en. Ongeveer 880.000 coronavaccins werden gegeven in instellingen inclusief ziekenhuizen, en ruim 750.000 in huisartsenpraktijken.
Op zondag 11 april waren er ongeveer 4,3 miljoen vaccins geleverd en beschikbaar, waarvan er tot en met zondag bijna 3,8 miljoen zijn gezet. Dat zou betekenen dat er ongeveer een half miljoen vaccins 'op de plank' liggen, de vaccins die wel zijn geleverd maar nog niet zijn gebruikt.
België zal morgen een beslissing nemen over het gebruik van reeds geleverde coronavaccins van Janssen (Johnson & Johnson), nu de Amerikanen de toediening tijdelijk opschorten. Afhankelijk van informatie van J&J zal worden beslist of de vaccins vanaf eind deze week worden toegediend, of dat de geleverde doses 'in quarantaine' gaan, aldus een lid van de Belgische taskforce vaccinatie.
België ontving begin deze week een eerste lading, goed voor 36.000 prikken. Volgens het taskforce-lid heeft een korte pauze geen grote impact op het Belgische vaccinatieschema. Tot eind juni draait het programma vooral op het Pfizer/BioNTech-vaccin.
De manier waarop het kabinet de coronamaatregelen wil versoepelen, kan op instemming rekenen van het Veiligheidsberaad. ,,Het openingsplan biedt perspectief aan de hand van vaccinatie. Stap voor stap enig risico durven nemen is nodig. Blijven leunen op handhaving en nalevingsmaatregelen biedt een onvoldoende oplossing voor deze crisis", meldt Hubert Bruls, voorzitter van het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
Bruls geeft aan dat het beraad bij de uitvoering van het plan pleit voor: ,,buiten voor binnen, klein voor groot en jong voor oud". De veiligheidsregio's hadden daarom graag de horeca eerder open zien gaan. ,,Hierover blijven we in overleg met het kabinet". De burgemeesters willen zo voorkomen dat het bij mooi weer zo druk wordt in parken dat het lastig is om de coronaregels te handhaven.
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Zorgminister Hugo de Jonge hoopt nog altijd het coronavaccin van Janssen te kunnen inzetten. Als ook dat in Leiden ontwikkelde vaccin wegens een verhoogd risico op tromboseklachten in de ban wordt gedaan, ,,hebben we een probleem", erkent hij. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, benadrukt De Jonge.
Eerder traden bijwerkingen op na toediening van het vaccin van AstraZeneca, dat een vergelijkbare werking heeft. Vorige week besloot het kabinet om die reden het AstraZeneca-vaccin niet langer aan te bieden aan mensen onder de 60 jaar.
Tot dusver heeft dat niet geleid tot vertraging of grote verschuivingen in de vaccinatiecampagne, zegt De Jonge. Maar: ,,Als Janssen een vergelijkbaar advies krijgt, dan wordt de puzzel moeilijker, dat heeft daadwerkelijk gevolgen." De bewindsman hoopt er morgen meer over te horen van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.
Het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april is opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en detailhandel. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens hen wordt de situatie voor veel ondernemers met de dag nijpender. ,,Veel ondernemers in de evenementen, horeca, reisbranche en detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen."
Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers, met protocollen om veilig de terrassen te openen, onderdeel van de oplossing zijn, zeggen de organisaties. ,,We pleiten hier al maanden voor en dit kan verantwoord, hebben ondernemers laten zien."
Vanwege alle onzekerheid in de economie is het inmiddels glashelder dat het steunpakket zal moeten worden doorgetrokken tot eind dit jaar, zeggen ze. Ook vraagt de onzekere economische situatie om een stevig herstelpakket en is het belangrijk dat vaart wordt gehouden in het vaccineren. ,,Vaccineren is de enige echte oplossing om uit de penarie te komen. Dat laten verschillende landen nu zien."
© ANP — Het demissionair kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen waar winkeliers last van hebben. Dat zegt winkeliersvereniging INretail na de persconferentie waarin het openingsplan werd gepresenteerd om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Volgens de vereniging wil de meerderheid van de mensen graag winkelversoepelingen. Winkelen mag nu alleen op afspraak. De vereniging constateert dat één op de vijf mensen niet komt opdagen voor de afspraak en ziet dat de reserveringsagenda leeg blijft.
De vereniging zegt met andere partijen, waaronder justitie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de vereniging van gemeenten VNG, te hebben geïnvesteerd in een plan voor 2500 veilige winkelgebieden.
Volgens INretail zit de winkelsector in een wurggreep en gaat deze failliet. Ondernemers moeten privégelden aanspreken om te overleven. De voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren voor ondernemers om de rekeningen te kunnen betalen. Tienduizenden banen staan volgens de vereniging op het spel.
Na een jaar zonder grote publieksevents pakt Radio 538 zaterdag 24 april uit met ‘538 Oranjedag’. Op het Chasséveld in Breda zijn die dag 10.000 mensen welkom voor optredens van onder meer Davina Michelle, Snollebollekes, DI-RECT en Armin van Buuren. Het wordt het grootste Fieldlab testevenement tot nu toe.
Het vraag en antwoord na de coronapersconferentie van het kabinet is enkele minuten geleden afgelopen. Dit is samenvattend het openingsplan dat Rutte en de Jonge vanavond presenteerden. Telkens geldt dat er alleen maatregelen worden versoepeld als dat veilig kan:
De eerste stap wordt op zijn vroegst 28 april gezet. Dan gaan de terrassen en winkels open, de avondklok vervalt en er mogen twee personen op bezoek komen.
Stap 2 (11 mei): Sporten binnen en kunst- en cultuurbeoefening binnen, bijvoorbeeld de muziekschool, zijn toegestaan, ook "doorstroomlocaties buiten" als de dierentuinen mogen weer open, verruiming onder voorwaarden van buiten sporten. Met toegangstesten zou onder voorwaarden beperkt publiek worden toegestaan bij professionele sportwedstrijden en in culturele instellingen.
Stap 3 (26 mei): Horeca gaat onder voorwaarden open om uit eten te gaan, mensen mogen thuis vier bezoekers ontvangen, culturele instellingen mogen open onder voorwaarden, net als 'doorstroomlocaties binnen' als bibliotheken, de groepsgrootte gaat binnen naar maximaal dertig personen of meer als de ruimte groter is, de mogelijkheden om binnen en buiten te sporten worden uitgebreid. Met toegangstesten kunnen meer mensen naar culturele instellingen, sportwedstrijden en eten in de horeca.
Stap 4 (16 juni): Overige horeca open onder voorwaarden, evenementen worden onder voorwaarden toegestaan, thuis hooguit zes mensen op bezoek en uitbreiding van de mogelijkheid om uit eten te gaan, culturele instellingen te bezoeken en binnen en buiten te sporten. Maximaal vijftig mensen in een ruimte bijeen.
Stap 5 (7 juli): Thuis mogen maximaal acht bezoekers komen, ook de maximale groepsgrootte wordt acht personen. De groepsgrootte binnen gaat naar honderd mensen. Ruimere mogelijkheden voor de horeca, culturele instellingen, sporten voor kinderen en volwassen weer toegestaan en onder voorwaarden evenementen.
Stap 6 (geen datum): einde maatregelen.
© ANP — Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De horeca wil met het demissionaire kabinet in gesprek over de voorwaarden in het gepresenteerde openingsplan waarop de horeca open zou kunnen. Dat zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de persconferentie waarin het plan werd gepresenteerd. ,,We zijn heel benieuwd naar de voorwaarden die nog niet nader omschreven zijn", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
De datum waarop de horeca voor het eerst weer gasten binnen zou mogen ontvangen is volgens Willemsen nog wel ver weg. Het openingsplan gaat er nu van uit dat op 28 april de terrassen open zouden kunnen. Per 26 mei zouden mensen weer uit eten kunnen. Pas vanaf 16 juni zou overige horeca open kunnen. Maar de stappen uit het openingsplan kunnen alleen doorgaan als de cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames goed zijn, meldt het kabinet.
Ook zegt Willemsen dat er zeker tot na augustus nog behoefte is aan compensatie voor horecaondernemers, omdat tot die tijd ondernemingen verliesgevend zullen zijn. Het kabinet verwacht dat de coronamaatregelen tot die tijd gelden.
