1. 04/12/2020

  Dit liveblog is gesloten. Lees hier verder.

 2. 04/12/2020

  Het huidige systeem met 25 veiligheidsregio's werkt niet goed voor grote, landelijke crises zoals de corona-epidemie. Bij grote crises zouden de veiligheidsregio's moeten kunnen opschalen naar één centrale organisatie. De huidige wet moet daarvoor worden aangepast. Dat concludeert een onderzoekscommissie die de Wet Veiligheidsregio's, die tien jaar geleden van kracht werd, onder de loep nam.

  Voor regionale incidenten en branden werken de veiligheidsregio's goed, stellen de onderzoekers, maar steeds meer crises zijn groter van aard. Als voorbeeld noemt de commissie de landelijke 112-storing vorig jaar. Er ontstond een 'chaotische situatie' waarin veiligheidsregio's verschillende, 'soms tegenstrijdige communicatieboodschappen deelden'.

  De nieuwe wet moet flexibeler worden, zodat er op basis van de aard en omvang van een crisis kan worden besloten hoe erop te reageren. Als het nodig is moet de minister van Justitie en Veiligheid de bevoegdheid hebben om in te grijpen.

 3. 04/12/2020

  Rutte blijft bij het advies om tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te reizen. ,,Blijf hier."

 4. 04/12/2020

  Rutte kan nog niks zeggen over nieuwe maatregelen. Hij verwacht niet dat de scholen dicht zullen gaan of langer dicht zullen blijven tijdens de kerstvakantie, maar wil daar vooral nog niet op vooruit lopen. ,,We gaan het komende dagen bezien. We gaan precies kijken wat de cijfers echt laten zien en wat de deskundigen zeggen."

  Dat geldt ook voor de kerstdagen. ,,We zien wel op basis van de ontwikkelingen, dat de ruimte heel beperkt is. Mensen snappen heel goed dat bij deze hoge besmettingsaantallen weinig kan. Wees dan maar voorzichtig en trek het ook over de kerstdagen heen, dan dat we teveel risico's lopen. Dat betekent niet dat het niet kan, dat weten we nog niet. Dat gaan we de komende dagen bezien."

  Instanews image
  © ANP — Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
 5. 04/12/2020

  De bedreigen aan het adres van leden van het Outbreak Management Team zijn ‘totaal onacceptabel’, zei premier Mark Rutte bij zijn wekelijkse persconferentie. ,,We zijn er allemaal enorm van geschrokken”, zei hij over de ministerraad. ,,Ikzelf ook.”

  Rutte benadrukte dat het OMT ‘goed en belangrijk werk doen’. ,,En dat doen ze naar eer en geweten.” Volgens Rutte mogen mensen het oneens zijn met de OMT-adviezen. ,,Discussiëren over de inhoud is prima, maar intimidatie en bedreigingen zijn totaal onacceptabel.”

  NU.nl meldde vanochtend dat verschillende leden te maken hebben met bedreiging en zelfs thuis worden opgezocht, AD meldde dat in oktober al. Dergelijke praktijken nemen toe nadat OMT-leden op tv zijn geweest. ,,Dat vind ik verschrikkelijk”, zegt Rutte. ,,Ze moeten daar vrij in kunnen zijn. Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en die worden dan geremd door dit soort idioten."

  Rutte raadt iedereen aan die met bedreiging te maken heeft aangifte te doen bij de politie.

  Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en die worden dan geremd door dit soort idioten

  Premier Mark Rutte