Dit liveblog is afgesloten.
De tweede landelijke onderwijsstaking van dit jaar is over zijn hoogtepunt heen. In het hele land gingen leraren, bestuurders, ouders en leerlingen de straat op, naar manifestaties of naar de Tweede Kamer. De protesten verliepen zonder incidenten.
De grootste bijeenkomsten waren er in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Maar ook in Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Zwolle en Leeuwarden werd gestaakt.
Het begrotingsdebat, waar ook de onderwijsbegroting wordt besproken, is op dit moment nog bezig in Den Haag. Verslaggever Hanneke Keultjes is daarbij en doet via Twitter live verslag. Haar tweets vind je hier.
Waar de Haagse binnenstad een paar weken geleden nog werd afgezet door het leger toen boeren op hun trekker naar Den Haag kwamen, stond er vandaag 'maar' één politiebus bij het Malieveld.
Hij stond enkele weken geleden nog met zijn tractor op het Malieveld in Den Haag. Melkveehouder Tijs van Hoof uit het Brabantse Heusden was vanmorgen opnieuw aan het protesteren. Ditmaal bracht hij zijn kinderen per trekker naar de Antoniusschool in Heusden. Een ludieke actie om aandacht te vragen voor de werkdruk in het onderwijs.
,,We willen de actie van de leerkrachten extra kracht bij zetten. Wij boeren zijn solidair met hen. Het is toch je grootste nachtmerrie dat je kinderen geen goed onderwijs kunnen krijgen.” - Lees er hier meer over.
© FotoMeulenhof — De Antoniusschool houdt een alternatieve staking, ze beginnen met een lunch en de kinderen worden door hun ouders afgezet met tractoren. Premier Mark Rutte kijkt vandaag uit op een spandoek van de stakers.
Geen dagje Madurodam of bankhangen voor de leerlingen van de Zoetermeerse basisschool Wereldwijs. Zij besloten gewoon zelf voor de klas te gaan staan.
Het plein in Den Haag, waar actiegroep 'Leraren in Actie' vandaag zijn manefestatie hield, loopt inmiddels leeg. Wel staat er nog een scherm waarop het debat in de Tweede Kamer te volgen is.
Op het plein staat ook nog Juf Brenda Benne-Saleh, woordvoerder van lerarengroep PO in Actie. Ze staat er met gemengde gevoelens. ,,Ze zeiden: goed dat jullie er weer zijn maar het is natuurlijk schandalig dat we hier weer moeten zijn. Ik werd vanochtend wakker en dacht: 'Ik ben er klaar voor, maar ik ben er ook klaar mee."Juffen Manon Uitema (rechts) en Annemieke Brandsma van de Daltonschool Sint Jozef zaten vanochtend al vroeg in de trein. Ze werken op een school in Lemmer maar wilden per se naar Den Haag. ,,We wilden dichtbij de politiek zijn", zegt Annemieke.
In de trein zaten ze in gewone kleren maar bij het Malieveld kwamen de bananen uit de tas. Het idee werd als grapje geboren tijdens een schoonmaakavond met ouders.
'Ik bied je een b(an)aan aan'. Want ook zij willen nieuwe collega's.
,,We moeten bij ziekte klassen regelmatig samenvoegen omdat er geen invallers zijn. Je voelt je gewoon bezwaard als je ziek bent", aldus Annemieke.
© ADR — Juffen Manon Uitema en Annemieke Brandsma uit Lemmer Lodewijk Asscher staat nu op het podium op het plein in Den Haag, nabij de Tweede Kamer. Hij spreekt alle actievoerders toe: ,,Praat met een leraar ergens op een school in het land. Jullie staan hier niet voor jezelf. Jullie staan hier voor het vak, de kinderen en de toekomst van Nederland. De PvdA steunt de onderwijsbegroting niet als er geen structureel geld komt."
Hij vervolgt: ,,Hoeveel kinderen moeten nog naar huis worden gestuurd? Hoeveel leraren moeten nog met een burn-out thuis komen te zitten?",,Onbegrijpelijk dat het kabinet nog steeds niet inziet hoe groot het probleem is", zegt Asscher. Hij roept leraren op zich 'niet te laten afschepen', aangezien het begrotingsoverschot in de miljarden loopt.