© Jeffrey Groeneweg/Qphoto — Studentenorganisaties en universiteiten houden het kabinet aan het plan om vanaf 26 april weer fysiek hoger onderwijs toe staan. ,,Het is erg belangrijk dat studenten weer fysiek les krijgen. Het gaat veel te slecht met jongeren om openstelling nogmaals uit te stellen. Wij verwachten dat de verlossende woorden volgende week eindelijk komen", aldus voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ,,Als het hoger onderwijs op 26 april met één fysieke les in de week opengaat dan kunnen studenten nog enigszins fatsoenlijk dit absurde jaar afronden."
Voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) stelt dat het geen luxe is om een keer per week naar de onderwijsinstelling te mogen gaan. Hij noemt het broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online-onderwijs volgen. ,,Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet zijn belofte waarmaakt.''
Ook de universiteiten gaan ervan uit dat ze vanaf eind april meer ruimte krijgen voor het geven van fysiek onderwijs.
Voor de dierenparken is er nog weinig perspectief na de afgelopen persconferentie. Toch blijven ze bij De Oliemeulen in Tilburg positief. Ze hopen dat er snel meer goed nieuws voor ze komt:
Kijk hieronder terug hoe demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge het openingsplan van het kabinet presenteerden, waarmee zij de samenleving weer willen openen:
Het is goed nieuws voor kinderen en ouders dat de buitenschoolse opvang vanaf maandag weer helemaal opengaat. Dat zegt voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Loes Ypma. ,,We zijn blij dat de versoepeling naast de scholen en dagopvang nu ook voor de bso geldt", zegt Ypma.
,,Kinderen ontwikkelen zich door te spelen met andere kinderen. Zij hebben maandenlang zonder die stimulerende en speelrijke omgeving van de kinderopvang moeten doen, die hun structuur en uitdaging biedt. Daar hebben we ons soms ook best zorgen om gemaakt", zegt Ypma. Tegelijkertijd zorgt de heropening van de opvang voor schoolgaande kinderen ook voor veel opluchting bij ouders, ziet ze. ,,Voor ouders was het ook ontzettend ingewikkeld om thuis te werken en ook nog onderwijs en zorg te combineren. Dat heeft bij best wel veel ouders tot stressvolle situaties geleid. Dus het is goed dat er nu weer ruimte is voor ontspanning."
Volgens Ypma wordt het nog een 'flinke logistieke operatie' om te zorgen dat de bso weer open kan. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met ouders, en moeten medewerkers worden ingepland. Ook wordt er gewerkt aan aanvullende locatie-specifieke coronamaatregelen, om het mixen van kinderen van verschillende scholen zoveel mogelijk te beperken. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen.
De Jonge verwacht dat de European Medicines Agency (EMA) morgen met een verklaring over het Janssen-vaccin komt, net als ze dat eerder over het AstraZeneca-vaccin deden toen daarmee problemen ontstonden. Het kabinet zal zich daaraan houden, zegt de minister. ,,Ik hoop natuurlijk dat het Janssen-vaccin breed inzetbaar blijft.''
Over de oproep van de burgemeesters van de vier grote steden om de terrassen te openen, zegt Rutte: ,,Dan is het Vondelpark ook gewoon nog even vol.'' Het kabinet gaat pas naar die stap kijken als de coronacijfers beter worden, vervolgt hij.
,,Daarvoor moeten eerste het aantal ziekenhuisopnames dalen'', zegt minister De Jonge, ,,over een aantal dagen. Als dat getal daalt ten opzichte van het aantal nieuwe opnames, dan gaan we de goede kant op.''
,,Het is logisch dat we af en toe heftig discussiëren met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad'', zegt Rutte. Volgens de premier zijn de burgemeesters enthousiast over het stappenplan, maar denken ze ook dat verdere versoepelingen kunnen. Het kabinet denkt van niet gezien de huidige cijfers. ,,En dat accepteren ze. De burgemeesters nemen ook altijd hun verantwoordelijkheid'', omzeilt hij de vraag of burgemeesters met Koningsdag gaan handhaven.
Vanaf 26 mei mogen mogelijk restaurants ook weer binnen mensen ontvangen, en mogen culturele instellingen onder voorwaarden weer open. Vanaf 7 juli moeten de meeste specifieke regels van tafel zijn, als het goed gaat met het vaccineren en de ziekenhuiscijfers. Dan gelden nog wel de basisregels, zoals de 1,5 meter afstand houden en het thuisblijven bij klachten.
Het kabinet kan niet zeggen wanneer die basisregels van tafel gaan. ,,We moeten ook de zomervakantie even afwachten. Even aankijken of we geen exotische virusvarianten in de koffer mee naar huis nemen'', zegt De Jonge.
Rutte vindt het - ondanks dat data kunnen veranderen - toch goed dat het plan met data komt, ook al kunnen die nog schuiven. ,,Dat moeten we als volwassenen kunnen bespreken.''
Hij is het ook niet eens met de kritiek op de communicatie van het kabinet. ,,We proberen steeds tegen Nederland te zeggen: Dit is wat we weten.'' Ook als er bijvoorbeeld een prikpauze wordt gehouden met een bepaald vaccin. ,,Minister De Jonge en de Gezondheidsraad kijken daar steeds heel goed naar. Gelukkig zijn er ook mensen die dat waarderen.''
© ANP — In ruil voor het verlengen van de huidige coronamaatregelen moet de steun voor bedrijven snel worden opgeschaald en moet er een nieuw, specifiek steunpakket komen voor sectoren die hard geraakt worden door de pandemie. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de persconferentie van vanavond over het openingsplan van het demissionair kabinet. ,,Tienduizenden mensen raken anders hun baan kwijt", aldus de bond.
CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt dat de maatregelen de horeca, winkels en reisbranche keihard raken. ,,Voor de horeca zijn de druiven zuur: ook met Koningsdag blijven ze dicht. We roepen het kabinet op om zo snel mogelijk met een nieuw, sectorspecifiek steunpakket te komen om deze sectoren door de crisis te helpen."
Fortuin zegt dat het kabinet, gezien alle omstandigheden, nu niet anders kan dan de keuze maken om de coronamaatregelen te verlengen. Wel noemt hij het uitstellen van de levering van het Janssen-vaccin 'de zoveelste klap in de vaccinatie-soap'.
Bekijk hier alle maatregelen voor de komende tijd op een rij. De Jonge denkt de komende weken over de piek van de derde coronagolf te geraken.
Er zijn gisteren al iets minder dan 80.000 Janssen-vaccins geleverd in Nederland. ,,Ik kan op dit moment niet zeggen of we daarmee al gaan prikken'', zegt De Jonge. ,,De getallen lijken iets gunstiger dan toen bij AstraZeneca.''
,,In dat laatste geval zei de Europese EMA: 'De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen'. En toen konden we daarmee door gaan met de vaccinatie voor 60-plussers. Dat is veilig en het is ook gewoon nodig je te laten vaccineren. Om jezelf, maar ook om elkaar te beschermen.''
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland. ,,Alle versoepelingen die we doen moeten verantwoord zijn. Met de huidige cijfers is dat nog niet het geval. Die datum van 28 april voor eerste versoepelingen, is dus geen harde'', zegt Rutte. ,,Als het niet kan schuiven we het op.''
Vaccineren blijft - naast de basismaatregelen als handen wassen - noodzakelijk om uit deze crisis te komen, zegt de minister. ,,Begin juli zou iedereen die dat wil een eerste prik hebben kunnen krijgen. Het vaccineren gaat zo snel als we kunnen. De leveringen van vaccins zijn bepalend in de snelheid van prikken'', vervolgt De Jonge.
Hij noemt het voorbeeld van de prikpauze met AstraZeneca-vaccins. ,,Veiligheid blijft belangrijk. De gevolgen van het nieuws van vandaag - de pauze in levering van Janssen-vaccins - moeten we bekijken.'' Eerst moeten de cijfers goed worden bekeken, de causaliteit tussen vaccinatie en incident, en hoe vaak het dan misgaat, zegt De Jonge. ,,Dat zou dan weer kunnen leiden tot een doelgroepaanpassing''. De vaccinatieaanpak moet vooral wendbaar blijven, vindt de minister.
© ANP — Een bord met daarop de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus bij de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Demissionair minister De Jonge begint over het openingsplan, ,,als de besmettingen dat toe laten''. Een plan in 5 stappen, zegt hij. De zesde stap is uiteindelijk het 'normaal' in augustus'.
