Watch important updates
 1. 18/03/2021

  VVD plus christelijke partijen hebben meerderheid in Vallei

  Wageningen wijkt qua stemgedrag sterk af van de vier andere gemeenten in de Vallei. Maar de Wageningse stemmen konden de christelijke plus VVD-meerderheid in de Vallei niet voorkomen. Landelijk scoren VVD, CDA, CU en SGP samen 58 zetels, als de Vallei het voor het zeggen had, zouden dat er 77 zijn.

  Instanews image
  © Herman Stöver — Stemmen op een bijzondere plek.
 2. 18/03/2021

  Maas en Waal stemt zoals Nederland dat doet, alleen West Maas en Waal is wat conservatiever

  In het stemgedrag van de inwoners van Maas en Waal zijn dezelfde trends te zien als landelijk, maar in West Maas en Waal wijkt het voor het eerst wat af. Men is er wat conservatiever.

  Dat de VVD in de vier gemeenten in Maas en Waal nog groter is geworden, is geen verrassing. De VVD doet het landelijk zo goed dat het raar zou zijn als de partij van Mark Rutte niet ook in elke gemeente veel stemmen trekt. En gezien de landelijke trend is de groei van D66 in Maas en Waal ook niet vreemd.

 3. 18/03/2021

  VVD ook de grootste van Gelderland

  Nu Berg en Dal binnen is, kan de Gelderse balans worden opgemaakt. De meeste stemmers kozen voor de VVD (20 procent). D66 is op de tweede plaats (14,3) geëindigd, voor CDA (10,4) en PVV (10,1), SP (5,7), PvdA (5,4) en GroenLinks (5,2).  

 4. 18/03/2021

  Laatste Gelderse uitslag is binnen: Berg en Dal

  Ja hoor, daar is die dan: de laatste uitslag van Gelderland. Het gaat om de gemeente Berg en Dal. VVD is er de nummer één, gevolgd door D66, PVV, CDA en SP. Er stemden dan nog wel een kleine 1.800 mensen op de socialisten. Maar vier jaar geleden waren dat er bijna 3.500. 

 5. 18/03/2021

  Het leven op een stembureau: samen buffelen, maar ook balen als de voorzitter even weg moet om laarzen te passen

  In het ene stembureau in Nijmegen waren de verkiezingen werkelijk per-fect georganiseerd, zegt vrijwilliger Ilse van den Heuvel. Maar in het andere was het koud en was er geen koffie en liepen de irritaties op.

  Voor Ilse van den Heuvel uit Nijmegen is politiek heel belangrijk. Belangrijk genoeg om zich tijdens verkiezingen aan te melden als vrijwilliger voor het stembureau. ,,We zijn zó rijk dat we die democratie hebben. Maar schat het dan ook op waarde. We leven in een kooitje nu, met corona. Maar het is wel een gouden kooitje.’’