VVD plus christelijke partijen hebben meerderheid in Vallei
Wageningen wijkt qua stemgedrag sterk af van de vier andere gemeenten in de Vallei. Maar de Wageningse stemmen konden de christelijke plus VVD-meerderheid in de Vallei niet voorkomen. Landelijk scoren VVD, CDA, CU en SGP samen 58 zetels, als de Vallei het voor het zeggen had, zouden dat er 77 zijn.
© Herman Stöver — Stemmen op een bijzondere plek. Maas en Waal stemt zoals Nederland dat doet, alleen West Maas en Waal is wat conservatiever
In het stemgedrag van de inwoners van Maas en Waal zijn dezelfde trends te zien als landelijk, maar in West Maas en Waal wijkt het voor het eerst wat af. Men is er wat conservatiever.
Dat de VVD in de vier gemeenten in Maas en Waal nog groter is geworden, is geen verrassing. De VVD doet het landelijk zo goed dat het raar zou zijn als de partij van Mark Rutte niet ook in elke gemeente veel stemmen trekt. En gezien de landelijke trend is de groei van D66 in Maas en Waal ook niet vreemd.
VVD ook de grootste van Gelderland
Nu Berg en Dal binnen is, kan de Gelderse balans worden opgemaakt. De meeste stemmers kozen voor de VVD (20 procent). D66 is op de tweede plaats (14,3) geëindigd, voor CDA (10,4) en PVV (10,1), SP (5,7), PvdA (5,4) en GroenLinks (5,2).
Laatste Gelderse uitslag is binnen: Berg en Dal
Ja hoor, daar is die dan: de laatste uitslag van Gelderland. Het gaat om de gemeente Berg en Dal. VVD is er de nummer één, gevolgd door D66, PVV, CDA en SP. Er stemden dan nog wel een kleine 1.800 mensen op de socialisten. Maar vier jaar geleden waren dat er bijna 3.500.
Het leven op een stembureau: samen buffelen, maar ook balen als de voorzitter even weg moet om laarzen te passen
In het ene stembureau in Nijmegen waren de verkiezingen werkelijk per-fect georganiseerd, zegt vrijwilliger Ilse van den Heuvel. Maar in het andere was het koud en was er geen koffie en liepen de irritaties op.
Voor Ilse van den Heuvel uit Nijmegen is politiek heel belangrijk. Belangrijk genoeg om zich tijdens verkiezingen aan te melden als vrijwilliger voor het stembureau. ,,We zijn zó rijk dat we die democratie hebben. Maar schat het dan ook op waarde. We leven in een kooitje nu, met corona. Maar het is wel een gouden kooitje.’’
Lingewaard is ook binnen: bijna een derde kiest voor de VVD
Het heeft even geduurd maar de uitslag van Lingewaard is ook binnen. Bijna een derde van de stemmers (29,8) kiest voor de VVD. Ook D66 (16,3) is populair. Gevolgd door PVV (11,1) en CDA (10,8). Deze laatste twee partijen verliezen net als GroenLinks (-3,2) en SP (-3,9) de nodige stemmen ten opzichte van 2017. PvdA (+0,4) en FvD (+2,6) deden het daarentegen iets beter dan vier jaar geleden.
SP levert in Cuijk bijna de helft in
In Cuijk blijft VVD de grootste. Bijna een kwart van de stemmers koos voor de partij van Mark Rutte. De grote verliezer in deze Brabantse gemeente is de SP. Stemden vier jaar geleden ruim drieduizend inwoners op de socialisten. Gisteren kreeg de partij nog geen 1.600 stemmen. Ook GroenLinks (-3,1), PVV (-1,1) en CDA (-2,7) moeten in Cuijk inleveren.
Hoe groot is de kans dat Lisa of April het redt met voorkeurstemmen?
Met plekken tien en elf op de kandidatenlijst voor GroenLinks leek het kat in 't bakkie voor Lisa Westerveld en April Ranshuijsen. Het moest wel raar lopen of beide Nijmeegse politica's zouden rechtstreeks worden gekozen in de Tweede Kamer. Een dag na de stembusgang dreigen ze beiden de boot te missen. Hoe groot is de kans dat een van de twee het nog redt dankzij voorkeurstemmen?
© Bert Beelen — April Ranshuijsen en Lisa Westerveld, kandidaten voor GroenLinks. Zware klap voor SP in Mill en Sint Hubert
De SP verliest - in navolging van andere 'rode' gemeenten - veel terrein in de gemeente Mill en Sint Hubert. De socialisten verliezen meer dan de helft van de stemmen en komen uit op 9,7 procent (-10,1). Verder winnen de VVD (+5,8) en D66 (+2,9) ook hier. Ook de nieuwkomers scoren goed: BBB scoort 3 procent, JA21 2 procent.
8 procent erbij voor BBB in Berkelland
In Berkelland is BBB bezig aan een flinke opmars. De boerenpartij kreeg gisteren maar liefst 8 procent van de stemmen. CDA (-4,7 procent) en SP (-5,8 procent) zijn ook hier de grote verliezers. De VVD blijft nagenoeg gelijk en blijft de grootste partij.
Veel proteststemmen in Oost Gelre, VVD blijft grootste
BBB, Forum voor Democratie en JA21 hebben veel stemmen gewonnen in Oost Gelre. Vooral BBB stijgt flink, met 6,7 procent, en is de vijfde partij in de gemeente geworden. De VVD blijft de grootste partij (25,8 procent, +1,1). De concurrent van vier jaar geleden, het CDA, verliest 5,3 procent en komt uit op 19 procent. Daarmee blijven de christendemocraten wel de tweede partij.
In Overbetuwe zouden VVD, D66 en CDA wél meerderheid krijgen
Waar het landelijk net niet lijkt te lukken, zouden VVD, D66 en CDA tezamen in Overbetuwe wél op een meerderheid kunnen rekenen. De Overbetuwenaar stemde iets minder 'versnipperd’ dan landelijk en liet wat meer stemmen uitkomen bij de traditionele partijen.
© Erik van 't Hullenaar — Woensdagavond: stemmen tellen in Elst. Lingewaardse uitslag duurt lang door hertelling
De voorlopige uitslag van Lingewaard was donderdag rond het middaguur nog steeds niet beschikbaar door problemen met het stemmen per post.
,,Bij het tellen van die briefstemmen werd woensdagavond een verschil geconstateerd’’, laat een woordvoerster van de gemeente weten. Daarom zijn ambtenaren donderdagochtend begonnen met een hertelling.
Oost-Nederland rekent af met links en kleurt VVD-blauw
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is stevig afgerekend met de laatste bolwerken van CDA, GroenLinks en SP in grote delen van Gelderland, de Utrechtse Heuvelrug, het noordoosten van Brabant en Noord-Limburg. De hele regio kleurt VVD-Blauw.
De partij van premier Rutte is de enige die na vier roerige jaren niet wordt afgestraft. De stikstofcrisis, de coronacrisis, de toeslagenaffaire; de inwoners van het verspreidingsgebied van De Gelderlander rekenen het de VVD allemaal niet aan. Andere partijen wel.
Nog altijd geen uitslag van Cuijk en Mill en Sint Hubert
De uitslagen van de Kamerverkiezingen in de gemeenten Cuijk en Mill en Sint Hubert zijn rond het middaguur nog altijd niet bekend. Daarmee behoren Cuijk en Mill tot een tiental gemeenten in het land die nog geen uitslag hebben gemeld.
Volgens de Millse burgemeester Antoine Walraven is er ‘niks misgegaan’ tijdens het tellen van de stemmen gisteravond laat en afgelopen nacht. ,,Alles is goed verlopen. Ik heb het proces-verbaal van de uitslag ook al getekend en ben er vanochtend nog een keer achteraan gegaan."
© Theo Peeters — Stemmen in Cuijk. Burgemeester Veenendaal hekelt verkiezingsproces: 'Middeleeuws'
De Veenendaalse burgemeester Gert-Jan Kats hekelt de wijze waarop op dit moment de verkiezingen werken. ,,Een stembiljet van 1.5 m2, rood potlood en handmatig tellen is onhoudbaar’’, zegt hij op Twitter.
Kats roept de nieuwe regering op om ‘heel snel te werken aan een eigentijds verkiezingsproces’, naast ‘alle uitdaging op rijksniveau'. Als voorbeeld van wat er mis is noemt hij onder meer het handmatig tellen en het grote stembiljet.
VVD grootste in Veenendaal, ChristenUnie tweede partij
Met enige vertraging is ook de verkiezingsuitslag van Veenendaal bekend. In lijn met de landelijke uitslag is ook in Veenendaal de VVD de grootste partij met 8649 stemmen. Dat is ruim 21 procent van het totale aantal uitgebrachte stemmen in de gemeente.
Ook de ChristenUnie is populair in Veenendaal. Die partij is de tweede van de gemeente met 5652 stemmen (11,2 procent).
Stemmen uit Ooij moeten worden herteld
Berg en Dal is een van de vier gemeenten in deze regio waarvan de uitslag nog niet bekend is. In het gemeentehuis in Groesbeek worden momenteel de stemmen uit het kerkdorp Ooij herteld. Het stembureau in Ooij had de stemmen anders geregistreerd dan de overige stembureaus en dat zorgde voor vertraging van het invoeren in de computersystemen vannacht in het gemeentehuis, zo laat de gemeente weten.
SGP blijft veruit de grootste in Neder-Betuwe, Forum wint fors
In de gemeente Neder-Betuwe blijft de SGP onbetwist de grootste partij, met 32,5 procent (+0,7). De VVD (16,2 procent, +1,5) loopt als tweede partij iets uit op de PVV (11,7 procent, -2,3). De grootste stijger in Neder-Betuwe is Forum voor Democratie. Die partij haalde vier jaar geleden nog maar 1,3 procent, maar stijgt nu tot 5,3 procent.
In Arnhem was nóg een reden om naar de stembus te gaan
Behalve de Tweede Kamerverkiezingen,hadden Arnhemmers woensdag nóg een reden om naar het stembureau te gaan: het afvalreferendum.
De voortkabbelende discussie of Arnhem wel (ja) of niet (nee) moet stoppen met het huidige inzamelingssysteem wordt middels een referendum voorgelegd aan de bewoners van de stad. De meningen bleken verdeeld.
© Rolf Hensel — Een van de stembureaus op de Hoogkamp. Ook Arnhems D66-raadslid is blij
Patrick van Aperen is blij met de vele stemmen op D66 in Arnhem. 'Heerlijk wakker worden dit', laat hij weten op Twitter.