,,Het loslaten van de avondklok, meer mensen thuis ontvangen, opening terrassen, iets meer winkelen, en meer ruimte op de hogescholen en universiteiten, dat zou een eerste stap kunnen zijn vanaf 28 april, als de piek in ziekenhuisopnames voorbij is.''
,,Twee weken later bekijken we het sporten buiten, de zwembaden en sportscholen. Die zouden open kunnen onder voorwaarden. We gaan in stap twee zoveel mogelijk buiten weer dingen mogelijk maken, met speciale aandacht voor sport. Dat zelfs ook binnen. Wel op 1,5 meter en met een gemaximaliseerd aantal mensen binnen.''
In de derde, vierde en vijfde stap tot aan de zomer zullen daarna steeds meer beperkingen worden opgeheven, aldus De Jonge. ,,Als de situatie dat toelaat.'' Die stappen volgens steeds na drie weken.
De Jonge legt uit dat afhankelijk van de ziekenhuiscijfers er grotere of kleinere stappen gemaakt kunnen worden. ,,Het plan geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar.''
,,Kijk hoe we de piek van deze golf voor ons uit hebben weten te duwen. Het einde is bijna in zicht. Met een openingsplan dat zicht biedt op de zomer'', probeert de premier positief te eindigen.
,,De andere werkelijkheid is die dat we over de piek heen raken'', zegt Rutte. ,,Op dat moment durven we versoepelingen aan.'' Hij noemt het ongelukkig dat 21 april als datum van versoepelingen naar buiten is gekomen. ,,Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was", zegt Rutte. Maar: ,,21 april komt gewoon echt te vroeg".
,,We bekijken het nu per week. Op 28 april bekijken we alles opnieuw. Voor nu doen we één aanpassing: de buitenschoolse opvang kan vanaf maandag open, onder dezelfde voorwaarden als het basisonderwijs.''
Demissionair premier Mark Rutte is de coronapersconferentie van het kabinet begonnen. ,,Ik zag een social media post van een ziekenhuisbestuurder die de situatie van de afgelopen tijd goed beschreef. De afgelopen weken zag hij twee werelden. De wereld buiten ziekenhuis en die van het ziekenhuis. Buiten verheugde men zich over versoepelingen. En binnen de ziekenhuizen dreigde code zwart, dat ziekenhuizen nee moeten zeggen tegen bepaalde zorg', begint Rutte.
De premier vindt die vergelijking treffend ,,en we worstelen ermee in het Catshuis''. ,,De mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Met 160.000 besmettelijke mensen in ons land bevinden we ons op de top zoals in de eerste coronagolf.''
Maar in museu, theaters en in de reiswereld heeft men het moeilijk, vervolgt hij. Bij ouderen en jongeren, in het onderwijs, overal nemen de (psychische) problemen toe. ,,We hebben allemaal onze eigen coronawerkelijkheid. En het wordt lastiger om die allemaal te verenigen. Ons geduld loopt af en de emoties lopen op. Het wordt steeds moeilijker ons aan de maatregelen te houden. Volkomen begrijpelijk.''
Rocksterren Mick Jagger (77) en Dave Grohl (52) hebben vandaag onverwachts een nieuw nummer gelanceerd dat gaat over 'uit de lockdown komen'. De zangers van respectievelijk The Rolling Stones en Foo Fighters hebben samen het nummer Eazy Sleazy gemaakt, dat is te beluisteren op YouTube. Het rocknummer is gemaakt tijdens de coronalockdown en een verrassing voor hun fans.
Mick Jagger. De ontwikkelingen in teststraten en ziekenhuizen geven weinig aanleiding om tijdens de persconferentie van vanavond over snelle versoepelingen te spreken. Het aantal besmettingen blijft hoog, júist bij mensen die risico lopen om op de ic terecht te komen. ,,De piek kán deze maand komen, maar het kan ook langer duren.”
De acute zorgsector wil de vaccinatie van het personeel met het Janssen-vaccin doorzetten. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tegen het ANP. ,,Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken", zegt hij.
Eerder vandaag meldde farmaceut Johnson & Johnson juist dat de uitrol van het coronavaccin in Europa uit voorzorg werd uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Kort daarvoor hadden de Amerikaanse autoriteiten besloten tot een 'prikpauze'. Ze willen nader onderzoek doen naar meldingen over hersentrombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.
Kuipers ziet onder personeelsleden echter een grote wens om snel te worden gevaccineerd. ,,Kom maar door", vat de voorzitter van de acute zorgsector het sentiment samen.
Nederland had juist gisteren de eerste partij van 79.200 vaccins geleverd gekregen van Janssen. Die vaccins zijn bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss. Ziekenhuizen hebben ze nog niet binnen, maar zouden op korte termijn 35.000 doses krijgen voor hun personeel. Het is onduidelijk geworden of dat kan doorgaan. Woordvoerders van het ministerie van Volksgezondheid, toezichthouder CBG en het RIVM konden er vanmiddag nog geen uitsluitsel over geven.
© videostill — Ernst Kuipers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet geen onderzoek naar de Alphense huisartsenpraktijk Prelude, die begin deze maand 150 mensen een dubbele dosis gaf van het AstraZeneca-vaccin. Het heeft geen risico opgeleverd voor de gezondheid, laat de woordvoerder van de Inspectie weten.
Het zit Sergio Ramos niet mee. De Real Madrid-aanvoerder, die morgen in het Champions League met Liverpool sowieso weer had moeten toekijken vanwege een kuitbeenblessure, is positief getest op Covid-19, zo maakte zijn club vandaag bekend.
© REUTERS — Sergio Ramos. De uitgestelde uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen in Europa is een nieuwe klap voor de horeca, want vaccineren wordt juist gezien als de belangrijkste manier om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Janssen-moederconcern Johnson & Johnson (J&J) stelt de Europese introductie van het vaccin uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het middel krijgen toegediend. Volgens Beljaarts is vaccineren 'de heilige graal' als het gaat om heropening van de horeca. Door het uitstel lopen vaccinaties vertraging op. ,,Een snelle heropening komt verder in gevaar, dat is heel zorgelijk."
Beljaarts is erg kritisch over het vaccinatiebeleid van de overheid, bijvoorbeeld door problemen bij de testcapaciteit en de inkoop van vaccins. ,,Het is zo wrang dat de overheid telkens haar huiswerk niet op orde heeft, waardoor horecaondernemers worden gedupeerd."
© ANP — Voorzitter Rober Willemsen (rechts) en algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN, eerder dit jaar in de rechtbank voor het kort geding van de horecabranche tegen de Staat. Net als attractiepark Toverland in Sevenum doet ook dierentuin GaiaZOO in Kerkrade niet mee aan de proef van de overheid met toegangstesten. Het door de overheid wel geselecteerde GaiaZOO vindt de testprocedures te omslachtig.
GaiaZOO en Toverland geven aan een eigen protocol te hebben dat vorig jaar heeft bewezen prima te functioneren. Gezien de grote oppervlakten van Toverland en GaiaZOO is er ruimte genoeg om mensen veilig op te vangen, vinden beide parken. De dierentuin kan naar eigen zeggen juist een alternatief zijn voor de toenemende druk op de openbare ruimte, parken en bossen.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
De geneesmiddelensector en het nieuwe kabinet moeten zich samen voorbereiden op een volgende gezondheidscrisis. Dat zegt Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.
,,Denk aan de risico's van nieuwe pandemieën en antibioticaresistentie. Het is belangrijk dat overheid en bedrijven over hun eigen schaduw heen springen en gecoördineerd samenwerken om deze uitdagingen te lijf te gaan.'' Hij stelt dat de overheid en de geneesmiddelensector afspraken moeten maken over voorbereiding, toegang tot nieuwe geneesmiddelen en vaccins en de betaalbaarheid ervan.
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is de brancheorganisatie van ruim veertig in Nederland gevestigde bedrijven op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling.
De buitenschoolse opvang mag maandag weer open en studenten kunnen vanaf 26 april weer fysiek onderwijs volgen. Maar daar houden de versoepelingen voorlopig ook op, want de daling in het aantal nieuwe coronagevallen heeft zich de afgelopen week niet doorgezet. Verslaggever Sander van Mersbergen geeft toelichting:
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten. Lees hier meer.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.240 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7320 nieuwe gevallen per dag.
