1. 03/03/2021

  Dit blog is nu afgesloten. Het nieuwe vind je hier.

 2. 03/03/2021

  De overheid van Saba heeft dinsdag laten weten dat na een hele week vaccineren meer dan 85 procent van de volwassen bevolking een inenting heeft gekregen tegen corona. Het gaat in totaal om 1328 personen, meer dan 70 procent van de totale bevolking van het kleinste Caribische eiland van het Nederlandse Koninkrijk.

  Saba, met bijna tweeduizend inwoners, kende sinds april vorig jaar hele strenge maatregelen. Het liet nauwelijks mensen binnen en had daarmee voor het grootste deel van de pandemie geen coronabesmettingen. In totaal zijn er vijf besmettingen geregistreerd sinds maart 2020. Niemand is er aan de gevolgen van het virus overleden.

  De vaccinatiecampagne begon maandag 22 februari, nadat Nederland drie dagen eerder 1500 Moderna-vaccins had afgeleverd, en verliep voorspoedig. Volgens de overheid van Saba heeft het nu de hoogste vaccinatiegraad binnen het Koninkrijk en heeft het ook wereldwijd een van de hoogste dekkingen. Het eiland wil op 1 mei opnieuw opengaan voor toerisme. Over enkele weken komt naar verwachting de volgende lading Moderna-vaccins. De overheid hoopt eind maart de tweede vaccinatieronde te kunnen voltooien.

  Curaçao, dat sinds 24 februari vaccineert, heeft zo'n 160.000 inwoners. Tot nu toe zijn daar tweeduizend mensen gevaccineerd. Sint Eustatius, met iets meer dan drieduizend inwoners vergelijkbaar met Saba, telde afgelopen maandag - een week na het begin van de vaccinatieronde - veel minder gevaccineerden, namelijk 681.

 3. 03/03/2021

  De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, Greg Abbott, heeft bekendgemaakt dat in zijn staat vanaf nu geen coronamaatregelen meer gelden. Ook hoeven mensen er geen mondkapje meer op, aldus de Republikeinse Abbott. Hij verklaart de staat '100 procent open'. Gilberto Hinojosa, die aan het hoofd van de Democratische partij staat in Texas, noemt de beslissing 'van de gekken'. Volgens Hinojosa had de staat de kans om dankzij coronamaatregelen de pandemie voor het einde van de zomer onder controle te krijgen. Die kans is nu verkeken, meent hij.

  Texas werd eerder dit jaar zwaar getroffen door het coronavirus. Meer dan 43.000 mensen overleden er inmiddels. Momenteel is slechts 7 procent van alle inwoners ingeënt.

  De verlichting van de maatregelen gaat volgende week in. Texas is dan de meest dichtbevolkte staat in de hele VS zonder mondkapjesverplichting. Restaurants en winkels kunnen zelf wel besluiten om klanten te vragen een mondkapje te dragen, maar de overheid zal zich hier niet meer mee bemoeien.

 4. 03/03/2021

  In Brazilië is in de afgelopen 24 uur een recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. De autoriteiten registreerden in het afgelopen etmaal zeker 1641 personen die aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden.

  Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft al meer dan een kwart miljoen sterfgevallen als gevolg van het longvirus geregistreerd. Alleen in de Verenigde Staten overleden meer coronapatiënten, ruim een half miljoen. Het laatste Braziliaanse recordaantal corona-gerelateerde sterfgevallen in een etmaal dateerde van eind juli, toen er 1595 overlijdens werden gemeld.

  In de afgelopen 24 uur werden er daarnaast bijna 60.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal is het virus daar al bij ruim 10,6 miljoen mensen vastgesteld. In de wetenschappelijke gemeenschap wordt verondersteld dat het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen in Brazilië stukken hoger ligt.

  De huidige golf van besmettingen in Brazilië wordt door onderzoekers in verband gebracht met de feestdagen van eind 2020 en carnavalsvieringen die ondanks verboden in veel deelstaten plaatsvonden. Sinds het coronavirus in februari 2020 voor het eerst in Brazilië de kop opstak heeft de rechts-populistische president Jair Bolsonaro het virus en de pandemie gebagatelliseerd. De laatste tijd zet hij ook vraagtekens bij het nut van inentingen.

 5. 03/03/2021

  China wil tegen juni 40 procent van de bevolking gevaccineerd hebben tegen het coronavirus. Tegen het einde van het jaar zou 80 procent van de ruim 1,3 miljard Chinezen beschermd moeten zijn, melden de staatsmedia.

  Tot nu toe kreeg 3,5 procent van de Chinese bevolking een vaccin. De besmettingsgraad ligt momenteel laag in China; de autoriteiten hebben de afgelopen paar weken slechts geïmporteerde besmettingen gemeld. Wie besmet blijkt, moet onmiddellijk in quarantaine.