Dit liveblog is afgesloten. Op de hoogte blijven van het laatste coronanieuws? Dat kan hier.
Het contrast onder één dak kan in dit coronajaar bijna niet groter dan in huize Evers in Raalte. Diederik ziet als werkeloze brasserie-eigenaar zijn vrouw Aniek dagelijks naar de intensive care in het Deventer Ziekenhuis vertrekken. ,,Maar we zijn er voor elkaar.” Lees hier meer.
© FOTO HISSINK — De pretparken en dierentuinen in Nederland mogen helemaal geen eten meer verkopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad. Afhaalrestaurants moeten dicht en ook de verkoop van blikjes of zakjes chips in de souvenirwinkel mag niet meer. Lees hier meer.
De bedieningshorecazaken in de parken waren al gesloten na de maatregelen van 14 oktober. Sindsdien proberen de dierentuinen en pretparken hun bezoekers via afhaalrestaurants en verkoop van etenswaar in souvenirwinkels van eten te voorzien. Sinds deze week mag dat niet meer.
© Dolph Cantrijn — De nieuwe lockdown in Frankrijk gaat om middernacht in en Fransen haastten zich donderdag om nog laatste inkopen te doen. Dat veroorzaakte drukte in de winkels. Pasta en toiletpapier waren populaire boodschappen, net als inkt voor printers en elektronica om thuis te kunnen werken.
Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuis blijven. Alleen met een schriftelijk bewijs van noodzaak kunnen de Fransen over straat. Mensen mogen elke dag een uurtje dicht bij huis sporten. Fransen die bij een park wonen hebben dit keer geluk want die blijven open. In tegenstelling tot de eerdere lockdown blijven de scholen open maar moeten de kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen in de lessen.
Vandaag meldde het agentschap voor volksgezondheid 47.637 nieuwe coronagevallen over het afgelopen etmaal. Het aantal doden door het virus steeg met 235 tot boven de 36.000.
Een op de vijf stedelingen ergert zich de laatste tijd aan het kluslawaai van buren doordat ze wegens de coronapandemie meer thuis zijn. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een peiling onder ruim 1500 leden in oktober.
De verkoop van klusketens zoals Gamma en Hornbach is gestegen sinds de uitbraak van het coronavirus. De doe-het-zelfzaken lijken volop te profiteren van de coronacrisis doordat veel mensen die noodgedwongen thuis bleven, klussen in huis oppakken.
Vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden willen dat per direct strengere maatregelen worden genomen in de strijd tegen het coronavirus. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland komt naar voren dat 85 procent van de ruim 13.000 ondervraagden wil dat het kabinet ingrijpt.
In een brief aan de verantwoordelijke ministers en premier Mark Rutte stelt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN, dat Nederland afstevent op een zorginfarct. ,,Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd."
De druk neemt volgens de beroepsvereniging met de dag toe. ,,Het water staat 350.000 verpleegkundigen en verzorgenden - als grootste beroepsgroep de ruggengraat van de zorg - tot aan de lippen."
Hij schetst in zijn brief aan het kabinet een somber beeld: ,,Spoedeisende hulpposten sluiten, omdat de doorstroming van patiënten stokt. Ambulances rijden rondjes, omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Het aantal ziekenhuisopnames en ic-patiënten zitten nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario, zoals Ernst Kuijpers afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aangaf."
Tegenover de enorme toestroom van patiënten staat volgens Heyne een groeiend tekort aan zorgmedewerkers. ,,Volgens ActiZ ligt het ziekteverzuim in sommige instellingen op 50 procent. Hele teams zitten ziek thuis. In sommige ziekenhuizen is 40 procent van de testuitslagen van medewerkers op Covid-19 positief. De uitval door ziekte, overbelasting, psychische klachten en/of verdenking van Covid-19 nemen zorgbreed toe."
Uit cijfers blijkt volgens hem dat tussen juli en september gemiddeld per dag 60.000 medewerkers niet inzetbaar waren. ,,Inmiddels is de nood zo hoog dat zieke medewerkers wordt gevraagd om toch te komen werken. Dat is onveilig en maakt het probleem alleen maar groter."
Om het zorgsysteem overeind te houden zijn volgens hem maatregelen onvermijdelijk. ,,Het is belangrijk om deze dan ook meteen te nemen, zodat de schade niet onnodig nog verder oploopt en de maatregelen niet langer hoeven te duren dan nodig is."
Koning Willem-Alexander liet zich vanochtend in ziekenhuis HMC Westeinde in Den Haag bijpraten over de tweede golf van de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor de ziekenhuiszorg.
Belgische specialisten verwachten meer jonge coronapatiënten op intensieve care. Verspreid over het land liggen zeven kinderen door corona aan de beademing, onder hen een meisje van 12 jaar. Net als volwassen coronapatiënten kreeg zij zware longproblemen door het virus.
Kinderen op de intensive care blijven het uitzonderingen: corona is voor de kinderen sympathieker dan de meeste andere virussen.© Marc Baert — De 4-jarige Belgische Kaïs op de Covidafdeling. De ziekenhuizen in België roepen de zes regeringen van het land gezamenlijk op het land verder stil te leggen vanwege het coronavirus. ,,Dat kan het verschil maken tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten", schrijven de koepelorganisaties die samen alle Belgische ziekenhuizen vertegenwoordigen. ,,De situatie in de ziekenhuizen is kritiek, het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en de verspreiding van het virus toont voorlopig geen enkele vertraging", aldus de oproep aan de vooravond van een nieuwe bijeenkomst van de Belgische (deel-)regeringen.
De ziekenhuizen waarschuwen dat als de maximumcapaciteit van de intensive care overschreden wordt er keuzes zullen moeten worden gemaakt. ,,Mijnheer de eerste minister en heren minister-presidenten, de tijd van talmen is voorbij. Het is pijnlijk voor een hele reeks sectoren in ons land, vooral de bedrijven, maar het is volgens ons de enige effectieve manier om de verspreiding van het virus en het aantal ziekenhuisopnames een halt toe te roepen."
De organisaties zeggen dat inspanningen geleverd worden om in extra plaatsen of bedden te voorzien, maar dat het zorgpersoneel aan het eind van zijn latijn is. Er is een personeelsuitval van 20 tot 30 procent, met pieken tot 40 procent.De ziekenhuizen voelen zich gesteund door de cijfers en steeds meer virologen die voor een nieuwe volledige lockdown pleiten, met een verbod op niet-essentiële verplaatsingen.
Volgens de jongste cijfers liggen er 5924 Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen, van wie bijna duizend op de ic. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 593 coronazieken opgenomen.
Catalonië sluit 15 dagen de grenzen met de rest van Spanje. Dat betekent dat reizen van of naar het gebied niet zomaar meer is toegestaan. De autoriteiten in de welvarende kustregio hopen zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
In Catalonië, waar zich de metropool Barcelona bevindt, waren al strenge maatregelen genomen. Zo moesten horecazaken eerder deze maand de deuren sluiten. Die maatregel wordt nu met 15 dagen verlengd.
In de afgelopen zeven dagen zijn in Nederland in totaal bijna 68.000 positieve tests geregistreerd. Over de week ervoor meldde het RIVM ruim 58.000 nieuwe gevallen. Dat betekent dat er sinds het begin van de uitbraak meer dan 330.000 mensen in Nederland positief zijn getest.
De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond registreerde 1159 positieve tests. Utrecht noteerde 1079 gevallen, gevolgd door Midden- en West-Brabant (827). Regio Haaglanden telde 805 nieuwe besmettingen en Brabant-Zuidoost 752.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een "gunstige ontwikkeling". Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. ,,Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg.
De voorzitter van de acute zorg steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten. Na eerdere forse stijgingen, van soms meer dan honderd patiënten op een dag, kwamen er de afgelopen twee dagen in totaal slechts 26 Covid-19-patiënten bij. In totaal zijn nu 2348 coronapatiënten opgenomen. Kuipers hoopt dat de afvlakking zal doorzetten. ,,Dat zou fantastisch zijn."
Het aantal besmettingen zou dan wel snel moeten gaan afnemen. ,,Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Hij voegt eraan toe dat "we wel heel scherp moeten kijken". Als de cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, volgens hem.© EPA — De Europese Centrale Bank (ECB) komt waarschijnlijk pas in december met extra steun om de economie van de eurozone door de coronacrisis te loodsen. Daarop hebben de bankiers van de ECB gehint na afloop van hun beleidsvergadering.
De ECB vindt het nu nog te vroeg om zijn programma's voor het opkopen van staatsleningen en bedrijfsobligaties te verruimen. De bestaande miljardenaankopen van schuldpapier gaan vooralsnog onveranderd door. Ook de rente wordt ongemoeid gelaten, op het laagste niveau ooit.
Bij de volgende beleidsvergadering in december moet meer ruimte zijn voor het bekijken van de opkoopprogramma's. Dan zijn er namelijk nieuwe ramingen waaruit de invloed van de tweede coronagolf op de economie duidelijk wordt. Ook kan dan worden bepaald hoeveel steun er vanuit de verschillende overheden in de economie wordt gepompt tijdens de tweede golf, wat de druk op de ECB kan verlichten.Schaatsster Michelle de Jong heeft als enige positief getest op het coronavirus in de aanloop naar de NK Afstanden, die vrijdag, zaterdag en zondag in Heerenveen plaatsvinden. De overige bijna 150 deelnemers, coaches en teambegeleiders bleken negatief, zo heeft de KNSB bekendgemaakt.
De nationale schaatsbond werkt met strenge protocollen op weg naar de opening van het nieuwe seizoen. De laatste uitslagen van alle geteste personen kwamen donderdag binnen. De Jong bleek woensdag al positief, als enige van alle deelnemers, coaches en begeleiders die maandag en dinsdag werden getest.
Iedereen wordt donderdag of vrijdag opnieuw getest, afhankelijk van wanneer de deelnemers voor het eerst in actie komen. De wedstrijden worden in een leeg Thialf-stadion afgewerkt.© BSR Agency — De Jong bleek woensdag al positief, als enige van alle deelnemers, coaches en begeleiders. Het RIVM meldt vandaag 10.280 positieve coronatesten, dat is inclusief een onbekend aantal gevallen dat gisteren niet bij de telling zat door ICT-problemen. Gemiddeld kwam het aantal infecties de afgelopen twee dagen dus uit op ruim 9.000, dat is wat lager dan eerder deze week. Lees hier verder.
Begin augustus trok Nederlander Arjan De Wagt (53 jaar) in de Indiase krant The Hindu aan de bel. Door de Indiase lockdown is de economie zo ontwricht dat naar schatting 140 miljoen mensen hun baan verloren. En geen inkomen betekent voor veel Indiërs geen eten. Lees hier verder.
© AFP — Door de Indiase lockdown is de economie zo ontwricht dat naar schatting 140 miljoen mensen hun baan verloren. Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. Ic-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster.
Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1831. Opgeteld liggen nu dus 2384 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland.
Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die wordt opgeschroefd tot 1350 bedden. In noodgevallen kan dit aantal verder stijgen tot 1700.Laten we met z'n allen alsjeblieft een beetje voorzichtiger zijn, luidt de hartenkreet van Marjon Klomps uit Nijmegen. Haar 18-jarige zoon lapte de coronaregels aan zijn laars want hij had wel weer zin in een feestje. Dit bleek een brandhaard met alle gevolgen van dien.
De ene na de andere coronabesmetting stapelt zich op en tientallen mensen zitten in quarantaine. Hoe gaat zoiets? Lees hier hoe een thuisfeestje van zoonlief 50 mensen in quarantaine bracht.De wereld snakt naar verlossing uit deze donkere periode. Veel ogen zijn daarom gericht op een coronavaccin, maar hoe werkt zo’n vaccin eigenlijk? Dr. Meta Roestenberg (Universiteit Leiden) legt uit wat erin zit, hoe het werkt en hoe ze zo’n vaccin maken.
Kinderen die in de veiligheidsregio Gelderland-Midden wonen, mogen vrijdagavond langs de deuren gaan om Halloween te vieren. De regio raadt inwoners aan om met krijt een kruis te tekenen op 1,5 meter afstand van de voordeur, zodat langskomende groepjes op voldoende afstand blijven staan.
De meeste veiligheidsregio's in het land raden het vieren dringend af van Halloween vrijdagavond en Sint Maarten op 11 november. Het kabinet heeft het niet verboden, maar onder andere de veiligheidsregio Twente wijst erop dat het aantal coronabesmettingen in dat gebied sterk is gestegen en noemt het onverstandig om een spooktocht te houden en langs de deuren te gaan. "Sla dat een jaartje over", aldus de regio.
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Midden, vindt dat het wel kan, als iedereen voorzichtig is. "Met kleine groepjes en met maximaal vier volwassen begeleiders, die onderling voldoende afstand houden. Wie de deur voorzichtigheidshalve niet wil openen: wees zo goed en hang een vriendelijk briefje voor de kinderen op", adviseert de regio. Kinderen moeten alleen verpakte snoepjes en chocolaatjes aannemen.
© VIA REUTERS — De meeste veiligheidsregio's in het land raden het vieren dringend af van Halloween vrijdagavond en Sint Maarten op 11 november. Adviseurs van het Witte Huis waarschuwen voor 'meedogenloze' verspreiding van het coronavirus in het westen van de Verenigde Staten. De experts dringen aan op agressieve maatregelen.
,,We gaan de verkeerde kant op", vertelt Anthony Fauci, adviseur en Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten, in een interview aan CNBC. ,,Als de huidige koers doorgezet wordt, komen we met ons land in een hele pijnlijke situatie terecht met betrekking tot het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden."