VVD ook in Beuningen de grootste
Met een winst van 3,6 procentpunt en 28,8 procent van de stemmen blijft VVD verreweg de grootste partij in Beuningen. De nieuwe nummer twee is D66. Deze partij trok 3 procent meer kiezers en komt uit op 15,1 procent.
De PVV verliest in Beuningen 2,3 procentpunt en moet met 12,5 procent genoegen nemen met de derde plek.
De SP is de grootste verliezer. De partij van Lilian Marijnissen verloor maar liefst 5,2 procentpunt en komt uit op de vijfde plek, achter het CDA dat ook een flink verlies incasseerde van 3,3 procentpunt. Een andere partij die een knauw krijgt is GroenLinks. Met een verlies van 3,4 procentpunt komt de partij van Jesse Klaver uit op 4,4 procent.
Nijmeegs VVD-raadslid: 'Geweldige uitslag'
Het Nijmeegse VVD-raadslid Maarten Bakker reageert verheugd op de Nijmeegse verkiezingsuitslag. D66 werd daar de grote winnaar, terwijl eerdere jaren nog GroenLinks won. De VVD werd dit jaar de tweede partij. 'Een geweldige uitslag, nooit eerder was onze stad zó liberaal', laat hij weten.
Alle uitslagen op een rij lezen?
Dat kan: in dit kaartje staan alle uitslagen per gemeenten van de verkiezingen.
In Gelderland stemde 80,5 procent van de inwoners
Daarmee staat de provincie op de tweede plaats wat betreft opkomst: alleen in Utrecht gingen nog meer mensen naar de stembus (82,7 procent). In Flevolang was de opkomst het laagst, met 75,5 procent.
De VVD is de Gelderse winnaar met 21,8 procent van de stemmen, gevolgd door D66 met 14,6 procent en CDA (10 procent).
VVD veruit de grootste in Wijchen
In Wijchen is de VVD met afstand de grootste partij. Liefst 28,3 procent van de stemmen kreeg de partij van Mark Rutte, 3 procentpunt meer dan tijdens de verkiezingen in 2017.
D66 staat op twee, met 15,3 procent van de stemmen. Gevolgd door de PVV, die daalt ten opzichte van 2017. Opvallend is dat de PvdA exact gelijk is gebleven met 5 procent van de stemmen. De SP is flink gekelderd: de partij van Lilian Marijnissen kreeg bijna 5 procentpunt minder stemmen dan in 2017 en is de vijfde partij van Wijchen.
VVD en SGP nagenoeg even groot in Renswoude
De SGP en VVD zijn bijna even groot in Renswoude. De SGP wist 21,3 procent van de stemmers te verleiden tot een stem, de VVD 21,5 procent. Daarmee is de VVD nog nét de winnaar. Het CDA moet een flink verlies incasseren. Die partij heeft slechts 14,6 procent van de stemmen gekregen, vier jaar geleden nog ruim 7 procentpunt meer.
Forum voor Democratie heeft ook opvallend veel stemmen gekregen in Renswoude. De Partij van Thierry Baudet is 3,8 procentpunt gestegen ten opzichte van de verkiezingen in 2017 en heeft 5,9 procent van de stemmen gekregen.
CDA flink onderuit in Overbetuwe
Het aantal stemmen voor het CDA is in Overbetuwe flink gekelderd: de partij wist slechts 11 procent van de stemmen te krijgen, tegenover 15 procent in 2017. VVD en D66 doen het juist goed in de gemeente. De VVD is de winnaar, met 26,9 procent van de stemmen. D66 is de tweede partij en stijgt 2,5 procentpunt.
Ook de SP verliest flink en krijgt nog maar 5,4 procent van de stemmen.
In Grave is VVD de grote winnaar
De VVD is de grote winnaar geworden in Grave. De partij wist maar liefst 27 procent van de kiezers te overtuigen, 4 procentpunt meer dan vorig jaar. D66 is de tweede partij, met 14,5 procent, gevolgd door de PVV (12,1 procent).
Opvallend is de steun aan kleinere partijen: zowel FvD, de Partij voor de Dieren als nieuwkomers Volt en JA21 krijgen relatief veel steun.
D66 krijgt er flink wat stemmen bij in Renkum, VVD aan kop
D66 heeft er flink wat stemmen bij gekregen in Renkum. De partij heeft 20 procent van de stemmen behaald, 3,3 procentpunt meer dan in 2017. Daarmee staat D66 op de tweede plaats, slechts 2,4 procentpunt onder de VVD. Die laatste wist 22,4 procent van de kiezers te charmeren: de partij is nog wel de grootste, maar heeft wel minder stemmen dan in 2017.
GroenLinks verliest fors en daalt ruim 4 procentpunt. Ook CDA daalt flink (3,2 %), maar staat nog wel op de derde plaats.
West Betuwe stemt vooral VVD en PVV
In West Betuwe is vooral op de VVD en PVV gestemd. De VVD staat aan kop, met 24,8 procent van de stemmen. De partij van Geert Wilders staat op 2, met 13, 6 procent. Dat is ruim 3 procentpunt minder dan in 2017.
CDA is de derde partij met 10,8 procent van de stemmen.
VVD met afstand grootste in Druten: bijna 1 op 3 stemt VVD
De VVD is de grote winnaar in Druten geworden. De partij van Mark Rutte heeft maar liefst 29,5 procent van de stemmen gekregen, ruim 4 procentpunt meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.
Ook de partij van Sigrid Kaag heeft veel stemmen getrokken: 14,1 procent stemde op D66, 2 procentpunt meer dan in 2017. D66 is daarmee de tweede partij in Druten, maar het verschil met de VVD is groot. De PVV van Geert Wilders is de derde partij met 12,4 procent van de stemmen. Die zakt 1,6 procentpunt.
VVD opnieuw grootste in Ede, SGP tweede
De VVD blijft de grootste partij in Ede. Met 19,2 procent staat de partij ruim bovenaan. Daarmee zijn de liberalen ongeveer even groot als vier jaar geleden: het verschil in stemmen is slechts 0,4 procent.
De SGP is de tweede partij met 12,4 procent van de stemmen. Ook hier is er nauwelijks verschil met de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. D66 is 1,8 procentpunt gestegen en is daardoor de derde partij met 10,9 procent van de stemmen.
D66 is grootste in Nijmegen, GroenLinks zakt flink
D66 is de grootste partij geworden in studentenstad Nijmegen. De partij kreeg 23,2 procent van alle stemmen, bijna 4 procentpunt meer dan vier jaar geleden. Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer, vier jaar geleden, was GroenLinks nog de populairste partij. Die verloor dit jaar bijna 7 procentpunt. De VVD is de tweede partij in Nijmegen met 14,2 procent van de stemmen. GroenLinks staat nog wel op 3 met 13,3 procent.
Vier jaar geleden was GroenLinks in Nijmegen nog een van de twee gemeenten waar deze partij de meeste stemmen kreeg. De partij won bij die verkiezingen toen ook in Amsterdam. Ook daar lijkt D66 nu de meeste stemmen te krijgen, gebaseerd op een gedeeltelijke telling van de stemmen.
Nijmegen en Ede wachten nog op uitslag
In de regio moeten onder meer de uitslagen van Nijmegen en Ede nog volgen. Dat gebeurt waarschijnlijk donderdag. Dan houden we je vanaf 06.00 uur weer helemaal op de hoogte over de resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen.
Bekijk tot die tijd onze interactieve kaart bovenin dit blog.
VVD aan kop in West Maas en Waal
De VVD blijft ook in West Maas en Waal de grootste partij.
De VVD behaalde 31,2 procent van de stemmen. Ook D66 en FVD wonnen in populariteit. Verliezers zijn onder meer het CDA (min 3 procent) en GroenLinks (min 2,5 procent). Ook de PVV leverde wat in.
De opkomst was hier 81,8 procent.
Gemeente Montferland geeft vertrouwen aan VVD
De VVD is behoorlijk gegroeid in het aantal stemmen in de gemeente Montferland: 27 procent van de stemmers koos voor deze partij. De PVV staat met 15,5 procent op de tweede plek, gevolgd door het CDA. Die partij verliest wel behoorlijk en moet 5,3 procent van de stemmen inleveren in vergelijking met 2017.
De opkomst bedroeg 79,2 procent.
Ook in Culemborg veel stemmen voor D66
Culemborg heeft D66 beloond met 17 procent van de stemmen, vier procent meer dan in 2017. De VVD blijft met 21,2 procent van de stemmen de grootste. De opkomst bedroeg 81,2 procent.
VVD groeit in aantal stemmen in Tiel
De VVD is in Tiel gegroeid in het aantal behaalde stemmen.Bijna een kwart van de stemmers (24,5 procent) koos voor de partij van Mark Rutte. Dat is twee procent meer dan in 2017.
De PVV is de tweede partij in deze stad, maar verliest wel wat stemmen (14,1 procent, ruim 3 procent minder dan in 2017).
D66 lost VVD af als grootste partij in Arnhem
In Arnhem is D66 de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee stoot Sigrid Kaag VVD’er Mark Rutte van de troon in de Gelderse hoofdstad.
De VVD kwam vier jaar terug nog als winnaar uit de bus. Waar de liberalen nu een klein beetje inleveren, vormt D66 met een groei van 2,8 procent een van de sterkste stijgers. Ook Forum voor Democratie (3,2 procent groei) en Volt (3,5 procent) mogen daartoe worden gerekend.
D66 blijft de grootste in Wageningen, Volt vierde partij
D66 is wederom de grootste partij in Wageningen, zo blijkt uit de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in deze stad.
De partij behaalde 22,6 procent van de stemmen. Dat is iets minder dan in 2017 (23,2 procent), maar nog altijd meer dan de GroenLinks met 14,2 procent.
De partij van Jesse Klaver zakt flink weg in Wageningen ten opzichte van 2017, toen nog 20,1 procent van de stemmen naar GroenLinks ging.
D66 nadert VVD in Rheden
D66 is flink in populariteit gegroeid in Rheden, met bijna 17 procent van de stemmen. Dat is 2,8 procent meer dan in 20187. De VVD is de grootste, de PVV eindigt op plek drie maar verliest wel wat.
Verliezers zijn hier, net als in de rest van het land, SP en CDA.
SGP op plek twee in Rhenen
De SGP doet traditiegetrouw goede zaken in Rhenen (Utrecht). De partij behaalt 15,8 procent van de stemmen. Alleen de VVD is met 20,7 procent groter.
Onder meer de PVV en CDA verliezen stemmen in de stad van de Cunerakerk. De opkomst was met 82 procent iets lager dan in 2017 (84,7).