Zondag werden nog meer dan 8250 nieuwe positieve tests geturfd in een etmaal, het hoogste aantal in meer dan twee weken.
Meeste nieuwe gevallen
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 342 positieve tests. In Amsterdam kregen 246 inwoners een positieve testuitslag. In Den Haag kwamen 200 besmettingen aan het licht, in Eindhoven 118, gevolgd door Haarlemmermeer met 74 positieve tests.Afgelopen etmaal is het overlijden van 31 coronapatiënten geregistreerd, elf meer dan op maandag.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 16.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.
De Nederlandse sporters die naar de Olympische Spelen in Japan gaan deze zomer, kunnen met voorrang een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Dat bevestigen bronnen rond het ministerie van Volksgezondheid.
Tot nu toe hebben ongeveer tweehonderd sporters uit Nederland zich gekwalificeerd voor het vierjaarlijkse sportevenement.
Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters krijgen toegediend en wanneer precies. De demissionaire ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid zullen hun voorstel toelichten in een brief die zij na de persconferentie dinsdagavond naar de Tweede Kamer sturen.
De Spelen zijn vorig jaar uitgesteld in verband met de toen net enkele maanden eerder uitgebroken coronapandemie. Dit jaar gaat het evenement wel door, in juli. Lees hier meer.
De oudste Nederlanders lopen het virus steeds minder vaak op. Onder kinderen tot 12 jaar daalde het aantal besmettingen afgelopen week licht. In de groep van 60- tot 80-jarigen, van wie er ook steeds meer zijn gevaccineerd, bleef het aantal besmettingen afgelopen week nagenoeg gelijk.
Ook het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is amper gewijzigd. Het RIVM becijfert het nu op 0,97. Dit getal is gebaseerd op de situatie van 29 maart. Het wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen, gemiddeld 97 anderen besmetten. Het R-getal was 0,96.
Het RIVM benadrukt nog eens dat mensen met klachten zich door de GGD moeten laten testen. Zelftesten zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die door professionals worden afgenomen. Een zelftest is alleen bedoeld als "extra zekerheid" voor mensen zonder klachten. Het instituut voegt er nog een waarschuwing aan toe: "Let er op dat je alleen zelftesten gebruikt van fabrikanten die toestemming hebben gekregen van de overheid om deze zelftest in Nederland aan te bieden."
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan gisteren. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 28 naar 2554. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bleef afgelopen etmaal gelijk op 794. De laatste keer dat er meer dan 800 mensen op de ic's lagen, was op 29 april vorig jaar. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1760 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 28 minder dan op maandag.
Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. Afgelopen etmaal kwamen 306 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het LCPS 2172 nieuwe opnames, gemiddeld 310,3 per dag. Dat is het hoogste peil sinds 4 januari.
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.
Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.
In de afgelopen week zijn 174 menen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.
© ANP — Koning Willem-Alexander bezoekt in beschermende kleding een afdeling met covidpatienten in het Van Weel-Bethseda Ziekenhuis in Dirksland. Ook Mexico is bezig met een vaccin tegen COVID-19. Het land wil eind 2021 een vaccin hebben ontwikkeld dat goedkeuring zou kunnen krijgen voor gebruik in noodgevallen.
Maria Elena Alvarez-Buylla, het hoofd van de Nationale Raad van Wetenschap en Technologie (Conacyt) zij tijdens een persconferentie dat het vaccin, dat 'Patria' heet, in november of december dit jaar goedgekeurd zou kunnen worden.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijft bij het advies aan huisartsen om het AstraZeneca-vaccin niet te geven aan mensen onder de 60 jaar, ook na uitlatingen van de gezondheidsinspectie. ,,Er is overheidsbeleid geformuleerd door de minister en als je daar willens en wetens van afwijkt dan maakt je dat mogelijk juridisch kwetsbaar. Je loopt risico's op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben", zegt een woordvoerster van de LHV.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet maandagavond weten dat huisartsen die in samenspraak met patiënten toch het coronavaccin van AstraZeneca geven aan 60-minners niet in overtreding zijn. Er wordt niet op gehandhaafd door de inspectie. Het vaccin is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking.
De LHV-woordvoerster benadrukt dat de koepelorganisatie niet per definitie tegen het vaccineren van 60-minners met AstraZeneca is. ,,Er zitten heel veel kwetsbare mensen in deze groep die heel graag gevaccineerd willen worden. Daar moet snel een oplossing voor komen, bijvoorbeeld andere vaccins", aldus de zegsvrouw.
Zij kon niet aangeven hoeveel huisartsen mensen onder de 60 jaar toch prikken met AstraZeneca.
De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen, bevestigen ingewijden.
Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.
Verder mogen alleen studenten rekenen op snelle versoepelingen: vanaf 26 april kunnen zij weer deels fysiek onderwijs volgen, melden bronnen. Studenten moeten zich straks laten testen op het coronavirus voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in.
Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders begin juni van start. Volgens Reynders moet het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar worden gesteld en is het een tijdelijk instrument om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken.
De kaartverkoop voor de proef met sneltesten voor museabezoekers is begonnen, meldt de Museumvereniging. Belangstellenden met een Museumkaart kunnen voor de week van 19 april een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten. In totaal zijn er zo'n 37.000 kaarten beschikbaar voor zeventien musea die allemaal drie dagen opengaan. Liefhebbers kunnen met het nummer van hun Museumkaart een tijdvak reserveren, waarna ze zich aansluitend kunnen melden voor een gratis sneltest.
,,Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds", belooft de beheerder van een WhatsApp-groep waarin jongeren zich 'verzekeren' tegen avondklokboetes. Honderden jongeren deden dat al, meldt RTL Nieuws.
Er zijn zeker drie appgroepen met in totaal honderden leden. In de apps worden ook routes gedeeld die 'veilig zijn', wat betekent dat er geen politie in de buurt is. Volgens de beheerder zijn er op het moment van publiceren 16 boetes gedekt door het fonds.Wanneer je een avondklokboete krijgt, stuur je een foto naar de beheerder van de groep. Die maakt dan 95 euro naar je over, mits je bij de eerste 55 boetes zit. Volgens deskundigen is verzekeren tegen opzettelijk handelen verboden.
In ons land zijn 225 mensen overleden na inenting tegen het coronavirus, meldt bijwerkingencentrum Lareb. De sterfgevallen hoeven niet in verband te staan met mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie, onderstreept het centrum. Reeds bestaande gezondheidsproblemen vormen een voor de hand liggende verklaring.
,,Bij een aantal meldingen hebben bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid'', klinkt het. Bij veel meldingen is er volgens Lareb meer informatie nodig over de oorzaak van overlijden, opgetreden bijwerkingen en onderliggende gezondheidsproblemen, om een goed inzicht te krijgen.
Ook hoge leeftijd speelt een rol. Het gaat om 182 mensen van 80 jaar of ouder, 34 personen tussen de 65 en 79 jaar en 8 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de leeftijd niet bekend. De meeste meldingen betroffen het vaccin van Pfizer/BioNTech (190). Moderna (22) en AstraZeneca (9). Bij 4 meldingen is het vaccin onbekend.Volgens Lareb zijn er in totaal 33.585 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. 17.032 na inenting met AstraZeneca, 13.793 met Pfizer en 2654 met Moderna. De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid, koorts en reacties op de prikplek.
Het gaat om meldingen die Laren tot en met 11 april binnen kreeg en bekeken heeft. Ze hebben betrekking op ongeveer 3,1 miljoen toegediende vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 2,3 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 600.000 van AstraZeneca (Vaxzevria) en 200.000 van Moderna.De Verenigde Staten willen tijdelijk stoppen met het gebruik van het Janssen-vaccin, meldt de krant New York Times. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zullen vandaag een oproep doen om de vaccinaties met het middel te pauzeren. Bij zes ontvangers van het, deels in Nederland ontwikkelde, vaccin zijn binnen twee weken na inenting bloedstolsels opgetreden. Het gaat om vrouwen tussen 18 en 48 jaar. Bijna zeven miljoen mensen in de VS hebben het Janssen-vaccin toegediend gekregen.
De Braziliaans variant van het coronavirus is in Nederland in opmars, meldt De Volkskrant op basis van steekproeven door het RIVM. In de uitslagen van de teststraten zien virologen de mutatie, die voor het eerst in februari bij ons opdook, in anderhalf procent van de gevallen. Begin maart was dit nog half procent.