Volgens Fauci loopt het aantal besmettingen in 47 staten toe en worden ziekenhuizen in het hele land overspoeld door patiënten.© EPA — ,,We gaan de verkeerde kant op", vertelt Anthony Fauci. Hockeycoach Ron Nagtzaam (54) uit Puttershoek maakt de hevige impact van corona van dichtbij mee. ,,Mijn fitte, energieke vrouw kan na maanden nog steeds niets.” Zélf besloot hij zijn taken voorlopig neer te leggen.
Hij roept andere sportclubs op hetzelfde te doen: ‘Ik begrijp jullie drive om te willen sporten. Maar hoe belangrijk is het nu écht?' Lees hier het hele artikel.Zeker 45 procent van de medewerkers in de reissector zal in het voorjaar van 2021 werkloos zijn, aldus kenniscentrum Reiswerk. Nu al heeft 20 procent van de werknemers binnen de reisbranche zijn of haar baan verloren door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke- en seizoenscontracten vanwege de coronacrisis. Het arbeidsmarktfonds en kenniscentrum luidt daarom de noodklok en roept op tot sectorspecifieke maatregelen van de overheid.
Voor het eerst in de geschiedenis zijn er vrijwel geen vacatures meer in de reisbranche, stelt Reiswerk. Het aantal beschikbare vacatures is, vergeleken met het begin van 2020, met 97 procent gedaald. Dit heeft gevolgen voor studenten van verschillende mbo- en hbo-opleidingen voor Toerisme, die geen stage kunnen vinden en straks geen baan.© ANP — Nu al heeft 20 procent van de werknemers binnen de reisbranche zijn of haar baan verloren. Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend met eigen ogen gezien hoe in ziekenhuizen wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde en hoorde onder meer welke lessen zijn getrokken uit de eerste golf van de coronapandemie.
Willem-Alexander sprak met artsen, verpleegkundigen en laboranten op de Covid- en radiologie-afdelingen van het HMC. Hij kreeg te horen dat de werkbelasting in de tweede golf niet alleen hoog is op de intensive care. Ook de piekbelasting op de klinische Covid-afdeling van het HMC is flink toegenomen nu meer testen plaatsvinden en de behandelmogelijkheden zijn verbeterd.
De radiologie-afdeling is weer zwaarbelast vanwege de vele longfoto's die worden gemaakt en de druk op de acute zorg is hoger dan tijdens de eerste piek. Het ziekenhuis heeft daarbij ook nog te maken met meer medewerkers die in deze golf besmet raken.Het bezoek van de koning aan het Haagse ziekenhuis was het eerste openbare optreden na zijn veelbesproken herfstvakantie in Griekenland.
De opleving van de woningverkoop is waarschijnlijk maar van korte duur. Dat zeggen economen van ING. Zowel in de vier grote steden als in de rest van het land zal in de eerste helft van volgend jaar het aantal woningtransacties dalen door de coronacrisis. Dat zal vervolgens ook een effect hebben op de prijzen van woningen, zo denken ze.
In het afgelopen derde kwartaal was er sprake van een onverwachte opleving van de woningverkoop in de vier grote steden. Daardoor lijkt het alsof de woningmarkt immuun is voor de coronacrisis, constateren de kenners. Maar het zal uiteindelijk toch komen tot een afkoeling van de markt.
Volgens ING-econoom Mirjam Bani zorgden het grotere aanbod in combinatie met meer tijd om te verhuizen vanwege weggevallen vakanties er vooral in de grote steden voor dat er in de zomer meer woningen van eigenaar zijn gewisseld. Maar mensen gaan hun verhuiswens uitstellen door het lagere economische vertrouwen en onzekerheid. Ook worden investeerders in woningen terughoudender voor aankopen uit vrees voor lagere huuropbrengsten en prijsdalingen.© ANP XTRA — In het afgelopen derde kwartaal was er sprake van een onverwachte opleving van de woningverkoop in de vier grote steden. Doordat te veel bron- en contactonderzoekers tegelijk voor hun werk gebruikmaakten van hetzelfde programma, ontstond woensdag een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten. Dit laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten.
Door de storing kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten.
Het programma is in de nacht van woensdag op donderdag geüpdatet en de problemen zijn volgens de GGD-koepel momenteel verholpen. ,,Daarnaast werken we aan het robuuster maken van het systeem, zodat nog meer onderzoekers er gebruik van kunnen maken."Er komt een voucherbank waar reisorganisaties geld kunnen lenen zodat ze klanten met geannuleerde reizen kunnen terugbetalen met vouchers. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Het kabinet meldde eerder al dat daar onderzoek naar werd gedaan.
,,We zijn ernaar aan het kijken en het lijkt erop dat het gaat lukken", zegt Keijzer. Wanneer de voucherbank er komt, is nog niet bekend. De staatssecretaris benadrukt dat het geld alleen bedoeld is voor het terugbetalen van consumenten. Ook kan niet ieder bedrijf aanspraak maken op het geld. ,,Je moet wel kredietwaardig en levensvatbaar zijn."
Weer is het sociale leven in Italië lamgelegd. Theaters, bioscopen en concertzalen zijn gesloten. De horeca moet om zes uur sluiten. Zorgen en woede over de maatregelen nemen snel toe.
Lees onze reportage hier.© EPA — Nieuwe lockdown tergt de Italianen: zorgen en woede nemen snel toe. Het economisch vertrouwen in de eurozone is in oktober gestagneerd ten opzichte van een maand eerder. De vertrouwensindex van de Europese Commissie kwam uit op 90,9, gelijk aan de bijgestelde stand voor de vorige meting. Daarmee komt een einde aan de stijging van het vertrouwen die in mei was ingezet.
De stagnatie was voor economen wel een betere uitkomst dan verwacht. Zij voorzagen namelijk een afname tot 89,6. De index geeft beneden de 100 punten een negatief vertrouwen aan en is boven de 100 positief.
In Duitsland en Italië steeg het economisch vertrouwen, maar in Nederland en Frankrijk werden al stevige dalingen genoteerd. Die onderverdeling komt overeen met het moment waarop de coronabesmettingen in verschillende landen begonnen op te lopen.
Bedrijven die meewerken aan de uitrol van de sneltestlocaties voor coronatests hebben daar verder geen voordeel van. Volgens een zegsman van ondernemersorganisatie VNO-NCW krijgt personeel van die ondernemingen straks geen voorrang krijgt bij coronatests.
Gespecialiseerde werknemers op het gebied van onder meer logistiek van olie- en gasconcern Shell, chipmachinebouwer ASML, luchtvaartbedrijf KLM, uitzender Randstad, zorgadviseur Kerteza en luchthaven Schiphol staken na Prinsjesdag in een speciale werkgroep de koppen bij elkaar om te komen tot een uitgewerkt voorstel voor meer testcapaciteit. Die roep klonk al langer vanuit het bedrijfsleven.
De inzet van de bedrijven, onder leiding van oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, was volgens VNO-NCW op eigen kosten. Nu het plan er ligt is het aan de overheid om daar mee aan de slag te gaan. Die schaft de benodigde sneltesten aan. Dankzij de inzet van militairen kunnen de eerste sneltestlocaties al snel tijdelijk worden bemenst. Het ministerie van VWS bepaalt het testbeleid. Daar hebben de bedrijven geen zeggenschap in, aldus VNO-NCW.
De grootste recente uitbraak van het coronavirus in China lijkt te zijn ontstaan in een fabriek in Xinjiang. Hier vindt naar verluidt dwangarbeid plaats, onder het controversiële beleid van de regering tegenover de Oeigoeren-gemeenschap. Dit meldt The Guardian.
Er zijn meer dan 180 coronabesmettingen van de afgelopen week terug te traceren naar de fabriek, die in 2018 werd gebouwd als onderdeel van een overheidsinitiatief om 'armoede te bestrijden'. Met het initiatief worden Oeigoeren en andere moslimminderheden in Xinjiang ingezet tot dwangarbeid.
Volgens ambtenaren is de uitbraak in Xinjiang inmiddels ingedamd.© AP — De meest recente grote coronauitbraak in China ontstond naar verluidt in een fabriek in Xinjiang. Topsporters mogen in Frankrijk in actie blijven komen tijdens de lockdown die vanaf vrijdag wordt ingevoerd om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen.
,,De komende weken zullen economisch maar ook menselijk gezien zwaar zijn", meldde sportminister Roxana Maracineanu donderdagochtend tijdens een zitting van het parlement. ,,Daarom wil ik bevestigen dat de continuïteit van topsport voorlopig verzekerd is. Veel Fransen beleven veel plezier aan topsport, dat kan zo blijven."
Angela Merkel verdedigt opnieuw haar beslissing om rondreizen binnen Duitsland ernstig te beperken. De bondskanselier noemt de situatie waarin het land zich bevindt 'dramatisch’ nu het coronavirus zich zo snel verspreidt dat de zorg een limiet heeft bereikt.
Het lukt autoriteiten niet meer om besmettingen terug te traceren naar de oorsprong, wat tot een grote groei aan geïnfecteerden heeft geleid. Merkel heeft hierop de alarmbel geluid bij het Duitse parlement.
De strengere maatregelen die Merkel heeft ingevoerd konden rekenen op veel kritiek. Tijdens haar toespraak onderbraken wetgevers van de oppositie haar meerdere malen, waarop Wolfgang Schäuble, de voorzitter van het parlement, moest ingrijpen.
,,Leugens en onjuiste informatie, samenzwering en haat schaden niet alleen het democratische debat, maar ook de strijd tegen het virus”, zei Merkel. “Deze pandemie is een medische, economische, sociale, politieke en psychologische test.”
© AFP — Angela Merken waarschuwt voor een zware winter. De toekomst van luchtvaartcombinatie Air France-KLM wordt komende tijd danig op de proef gesteld. Nederland en Frankrijk buigen zich als grootste aandeelhouders over extra steun om de maatschappij door de crisis te helpen. De Franse minister van Vervoer Jean-Baptiste Djebbari verwacht stevige gesprekken.
De besprekingen zullen fundamentele vragen oproepen over de structuur van het luchtvaartconcern dat wordt gesteund door twee landen, zei Djebbari. De regeringen hebben eerder dit jaar 10,4 miljard euro steun toegezegd om de luchtvaartmaatschappij overeind te houden. Waarschijnlijk is meer geld nodig om het voortbestaan van Air France-KLM te garanderen. Djebbari zet hardop vraagtekens bij de eerlijke verdeling van de lasten en de lusten.
Ook Airbus blijft last houden van de coronacrisis. De Europese vliegtuigbouwer kampt met een trager dan verwacht herstel van de luchtvaartsector en dat drukt op de resultaten. Omdat veel luchtvaartmaatschappijen in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, bestellen ze minder vliegtuigen en zeggen ze orders af.De Britse regering hoopt nog steeds dat een tweede landelijke lockdown voorkomen kan worden. Dat zei minister van Huisvesting Robert Jenrick, nadat onderzoekers hadden geschat dat dagelijks bijna 100.000 mensen worden besmet met het virus in Engeland.
Jenrick zei dat de regering voorlopig probeert vast te houden aan lokale lockdowns, die nu op meerdere plaatsen in Engeland zijn ingesteld. ,,Het is het duidelijke beleid van de regering om al het mogelijke te doen om een volledige landelijke lockdown te voorkomen", benadrukte de minister bij Sky News.
De landelijke regering houdt zich bezig met maatregelen in Engeland, omdat andere delen van het land zelf uitgebreide bevoegdheden hebben op het gebied van volksgezondheid. Zo besloot Wales om wel een korte lockdown in te stellen.
In heel Europa worden regeringen geconfronteerd met een snel stijgend aantal coronabesmettingen. Onderzoekers van het Imperial College in Londen schatten dat er in Engeland dagelijks zo'n 96.000 besmettingen bijkomen. Frankrijk en Duitsland hebben al besloten om landelijk weer lockdownmaatregelen in te voeren, maar de Britse regering is huiverig om dat te volgen. Jenrick zei dat met lokale maatregelen grotere economische schade voorkomen kan worden.
De restaurants zijn dicht, de kroegen ook. Maar wie graag buiten de deur eet kan in Den Haag zélfs in deze gedeeltelijke lockdown nog terecht voor een viergangendiner met een fles wijn of champagne.
Neem The Penthouse, dat hoog in de Haagse Toren luxe diners serveert. In een ambiance van rustgevende achtergrondmuziek, sfeervolle verlichting en met een prachtig uitzicht over Den Haag. Met bedienend personeel ook, al kunnen gasten na acht uur 's avonds - geheel volgens de nieuwste coronaregels - geen alcohol meer bestellen. Lees hier meer over deze bijzondere ervaring.
© © Julia Kniesse — Genieten in The Penthouse, in de Haagse Toren. ,,Kwestie van creatief zijn.'' Olie- en gasconcern Shell heeft in het afgelopen kwartaal een winst behaald, na een megaverlies in de voorgaande periode. Het bedrijf zette veel minder afschrijvingen in de boeken en wist te profiteren van kostenbesparingen en aantrekkende olieprijzen. Ten opzichte van een jaar geleden was wel sprake van een scherpe daling van het resultaat.
Het nettoresultaat bedroeg 489 miljoen dollar, omgerekend zo'n 416 miljoen euro. Dat was nog een min van meer dan 18 miljard dollar in het tweede kwartaal, wat het grootste verlies voor Shell ooit was. In het derde kwartaal van 2019 werd een nettowinst geboekt van 5,9 miljard dollar.