Ook SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat er 'geld genoeg is'. Leraren moeten zich volgens haar niets anders laten wijsmaken, zegt ze tijdens de demonstratie op het Lange Voorhout. ,,We stoppen niet met acties voordat er structurele oplossingen zijn."
© ADR — Lodewijk Asscher (pvda) heeft het podium betreden. Laurien (10 jaar, in blauwe jas) mocht vandaag met haar moeder mee naar de manifestatie van LIA in Den Haag.
Moeder Miranda Holster is adjunct-directeur op de Paulusschool in Zoetermeer. Ze staat hier met een dubbel belang: als ouder en schoolleider. ,,We moeten echt actievoeren om meer meesters en juffen te vinden", vertelt ze.
Dochter Laurien is overigens niet overtuigd. Zij wil boerin worden. ,,Maar daarin moet het onderwijs haar wel goed begeleiden met de stikstofdiscussie", besluit haar moeder.© ADR — Laurien (10) in de blauwe jas. Docent Dirk Struijk van het Cals College in IJsselstein heeft zich vandaag aangesloten bij de manifestatie van Leraren In Actie (LIA). ,,Ik hoop dat de politiek eens voor ons gaat staan met daden in plaats van achter ons met woorden", vertelt hij tegen verslaggever Ellen van Gaalen.
Toch ziet hij ook een rol voor zichzelf en zijn collega's. ,,We moeten zelf werk weigeren en de discussie met onze school en besturen aangaan. We kunnen klagen, we hebben de macht nu in handen want er zijn veel tekorten."© ADR — Docent Dirk Struijk van het Cals College in IJsselstein. © ADR — In Den Haag is nog erg druk. Zo’n vijftig leerkrachten, ouders en enkele kinderen van verschillende basisscholen stonden vanochtend met spandoeken op de stoep van het Amersfoortse stadhuis, om op de landelijke stakingsdag aandacht te vragen voor de problemen in het basisonderwijs.
Ook in Utrecht verzamelden honderden leraren zich voor de staking bij het Stadskantoor. Vanaf daar loopt de protestmars naar het Stadskantoor om er een zogenoemde ‘freezing flashmob’ te doen. In de mars lopen ook ouders en kinderen mee.
De manifestaties in Amsterdam en Rotterdam zijn zojuist afgelopen. De opkomst was in allebei de steden groot. In Den Haag is het protest nog wel aan de gang. Veel mensen hebben zich in en rondom de Tweede Kamer verzameld.
De politie was daar overigens niet blij mee omdat door de grote opkomst onder meer de toegang werd geblokkeerd. Mensen werden verzocht te vertrekken.
© ANP — Deelnemers aan de manifestatie op de Dam. © ANP — Leraren en ouders houden een protestmars in Rotterdam. Om scholieren geen slachtoffer te laten worden van een onderwijscrisis in het voortgezet onderwijs, moet er spoedig in geïnvesteerd worden. Dat stelt het LAKS (het landelijk actiecomité scholieren) vandaag.
,,Wij krijgen van scholieren te horen dat er op hun school vakken noodgedwongen geschrapt worden vanwege het tekort aan leraren. Examenklassen die een vak weken missen vanwege een uitgevallen docent en een tekort aan invalskrachten is ook niet zeldzaam meer”, aldus Pieter Lossie, voorzitter van het LAKS.
Wat hem betreft zouden er investeringen gedaan moeten worden waar zowel leraren als leerlingen baat bij hebben: kleinere klassen, meer bevoegde leraren en bevordering van het lerarenberoep.Meester Dennis van Duijn van de Haagse Paul Krugerschool staat tactisch opgesteld voor het Kamergebouw. ,,Ik rijd rond als vacature", vertelt hij tegen onze verslaggever Ellen van Gaalen. Deze basisschoolleraar wil geen boze boodschappen meer brengen. Hij wil er staan voor zijn mooie vak.
,,Bij eerdere stakingen was ik zo boos. Ik was bijna uit het vak gestapt. Ik voel me zo niet gehoord door minister Slob", zegt hij.
