Einde
Daarmee is de behandeling voor vandaag klaar en dit liveblog ook. Morgenvroeg om 09.30 uur gaat de rechtszaak verder. Dank voor het volgen en graag tot de volgende keer.
Vervolg rechtszaak
De zitting is klaar. Morgenvroeg staan er drie medeverdachten voor de rechter, waaronder de vriendin van Dejan A., Zizi W. De andere twee verdachten zijn Arie van D. (73) en Dennis van D. (33). Zij zijn in de ogen van het OM de wapenleveranciers. Aan het begin van de middag krijgen de nabestaanden spreekrecht. Hierbij zijn ook de drie hoofdverdachten aanwezig. Vrijdagochtend volgt de strafeis. De advocaten mogen daarna hun pleidooi houden. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht rond 6 november.
Loyaliteit boven vrijheid
De officier van justitie praat op Denis A. in. Hij was meewerkend tijdens het onderzoek, maar beroept zich nu telkens op zijn zwijgrecht. "Het is geen geheim dat de eis voor jullie alle drie heel zwaar zal zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen verschillende straffen kunnen volgen. "U lijkt mee te doen uit loyaliteit voor uw familie. Het lijkt erop dat die loyaliteit voor u belangrijker is dan uw eigen vrijheid." Verdachte Denis A. wil hier niet op reageren. De officier van justitie betwijfelt of dit verstandig is.
Auto-ongeval
Tot slot Denis A., de jongste verdachte van de drie. Hij kwam eerder in aanraking met de politie voor twee kleine incidenten. Wel werd er bij zijn aanhouding een vuurwapen aangetroffen. Dit heeft de verdachte bekend. De rechter benadrukt dat het eerder aangetroffen wapen niet is gebruikt bij de viervoudige moordzaak. Het zou gaan om een oud wapen dat hij wilde verkopen aan het museum.
In 2010 liep hij een whiplash op bij een auto-ongeluk. Tot op de dag van vandaag heeft hij hier klachten van. De verdachte zou zich momenteel goed gedragen. Hij stelt zich ook correct op tegen het gevangenispersoneel. Ook heeft hij een bijbaantje in de gevangenis. Hij krijgt hiervoor 4 euro per dag.
Denis A. volgde een mbo-opleiding, maar heeft deze niet afgemaakt. Hij verdiende zijn geld onder meer met het bezorgen van kranten. Hij wilde graag rapper worden en was een bekend gezicht in de Hengelose discotheek Rootie Tootie. Hij wil niet zeggen of hij ook door hun werd betaald.
Hij wilde graag trouwen met zijn vriendin, maar zijn vriendin heeft de relatie inmiddels beëindigd. Denis A. denkt dat ze is beïnvloed door mensen buitenaf. Hoe hij naar de toekomst kijkt? "Zwijgrecht." Waarom hij dat doet? "Ook daarvoor beroep ik mij op mijn zwijgrecht."
Verkeerde vrienden
Dejan A. beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht, maar heeft wel met iemand van de reclassering gesproken. Hieruit bleek dat hij een groot sociaal netwerk heeft. Ook heeft hij naar eigen zeggen toegang tot veel verkeerde vrienden. Dejan A. werd in 2017 veroordeeld voor het overtreden van de Opiumwet. Hij kreeg toen een werkstraf van 200 uur, maar kwam lang niet altijd opdagen.
Profvoetballer
Dan de 33-jarige Dejan A. Hij volgde een mbo-opleiding en had verschillende baantjes. Zo was hij onder meer profvoetballer. De rechter is benieuwd bij welke club. "Zwijgrecht." Terwijl de persoonlijke omstandigheden van Dejan A. worden besproken, laat vader Camil A. van zich horen. "Er klopt niets van. Alles is gemanipuleerd!" Hij beriep zich eerder nog op zijn zwijgrecht, maar wil nu toch even terugkomen op zijn eigen persoonlijke omstandigheden. Hierna volgt een discussie over het jaartal waarop hij naar Nederland is gekomen.