Vermoedelijk werken vaccins minder goed tegen deze variant en ook zouden mensen die al besmet zijn geweest opnieuw geïnfecteerd kunnen raken. Internationaal onderzoek toonde al aan dat de Braziliaanse mutatie nog iets besmettelijker is dan de zogenoemde Britse variant, die op dit moment het meeste bij ons voorkomt.
,,De komende weken zal blijken hoe deze trend zich gaat ontwikkelen’', zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken. Mocht de Braziliaanse variant verder oprukken, dan zou hij ergens tegen de zomer de bovenhand kunnen krijgen. ,,We zien dat hij aan het toenemen is. Maar of hij echt gaat doorzetten, is nog erg onzeker’, benadrukt zij.Het luisterend oor van koning Willem-Alexander komt geroepen in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ze snakken ernaar. De derde golf eist zijn tol, de rek is eruit, vertelt internist Iris van Groeningen. ,,Maar op het schoolplein gaat het over of het terras open kan.’’
© AD — De koning bezocht de corona-afdeling van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. De gouverneur van Luik en een reeks burgemeesters uit de Belgische provincie zullen toelaten dat horecazaken hun terrassen openen op 1 mei, ook als het Overlegcomité morgen beslist dat het nog niet mag, meldt Het Laatste Nieuws.
De landelijke regering stelde de horeca 1 mei in het vooruitzicht als de datum waarom ze zouden kunnen heropenen. Mits de coronasituatie het toeliet. De cijfers dalen echter niet zo snel als gehoopt en er gaan stemmen op de datum te verschuiven.
Twintig testbedrijven vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie bij het organiseren van testevenementen en stappen naar de rechter. Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert, zou één bedrijf onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren, meldt dagblad Trouw.
Alleen het Baarnse Lead Healthcare werd benaderd. Dat mag juridisch niet, omdat de overheid wettelijk gezien een openbare aanbesteding moet doen bij zo'n opdracht. In de Tweede Kamer vragen SGP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, het ministerie voor Volksgezondheid om opheldering. 'Alle documenten die betrekking hebben op de overeenkomst' moeten voor donderdag naar de Kamer.Onderzoeksplatform Follow The Money publiceerde vandaag een artikel over de overeenkomst met Open Nederland. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar over de voorwaarden is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niets de besteding van het geld, schrijft FTM. Vragen aan het ministerie bleven onbeantwoord.
India keurde vandaag het noodgebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin goed, maar het ministerie voor Volksgezondheid maakt daarnaast bekend dat het land elk vaccin dat elders in de wereld goedkeuring kreeg ook in India wordt toegelaten.
'De enige weg om uit de crisis te komen, is meer te vaccineren', zeggen experts. Ongeacht of het nu gaat om vaccins die het groene licht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kregen of die van toezichthouders in Europa, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan .
Met de brede toelating hoop het ministerie het 'medicijnmandje' snel te kunnen vullen en zo de toename aan infecties te kunnen bedwingen. India is een grote speler als het aankomt op het produceren van medicijnen en vaccins.
Door de enorme vraag in eigen land konden leveringen aan het buitenland, middels het VN-vaccinprogramma COVAX, echter niet op tijd worden gedaan. De verwachting is dat er, gezien de situatie in India, voorlopig weinig overschiet voor COVAX.De politie heeft sinds de uitbraak van het coronavirus en de invoering van de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan al bijna 113 duizend boetes uitgedeeld. Daarbij ging het om mensen die zich niet hielden aan de avondklok, het verbod op groepsvorming of stomweg hun mondkapje niet droegen. In de plaatsen Urk, Rotterdam, Groningen en Utrecht, werden relatief het meeste coronaboetes uitgeschreven.
De Duitse bondskanselier Merkel en haar kabinet hebben een wetsvoorstel opgesteld waarmee ze buiten de deelstaten om zelf lockdowns te kunnen opleggen. Merkel acht federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus noodzakelijk en ergert zich aan het feit dat de deelstaten keer op keer minder streng optreden.
De maatregelen waartoe wel gezamenlijk werd besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd. Wanneer de Bondsdag zoals verwacht akkoord gaat, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen.
Een aantal deelstaten is fel tegenstander van Merkels plannen, waarmee ze bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kan afkondigen en scholen en winkels kan sluiten als de besmettingen ergens te hoog oplopen. Merkel noemt dit 'een noodrem'.© Reuters — Merkels wetsvoorstel legt de deelstaten wat maatregelen betreft aan banden. Het Limburgse attractiepark Toverland doet, als signaal aan de overheid, niet mee aan de pilot Testen voor Toegang, meldt 1Limburg. Het pretpark in Sevenum meent ook zonder die maatregelen verantwoord te kunnen openen. ,,We hebben vorig jaar al laten zien dat we met maatregelen op een veilige manier ruim 500.000 bezoekers kunnen ontvangen'', klinkt het bij monde van een woordvoerder.
De overheid had een maximum van 100 jongeren tot 18 jaar vastgesteld om donderdag te mogen openen voor indoor sport- en jeugdactiviteiten. Na overleg kwam Toverland op de lijst met attractieparken terecht, waardoor 4000 mensen een bezoek mogen brengen. ,,Als je gaat kijken wat er allemaal bij komt kijken, dan is dat voor ons geen wenselijke situatie.''Volgens de Club van Elf, waar grote attractieparken lid van zijn, is Toverland niet het enige park dat afziet van de toegangspilot. ,,Het is natuurlijk raar dat mensen die naar Avonturenpark Hellendoorn willen, eerst langs een testlocatie 30 kilometer verderop moeten gaan'', aldus directeur Kees Klesman. ,,Er zijn veel te veel, vaak technische barrières om je aan te melden voor een dagje uit.''
Ruim vier op de tien 60-plussers die nog gevaccineerd moeten worden, zien een prik met het AstraZeneca-vaccin niet zitten. 55 procent wil nog wel ingeënt worden met het middel, blijkt uit NOS-onderzoek uitgevoerd door I&O Research.
Zo'n 92 procent van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te halen. Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is Pfizer het meest gewilde vaccin. Maar ook Moderna en het vaccin van Janssen hebben een draagvlak van minstens 75 procent.
Bijna zes op de tien Nederlanders zouden dan ook graag zien dat zij zelf kunnen kiezen met welk vaccin zij worden ingeënt. Nu bepaalt het kabinet welke groep voor welk vaccin in aanmerking komt.97 procent van alle thuiswerkers wil dat ook straks, als de kantoren weer volledig open zijn, blijven doen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, Open Universiteit en expert op het gebied van thuiswerken Moneypenny.
Negen procent van de deelnemers aan het onderzoek zou volledig thuis willen blijven werken, terwijl 88 procent kiest voor een 50-50 model. De ondervraagden missen hun collega's nog steeds, maar het gemis is sinds november niet groter geworden.
Nu mensen een werkmodus hebben gevonden, groeit het aantal thuiswerkers dat zich zorgen maakt over de mogelijke verplichting in de toekomst weer op kantoor te moeten zijn. Vooral het idee weer vergaderingen bij te wonen, zit hun dwars.
Steeds meer thuiswerkers - 24 procent - ervaren online communiceren inmiddels hetzelfde als face-to-face. Drie kwart van de deelnemers mis het informeel en direct contact met hun collega's. 22 procent voelt zich geïsoleerd.
De Bredase huisarts Berend Nikkels blijft het vaccin van AstraZeneca gewoon gebruiken als mensen daar om vragen. Hij zei dat gisterenavond in de uitzending van Op1. Volgens Nikkels doet hij het naar eigen zeggen uit protest tegen het regeringsbeleid en is de animo onder zijn patiënten groot.
'Een mijlpaal voor het vaccinatieprogramma', noemt de Britse gezondheidsdienst NHS de komst van het derde coronavaccin in Engeland. Vanaf vandaag kan er op 21 locaties ook worden geprikt met het vaccin van Moderna. Wales en Schotland begonnen vorige week al met vaccinaties met het Moderna-vaccin.