Zijn directeur overtuigde hem te blijven. Dus daar staat hij vandaag toch weer. In de hoop om mensen naar het onderwijs te trekken. ,,Het is zo mooi om kinderen iets te leren. Als je op straat loopt, roepen ze spontaan 'Hé meester!' Of ze geven je ineens een knuffel. De kinderen hebben ons nodig, zien ons als voorbeeld."
© ADR — Meester Dennis van Duijn van de Haagse Paul Krugerschool. Lisa Westerveld, politicus voor GroenLinks: Die 460 miljoen moet structureel zijn
Leraren staan inmiddels in groten getale bij onder meer de Tweede Kamer, waar wordt gedebatteerd over de begroting van het onderwijsministerie. De publieke tribune van de Tweede Kamer zit al even vol, en zelfs de plekken in het Kamergebouw waar leraren kunnen meeluisteren met het debat zijn inmiddels schaars. Volgens de beveiliging is het raadzaam om niet meer naar het parlementsgebouw te komen.
Docenten van middelbare school Academie Tien in Utrecht wilden de Tweede Kamer in maar waren te laat. Ze staan nu bij het glazen huis op het plein om actie te voeren voor structureel meer geld. Docent Nederlands Tim Bartlema (links op de foto) heeft zijn dochter Jasmijn (4) meegenomen. ,,We staan hier voor al jullie kinderen."
Hoewel het werk op middelbare scholen iets beter te doen is is dan op basisscholen - 'we hebben nog wel eens een tussenuur op een dag' - staan ze er ook voor hun basisschoolcollega's. ,,Mijn vrouw werkt op een school in de Amsterdamse Bijlmer en daar is het echt al lastig. De werkdruk is nu niet aantrekkelijk", constateert Bartlema.© ADR — Docenten van middelbare school Academie Tien in Utrecht waren te laat. Het glazen huis op het plein. Een handjevol leraren staat te luisteren naar het debat dat achter hen in de Kamer wordt gevoerd.
© ADR — Het glazen huis op het plein in Den Haag In de plenaire zaal is ondertussen het begrotingsdebat bezig . Verslaggever Hanneke Keultjes is erbij en doet verslag.
Ondertussen schrijven basisschoolleerlingen van groep 5 van Sainte Marie in Huijbergen een brief aan de minister.
© Sandra Moerland — Basisschoolleerlingen van groep 5 van Sainte Marie in Huijbergen schrijven een brief aan de minister. © Sandra Moerland — Basisschoolleerlingen van groep 5 van Sainte Marie in Huijbergen schrijven een brief aan de minister. Minister Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, heeft voorafgaand aan het debat een petitie gekregen namens de schoolleiders. ,,Wij voelen ons het ondergeschoven kindje", was onder meer de boodschap. ,,Ik heb vaker benadrukt dat de schoolleider een belangrijke positie heeft. Hij of zij staat met één been in de docentenkamer en het andere been in de bestuurderskamer", was Slob zijn reactie onder meer. ,,We zullen er alles aan doen om ook u te helpen."
Slob begrijpt dat docenten en schoolleiders 'het zwaar hebben'. maar hij kan ze, zoals hij maandag ook al aangaf, niet beloven dat er structureel nog meer geld komt om het personeelstekort en de hoge werkdruk aan te pakken. Er ligt al een mooi aanvullend pakket', vindt hij.
Slob vindt het 'teleurstellend' dat dit voor sommige bonden aanleiding is toch te gaan staken. Met het extra geld kunnen scholen 'de komende jaren doen wat nodig is' om lege plekken voor de klas in te vullen.
,,Als ik de minister was, zou ik niet meer kunnen slapen van de gevolgen van het lerarentekort", reageert de Haagse docente Inge Mollema. Ze is een van de honderden deelnemers aan het lerarenprotest aan de Lange Voorhout in Den Haag. Ook daar begint de actie op gang te komen.
Ondertussen zijn de leraren in Rotterdam bijna aangekomen bij het Excelsior-stadion, waar ze zich verzamelen. Ze liepen vanmorgen in een mars over de Erasmusbrug. Fotograaf Frank de Roo legde de stoet vast.
© Frank de Roo — Docenten trekken door Rotterdam. © Frank de Roo — Ook leerlingen waren aanwezig bij het protest. © Frank de Roo — Gele hesjes en veel spandoeken in Rotterdam.