1. 08/03/2021

  Om de zoveel tijd maken we een vers liveblog over de coronapandemie aan. Dit omdat het oude dan te groot is geworden en steeds trager inlaadt. Het nieuwe, verse liveblog vindt u hier

 2. 08/03/2021

  Na vijf achtereenvolgende dagen van dalingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen vandaag toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1905, dat zijn er 54 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Van hen liggen er 558 op de intensive care, 13 meer vergeleken met een dag eerder. Het is voor het eerst in bijna twee weken dat dit aantal boven de 550 uitkomt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1347 coronapatiënten, een toename van 41 afgelopen etmaal.

 3. 08/03/2021

  De Syrische president Bashar al-Assad en zijn echtgenote hebben positief getest op het coronavirus. Dat meldt het kantoor van de president, die benadrukte dat de toestand van het echtpaar goed is. Ze zouden alleen lichte symptomen hebben.

  De 55-jarige Assad en zijn vrouw Asma (45) gaan in isolatie en werken vanuit huis. Dat duurt twee tot drie weken.

  Assad is ruim 20 jaar aan de macht en regeert met ijzeren vuist over Syrië. Daar liepen vreedzame protestacties tegen zijn regime in 2011 uit op een slepende burgeroorlog. Infrastructuur ligt in puin, de economie is ingestort, miljoenen Syriërs zijn gevlucht en ook het coronavirus grijpt er om zich heen.

  Syrië heeft tot dusver bijna 16.000 coronagevallen gemeld. Ook overleden er volgens officiële cijfers ruim duizend coronapatiënten. Het daadwerkelijke aantal doden en besmettingen ligt vermoedelijk hoger

  Assad is niet de eerste buitenlandse leider die het virus oploopt. Dat overkwam eerder ook de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

  Instanews image
  © EPA — De Syrische president Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma al-Assad.
 4. 08/03/2021

  De Duitse christendemocratische politicus Nikolas Löbel is vandaag opgestapt. Gisteren bleek dat hij via zijn eigen bedrijf 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Löbels onderneming streek commissies op bij het sluiten van contracten tussen een leverancier en twee afnemers.

  De parlementariër biechtte gisteren zijn misstap op, maar wilde tot augustus in het parlement blijven zitten. Dat kwam hem op gepeperde kritiek van zijn eigen partij te staan. Hij zou het aanzien van de Bondsdag en de CDU schaden als hij tot de verkiezingen in september blijft zitten, klonk het.

  Löbel besloot daarom vandaag 'politiek Berlijn' de rug toe te keren en direct op te stappen. Overigens is Löbel niet de enige politicus die zijn zakken vulde met adviezen inzake mondkapjes. De Beierse christendemocraat Georg Nüsslein verdiende 650.000 euro aan zijn 'mondkapjeskennis'. Hij vertrok gisteren eveneens uit de Bondsdag.

 5. 08/03/2021

  Het kabinet kijkt voor versoepelingen van de coronamaatregelen vooral naar volgende maand. De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot 30 maart, de hbo’s en universiteiten blijven ook nog tot dan op slot. Het zal gaan over Pasen, over de meivakantie en zeker ook de zomer, maar verwacht vanavond tijdens de persconferentie – alle hoop ten spijt - niet te veel versoepelingen van het kabinet.