De olieprijzen lagen in de afgelopen periode wat minder laag dan in het tweede kwartaal, geholpen door het voorzichtige herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis. Vergeleken met een jaar geleden staan de prijzen nog wel duidelijk onder druk door de coronacrisis. Shell gaf verder aan last te hebben gehad van orkanen in de Golf van Mexico die de productie verstoorden.
Shell maakte in september bekend dat 7000 tot 9000 banen worden geschrapt om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar. In het handelsbericht werden geen nadere details gemeld over deze herstructureringsplannen. Tevens kondigde Shell aan het kwartaaldividend te gaan verhogen. Eerder dit jaar werd het dividend juist nog verlaagd in verband met de malaise in de oliesector door de virusuitbraak.
Bij het Brits-Nederlandse concern werken wereldwijd ongeveer 83.000 werknemers, waarvan 9000 in Nederland. Shell komt op 11 februari met een uitgebreide strategische update.
© REUTERS — Shell-topman Ben van Beurden. Belgische ziekenhuizen worden geconfronteerd met een ongekende toestroom van coronapatiënten. Er zijn volgens gezondheidsinstituut Sciensano 5924 ziekenhuisbedden bezet door mensen die besmet zijn geraakt met het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak in België piekte het aantal opgenomen patiënten op 5759.
In België zijn sinds het begin van de pandemie ruim 368.000 coronabesmettingen vastgesteld. Het virus lijkt de laatste weken sneller om zich heen te grijpen. Tussen 19 en 25 oktober kwamen dagelijks gemiddeld 14.356 nieuwe besmettingen aan het licht. Ook stierven in die periode gemiddeld zo'n 69 mensen per dag. In totaal overleden in België volgens officiële cijfers ruim 11.000 patiënten aan het virus.
De Duitse automaker Volkswagen heeft het derde kwartaal afgesloten met zwarte cijfers. Net als branchegenoten Tesla en Daimler profiteerde Volkswagen van de aantrekkende markt in China. Dat hielp de pijn van de coronacrisis enigszins te verzachten.
Volkswagen, ook eigenaar van merken als Skoda, Audi en Porsche, sloot de meetperiode af met een operationeel resultaat van 3,2 miljard euro. Dat volgde op een verlies in het tweede kwartaal voor de bestverkopende autofabrikant ter wereld. In China waren de verkopen de voorbije maanden weer op het niveau van voor het uitbreken van de crisis.
De aanhoudende malaise in Europa en Noord-Amerika en verscherpte maatregelen op thuismarkt Duitsland zitten een breed herstel van de sector in de weg. Verschillende automakers zeiden al dat de ontwikkelingen de komende maanden moeilijk te voorspellen zijn.
In het tweede kwartaal zorgden het sluiten van showrooms en fabrieken voor miljardenverliezen in de industrie. Voor Volkswagen is het ook zaak dat het productienetwerk in stand blijft. De automaker begon onlangs met de uitrol van het nieuwe elektrische model ID.3 en de nieuwste Golf naar klanten.
Het merk Volkswagen was, mede door kosten vanwege het dieselschandaal, in de eerste negen maanden van dit jaar verlieslatend.
Ondanks een toename van het aantal coronabesmettingen blijft het druk op de weg. Het dringende advies thuis te werken lijkt maar mondjesmaat te worden opgevolgd, blijkt uit nieuwe data van de verkeersapp Flitsmeister.
Het bedrijf achter de app analyseerde het aantal gereden kilometers van de 1,8 miljoen gebruikers op verschillende momenten in het afgelopen jaar. Een paar weken nadat premier Rutte het dringende advies gaf thuis te werken bleek al dat die oproep weinig gehoor vond. Ook het instellen van een gedeeltelijke lockdown, met onder meer een horecasluiting, heeft Nederland er niet toe bewogen massaal thuis te gaan werken.
Lees hier meer over de uitkomsten van de Flitsmeister-analyse.
De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune is voor medisch onderzoek overgevlogen naar Duitsland. Het nieuws komt een dag nadat de regering van het Noord-Afrikaanse land bekend had gemaakt dat Tebboune was opgenomen in een Algerijns ziekenhuis vanwege een mogelijke coronabesmetting. De president ging in thuisquarantaine nadat een aantal van zijn senior assistenten positief waren getest op COVID-19.
De behandeling van de 75-jarige president in Duitsland komt enkele dagen vóór het belangrijke referendum op 1 november in Algerije over wijzigingen in de grondwet die hij heeft voorgesteld.
In een op de staatstelevisie voorgelezen regeringsverklaring werd niet gespecificeerd waarvoor Tebboune wordt behandeld. Er is geen melding geweest dat het staatshoofd positief testte op COVID-19.
Tebboune is de opvolger van de afgezette Abdelaziz Bouteflika, die in januari het veld moest ruimen te midden van politieke onrust in het land.
De vraag naar goud valt als gevolg van de coronacrisis lager uit. Consumenten denken namelijk wel twee keer na alvorens een duur sieraad te kopen. Maar als belegging zit het edelmetaal juist in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council, die de marktontwikkeling voor de goudindustrie in de gaten houdt.
De totale wereldwijde vraag naar goud daalde volgens de organisatie in het derde kwartaal op jaarbasis met 19 procent tot 892 ton. Dit was het laagste kwartaaltotaal sinds het derde kwartaal van 2009. De combinatie van aanhoudende beperkingen op het gebied van 'social distancing' in veel markten, economische krimp en een torenhoge goudprijs, bleek volgens de World Gold Council te veel voor kopers van juwelen. Daardoor daalde de vraag naar juwelen dit jaar met zo'n 29 procent.
Waar de totale vraag naar goud dit jaar daalde, groeide de investeringen in het derde kwartaal aanzienlijk. De marktorganisatie spreekt van een stijging van 21 procent op jaarbasis. Beleggers kochten wereldwijd ruim 222 ton aan goudbaren en munten en nog eens 272.5 ton via door goud gedekte beursfondsen. Investeringen in deze zogeheten goud-ETF's stegen tot recordhoogte.
De goudprijs in dollars steeg begin augustus naar een recordhoogte van 2067,15 dollar per ounce (28 gram). Daarop volgde een terugval waarbij de koers aan het slot van het derde kwartaal rond de 1900 dollar per ounce stond.
De World Gold Council verwacht dat de situatie op de goudmarkt in de nabije toekomst blijft zoals die nu is. De organisatie noemt het bemoedigend dat particuliere beleggers goud als veilige investering zien in de huidige woelige tijden.
India heeft donderdag de grimmige mijlpaal van 8 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. Het een na hardst getroffen land ter wereld maakt zich op voor een tweede golf.
Volgens de recentste cijfers van de Indiase regering zijn er in totaal 8.040.203 coronabesmettingen vastgesteld. In het land met zo'n 1,3 miljard inwoners overleden tot dusver 120.527 aantoonbaar aan de gevolgen van Covid-19.
Het Indiase sterftecijfer staat in schril contrast met het zwaarst getroffen land ter wereld, de Verenigde Staten. Daar werden volgens de cijfers van Johns Hopkins University vooralsnog 8.856.413 besmettingen vastgesteld, maar overleden maar liefst bijna 230.000 personen.
Hoewel de sterfte in India relatief beperkt lijkt en het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste dagen afneemt, zetten de autoriteiten zich schrap voor een tweede golf na divali, het hindoeïstische lichtfeest dat op 14 november wordt gevierd.
De hoofdstad New Delhi meldde woensdag zo'n 5000 nieuwe besmettingsgevallen, het hoogste aantal in één dag sinds de coronapandemie ook India bereikte. De autoriteiten vrezen dat het aantal nieuwe besmettingen per dag in New Delhi bij een tweede golf al snel de 10.000 kan overstijgen.
Mumbai, het financiële centrum van het land, is van alle Indiase steden het hardst getroffen. Daar zijn in totaal meer dan een kwart miljoen besmettingen vastgesteld en zijn meer dan 10.000 corona-gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. In Mumbai komen er dagelijks momenteel zo'n 2000 besmettingsgevallen bij.
De Indiase premier Narendra Modi heeft zijn volk in recente toespraken gewaarschuwd dat het zich "roekeloos" gedraagt door zich niet aan afstandsregels en andere maatregelen te houden.
Ruim een derde van de Nederlanders is van plan minder vaak fysiek te gaan shoppen en een vijfde geeft de voorkeur aan online winkelen. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek naar de ontwikkeling van onlineverkopen onder ruim 1500 Nederlanders.
Door de genomen overheidsmaatregelen en angst voor het coronavirus nam het bezoek aan winkelgebieden sinds maart sterk af en verplaatsten consumenten zich naar onlinewinkels. Uit het onderzoek blijkt dat hoe vaker er in een bepaalde sector online gewinkeld wordt, hoe minder hoog de intentie is om voor een product uit die sector nog naar de winkel te gaan.
Dat laatste is vooral te zien in winkels in de categorieën sport, elektronica en dames- en herenmode. In bouwmarkten, drogisterijen en supermarkten wordt vaker nog fysiek geshopt. Mensen hebben volgens ABN AMRO nog wel de intentie om daar te winkelen, omdat er producten verkocht worden die de consument direct wil meenemen.
Een vijfde van de Nederlanders (21 procent) geeft de voorkeur aan online winkelen. In 2015 was dat nog maar 10 procent. ABN AMRO denkt dat die groei verklaarbaar is doordat mensen tijdens de coronacrisis (noodgedwongen) meer webshops hebben uitgeprobeerd en daarbij overtuigd zijn geraakt van het gemak van online shoppen. Een andere mogelijke verklaring is dat consumenten nu vaker thuis werken, waardoor het ontvangen van pakketjes eenvoudiger wordt.
Snelheid, het gemak en de prijs zijn redenen waarom consumenten graag online shoppen. De fysieke winkel krijgt echter de voorkeur als klanten producten willen uitproberen of advies nodig hebben. In voorgaande jaren waardeerden consumenten vooral de beleving in een fysieke winkel, nu worden gemak en efficiëntie het vaakst genoemd als voordeel van fysieke winkel. ,,Blijkbaar heeft de consument een grotere behoefte aan efficiënt winkelen en verliest 'funshoppen' aan populariteit", zegt Henk Hofstede, retaildeskundige bij ABN AMRO.
In Duitsland is afgelopen etmaal opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is er sprake van maar liefst 16.774 nieuwe gevallen. De Bondsregering en de deelstaten kondigden woensdag nog strenge maatregelen aan vanaf november om de tweede golf in te dammen.
Met de nieuwe vastgestelde gevallen erbij komt het totale aantal coronabesmettingen in Duitsland op 481.013. In de afgelopen 24 uur werden in Duitsland nog eens 89 sterfgevallen als gevolg van Covid-19, geregistreerd, wat het totale dodental op 10.272 brengt.
Om de 'exponentiële' stijging van de besmettingscurve te 'breken' en een noodtoestand in de gezondheidszorg te voorkomen, gaat Duitsland maandag in een 'lock-down light' van een maand. Er gelden drastische contactbeperkingen die het openbare leven weer grotendeels stilleggen, maakte bondskanselier Angela Merkel gistermiddag bekend na een vergadering met de deelstaatleiders. Winkels, scholen en crèches blijven open.
Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft haar operaties in het Caribisch gebied hervat. Het schip had uit voorzorg enige tijd haar bemanning in isolatie geplaatst naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus. De GGD Curaçao heeft de voltallige bemanning van het schip getest op Covid-19 en constateerde hierbij geen nieuwe positieve gevallen.
Het stationsschip voert patrouilles uit voor Defensie in het Caribisch gebied. Ook vaart het patrouilles voor de Kustwacht en is het schip in te zetten bij noodhulp en operaties tegen de drugssmokkel.
Het bemanningslid bij wie enige tijd geleden als eerste Covid-19 werd geconstateerd en wier besmetting de aanleiding was voor de isolatie, maakt het goed.
China meldt 47 nieuwe besmettingsgevallen in de afgelopen 24 uur, het hoogste aantal in twee maanden tijd. En dag eerder ging het nog om 42 nieuwe besmettingen, aldus de Chinese overheid.
Van de nieuwe besmettingen op dinsdag werden er 23 in Xinjiang geconstateerd. De overige nieuwe gevallen zijn vastgesteld bij reizigers uit het buitenland.
Volgens Chinese overheidscijfers raakten vanaf het begin van de pandemie meer dan 85.000 mensen met het virus besmet en vielen er 4.634 doden.
Een coronavaccin is in de Verenigde Staten voor januari niet voorhanden, stelt de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. Hoewel de klinische proeven voor twee vaccins in een vergevorderde fase zijn, is een versnelde goedkeringsprocedure door medicijnwaakhond FDA niet voor januari te verwachten, zei Fauci woensdag. ,,Het kan januari worden, het kan later worden, we weten het niet", aldus de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID).
Volgens Fauci zijn de klinische proeven van de farmaceuten Moderna en Pfizer het verst gevorderd. Voor een versnelde goedkeuring door de FDA moeten de proefdata van de producenten aantonen dat de vaccins zowel veilig als 'aanhoudend werkzaam' zijn, aldus Fauci.
Het is niet voor het eerst dat een uitspraak van Fauci recht tegen een belofte van president Donald Trump indruist. Die heeft herhaaldelijk gezegd dat er nog voor het einde van het jaar een coronavaccin zal zijn. Critici verwijten Trump dat hij beloftes over vaccins doet in de hoop dat die hem helpen de presidentsverkiezingen te winnen.