Oude IJsselstreek kiest voor VVD
De VVD is ook de grootste in de Oude IJsselstreek. In de Achterhoekse gemeente behaalde de partij van Mark Rutte 24,7 procent van de stemmen, bijna 3 procent meer dan tijdens de vorige verkiezingen.
Het CDA, SP en GroenLinks leveren in. Winnaars zijn BBB (met 3,8 procent de snelste groeier en groter dan GroenLinks), FVD, JA21 en D66.
De opkomst was hier 79 procent, tegenover 82 procent in 2017.
Berkelland stopt met tellen en gaat donderdag verder
Het is al laat. Veel te laat om nog verder te gaan met het tellen van de stemmen, vinden ze in verschillende gemeenten, zoals Berkelland. De tellers gaan lekker slapen en gaan morgen verder met hun werk.
VVD verliest in Utrechtse Heuvelrug, maar blijft nipt de grootste
Een opvallend verlies voor de VVD in Utrechtse Heuvelrug. De landelijke winnaar verliest daar 3,2 procent. Toch blijft het D66 - met +4,9 procent de grote winnaar - nipt voor. CDA en GroenLinks zijn de andere grote verliezers, terwijl de Partij voor de Dieren, Volt en JA21 het opvallend goed hebben gedaan.
D66 achterhaalt VVD bijna in Mook en Middelaar
De VVD is en blijft de grootste partij in Mook en Middelaar, maar het scheelde niet veel of de liberalen waren ingehaald door D66. De partij van Sigrid Kaag wint 4,8 procent en komt uit op 21 procent. Derde partij - op ruime afstand van de twee winnaars - is de PVV, dat op 9,2 procent (-0,9) is uitgekomen.
SP verliest zwaar in Roemer-thuishaven Boxmeer
Wellicht (mede) dankzij Emile Roemer was de SP jarenlang onverslaanbaar in Boxmeer. Maar het effect van de voormalig partijleider lijkt nu echt uitgewerkt. De SP verliest bij deze verkiezingen 16,6 procent en wordt met 10,9 procent slechts de vierde partij in de Brabantse gemeente. De VVD wint ruim (+5,3) en eindigt met 25,5 procent als grootste partij, gevolgd door het CDA en D66.
D66 klimt naar tweede plek in Duiven
Vier jaar geleden was het CDA de tweede partij in Duiven, dit jaar moeten de christendemocraten genoegen nemen met plekje vier. Op twee staat nu - net als landelijk - D66. De PVV verliest licht, maar blijft de derde partij. VVD wint 2,8 procent en blijft in Duiven fier aan kop staan. De grootste winnaar? Verrassend genoeg is dat JA21 van Joost Eerdmans, dat 3,1 procent wint.
VVD, D66 en Forum winnen, CDA en links verliezen in Doetinchem
Nog een gemeente die de landelijke trend volgt: Doetinchem. Daar is de VVD het grootst, staat D66 op twee en is Forum voor Democratie meer dan verdubbeld. Ook hier verliezen het CDA en de linkse partijen. Alhoewel: de PvdA is - net als in de Tweede Kamer - precies gelijk gebleven.
Zevenaar volgt keurig de landelijke trend
Geen grote verrassingen in Zevenaar. Alhoewel: de VVD - en niet D66 - is hier de grootste winnaar en is met 26,4 procent veruit de grootste partij. Op twee staat nu D66, dat er 2,2 procent bij krijgt en op 13,4 procent eindigt. PVV, CDA en SP, die het vier jaar geleden goed deden, lijden nu verlies.
CDA niet langer de grootste in Aalten
De VVD heeft het CDA afgelost als grootste partij in Aalten. De VVD komt uit op 22 procent (+2,8), het CDA moet het doen met 18,9 procent (-5,6). De SP halveert bijna.
BBB, Forum en D66 winnaars in Winterswijk
Ook in Winterswijk blijft de VVD de grootste partij, met 23 procent van de stemmen. De landelijke verliezers raken ook in Winterswijk veel stemmers kwijt. De grootste winnaars? D66, BBB en Forum voor Democratie.
Boerenpartij rukt op in Bronckhorst, VVD de grootste
In Bronckhorst krijgen de boeren van de BBB - misschien niet zo heel verrassend - stevig voet aan de grond. De partij behaalt 6,3 procent van de stemmen en wordt daarmee de vijfde partij in de Achterhoekse gemeente. Grootste verliezer is het CDA, dat 5,1 procent van de stemmen kwijt is geraakt. De VVD stijgt met 0,2 procent en blijft met 25,9 procent de grootste partij.
Stemmen in de gevangenis: bekijk de video
VVD grote winnaar in Westervoort, CDA en links verliezen
Geen grote verrassingen in Westervoort, in vergelijking met de landelijke cijfers. De VVD stijgt flink, met 3,2 procent en komt daarmee uit op 22,4 procent. Ook D66 stijgt. CDA, SP en GroenLinks gaan ook hier onderuit.
BBB krijgt voet aan de grond in Sint Anthonis
De BoerburgerBeweging (BBB), die ook met één zetel in de Tweede Kamer komt volgens de exitpolls, krijgt ook in Sint Anthonis voet aan de grond. De partij haalt 4,6 procent van de stemmen en is daarmee de grootste stijger. De VVD is deze keer de grootste partij geworden en lost daarmee het CDA af, dat 6,4 procent verliest. De SP is echter de grootste verliezer, met 11,8 procent in de min.
Ook in Heumen wint D66 en verliest SP
Geen verrassende resultaten in Heumen. D66 is de grootste winnaar, SP de grootste verliezer. De VVD was al veruit de grootste partij in de gemeente en dat blijft ook zo, met een beetje winst. Kortom: Heumen volgt keurig de landelijke trend.
Stemmen in de kerk, met gehaktballen en kritiek op potloden
Tevreden verliet Geert van Rumund gisteren rond het middaguur sportpark Ketwich Verschuur. In de kantine van voetbalvereniging WAVV - één van de twintig stembureaus van zijn stad - genoot de Wageningse burgemeester van een balletje gehakt, met mayonaise. ,,Traditie’’, zegt stemcoördinator en clubman Dick Hellegering. ,,Nog voordat dit stembureau openging, lagen de gehaktballen hier al in de jus.’’
Het was een van de opvallende stemlocaties in de Vallei. Lees hier hoe het elders in de Vallei ging op verkiezingsdag.
Lisa Westerveld moet weer hopen op voorkeursstemmen
De Nijmeegse politica Lisa Westerveld moet vrezen voor haar plek in de Tweede Kamer. Ze staat tiende op de kieslijst van GroenLinks, terwijl haar partij in de eerste polls maar acht zetels haalt. ,,Heel teleurstellend. Het wordt spannend voor mij.”
De oorspronkelijk uit de Achterhoek afkomstige Westerveld maakte vier jaar geleden haar entree in de Tweede Kamer. Toen dankte ze haar plek aan voorkeursstemmen. Gezien de harde verkiezingsnederlaag van GroenLinks moet ze nu hopen op zo'n zelfde ontsnappingsroute. Maar daarvoor is nog even geduld nodig. Het tellen van voorkeursstemmen kan dagen duren.
© David van Haren — Lisa Westerveld. Gennep volgt landelijke trend, SP grootste verliezer
Ook het Noord-Limburgse Gennep lijkt de landelijke trend te volgen. De VVD is nu de grootste partij, D66 wint en de linkse partijen verliezen stemmen. GroenLinks komt uit op 3,8 procent (was 6,4), de SP is de grootste verliezer met 9,8 procent. Dat is 11,7 procent minder dan in 2017, toen het nog de grootste partij was in Gennep.
Forum voor Democratie wint meeste in Doesburg
De tweede Gelderse gemeente die met de verkiezingsuitslag, is Doesburg. Daar heeft Forum voor Democratie het meest gewonnen: 3,9 procent erbij. Toch blijven VVD (19,3 procent) en D66 (15,1 procent) de tweede grootste partijen in het stadje. Ook wat betreft de andere partijen volgt Doesburg grotendeels de landelijke trend.
En daar is - met enige vertraging - de uitslag van Rozendaal!
Met enige vertraging is de uitslag van de gemeente Rozendaal nu dan toch binnen. De VVD is traditiegetrouw de grootste partij geworden (36,8 procent, 4,6 procent minder dan in 2017), maar ook in deze gemeente heeft D66 flink gewonnen en komt op 22,8 procent, 5 procent meer dan vier jaar geleden. De opkomst is 95,9 procent.
De tellers in Rozendaal hebben hun klus vanavond twee keer moeten doen. Na de eerste keer bleken er namelijk 22 stemmen minder geteld dan dat er kiezerspassen waren ingeleverd, vertelt burgemeester Ester Weststeijn. Waarschijnlijk hadden de tellers bij het optellen van de stemmen een stapeltje van 22 stemmen voor D66 over het hoofd gezien. Na de tweede keer tellen klopte de uitslag wel.
Iedereen in Est is gaan stemmen, zegt de burgemeester
In het dorp Est in de gemeente West Betuwe kwamen bijna alle kiesgerechtigden naar de stembus toe. Dat meldt burgemeester Servaas Stoop.
Precieze opkomstcijfers heeft de gemeente West Betuwe nog niet bekendgemaakt, maar volgens Stoop hebben veel inwoners hun stem uitgebracht. ,,In Opijnen een ogenschijnlijke stilte, maar wel een hoge opkomst. In Varik een constante toeloop. In Est bijna 100 procent opkomst’’, somt hij op.
Euforische Rob Jetten: 'Ik kon het bijna níet geloven'
Het laat zich raden hoe Rob Jetten zich voelt. ,,Ik ben euforisch, maar het moet nog indalen.’’ De D66-fractievoorzitter uit Ubbergen had wel op winst voor zijn partij gerekend. Maar zóveel? ,,Toen ik de eerst exitpoll zag, kon ik het bijna níet geloven.’’
Lijsttrekker Sigrid Kaag sprak bij haar overwinningsspeech uit dat D66 een groener en progressiever nieuw regeerakkoord wil. Of dat inhoudt dat D66 nu koerst op een coalitie met een of meer linkse partijen, wil Jetten niet op voorhand zeggen. ,,Het gaat ons om het regeerakkoord en ik nodig alle partijen uit er aan mee te doen.’’ Deze donderdag al komt de nieuwe D66-fractie bijeen om over de vervolgstappen te praten.
© ANP — Rob Jetten geeft de credits aan lijsttrekker Sigrid Kaag. Grave waarschuwt: 'Kom vanavond niet naar het stadhuis'
Gezellig samen wachten op de uitslag van de inwonersraadpleging? Niet op het stadhuis van Grave. De gemeente waarschuwt op haar website niet naar het stadhuis te komen. ‘We krijgen signalen dat belangstellenden vanavond naar het gemeentehuis willen komen om met name de uitslag van de inwonersraadpleging te vernemen. In verband met de coronamaatregelen is er geen uitslagavond of iets dergelijks georganiseerd', meldt de gemeente.
