1. 23/11/2020

    Om de zoveel tijd maken wij een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude te vol wordt en daarmee steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog kunt u hier volgen.

  2. 23/11/2020

    Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten, dat is de uitkomst van de 28ste coronavergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid). In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad zojuist gezegd.

    In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land is verboden. ,,In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken", aldus de burgemeester van Nijmegen.

    Het carbidschieten wordt populairder nu er een totaalverbod op vuurwerk is afgekondigd voor de komende jaarwisseling. Verschillende gemeentes hebben al wel een gemeentelijk verbod op het carbidschieten ingesteld.  

    Ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd. Handhavers gaan hierop controleren.

    De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat het bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister ,,net een brug te ver. Dat ligt juridisch te ingewikkeld." Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag ook niet. ,,Hiertegen kun je optreden."

  3. 23/11/2020

    Vanavond praten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over het afsteken van carbid. Ook vuurwerk en de handhaving met de jaarwisseling staan op de agenda van het Veiligheidsberaad. Het is de 28ste 'coronavergadering' van de 25 burgemeesters en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) sinds het uitbreken van het virus.

  4. 23/11/2020

    De Spaanse koning Felipe is in zelfisolatie gegaan na contact met een persoon die besmet blijkt met het coronavirus. Dat melden Spaanse media.

    Felipe had gisteren nauw contact met die persoon, die vandaag positief werd getest. Volgens de voorschriften schort hij zijn officiële activiteiten op en blijft hij tien dagen in quarantaine. Koningin Letizia en de prinsessen Leonor en Sofia kunnen hun activiteiten gewoon voortzetten, aldus de krant El País.

    Eerder moesten al een reeks andere prominenten wereldwijd zich afzonderen omdat zij zelf besmet bleken of in de buurt waren geweest van een geïnfecteerd iemand.

    Instanews image
    © EPA — De Spaanse koning Felipe VI.
  5. 23/11/2020

    Ondanks de snel stijgende coronacijfers en de duidelijke oproep van de gezondheidsautoriteiten om het vooral niet te doen, stappen miljoenen Amerikanen toch het vliegtuig in om donderdag Thanksgiving te kunnen vieren met familie. 

    De oproep van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vorige week was duidelijk: ,,ga niet reizen voor Thanksgiving”. Het CDC vreest dat er een serieuze extra opportuniteit wordt gegeven aan het coronavirus om zich verder doorheen het land en tussen generaties te verspreiden. Tegelijkertijd screenden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten afgelopen weekend meer dan 3 miljoen vliegtuigpassagiers. Het was het drukste weekend sinds midden maart, toen reizen helemaal stilviel door ingrijpende maatregelen tegen de eerste coronagolf.

    Het aantal mensen dat een vliegtuig nam, was wel nog steeds 60 procent lager dan op dezelfde datum vorig jaar. Thanksgiving is dan ook een heel belangrijke familiefeestdag in de VS en normaal één van de periodes van het jaar waarin het meest wordt gereisd door het land. Vorig jaar kregen de Amerikaanse luchthavens in de Thanksgiving-vakantie naar schatting 26 miljoen passagiers over de vloer, aldus de BBC.

    Reisorganisatie AAA voorspelt dat nog eens 48 miljoen Amerikanen zullen rijden naar hun familie, wat een daling van iets meer dan 4 procent zou zijn tegenover de vakantieperiode vorig jaar.