Er zijn 17 miljoen doses van het middel besteld, waarmee 8,5 miljoen mensen volledig kunnen worden gevaccineerd. Het Verenigd Koninkrijk is binnen Europa de absolute koploper qua inentingen. Ruim 32 miljoen Britten hebben al een eerste dosis gehad. Bijna 7,7 miljoen van hen al twee.© AFP — Een Britse verpleger toont een flacon met het Moderna-vaccin. De Japanse regio Osaka meldt meer dan 1000 nieuwe besmettingen over de afgelopen 24 uur. Sinds vorige week gelden in Osaka, Hyogo en Miyagi in het noorden, strengere maatregelen. Het zelfde geldt sinds gisteren voor de Japanse hoofdstad Tokio. Vijftien steden in zes regio's hebben nu met zware restricties en lockdowns te maken.
Japan heeft te maken met een vierde infectiegolf, hoofdzakelijk veroorzaakt door de Britse variant van het coronavirus die besmettelijker is. Vooral jongere mensen raken ermee besmet. Japan verwacht in mei en juni over voldoende doses van het Pfizer-vaccin te beschikken om de 36 miljoen ouderen die het land telt te kunnen vaccineren.India rapporteert vandaag opnieuw 's werelds hoogste aantal nieuwe besmettingen: 161.736. Het totale aantal coronabesmettingen komt daarmee op 13,69 miljoen, meldt het ministerie voor Volksgezondheid. Het dodental stijgt met 879 tot 171.058. Veel grote steden in het land kampen met overvolle ziekenhuizen en een tekort aan vaccins.
Om de tekorten op te vangen, hebben de gezondheidsautoriteiten het Russische Spoetnik V-vaccin via een noodprocedure goedkeuring verleend. Het Russische staatsinvesteringsfonds heeft deals gesloten met zes Indiase bedrijven, die samen zeker 750 miljoen doses van het middel gaan produceren.
© AFP — De Indiase premier India's Narendra Modi kreeg vorige week zijn tweede vaccinatie. Het kabinet overweegt om een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te verplichten voor musea, dierentuinen en pretparken als ze straks weer open gaan, melden bronnen uit de politiek en vrijetijdssector aan BNR. Op dit moment loopt er al een grootschalige proef met toegangstesten bij tientallen attracties door heel Nederland.
Op welke datum de doorstroomlocaties hun deuren weer definitief mogen openen, is niet bekend. Volgens ingewijden is het plan om daarbij de CoronaCheck-app in het begin te verplichten. De branchevereniging voor dagattracties in Nederland, de Club van Elf, staat niet te springen om het systeem. Ook Walibi Holland ontvangt de gasten bij voorkeur zonder testplicht
Veel werknemers zijn ontevreden over hun thuiswerkvergoeding. Hun werkgever zou te weinig compensatie bieden voor de kosten die ze maken voor het vanuit huis werken tijdens de coronapandemie, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een enquête onder ruim 3000 werkenden in loondienst.
De compensatie die werknemers daarvoor krijgen wordt door 42 procent van de respondenten als slecht of zeer slecht beoordeeld. Volgens Multiscope komt dat neer op ruim een miljoen Nederlandse thuiswerkers. Vooral jonge medewerkers zijn negatief over de financiële compensatie voor het thuiswerken.
Van de werknemers onder de 34 jaar is 58 procent ontevreden over de thuiswerkvergoeding. Meer dan een op de vijf thuiswerkers is ontevreden over de hulp die ze krijgen van hun baas bij het creëren van een goede thuiswerkplek. Een op de drie thuiswerkers is wel tevreden over de financiële ondersteuning.
Alle werknemers van het bedrijf Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 Amerikaanse dollar - zo'n 250 euro - als ze zich twee keer laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek is eigenaar van Renaissance hotels op Aruba en Curaçao, verschillende casino's en Starbucks. In totaal komen 750 werknemers op Aruba in aanmerking voor de bonus, meldt de nieuwssite 24ora.com.
De Amerikaanse multinational die veel hotels, winkels en casino's in bezit heeft, wil zo goed mogelijk voorbereid zijn op de komst van Amerikaanse toeristen en laten zien dat zij veilig naar een van hun bedrijven kunnen komen. Die toeristen lijken in groten getale naar het eiland te komen nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd zijn. Iedere toerist moet bij aankomst wel een negatieve PCR-test laten zien.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stort 925 miljoen euro voor sneltesten bij evenementen in een private stichting, meldt Follow the Money. Deze constructie is hoogst ongebruikelijk, niet transparant en toezicht op de besteding van het geld ontbreekt.
Bovendien is de opdracht aan de stichting niet aanbesteed, wat in strijd is met de wet. De stichting Open Nederland moet Nederland de komende maanden weer van het slot halen. Met behulp van 400.000 sneltesten per dag moeten Nederlanders binnenkort weer naar het museum, de dierentuin of de bioscoop kunnen.Voor deze klus heeft het kabinet 925 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld krijgt de stichting Open Nederland volledig tot haar beschikking, zo bevestigt een woordvoerder van VWS. De stichting staat los van de overheid en kan volledig naar eigen inzicht bepalen hoe het geld wordt besteed.
Voor het eerst sinds een maand is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus op Curaçao aanzienlijk gedaald. Zondag waren er 4.768 besmettingen op het eiland, een dag later staat het aantal op 4.472. Dat is een daling van bijna 300 personen.
Er liggen nog steeds 118 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, onder wie 41 op de intensive care (ic). Van die laatste groep zijn er 9 overgebracht naar de ic op Aruba.
Het aantal besmettingen op Curaçao steeg enorm de afgelopen maand. Op 11 maart waren op het eiland nog slechts 205 mensen besmet met corona, lagen er 4 personen met een coronabesmetting in het ziekenhuis en waren 22 mensen overleden. Precies een maand later waren er 4.768 besmettingen, waren 138 Curaçaose patiënten opgenomen in het ziekenhuis (129 op Curaçao en 9 op Aruba) en zijn 66 coronapatiënten overleden.
De Belgische viroloog Marc van Ranst, die al vaker met de dood werd bedreigd, heeft zich opnieuw beklaagd over ernstige bedreigingen aan zijn adres. Dit keer gaat het om een horecaondernemer die onder meer schreef dat een "kogel nog te goed is voor die zak". Ook wenste hij Van Ranst "een trombose na vaccinatie" toe.
Van Ranst, de Belgische Jaap van Dissel, heeft de politie gevraagd om de bedreigingen te onderzoeken. Het parket van Limburg is inmiddels een onderzoek naar de ernstige bedreigingen gestart.
Op sociale media schreef Van Ranst de "voortdurende bedreigingen spuugzat" te zijn. Hij voegde eraan toe dat sommige politici en opiniemakers "goed moeten beseffen dat zij dit sfeertje faciliteren".
Van Ranst geniet al zeker een half jaar extra politiebescherming vanwege eerdere doodsbedreigingen. Zo vroeg begin dit jaar een chef-kok op Facebook of iemand Van Ranst de kogel kon geven. De kok bood later zijn excuses aan en zei dat hij gefrustreerd was vanwege de strenge coronamaatregelen.
© REUTERS — De Belgische viroloog Marc van Ranst Nu de derde golf van besmettingen een feit is, grijpen de Surinaamse autoriteiten weer naar het middel van de weekendlockdown. De komende twee weekenden geldt een uitgaansverbod van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur. Dat heeft waarnemend minister van Volksgezondheid Krishna Mathoera maandagavond bekendgemaakt.
Ook Suriname heeft te kampen met de meer besmettelijke varianten van het coronavirus. Daardoor dreigen de besmettingscijfers op te lopen. En dat kan het gezondheidssysteem volgens directeur Rakesh Sukul van het ministerie van Volksgezondheid niet aan.
Ook wat betreft het vaccineren zal het de komende weken spannend worden, meent Sukul. In totaal moeten er in Suriname ruim 400.000 mensen twee prikken krijgen. Tot nu toe hebben ongeveer 30.000 mensen hun eerste prik gehad en zijn er nog ruim 40.000 doses over. Hoe deze ingezet gaan worden hangt onder andere af van nieuwe leveringen. Volgens Sukul is het onduidelijk of en wanneer Suriname nieuwe vaccins krijgt.
Drie coronapatiënten op een geïmproviseerde intensive care-afdeling in Boekarest zijn maandagavond overleden als gevolg van een storing in het zuurstoftoevoersysteem. Het gaat om vrouwen van boven de 60 met een ernstige medische voorgeschiedenis. Dat hebben de autoriteiten in de Roemeense hoofdstad bekendgemaakt.
