1. 15/09/2020

  Einde

  Daarmee is de behandeling voor vandaag klaar en dit liveblog ook. Morgenvroeg om 09.30 uur gaat de rechtszaak verder. Dank voor het volgen en graag tot de volgende keer. 

 2. 15/09/2020

  Vervolg rechtszaak

  De zitting is klaar. Morgenvroeg staan er drie medeverdachten voor de rechter, waaronder de vriendin van Dejan A., Zizi W. De andere twee verdachten zijn Arie van D. (73) en Dennis van D. (33). Zij zijn in de ogen van het OM de wapenleveranciers. Aan het begin van de middag krijgen de nabestaanden spreekrecht. Hierbij zijn ook de drie hoofdverdachten aanwezig. Vrijdagochtend volgt de strafeis. De advocaten mogen daarna hun pleidooi houden. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht rond 6 november.

 3. 15/09/2020

  Loyaliteit boven vrijheid

  De officier van justitie praat op Denis A. in. Hij was meewerkend tijdens het onderzoek, maar beroept zich nu telkens op zijn zwijgrecht. "Het is geen geheim dat de eis voor jullie alle drie heel zwaar zal zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen verschillende straffen kunnen volgen. "U lijkt mee te doen uit loyaliteit voor uw familie. Het lijkt erop dat die loyaliteit voor u belangrijker is dan uw eigen vrijheid." Verdachte Denis A. wil hier niet op reageren. De officier van justitie betwijfelt of dit verstandig is.

 4. 15/09/2020

  Auto-ongeval

  Tot slot Denis A., de jongste verdachte van de drie. Hij kwam eerder in aanraking met de politie voor twee kleine incidenten. Wel werd er bij zijn aanhouding een vuurwapen aangetroffen. Dit heeft de verdachte bekend. De rechter benadrukt dat het eerder aangetroffen wapen niet is gebruikt bij de viervoudige moordzaak. Het zou gaan om een oud wapen dat hij wilde verkopen aan het museum.

  In 2010 liep hij een whiplash op bij een auto-ongeluk. Tot op de dag van vandaag heeft hij hier klachten van. De verdachte zou zich momenteel goed gedragen. Hij stelt zich ook correct op tegen het gevangenispersoneel. Ook heeft hij een bijbaantje in de gevangenis. Hij krijgt hiervoor 4 euro per dag. 

  Denis A. volgde een mbo-opleiding, maar heeft deze niet afgemaakt. Hij verdiende zijn geld onder meer met het bezorgen van kranten. Hij wilde graag rapper worden en was een bekend gezicht in de Hengelose discotheek Rootie Tootie. Hij wil niet zeggen of hij ook door hun werd betaald.

  Hij wilde graag trouwen met zijn vriendin, maar zijn vriendin heeft de relatie inmiddels beëindigd. Denis A. denkt dat ze is beïnvloed door mensen buitenaf. Hoe hij naar de toekomst kijkt? "Zwijgrecht." Waarom hij dat doet? "Ook daarvoor beroep ik mij op mijn zwijgrecht."

 5. 15/09/2020

  Verkeerde vrienden

  Dejan A. beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht, maar heeft wel met iemand van de reclassering gesproken. Hieruit bleek dat hij een groot sociaal netwerk heeft. Ook heeft hij naar eigen zeggen toegang tot veel verkeerde vrienden. Dejan A. werd in 2017 veroordeeld voor het overtreden van de Opiumwet. Hij kreeg toen een werkstraf van 200 uur, maar kwam lang niet altijd opdagen.