Behalve directeur van NIAID, is Fauci ook lid van de corona-werkgroep die president Trump adviseert. Hij staat te boek als een integer en onafhankelijk expert, die vanuit zijn wetenschappelijke hoedanigheid niet schuwt om Trump tegen te spreken.
Wereldwijd wordt er met meerdere experimentele vaccins proeven uitgevoerd. Een spoedvergunning van de FDA betekent nog geen reguliere goedkeuring, waarvoor de lat aanzienlijk hoger ligt. Met de eerste vergunning kan echter wel een begin worden gemaakt met het inenten van risicogroepen en medisch personeel.
Een groot deel van de Primera-winkeliers heeft besloten om het ‘complotblad’ Gezond Verstand vandaag niet in de schappen te leggen. Dat laat de winkelketen in een verklaring aan deze site weten. Volgens het omstreden tijdschrift is het coronavirus ‘een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen’. Primera meldt in de basis de vrijheid van meningsuiting te ondersteunen, maar zegt tegelijkertijd ook Covid-19 ‘uiterst serieus te nemen’. Lees hier het hele verhaal.
Spanje sluit nog eens vijf regio's om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Madrid meldt dat de regiogrenzen tijdens het weekend van Allerheiligen - als veel Spanjaarden eropuit trekken - dichtgaan.
De aangrenzende regio's Castilië en León en Castilla-La Mancha doen de boel nog langer op slot, namelijk tot maandag 9 november. Ook de populaire kuststreken Andalusië en Murcia gaan tot die datum dicht. Alleen mensen die een doktersafspraak hebben, of naar hun werk moeten, mogen erin en eruit.Hoe wordt het Eurovisie Songfestival tóch een daverend succes, als uiteindelijk blijkt dat alles online moet plaatsvinden? Daarover brainstormt de organisatie met meer dan honderd creatievelingen. Aan ideeën geen gebrek: wat denk je van een liveconcert in je woonkamer?
De Franse president Macron heeft een nieuwe lockdown van zijn land afgekondigd. De nationale coronamaatregel gaat vrijdag in, aldus Macron. Door het beperken van de bewegingsvrijheid hoopt Frankrijk de snelle verspreiding van het virus te stuiten.
Frankrijk ging in het voorjaar, tijdens de eerste coronapiek, al acht weken op slot. Macron waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste. 'Dit keer blijven de scholen wel open', zei hij. Cafés en restaurants gaan dicht, net als de universiteiten. Reizen tussen regio's is niet mogelijk.
,,Het virus gaat rond in Frankrijk met een snelheid die zelfs in de meest pessimistische voorspelling niet was voorzien'', sprak de president op televisie. ,,De maatregels die we hebben genomen, blijken niet opgewassen tegen de golf die over Europa raast.''
De Fransen mogen alleen naar hun werk als dat noodzakelijk is, thuiswerken wordt echter de regel. De rusthuizen mogen bezoekers toelaten, maar bijeenkomsten met personen die geen deel van het gezin uitmaken zijn niet toegestaan.
Wie zijn woning wil verlaten, zal daarvoor een goede reden moeten hebben en een verklaring op zak. Woon-werkverkeer is toegestaan. Ook voor een doktersafspraak, een begrafenis, het verlenen van zorg, om boodschappen te doen of een luchtje te scheppen mag men de straat op. Buiten sporten mag een uur lang.
De aankondiging van de lockdown komt nog geen week nadat Frankrijk de avondklok uitbreidde in het land. Twee derde van de bevolking is aan huis gebonden. Infecties en ziekenhuisopnames nemen echter zo'n vlucht, dat striktere regels noodzakelijk zijn.
De Franse gezondheidsautoriteiten hebben de afgelopen week het ene record aan nieuwe besmettingen na het andere gemeld. Zondag waren dat er ruim 52.000. Het dagelijks gemiddelde deze week staat op zo'n 38.000 positieve coronatests.
,,We zitten al middenin de storm, in de crisis, en nu hebben we radicale maatregelen nodig'', zegt Frederic Valletoux, hoofd van de Franse ziekenhuisfederatie. De zorg wordt overspoeld. ,,Ziekenhuizen houden het zonder drastische aanpak niet vol.''
De 75-jarige Belgische Elisabeth Staes kreeg het afgelopen zondag aan de stok met een winkelende man die zich in de supermarkt weinig van de afstandsregels aantrok. Ze wees hem daar in de rij voor de kassa op, maar moest haar voorzichtigheid bekopen met een gebroken bekken.
,,Ik draaide me om, vroeg hem om afstand te houden en wees naar de lijnen op de grond'', vertelt Elisabeth vanuit haar ziekenhuisbed. ,,Hij begon te vloeken in het Frans en was zo boos dat de winkelmanager hem tot kalmte moest manen.'' Maar daarmee was de woedende man niet tot bedaren gebracht.
Hij achtervolgde haar en verkocht de bejaarde dame een duw. 'Voilá', riep hij, terwijl Elisabeth tegen de keien sloeg. De Belgische wist op te krabbelen en haar appartement, een paar straten verderop, te bereiken. Daar belde ze de hulpdiensten. ,,In het ziekenhuis bleek dat mijn moeder haar bekken gebroken heeft'', zegt haar zoon.
Bezoeken mag hij zijn moeder niet. ,,Ze zal er voor minstens twee weken moeten blijven, en dat net op het moment dat de ziekenhuizen overvol zijn door Covid-19.'' De politie heeft de beveiligingsbeelden van de supermarkt inmiddels bekeken, maar omdat de man wel een mondkapje droeg is de kans hem te vinden klein.© Privéfoto — De 75-jarige Elisabeth met mondkapje in het ziekenhuis. Vandaag hebben nog eens drie regio's het vierde en hoogste risiconiveau gekregen, omdat het aantal coronabesmettingen hoog is opgelopen. De situatie in de regio's IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord is volgens de coronakaart op het dashboard van de rijksoverheid 'zeer ernstig'.
De regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.
In Limburg-Zuid ging het risiconiveau van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Ook Friesland, Groningen, Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland staan op dit niveau. Zeeland is nu de enige regio die nog op het niveau 'zorgelijk' staat, het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.
© Coronadashboard/Rijksoverheid — Geen enkele regio heeft het laagste risiconiveau 'waakzaam'. Een patiënt van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen testte tot twee keer toe negatief op het coronavirus, maar blijkt toch besmet te zijn. Achttien mensen die met de patiënt in contact kwamen, waaronder één medepatiënt en vijftien ziekenhuismedewerkers zijn nu eveneens besmet met het virus. ,,We gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren'', zegt de ziekenhuiswoordvoerder ,,We proberen uit te vinden hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.’’
Na onderwijsminister Slob moet ook minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking in quarantaine. Ook zij is in contact geweest met iemand die corona blijkt te hebben, laat ze via Twitter weten. ,,Ik voel me verder gelukkig goed, en werk vanuit huis gewoon door.” Het debat over haar begroting, dat morgen zou worden voortgezet, wordt nu op een later moment ingepland.
De strengere coronamaatregelen in Vlaanderen gaan niet vrijdagavond, maar al aan om 12 uur vannacht in. Na kritiek op het dagenlange oponthoud, nu het virus in België sneller om zich heen grijpt dan waar ook in Europa, is er een vlottere manier gevonden.
Vlaanderen besloot gisteren, nadat Wallonië en Brussel dat afgelopen weekend al deden, culturele activiteiten en sport aan banden te leggen. Dit komt bovenop de landelijke maatregelen, maar dan pas vanaf vrijdag. Dat zorgde voor felle kritiek.
Steden als Gent en Mechelen besloten daarop de maatregelen op eigen houtje al te vervroegen. Doordat de landelijke regering de maatregelen overneemt waarover de gewesten het eens zijn, worden ze nu al om middernacht van kracht.
Zo'n 900 landmachtmilitairen en 100 mariniers volgen momenteel een korte opleiding en gaan daarna coronatesten afnemen op zeven nieuwe XL-testlocaties. Het gaat om niet-medisch personeel dat intern wordt opgeleid. Opleidingsinstituut NCOI verzorgt de lessen. De bijval van de 1000 soldaten moet de druk op de bestaande testlocaties verminderen en de doorstroom verhogen.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid moeten mensen in december terecht kunnen bij de zeven XL-locaties, waar zowel reguliere als verschillende sneltesten worden aangeboden. De militairen zullen alleen in de opstartfase van de XL-locaties coronatests afnemen. De locaties komen waarschijnlijk in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en de regio Arnhem-Nijmegen.,,Het gaat naar omstandigheden goed met me. Wel bijzonder om in volle vaart stil gezet te worden, maar dat maken meer mensen mee. Ik kan gelukkig nog veel vanuit huis doen'', laat onderwijs- en mediaminister Arie Slob weten. Hij moest maandag halsoverkop in quarantaine, nadat een van zijn naaste medewerkers besmet bleek met het coronavirus. Conform de regels zit hij tien dagen thuis. ,,Vandaag heb ik onder andere een digitaal werkbezoek gebracht aan een school. Blijft spannend of ik geen klachten ga krijgen, maar dat is nu gelukkig nog niet het geval."
Vanaf maandag gelden in Duitsland drastische coronamaatregelen, die het openbare leven grotendeels stilleggen. De contactbeperkingen moeten de tweede coronagolf 'breken' en duren de gehele maand november.
De horeca gaat volledig dicht. Afhalen en bezorgen van maaltijden voor thuis is wel toegestaan. Bioscopen, musea, theaters en andere cultuurinrichtingen moeten ook sluiten. Hetzelfde geldt voor fitnessstudio's, zwembaden en sportzalen.
Ook massagesalons en bedrijven voor persoonlijke verzorging moeten weer sluiten, kappers uitgezonderd. Mensen moeten hun sociale contacten tot een minimum beperken.
Hooguit twee huishoudens mogen in het openbaar samenkomen met een maximum van tien personen. Winkels en scholen blijven open mits de hygiënevoorschriften in acht worden genomen.Het RIVM meldt dat er het afgelopen etmaal 8123 positieve coronatests zijn gemeld. Dat is fors lager dan de voorgaande dagen, maar de daling wordt mogelijk verklaard door een ICT-probleem. Het Rijksinstituut heeft vandaag daardoor geen complete dataset ontvangen, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Om hoeveel ontbrekende meldingen het gaat, is nog niet duidelijk.
De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vraagt mensen om dit jaar op Halloween en Sint Maarten niet de straat op te gaan. 'In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet', klinkt het dringend. In de hoofdstad en omliggende plaatsen geldt het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe.
Normaal gaan ouders met kinderen - op 31 oktober en 11 november - in groepen langs de deuren om een liedje te zingen en zo wat lekkers te 'verdienen'. ,,Dat is nu geen goed idee, omdat in groepen de kans op verspreiding van het virus groot is'', zegt de veiligheidsregio.
,,Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint Maarten weer samen vieren." Premier Rutte zei gisterenavond dat het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten alleen in kleine groepen zal kunnen, evenals het vieren van pakjesavond op 5 december.België gaat ziekenhuizen verplichten coronapatiënten over te nemen als voor hen elders geen plaats is. De verplichte spreiding is nodig omdat de ziekenhuizen vollopen maar zij elkaar toch niet altijd willen helpen, zeggen de betrokken ministers.
Nu steeds meer ziekenhuizen de toestroom niet meer aankunnen, willen de ministers zo snel mogelijk de wet wijzigen zodat 'de transfer van patiënten onder bepaalde voorwaarden zal kunnen worden verplicht'.Vandaag hoor je in de AD Nieuws Update onze politiek verslaggever Edwin van der Aa over de briefing van Van Dissel en Kuipers aan de Tweede Kamer en over het debat rondom de corona ontwikkelingen. Ook reageert hoogleraar immunologie Huub Savelkoul op de vraag of vitamine D slikken werkt tegen corona. Luister de podcast hier:
Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Gisteren werd zo'n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers. De kritiek vanuit de Kamer zwelt aan over de manier waarop het kabinet communiceert over de coronacrisis en de getroffen maatregelen.
De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft de afdeling intensieve zorg waar ze sinds vorige week verbleef, mogen verlaten. Dat meldt ze zelf op Twitter. Ze is aan de beterende hand, maar moet wel 'nog even' in het ziekenhuis blijven. Ze bedankt ook iedereen voor de steun die ze afgelopen dagen kreeg.
Duitsland krijgt vanaf maanden te maken met een 'lockdown light', menen Duitse media. In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat een deel van het land op slot, is de verwachting. Bars en restaurants moeten dicht, maar ook bijvoorbeeld fitnessstudio's. Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen. In regeringskringen wordt gesteld dat een 'golfbreker' noodzakelijk is om de vloed nieuwe besmettingen in te dammen.
Het Witte Huis heeft ‘het einde van de coronaviruspandemie’ opgenomen in een lijst met wetenschappelijke en technologische prestaties van de Trump-regering, ondanks dat bijna een half miljoen Amerikanen de afgelopen week positief testten op Covid-19. Lees hier meer.
Het OMT adviseert dat mensen die positief zijn getest op het coronavirus, maar geen klachten hebben na drie dagen opnieuw worden getest. Op basis van de twee testen wordt dan besloten of de zelfisolatie wordt verlengd.
Nu moeten zij drie dagen in zelfisolatie. Als ze geen klachten krijgen, mogen ze weer naar buiten. Krijgen ze wel klachten, dan moeten ze vanaf dat moment nog zeker zeven dagen in zelfisolatie. Als ze daarna 24 uur klachtenvrij zijn, mogen ze weer naar buiten.
Voor het eerst zijn dinsdag wereldwijd meer dan een half miljoen nieuwe coronagevallen op een dag geregistreerd, meldt het Franse persbureau AFP vandaag op basis van een eigen telling.