Sleuteltje kwijt in Koepelgevangenis, hangslot open geslepen
Even was er paniek in de Koepelgevangenis in Arnhem: een sleutel van een van de hangsloten aan de stembussen was kwijt. Uiteindelijk is het slot open geslepen, zodat de stemmen alsnog geteld konden worden. Dat tellen kon overigens pas beginnen nadat rond 22.00 uur de laatste stem was uitgebracht.
© DG — Het bewuste hangslot. Rozendaal afgetroefd door Waddeneilanden
Het is bij elke verkiezingsdag een wedstrijd op zich: welke gemeente komt als eerste met de uitslagen? Rozendaal is elke keer een kandidaat, maar deze keer is de Gelderse gemeente afgetroefd door de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland.
Rozendaal heeft er door de komst van een nieuwe wijk ook meer bewoners bij gekregen en achtte zich al kansloos in de 'strijd'.
Transfer naar Den Haag ver weg voor Nijmeegs PvdA-raadslid
Géén transfer van de Nijmeegse gemeenteraad naar de Tweede Kamer voor Charlotte Brand. Afgaande op de eerste exitpolls heeft de nummer 15 van de PvdA weinig kans. Haar partij staat voorlopig op 9 zetels. ,,Tenzij alle briefstemmers op de PvdA hebben gestemd, zal ik niet direct in de Kamer komen. Zo eerlijk moeten we zijn. Jammer, ik had op meer gehoopt. Een groot compliment wel voor D66 en de VVD. Fantastisch wat zij laten zien.”
© Paul Rapp — Charlotte Brand blijft in de Nijmeegse gemeenteraad. Winterswijks D66-raadslid Ten Dolle kan dromen van Kamerzetel
Loes ten Dolle uit Winterswijk, op plek 35 van D66, is dolblij met winst van haar partij. ,,Ik ben in tranen’’, laat een emotionele Ten Dolle weten. ,,We hebben met z'n allen keihard gewerkt voor dit resultaat. We hopen nu op sterk signaal uit de Achterhoek.”
Het Winterswijkse raadslid is nu slechts acht zetels verwijderd van een plaats in de Tweede Kamer. Of ze uiteindelijk in de Kamer komt, hangt af van de coalitieonderhandelingen. Veel D66’ers hoog de lijst zullen doorschuiven naar het kabinet. Daardoor schuift Ten Dolle steeds dichter naar een Kamerzetel.
© Jan van den Brink — Loes ten Dolle Toeschouwer uit Eusebiuskerk gezet tijdens het tellen
In het stadhuis in Arnhem worden nu nog de laatste briefstemmen geteld. Verder is een toeschouwer de Eusebiuskerk uitgezet omdat hij niet voldoende afstand bewaarde. Bovendien wilde de man zijn identiteit niet geven.
© DG — Stemmen tellen in de Eusebiuskerk. Klachten over omstandigheden in Nijmeegs stembureau
Uren zonder pauze achter het stembureau, geen koffie, geen verwarming: bij twee stembureaus in Nijmegen zouden de omstandigheden nogal schraal zijn geweest bij de Tweede Kamerverkiezingen woensdag. De gemeente Nijmegen herkent de klachten niet. ,,En dat is jammer.’’
'Hoogste opkomst van de eeuw' in Rozendaal: 95,8 procent
Opkomst in Rozendaal is als eerste bekend: 95,8%. Burgemeester Ester Weststeijn meldt dat dit zelfs voor de kleinste gemeente van het vasteland in Nederland, waar de opkomst altijd hoog is, de hoogste opkomst van deze eeuw is.
Maar vier Kamerleden uit deze regio?
Op basis van de exitpoll komen er heel weinig inwoners van deze regio in de Tweede Kamer. Het gaat om Rob Jetten (D66), Farid Azarkan (Denk), Roelof Bisschop (SGP) en Alexander Kops (PVV). Derk Jan Eppink (JA21) heeft ook roots in deze regio, maar woont nu elders in het land.
Op dit moment telt de kamer tien Kamerleden uit de regio: Veenendaal levert twee Kamerleden: Carla Dik-Faber (CU) en Roelof Bisschop (SGP). Daarnaast gaat het om Farid Azarkan (Denk, Culemborg), Remco Dijkstra (VVD, Lienden), Maarten Groothuizen (D66, Groesbeek) Rob Jetten (D66, Ubbergen) John Kerstens, (PvdA, Arnhem), Evert-Jan Slootweg (CDA, Bennekom) Hayke Veldman (VVD, Winssen), Lisa Westerveld (GroenLinks, Nijmegen).
© Raphael Drent — Farid Azarkan blijft Tweede Kamerlid. Het tellen van de stemmen kan beginnen!
© DG — Het tellen van de stemmen gaat beginnen. De stembussen zijn gesloten, het tellen kan beginnen! Zoals hier in het Badhuis in Nijmegen.
Meeste Tielenaren stemmen in de Drumptse Hof
Het stembureau in wijkcentrum de Drumptse Hof in Tiel heeft om 20.00 uur procentueel en absoluut de meeste stemmers in de gemeente over de vloer gekregen. Er werden 1271 stemmen uitgebracht, 78,17 procent van het aantal stemmers in de buurt.
De laagste opkomst is er vooralsnog in sporthal Westroijen. Die sporthal is opgedeeld in drie stemlocaties. Stemlocatie drie heeft met 513 stemmers (30,74 procent) het minste aantal stemmers over de vloer gehad. De andere twee bureaus van de sporthal bungelen met 602 (35,96 procent) en 565 (39,15 procent) stemmers ook onderaan het lijstje.
In totaal zijn er om 20.00 uur 16.107 Tielse stemmen binnengekomen. De gemeente heeft in totaal 17 stembureaus waar een totaal van 31.546 kiesgerechtigden terechtkunnen.
In de cijfers zijn de briefstemmen en de stemmen die zijn uitgebracht op maandag en dinsdag nog niet meegeteld.
VVD blijft de grootste, D66 grootste winnaar; opkomst 81 procent
De VVD blijft volgens de exitpoll van de NOS de grootste partij met 35 zetels, een winst van 2. De grootste winnaar is coalitiepartner D66, dat acht zetels zou winnen en op 27 zetels zou komen. Een record voor de partij. Bijna alle andere partijen verliezen, op Forum voor Democratie (+5) na. Volt (4), JA21 (3), BBB (1) en Bij1 (1) zouden de nieuwkomers in de Tweede Kamer worden.
De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer is 81 procent. Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS na het sluiten van de stembureaus. De opkomst bij de stembusgang vier jaar geleden was 81,9 procent.
'Tromp gaat in 2028 de verkiezingen winnen!'
© eigen foto — Protest in het Arnhemse kieslokaal. Bij stembureau 67 in de Salvatorkerk in de Zuid-Arnhemse wijk Malburgen-Oost legde stembureaulid Roelf Werkman deze Arnhemse kiezer vast. Gehuld in geel hesje gaf hij te kennen dat je in Nederland alleen nog met goed fatsoen op de PVV, Forum voor Democratie of Code Oranje kunt stemmen, wil je stem wat waard zijn.
De man liet weten enorm teleurgesteld te zijn dat Donald Trump niet is herkozen als president van de Verenigde Staten. Getuige zijn hesje rekent hij erop dat in 2028 een naamgenoot in Nederland aan de macht komt.
Voor het referendum over het afvalbeleid in Arnhem wilde de man blanco stemmen. Volgens Werkman was hij het niet eens met de wijze waarop hij dat kenbaar moest maken. Blanco stemmen doe je volgens Werkman als je bij geen van de twee opties ('nee' en 'ja') het hokje rood kleurt.
,,Deze man zei dat ie dan gewoon alle twee rood ging kleuren. Daarmee wordt zijn stem ongeldig." De Arnhemmer poseerde nog wel even voor de foto en liep vervolgens met een flinke grijs om zijn onbedekte mond het stemlokaal uit, nog naroepend dat Tromp in 2028 de verkiezingen gaat winnen.
Peter (55) uit Ulft stemde voor het eerst van zijn leven
Al 37 jaar lang is hij kiesgerechtigd, maar nog nooit had Peter Rensen uit Ulft interesse om zelf te gaan stemmen. Tot vandaag.
Voor Peter, portier bij cultuurfabriek DRU in Ulft, werd het toch maar eens tijd dat hij voor het eerst een stempotlood gebruikte.
,,Ik maak me namelijk zorgen over de horeca", verklaart Rensen zijn debuut als stembusganger.
© DG — Peter Rensen 16.107 kiezers in Tiel
Ruim 16.000 kiezers hebben tot nu toe gestemd in Tiel, blijkt uit een actuele stand van zaken om 20.20 uur. Het zijn er om precies te zijn 16.107.
Tiel heeft in totaal 31.546 kiesgerechtigden.
Eindelijk weer mensen over de vloer in Zevenaars hotel
,,Gezellig, eindelijk weer mensen over de vloer", zegt medewerkster van hotel Campanile bij de A12 in Zevenaar. Hier is voor het eerst een stembureau ingericht. Druk is het er vanavond niet bepaald. Zo'n 550 mensen zijn hier vandaag wezen stemmen.
In het ziekenhuis, een paar 100 meter verderop, is dat normaal gesproken het dubbele, weet Hans Lombarts die al 19 jaar dit stembureau bemant. Vanwege de coronamaatregelen kan nu niet in het ziekenhuis, maar in het hotel worden gestemd.
© DG — Hotel Campanile bij de A12 in Zevenaar Beuningen stemt flink door
In Beuningen zijn tot 19.00 uur 14.046 stemmen uitgebracht. Dat zorgt voor een opkomst van 67,5 procent.
De populairste locatie om te stemmen in Beuningen is Sporthal de Tinnegieter met 1228 stemmen.
Morrende stemmers in Veenendaal
Morrende stemmers, in de kantine van voetbalvereniging GVVV in Veenendaal. ,,In eerste instantie kwamen er veel blije gezichten binnen'', vertelt een medewerker van het stembureau. ,,Sommigen waren al maanden niet meer in het clubhuis geweest.''
Toch volgde er daarna regelmatig kritiek. De mensen moeten hun stem namelijk aangeven met een rood potloodje. En laat dat nu net de kleur van grote rivaal DOVO zijn. ,,We probeerden ze nog te verblijden, door te laten zien dat onze handschoenen wel blauw zijn. Maar dat hielp niet echt.''
