1. 14/01/2021

    De politie heeft een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods in Lijnden, in Noord-Holland. Alle 66 mensen die aanwezig waren hebben een boete gekregen, vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

    Wat de aanwezigen precies aan het doen waren in de loods is niet bekend.

  2. 14/01/2021

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel overweegt om de coronahandrem volledig aan te trekken. Het opmerkelijkste voorstel dat op tafel ligt, is een FFP2-masker verplicht te maken op het openbaar vervoer en in winkels. Die regel geldt vanaf maandag al in de Duitse deelstaat Beieren.

    Ook is er ook sprake van een avondklok en een tijdelijke stop van het langeafstandsverkeer. De krant Bild spreekt van een 'mega-lockdown'. Volgende week zullen er knopen doorgehakt worden. De maatregelen zouden zeker tot eind februari gelden.

    FFP2-maskers worden normaal gezien enkel gebruikt door medisch personeel. Ze bieden een betere bescherming, maar zijn wel een stuk duurder. De prijzen variëren van drie tot acht euro per stuk. 

    Instanews image
    © AFP — De Duitse bondskanselier Angela Merkel
  3. 14/01/2021

    Het aantal ingeënte medewerkers in acute zorg bedraagt vanavond 39.000, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat zijn er vijfhonderd meer dan een dag eerder. Volgens een woordvoerster van het LNAZ wordt morgen 'het laatste plukje medewerkers' voorzien van het vaccin van de farmaceuten Pfizer-BioNTech.

    Op dit moment zijn er zo'n 6000 personen meer ingeënt dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal gevaccineerde personen een stuk hoger uit.

  4. 14/01/2021

    Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een 'goed overleg' gehad met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over meer steun voor horecabedrijven die vanwege de lockdown zijn gesloten. Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts liet Keijzer weten dat er 'forse steun' aankomt. ,,Ze zei dat het niet om kwartjes ging.''

    Beljaarts gaf namens KHN aan dat het huidige steunpakket volstrekt onvoldoende is. Zo moet het plafond aan de regeling voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wat KHN betreft verdwijnen en ook moet die regeling worden opengesteld voor grotere ondernemingen als hotels en cateraars. Tot slot is het zaak dat ook nieuw gestarte ondernemingen, die geen omzetcijfers over voorgaande jaren kunnen overleggen, recht krijgen op steun.

  5. 14/01/2021

    De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege vermoedens van misbruik bij de coronasubsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het gaat om 70 aangiftes

    De regeling is bedoeld om mkb-bedrijven te helpen bij het betalen van hun vaste lasten, als ze door de coronacrisis in de problemen komen. De RVO heeft echter signalen ontvangen dat er sprake is van misbruik van de regeling.

    Staatssecretaris Mona Keijzer heeft geen goed woord over voor fraudeurs. ,,Deze steunmaatregelen zijn juist opgezet om ondernemers die het momenteel loodzwaar hebben te helpen hun vaste lasten te betalen. Wie misbruik maakt van steunmaatregelen moet zich schamen. Ik doe er alles aan om dit te voorkomen en ik schrik er niet voor terug om aangifte te laten doen bij het OM als daar reden voor is. Zo kan de regeling blijven doen waarvoor deze in het leven is geroepen: ondernemers die het hard nodig hebben zo snel mogelijk van financiële steun voorzien.''

    Sinds de opening van de regeling zijn er bijna 110.000 aanvragen ontvangen, waarvan er ruim 96.000 zijn toegekend. De RVO is een onderzoek gestart naar 481 gevallen van mogelijke fraude.

    Instanews image
    © ANP — Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)