Dit liveblog is gesloten
Daarmee is er een eind gekomen aan dit debat. Dit liveblog is gesloten, lees hieronder alle gebeurtenissen nog eens rustig na.
De D66-motie om de avondklok om 21.00 uur te laten ingaan, is aangenomen. Het voorstel kreeg steun van een Kamermeerderheid van SP, PvdA, Krol, GroenLinks, 50Plus, VVD, CDA en ChristenUnie.
Einde van de tweede termijn van de zijde van de Kamer. Arib schorst voor 10 minuten, daarna volgt stemming over de moties.
Minister De Jonge is klaar met zijn deel van de beantwoording. Einde van de eerste termijn van het debat. We gaan direct door met de tweede termijn, waarin de partijen nogmaals aan het woord komen en moties kunnen indienen.
Een van de moties zal het kabinet oproepen een avondklok in te stellen vanaf 21.00 uur. Premier Rutte zei eerder vandaag al dat een avondklok niet later dan 21.00 uur zou kunnen, omdat het dan minder goed werkt. 'Koehandel', oordeelt Geert Wilders (PVV), die vooral D66 erop aankijkt.
D66 laat in een verklaring weten waarom de partij een avondklok nu toch steunt:
Een Kamermeerderheid gaat akkoord met een avondklok die om 21.00 uur ingaat. In de tweede ronde van het coronadebat komt daarover een breed gesteunde motie op tafel te liggen, melden meerdere bronnen aan deze redactie. Premier Rutte liet eerder dit debat al weten dat een avondklok ná 21.00 uur geen optie is, omdat dan de effectiviteit in het geding komt.
D66 heeft volgens ingewijden tijdens het debat het initiatief genomen voor een motie die de avondklok een half uur later laat starten dan het kabinet had voorgesteld. Naast D66 steunen ook VVD, CDA, SP, ChristenUnie, 50Plus en PvdA de motie. GroenLinks heeft nog geen beslissing genomen.
De Jonge voelt er weinig voor de bezoekregels te versoepelen naar twee mensen, als ze uit hetzelfde huishouden komen. Dat was een voorstel van Léonie Sazias (50Plus).
Ook Van Nieuwenhuizen is klaar met haar deel van de beantwoording. Zometeen is het woord aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Grapperhaus is klaar, nu minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ze voelt niets voor een volledig vliegverbod. Er is al een oproep niet naar het buitenland te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. En voor een aantal landen geldt al een vliegverbod.
Verslaggever Niels Klaassen over het debat tot nu toe:
Marijnissen (SP) pleit voor een 'eerlijk salaris' voor politiemensen, zeker nu ze ook nog belast worden met de handhaving van een avondklok.
Grapperhaus werkt naar eigen zeggen aan een manier 'die voor politiemensen zo goed mogelijk uitpakt'. Hij denkt aan een eenmalige bonus. Voor Marijnissen is dat niet genoeg. Ze wil 'naast mooie woorden en blijk van waardering' graag dat het kabinet met meer komt.
Grapperhaus gaat in op op de avondklok. ,,Als je dit doet, moet je het goed en stevig doen.'' Er zijn uitzonderingen, die lijst is bewust kort om het simpel te houden, aldus de bewindsman.
De boete op het niet hebben van een geldige reden om buiten te zijn, ligt op verzoek van de Kamer beneden de 100 euro. Als je een formulier echter verkeerd invult, is dat een misdrijf, benadrukt Grapperhaus. Dan valt het niet meer onder de coronawet.
Scholieren die 's avonds een examen moeten volgen, worden tóch uitgezonderd van de avondklok, zegt Grapperhaus. Eerder stonden ze al op de lijst, maar daar waren ze ineens kortstondig van verdwenen.
© ANP — Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) Premier Rutte is klaar met zijn beantwoording. Nu volgt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) voor zijn deel van de vragen.
Marijnissen (SP) wil van Rutte weten wat hij gaat doen tegen werkgevers die hun werknemers verplichten fysiek op werk te verschijnen, terwijl thuiswerken de norm moet zijn. Rutte zegt toe verder te onderzoeken wat er gedaan kan worden 'om de knoppen verder aan te draaien'. Een thuiswerkplicht is lastig, omdat het voor het kabinet niet mogelijk is te bepalen waar thuiswerken wel en niet kan.
Heerma (CDA) en Klaver (GroenLinks) bevragen Rutte opnieuw op het perspectief. Rutte hoopt dat we nog dit jaar 'terug naar normaal gaan'.
Heerma vraagt het kabinet creatiever na te denken als het gaat om communicatie, omdat de boodschap steeds minder goed over lijkt te komen. Hij oppert bijvoorbeeld om ervaringsdeskundigen, 'die écht geraakt worden door de crisis, aanwezig te laten zijn bij de persconferenties van het kabinet. Rutte belooft er naar te kijken.
© ANP — Premier Mark Rutte Kuzu (Denk) herhaalt dat de avondklok disproportioneel is, en dat het kabinet de aanpak van het virus te epidemiologisch benadert, waardoor bijvoorbeeld nadelige psychologische effecten ondergeschikt zijn. Volgens Rutte is dat niet zo, maar moet er wel altijd een balans gezocht worden tussen een effectieve aanpak van het virus, met zo min mogelijk pijn voor de samenleving.
Dik-Faber (ChristenUnie) vraagt naar het perspectief voor mantelzorgers en hulpverleners. Daar geldt een uitzondering voor, zegt Rutte toe. Ook wordt dat administratief zo simpel mogelijk geregeld, belooft hij.
Jetten (D66) bevraagt Rutte op de bezoekregels. Rutte erkent dat veel jongeren nog altijd geregeld drie mensen of meer op bezoek hebben. ,,Dat is ongeveer een kwart van Nederland.'' Handhaving is echter niet mogelijk, omdat het om een verzoek gaat.
Jetten benadrukt opnieuw dat de avondklok idealiter later ingaat dan de voorgenomen 20.30 uur, om ook draagvlak te houden voor zo'n zware maatregel. Rutte houdt vol dat een avondklok niet later dan 21.00 uur kan ingaan, om effectief te zijn.
© ANP — Premier Mark Rutte Ploumen (PvdA) wil van Rutte weten hoe we weer van de avondklok af zouden komen. Volgens Rutte laat het kabinet op 2 februari weten wat er na 8 februari gaat gebeuren met betrekking tot de maatregelen. Zekerheid daarover kan hij nog niet geven, maar hij hoopt dat de avondklok zo snel mogelijk weer van tafel kan.
Ploumen wil ook weten wat het kabinet gaat doen zodat handhaving mogelijk is. Rutte: ,,Zeker in het begin zal handhaving heel zichtbaar zijn.'' Publiekscommunicatie en het stellen van een sociale norm moet ook helpen. Ook zal de avondklok worden afgestemd op de beschikbaarheid van agenten, aldus Rutte ietwat mysterieus.