© DG — Voetbalvereniging GVVV in Veenendaal Even zijn de stembiljetten op in Nijmegen
Een klein uur lang waren de stembiljetten op, bij het stembureau in de Nijmeegse Maranathakerk. Kiezers werd verzocht even uit te wijken naar een ander stembureau in de buurt. ,,Dit zijn vrij onvoorspelbare verkiezingen.’’
,,Piekbelasting’’, daar heeft het mee te maken, zegt een woordvoerder van de gemeente. In korte tijd werd het zo druk dat er niet op tijd nieuwe biljetten aangeleverd konden worden.
Nog snel stemmen voor 21 uur: lange rijen voor stembureaus
Met een uur op de klok wordt er nog volop gestemd in Gelderland. Op verschillende plekken staan lange rijen voor de stembureaus. Zullen deze stemmers op tijd komen?
In Arnhem, maar zeker ook elders is het erg druk. Ook in Nijmegen is het druk: onder andere het stadhuis, Het Badhuis en De Klif in Lent zijn 'rode locaties’.
Nieuws gemist?
Is het je niet gelukt al het nieuws rondom de Tweede Kamerverkiezingen te volgen? Geen probleem: De Gelderlander zet de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van woensdag 17 maart. Met onder andere: bijzondere stembureaus en de baaldag van Hugo de Jonge.
Steakhouse Cunera draait weer (even) op volle toeren
Voor even draait Steakhouse Cunera in Rhenen weer op volle toeren. Aan de voorkant van het restaurant zit een drukbezocht stembureau, terwijl er aan de achterzijde volop wordt gekookt.
,,Normaal hebben we altijd een klein stemlokaaltje aan de zijkant van het pand'', zegt een van de koks. ,,Maar die ruimte van het restaurant is nu al maanden niet verwarmd. En wij hebben als keukenpersoneel nu toch niets in de dinerzaal te zoeken. Het eten wordt allemaal bij de mensen aan huis bezorgd.''
© DG — Voor even draait Steakhouse Cunera in Rhenen weer op volle toeren. Enorme drukte bij Arnhems stembureau: 300 man in de rij
Bij sportpark Schuytgraaf, stembureau 98 in Arnhem-Zuid, staat om 19.45 uur een rij van zeker driehonderd man. De stemmers moeten een halfuur wachten voor ze aan de beurt zijn. De parkeerplaats staat helemaal vol met auto's.
De gemeente Arnhem heeft geen signalen dat het elders in de stad zo druk is als bij het sportpark. Deze mensen kunnen echter allemaal nog gewoon hun stem uitbrengen, verzekert een woordvoerder van de gemeente.
© DG — Enorme rij bij stembureau bij de voetbalclub Arnhemse Boys. Onderzoek naar voortijdig uitlekken van stemmen van Nijmeegse ouderen
Het voortijdig uitlekken van de stemmen van 2500 oudere Nijmeegse kiezers krijgt mogelijk nog een staartje. Een onderzoek moet duidelijk maken hoe het heeft kunnen gebeuren, de Kiesraad moet bepalen wat het gevolg is van het overtreden van de Kieswet.
Woensdagmiddag werd de website opkomstuitslag.nl offline gehaald, omdat er onder meer al stemmen van Nijmeegse kiezers op te zien waren die per post hadden gestemd.
Potloden raken op
Een probleem in Spijk: de rode potloden raken op. Maar burgemeester Servaas Stoop van West-Betuwe heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt.
Wie weet volgend jaar weer
Bij de gemeentewerf in Beek, gemeente Montferland, kan deze woensdag voor het eerst in een drive-thru worden gestemd. Het gaat om een proef. Als die slaagt doen ze dit de volgende keer weer.
Vandaag 18 geworden, meteen stemmen
Precies op verkiezingsdag is scholier Hidde Brink uit Rozendaal 18 jaar geworden. Burgemeester Ester Weststeijn zette de jongste kiezer in het zonnetje. Met een bezoek aan het stemlokaal en een slagroomtaart. Een bewuste actie.
© Erik van 't Hullenaar — Burgemeester Ester Weststeijn spreekt de jongste kiezer uit haar gemeente toe. Wijchense burgemeester bezoekt alle 22 stembureaus
Marijke van Beek, waarnemend burgemeester van Wijchen, maakte een rondje langs alle 22 stembureaus in haar gemeente. Ook zij heeft geen rare dingen opgemerkt, zo twittert ze:
De Drutense burgemeester stemt natuurlijk ook
In Beuningen loopt het lekker door
Daphne Bergman, de burgemeester van Beuningen, maakte een rondje door haar gemeente en was positief over haar bevindingen:
Stemmen in mooie maar koude kerk
Het is het opmerkelijkste stembureau woensdag. In Beek kunnen de kiezers namelijk terecht in de grote Bartholomeauskerk. De begin vorig jaar gesloten kerk fungeerde als stembureau omdat basisschool De Biezenkamp vanwege de coronamaatregelen - de scholen zijn weer begonnen - af moest haken. Koud is het wel in de kerk, want er wordt niet in gestookt.
© David van Haren — Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in de kerk in Beek. Queuing up in Doetinchem
Queuing up is het woensdagmiddag rond half 6 voor het stadhuis in Doetinchem. De rij stemmers staat al tot halverwege het Raadhuisplein. Een enkele stemmer begint al te mopperen, omdat hij of zij zo lang moet wachten. Reden voor Eddy Nonkes, voorzitter van het stembureau in het stadhuis, de trappen af te dalen. ,,U kunt ook even verderop stemmen", zegt Nonkes en hij wijst in de richting van de Terborgseweg.
© DG — Rij voor het stadhuis. Stemmers weggestuurd bij drive-thru
Nog stembiljetten genoeg bij de drive-thru in Lent. Vandaag zijn er tot nu toe een kleine 300 stemmen uitgebracht. Een paar mensen uit andere gemeenten kwamen bedrogen uit. Ze er wilden stemmen, maar dat mag niet, en werden daarom weggestuurd. De voorzitter van het stembureau denkt dat het te maken heeft met de ligging: net op de gemeentegrens en vlakbij Arnhem, Overbetuwe en Lingewaard.
Stembiljetten zijn op
Het stembureau in de Maranathakerk in Nijmegen had vanmiddag een probleem. De stembiljetten waren op. De medewerkers moesten een uur wachten op nieuwe biljetten. Er is ook goed nieuws: iets na 17.30 uur was stemmen weer mogelijk.
© De Gelderlander — Mensen willen stemmen maar de stembiljetten zijn op. In de rij voor de kerk
Wie rond 17.30 uur een stem wilde uitbrengen in de Antonius Van Paduakerk in Nijmegen, moest er even wachten. De locatie is in trek onder de stemmers.
© De Gelderlander — In de rij voor de kerk. Stemlokaal ingericht door studenten
De studenten van ROC Nijmegen hoefden zich de afgelopen dagen niet te vervelen. Ze hielpen mee met de opbouw van het stemlokaal op hun school.
Bijna de helft heeft gestemd in Beuningen
Rond 16.00 hadden 10.244 inwoners van de gemeente Beuningen hun stem uitgebracht. Dat is 49 procent van het aantal stemgerechtigden. Sporthal De Tinnegieter in Beuningen is tot nu toe de populairste locatie van de gemeente. Ook bij de scouting en Droom! stemden veel inwoners.
Poststemmen van veel ouderen in De Liemers zijn ongeldig
De stemmen die veel ouderen uit de Liemers per post hebben ingestuurd, zijn ongeldig. Het gaat om meer dan 250 stemmen waarbij een fout is gemaakt en die dus niet meetellen in de verkiezingsuitslag.
In Zevenaar zijn veruit de meeste van deze poststemmen afgekeurd, woensdag zijn het er samen 176. In Westervoort gaat het om 41 stuks en in Duiven 33. Doesburg telt met 8 stuks de minste afgekeurde briefstemmen. In Montferland zijn het er 41 en ligt het percentage ongeldige stemmen met 0,65 op een redelijk normaal niveau; bij normale verkiezingen is zo’n 0,3 procent van alle uitgebrachte stemmen ongeldig.
Voor het eerst stemmen in dorpshuis IJzendoorn
Anton van Dodeweerd kijkt zijn ogen uit. Het dankzij een weldoener in 2020 voor een miljoen gerenoveerde dorpshuis van IJzendoorn is ‘een plaatje’. Vandaag kan hij er tijdens het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen voor het eerst even rondneuzen. ,,Al sinds oktober is alles klaar voor gebruik. Helaas blijft het nog steeds gesloten vanwege corona, maar wat is het mooi geworden.”
Samen met zijn vrouw Eva heeft hij zojuist zijn stem uitgebracht in het Gerrit van Riemsdijkhuis, vernoemd naar de in Lichtenstein rijk geworden bankier, die na zijn dood 1 miljoen Zwitserse frank naliet voor de ingrijpende verbouwing van het dorpshuis in zijn geboortedorp.
‘Pas naar huis als alle stemmen waren geteld’
,,Zo, en nu een biertje”, knipoogt Van Dodeweerd, iets voor drie uur ’s middags. ,,O nee, dat gaat niet. We gingen altijd pas ’s avonds rond zeven uur naar het stembureau. Daarna werd het altijd supergezellig, hier aan de bar. En pas naar huis als alle stemmen waren geteld. Man, man, wat missen we dit soort dingen.”
© William Hoogteyling — Stemmen in het nieuwe dorpshuis in IJzendoorn. Veel afgekeurde poststemmen in de Achterhoek
Het aantal afgekeurde poststemmen in de Achterhoekse gemeenten ligt hoog. De meeste stemmen zijn afgekeurd in Doetinchem, ook in Berkelland (4,4 procent) en Bronckhorst (3,6 procent) zijn relatief veel briefstemmen ongeldig verklaard.
In Winterswijk is tot nu toe bijna 1,8 procent van de binnengekomen stemmen ongeldig. Dat is ongeveer zes keer zoveel als bij normale verkiezingen, waar zo’n 0,3 procent van alle uitgebrachte stemmen ongeldig. In Montferland ligt het percentage ongeldige stemmen met 0,65 op een redelijk normaal niveau.
© ROBIN UTRECHT — Een afgekeurde poststem. Opkomst in Tiel: 28,99% gestemd om 16.00 uur
9145 kiezers in Tiel hebben om 16.00 uur hun stem uitgebracht. Dat is 28,99 procent van de opgeroepen kiezers. Minder dan bijvoorbeeld in Nijmegen, waar om 14.30 uur zelfs al de helft een stem heeft uitgebracht. Ook in Beuningen ligt het percentage al op 49 procent.
