1. 21/08/2020

  Hierbij sluiten wij dit liveblog. Om de zoveel tijd maken we een nieuw, vers liveblog aan omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog over alle ontwikkelingen aangaande het coronavirus vindt u hier.

 2. 21/08/2020

  De kans is groot dat de Tweede Kamer de tijdelijke wet voor de app CoronaMelder niet voor 1 september kan behandelen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had daar gisteren nog op aangedrongen, omdat hij op die datum de app landelijk wil invoeren. Maar coalitiefracties VVD en D66 denken niet dat het lukt om de wet volgende week al af te ronden, laten ze weten.

  Het kabinet ging vandaag akkoord met het wetsvoorstel, dat een wettelijke grondslag geeft aan de nieuwe app, die mensen moet waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Er staan onder meer bepalingen in over een betere bescherming van persoonsgegevens en een verbod op misbruik van de app. Ook is vastgelegd dat het gebruik van de app vrijwillig is en dat een verplichting ook niet kan worden opgelegd door bijvoorbeeld werkgevers. Er staat een boete op overtreding.

  Aanvankelijk vond De Jonge dat de CoronaMelder onder de Wet publieke gezondheid (Wpg) zou kunnen vallen maar de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de corona-app juridisch een steviger basis nodig had. De Kamer is het daarmee eens. De tijdelijke wet voor de app wordt toegevoegd aan de bestaande wet.

  De Kamer bepaalt zijn eigen agenda. Wel kan een begin worden gemaakt, zoals met een schriftelijke vragenronde, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Het lijkt hem beter de wet zorgvuldig te behandelen en ietsje later in voeren, dan af te raffelen en dat dan later mogelijk blijkt dat het niet goed genoeg is. Hij ziet wel de noodzaak van een snelle invoering in verband met een mogelijk tweede coronagolf. De app ondersteunt de GGD met de onderzoeken naar contacten van mensen die met het virus besmet blijken te zijn.

  De Eerste Kamer moet zich eveneens nog over de wet voor de CoronaMelder buigen. Ook dat kan snel als het nodig is. 

 3. 21/08/2020

  De verenigingen van Nederlandse gemeenten (VNG), burgemeesters (NGB) en wethouders hebben deze week een brief aan de Tweede Kamer geschreven om aan te geven dat ze meer invloed willen op het uitoefenen en vormgeven van coronamaatregelen. De coronaspoedwet, die binnenkort behandelt moet worden in de Tweede Kamer, biedt in hun ogen ,,weinig ruimte voor lokaal maatwerk, terwijl juist in deze fase de nadruk ligt op lokale en regionale problematiek.''

  ,,Er is niet voorzien in betrokkenheid vooraf van wethouders en gemeenteraad bij besluiten van de burgemeester. De regering vindt dat het invoeren van een dergelijke systematiek de bestuurlijke verhoudingen onnodig zou compliceren. Daar zijn wij het niet mee eens", luidt de brief. Momenteel ligt veel besluitvormingsmacht bij de veiligheidsregio's en burgemeesters. Gemeenteraden en wethouders worden vooraf te weinig geïnformeerd vinden ze. De verenigingen willen dat de Kamer een duidelijk op- en afschalingsmodel in de bevoegdheidsverdeling tussen Veiligheidsregio’s en gemeenten opneemt in de coronaspoedwet.

 4. 21/08/2020

  Als eerste plaats in Brabant heeft Geertruidenberg besloten carnaval in 2021 niet te vieren. ,,Met tranen in onze ogen", zegt voorzitter Kees van Oosterhout van de plaatselijke carnavalsvereniging. ,,Maar we konden in deze onzekere coronatijden niet anders besluiten.”

  Van Oosterhout verwacht dat er in veel meer plaatsen een streep door carnaval wordt gezet. ,,Als je logisch nadenkt, is een besluit zoals wij dat hebben genomen, onvermijdelijk. Kun je niet tegenhouden. Ik hoop dat we er allemaal gezond doorheen komen, dat is het belangrijkste, en dat we in 2022 weer een geweldig carnavalsfeest kunnen houden.”

  Instanews image
  © Pix4Profs/Edwin Wiekens — De optocht afgelopen carnaval in Potteschijterslaand (Geertruidenberg).
 5. 21/08/2020

  De gemeente Amsterdam wil vanaf morgen strenger handhaven op de mondkapjesplicht die in sommige delen van de stad geldt. Handhavers en politieagenten gaan ‘sneller’ boetes uitschrijven.

  Gisteren lichtte burgemeester Femke Halsema in het coronadebat in de gemeenteraad nog toe waarom er tot nu toe weinig boetes waren uitgeschreven: het Openbaar Ministerie had nog geen ‘code’ gereedgemaakt voor de boete van 95 euro die op het overtreden van de mondkapjesplicht staat.

  Daardoor kon er enkel een boete van 395 euro uitgeschreven worden, op basis van het niet opvolgen van een ambtelijk bevel óf niet in acht nemen van de 1,5 meter afstand. De code is nu wel gereed, dus kunnen sneller boetes (van 95 euro) worden uitgeschreven.