Het zou gaan om 516.898 nieuwe gevallen. Volgens de teller van Worldometer waren er woensdag 44.361.680 coronagevallen op aarde en 1.173.846 sterfgevallen als gevolg daarvan. Dinsdag werden wereldwijd 7723 sterfgevallen gemeld, aldus de telling van AFP.
Afgelopen weekend leek het wel de Efteling, zo lang was de rij voor het toilet van de HEMA in de Rotterdamse Koopgoot. Het warenhuis heeft net als de Bijenkorf als een van de weinige winkels in het Rotterdamse centrum het toilet nog open. En daar is het nu megadruk. Met alle gevolgen van dien. Lees hier het hele verhaal.
Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten bedraagt 2376, 18 meer dan de vorige dag. Daarvan liggen er 1831 buiten de intensive care, 2 meer dan gisteren. Op de IC liggen 545 coronapatiënten (waarvan 2 in Duitsland), 16 meer dan de dag ervoor.
Er liggen daarnaast 462 patiënten zonder corona op de ic, 6 meer dan gisteren. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 1007 (de 2 in Duitsland meegerekend), 22 meer dan de vorige dag. Het aantal nieuwe corona-opnames is 313 op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen en 57 op de ic's.
In de afgelopen 24 uur zijn er 35 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan 3 ic-patiënten. Dat meldt het LCPS.De Schotse politie heeft een einde gemaakt aan honderden illegale feestjes bij mensen thuis. Dergelijke bijeenkomsten zijn in Schotland verboden in de strijd tegen het coronavirus. Tussen eind augustus en midden oktober werden agenten meer dan 3000 keer opgetrommeld bij privéfeesten. In ruim 430 gevallen kregen mensen een boete. Ruim tachtig feestgangers werden gearresteerd, bijvoorbeeld omdat ze de politie aanvielen.
Agenten moesten vooral ingrijpen in grote steden als Glasgow en Edinburgh. Bij een feest in een studentenhuis waren honderden aanwezigen. Woningen die via Airbnb werden verhuurd, bleken vaak te worden misbruikt voor spontane party's. Er waren ook religieuze bijeenkomsten die niet door de beugel konden.
Na een maandenlange strenge lockdown mogen inwoners van de Australische stad Melbourne de straten weer op. De winkels en horeca zijn heropend en hier wordt flink van genoten.
De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel vandaag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden.
Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er door de genoemde storing veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag.
Van Dissel zegt wel dat in de dagelijkse aantallen besmettingen een afvlakking zichtbaar is. ,,Daar zijn we van overtuigd." Maar een zekere daling is er nog niet, en die is wel nodig om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten. ,,De getallen zouden erbij kunnen passen, maar de komende dagen zijn wel kritisch."
De Europese Commissie koopt voor 100 miljoen euro aan zogenoemde sneltests om het coronavirus op te sporen. Ook wordt de invoer van mondkapjes en andere medische benodigdheden van buiten de Europese Unie langer vrijgesteld van btw en invoerheffingen, zegt EC-voorzitter Ursula von der Leyen.
Sneltests waren lang niet betrouwbaar genoeg, maar dat is veranderd en de verwachtingen zijn inmiddels hooggespannen. De commissie wil een eerste voorraad aankopen en ter beschikking van de EU-landen stellen, zei Von der Leyen woensdag bij de presentatie van een nieuw pakket coronamaatregelen. De commissie wil met leveranciers ook weer een raamcontract sluiten zodat lidstaten kunnen bijbestellen.
Ziekenhuis VieCuri in Venlo komt er niet langer aan toe om patiënten met corona uit het westen van Nederland op te vangen. Het ziekenhuis heeft de handen vol aan de toenemende stroom van patiënten uit de eigen regio. ,,Daar waar de Limburgse ziekenhuizen de afgelopen weken patiënten overnamen uit bijvoorbeeld de Randstad, vanaf woensdag geldt in ieder geval voor VieCuri dat dit niet meer kan en wij juist zelf patiënten moeten overplaatsen", aldus een woordvoerster. ,,We hebben te maken met een flinke toename aan Covidpatiënten in ons ziekenhuis."
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft in een paar uur tijd al vele tientallen klachten ontvangen over een spotje voor het blad Gezond verstand. De commercial voor het blad, waarin omstreden theorieën over de coronapandemie en het klimaat worden gedeeld, is vanaf woensdagochtend te horen op NPO Radio 1.
,,Dit zijn opvallend veel klachten in zeer korte tijd", bevestigt de woordvoerster van de RCC. ,,Normaal ontvangen we er zo'n zestig per dag". Het secretariaat kijkt of er een procedure wordt gestart. Deze klachtenprocedure duurt over het algemeen enkele weken. ,,We plegen uitgebreid hoor en wederhoor; een adverteerder mag zich altijd verweren. We gaan bij een oordeel niet over één nacht ijs."
De Stichting Ether Reclame (STER) laat weten geen reden te zien om de spotjes van de zender te weren. ,,Als er zaken in een spotje langskomen die wettelijk verboden zijn, dan kunnen wij iets weigeren. Het is niet aan de STER om te oordelen over twijfelgevallen", stelt directeur Frank Volmer.
De griepprik beperkt mogelijk het risico op infectie met het coronavirus. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben hier op twee manieren indirect bewijs voor gevonden. Ze becijferen dat personeelsleden van het academische ziekenhuis die zich vorig jaar lieten vaccineren tegen het griepvirus, minder vaak SARS-CoV-2 opliepen dan collega's die de griepprik niet haalden. Daarnaast hebben ze met laboratoriumonderzoek laten zien dat het griepvaccin in cellen van gezonde mensen de immuunreactie verbetert.
Die "getrainde immuniteitsreactie" kan in deze tijd gunstige neveneffecten hebben. ,,Naast bescherming tegen griep zou het vaccin gunstige effecten kunnen hebben tegen het coronavirus", concludeert hoogleraar experimentele geneeskunde Mihai Netea.
Het onderzoek heeft nog geen zogeheten peer review gekregen van onafhankelijke vakgenoten en is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Omdat de onderzoekers hun resultaten belangrijk vinden, hebben ze die nu alvast gepubliceerd op de medische website MedRxiv.
Alle indicatoren zijn op rood in België, zegt viroloog Steven Van Gucht vanmorgen op een persconferentie. ,,De ziekenhuiscijfers stijgen het snelst in Vlaanderen, met een verdubbeling om de 6 dagen", zo meldt hij. In Brussel en Wallonië gaat dat om 9 dagen. In de ziekenhuizen liggen nu bijna evenveel mensen als tijdens de piek in de eerste golf. ,,Op dit tempo bereiken we de piek van 2.000 patiënten op intensive care tegen 6 november", klinkt het. ,,Dat is de maximumcapaciteit die we op dit moment hebben, er moet gewerkt worden aan een plan B."
Bij 18- tot 40-jarigen uit grote steden is nu naar schatting 11 procent immuun voor het coronavirus. Landelijk hebben nu naar schatting 6,2 procent van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus. Lees hier meer.
België, dat flink gebukt gaat onder de tweede golf, zet komieken in op mensen op te roepen zich aan de maatregelen te houden. Onder andere Alex Agnew (47), Soe Nsuki (32), William Boeva (30) zeggen dat het 'even geen tijd is voor flauwe grappen'.
Om de grote druk op de testcapaciteit te verlichten wil het kabinet op een aantal plekken in het land ‘hoogvolume laboratoria’ bouwen, ook komt er een proef met de inzet van een ‘testrobot’ die mensenwerk in de PCR-testlabs kan overnemen.
Vanaf januari wordt er gewerkt met de robot die maximaal 20.000 tests per dag kan draaien, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Kamer.
Momenteel kunnen de labs samen 60.000 coronatests per dag uitvoeren (PCR), het kabinet werkt aan snelle uitbreiding van de capaciteit, om begin 2021 100.000 tot 130.000 tests te kunnen uitvoeren. ,,De robots kunnen ook voor de langere termijn goed ingezet worden, bijvoorbeeld bij een derde golf of bij nieuwe pandemieën."
De ziekenhuizen koersen nog steeds op het slechtste scenario qua aantallen coronapatiënten, ondanks de twee weken geleden ingezette nieuwe maatregelen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vanmorgen tegen de Tweede Kamer. ,,We hebben de afslag nog niet genomen”, aldus Kuipers in een briefing aan Kamerleden. Gisteren lagen er 1829 'gewone’ coronapatiënten in het ziekenhuis en 529 mensen op de intensive care. Lees hier meer.
Het lukt de Nederlandse ziekenhuizen niet om in geval van acute nood veel meer dan 1700 bedden op de intensive care te realiseren. Normaal telt Nederland zo’n 1050 IC-plekken, dat kan uitgebreid worden tot 1350 en uiterlijk 1700 als de toestroom van patiënten blijft toenemen. Maar meer lukt niet, zo blijkt uit plannen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
In mei had het kabinet gevraagd om een ‘opschalingsplan’ tot 3.000 IC-bedden. Dat plan is nu op papier gezet, maar het is een ‘theoretische exercitie’, benadrukken ziekenhuizen: ,,Er wordt nu al maximaal ingezet om opschaling tot 1700 bedden te realiseren”, schrijft minister Hugo de Jonge in zijn brief aan de Tweede Kamer. ,,Met name gezien de beschikbaarheid van personeel acht het LNAZ het niet realistisch dat er meer dan 1700 IC-bedden gerealiseerd kunnen worden op korte termijn.”
Er liggen er nu ruim 500 coronapatiënten op de IC, daarbovenop liggen nog 450 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. De piek van het aantal covidpatiënten wordt begin november verwacht.
Steeds meer artsen, doktoren en hoogleraren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Het slikken van het supplement kan ervoor zorgen dat je de kans op het krijgen van corona vermindert en er sneller van geneest als je het toch oploopt.
Organisaties uit het onderwijs roepen personeelsleden en leerlingen op er 'met elkaar alles aan te doen de scholen zolang als verantwoord is open te houden'. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, schrijven de VO-Raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in een open brief.
,,We, maar vooral jullie, weten als geen ander hoe moeilijk het is om alle regels en voorschriften altijd na te leven", aldus bestuurders van de organisaties. ,,Het is soms lastig om in een volle school de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en onderwijspersoneel en tussen personeel onderling te bewaren. Maar laten we er samen alles aan blijven doen om deze afstand te realiseren en laten we elkaar ook steeds weer aan deze afspraak herinneren."
De organisaties zien met het stijgende aantal coronabesmettingen ook de zorgen onder ouders, leerlingen en het personeel toenemen. Zowel over de gezondheid als over de werkdruk en de kwaliteit van het onderwijs.
Mensen die reguliere zorg nodig hebben, blijken steeds vaker te verzwijgen dat zij coronagerelateerde klachten hebben. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Reden is dat patiënten niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld. Dit vormt een groot risico, vinden de anesthesiologen. Ze roepen patiënten op om klachten kenbaar te maken.
,,Het is heel begrijpelijk dat patiënten die lang wachten op een operatie of andere behandeling er alles aan doen om deze door te laten gaan. Het is echter zowel een gevaar voor de patiënt zelf als voor de zorgverleners en andere patiënten als mogelijke COVID-19 klachten niet worden gemeld,” aldus Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
Winkelpersoneel met een mondkapje is voor veel klanten met gehoorproblemen een crime. In Woerden hebben ze daar een oplossing voor: winkeliers in de binnenstad krijgen transparante gezichtsmaskers. De eerste zeventig maskers zijn al besteld, tot tevredenheid van de meeste doven en slechthorenden. Lees hier meer.
D66-fractieleider Rob Jetten is niet te spreken over het bezoek dat vijf boeren dinsdagavond aan zijn huisadres brachten. Hij zegt dat het ‘vreemd en onaangenaam’ voelt dat ze weten waar hij woont en daar filmbeelden en foto’s van verspreiden. De boeren, lid van boerenactiegroep Farmers Defence Force waren dinsdagavond naar zijn huis gereden om hem een voedselpakket te brengen. Ze deden dit nadat Jetten bekend had gemaakt dat hij corona had en in thuisquarantaine zat.
Hagenaars hebben niet stilgezeten tijdens de eerste lockdown. Er is een geboortegolf op komst, zo zeggen verloskundigen van de Verloskundige Zorg Haaglanden (VZH). Zij hebben nu al meer zwangere vrouwen begeleid dan anders in een heel jaar. ,,Gewoon Hollands”, noemt verloskundige Denise Heidecke de piek. Het gaat om een plaatselijk verschijnsel in de regio Den Haag. Elders in het land is geen sprake van een merkbare toename. Lees hier het hele verhaal.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal een stuk sneller gestegen dan de afgelopen dagen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde met bijna 15.000 nieuwe gevallen een nieuw record.
De afgelopen dagen schommelde het aantal nieuwe coronabesmettingen dat werd vastgesteld tussen de 8600 en 11.000. Woensdag registreerde het RKI echter 14.964 nieuwe coronapatiënten. Dat was meer dan het oude record van afgelopen zaterdag toen 14.714 gevallen werden gemeld.
Vandaag vergaderen bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien Duitse deelstaten over strengere maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Er ligt onder andere een voorstel op tafel om de horeca volgende maand op slot te doen.
Heineken gaat als gevolg van de coronacrisis aanzienlijk in de personeelskosten snijden. De uitgaven voor medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor en regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag, waardoor banen verloren gaan.
Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis. In eigen land adviseert het OMT alleen op vakantie te gaan met huisgenoten of een beperkt aantal anderen. Familiebezoek tijdens de kerstvakantie moet ‘tot een minimum en directe familie’ worden beperkt. Het OMT ziet het liefst in Europees verband afspraken over sluiting van horeca en een verbod op feesten en evenementen. Lees hier het hele verhaal.
Rusland heeft bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gevraagd om een urgentieverklaring voor zijn coronavaccin Sputnik V. De Russische overheid gaf in augustus al toestemming voor het gebruik van het vaccin, tot verbazing van Europese artsen nog voordat alle testfases waren afgerond. Met een urgentieverklaring van de WHO kan het vaccin wereldwijd sneller beschikbaar komen. Ook heeft Rusland de gezondheidsorganisatie gevraagd om een zogeheten prekwalificatie, een goedkeuring vooraf dat het vaccin veilig en effectief is.
China meldt het hoogste aantal nieuwe besmettingen in twee maanden tijd. Met 42 positieve gevallen, voornamelijk in de noordwestelijke regio Xinjiang, is China daarmee weer bijna op het niveau van 10 augustus, toen er 44 besmettingen werden vastgesteld.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil het aantal testlocaties in Nederland de komende maanden flink verruimen. Ook moet het gebruik van snelle testen binnen afzienbare tijd mogelijk worden. Deze ambities staan in een coronabrief die De Jonge vannacht naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Jonge schrijft in zijn ‘teststrategie’: 'Ik wil realiseren dat in Nederland het testen op Covid op meer plekken, bij meer mensen kan plaatsvinden. Dat gaat stap voor stap en kan niet allemaal in één keer. Het motto van de invoering van sneltesten is: veilig, verantwoord en snel.'
Het streven van de bewindsman is dat er begin volgend jaar 100.000 tot 130.000 testen per dag af kunnen worden afgenomen, waarbij de doorlooptijd maximaal twee keer 24 uur is. Gebaseerd op de laatste RIVM-prognose van de testvraag verwacht hij in ieder geval in december en januari ruim te kunnen voldoen aan de vraag. De testvraag in december ligt rond de 90.000 en momenteel op 62.700.
De politie Oost-Nederland heeft twee Twentse ziekenhuizen gewaarschuwd dat complotdenkers mogelijk willen binnendringen in de ziekenhuizen. Personeel is opgeroepen om alert te zijn. Er werd opgeroepen om te filmen bij de spoedeisende hulp.
Het Twentse Ziekenhuis MST informeerde medewerkers dat de oproep afkomstig is uit kringen van complotdenkers of actiegroepen rond de beweging Viruswaarheid. Het ziekenhuis instrueert om bij verdachte situaties de beveiliging in te schakelen. Die haalt de politie erbij.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert geschokt. Woordvoerder Wouter van der Horst gaat de leiding van het crisisteam op de hoogte stellen.„Het is een absurd idee en van de zotte als het bewaarheid wordt. Ik wil erop wijzen dat mensen die binnendringen op een intensive care en geen bescherming dragen meteen besmet raken. Het is huisvredebreuk.''
De Duitse bondsregering maakt vandaag waarschijnlijk bekend dat bars, clubs en cafés geen gasten meer ontvangen, dat hotelovernachtingen alleen nog zijn toegestaan als er een gegronde reden voor is, en dat theaters, bioscopen en sportfaciliteiten de deuren moeten sluiten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatpremiers maken woensdag een nieuw pakket aan verregaande maatregelen bekend, waarvan het Duitse persagentschap DPA meldt dat het de conceptversie heeft ingezien.
Doel van de maatregelen is om de tweede coronagolf in te dammen. De federale regering wil zoveel mogelijk een landelijk beleid dat ook doelgericht en tijdelijk is. Daarin had bondskanselier Merkel lang de deelstaatregeringen tegenover zich, die economische schade van beperkende maatregel zoveel mogelijk willen voorkomen.
Onder het nieuwe pakket aan maatregelen, dat van 4 november tot het einde van die maand zal gelden, zou men hooguit nog mensen uit één ander huishouden tegelijkertijd in het openbaar mogen treffen. Scholen en kinderdagverblijven zouden open mogen blijven, maar moeten dan met nieuwe hygiëneprotocollen gaan werken. Ook zouden de schoonheidsstudio's, massagesalons en tatoeagestudio's in Duitsland komende maand dicht moeten gaan.
Duitsland heeft momenteel te maken met veel hogere dagelijkse besmettingscijfers dan tijdens de eerste golf in maart en april. Sindsdien heeft het land de testcapaciteit fors opgeschroefd. De rappe toename van het aantal coronabesmettingen wordt geweten aan samenkomsten en het nachtleven. Meerdere regio's, waaronder de hoofdstad Berlijn, namen daarom al eerder strenge maatregelen, waaronder een avondklok. Sinds het begin van de epidemie zijn er in Duitsland meer dan 450.000 besmettingsgevallen vastgesteld. In het land overleden al meer dan 10.000 personen aan de gevolgen van Covid-19.
Twee coronapatiënten zijn dinsdag overleden bij de evacuatie van een deel van een ziekenhuiscomplex in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat hebben lokale media gemeld. Bijna tweehonderd patiënten werden geëvacueerd in het Bonsucesso hospitaal, in het noorden van de stad.
Twee patiënten in ernstige toestand, van 42 en 83 jaar oud, overleefden de evacuatie niet. De brandweer kreeg de brand in het ziekenhuis onder controle. De oorzaak is nog onbekend.
Brazilië behoort tot de zwaarst getroffen landen door de coronapandemie, met meer dan 5,4 miljoen bevestigde besmettingen.
Het aantal bezoekers aan het centrum van Amsterdam lag vorige week op iets meer dan een kwart van een jaar eerder. De omzet lag twee derde lager dan vorig jaar, becijferde de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail. Daarmee hadden Amsterdamse winkeliers het meest te lijden onder de nieuwe coronamaatregelen van de dertien steden die INretail in de gaten houdt.
Het aantal bezoekers in die dertien steden daalde gemiddeld met 49 procent. In tien van die steden was de afname groter dan 40 procent.
Door de coronacrisis is het al maanden rustiger in de winkelstraten. Sinds de nieuwe lockdown is de terugval echter aanzienlijk. De overheid roept op om vooral in je eentje en doelgericht aankopen te doen, winkelen voor het plezier wordt daardoor afgeraden.
Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, luidt de noodklok over de toestroom van coronapatiënten. Hij maakt zich grote zorgen. ,,Ik ben teleurgesteld dat er geen zwaardere maatregelen zijn genomen", zegt hij vanavond bij OP1.
D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft deze dinsdagavond onverwacht bezoek aan huis gekregen van een delegatie van de boerenactiegroep Farmers Defence Force. Zij zochten Jetten thuis op om hem naar eigen zeggen ‘met een gezond voedselpakket beterschap te wensen’. Vandaag werd bekend dat Jetten ook corona heeft.
De boeren waren per auto naar het huis van Jetten gekomen die nogal overvallen werd door het plotse verschijnen van een groep mannen aan de deur. Jetten stond het gezelschap vriendelijk te woord en luisterde naar hun uitleg waarom ze bij hem op de stoep stonden.
De Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) zijn blij met de coronasteun die de cultuur- en evenementensector ontvangt, vooral nu de maatregelen worden verlengd. Vanavond maakte het kabinet bekend dat theaterproducenten zonder subsidie zo'n 40 miljoen euro ontvangen. Voor toeleveranciers van evenementen, zoals muziekfestivals en kermissen, ligt in totaal 11 miljoen euro klaar.
,,In een tijd dat de nadruk vanzelfsprekend op de precaire situatie rond Covid-19 en onze volksgezondheid ligt, is de alliantie erkentelijk voor het feit dat de overheid ook het leed binnen onze sector ziet", laat Ahoy-directeur Jolanda Jan Jansen in een verklaring weten. ,,De extra steun die nu wordt toegezegd richting een beperkt aantal ondernemers binnen de branche en richting de vrije theaterproducenten (tot en met het einde van 2020) geeft hen de komende maanden weer wat houvast. Het gesprek tussen overheid en de branche wordt voortgezet."
Op verschillende plaatsen in Italië groeit het verzet tegen de nieuwe lading coronamaatregelen. Bij betogingen in Milaan, Turijn en Rome kwam het daarbij dinsdag tot gewelddadige opstootjes, net nu het aantal nieuwe besmettingen in Italië tot grote hoogtes stijgt. Dinsdagavond meldde de Italiaanse regering alvast dat ze meer dan 5 miljard euro vrijmaakt voor de zwaarst getroffen beroepen.
In Rome kwam het nabij het centrale Piazza del Popolo rond 19 uur tot gevechten tussen politie en een paar honderd betogers. Onder de betogers waren ook leden van de neo-fascistische Forza Nuova-partij. De betogers staken vuilbakken in brand en beschadigden gestalde fietsen en brommers, de politie antwoordde met het waterkanon.
Frankrijk zet zich schrap voor nieuwe beperkingen in de strijd tegen corona. Volgens Franse media is zelfs niet meer uit te sluiten dat het land opnieuw op slot gaat, zoals tijdens de eerste golf, maar nu wel iets minder streng. Gesproken wordt over een maand vanaf donderdag.
De Franse president Macron houdt woensdag om 20.00 uur een live toespraak. Hoewel niet bekend is gemaakt waarover hij gaat spreken, verwachten waarnemers dat er in ieder geval forse en impopulaire maatregelen worden aangekondigd. Nu geldt al voor twee derde van het land een spertijd van 21.00 tot 06.00 uur.
In Frankrijk sterven honderden mensen per dag aan corona. De dagelijkse aantallen stijgen weer naar het niveau van maanden geleden. Inmiddels is bij bijna 1,2 miljoen inwoners een besmetting vastgesteld. Voor de tweede achtereenvolgende dag moesten meer dan duizend personen met corona worden opgenomen.
==
Het persmoment waarin Rutte en De Jonge voorlopig geen verscherpingen of versoepelingen aankondigden, noemt horecabaas Khalid Oubaha pure misleiding. Hij is er zeker van: ,,Wij gaan niet open voor 1 maart 2021. Of er moet een wonder gebeuren.”
Khalid Oubaha, de grootste horecaondernemer in Gelderland met tientallen zaken in Arnhem en Nijmegen, vindt dat Rutte en De Jonge liegen en bedriegen. Oubaha: ,,Het is pure massapsychologie.”
Het aangekondigde derde steunpakket van de overheid - gemiddeld zo'n 2500 euro - zorgt bij Oubaha niet voor meer optimisme. ,,Dat geld kunnen ze beter aan een goed doel geven. Dat gaat ons écht niet helpen.”
De evenementenbranche richt zijn pijlen op het voorjaar nu de huidige coronamaatregelen nog zeker tot in december gaan duren. ,,We zagen het al aankomen, we zetten in op het volgende voorjaar", reageert Willem Westermann van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) tegenover het ANP. ,,Het is jammer, maar niet onverwacht." De hoop in de evenementenbranche is dat de verspreiding van het coronavirus 'niet nog erger wordt'. ,,Hopelijk kunnen we na de feestdagen weer inzetten op evenementen, zodra er ook bijvoorbeeld sneltesten zijn."
Evenementen zijn voorlopig verboden en er is maximaal dertig man publiek welkom in theaters, bioscopen en concertzalen. ,,We stimuleren evenementen met die dertig bezoekers niet per se, maar we hebben wel enorm respect voor de mensen die zoiets toch organiseren", aldus Westermann. ,,Er valt totaal geen geld mee te verdienen, maar je maakt het publiek er wel erg blij mee. Er worden mooie dingen opgezet, maar het is niet rendabel."
Komende jaarwisseling moet er in Rotterdam onder meer een lichtspektakel komen dat digitaal te volgen is. Dat is het alternatief dat het Rotterdams college van burgemeester en wethouders wil voor de geannuleerde vuurwerkshows in de stad, zo schrijft het in een brief aan de gemeenteraad.
Op 14 oktober besloot het college dat de vuurwerkshows bij de Erasmusbrug, in Hoek van Holland en in Nesselande vanwege het coronavirus en de geldende maatregelen niet kunnen doorgaan. De gemeenteraad vroeg met een aangenomen motie het college met een alternatief te komen om de jaarwisseling toch te markeren.
Donderdag bespreekt de gemeenteraad het alternatief voor de geannuleerde jaarwisselingsactiviteiten.
De horeca gaat dit jaar niet meer open. Met dit doemscenario houdt Koninklijke Horeca Nederland ernstig rekening, zegt landelijk voorzitter Robèr Willemsen tegen deze nieuwssite. Het kabinet maakte vanavond bekend dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december gaat duren. ,,Het is om moedeloos van te worden. Ze nemen ons gewoon totaal niet serieus”, verzucht Willemsen. Lees hier het hele verhaal.
Een stiekem bezoekje aan de horeca is voor een Britse studente uitgelopen op een financiële domper. Carys Ann Ingram moet in totaal 6600 pond (7300 euro) betalen omdat ze na een vliegtuigreis niet meteen in quarantaine is gegaan. Ze viel door de mand nadat ze een foto van een maaltijd in een restaurant op haar Instagram had geplaatst.
De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.
De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.
De Jonge vindt dat de besmettingsgraad moét dalen, omdat de zorgsector het anders niet volhoudt. Niet de maatregelen maken volgens hem daarbij het verschil, maar het gedrag van mensen om die op te volgen.