© DG — Stemmen bij Zinder in Tiel. Jongerenstembureau trekt maar weinig mensen
Om jonge stemmers te trekken is op het ROC aan de Campusbaan woensdag een jongerenstembureau ingericht. Er wordt van alles gedaan om jongeren te trekken en zelfs de minister kwam een kijkje nemen. Maar vooralsnog is de opkomst van jongeren laag.
Rond twee uur 's middags hebben er 150 mensen gestemd bij het ROC. „De jongeren die komen zijn vooral van het ROC, maar tot nu toe is het niet erg druk”, zegt een studente die ’s ochtends naast de stembus zit. „Maar het is nog vroeg en de dag is nog lang, dus ik heb er vertrouwen in dat meer jongeren zich zullen melden.”
© David van Haren — NIJMEGEN: Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op bezoek op het ROC in Nijmegen samen met Burgemeester Hubert Bruls n.a.v. de Tweede Kamerverkiezingen en het stemmen van jongeren. De Gelderlander DG FOTO NIJMEGEN Tien procent stemt per brief in Rijk van Nijmegen
Zo'n tien procent van de kiesgerechtigden in de regio Rijk van Nijmegen heeft al per brief gestemd. In Berg en Dal zijn zo'n 3000 stemmen (op 29.000 stemgerechtigden) uitgebracht; in Mook zijn dat er naar schatting dik 600 op 6600 stemgerechtigden en in Malden ruim 1500 op 13.212 stemgerechtigden.
Flinke rij bij cultureel centrum Zinder in Tiel
Bij cultureel centrum Zinder in Tiel staat inmiddels een aardige stemrij. Zo'n acht mensen staan buiten te wachten, binnen nog een paar meer. Er blijven mensen bij komen.
© DG — Stemmen bij Zinder in Tiel. De Graafschap-aanvoerder vergeet stempas
Bij stadion De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, is het nog onmogelijk om wedstrijden te bezoeken: stemmen kan wél. Voor het eerst was de enorme supporterskantine van De Graafschap - 1.000 vierkante meter groot - uitverkoren als stemlocatie in de gemeente Doetinchem.
Ted van de Pavert, aanvoerder van de Graafschap, wilde ook zijn stem uitbrengen. Hij stapte vanmiddag zijn auto uit. Moet hij niet stemmen? ,,Jawel", zegt de aanvoerder van De Graafschap. ,,Maar ben mijn stempas vergeten. Ik ben zo weer terug.”
© DG — De entree naar de supporterskantine op De Vijverberg. Voor de gelegenheid een stemlocatie. Bijna helft heeft gestemd in Beuningen
In Beuningen is het opkomstpercentage sinds vanochtend 10.00 uur gestegen van 16,2 naar 49,2 procent. Daar hadden om 14.00 uur al 10.244 van de 20.833 stemgerechtigden in een van de 19 stembureaus hun stem uitgebracht. Dat is fors meer dan in buurgemeente Wijchen, waar om 12.00 uur een percentage van 18 procent werd gemeten.
Stemmen vanuit de auto: in Beek kan het
Bij de gemeentewerf in Beek, gemeente Montferland, kunnen mensen vanuit hun auto stemmen. Octaaf Stienezen woont 100 meter van dit stembureau.
,,Eerst stemmen en dan boodschappen doen", zegt hij. ,,We hebben nu al zo weinig en dan is dit even wat anders." In de drive thru zijn rond 16.00 uur zo'n 250 stemmen uitgebracht. Jarno Huinink, voorzitter van het stembureau verwacht de grootste drukte als mensen van hun werk komen. ,,Dat zagen we vanochtend ook, toen veel mensen kwamen stemmen voordat ze naar hun werk gingen."
© DG — Stemmen vanuit de auto in Beek. Hulp voor mensen met verstandelijke beperking in Varsseveld
Bij meerdere stembureaus in het land zijn vandaag zogeten prokkelduo's actief. Dit zijn duo's van iemand met en iemand zonder een licht verstandelijke beperking. Ook in het stembureau in het Borchuus in Varsseveld krijgen ze versterking van zo'n duo.
Hier helpt de 29-jarige Lisa Scheltens samen met haar maatje Hanneke de Jonge (60) (meest rechts) met onder meer het verwelkomen van de stemmers, het tellen van stapels formulieren en het desinfecteren van stemhokjes. In het Borchuus stond de teller halverwege de middag op 300 uitgebrachte stemmen.
© DG — De prokkelduo's in Varsseveld. Zo stemmen blinden en slechtzienden in Nijmegen
Blinden en slechtzienden kunnen in Nijmegen stemmen in een kamertje in een stembureau dat speciaal voor hen is ingericht. Dat is bij het Zelfregiecentrum aan de Sint Jorisstraat, vlakbij het Valkhof.
Via een koptelefoon kun je de kieslijst beluisteren, je stembiljet leg je over een tafel met gaatjes. Ook mensen met een visuele beperking stemmen met een rood potlood.
Zon zes mensen hebben er de afgelopen dagen gebruik van gemaakt. ,,Het loopt niet echt storm, maar de mensen die ik spreek vinden het wel fantastisch dat ze zelfstandig kunnen stemmen", zegt voorzitter van het stembureau Janneke Blom.
Rond 16.00 uur hadden zo'n 500 mensen in totaal gestemd op dit stembureau. Een man uit Amsterdam kwam er tot zijn teleurstelling achter dat hij hier niet mocht stemmen: wie niet in eigen gemeente stemt moet een kiespas aanvragen.
© DG — Zo kunnen blinden en slechtzienden toch stemmen. Ilona heeft het stembureau in Heumen handig ingericht
Voorzitter Ilona Wijnakker van het stembureau in verenigingsgebouw Terp in Heumen heeft naast haar stembureau alvast de hele gymzaal ingericht als telruimte. Normaal wordt er 's avonds altijd geteld in het stemzaaltje zelf, maar dat leek Wijnakker coronatechnisch wat te krap voor zes tellers die voortdurend heen en weer lopen met stembiljetten.
De Heumense heeft nu in de gymzaal op eigen initiatief 32 tafels in vier rijen laten zetten, één voor elke partij waarop in Heumen gestemd kan worden. ,,Nu kan er steeds een teller een stembiljet bij me ophalen en er vervolgens mee om de goede rij lopen. Zo komen ze elkaar nooit tegen", legt Wijnakker uit.
Het betekent dat de tellers samen misschien wel duizend rondjes moeten lopen. Haar experiment is gedurende de dag nog in ontwikkeling: ,,Nu bedenk ik me dat veruit de meeste stemmen natuurlijk op die tafels links komen te liggen, bij de grote partijen. en aan de andere kant komt dan haast niemand. Misschien ga ik het toch nog een beetje anders doen."
© DG — Ilona Wijnacker is voorzitter van het stembureau. Jasmijn Boeken uit Beuningen voert voor het eerst campagne
Ze heeft haar studie Politicologie nog niet afgerond, maar de 25-jarige Jasmijn Boeken uit Beuningen weet al heel goed wat ze wil: een open en transparante overheid. Boeken staat voor het eerst op de kandidatenlijst van de Piratenpartij – op nummer 5 – en voert tijdens de verkiezingsdag volop campagne in Den Haag.
Onze verslaggever Eva de Waal volgde haar!
© Eveline van Elk — Jasmijn Boeken staat als 5e op de kandidatenlijst van de Piratenpartij. Heel bijzonder stemlokaal in Slijk-Ewijk: het witte kerkje
De dorpsbewoners van Slijk-Ewijk hebben vandaag een bijzondere plek om hun stem uit te brengen. Gewoonlijk kunnen zij in het dorpshuis terecht, maar dat wisselde net van eigenaar. Toen ontstond het het idee dat het witte kerkje, waarin Galerie 1400 is gevestigd, ook best een stembureau kan zijn.
,,Oh mama, dat is echt mooi! Kijk nou!”
© Marlies Rothoff — Stembureau Slijk Ewijk Zo druk is het op de Veenendaalse stembureaus
Inwoners van Veenendaal kunnen als enige gemeente in de Vallei zien hoe druk het op de verschillende stemlocaties is. ,,Het gaat vooralsnog gestroomlijnd'', vertelt Frank Bijma, voorzitter van het stembureau in de Westerkerk. ,,Als er een wachtrijtje staat, kan ik dat aangeven met de tablet. Dan kleurt ons stembureau geel of rood. Tot nu toe nog niet gebeurd, gelukkig. Binnen vijf minuten kan je hier stemmen.''
Waar op andere plekken in Veenendaal kleine incidenten waren met bezoekers die bijvoorbeeld geen mondkapje wilden dragen, bleef het in de Westerkerk rustig. ,,Daar is de wijk ook niet naar.'' Rond middernacht hoopt Bijma de stemmen naar het gemeentehuis te brengen. ,,Dan zit de werkdag erop. Verkiezingen zijn altijd leuke, maar ook lange dagen. Vanmorgen om half zeven ben ik hier begonnen.''
© DG — Het stemlokaal in Veenendaal. Stemmen van 2500 Nijmeegse kiezers te zien: website opkomstuitslag.nl offline
De website opkomstuitslag.nl is offline gehaald, omdat er onder meer al 2500 stemmen van Nijmeegse kiezers op te zien waren. Dat is verboden: volgens de Kieswet mogen uitslagen pas na het sluiten van de stembussen gepubliceerd worden.
Volgens de NOS stonden in de broncode van de site (de taal waarin die is geprogrammeerd) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van vier steden naast opkomstcijfers ook al uitslagen per partij, in aantallen en in percentages. Dat werd ontdekt door gebruiker van het forum van techsite Tweakers.
Nog steeds zwevende kiezers, merkt PvdA-kandidaat Charlotte Brand
Nog lang niet iedereen is er op deze laatste stemdag al uit bij welke partij het vakje rood wordt gemaakt, merkt PvdA-kandidaat Charlotte Brand uit Nijmegen. De nummer 15 op de lijst krijgt nog tal van telefoontjes en mailtjes van kiezers die vragen naar het standpunt van de PvdA over bepaalde kwesties. ,,Over de bereikbaarheid van de zorg, betaalbare huizen, onderwijs'', somt ze op.
Ze is er de dag zoet mee. Vanavond wacht ze samen met haar man thuis de verkiezingsuitslag af. Hoewel de PvdA in de peilingen de 15 zetels niet haalt, is ze er vast van overtuigd dat ze in de Tweede Kamer komt. En zo niet, dan kan dat in tweede instanties misschien alsnog gebeuren: als de PvdA mee gaat regeren, schuiven mogelijk wat Kamerleden door naar ministerposten. ,,En het kan ook nog met voorkeursstemmen, dan moet je er tussen de 17.000 en 20.000 halen. Dat is wel heel veel.''