25 jaar lange celstraf
De rechter somt alles op wat de rechtbank over de verdachten weet. Op medewerking van de verdachten hoeft hij niet te rekenen. Camil A. diende in het Joegoslavische leger, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar en woont sinds 1993 in Nederland nadat hij eerder in Duitsland had gewoond. Hij is ruim dertig jaar getrouwd en heeft vier kinderen. In Nederland woonde hij jarenlang in Hengelo. Hij werd in Nederland niet eerder veroordeeld.
Persoonlijke omstandigheden
De rechtszaak wordt vervolgd. De rechter laat weten dat nu de persoonlijke omstandigheden van de verdachten van besproken. De drie verdachten geven aan dat ze zich willen beroepen op hun zwijgrecht. Of het klopt dat Camil A. in Nis geboren is in het jaar 1961? "Zwijgrecht". Of het klopt dat hij kapitein is geweest in het leger? "Ja, dat klopt." Even leek Camil A. mee te willen werken, maar op de daaropvolgende vragen weigerde hij wederom antwoord te geven.
Pauze
We gaan kort pauzeren. Na de pauze worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachten besproken.
Laatste waarschuwing voor bezoekers
De voorzitter van de rechtbank waarschuwde vanochtend dat alle bezoekers in de rechtbank zich moeten gedragen. Bij eerdere zittingen ging het namelijk mis en werd er op de verdachten gespuugd. Ook vandaag gaat het niet goed. Vanaf de tribune wordt er wederom gespuugd, waarschijnlijk door de nabestaanden. Er zit glas voor, dus het spuug bereikt de verdachten niet. "Vanaf nu wil ik geen toestanden meer, want anders laat ik u uit de rechtbank verwijderen." Camil A. heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij morgenvroeg bij de volgende zitting niet aanwezig wil zijn als dit zo doorgaat. Dan komen de nabestaanden aan het woord.
Vader Camil begint te praten
Camil A. begint te praten. Hij is boos en zegt onschuldig te zijn. Hij vraagt zich af waarom de auto eerst in beslag is genomen en een tijd later pas al het bewijs boven water is gekomen. Hij doelt daarmee onder meer op de kogelhuls. Volgens Camil A. is het mogelijk dat die kogel er pas later in is gelegd, mogelijk door een agent. De rechter vraagt of er dan sprake is van corruptie. "Dat wil ik niet zeggen", aldus Camil A. De rechter: "Als u het heeft over mogelijke corruptie, dan wil ik ook namen en rugnummers hebben." Camil A. pakt hierna zijn oude gewoonte weer op. "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht."
Zwijgrecht mogelijk onverstandig
De officier van justitie probeert een gesprek aan te knopen met vader Camil. Hij vraagt waarom de verdachten blijven zwijgen. "Dit kan ook goed tegen u werken. Het bewijs is zo sterk, dat het schreeuwt om uitleg." De officier somt nogmaals al het bewijs op. Camil: "Is dit al het bewijs?" Volgens hem klopt er maar weinig van het verhaal van de officier. "De echte waarheid komt boven water als ik daartoe bereid ben. Tot dan beroep ik mij op mijn zwijgrecht om mijzelf en mijn zoons te beschermen."
Lijken in Twentekanaal
De rechter richt zich nu tot Dejan, de oudste zoon. Er gaan geruchten dat zijn dochter en zijn zwager zijn vermoord. Dit zou hij zelf hebben verteld aan journalist Hendrik-Jan Korterink. Dit zou zijn gedaan door zijn schoonvader vanwege het achterover drukken van een lading drugs. Dejan werd hier verantwoordelijk voor gehouden. De lijken zouden zijn gedumpt in het Twentekanaal. Volgens de rechter is dit uitvoerig door de politie onderzocht, maar het zou gaan om een 'fake-verhaal'. Er zijn nul aanwijzingen voor dit verhaal gevonden. Dejan wil er verder niet op reageren.