Het niveau van besmettingen moet wat hem betreft hetzelfde worden als voor de zomer en liefst nog lager. Of de huidige maatregelen voldoende zijn om dat te bereiken en op tijd, kan de minister nu niet zeggen. Het zal volgens hem nog even duren voordat de effecten goed zichtbaar worden van de extra maatregelen die eind september zijn genomen en daarna de nog strengere maatregelen medio oktober.
© ANP Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond stelt een deel van geplande operaties uit en gaat meer bedden vrijmaken voor de opvang van patiënten met corona. Bovendien staat het ziekenhuis vanaf woensdag dagelijks nog slechts één bezoeker per coronapatiënt toe voor maximaal 30 minuten.
De maatregelen hebben te maken met het toenemend aantal coronapatiënten, aldus het Laurentius. Het aantal bezoekers wordt ingeperkt om de drukte op de verpleegafdeling beter te kunnen beheersen en in het belang van de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. Het ziekenhuis vraagt mensen die te vroeg voor een afspraak zijn, in de auto te wachten. Dit om te voorkomen dat in het ziekenhuis te veel mensen bij elkaar komen.
In de verpleegafdeling van het ziekenhuis liggen momenteel elf patiënten met corona, op de ic liggen er nog eens drie.
De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens een persmoment. Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.
,,Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken", zegt De Jonge. Pas als het virus weer onder controle is, kan het kabinet meer vrijheden toelaten zolang iedereen zich aan de basisregels houdt. ,,Tot die tijd is het een kwestie van volhouden."
Het is volgens premier Mark Rutte nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca.
Maar het beeld is "niet ongunstig", aldus de premier. De besmettingscijfers laten een afvlakkend patroon zien. ,,Het is nu niet nodig om extra maatregelen te nemen." De afgelopen drie dagen lag het aantal positieve testen steeds boven de 10.000.
Hij gaat er vanuit dat het kabinet volgende week dinsdag weer met een reguliere persconferentie komt. Tenzij de stijgende cijfers aanleiding geven tot een andere afweging, voegde hij eraan toe. "We zullen niet aarzelen nadere maatregelen te nemen."
Een volledige lockdown noemde Rutte een "schrikbeeld". Hij riep daarom iedereen op zich aan de regels te houden.
© ANP Rutte: ,,Zeer onverantwoord als je feestjes blijft bezoeken. Echt zeer onverantwoord."
Het kabinet is bereid om iedere maatregel te nemen als het nodig is, maar het zou zo jammer zijn als het nodig is, aldus minister De Jonge. ,,Waar we naar terug moeten, is de periode van vlak voor de zomer. Met een lage besmettingsgraad. Waarbij we weer meer ruimte hebben om ons leven zo veel mogelijk te leven. Maar het duurt nog wel even voor we daar weer zijn."
De huidige maatregelen zijn nog nodig tot in december, dus langer dan vier weken, laat De Jonge weten. ,,De komende weken hebben we nodig om te kijken of de daling is ingezet en om te kijken hoe snel die daling gaat. De R-waarde moet onder de één komen. Het zou kunnen dat het tot eind december of begin januari gaat duren voor dat zover is."
Volgende week dinsdag is er weer een persconferentie, tenzij eerder nodig. Als bijvoorbeeld het aantal besmettingen de hoogte invliegt.
Rutte: ,,Alle scenario's liggen op tafel, ook een volledige lockdown. Daarbij kijken we naar de zorg en wat we als samenleving mentaal kunnen dragen. Een totale lockdown is een schrikbeeld. Dat betekent dat iedereen thuis blijft. Dat je alleen nog af en toe naar buiten kunt om boodschappen te doen."
Rutte: ,,U herinnert zich dat we 2 weken geleden met gedeeltelijke lockdown een grote hamer uit gereedschapskist hebben gehaald. Het is nog te vroeg om conclusies te verbinden aan deze lockdown. We willen het virus zo hard raken als mogelijk, maar tegelijkertijd willen we de economie zo min mogelijk schade berokkenen."
Het kabinet kondigt zometeen naar verwachting geen nieuwe, ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een korte verklaring, en zullen ze de pers te woord staan.
Volg het hier live vanaf 19.00 uur.
Nóg hardere maatregelen nemen om het grote aantal illegale raveparty’s in Nederland aan banden te leggen heeft geen enkele zin en leidt alleen maar tot meer frustratie onder jongeren. Dat zegt ‘s lands bekendste massapsycholoog Hans van de Sande tegen deze nieuwssite. Van de Sande doet in zijn essays onderzoek naar de gevolgen van corona voor jongeren. Hij adviseert het kabinet om de jongeren een deel van hun vrijheid terug te geven. ,,Want er is nu geen houden meer aan.”
© Hollandse Hoogte / Reyer Boxem — Hans van de Sande De Duitse bondskanselier Merkel wil morgen met de leiders van de zestien deelstaten 'zeer vergaande beperkingen' bespreken om het snel stijgende aantal coronabesmettingen af te remmen. Dat meldt Focus Online. De interne naam voor die beperkingen is volgens de Duitse nieuwssite 'Golfbreker-shutdown'. Cafés, restaurants en andere 'inrichtingen die tot vermaak dienen', zoals ook musea en theaters zouden vanaf volgende week voorlopig dichtgaan. Merkel zou ook de scholen willen sluiten maar geen steun daarvoor hebben.
De bondskanselier uitte volgens Duitse media afgelopen weekend in een intern gesprek met de CDU-fractieleiders in de deelstaten haar bezorgdheid en frustratie over het aantal nieuwe besmettingen en de stijging van corona-hotspots. "Zo kan het niet verder'', zei ze daarbij.
De afspraken over strengere coronamaatregelen die Merkel tijdens de vorige vergadering maakte met de minister-presidenten van de deelstaten, gingen haar niet ver genoeg.
D66-fractievoorzitter Rob Jetten hield keurig 1,5 meter afstand, schudde geen handen maar liep toch corona op na een afspraak. ,,Het is gewoon een beetje pech’', klinkt het vanuit zijn woning in Ubbergen waar hij in quarantaine zit.
Jetten maakte vandaag via een filmpje op Twitter bekend dat hij besmet is met het virus. ,,Ik maak het op zich wel goed’’, vertelt hij via de telefoon. ,,Ik heb een beetje keelpijn, maar verder geen klachten.’’ Lees hier de rest van zijn verhaal.
De ouderenzorgorganisatie Carinova met locaties in Deventer en Salland, gaat de zorgbonus van 1000 euro zelf voorschieten. De overheid beloofde deze bonus aan zorgverleners die keihard werken om corona te bestrijden. Maar door een bureaucratische discussie in Den Haag over wie en in welke functie recht heeft op die bonus, is het voor zorgverleners lang wachten op de financiële erkenning.
Henk van Zwam, bestuursvoorzitter van Carinova, onderneemt nu zelf actie om zijn medewerkers te belonen met de bonus die hen toekomt. Lees hier wat hij gaat doen.
Premier Mark Rutte loopt alvast vooruit op het persmoment later vanavond. Dat een korte lockdown nu noodzakelijk is zoals Red Team C19NL adviseert, is volgens hem 'echt niet zo'. ,,We sluiten niets uit, hebben die luxe niet, maar we moeten het wel heel zorgvuldig wegen. Ik neem absoluut kennis wat buiten het OMT en ook door het Red Team wordt gesignaleerd. Maar af en toe denk ik: was het maar zo eenvoudig'', aldus de premier.
Italië telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Het afgelopen etmaal zijn 21.994 gevallen geregistreerd, en dat kwam zelfs tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar niet voor. Italië was toen een tijd lang het zwaarst getroffen Europese land.
De afgelopen 24 uur bezweken er 221 mensen aan corona. Het is de eerste keer sinds midden mei dat er meer dan 200 coronadoden op één dag zijn gemeld. In totaal stierven in Italië tot nu toe 37.700 mensen aan de gevreesde longziekte.
De jongste Italiaanse maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, stuiten op groeiend verzet. In meerdere steden kwam het de afgelopen dagen tot deels gewelddadige betogingen.
Luchtvaartmaatschappijen gaan volgend jaar massaal failliet zonder financiële steun van de overheid. Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens hem hebben maatschappijen door de bank genomen geld om het nog 9 maanden vol te houden. ,,Ze kunnen niet snel genoeg op de kosten besparen om de gekrompen inkomsten te kunnen compenseren", aldus De Juniac.
De totale omzet van de industrie wordt in 2021 naar verwachting gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Eerder werd ingeschat dat die inkomsten 29 procent lager zouden liggen maar toen was de verwachting dat de vraag in het vierde kwartaal zou herstellen.
IATA denkt dat het vliegverkeer in heel 2020 met 66 procent daalt ten opzichte van vorig jaar. ,,Het vierde kwartaal wordt buitengewoon moeilijk en er zijn weinig aanwijzingen dat de eerste helft van 2021 significant beter zal zijn, zolang de grenzen gesloten blijven en aankomstquarantaines blijven bestaan", zegt De Juniac.
De luchtvaartlobby zinspeelt nu vooral op financiële hulp vanuit de overheid om de schuldenlast niet verder te vergroten. Dat zou dan vooral uitdraaien op kapitaalinvesteringen waarbij overheden aandelen kopen van luchtvaartmaatschappijen.
Air France-KLM gaf eind juli al aan waarschijnlijk nieuwe aandelen uit te geven om de crisis te doorstaan. Dat kan op het politieke vlak consequenties hebben, want zowel de Franse als de Nederlandse staat hebben beide een belang van circa 14 procent in het luchtvaartconcern om de nationale belangen te verdedigen.
Ajax voetbalt vanavond tegen de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo in de stad die dit voorjaar zwaar werd getroffen door corona. Verslaggever Johan Inan proeft de sfeer in de voormalige brandhaard die weer langzaam op slot gaat.
De tweede golf van het coronavirus is ook in de riolen goed terug te zien. Nog nooit werden zo veel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week, blijkt uit de gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt op het coronadashboard.
Vorige week, tussen maandag 19 en zondag 15 oktober, zaten er gemiddeld 1825,28 deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater. Een week eerder waren dat er iets meer dan 1300 en de week daarvoor 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1430,85 virusdeeltjes per milliliter.
De grootste concentraties coronadeeltjes zijn in de regio's Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Zaanstreek-Waterland, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Hollands Midden gemeten. Dit zijn ook gebieden waar veel coronagevallen worden vastgesteld.
Als mensen het coronavirus onder de leden hebben, kunnen virusdeeltjes in de ontlasting komen en zo in het riool belanden. Verspreid over het land staan meer dan driehonderd meetpunten. Zo kan de overheid zien waar het virus zich verspreidt, zonder dat de privacy van bewoners wordt aangetast.
Bij de meeste mensen die besmet zijn met het coronavirus is onduidelijk waar ze het hebben opgelopen. De mensen bij wie dat wel bekend is, zijn vooral thuis besmet geraakt, door toedoen van huisgenoten. Horeca en sportverenigingen zijn nauwelijks nog een "setting van besmetting" in de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In ongeveer een kwart van de gevallen is vermeld waar mensen besmet zijn geraakt. Van hen zijn drie op de vijf mensen aangestoken door huisgenoten. Daarna volgt de werkplek, waar ongeveer een op de acht mensen vermoeden het virus te hebben opgelopen. Een op de negen mensen gaat ervan uit dat ze door "overige familie" ziek zijn geworden.
Sinds begin juli worden de gegevens bijgehouden. Ongeveer 2,6 procent is in de horeca besmet geraakt, maar de afgelopen week geldt dit voor maar 0,9 procent. Ongeveer 3,5 procent van de positief geteste mensen in de afgelopen maanden heeft het virus vermoedelijk opgelopen op een vrijetijdsbesteding, zoals een sportclub, maar de afgelopen week was dit 2 procent.
Bijna driekwart (72 procent) van de Nederlanders vindt dat het land in een strengere lockdown moet gaan, als de komende dagen blijkt dat de coronamaatregelen die twee weken geleden zijn ingevoerd onvoldoende effect hebben gehad. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek, waaraan bijna 27.000 leden van het opiniepanel van het actualiteitenprogramma meededen.
De ene helft (36 procent) wil aangescherpte maatregelen maar nog geen volledige lockdown. De andere helft (36 procent) is voorstander van een volledige lockdown, waarbij mensen alleen de deur uit mogen als dat noodzakelijk is.
Als de huidige gedeeltelijke lockdown niet blijkt te werken, worden het verbieden van binnensport (67 procent), een avondklok (66 procent) en het kort sluiten van de middelbare scholen (61 procent) het meest genoemd als extra maatregelen die het kabinet moet nemen. Ouders van kinderen op die middelbare scholen zijn iets terughoudender over het sluiten van de scholen: 47 procent is voor, 49 procent tegen.art wil strengere regels als besmettingen niet afvlakken'
Zorgverzekeraars mogen de kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Zonder onderlinge verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt ', aldus de autoriteit.
Normaal is een onderlinge verdeling in strijd met de concurrentieregels, maar dat uitgangspunt laat de ACM voor dit jaar varen gezien de uitzonderlijke en nijpende situatie.
,,Zorgverzekeraars moeten normaal gesproken zelf opdraaien voor financiële risico's bij hun zorguitgaven. Dat geeft zorgverzekeraars een prikkel om doelmatig in te kopen, de zorguitgaven te beheersen en de premies zo laag mogelijk te houden. Maar 2020 is geen normaal jaar", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.
,,De uitbraak van de coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor de zorg gehad en bij zorgverzekeraars uitzonderlijke onzekerheden over financiële risico's veroorzaakt. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen", zo gaat Snoep verder.