Bij de vorige verkiezingen lukte dat het Nijmeegse GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, mede dankzij stemmen uit de Achterhoek waar ze vandaan komt. Ook PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen kwam met voorkeursstemmen in de Kamer terecht.
© Paul Rapp — Charlotte Brand. Stemmen in de kerk van Didam: 'Bijzonder dat het hier kan'
In Didam kunnen mensen hun stem uitbrengen op een bijzondere locatie: in de Mariakerk. Ook Jolanda boerboom brengt haar stem daar uit. ,,Dit is weer eens wat anders", vindt ze. ,,Bijzonder om hier te mogen stemmen. Kom ik ook nog eens in de kerk."
Het is voor het eerst dat in de R.K. Mariakerk kan worden gestemd. Woensdagmiddag om 15.15 uur zijn hier 550 stemmen uitgebracht. ,,Een prachtige locatie waar iedereen enthousiast over is", zegt Marcel Wagener, die het stembureau bemant.
© DG — Stemmen in Didam. Een derde van inwoners Winterswijk heeft al gestemd
Rond 14.00 uur vanmiddag hadden ongeveer 7.000 van de 22.500 kiesgerechtigden in Winterswijk hun stem uitgebracht. Dat is dus ongeveer een derde van het totaal aantal kiezers.
De briefstemmers zijn daar niet in meegerekend. Het werkelijke opkomstpercentage ligt dus nog wat hoger.
Meeste stemmen in blanco enveloppen ongeldig, rest moet van Nijmegen naar meer dan honderd gemeenten
De meeste stemmen die zijn uitgebracht via blanco enveloppen blijken ongeldig. In Nijmegen gaat het om zo'n duizend enveloppen van oudere kiezers, waarvan er maar enkele honderden stemmen meetellen.
Nijmegen blijkt een van de 25 gemeenten waar de 30.000 enveloppen naartoe zijn gebracht waar geen adres van een gemeente op staat. Die enveloppen komen van 70-plussers die de verkeerde envelop hebben gebruikt.
Helft Nijmeegse kiezers heeft om halfdrie gestemd
Ondanks dat het soms even wachten is op je beurt, hebben veel Nijmegenaren hun stem al uitgebracht. Om halfdrie staat de teller op 48,7 procent.
Rond het middaguur had zo'n 36 procent van de stemgerechtigden in de Waalstad de gang naar het stemhokje gemaakt. Anderhalf uur later was dat percentage opgelopen tot ruim 43 procent.
Verkiezingen om nooit te vergeten: in Arnhem tellen ze stemmen in de Eusebiuskerk
Wat de uitslagen ook worden, in Arnhem worden de verkiezingen van dit jaar in de annalen bijgeschreven als buitengewoon speciaal.
Voor het eerst in de geschiedenis is de Eusebiuskerk het zenuwcentrum van de stembusgang. Arnhems iconische gebouw dient woensdag als tellokaal, met de ruime afmetingen die in tijd van corona omwille van de veiligheid worden gevraagd.
,,Voor mij is het de vijfentwintigste keer dat ik het meemaak”, zegt de aan het gemeentelijk bureau verkiezingen verbonden Marco Derksen. ,,Een locatie als deze hadden we nooit.”
© Erik van 't Hullenaar — Arnhem 1703- Stemmen tellen in de Eusebiuskerk /JB Eindelijk weer publiek bij V&D in Veenendaal
Vanwege de verkiezingen komen er eindelijk weer mensen.
Voor het eerst kunnen mensen stemmen in deze kerk
De Johanneskerk in Zoelmond bestaat al minstens 550 jaar. Maar voor de eerste keer kunnen inwoners er vandaag terecht om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
De school is in coronatijden te krap om er verantwoord te kunnen stemmen. Het nieuwe stembureau valt zeer in de smaak, sommige dorpsbewoners waren er nog nooit eerder binnen geweest. Om half drie was er al 255 keer gestemd.
© DG — Stemmen in Zoelmond. In Malden is grootste stembureau in een theater
In de theaterzaal van Maldensteijn in Malden is het grootste stembureau van de gemeente Heumen ingericht. Maandag en dinsdag stemden hier al bijna 1200 mensen. Vandaag gaan er naar verwachting nog eens 1600 stemgerechtigden door één van de vier 'stemstraten' in de zaal.
De gemeente Heumen hoopt dat stemmers vanuit hun wijk uitwijken naar Maldensteijn, om druk op andere bureaus te verkleinen. Het stembureau is, in een kleinere versie, andere jaren in een basisschool gevestigd, maar daarvan is dit jaar vanwege het risico op besmettingen afgezien.
© DG — Stemmen in het theater in Malden. In Rhenen stemmen inwoner vooral in het gemeentehuis
In Rhenen is het gemeentehuis de drukbezochtste stemlocatie. ,,Dit wordt wel na middernacht, voordat we klaar zijn met tellen'', zegt Marcel Simons, voorzitter van het stembureau.
Terwijl inwoners al de hele dag door in de ontvangsthal hun stem uitbrengen, zijn vrijwilligers in de naastgelegen bibliotheek druk bezig met het tellen van alle briefstemmen. ,,Dat waren er toch ook wel aardig wat, in deze gemeente.'' Inwoners van naastgelegen dorpen Achterberg en Elst kunnen in de lokale gymzaal hun stem uitbrengen.
© DG — Stemmen met uitzicht in Rhenen. Al bijna de helft heeft gestemd in Nijmegen
Om 14.30 uur lag het opkomstpercentage in Nijmegen al op 47,8 procent van de stemgerechtigden. Een uur eerder, om 13.30 uur, was dat 43,4 procent.
Onder meer het station is een populaire stemlocatie: daar is meer gestemd dan op andere stations van het land.
© ANP — Stemmen in Nijmegen. Ook Marcouch stemt in bijzonder stemlokaal: de Koepel
Een wel heel bijzonder stemlokaal in Arnhem: in de voormalige Koepelgevangenis aan de Wilhelminastraat brengen veel mensen hun stem uit. Ook Ahmed Marcouch.
De burgemeester is trots op dit wel erg bijzondere stemlokaal in zijn stad. Lees hier een uitgebreide reportage.
© Rolf Hensel — Ahmed Marcouch stemt bij de Koepelgevangenis. Rij voor het stadhuis in Doetinchem
Ook in Doetinchem is een flinke rij voor het stadhuis ontstaan. Het is er druk met mensen die hun stem gaan uitbrengen.
© DG — Een rij voor het stadhuis in Doetinchem. Stemmen in Nijmegen? Check hier de drukte
Wil jij gaan stemmen in Nijmegen? Check dan eerst ff hoe druk het is op het stembureau! Op deze website is continu te zien hoe druk het is.
De hele dag al is het druk met stemmers in Nijmegen. Zo was het in Nijmegen-Oost druk bij 't Badhuis en stond er een lange rij bij De Vereeniging.
© MS / DG — Ook bij De Vereeniging staan kiezers in de rij. Klachten in Doetinchem: mensen krijgen kandidatenlijst niet
De gemeente Doetinchem krijgt veel klachten van inwoners die geen kandidatenlijst hebben binnengekregen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Om hoeveel mensen het gaat die geen lijst hebben gehad is onduidelijk. ,,Erg vervelend”, zegt een woordvoerder.
De woordvoerder denkt dat het om honderden meldingen gaat. ,,We willen onze inwoners graag goed informeren over de mensen op wie ze kunnen stemmen. Nu hebben we de lijst online gezet en ook gedeeld via social media. Ook hangen de lijsten groot bij de stemlocaties. Maar dit is natuurlijk niet de bedoeling.”
© DG — De kandidatenlijst. De teststraat of de stemstraat? In Lent liggen ze naast elkaar
Teststraat, stemstraat, en dan ook nog allebei op een vrijwel identiek geel bord: sommige kiezers raken in verwarring als ze gaan stemmen bij stembureau 92 in Nijmegen. Dat is de stemstraat bij bioscoop Pathé in Lent, en die ligt dus naast de coronateststraat.
,,Maar de mensen vinden het geweldig", zegt Gerrion Remijn van het stembureau. ,,En een beetje spannend", zegt voorzitter Nancy Jacobs.
Een vrouw op de fiets zegt dat ze vooral vanwege de veiligheid voor dit stembureau heeft gekozen. ,,Voor mezelf en voor anderen."
Justus Willems rijdt in zijn Audi door de stemstraat. ,,Ik woon in de stad, dan is dit toch wel makkelijk."
174 stemmen
Om 14.12 uur zijn er 174 stemmen uitgebracht. Zo'n vijftien mensen zijn weggestuurd omdat ze niet in de gemeente Nijmegen wonen. ,,Er was iemand uit Elst, iemand uit Bemmel, iemand uit Arnhem. Er staat ook niet duidelijk aangegeven dat dit alleen voor kiezers uit Nijmegen is, ze rijden langs en denken: hé, dat is nieuw!"
Het zijn trouwens niet alleen automobilisten die hier stemmen, zegt Remijn. ,,Lopers, bakfietsen, motorrijders, hardlopers, een wandelaar met een hondje: we hebben alles gehad!"
Groot voordeel: afstand houden lukt goed. Automobilisten hoeven de auto niet uit. Maar ja, zegt Jacobs: "Klap dat stembiljet maar eens uit achter het stuur."
Wat haar betreft krijgt de stemstraat een vervolg. ,,Het is wat moderner, wat hipper."
© DG — De stemstraat in Nijmegen-Noord. Stemmen over afval gaat vaak fout in Arnhem: nóg vaker dan voor de Tweede Kamerverkiezingen
Arnhemse 70-plussers die per brief hebben gestemd, hebben dat voor het referendum over het afvalbeleid vaker niet goed gedaan dan voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Ongeveer de helft van die stemmen kwam op maandag binnen. Van de toen getelde Kamerstemmen was volgens een woordvoerder zo’n 10 procent niet conform de regels. Van de 3.100 op maandag voor het referendum getelde stemmen was dik 20 procent (zo’n 700 stemmen) niet in orde.
© DG — Kiezers in de rij voor het stembureau op het stadhuis in Arnhem. Dit is ook de locatie waar de stemmen worden geteld van de Arnhemmers die hun keus per brief inleverden. Op station Nijmegen al 500 stemmen, meer dan rest van het land
Het stemmen op de NS-stations gaat "gestaag door", laat een NS-woordvoerder weten. Op Nijmegen Centraal is er al flink gestemd. "Daar staat de teller op 500, want dat stembureau was al om 5.15 uur opengegaan." Dat zijn er meer dan in de rest van het land.