De drie vrouwen lagen bij gebrek aan ruimte en bedden in een tot ic-afdeling omgebouwd voertuig geparkeerd voor de deur van een ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad. Ze stierven aan een hartstilstand ondanks inspanningen van verplegend personeel de patiënten te redden. 'De ventilatoren werken niet meer als gevolg van een toename van de zuurstofdruk boven de toegestane limiet', luidt het in een verklaring van het Roemeense Departement voor Noodsituaties (DSU). Het voegt eraan toe dat een onderzoek naar het drama is geopend.
Vijf andere patiënten zijn met spoed overgebracht naar andere ziekenhuizen in de hoofdstad.
De ziekenhuizen worden er momenteel overspoeld met coronapatiënten door de derde golf van de pandemie. ,,We vechten al meer dan een jaar tegen de pandemie maar de druk op onze ziekenhuizen is erg groot", reageerde premier Florin Citu tijdens een in allerijl georganiseerde persconferentie.
Roemenië met zijn 19 miljoen inwoners overschreed afgelopen weekend de trieste mijlpaal van een miljoen coronagevallen. Zondag lagen 1.531 patiënten op de intensive care, een record sinds het uitbreken van de pandemie.
In Europa zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen gestorven door het coronavirus, meldt het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op cijfers van nationale autoriteiten.
De zwaarst getroffen landen, met meer dan 100.000 coronadoden, zijn het Verenigd Koninkrijk (127.100), Italië (ruim 114.000) en Rusland (103.000). Daarna komen Frankrijk, Duitsland en Spanje. In deze zes landen viel bijna 60 procent van alle geregistreerde coronadoden in Europa.
Uit een ander overzicht blijkt dat Nederland op weg is naar 17.000 sterfgevallen door corona.
Burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) sprak vanavond opnieuw uit dat hij de terrassen open wil en zei ook dat er een grens zit aan de handhaving van de coronaregels. Aboutaleb: ,,Als het mooi weer wordt en er komen duizenden mensen bij elkaar dan ben ik niet bereid om daar het waterkanon op in te zetten. Of een agent in te zetten om mensen op de bon te slingeren. Overal zie je mensen buiten die zich niet langer houden aan de regels. Als er heel veel mensen op een kluitje zitten, is handhaven gewoon geen optie."
Het is niet de eerste keer dat de burgemeester zich sterk maakt voor de heropening van de buitenruimten. Begin deze maand riep Aboutaleb al op om de terrassen én Diergaarde Blijdorp zo snel mogelijk weer te openen. Zijn woordvoerder stelde toen dat er niet meer valt te handhaven. ,,Het is niet uit te leggen dat mensen op het grasveld bij Hotel New York liggen met een fles rosé en de terrassen dicht zijn." Lees hier meer.
Huisartsen die in samenspraak met patiënten toch nog het coronavaccin van AstraZeneca geven aan mensen onder de 60 jaar zijn volgens de gezondheidsinspectie niet in overtreding. ,,De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begrijpt dat huisartsen vragen krijgen van patiënten onder de 60 die op de lijst stonden om gevaccineerd te worden, en die graag alsnog van de huisarts een prik willen krijgen met AstraZeneca. Tegelijkertijd is er op dit moment ook geen norm van de beroepsorganisaties van huisartsen die het gebruik van AstraZeneca onder de 60 jaar verbiedt, zodat handhaving op dit moment niet aan de orde is", laat een woordvoerster weten.
Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaf eerder aan dat het juridisch kwetsbaar is om mensen onder de 60 jaar toch nog met AstraZeneca te prikken.
Twee op de drie Nederlanders willen dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Die groep groeit, meldt onderzoeksbureau I&O Research na een peiling in opdracht van de NOS. Begin maart wilde 59 procent meer versoepeling, nu is dat 64 procent.
De ondervraagden willen vooral dat mensen meer bezoekers thuis kunnen ontvangen. Ongeveer 80 procent ziet dit zitten. Ook voor het openen van universiteiten en hogescholen, met sneltesten, is veel steun (72 procent). Twee op de drie mensen zijn voor het openen van terrassen en winkels. Meer dan 60 procent wil dat de avondklok wordt geschrapt.
I&O voerde het onderzoek tussen 9 en 12 april uit. De enquêteurs vroegen iets meer dan tweeduizend volwassen Nederlanders naar hun mening. Volgens het onderzoeksbureau is daarbij rekening gehouden met geslacht, leeftijd en stemgedrag, en is de peiling daarom representatief.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet verwarring, tegenstrijdigheden en zelfgenoegzaamheid bij de aanpak van het coronavirus. Daardoor is de pandemie nog lang niet voorbij, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij wijst op volle restaurants en clubs en drukke markten waar bijna niemand voorzorgsmaatregelen neemt, en dat in landen waar nog steeds besmettingen zijn.
Maar Tedros ziet desondanks veel redenen voor optimisme. De daling van het aantal infecties en coronadoden in de eerste twee maanden van dit jaar toont aan dat het virus en zijn varianten kunnen worden gestopt, zegt hij. De corona-uitbraak kan binnen maanden onder controle worden gebracht met gezondheidsmaatregelen die zich hebben bewezen.
Inmiddels zijn wereldwijd ongeveer 780 miljoen coronavaccins toegediend. Maar andere maatregelen, waaronder het dragen van mondkapjes en het houden van afstand, zijn ook nog steeds nodig om het tij te keren, benadrukt Tedros.
,,Ook wij willen dat samenlevingen en economieën heropenen, en reizen en handel worden hervat", aldus Tedros op een persconferentie. ,,Maar op dit moment zijn de intensive careafdelingen in veel landen overvol en gaan er mensen dood. En het is totaal te vermijden."
Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss vindt dat het nu niet het moment is om versoepelingen door te voeren. Volgens hem zouden burgemeesters het kabinet moeten ondersteunen om draagvlak voor de huidige maatregelen te creëren. ,,Ik kan ook niet beoordelen of het openen van terrassen tot minder drukte in de parken zou leiden", zegt hij. "Daarnaast weten we uit eerdere getallen dat de horeca vaak de bron was voor coronaclusters."
De hoogleraar verbaast zich over het gedrag van sommige mensen. ,,Is het niet voldoende dat elke dag tientallen mensen overlijden aan Covid", vraagt hij zich af. ,,Er is massale schade en door bij elkaar te komen maken we het erger. Dat terwijl we bijna aan het einde van de derde golf zijn. Wanneer we nu gaan versoepelen, gaat de crisis erger worden en langer duren. We zijn er bijna, dus nu nog even volhouden."
Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.
In de afgelopen weken is na alle scenario's tegen het licht te hebben gehouden nog een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten. ,,Helaas is recent duidelijk geworden dat hoewel een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing."
De Belgische tak van BoekenVoordeel valt buiten de faillissementsaanvraag.
Ondertussen is het vierde goedgekeurde vaccin in Nederland aangekomen, van het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen. Van die inenting is maar één prik nodig, van de andere vaccins zijn dat er twee.
Vandaag werden een kleine 80.000 doses van Janssen bezorgd bij het opslagcentrum voor vaccins, in Oss. Ongeveer de helft ervan gaat naar ziekenhuispersoneel. Nu de vaccins binnen zijn moeten er nog kwaliteitscontroles worden uitgevoerd, een proces dat enkele dagen duurt. Het ministerie verwacht dat aan het einde van de week de eerste prikken worden gezet.
Morgen moet duidelijk worden hoe het verder moet met de vaccinatiestrategie in Nederland, nu de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer in te zetten bij mensen jonger dan 60 jaar.
Minister Hugo de Jonge gaf donderdag aan het advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Tot dat moment zou AstraZeneca ook worden gebruikt voor mensen jonger dan 60 jaar met bijvoorbeeld extreem overgewicht, het syndroom van Down en zorgmedewerkers.
Voor die mensen die te horen kregen dat ze toch geen prik van AstraZeneca krijgen, moet nu een andere oplossing worden bedacht. Zij worden geprikt met een ander vaccin, maar hoe de planning er precies uit gaat zien moet dinsdag blijken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is dolblij met het advies van de Gezondheidsraad. ,,Dit is fantastisch nieuws. Ik mag hopen dat het binnen enkele weken leidt tot aanpassing van het beleid. Dat hebben we nodig. Er is sprake van een crisissituatie. Wij zeggen: geef nu alleen maar eerste prikken en zet de rest 'on hold'. Bij AstraZeneca zou zelfs uit onderzoek blijken dat een grotere tijd tussen de twee prikken een beter resultaat geeft. Dus nu inzetten, die mogelijkheid."
