1. 15/03/2021

  Dit liveblog is gesloten

  Einde van het debat, en van de verkiezingsuitzending van EenVandaag.

 2. 15/03/2021

  Rutte wil het hebben over de economie na corona. Hij is geschrokken van Wilders bij een ander debat. Daar zei de PVV-voorman dat de terrassen nu al open zouden moeten. ,,Dat is de politiek van de illusie. Wat u daarmee doet is grote risico's nemen met onze ziekenhuizen én met onze economie.''

  Wilders benadrukt dat mensen zo goed als niet besmet kunnen raken buiten. Hij vind het onacceptabel dat terrassen niet open kunnen terwijl mensen massaal buiten in het gras zitten. Volgens Wilders heeft Rutte enorm bezuinigd op de zorg, waardoor we nu in de problemen zitten. ,,Ik wrijf u het virus niet aan, maar wel de afbraak van de zorg.''

 3. 15/03/2021

  Nu Rutte versus Wilders, die elkaar al eerder stevig in de haren vlogen tijdens het debat bij Op1. 

  Wilders wil debatteren over immigratie. ,,Nederlanders moeten weer op een gezet worden. Ze hebben een enorme prijs betaald voor de massa-immigratie.'' De PVV-leider wil een stop op immigratie

  Rutte wil ook minder migratie. Dat is volgens hem ook gebeurd onder zijn leiderschap. ,,Wanneer is het voor de VVD genoeg?'', vraagt Wilders hem. Rutte verwijt Wilders 'alleen maar boos te zijn' en alle vluchtelingen op een hoop te gooien. ,,U laat uw kiezers structureel in de steek. Uw oplossingen kunnen helemaal niet'', bijt Rutte hem toe. 

  Rutte vraagt Wilders excuus te maken voor zijn 'minder minder-uitspraken' en het willen sluiten van moskeeën, van islamitische scholen, enzovoort. Dan wil Rutte, die de PVV vooralsnog uitsluit, alsnog met Wilders om tafel. ,,In geen duizend jaar'', reageert Wilders. 

  Beide kemphanen vinden dat de ander de kiezers in de steek laat. 

  Instanews image
  © ANP — Geert Wilders (PVV) in debat met Mark Rutte (VVD)
 4. 15/03/2021

  Klaver wil het graag hebben over het klimaat. ,,We hebben samen met D66 een ambitieus klimaatprogramma.'' Hij spreekt zijn zorgen uit over het openen van Lelystad airport en het kappen van oude bomen bij het Utrechtse natuurgebied Amelisweerd. 

  Kaag zegt dat er duidelijke eisen zijn voor de opening van vliegveld Lelystad. ,,Ik denk dat het helemaal niet aan de orde komt.'' Klaver wil graag samen optrekken, maar dat hoeft volgens Kaag dus niet. 

  Over het kappen van de oude bomen zegt Kaag ze ook graag te willen houden. De verschillen tussen GroenLinks en D66 komen op deze onderwerpen niet duidelijk naar voren.  

 5. 15/03/2021

  Einde van het eerste debat. We gaan door met Kaag tegen Klaver. Eerst over de kenniseconomie.

  Volgens Kaag is Nederland gebouw op kennis. Er moet dan ook verder geïnvesteerd worden in die kenniseconomie. Klaver is voorstander van investeren ('We willen 60 miljard investeren in een groene economie'), maar volgens Kaag is hij te kritisch op het bedrijfsleven. Klaver bevestigt dat. 


  Instanews image
  © ANP — Jesse Klaver (GroenLinks) in debat met Sigrid Kaag (D66)