Telefoongegevens
De telefoongegevens van de verdachten zijn uitvoerig geanalyseerd. Terwijl Dejan zocht op een vuurwapen van het type AK 47 en wat zoiets kost, zocht Denis na de viervoudige moord in de media naar wat er over de zaak werd geschreven. Hij probeerde het eerst via Peter R. de Vries, maar door een tikfout leverde dat geen zoekresultaten op. Vervolgens bekeek hij de artikelen van deze krant. De twee zoons willen hier wederom niets over verklaren.
Van dichtbij geschoten
Volgens een proces-verbaal blijkt dat er geschoten is van zeer korte afstand. De kogels zijn afgevuurd van een afstand van 25 tot 100 centimeter. Ondertussen wordt aan vader Camil A. gevraagd of hij nog wat wil zeggen. Volgens hem zijn zijn kinderen onschuldig. "Ooit zal ik vertellen hoe het zit, maar niet nu." Of hij dan wel schuldig is? "Nee, ook niet." Wanneer hij wel wil verklaren? "Wanneer de tijd rijp is." Wat betreft de rechtbank is vandaag de tijd rijp. De verdachten denken daar anders over. "Zwijgrecht."
Zwijgen doet pijn
De zaak wordt zo hervat. Advocaat Richard Korver, die de weduwe, twee kinderen en de zwager van Artus Sargsyan bijstaat, zegt dat het ‘pijn doet’ dat de verdachten blijven zwijgen. „Terwijl er een overdaad aan bewijs ligt. Er zijn vier families kapot van verdriet. Die zitten te wachten op antwoorden: wie, wat en waarom? Want waarom… dat is nog steeds niet duidelijk.” Korver maakt ook namens zijn cliënten bezwaar dat sommige media, met name RTV Oost, RTL en de Telegraaf, op Twitter verslag doen met de hashtag #kwartetmoord. „Alsof het een spel is en waarmee een prijs kan worden gewonnen.”
Hervatting
De lunchpauze is voorbij. We gaan dus weer verder met de rechtszaak. De drie verdachten zitten weer op hun plek. Vooralsnog houden ze de kaken stijf op elkaar. Komt hier nog verandering in of blijven ze zich beroepen op hun zwijgrecht?
Motief blijft nog onduidelijk
De politie heeft geen motief kunnen ontdekken voor de moorden. Ook nu blijft dat ongewis. Van de verdachten is niets te verwachten, ze zwijgen halsstarrig. Er wordt wel gespeculeerd over ‘een ordinaire overval’. „Er was een vermoeden dat er geld was en dat moest worden gepikt”. De rechter kijkt de drie A.’s vragend aan… Er komt geen reactie. De zaak wordt nu gepauzeerd. We gaan om 13.15 uur verder.
Bloed van slachtoffer in auto
De politie heeft in de VW Golf van de drie hoofdverdachten op wel 47 plekken bloedsporen gevonden. Hoewel door Dejan A. getracht is die sporen weg te halen met een schoonmaakmiddel. In vier gevallen gaat het om bloed van slachtoffer Tuan Nguyen. Het zat vooral op de bijrijdersplek, waar volgens de beelden Denis A. gezeten zou hebben.
Voetafdruk in bloed
De politie heeft minutieus onderzoek gedaan naar de kleding, die de verdachten droegen op de dag van de moorden. De kleding die ze aanvankelijk droegen is nooit gevonden. De rechtbank toont Dejan A. een foto, een selfie die hij gemaakt heeft in een lift op de bewuste dag. „Bent u dat?” A. geeft geen antwoord. Rechter Hendriks: „U kunt toch wel zeggen of u dit bent?” Dejan A. blijft zwijgen. Op de foto is een schoen te zien, een Nike. Bij het pand waar de moorden zijn gepleegd zijn voetstappen in bloed aangetroffen van een Nike-schoen. Er is ook in het appartement van vader Camil A. een gleufhoed gevonden. Getuigen hadden rond het tijdstip van de moorden een ‘lugubere man’ gezien met zo’n hoed.