De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is 'relatief klein', tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.
Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al twaalf weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot twaalf weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen Covid-19 krijgen. ,,Dat kan in het gunstigste geval vijf ziekenhuisopnames per dag schelen", stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.
De belangrijke gezondheidsadviseurs van het kabinet waren eerder nog tegen een langere periode tussen twee prikken, vanwege onzekerheid over de mate van bescherming na één prik en onzekerheid over mogelijke effecten op de verspreiding van gemuteerde versies van het virus, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant. Die onzekerheden zijn niet weg. Wel is uit Brits onderzoek intussen naar voren gekomen dat de bescherming na één prik 'niet optimaal, maar wel heel redelijk' is, zegt voorzitter Bart-Jan Kullberg. Het positieve effect van iets minder ziekenhuisopnames 'kan ertegen opwegen'.
Het advies is niet per se een aanbeveling om de termijn te verlengen. De Gezondheidsraad geeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de optie wel in overweging, zolang er schaarste is aan coronavaccins. ,,Wanneer er voldoende vaccin beschikbaar is, zou de interval teruggebracht moeten worden naar dat wat in de productinformatie van de verschillende vaccins wordt aanbevolen", benadrukt het adviesorgaan.
Volgens Ernst Kuipers (LNAZ) van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is er geen sprake van een zwart scenario in de ziekenhuizen. ,,Maar moeten we alle zeilen bijzetten? Ja."
Kuipers vindt het een verstandig besluit om niet te versoepelen. ,,We moeten eerst kijken wat er verder gebeurt. We moeten nog even volhouden. En van het grootste belang is vaccineren, vaccineren, vaccineren."
Hij vindt het wijs om de tweede prik uit te stellen om meer mensen een eerste prik te kunnen geven.© EPA — Ernst Kuipers. Er zijn 6757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel, omdat het aantal positieve tests in het begin van de week lager ligt dan later in de week.
In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7157 nieuwe gevallen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde weer oploopt. Rond Pasen had het aantal positieve tests juist een pas op de plaats gemaakt.
Meeste nieuwe coronagevallen
Amsterdam had de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 307 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 272 gevallen aan het licht, in Den Haag hoorden 179 inwoners dat ze het virus hebben opgelopen en in Utrecht werden 110 besmettingen bevestigd. Daarna volgen Tilburg (107) en Den Bosch (100). Bij de veiligheidsregio's had Rotterdam-Rijnmond opnieuw de meeste gevallen (629).Het aantal sterfgevallen steeg met twintig. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM. In de afgelopen zeven dagen zijn 163 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld ruim 23 per dag. Dat is het hoogste peil in bijna twee weken, maar het is nog altijd aanzienlijk minder dan rond de jaarwisseling, bij de start van de vaccinatiecampagne. Toen waren er soms meer dan 150 gemelde sterfgevallen per dag.
Een 77-jarige man is vanochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden toen hij naar zijn auto liep op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor met Pfizer gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden.
Medewerkers van de vaccinatielocatie, onder wie een arts en EHBO'ers, hebben zich meteen om hem bekommerd. Aansluitend is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het nieuws dat de man in het ziekenhuis is overleden, aldus de GGD. Het RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen, meldt de dienst.
De man was gezond en had een gezondheidsverklaring bij zich. ,,Wat overblijft zijn vragen. Vragen waarop nu nog geen antwoord te geven is", zegt de GGD. ,,We geven steun aan de familie en aan de betrokken medewerkers. De verslagenheid is groot, dit heeft een enorme impact, op familie maar ook bij de medewerkers van de priklocatie", aldus GGD-directeur Sjaak de Gouw.
De locatie, waar vierhonderd prikken per dag kunnen worden gezet, was juist vanochtend geopend. De burgemeester was al gearriveerd voor de opening, maar is onverrichterzake afgereisd. Er werken zo 'n veertig mensen, inclusief beveiligers en verkeersregelaars.
Ongeveer honderd mensen die geen bewijs bij zich hadden dat ze virusvrij zijn, zijn afgelopen week bij steekproeven door de Duitse politie staande gehouden op Duitse bodem. Of er boetes volgen beslist elke stad of gemeente afzonderlijk waar de overtreding plaatsvond. Lees hier mee.
Nederland - waar aanzienlijk meer besmettingen zijn - wordt door Duitsland sinds Pasen gezien als hochinzidenzgebiet. Mensen die vanuit Nederland voet op Duitse bodem zetten moeten een testbewijs laten zien dat ze geen corona hebben. Zo'n bewijs mag in de meeste gevallen niet ouder dan 48 uur zijn. Wie geen bewijs kan overleggen loopt het risico op een boete die kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.
© Jan Ruland van den Brink Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist af, met in totaal 67.
Om de druk op de zorg gelijkmatig te verdelen, zijn er afgelopen etmaal 25 coronapatiënten overgebracht naar andere regio's, onder wie vijf ic-patiënten.
,,De instroom van Covid-patiënten is in de afgelopen week verder gestegen. Dit leidde tot een stijgende bezetting, zowel op de ic als in de kliniek. In anticipatie op een mogelijke verdere stijging in de komende week, wordt de ic-capaciteit uitgebreid tot 1550 bedden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Nu zijn dat ongeveer 1400 bedden. Eind maart werd de capaciteit op de ic's ook al vergroot, met ongeveer 150 bedden.
,,De situatie, epidemiologisch, is nog niet zo dat we dat verantwoord vinden'', zegt demissionair justitieminister Grapperhaus over het openstellen van terrassen en andere buitenlocaties. De coronacijfers zijn volgens het kabinet nog te slecht.
Anders dan Haagse bronnen eerder suggereerden en waar de burgemeesters van de vier grote steden om vroegen, maakte Den Haag gisteren bekend dat versoepelingen er per 21 april ondanks het naderende lenteweer nog niet in zitten.
Volgens de burgemeesters wordt handhaven onhaalbaar. ,,Daar gaan we het goed over hebben'', zegt Grapperhaus doelend op het wekelijkse overleg van het Veiligheidsberaad. ,,We komen er tot nu toe altijd uit.''© ANP — ,,We komen er tot nu toe altijd uit'', zegt minister Grapperhaus optimistisch. Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. De studenten moeten zich wel vooraf (laten) testen op het coronavirus. De heropening van het hoger onderwijs staat los van het gefaseerde versoepelingsplan dat het kabinet morgen presenteert.
Winkels, kappers en horecazaken mochten vandaag in Engeland na ongeveer drie maanden de deuren weer openen. Nu de versoepelingen een feit zijn, trotseerden sommige Britten de vrieskou om klokslag middernacht al een pint te halen bij een café. Engelsen die weer naar de pub willen, moeten hun drankjes overigens nog wel buiten opdrinken.
Ook bij kappers loopt het storm. Een kapperszaak in de Londense wijk Chelsea liet weten dat al 3000 klanten op een wachtlijst staan. Sommige Engelsen waren ook wel weer toe aan een knipbeurt. Een vrouw in Birmingham vertelde de omroep BBC dat ze voor het eerst in ruim een jaar weer bij de kapper zat. ,,Ik ga straks ook nog naar een terras", zei ze.
Bij winkelketen Primark in Nottingham vormde zich 's ochtends een enorme rij. Sommige mensen vertelden dat ze al om 05.00 uur waren opgestaan om er vroeg bij te kunnen zijn. De topvrouw van brancheorganisatie British Retail Consortium sprak over een 'grote dag' voor de detailhandel. Ze vertelde dat winkels tientallen miljarden ponden zijn misgelopen door de coronamaatregelen.
Het Verenigd Koninkrijk behoort wereldwijd inmiddels tot de koplopers op vaccinatiegebied en is begonnen met het heropenen van de economie. Maatregelen worden stapsgewijs opgeheven. Britse regio's hebben zelf veel zeggenschap over hun coronabeleid. De winkels gingen vandaag ook open in Wales, maar in Schotland moeten ondernemers nog wachten tot 26 april.
© REUTERS — Twee terrasgangers nemen een selfie bij The Fox on the Hill pub in Londen.