De zorgverzekeraars garandeerden al in een vroeg stadium van de coronacrisis financiële steun aan zorgaanbieders voor het wegvallen van inkomsten uit reguliere zorg. Ook zijn afspraken gemaakt over de vergoeding van extra kosten voor bijvoorbeeld aparte afdelingen voor coronazorg, het opschalen van ic-capaciteit en beschermingsmiddelen.
Vandaag hoor je in de AD Nieuws Update verslaggever Niels Klaassen over de nieuwe weekcijfers van het RIVM, Thomas Bekker van Acties.nl over hun onderzoek naar corona gebruiken als smoes en clustermanager Riana Botter van het Sint Jan Gasthuis in Weert over noodgebouwen bij hun ziekenhuis. Je beluistert hem hieronder:
Nieuwsgierig naar meer informatie over de nieuwe weekcijfers van het RIVM? Bekijk dan deze video:
De extra coronasteun ter waarde van een half miljard euro is een stap in de goede richting om bedrijven in zwaar getroffen sectoren te helpen. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de door het kabinet aangekondigde maatregelen. Toch vinden de werkgevers de 40 miljoen euro voor de horeca, bovenop de al bestaande regelingen waarvan ze gebruik kunnen maken, niet voldoende.
Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan ze gebruik kunnen maken. Dat geld is bedoeld ter compensatie van de voorraden die zij niet meer kunnen gebruiken, en de kosten die zij tevergeefs hebben gemaakt om 'coronaproof' open te kunnen blijven.
Ook kunnen ondernemers hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap brengen, om wanneer de situatie verbetert weer snel te beginnen. Dit "time-out arrangement" biedt te weinig zekerheid, vindt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Hij vindt onder meer dat ondernemers ook de mogelijkheid moeten hebben om helemaal te stoppen, zonder dat het enorm nadelige financiële gevolgen heeft voor de ondernemer.
Het kabinet verbreedt de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL), zodat alle ondernemers die kampen met groot omzetverlies er gebruik van kunnen maken. "Daar hebben wij ons steeds hard voor gemaakt. Dit is broodnodig omdat nog steeds ondernemers, bijvoorbeeld in het transport, buiten de boot vielen", zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW.
De ondernemersorganisaties laten weten in gesprek te blijven met het kabinet over aanpassingen van het steunpakket, wanneer die voor bepaalde sectoren niet voldoende blijken te zijn.
Het kabinet heeft met winkeliers afspraken gemaakt over de manier waarop de coronaregels worden gehandhaafd in winkels. De winkeliers zijn hier in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor, tenzij het uit de hand loopt. Handhavers of de politie komen er alleen aan te pas als de boel uit de hand loopt.
,,Het is de bedoeling natuurlijk dat de sector zelf de handhaving verzorgt, zelf de rotte appels aanspreekt", zegt minister Eric Wiebes. ,,Maar als dat verschillende keren niet tot een succes heeft geleid, dan moet er een publieke arm bijkomen. Dan kan je iemand bekeuren, sluiten, noem maar op."
Van winkeliers wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.
Wiebes sprak samen met zijn staatssecretaris Mona Keijzer en justitieminister Ferd Grapperhaus met de detailhandel. Ook met voorzitters van de veiligheidsregio's is dit onderwerp besproken. Het is volgens het kabinet belangrijk een duidelijke rolverdeling te hebben tussen de ondernemersverenigingen (die verantwoordelijk zijn voor de winkelstraat), de winkeliers en de handhavers.
Wanneer straks het dragen van mondkapjes in winkels verplicht wordt, zal dit alleen maar belangrijker zijn, aldus de bewindslieden. De verantwoordelijkheid van de winkeliers moet ook de zwaar belaste handhavers enigszins ontzien.
Arjan van den Broek, verpleegkundige op intensive care, wist niet wat hij zag toen hij zich vanochtend opmaakte voor wéér een zware dag in het Bredase Amphia ziekenhuis. Pal voor de deur van zijn woning in Bergen op Zoom bleek een kunstwerk dat daar staat beklad: ‘Covid = Hoax’.
,,Bizar, verschrikkelijk gewoon", reageert Van den Broek 's middags in de vanwege de drukte verlate lunchpauze in het ziekenhuis. ,,Dit voelt als een klap in je gezicht. Degenen die dit doen, weten echt niet waar ze het over hebben. Kijk maar eens een keer met ons mee in het ziekenhuis, zou ik zeggen. Dan praat je wel anders."
© Privéfoto — Arjan van den Broek zag deze bekladding pal voor zijn woning. Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.346 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 10.353, maar dat aantal is bijgesteld. Op zondag kwamen er 10.200 gevallen bij.
In de afgelopen zeven dagen zijn 67.542 positieve tests geregistreerd. Vorige week meldde het RIVM 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt minder snel dan in de week ervoor. ,,Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden", aldus het RIVM.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 70. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 26 sterfgevallen gemeld.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in een dag met 109 toegenomen. Het totale aantal patiënten met Covid-19 bedraagt nu 2358, van wie er 529 dusdanig slecht aan toe zijn dat ze op de intensive care liggen. Dat is een stijging van 23 ten opzichte van gisteren. Twee ic-patiënten liggen in Duitsland.
Volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) zijn de laatste 24 uur 30 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere. Dat gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden verplaatst, liggen er zes op de ic.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis is weer open voor coronapatiënten. De raad van bestuur besloot gisteren tot een opnamestop van 24 uur, omdat het Dordtse ziekenhuis de toestroom niet meer aankon. Inmiddels is er weer wat ruimte, maar de situatie blijkt ‘uitermate kwetsbaar’.
De Eerste Kamer heeft de coronaspoedwet goedgekeurd, exact twee weken nadat de Tweede Kamer instemde met het kabinetsvoorstel waarin de maatregelen ter bestrijding van het virus zijn vastgelegd. Normaal doet de Senaat maanden over de behandeling van voorstellen.
Fotograaf Arie Kievit (55) reist de hele wereld over om rampen vast te leggen. Bij corona is de ramp opeens dichtbij. Dichterbij dan de Hoeksche Waarder ooit had kunnen bedenken. In zijn boek Corona, crisis in beeld staan daarom ook foto’s uit zijn eigen dorp Nieuw-Beijerland. En uit zijn eigen huiskamer.
© Arie Kievit — Beeldbellen met oma. Zulke huiselijke taferelen staan ook in het boek. Het aantal coronabesmettingen in tien Duitse steden is zo hard gestegen, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om daar alleen naartoe te gaan als het echt noodzakelijk is. Vanaf morgen geldt code 'oranje' voor Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.
Het kabinet heeft een half miljard euro extra vrijgemaakt voor noodsteun aan bedrijven tijdens de coronacrisis. Onderdeel daarvan is 40 miljoen euro voor horeca-ondernemers. Ook theaterproducten zonder subsidie krijgen steun.
De Griekse vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margarítis Schinás, is positief getest op het coronavirus. De 58-jarige Schinás is in zelfisolatie gegaan, meldt hij op Twitter. Schinás is het tweede lid van het dagelijks EU-bestuur van 27 personen dat het besmettelijke virus opliep.
Eerder deze maand testte de Bulgaarse EU-commissaris Mariya Gabriel als eerste positief. EC-voorzitter Ursula von der Leyen en eerste vicevoorzitter Frans Timmermans gingen in quarantaine na contact met besmette personen. Sinds het begin van de coronapandemie zijn 434 van de ruim 30.000 EC-ambtenaren besmet geraakt.© AP — Margarítis Schinás is in zelfisolatie gegaan na een besmetting met het coronavirus. Iets over de effectiviteit van zijn coronavaccin kan farmaceut Pfizer nog niets zeggen, maar wel dat er bijna genoeg vrijwilligers zijn om het zogeheten Fase-3-onderzoek af te ronden. Ruim 42.000 mensen hebben zich gemeld om aan klinische tests met het vaccin mee te doen. Het Amerikaanse concern wil 44.000 deelnemers werven.
Tot nu toe hebben 36.000 proefpersonen een tweede dosis van het vaccin gekregen. Een tussentijdse analyse van de effectiviteit, door een onafhankelijke commissie van wetenschappers, is pas mogelijk als minstens 32 deelnemers aan het grootschalige onderzoek besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus.
Het kabinet vraagt aan gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. De vraag naar de griepvaccinatie bij de huisarts lijkt de voorraad te gaan overtreffen. Er is dus niet genoeg voor iedereen. Door gehoor te geven aan de oproep kunnen in elk geval de meest kwetsbare mensen zich laten inenten. Mensen met een medische aandoening en 70-plussers krijgen dit jaar voorrang.
In Duitsland is een geavanceerd rampenvoertuig ontwikkeld waarmee 500 coronatests per dag kunnen worden uitgevoerd. Het gaat dan om tests volgens de beproefde PCR-methode, zoals ook de GGD in Nederland die gebruikt. Dankzij de hightech apparatuur aan boord van de bus is de testuitslag al na 39 minuten bekend.
© MAN — Het rijdende coronatest-laboratorium kan 500 testuitslagen per dag verwerken Een tweede Duitse regio is in lockdown gegaan. In de Beierse streek Rottal-Inn, nabij de Oostenrijkse grens, zijn vanaf vandaag strenge coronamaatregelen van kracht. Scholen blijven gesloten, evenementen zijn afgelast en mensen mogen alleen nog de straat op als ze daarvoor een goede reden hebben.
Rottal-Inn, dat de afgelopen week per dag ruim 200 besmettingen per 100.000 inwoners noteerde, volgt daarmee de regio Berchtesgaden. In Duitsland zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk als het aantal besmettingen hoger ligt dan 50 per 100.000.
Duitsland meldde vandaag 11.409 nieuwe besmettingen en 42 doden. De ziekenhuizen en ic-afdelingen stromen vol. Bondskanselier Merkel zegt zich grote zorgen te maken en benadrukt dat de huidige maatregelen niet afdoende zijn om het virus een halt toe te roepen. Morgen overlegt Merkel met de deelstaten over verdere restricties.De legendarische stier Herman (1990 – 2004) heeft er geen weet van, maar in een stal in Haastrecht hervat biotechbedrijf Pharming uit Leiden het fokprogramma met genetisch veranderde koeien, dat ooit met Herman is begonnen.
Dit met als doel de productie van een menselijk eiwit, de zogenoemde C1-remmer. Dit wordt al gebruikt tegen een zeldzame erfelijke zwellingsziekte. Mogelijk werkt de melk van Hermans nazaten ook tegen andere ziekten, waaronder corona.© ANP — Stier Herman was in 1990 het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. Maandenlang hadden Jeroen van den Berg (49) en zijn werknemers van het succesvolle artiesten- en evenementenbureau JB Productions door corona niets anders te doen dan hun loods schoonmaken en boekingen verplaatsen. ,,We werden het beu. We zijn gewend om te werken.’’ Nu tovert hij zijn loods om tot grote kersthal. ,,En we worden er nog goed in ook!’’
Wie naar de Canarische Eilanden wil reizen, zal binnenkort een negatieve coronatest moeten overleggen. De maatregels, waarvoor deze week een wet wordt aangenomen, zullen gelden voor Spaanse en buitenlandse reizigers naar de archipel voor de noordwestkust van Afrika.
Volgens president Ángel Víctor Torres was de wet al in de maak voordat Duitsland en Groot-Brittannië de reisrestricties voor de eilandengroep ophieven. De Canarische Eilanden zijn een favoriete vakantiebestemming bij de Duitsers en Britten, die jaarlijks de helft van de 13 miljoen bezoekers voor hun rekening nemen.
De te overleggen testuitslag moet minimaal 48 uur en maximaal 72 uur oud zijn. Wie bij aankomst geen coronatest kan tonen, zal op eigen kosten op het eiland worden getest. Op de Canarische Eilanden zijn ongeveer 17.000 coronabesmettingen vastgesteld. 272 mensen kwamen om het leven.Corona en toch aan de bak? Zorgmedewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar slechts milde klachten hebben, worden soms gevraagd om toch te komen werken, zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.
,,We horen dit van onze achterban. En het gebeurt overal, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de ggz", aldus Merlijn. ,,Er is al een groot personeelstekort en de vraag naar zorg neemt alleen maar toe."Volgens Merlijn krijgt de vakbond regelmatig vragen van bezorgde zorgmedewerkers met corona over wat de gevolgen zijn als ze weigeren te gaan werken. Hoe vaak het precies voorkomt, is niet bekend.
Vier jaar nadat de laatste City Night Line uit Amsterdam vertrok, maakt de nachttrein een verrassende comeback. Mits de coronabeperkingen niet nog veel strenger worden zal de nieuwe Nightjet vanaf medio december dagelijks richting Duitsland en Oostenrijk koersen. ‘Het begin van een Europese renaissance.'
Je zou anders verwachten nu iedereen het thuis gezellig moet maken, maar de verkoop van Zwitserse chocolade is flink ingezakt. Verminderde vraag van restaurants, hotels en het toerisme, zou daar debet aan zijn, meldt brancheclub Chocosuisse.
Meer dan 70 procent van de Zwitserse chocolade, zoals die van merken als Toblerone, Lindt, Cailler en Mövenpick, wordt geëxporteerd naar het buitenland. In de eerste acht maanden van dit jaar dook de verkoop 14 procent omlaag.
Vooral in de zomer smolt de chocolaverkoop. Chocosuisse ziet voorlopig geen verbetering, vooral omdat het toerisme plat ligt. Met een productie van 200.000 ton chocolade zetten de Zwitserse chocolatiers vorig jaar bijna 1,7 miljard euro om.
© EPA — 200.000 ton van het bruine goedje werd er vorig jaar in Zwitserland geproduceerd.