1. 12/09/2018

  Dit liveblog is gesloten

  Einde van het debat. Ronde twee levert geen nieuwe inzichten op. De partijen verbazen zich over de hardheid waarmee Harbers stelt dat het juist de bedoeling van het kinderpardon was dat het weinig kinderen soelaas biedt.

  De coalitie steunt het aangekondigde onderzoek naar de asielprocedures, de oppositie vraagt zich vooral af of het geen vorm van tijdrekken is van de staatssecretaris. Ze vragen Harbers ervoor te zorgen dat het onderzoek geen jaar op zich laat wachten. 

  © ANP
 2. 12/09/2018

  Einde van de eerste termijn

  Harbers is klaar met zijn beantwoording. We gaan door met een - volgens voorzitter Futselaar 'zeer korte' tweede termijn, waarin de partijen nog eenmaal kunnen aangeven hoe ze over de situatie denken. 

 3. 12/09/2018

  De staatssecretaris laat er geen twijfel over bestaan. Dat de kinderpardonregeling nu niet veel asielkinderen soelaas biedt was 'precies de bedoeling'. De ruimere toekenning van de regeling was eenmalig in 2013. Daarna moest geen valse hoop blijven worden gewekt, stelt hij. 

  © ANP — Mark Harbers
 4. 12/09/2018

  Harbers benadrukt dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat er dingen verkeerd zouden zijn gegaan bij het dossier Lili en Howick, maar laat de inspectie desalniettemin onderzoek doen. Hij wil graag de 'feiten in beeld' brengen. 

 5. 12/09/2018

  ,,Hier spreekt totaal geen urgentie uit om de problemen aan te pakken", oordeelt Fritsma (PVV) over Habers opmerking het het onderzoek naar de procedures wel een jaar kan gaan duren. ,,Het is puur tijdrekken, doe dat niet." 

  Hij wijst er opnieuw op dat er al een commissie naar de problemen gekeken heeft. Harbers benadrukt dat daarbij alleen gekeken is naar het toezicht bij de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.