,,Momenteel staat de teller van het aantal mensen dat hun stem op Utrecht Centraal heeft uitgebracht op 450", laat de woordvoerder eind van woensdagochtend weten. Rond half tien hadden zeker 250 mensen daar hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen uitgebracht.
© EPA — Stemmen op station Nijmegen. Bij Wagenings stembureau zijn de biljetten al op
Al om 12.30 uur waren er geen biljetten meer, volgens deze Twitteraar. 'Hoe dan? En het duurt meer dan een halfuur om nieuwe te laten komen?'
Gaan CDA en VVD stuivertje wisselen in Sint Anthonis?
Wordt het met deze Tweede Kamerverkiezingen stuivertje wisselen tussen het CDA en de VVD in Sint Anthonis? Deze partijen kwamen als nummers 1 en 2 uit de bus in 2017. Verschil: nauwelijks drie procent. En dan de BBB nog. Het lijkt een spannende strijd te worden.
Tellen van stemmen is hier al begonnen
Het grote tellen is in de Betuwe al begonnen: in Overbetuwe en Lingewaard worden de maandag maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen en de per post ontvangen stemmen geteld.
Het tellen van stemmen is openbaar, dat is al jaren zo maar van die mogelijkheid is nauwelijks gebruik gemaakt. In Overbetuwe jaren geleden één keer door een inwoners die even uit belangstelling kwam kijken. Dit jaar riep FVD-lijsttrekker Thierry Baudet mensen op tellers te controleren en er op toe te zien dat het tellen eerlijk wordt uitgevoerd.
© dG — Het mobiele stembureau in Gendt, dat later op de woensdag nog naar Bemmel en Huissen gaat. Ook in Druten mag het potlood niet mee naar huis
En daar is niet iedereen blij mee....
Kiezers in Millingen naar verkeerd stemlokaal gestuurd: toch hangt er informatie
Kiezers die via een stempas van de gemeente Berg en Dal naar het niet-bestaande stembureau bij de duivenvereniging in Millingen zijn gestuurd, treffen naast de dichte deur tóch verkiezingsinformatie. Met drie posters op het gebouw van P.V. De Gevleugelde Vrienden wijst de gemeente Berg en Dal stemmers de weg naar het dichtstbijzijnde kieslokaal, bij fanfare St. Cecilia honderd meter verderop.
De gemeente had op talloze in Millingen verspreide stempassen per ongeluk het adres van de duivenclub gedrukt als 'stemlokaal in de buurt'
© DG — Verkiezingsinformatie in Millingen. Opkomst in Tiel: 18,2 procent om 13.00 uur
In Tiel hadden om 13.00 uur 5.746 kiezers het stemhokje gevonden: dik het dubbele van 10.00 uur toen 'slechts' 2325 mensen hun keuze hadden gemaakt. Het betekent dat tot nu toe 18.2 procent van de stemgerechtigde Tielse bevolking zijn stem heeft uitgebracht.
© DG — Stemmen in Tiel. In Berg en Dal heeft al 33 procent gestemd
Dat is inclusief briefstemmen en de vroegstemmers van maandag en dinsdag.
Op deze plek in Wageningen is constant een rij voor de stembus
Een rij tot aan de rotonde, bij de stemlocatie in het gebouw van de Vakschool Rijn IJssel in Wageningen. ,,Dit hadden we niet verwacht'', zegt voorzitter Harry Post, die verwacht dat er veel extra biljetten nodig zullen zijn, op de locatie aan de Marijkeweg.
,,Gisteren was het nog bijzonder rustig. Maar vandaag staat er constant een rij buiten. Het publiek is zeer gevarieerd. Wat meespeelt, is dat dit de dichtstbijzijnde locatie is vanaf nieuwbouwwijk Nieuw-Kortenoord."
© DG — Een rij voor de stemlocatie in Wageningen. Heumense burgemeester heeft haar stem uitgebracht
Dat deelt Marriët Mittendorf op Twitter. Rond 12.00 uur had 25 procent van de stemgerechtigden van haar gemeente Heumen gestemd.
Niet iedereen heeft begrip voor de drukte in Nijmegen vandaag...
'Ongekend druk' in de kerk in Wageningen
,,Het is ongekend druk’’, zegt Frits Huijbers, voorzitter van het stembureau dat gevestigd is in de Grote Kerk in Wageningen. ,,De renovatie is afgelopen jaar zo’n beetje afgerond. Voor veel stemmers is dat dus een extra stimulans om juist hier te stemmen. Want normaliter is er in deze tijd geen mogelijkheid en aanleiding voor ze om hier binnen te komen.’’
Rond het middaguur hebben bijna 1200 mensen al op de heilige locatie gestemd. De organisatie had geschat dat één kliko voor de stembiljetten in de Grote Kerk genoeg zou zijn. ,,Maar die was vanochtend al vol’’, zegt Huijbers. ,,Hetzelfde geldt voor de dozen met stembiljetten. Om het anderhalf uur kunnen we wel naar het gemeentehuis bellen, om te vragen of ze weer een nieuw doosje komen brengen.’’
© DG — Stemmen in de kerk in Wageningen. Arnhemse referendumstemmen belanden in Nijmegen
Tussen de duizend blanco stemenveloppen die in Nijmegen zijn beland, zitten ook stemmen voor het Arnhemse referendum over afval. In die gemeente kunnen mensen gelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook aangeven of ze het voorstel steunen te stoppen met het betalen per afvalzak, de containers van het slot te halen en te zorgen dat er weer een normale afvalzak in past.
Veel van de stemmen die via de blanco enveloppen zijn uitgebracht, blijken overigens ook ongeldig: bij honderden ontbreekt de stempas.
© ANP — Stemmen in Nijmegen. Fout adres op de stempas: kiezers moeten omlopen
Door een fout adres op de stempas melden veel kiezers in de wijk Aldenhof in Nijmegen zich vandaag vergeefs bij basisschool De Aldenhove. Dat is normaal gesproken het vaste stembureau in deze wijk. Alleen: het stemlokaal is met de landelijke verkiezingen van dit jaar vanwege corona verplaatst naar het veel ruimere cultureel centrum De Lindenberg, een paar honderd meter verderop.
Het leidt tot wat gemopper. ,,Lastig, maar na onze toelichting snapt iedereen het ook wel. Vervelende reacties hebben we nog niet gehad", zegt stembureauvoorzitter Bart van Opstal.
© dg.nl — stemmen in aldenhof Verkiezingsborden voor het stembureau, mag dat wel?
Wie in Tiel bij cultureel centrum Zinder gaat stemmen, loopt vlak voordat hij de trap opgaat waarschijnlijk langs een verkiezingsbord van de PvdA. En stemmers bij wijkcentrum Drumptse Hof worden zelfs getrakteerd op drie hoofden van lijsttrekkers: die van de VVD, het CDA en de PvdA.
Alles om de kiezer op het laatste moment nog over de streep te trekken. Maar mag dat eigenlijk wel?
© DG — Verkiezingsborden van de VVD en het CDA bij de ingang van het stembureau in de Drumptse Hof in Tiel. In de Benedenstad van Nijmegen is amper een stemmer te bekennen
Bij 't Oude Weeshuis is het bijvoorbeeld erg rustig op het stembureau. Een flink verschil met sommige andere stembureaus in Nijmegen. Zo is het bij 't Badhuis in Nijmegen-Oost erg druk en ontstond ook een lange rij voor De Vereeniging.
© DG — Stemmen bij 't Oude Weeshuis in nijmegen. Wat een luxe: deze kiezer stemt vanuit zijn Rolls Royce
Mensen uit de gemeente Montferland hoeven hun auto niet uit voor het stemmen. En als je dan in een van de meest luxe wagens rijdt die er bestaan, dan heb je het helemaal voor elkaar.
Zo kon een kiezer bij de speciale 'drive-through' in Beek vanuit zijn luxe Rolls Royce Ghost zijn stem uitbrengen op zijn favoriete partij. De Rolls heeft een nieuwwaarde van meer dan 372.000 euro en levert een vermogen van 571 pk.
© Theo Kock — De stemmer in Beek. 'Democratie is niet vanzelfsprekend'
,,Democratie is niet vanzelfsprekend,” drukte Kajsa Ollongren de jongeren van het ROC Nijmegen vanochtend op het hart. ,,Het is onwijs goed dat jullie je stem laten horen en je inzetten tijdens deze verkiezingen.” Ze was daar op bezoek bij het speciale jongerenstembureau op het ROC Nijmegen. Daar namen zij een kijkje in de school en ging Ollongren in de klas met leerlingen in gesprek.
© David van Haren — Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op bezoek op het ROC in Nijmegen samen met Burgemeester Hubert Bruls n.a.v. de Tweede Kamerverkiezingen en het stemmen van jongeren. De Gelderlander DG FOTO NIJMEGEN Duizend enveloppen voor veertig gemeenten in Nijmegen
Nijmegen heeft in totaal duizend blanco enveloppen met stemformulieren ontvangen die niet van Nijmegenaren afkomstig zijn. De enveloppen zijn gesorteerd op gemeenten: ,,We hebben veertig stapeltjes'', stelt een woordvoerder.
Overlegd wordt nog hoe die naar die gemeenten overgebracht gaan worden.
In Aalten ook vrij hoge opkomst
Daar stemde tot 10.00 uur 26,5 procent van de stemgerechtigden.
Zo gaat het stemmen er in Arnhem aan toe
Stemmen is hier een bijzonder uitje: zo kunnen mensen hun stem uitbrengen in de Koepelgevangenis. Ook Ahmed Marcouch bracht hier zijn stem uit.
© Rolf Hensel — Stemmen bij de Koepelgevangenis © Rolf Hensel — Stemmen bij de koepelgevangenis. © Rolf Hensel — Stemmen voor de verkiezingen. Spannend voor de SP in Boxmeer en Gennep, in Nijmegen en Wageningen voor GroenLinks en D66
Haalt de SP opnieuw voldoende kiezers om wederom in Boxmeer en Gennep de grootste partij te worden? Dat is de grote vraag, nu die partij in de peilingen op verlies staat. In verreweg de meeste gemeenten was vier jaar geleden de VVD de grootste partij. Behalve Boxmeer en Gennep waren de liberalen ook niet de winnaars in Neder-Betuwe, Wageningen, Nijmegen, Aalten en Sint Anthonis. In die laatste twee won het CDA, de SGP was de nummer één in Neder-Betuwe.
In Nijmegen was het spannend, maar daar haalde GroenLinks net meer stemmen dan D66, in Wageningen was dat precies andersom.
© ANP — Stemmen in Nijmegen.